2023-12-14 276 views
呢間茶餐廳坐落於我公司樓下附近,徒步行過去都係5分鐘路程,屬於舊式茶餐廳,雖然歷史比較耐,但食物質素一向有保證!好似我經常叫既雙拼燒味飯,燒肉皮脆肉嫩,油雞入味肉滑,另外薑蓉同豉油汁都係自己想落幾多都得,真係比起其他餐廳好味又抵食好多,值得推介比其他foodie試試

燒肉油雞飯

燒肉油雞飯
2018-03-21 3742 views
在柴灣工廠區內,除了工廠飯堂外,原來也有商貿大廈。這次來到8號廣場的多美餐廳,內裡是茶餐廳格局,但運作方式就似快餐店。流程是先看餐牌挑選食物,之後再到前台買票,再到中式 / 西式的候餐處等候。這裡的餐桌和椅子都是傳統中式的款式,令人聯想到這裡的中式燒味會較好味!我們一行數人分別點了燒肉飯和燒鴨飯,燒肉味美香口,而且份量足夠,性價比高。燒鴨飯更令人驚喜,除了美味外,師傅更給了燒鴨脾的切件 (聽說燒鴨脾的命中率偏高),進一步提高性價比!總體而言,這裡的性價比不足,而且藍領和白領都有光顧,算是工廠區內較齊整的一間店。

燒肉飯

燒鴨飯

2018-03-21
$35 (Lunch)
燒肉飯
燒鴨飯
2015-08-30 2893 views
被公司派往柴灣工作體驗及交流,中午飯要找地方解決,正好讓我寫一寫工廠附近的食肆。在這商廈內,赫然發現這間頗大的美食中心,有碟頭飯,兩餸飯,燒臘,炒粉麵等。如大X樂般,先在入門口處先買票,拿到出品處交票,找位,拿著票尾等叫取。我選了時菜斑腩飯,即叫即煮,約八分鐘便有取,鑊氣夠,未吃已感到哪股熱氣,所謂斑腩是魚柳上粉炸,再打汁茨淋面便是,上面加放幾條菜心。「斑腩」如其他食肆一樣,不知會用哪一種魚,但大多數是龍脷,鯰魚之類,肉質和味道中規中矩,茨汁不太稠,顧客層面,大多是附近的勞工界,飯的份量算足夠。
時菜斑腩飯
Other Info. : 薪者,柴也!「臥薪嚐膽」系列,是寫我在柴灣工作體驗時之飲食活動。
$36 (Lunch)
時菜斑腩飯
2014-10-25 1849 views
今日上左柴灣工廠大廈樓上批發鋪入貨,就去左府近嘅多美餐廳吃早餐,買左粥粉麵套餐,可能太晏炒粉麵都沽清,只好轉食腸粉,自助醬汁,正合我心意,不過腸粉厚左d唔夠滑,柴魚花生豬骨粥,多料但就咸左d囉!
柴魚花生粥加腸粉
2014-10-25
2012-06-16 1022 views
第一次來,好少機會0係工廠區食飯,0係多美食左豉椒排骨河同切雞飯!兩樣都好好食!尤其個豉椒排骨河好有獲氣!切雞都好滑 !以而家既茶記/連鎖快餐店來講好耐冇食過呢個水準喇,而且仲係30蚊有找,加埋野飲先32蚊,出面真係冇幾可啦!
2012-06-16
$30 (Lunch)
  • 豉椒排骨河
2011-08-02 850 views
自從轉了新工後....多美便成為了我的飯堂了...最不喜歡就是買他的炒粉面...附近的工業區....很多上班人士也會叫外賣/堂食...有時一等便要等20分鐘...價錢也不平啊....單一炒野也要$28..什麼都沒包呢....真係有點氣的 而我喜歡就是買他的外賣燒味飯...不用等..時間快....單一種就$25..雙併就$27..份量也很多...也可以接受啊!!
油雞飯
自從轉了新工後....多美便成為了我的飯堂了...

2011-08-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$25 (Lunch)
油雞飯
2006-11-15 354 views
今日中午本來想過藍灣廣場買飯盒,不料,到樓下剛下雨,由於不想回公司取雨傘,唯有到此買飯盒。我選了星洲炒米,像我預期一樣好油兼無味,一d辣味都無。令我印象深刻係收銀亞姐,大家對答如下:-收銀亞姐: 食咩呀?俏露雲: 星洲炒米收銀亞姐: 係度食定走?俏露雲: 走呀!收銀亞姐: 下次早d講呀!俏露雲: 咁你下次早d問囉!收銀亞姐: 下次我唔問添呀!哈哈!收銀亞姐咁態度,真係笑死我! 仲點會有下次呀,我以後一定唔會再黎! 我寧願行多十分鐘過藍灣好過啦! 其實,上次趕時間買過一次三文治作早餐,已經覺得好難食。此店三文治竟然分兩種,在收銀處即買三文治$7一份,但唔知擺幾耐,好難食。亦可以付$10即做一份一樣三文治,較新鮮,我估味道應該好少少! 但我無興趣再試囉!

收銀亞姐: 食咩呀?
俏露雲: 星洲炒米
收銀亞姐: 係度食定走?
俏露雲: 走呀!
收銀亞姐: 下次早d講呀!
俏露雲: 咁你下次早d問囉!
收銀亞姐: 下次我唔問添呀!

2006-03-21 176 views
成日o係度等,等足五個鐘,痴線!食tea去也.叫個雞翼西多士,雞翼超古怪,超硬身之餘亦充滿醃料味道,完全唔掂.西多士ok,即叫即炸,但始終係超油膩之物,不宜多吃.附近冇野食,幫襯佢係一個無奈決定.
成日o係度等,等足五個鐘,痴線!食tea去也.
附近冇野食,幫襯佢係一個無奈決定.
2006-01-06 197 views
雁晝食飯,有快餐店格局,有比快餐店更差o既食物質素.叫個茄汁雜扒飯,雜扒有豬扒,雞中翼,腸仔同火腿.豬扒同雞中翼都係凍o既,硬掘掘,雞中翼仲有怪味,類似燒味部o既燒雞翼味,但佢表面上係炸o既,奇怪!個茄汁味道更怪,直頭係怪味,非筆墨所能形容.連飲品收$27係有點兒那個.
雁晝食飯,有快餐店格局,有比快餐店更差o既食物質素.
1K
2004-10-03 188 views
這店在工廠區,靠近小西灣運動場。昨天在這家自助茶記吃早餐。五寶丸米+齋啡五寶丸米:大大碗,有五大粒丸子,牛丸、白魚丸、貢丸和兩種墨丸。其中以墨丸最好,墨魚肉大粒又彈牙。這裡環境不錯,有落地大玻璃看街景。有點特別:店內的桌椅是中式,紅木椅+紅木鑲雲石。
這店在工廠區,靠近小西灣運動場。
昨天在這家自助茶記吃早餐。
五寶丸米+齋啡
其中以墨丸最好,墨魚肉大粒又彈牙。
這裡環境不錯,有落地大玻璃看街景。
有點特別:店內的桌椅是中式,紅木椅+紅木鑲雲石。