2017-01-28 5436 views
團年飯,唔想煮,買個盆菜就咩都有,今年試左四季嘅鮑魚節日盆,雖然遲左少少先送到,不過年三十,都預左會遲。佢地唔送上樓,一拎到返屋企就即刻加熱,等待果然係慢長嘅,終於聽到啲汁滾起嘅聲,一開......真係超足料,啲雞同鵝都好廋,蘿蔔芋頭超冧超入味。 等都值得。 入面有齊傳統盆菜有嘅嘢,上圖係8-10人份量,因為好足料,超飽的,超建議配可樂之類唔太健康嘅飲品,因為超夾。整體嚟講,呢間係我食過嘅外賣盆菜最好食果間。

佢地唔送上樓,一拎到返屋企就即刻加熱,
等待果然係慢長嘅,終於聽到啲汁滾起嘅聲,一開......

整體嚟講,呢間係我食過嘅外賣盆菜最好食果間。
2017-01-27
Waiting Time
45 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Dinner
Chinese New Year
2016-02-10 6129 views
一年一度的盆菜夜,今盆$1038有鮑魚吃。數數餸料有12隻原隻蠔皇吉品鮑魚、玫瑰白切雞、明爐燒肥鴨、家鄉炆豬肉、油爆海虎蝦、魚蛋、紅炆大花菇、爽口魷魚、炆枝竹、醬油爆豬皮、南乳燴蓮藕、酥炸芋頭、白蘿蔔。可惜是今盆確是煮得比往盆差,鮑魚、白切雞、燒鴨、虎蝦、花菇都已經是煮得味道與質感正常,再下層的豬皮、蓮藕、魚蛋等等低調食物,根本是沒有炆腍兼未入味、入口是淡茂茂,最期待的家鄉炆豬肉卻炆得未夠鬆化,豬肥膏仍然吃到讓人膩……看來是店家太旺,為應付新年所以未能把所有食材妥善地烹煮一番。
一年一度的盆菜夜,今盆$1038有鮑魚吃。

Other Info. : 味道 3 服務 4 衛生 4 抵食 3
Delivery
$115 (Dinner)
Chinese New Year
2015-08-08 5624 views
其實真係未試過食傳統盆菜,頂龍試過大XX果類快餐店。趁住新年就同同事叫盆菜外賣,當日大概12點到送到嚟,慢慢熱住佢到一點食lunch。姐姐好細心用錫紙包住,又有張memo提醒我地食嘅次序、食法咁。一夠鐘開出嚟,香到爆,一開始食咗啲貴野雞呀、燒鴨、大蝦、冬菇,樣樣都勁入味,食材都係靚料。雖然一大盆上,但味道都調教十足啱啱好,既唔會太咸太味精,又入味。食到底連平食材都好入味,尤其是羅白同魚蛋,加個私伙公仔麵或者烏冬勁滿足!
2015-02-19
Delivery
話說新年過年時,公司條team開開心心咁,想食個盆菜,但我地又唔知邊間好食,唯有上網搵下萬能嘅GOOGLE啦,GOOGLE哥哥話俾我知,四季盆菜好似幾正,於是就即刻叫個平平地嘅富貴榮華家鄉盆黎試下,佢服務態度好好,我打電話BOOK兩日後,佢每日都會打黎再確認多次時間地點,之後佢用van仔送黎,不過司機態度就差啲,而且要自己落去拎。一送到過黎好似幾細個咁,但係拎落幾重手,一打開都幾唔錯。如圖:拿拿林拎個電子爐煲番熱佢,幾乎樣樣都好食,蠔同鮑片都算多,其他雞,冬菇果啲正正常常,不過佢個汁幾惹味,加咗好多分,最令人出乎意料之外係佢啲豬腩肉!勁勁勁好食!入口即溶又唔肥膩,勁快就俾同事們清哂,最後自己加多個烏冬落去撈汁,一流!總分:90/100

一送到過黎好似幾細個咁,但係拎落幾重手,一打開都幾唔錯。

如圖:

總分:90/100
2015-02-18
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
2015-01-28 3426 views
預祝大S生日兼且姑仔有朋友帶兩位可愛的小女兒回港渡假, 大舉人在奶奶的家裏吃盤菜及生日蛋糕。預早兩天訂了一個中盤, 叫做金玉滿堂節日盤 , 價錢 $1188, 足足夠11人的份量。因為當晚紅隧塞車, 所以比預期時間遲了半小時送到居所樓下(但又沒有在塞車期間致電通知, 要我打電話到食店查問, 再等店員覆回我有關情況。)  幸好, 是我與丈夫一起在樓下等盤菜, 因為店方只是用厚膠袋把盤菜盛著(有塑膠蓋覆蓋盤菜, 放心), 沒有紙盒幫忙, 只靠厚膠袋上的結作手挽是很危險的, 唯有分工每人捧住行一段路直至回家 (盤菜還是熱、要快又要顧平衡, 全部人的晚餐就在我們手上, 要知道它的重量都有六、七磅, 捧著它的手臂會很酸)回到家後再為盤菜稍稍加熱便可以吃, 料真是很足, 有鮑魚片、油爆海虎蝦、貴妃雞(比較鹹, 但肉厚而爽)、燒鴨(有鴨臊味, 鴨皮還有點脆, 一扯之下有肥美脂肪伴著, 鴨肉厚身而不柴)、蠔豉、鮑汁鴨掌、花菇(厚肉滑身、炆得入味)、家鄉炆豬肉(未夠腍身, 入口還覺有油脂味)、大魚蛋(孩子至愛, 有魚味但不腥)、醬油爆豬皮(半腍半爽口, 入味)、大魷魚(好韌)、腐竹(入味非常的鮮腐竹,

回到家後再為盤菜稍稍加熱便可以吃, 料真是很足, 有鮑魚片、油爆海虎蝦、貴妃雞(比較鹹, 但肉厚而爽)、燒鴨(有鴨臊味, 鴨皮還有點脆, 一扯之下有肥美脂肪伴著, 鴨肉厚身而不柴)、蠔豉、鮑汁鴨掌、花菇(厚肉滑身、炆得入味)、家鄉炆豬肉(未夠腍身, 入口還覺有油脂味)、大魚蛋(孩子至愛, 有魚味但不腥)、醬油爆豬皮(半腍半爽口, 入味)、大魷魚(好韌)、腐竹(入味非常的鮮腐竹, 豆味香又滑)、酥炸香芋、南乳燴蓮藕(件頭大但未夠腍, 肉爽身)、白蘿蔔(未夠甜)。

個個吃到撐, 我還可以把剩餘的打包回家當下一餐,
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$108 (Dinner)
Birthday
2014-02-02 3719 views
每年新年都訂盆菜回家吃﹐ 試過大X樂﹐ 美X﹐洪X, 南X。 不是太鹹就是份量不夠﹐ 食快餐一樣﹐ 無風味。 朋友介紹下試了這間四季盆菜﹐ 開頭都驚話會遲送。試下啦﹗他們說 5-7pm到來﹐ 6pm 就到我何文田家。 ok bor. . 拿上手都幾重﹐ 應足料吧﹗ 加熱15分鐘﹐ 有香氣飄出後打看錫紙﹐ ok wor!, 好滿﹐ d 蝦幾大隻﹐ 我個是大盆﹐ 約有20隻﹐ 雞都應該有1隻﹐ 其他都ok多當然每樣食物都食下, ok bor. 不太鹹﹐ 雞好滑, 腩肉魚蛋豬皮都入味﹐ 尤魚都幾爽。 腩肉有肥膏﹐ 啱阿媽口味。 食完不太口渴。我們10個人都吃不晒。 整體10人都滿意。 ok 值得介紹﹗

2014-01-31
Waiting Time
60 Minutes (Delivery)
$100 (Dinner)
母親大人要提早團年, 大家唔想佢煮到一頭煙, 提議叫個盆菜.上openrice搜尋, 口碑最好的幾間位於元朗, 山長水遠, 又冇車, 頭痕結果聽阿妹介紹, 話以前食過呢間四季盆菜味道唔錯, 最好係有得送貨.打去問, 服務態度良好, 總人數是八個, 都唔係好擦得, 佢推介個細盆$488, 要鮑片鵝掌蠔鼓就加$200.長沙灣區送貨係5-7點, 毋須落訂. 一切好似好順利咁, 到了團年當日, 3點幾, 有個女職員打嚟, 話個盆菜要7點3至到.預感會出事......預感會出事......預感會出事......預感會出事......結果大家都估到, 等到7點3, 開始打去催, 佢話叫司機覆, 覆鬼覆馬咩, 結果遲成一粒鐘.我都知, 就嚟過年, 生意好忙, 樣樣都貴, 要節省成本, 慳住慳住, 係都唔租多部車, 話知個客等到頸都長, 寧願俾人鬧..........其實租多部車, 除勻一個客幾多錢啫 因小失大, 都唔知佢係精定笨?講返個盆菜, 雖則是4-6人, 咁我地6大2小當然係食唔哂啦. 內容方面, 正如佢外賣紙所的, 有蘿蔔(最多),枝竹(好味),豬皮(好味),花菇魷魚(唔錯,)腩肉(好硬)
小盆 4-6人 金玉滿堂一品盆菜 $688

長沙灣區送貨係5-7點, 毋須落訂.

其實租多部車, 除勻一個客幾多錢啫
因小失大, 都唔知佢係精定笨?

內容方面, 正如佢外賣紙所的, 有蘿蔔(最多),枝竹(好味),豬皮(好味),花菇魷魚(唔錯,)腩肉(好硬),魚蛋中蝦切雞(都唔錯,)肥鴨(真係好肥, 仲要多數係鴨頸),蓮藕(第二多,)香芋(最好味,不過得幾舊),鮑片鵝掌蠔鼓(份量都係好少, 唔值得加兩百)

至於味道, 十分中有七分啦, 而且食完冇口乾, 証明佢冇重手落味精, 呢樣抵讚.

都係嗰句, 遲成咁, 幾難有下次
2011-01-22
Waiting Time
60 Minutes (Delivery)
$75 (Dinner)