2024-09-12 493 views
天氣都準備入秋了,我同朋友都一致想打下邊爐,所以選擇咗位於天后的「天后雞煲」。很喜歡它的門面用落地玻璃設計,看得舒服,室內空間闊落,入門就飄來香香的香料味,食慾立刻提升🤤生蠔鮑魚雞煲(小份)$268雞件預先煮熟,加入新鮮生生蠔及鮑魚,合蓋,用煮雞既醬汁把生蠔及鮑魚焗熟,職員會不時走過來看看煮熟未,有職員加持,先食煮好的生蠔,超好味。再食雞件,很惹味,我哋點不辣,不過有青辣椒,點都有啲辣,可接受。鮑魚係食雞中途食,新鮮彈牙,一啲都冇煮過火🔥,呢個雞煲必食😍三丸拼 $58(手打牛筋丸、蝦丸、手打墨魚丸)牛筋丸同蝦丸雖然都唔錯,但都唔及墨魚丸好味,冇比較冇傷害,sorry,墨魚丸真係太出色😋蔬菜拼盤(大)$128(油菜苗、娃娃菜、藕片、黃金針菇、菇、青荀、玉米、冬瓜)用咗個好靚嘅盤承載,好賞心悅目,蔬菜勁新鮮,玉米超甜、青荀好爽、冬瓜及娃娃菜入味,有咁多款式,真係好抵食。👍🏻魷魚 $88魷魚新鮮又彈牙,份量又多好大條,抵食之選。手工麵 $18好有質感、好咬口,好好味、必點。

生蠔鮑魚雞煲(小份)

生蠔鮑魚雞煲(小份)$268

三丸拼

三丸拼 $58
(手打牛筋丸、蝦丸、手打墨魚丸)

蔬菜拼盤(大)

蔬菜拼盤(大)$128
(油菜苗、娃娃菜、藕片、黃金針菇、菇、青荀、玉米、冬瓜)

魷魚

魷魚 $88
魷魚新鮮又彈牙,份量又多好大條,抵食之選。

手工麵

手工麵 $18
好有質感、好咬口,好好味、必點。

2024-09-11
Type of Meal
Dinner
生蠔鮑魚雞煲(小份)
三丸拼
蔬菜拼盤(大)
魷魚
手工麵
  • 生蠔鮑魚雞煲
  • 手打墨魚丸
  • 蔬菜拼盤
2024-06-23 826 views
今日同幾個舊同事聚舊,一班人緊系食打邊爐🍲雞煲烚吓烚吓先正🔥加埋叫咗兩份雞🐔一份系秘製雞煲,一份系椰子雞煲🥥其他菜式亦充滿風味。✿ 秘製雞煲(大) $268秘製雞煲醬汁系奇味醬,平時我地系雞煲放題店亦食過相類似醬汁,雞肉幾入味,雞肉嫩滑程度正常,一大班人食雞確實有氣氛😁✿ 椰子雞鍋 (大) $328用成3個椰青,店員幫我地將椰子水倒落鍋,鍋中更有吾少海底椰,相當有夏日風情🌴可以飲碗湯先☺️雞肉配椰子雞湯系清新味道,嫩滑程度都系正常。✿ 蒜蓉烤生蠔 $150餐廳招牌菜🦪蒜迷必點蒜蓉烤生蠔🧄蒜蓉好入味,烤生蠔肉質肥美,鮮嫩多汁。✿ 蔬菜拼盤 $88拼盤有生菜🥬娃娃菜 金菇 冬菇🍄健康美味,食完重口味菜式之後清一清味蕾。✿ 三丸拼 $58有手打牛筋丸 蝦丸 手打墨魚丸,印象最深刻系牛筋丸,咬落好有咬口又多汁🐮蝦丸同手打墨魚丸口感亦不俗。✿ 手工麵 $18手工麵確實同平時食開麵條有分別,咬落有點嚼勁🍜

✿ 秘製雞煲(大) $268

✿ 椰子雞鍋 (大) $328

✿ 蒜蓉烤生蠔 $150

✿ 蔬菜拼盤 $88

✿ 三丸拼 $58

✿ 手工麵 $18
手工麵確實同平時食開麵條有分別,咬落有點嚼勁🍜
2024-06-19
$250 (Dinner)
今晚圍爐食飯😂5人一齊試左兩款雞煲🎉人多就係咁開心,食到多啲唔同嘅嘢👏🏻🌟椰子雞(大份)$328: 椰子雞煲清甜好味,侍應在我們面前倒了3個椰子水落去,加埋椰肉和雞即時煲。侍應話隻雞係文昌雞,雞肉比較有咬口、彈牙。椰子雞煲嘅精華當然係個湯,除了椰子和雞,佢仲加左啲細細粒嘅馬啼,啖湯好清甜好好味😋🌟秘制雞煲(小份)$188: 同樣是文昌雞,跟椰子雞煲口味不同,呢個比較惹味啲,一樣好味😋🌟雪花吊龍雙拼$368有三款肉,中間的肉嫰牛味重,右手邊的爽口,正👍🏻特別一提:我哋係飲完椰子雞個湯之後,侍應再加入雞湯(而唔係白開水),我哋先開始打邊爐👍🏻👍🏻🌟蔬菜拼盤$88有肉有菜先正常,蔬菜的款式都多👍🏻🌟三絲炒米粉$38: 超抵食,餸多味好,米粉質地正,唔碎👍🏻🌟串燒(五花肉、牛肋條、豆角、土豆片)難得雞煲、打邊爐之外,仲可以滿足埋食串燒嘅願望😋最特別是五花肉,爽生菜和蒜片一齊食,唔會覺得膩👍🏻餐廳有圓枱有方枱,目測圓枱坐到5-8人,知己好友或一家人圍埋坐,傾計好舒服🥰#天后 #天后雞煲 #椰子雞 #雞煲 #串燒 #打邊爐 #香港必食

椰子雞

秘製雞煲

🌟雪花吊龍雙拼$368
有三款肉,中間的肉嫰牛味重,右手邊的爽口,正👍🏻

🌟蔬菜拼盤$88
有肉有菜先正常,蔬菜的款式都多👍🏻

🌟串燒(五花肉、牛肋條、豆角、土豆片)

2024-06-03
$200 (Dinner)
椰子雞
秘製雞煲
好耐無係香港食過雞煲啦,今次同時間食左雞煲+椰子雞🐥再打埋邊爐真係好滿足😳呢到既招牌雞煲好惹味,麻香味足夠!但係我更推薦佢地既椰子雞🙈真係落足料 每煲用足三隻椰子🥥做湯底 係我食過最甜既椰子雞!我同朋友係成煲湯飲哂先加水打邊爐😂😂😂而且佢既雞都好滑,好甜,基本上係唔需要蘸調味料咁🤍‣ 牛小扒 / 脆脆魚片打邊爐既牛小扒都好推薦!好爽而且重肉味,食材高質!‣ 蒜蓉鮑魚 $228 蒜蓉鮑魚好大粒,平均只係$38隻😛好抵食呀!加埋上面滿滿既蒜一係好滿足手工麵都好推薦~煙煙韌韌既麵質‣ 椰子雞煲(一隻) $328‣ 秘製雞煲(小份) $188

‣ 牛小扒 / 脆脆魚片
打邊爐既牛小扒都好推薦!好爽而且重肉味,食材高質!

‣ 蒜蓉鮑魚 $228
手工麵都好推薦~煙煙韌韌既麵質

‣ 椰子雞煲(一隻) $328
‣ 秘製雞煲(小份) $188
2024-09-17 171 views
這家位於天后的雞煲店,地理位置方便,環境舒適,這天晚上,特意前來享用晚餐,對於雞煲的期待讓我感到興奮。食物方面,首先點選了秘製雞煲,這道菜的味道真是令人驚艷。雞肉鮮嫩多汁,搭配店內特製的醬汁,香氣四溢,湯底濃郁,讓人一口接一口,根本停不下來。秘製的香料與雞肉交融,讓整道菜品層次分明,絕對是必點之選。接下來是精選牛小排,牛肉切得厚實,經過精心燉煮,肉質滑嫩,油脂分布均勻,入口即化。搭配的醬汁更添風味。響鈴卷則是一道獨特的小吃,外皮炸得金黃酥脆,裡面包裹著鮮美的餡料,口感層次豐富,讓人食指大動。每一口都能感受到酥脆與鮮嫩的完美結合,真的回味無窮。更可放進雞煲來烹調又有另一番風味。最後,蔬菜拼盤提供了清新的選擇,新鮮的蔬菜色彩繽紛,搭配清爽的醬汁,讓整個用餐體驗更加均衡。飲品方面,我選了王老吉罐裝,清涼爽口,正好解膩,提升了整體用餐的愉悅感。

椰子雞湯底甜美 建議可以先飲湯!!食材新鮮 特別喜歡脆脆魚 粉粉嫩嫩的😛手工麵encore了幾次 好吃💙蠔🦪好大好新鮮!!店內裝修舒服清潔 服務也十分好💙方便泊車 也不用開瓶費值得跟朋友再去聚會呢
椰子雞湯底甜美 建議可以先飲湯!!
食材新鮮 特別喜歡脆脆魚 粉粉嫩嫩的😛
手工麵encore了幾次 好吃💙
蠔🦪好大好新鮮!!

店內裝修舒服清潔
服務也十分好💙
方便泊車 也不用開瓶費
值得跟朋友再去聚會呢

2024-08-14 335 views
天后雞煲 地址: 天后永興街10-12號田華閣地舖電話: =====================純椰子水架雞煲湯底,無加一滴水,在你面前打開椰子再倒進鍋內,加入雞同材料,每口湯都清甜無比!湛江雞多肉又唔會太肥,食得健康冷菜要了個木耳加皮蛋,個汁濃郁惹味。蒸燒生蠔,好大隻肥美重蒜香,岩我我地仲點了其他邊爐配料,有菜同肉。丸三拼是魚蛋墨魚丸牛丸。加多個麵結尾 #keto#lchf #生酮 #好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
天后雞煲

地址: 天后永興街10-12號田華閣地舖
電話:
=====================

湛江雞多肉又唔會太肥,食得健康

冷菜要了個木耳加皮蛋,個汁濃郁惹味。

蒸燒生蠔,好大隻肥美重蒜香,岩我

我地仲點了其他邊爐配料,有菜同肉。丸三拼是魚蛋墨魚丸牛丸。

加多個麵結尾

2024-08-10 293 views
一定無下次 垃圾不知所謂所 完全唔知食緊乜嘢雞煲無味 無水燶晒底 套餐俾個腸粉 打邊爐佢俾腸粉?! 叫個牛肉300幾蚊得7-8快燒蠔變左蒸蠔 上油當佢蒸魚咁 。賣單仲要手8xx $ 喂 唯一優點就係無人夠寧靜仲有個花生前菜都可以
一定無下次 垃圾不知所謂所 完全唔知食緊乜嘢
燒蠔變左蒸蠔 上油當佢蒸魚咁 。
賣單仲要手8xx $ 喂 唯一優點就係無人夠寧靜
仲有個花生前菜都可以
2024-08-01 277 views
🏢 去左間專食雞煲火鍋嘅餐廳,餐廳樓底夠高,光猛猛嘅,感覺好寬敞,坐落得好舒適。一踏入餐廳,就會被濃濃嘅中式氛圍迷住,瀰漫住醇厚嘅火鍋,雞煲香味,煲湯、燒烤嘅味道飄逸而出,令人食慾大開。🥣 中式椰子雞煲入口即化,湯汁清香,椰香四溢,令人回味無窮。雞肉肥嫩多汁,軟滑彈牙,完全被椰湯包裹住,一口吞落肚,回味無窮。🦪 台山蠔肥美鮮甜,粒粒飽滿,經過慢火煮後蒸得恰到好處,肉質軟滑,入口即溶,汁香四溢,彈牙over over,實在太下飯喇!🥩 牛頸脊軟嫰鮮嫩,咬落去好滑溜,仲帶點大塊式嘅Q彈口感。配合餐廳特製嘅秘製醬汁,香濃醇厚,一點也不油膩,簡直完美配襯,真係無話可說!總括嚟講,呢間餐廳嘅火鍋實在太正,從餐廳裝潢到每道菜式都好精緻,CP值超高,落力推薦大家快d去試下啦! 💯💯💯😋😋😋
🏢 去左間專食雞煲火鍋嘅餐廳,餐廳樓底夠高,光猛猛嘅,感覺好寬敞,坐落得好舒適。一踏入餐廳,就會被濃濃嘅中式氛圍迷住,瀰漫住醇厚嘅火鍋雞煲香味,煲湯、燒烤嘅味道飄逸而出,令人食慾大開。

2024-07-14 350 views
最近一家大細來到天后呢間椰子雞煲,以為平平無奇,點知食落有驚喜。老闆話佢地用的是新鮮文昌走地雞,而且湯底無味精,非常清甜🥰不過打邊爐既選項不多,只有牛肉,和一些丸類,建議加入其他肉類和海鮮。地方非常寬敞清潔,老闆娘招呼也非常熱情,值得再來一試
2024-07-13 368 views
見這家店都開了一段時間即管幫襯下,一行12人,間舖頭是沒有人的。給我們兩張長枱,最後極力要求給我們兩張圓枱。叫了兩個$498的雞煲,打算食完雞煲再加些肥牛,可惜廚房上菜超慢,追侍應上菜,卻說牛要切所以有點慢。雞煲大部分骨頭,很多雞頸,雞腳。食物質素差勁👎吃到一半來了幾台客類似是同鄉會那些包團的客人。嘈到不得了,很快就坐滿了。及後還有一些walk in客人想入座,其中有3位人兄見有一空桌,但沒有椅子,但老闆毫不客氣地趕他們,說沒有椅子,九點後嚟吧。我要趕做包房的那台客,人家是$1600包房的。氣得客人馬上問候他家人。店內氣氛好差。最後我们吃了肥牛不再加任何菜,要離開。結帳承惠$1830,老闆才說你们入座前侍應可有告訴我你們是要付現金嗎?我們說沒有呀,不收卡嗎!還好我們有現金$2000,马上結帳,但老闆又說我們沒有錢找,請問有沒有散紙!好嬲呀,咩店黎架,唔使我們下次再幫襯。

2K
2024-07-01 298 views
最近天后開左間主打串燒、雞煲、椰子雞的店,餐廳主打新鮮海鮮、牛肉及即燒串燒🔥仲推出左幾個超值套餐,價錢由$268起,認真抵食😍⋄⋄====—====—====—====—✦ 燒烤類 ✦🦪蒜蓉烤乳山生蠔($28/只;$168/6只)乳山生蠔新鮮大隻,即叫即燒,隻隻見美厚肉,沒有腥味,配以炸蒜及新鮮蒜蓉調味後再燒,熱辣辣又惹味😋—🐥烤孜然雞脆骨($20/串)2串起烤得香香的,雞脆骨配以孜然粉的香味,多種香料秘製出微辣口感,味道媲美正宗湖南土匪孜然風味👅—🐄烤孜然牛助條粒($20/串)2串起牛助條粒肉質新鮮嫩口,孜然風味突出串燒味道🤩⋄✦ 雞煲類 ✦🥥🌴椰子雞煲($228/半隻/2個椰子;$328/1隻/3個椰子)除左招牌麻辣雞煲外,椰子雞煲也是店內的招牌,配上新鮮椰子肉及加入椰子水,大火煮滾後再加入新鮮的文昌雞,煮大約5分鐘後便可食用😙😙先嘗一口椰子雞湯,鮮甜無比,文昌雞肉質爽彈,皮脆肉嫩,配上沙薑、青檸🍋‍🟩和辣椒🌶️製成的醬汁非常匹配😋😋⋄✦ 丸類 ✦🐙手打墨魚丸($48/份)一份6粒的墨魚丸做到爽口彈牙,鮮味無比,內裏還有新鮮墨魚,啖啖滋味😍 ⋄✦ 蔬菜類 ✦🥗蔬菜拼盤($88/小;$

====—====—====—====—
✦ 燒烤類 ✦
🦪蒜蓉烤乳山生蠔($28/只;$168/6只)

🐥烤孜然雞脆骨($20/串)2串起

🐄烤孜然牛助條粒($20/串)2串起
牛助條粒肉質新鮮嫩口,孜然風味突出串燒味道🤩

雞煲類 ✦

✦ 丸類 ✦
🐙手打墨魚丸($48/份)

✦ 蔬菜類 ✦
🥗蔬菜拼盤($88/小;$128/大)

拼盤中配有新鮮蔬菜及菇菌,金菇、冬菇、鮮淮山、萵筍、生菜、娃娃菜、油麥菜,款式超多,翠嫩爽口😎

✦ 主食 ✦
🍜手工麵($18/份)

個人認為手工麵條是必試之一,湯汁掛滿在每一條麵條上,老闆告訴最佳食法煮5-6分鐘至腍身最為美味🤤
====—====—====—====—
📌店名:天后雞煲
📍地址:天后永興街10-12號田華閣地舖
2024-06-26
$200 (Dinner)
  • 椰子雞煲
同朋友食飯,一站式打邊爐+雞煲烚吓烚吓最開心🔥餐廳主打🐔秘製雞煲同椰子雞煲🥥其他菜式亦充滿風味。✿ 秘製雞煲秘製雞煲醬汁系奇味醬,雞肉幾入味,雞肉嫩滑,確實幾正😁✿ 椰子雞鍋用成3個椰青,更有海底椰,相當有夏日風情🌴可以飲碗湯先☺️雞肉配椰子雞湯系清新味道,嫩滑程度都一流✿ 蒜蓉烤生蠔餐廳招牌菜🦪必點蒜蓉烤生蠔🧄蒜蓉好入味,烤生蠔肉質肥美,鮮嫩多汁。✿ 蔬菜拼盤拼盤有生菜🥬娃娃菜 金菇 冬菇🍄清新好味✿ 三丸拼手打牛筋丸 蝦丸 手打墨魚丸,牛筋丸好有咬口又多汁🐮蝦丸同手打墨魚丸都好正✿ 手工麵手工麵咬落有點嚼勁🍜同平時食嘅真係唔同啲

同朋友食飯,一站式打邊爐+雞煲烚吓烚吓最開心🔥
餐廳主打🐔秘製雞煲同椰子雞煲🥥其他菜式亦充滿風味。

✿ 秘製雞煲
秘製雞煲醬汁系奇味醬,雞肉幾入味,雞肉嫩滑,確實幾正😁

✿ 椰子雞鍋
用成3個椰青,更有海底椰,相當有夏日風情🌴可以飲碗湯先☺️
雞肉配椰子雞湯系清新味道,嫩滑程度都一流

✿ 蒜蓉烤生蠔

✿ 蔬菜拼盤
拼盤有生菜🥬娃娃菜 金菇 冬菇🍄清新好味

✿ 三丸拼

✿ 手工麵
手工麵咬落有點嚼勁🍜同平時食嘅真係唔同啲
2024-06-24 101 views
屋企人生日想搵間可以坐得舒服又多人嘅餐廳,搵到天后有間開咗無耐嘅雞煲環境好寬敞,價錢又合理,即刻book定位😚食雞煲最緊要梗係雞要靚🐔餐廳選用新鮮文昌雞,食落肉質鮮嫩唔會有雪藏味,我哋叫咗半份秘制雞煲同半份椰子雞煲,一次過試唒2種口味😚秘制雞煲(半份) $188 👍果然係呢度招牌,秘制醬汁再加上芫荽、紅椒、青椒、洋蔥等配料,味道香濃惹味椰子雞煲 (半份) $228鍋內有椰子肉同湯底,再加咗2個椰青嘅椰子水,湯底清甜滋潤,不過食開濃味嘅我就略嫌太淡味新鮮雪花牛肉 $168脂肪分布均勻,牛肉肉味香濃手工面 $18👍估唔到咁有咬口,放入秘制雞煲湯底煮完,吸收唒雞肉精華同醬汁,好味三丸拼 $58手打牛筋丸、手打墨魚丸及蝦丸各2粒,好有口感蔬菜拼盤 $128📍天后雞堡(天后)天后永興街10-12號田華閣地舖

秘制雞煲(半份) $188 👍

椰子雞煲 (半份) $228

新鮮雪花牛肉 $168
脂肪分布均勻,牛肉肉味香濃

手工面 $18👍

三丸拼 $58
手打牛筋丸、手打墨魚丸及蝦丸各2粒,好有口感

蔬菜拼盤 $128

📍天后雞堡(天后)
天后永興街10-12號田華閣地舖
2024-06-23 106 views
聽老闆説,餐廳由新年至今開業大半年,還算是新餐廳👍🏻。我們一伙四人走入餐廳,發覺環境寬敞,一點都不像銅鑼灣或灣仔的餐廳那麼逼夾,而且牆上掛滿特色掛畫,十分舒服😲。餐廳好快就坐滿了,而且還有熟客,證明真材實料👍🏻我們點了兩款煲,秘制雞煲、椰子雞煲、蔬菜拼盤、新鮮雪花牛肉、手工面、三丸拼😋🌟秘制雞煲🐥 $188餐廳選用秘制醬汁,再加上芫荽、紅椒、青椒、及洋蔥落。雞件雖然只有半隻,但每件切件都好夠肉,好惹味😋。食完,還可以用來煮手工面,將雞肉精華及醬汁完全掛上🤩🌟椰子雞煲🥥 $228雖然只是小份,但一點都不簡單。上煲時,煲底已準備好大量切片椰子肉,再在我們面前開了兩個新鮮椰子,並將所有椰子汁倒進煲裏😲。及後再將半只頂級文昌雞加入☺️。未開始食已經聞到鮮味十足,雞肉連椰子湯亦十分清刮滋潤,好養生😲🌟蔬菜拼盤 $128估不到連普通蔬菜拼盤都用上冰鎮,而保持蔬菜的新鮮👍🏻。而且四條響鈴,由開始打邊爐到尾聲都保持鬆脆😋🌟新鮮雪花牛肉 $168絕對不是一般的肥牛,脂肪及肌肉分布均勻。用煲快灼,兩三分鐘即成。牛肉肉味香濃,又香滑😍🌟手工面 $18食得岀不是一般機器做的面,每一條都十分有咬口,而且就算煮耐了

🌟秘制雞煲🐥 $188

🌟椰子雞煲🥥 $228

🌟蔬菜拼盤 $128

🌟新鮮雪花牛肉 $168

🌟手工面 $18
食得岀不是一般機器做的面,每一條都十分有咬口,而且就算煮耐了,都保持硬度,不會散掉😲

🌟三丸拼 $58
有手打牛筋丸、手打墨魚丸及蝦丸,每一款都好有咬口,而且用料十足😍

飲料方面,我們忍不住點了一個椰青,好新鮮及清甜,夏天最啱用來解渴😲。餐廳亦有提供其他飲品,例如王老吉及啤酒,適合一班朋友來用餐👍🏻