續上星期在波斯富街篤魚蛋時見到對面回味餃子、豬、牛、鵝粉麪專門店心唸間舖名咁長嘅,反正激起我好奇心想試吓。突登衝下午茶時段過佢,價位變成超抵,重點係食到超飽飽。老闆娘好nice ,見我哋研究左餐牌咁耐心大心細咁,佢主動過嚟介紹佢哋皇牌。其中就係老闆娘推介「牛寶寶」套餐$66陳醋雲耳、甜酸蘿蔔$12兩款小食都好開胃,好吃!除咗基本粉麵,還有上海麵、麻醬撈麵我地揀左一般粉麵店較少有嘅麻醬撈麵麻醬撈麵和牛寶寶分開碟上撈麵好大碟,麪質都幾彈牙,十分掛汁,麻醬夠香,迅間將麪條送入肚仔。牛寶寶共五種牛的部位腩、根、肚、腸、沙瓜每部牛部位都有兩件,炆得入味,吾靭,牛粉必試!田園油菜加腩汁$12雙併靚湯餃$48好有誠意,加左紫菜,我鍾意!木耳椰菜餃子麻辣旺菜餃子想特別少少梗係要試麻辣味道嘅餃子,麻同辣啱啱好,再喝一口爆珠檸茶$10 爽!大大杯豆漿都只係 $8抵食又飽肚的下午茶當晚餐食。

續上星期在波斯富街篤魚蛋時見到對面

回味
餃子、豬、牛、鵝粉麪專門店
心唸間舖名咁長嘅,反正激起我好奇心想試吓。

突登衝下午茶時段過佢,價位變成超抵,重點係食到超飽飽。

其中

就係老闆娘推介「牛寶寶」套餐$66

陳醋雲耳、甜酸蘿蔔$12

兩款小食都好開胃,好吃!

除咗基本粉麵,還有上海麵、麻醬撈麵
我地揀左一般粉麵店較少有嘅麻醬撈麵

麻醬撈麵和牛寶寶分開碟上

牛寶寶

共五種牛的部位
腩、根、肚、腸、沙瓜
每部牛部位都有兩件,炆得入味,吾靭,牛粉必試!

田園油菜加腩汁$12

雙併靚湯餃$48

好有誠意,加左紫菜,我鍾意!
木耳椰菜餃子
麻辣旺菜餃子
爽!

大大杯豆漿都只係 $8

抵食又飽肚的下午茶當晚餐食。
4 day(s) ago
Tea
3 day(s) ago 36 views
係波斯富街見到新開一間粉麵店,門面係傳統中式粉麵格局,推門入去內有乾坤,用左粉紫色彩,多左份少女的感覺☺️餐廳menu 貼滿牆壁,招牌寶寶有好多選擇,有牛,豬,魚,餃子同鵝,另外仲有幾款小食同特色飲品。🍜崩沙牛腩拚牛筋配麻醬冷麵呢個崩沙腩真的好好食!筋膜連少少肉,軟腍味香,肥瘦剛好!牛筋都處理得好好,好腍好入味。麻醬冷麵幾清新,麻麻香香👍🏻🥟煎韭菜餃餃子炸卜卜,煎到金黃色。一咬下去個仲爆汁!皮薄餡多,韭菜量多,超香。🥟淨湯餃可以選兩種口味,選了木耳椰菜和麻辣旺菜。湯餃是另外一番滋味,味道更鮮更出。同樣的是皮薄餃靚,麻辣旺菜好麻好過癮😆餐廳有自家制櫻花蝦勁辣油,餃子沾上後更惹味👍🏻🥢陳醋雲耳比平時吃的偏甜一些,雲耳好爽脆🌶️酸辣湯超大盤足料,湯裏有大量的木耳絲,紅蘿蔔絲,豬紅,冬菇,酸酸辣辣,好喝😋🥬菜心挺經濟的,$12有一小碟新鮮菜心🥤爆珠檸檬茶好特別可加配料,爆珠清甜有咬口,挺過癮的,另外還可以選椰果或珍珠。🌟餐廳環境和食物用料都很好,特別喜歡崩沙腩和餃子系列,下次要再來試試八款口味餃子🤤

🍜崩沙牛腩拚牛筋配麻醬冷麵

🥟煎韭菜餃

🥟淨湯餃

🥢陳醋雲耳
比平時吃的偏甜一些,雲耳好爽脆

🌶️酸辣湯

• 崩沙牛腩
  • 淨湯餃
  • 煎韭菜餃
2024-09-26 206 views
回味餃子豬•牛·鵝粉麵專門店😘😘😘特色潮菜專門店銅鑼灣波斯富街新開特色潮汕菜、以特產滷水獅頭鵝!店內以粉紫系列、美觀舒適!店主細緻編寫、將美食分為、五大範疇如下👇🏻:標題很可愛🥰鵝寶寶牛寶寶豬寶寶魚寶寶餃寶寶仲有特色小食和飲品👏🏻👏🏻✨招牌鵝寶寶$66米線(鵝. 翼. 腸. 紅. 腎)鎭店之寶、汕頭特色獅頭鵝、將鵝的特色部份融和成鵝寶寶、濃濃滷水鵝肉、鵝翼香味樸鼻、味濃郁、肉質軟腍、鵝肉香氣、比普通人鵝更細嫩、鮮美有嚼口、咬-口、齒頰留香、鵝腸口感爽口、味道又香又甜、鵝紅彈牙有質感、鵝腎腍香有嚼口!飽肚滿足!追加$14珍珠奶茶奶茶🧋、茶香、珍珠煙煙靱靱有嚼口、味道又幾夾😊追加$12田園油菜嫩綠爽脆、新鮮又腍甜😊✨獅頭鮮鵝翼河$52+鵝片$10獅頭鵝翼、潮汕特色、鵝翼特別大、大大隻鵝翼、皮腍甜有嚼口、肉嫩入曬味滷水味!鵝片黏住薄薄表皮、-片一片叠住、賣相一流、好滋味👍🏻追加$14珍珠凍檸茶珍珠配檸茶、創意有特色追加$12炸魚皮魚皮香脆無腥味、鬆脆可口!✨餃子$54/8件(傳統韭菜/香番芫茜)皮薄饀料豐富、大大隻、裹滿豬肉粒、香茜、煎香金黃脆口、色澤艷麗、賣相吸睛、鮮美多汁juicy😊韭菜
回味餃子豬•牛·鵝粉麵專門店

魚寶寶
餃寶寶
仲有特色小食和飲品👏🏻👏🏻
✨招牌鵝寶寶$66米線
(鵝. 翼. 腸. 紅. 腎)
追加$14珍珠奶茶
奶茶🧋、茶香、珍珠煙煙靱靱有嚼口、味道又幾夾😊
追加$12田園油菜
嫩綠爽脆、新鮮又腍甜😊
✨獅頭鮮鵝翼河$52+鵝片$10
追加$14珍珠凍檸茶
珍珠配檸茶、創意有特色
追加$12炸魚皮
魚皮香脆無腥味、鬆脆可口!
✨餃子$54/8件(傳統韭菜/香番芫茜)
韭菜餃子、自家手製、比較有彈性、口感更Q彈、濃郁韭菜、咬一口、鮮脆餡料爆汁、充塞口腔!非常美味!
追加$12炸雲吞
外皮金黃脆口、蘸點甜酸醬、更惹味!
✨淨片頭$48(跟紫菜湯)
新鮮魚肉打成魚條、油炸至金黃、外層厚面皮皮香口、肉質彈牙結實、伴🈵️滿紫菜湯、清甜、提升味蕾新口感!
✨招牌酸辣湯$38
創意無限、冬菇絲、木耳絲、豬紅、豆乾絲、紅蘿蔔絲、筍絲、材料豐富、酸酸辣辣又開胃🤤
回味餃子豬·牛·鵝粉麵專門店
銅鑼灣波斯富街53號地舖
港鐵銅鑼灣站B,步行約2分鐘
招牌鵝寶寶米線
淨片頭(紫菜湯)
招牌酸辣湯
炸雲吞
炸魚皮
2024-09-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Tea
招牌鵝寶寶米線
淨片頭(紫菜湯)
招牌酸辣湯
  • 獅頭鵝翼河
  • 珍珠奶茶
  • 珍珠檸檬茶
  • 淨片頭
同朋友一齊見到呢間小店似係新開,小店名字幾特別,睇menu見到 有鵝🦢有餃子🥟有豬🐖有牛🐂有魚🐟,咁多選擇咁朋友同我就決定入去試吓🤣$198「淨獅頭鮮鵝拼盤」:上枱嘅時候大大一碗,裏邊包括 鵝肉、鵝翼、鵝腎、鵝腸、鵝紅,全部都煮得好入味,鵝肉同埋鵝翼吸收咗啲醬汁仲好好鵝味😋,鵝腸少少煙韌又有啲啲滑😋,鵝腎就爽口😋,鵝紅又係有啲啲滑😋;仲有啲鹹酸菜同埋芽菜可以食😋$66「餃寶寶(淨八款口味)(煎/湯)」:要咗湯餃,8款口味包括《傳統韭菜、木耳柳菜、香番芫茜、田園洋蔥、芝士粟米、香菇甘筍、咖哩薯仔、麻辣旺菜》,真係幾多款式,兼且全部餃子🥟都係小店自己包,隻隻🥟都大大隻脹卜卜,咬開見到真材實料,全部都幾好味🤣$66「魚寶賣(招牌)」:「魚寶賣」有魚蛋、魚片、魚皮、魚仔、魚片頭,一嚟就有三碗:第一碗放有魚蛋魚片魚片頭全部都係爽滑少少彈牙再加細細條好容易入口嘅魚仔 😋,第二碗係脆脆哋嘅魚皮😋,第三碗係凍凍地食落幾開胃嘅麻醬冷麵🍜😋跟餐 +$12「田園油菜」:叫咗兩碟,一碟係「蠔油菜心」另外一碟係「腐乳通菜」,兩碟蔬菜都新鮮,加埋有少少甜嘅蠔油/好有鹹香嘅腐乳醬,咁就更加好味🤣跟餐 +$8「熱檸水

跟餐 +$8「熱檸水🍋💦」:熱辣辣真材實料童叟無欺🤣

仲有好鮮味嘅「櫻花蝦勁辣油」🤣

真係好豐富嘅一餐🤣
Dinner
3 day(s) ago 0 views
吸引我的是豬寶寶 果名好可愛 就係想食乜野係寶寶 成日行過睇住裝修 但好似開張在成個月 今日終於行入去坐低 叫了一個豬寶寶 有豬手 豬腸 ,味道偏淡 但檯面有樽辣辣醬 據說係自家製 落了一匙 又唔錯播 似家庭式營業 日,八隻唔同餃子 最好味係芝士 原來係拉絲 老闆娘話係隔日送來芝士 特別訂貨 但紫洋蔥餃子我都係第一次食 味道因洋蔥問題會帶甜 所以又加啲辣辣醬 調味下 ,最後都幫襯買在2樽辣辣醬 ,其實呢啲家庭小店 要支持下
6 day(s) ago 0 views
前排行過銅鑼灣,見有間新開既粉麵店大排長龍,今日甘岩行過發現無咩人排就入左去試下佢。因為唔係好餓,無打算太多就簡簡單單甘叫個牛腩河,試下佢咩料先。牛腩河42蚊算係正常價位。講真賣相好一般,無叫走青竟然都幫我走埋,有d 失望。先講肉質,牛腩炆到腍既,肉質味濃,係好唔錯的,味道黎講柱侯醬味唔出,都係比較淡。加分位係有牛筋位,好腍又好入味,唔錯。 另外值回票價既係辣椒油,好香好辣,肉眼可見真係多櫻花蝦,幾足料。整體黎講算係中上,依個價位都算係幾值既,可以一試!

整體黎講算係中上,依個價位都算係幾值既,可以一試!
6 day(s) ago 0 views
買左份牛寶寶 湯底淡如水 又話有牛腩 成碗野肉都冇舊牛腸有異味 一咬落去即嘔最後成碗野倒左好似滾水煮咁 吃唔出任何鹵水味 連最基本既配料 蔥花同莞茜都冇 俾呢個價錢 我寧願吃預制菜 失敗既產品。
買左份牛寶寶 湯底淡如水 又話有牛腩 成碗野肉都冇舊
牛腸有異味 一咬落去即嘔最後成碗野倒左
TakeAway
回味餃子豬.牛.鵝粉麵專門店 (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街53號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:淨獅頭鮮鵝肶 $100,鵝寶寶麻醬冷麵 $66,跟餐炸雲吞2粒 +$12,跟餐珍珠奶茶 +$14淨獅頭鮮鵝肶:獅頭鮮鵝肶是餐廳的亮點之一,鵝肶的肉質鮮嫩,經過精心烹製,保持了鵝肉的原汁原味。每一口都帶有濃郁的肉香,搭配濃郁滷水調味和特製櫻花蝦勁辣油,讓人感受到鵝肉的鮮甜和滑嫩,令人一試難忘!😄😄😄鵝寶寶麻醬冷麵:鵝寶寶拼盤包含了鵝肉、鵝翼、鵝腸、鵝紅和鵝腎,讓人一口氣品味多種鵝的風味。麻醬的醇厚和冷麵的清爽相得益彰。鵝的鮮美與麻醬的香濃相互融合,十分滋味!👍👍👍跟餐炸雲吞:外皮金黃酥脆,內部的餡料豐富,咬下去發出脆卜卜的聲響,搭配特製醬汁,非常惹味!😍😍😍跟餐珍珠奶茶:奶茶口感絲滑,珍珠十分彈牙,搭配香濃的茶味,夠哂消暑解渴!😋😋😋
回味餃子豬.牛.鵝粉麵專門店 (銅鑼灣)

銅鑼灣波斯富街53號地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-09-26 0 views
門前仲有開張花牌, 銅鑼灣新店, 入黎食個下午茶先 , 新開張, 店舖光鮮整潔。回味餃子豬.牛.鵝粉麵專門店果然名副其實, 有齊牛寶寶、鵝寶寶、魚寶寶及餃寶寶, 改名有心思, 寶寶嘅意思係有齊唔同部位/種類嘅牛、鵝、餃子、魚肉食物, 啱想試多啲花樣的花心之人。崩沙牛腩拼魚蛋崩沙牛腩靚仔到呢, 是真正的崩沙腩, 崩沙腩是牛腩中最矜貴的部位, 好易認, 有層牛的橫膈膜與腩肉相連, 軟腍味香, 肥瘦適中, 可謂牛腩中的極品, 坑腩肉味濃郁, 入口鬆軟, 食完口中有微微的鹵水回香, 好食。魚蛋則爽口彈牙, 用胡椒除腥, 魚鮮味很不錯。麻醬冷麵絕對推介, 冷麵入口冰冰涼涼, 麵質軟滑得黎不失口感, 麻醬清酸, 酸酸甜甜的麻醬香, 配上清爽青瓜絲, 很開胃的主食。淨獅頭鮮鵝翼份量勁多,  鵝翼夠大隻, 好多肉肉食, 鵝翼鹵得好入味, 打包返屋企送啤酒一流。鵝翼上面的甜酸菜都好好食, 爽脆, 甜、酸、辣、鹹味道調配得很和合 配湯麵、米粉等麵食做伴菜好惹味, 食店可以考慮出樽裝獨立甜酸菜賣, 應該有市場。

崩沙牛腩拼魚蛋

魚蛋則爽口彈牙, 用胡椒除腥, 魚鮮味很不錯。

淨獅頭鮮鵝翼

2024-09-25 0 views
回味餃子豬.牛.鵝粉麵專門店 地址: 銅鑼灣波斯富街53號地舖電話: =====================好掛住家中手包餃子,媽媽的味道,因老人家身體不好,都小了下廚,很久沒吃到那味道了心思思出街食,因自問0廚藝,自己工作生活又忙雙拼米(價高者加$10)鵝腎加鵝肉,是滷水帶點潮式感覺,不錯吃。跟麵食$12有兩個小食陳醋雲耳補下鐵質同麻辣青瓜,爽跟開胃。$48 紫菜湯底雙拼餃味,我自己比較喜歡木耳椰菜同香菇甘筍菜肉比平均。
回味餃子豬.牛.鵝粉麵專門店

地址: 銅鑼灣波斯富街53號地舖
電話:
=====================

心思思出街食,因自問0廚藝,自己工作生活又忙

2024-09-23 0 views
今天下雨天,趁着空檔,便來銅鑼灣逛逛,路過看到這裏有一間新開的食肆,便入來一試。獅頭鮮鵝髀飯$88,滷水香氣四溢,滷水顏色雖然深,味道不會過鹹,鵝皮香脆可口,鵝肉味道十足。跟餐田園菜$12,菜心生熟程度適中,鮮嫩可口。跟餐爆珠檸茶$14 ,加上爆珠的檸檬茶,味道層次豐富。湯餃寶寶$66 ,有八款之多,適合選擇困難症,每款都可以試後,才決定點邊一款,餃子味道各有各特色,餡料充足,餃子皮薄。加點自家製櫻花蝦辣椒油,更覺惹味,因為辣椒油辣到非常之高。跟餐凍檸茶加$8,檸檬和茶味十足,有香港特色。跟餐腐乳通菜$12 ,腐乳份量十足,通菜爽口鮮嫩。牛寶寶$66 ,有牛腩、牛筋、牛肚、牛腸、牛沙瓜。其中以牛筋和牛肚的味道最為美味。

跟餐田園菜$12,菜心生熟程度適中,鮮嫩可口。

跟餐爆珠檸茶$14 ,加上爆珠的檸檬茶,味道層次豐富。

加點自家製櫻花蝦辣椒油,更覺惹味,因為辣椒油辣到非常之高。

跟餐凍檸茶加$8,檸檬和茶味十足,有香港特色。

跟餐腐乳通菜$12 ,腐乳份量十足,通菜爽口鮮嫩。

2024-09-21 199 views
今天跟一個快離開香港的好朋友送別。離開香港前總應該找些特色食品。這個有手工餃子和鵝肉的小店挺有特色。餐廳環境算也算寬敞。先來個鵝肉拼盤:這道令人垂涎的佳肴。有鵝背、鵝掌、鵝紅、鵝腎、還有鹹菜和芽菜。入口香濃。搭配的配菜清爽,恰到好處。然後食 煎韭菜餃:底部外皮金黃酥脆,內餡鮮美,餃子裡的豬肉與韭菜新鮮好吃。煎麻辣旺菜餃:明顯的麻辣味,適合喜愛重口味的食客。酸辣湯:酸度適中,辣味醇厚,配料豐富。豆腐、木耳和蔬菜的搭配,既開胃又暖心。不得不讚這店的辣醬味道不錯,香又勁。這頓餐點呈現了多樣的風味,上海的酸辣湯,客家風味的鵝肉,和廣東的餃子,真是多元化。

不得不讚這店的辣醬味道不錯,香又勁。