2024-06-18 392 views
星期6約人studio影相,影到肚餓,就落樓買野返去食,行到毅力呢邊,見到呢間餃子鋪,好似係新開既,聞到陣餃子香味,一於試下。呢間鋪啲餃子,無論煎餃定湯餃,都可以叫2款味,咁我就一於2款湯餃2款煎餃咁試😈😈再叫多個鹵水豬腩肉。煎餃係韮菜同西洋菜,睇住佢地即場煎,好香🤤🤤煎得岩岩好,咬落去,外皮香脆,餡料有汁。掂👍👍韮菜陣味香過西洋菜,下次試下韮菜配其他味先😋😋湯餃就試佢地新品,蓮藕鮮肉+咖哩南瓜,餃子皮唔厚,肉料多,食落好juicy。本人係鍾意咖哩餃既(之前去4海8方都會叫咖哩味)但係食落就覺得蓮藕又爽又香,比咖哩南瓜好食。蓮藕出面唔多見,各位有興趣可以試下,推薦👍但係呢,我原本叫紫菜湯,佢地就落錯單比左魚肚湯我,我返到studio打開睇先發現😢😢又費時落去換啦,好彩個魚肚湯都唔錯,味道鮮而唔腥,算啦🤣🤣鹵水豬腩腩有醬汁,打開個盒就聞到香味,食落覺得鹵水味唔重,但係連醬食又好好食喎,咬落似炆完鹵水再煎一煎,好食。仲要只係賣20蚊咋,真心推薦👍👍👍另外配左2杯飲品,蘆薈茶唔錯,唔係杯出,係細樽比我地,飲落清爽,幾好。成張單加埋先百三蚊,前後加埋,好抵囉👍👍
成張單加埋先百三蚊,前後加埋,好抵囉👍👍
煎餃
鹵水豬腩
湯餃
2024-06-15
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$40 (Lunch)
煎餃
鹵水豬腩
湯餃
今日喺觀塘番工,午飯時間唔知食乜好,行過毅力工業中心,意外地發現原來呢度好多食肆,見到呢間叫天天餃子既好吸引!🤭🤭仲有立食位😃😃😃黎餃子店梗係要食餃子☺️☺️ 我同朋友叫咗啲湯餃和煎餃,仲夾咗唔同口味😆😆 一次過滿足多種慾望😍😍😍韭菜鮮肉餃香菇木耳餃香菜鮮肉餃粟米鮮肉餃白菜鮮肉餃椰菜鮮肉餃西洋菜鮮肉餃所有食物即叫即做,喺等緊既期間見到呢度有我鐘意既涼拌小食呀🥳🥳 又叫番幾個先😍😍涼拌青瓜涼拌窩荀絲涼拌海蜇鹵水大腸呢度既食物唔錯👍🏻下午茶餐仲好抵食! 天天餃子 (觀塘)觀塘觀塘道396號毅力工業中心地下G3號舖

韭菜鮮肉餃

涼拌青瓜

涼拌窩荀絲

涼拌海蜇

鹵水大腸

呢度既食物唔錯👍🏻下午茶餐仲好抵食!

天天餃子 (觀塘)
觀塘觀塘道396號毅力工業中心地下G3號舖

TakeAway
Type of Meal
Lunch
😋觀塘打工仔外賣推介超大隻😍😍😍入面超多餡料🥩肉餡新鮮有口感👍🏻👍🏻皮又薄🎃咖喱南瓜鮮肉餃必試推介,加入左南瓜🥹🥹令到成隻餃子好鮮甜好正🥟韭菜鮮肉餃煎餃一定係揀韭菜餃😋😋好香食唔停口🫚蓮藕鮮肉餃🥬西洋菜鮮肉餃💓$42 有8 隻可雙拼 或揀 半煎餃|半湯餃🍲湯餃可跟紫菜湯 或 古法魚肚准山湯🍜另外可以加$10 配出前一丁/幼麵/粗麵➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 天天餃子 (觀塘)觀塘觀塘道396號毅力工業中心地下G3號舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南#香港必吃 #香港必食#觀塘好去處 #觀塘美食#觀塘#餃子#煎餃#外賣#觀塘外賣#打工仔

😋觀塘打工仔外賣推介
超大隻😍😍😍入面超多餡料
🥩肉餡新鮮有口感👍🏻👍🏻皮又薄

🎃咖喱南瓜鮮肉餃
必試推介,加入左南瓜🥹🥹令到成隻餃子好鮮甜好正

🥟韭菜鮮肉餃

🍲湯餃可跟紫菜湯 或 古法魚肚准山湯
🍜另外可以加$10 配出前一丁/幼麵/粗麵

好味指數:😋😋😋😋😋
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 天天餃子 (觀塘)
觀塘觀塘道396號毅力工業中心地下G3號舖

#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#香港必吃 #香港必食
#觀塘好去處 #觀塘美食#觀塘
#餃子#煎餃#外賣#觀塘外賣#打工仔

2024-07-25 145 views
最近發現公司樓下新開咗呢間「天天餃子」外賣小店,小店位於觀塘觀塘道396號毅力工業中心地下G3號舖,門面橙色為主,十分搶眼非常吸睛。小店內更設有少量位置供客人立食。除了主打餃子,更有各款小食、涼拌及飯等。亦設有早餐及下午茶餐。另外,更有各款不同健康飲料。餃子共有七款口味,可加配各款麵底,亦可淨食。淨食更可選擇放湯或香煎,或者半湯半煎。今次試左半湯半煎,餃子皮夠薄又煙靭,而餡料十分飽滿。今次試了香菇木耳餃及韮菜鮮肉餃,兩款餃子餡料本身味道比較濃,本人覺得調味適中,沒有很重味精味,所以可以品嚐到食材嘅原味。而湯底方面有紫菜湯及古法魚肚淮山湯兩款供選擇。我選了魚湯,本人尤推薦呢款魚湯超香濃,我全部飲清,值得一試。涼拌窩筍絲($20),本人就覺得較清淡,味道不太濃,夏天小菜。

2024-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$82 (Lunch)
  • 香煎韮菜鮮肉餃
  • 香菇木耳餃配古法魚肚淮山湯
2024-06-29 200 views
今日勁忙,同個拍檔一個唔覺意就過咗食晏時段不過錯有錯著,我哋食到一間之前冇食過嘅餃子外賣店間舖響觀塘「毅力工業中心」果度唔駛上樓,行行吓就會見到搶眼嘅橙色舖面我哋叫咗「韭菜鮮肉餃」同埋「粟米鮮肉餃」呢兩款都係煎餃嚟仲有兩款湯餃「西洋菜鮮肉餃」同埋「蓮藕鮮肉餃」湯餃仲跟埋個「古法魚肚淮山湯」添先講一講呢四款餃子佢呢度嘅煎餃全部都係即叫即煎嘅所以一定係好香脆「韭菜鮮肉餃」嘅韭菜味好搶而「粟米鮮肉餃」就夠哂香甜兩款煎餃嘅味覺衝擊雖然睇落截然不同但係其實呢兩款餃子係夾嘅而另外兩款湯餃,我哋響完全唔係西洋菜時令嘅季節反其道而行揀咗食「西洋菜鮮肉餃」食落有少少清新嘅甜味同埋完全唔見苦澀味另外「蓮藕鮮肉餃」口感一流,甘甜鮮美整體嚟講,呢四款餃都係好味,係視乎你個人喜歡煎餃定係湯餃除咗餃子之外,我哋仲叫咗啲小食一份「鹵水豬腸」同一份「鹵水腩肉」簡單嚟講,我係幾鍾意我好欣賞呢度嘅鹵味夠味入味但唔會過火食完兩份鹵水,我哋都一致同意完全冇出現死鹹嘅情況嗌多兩杯凍飲,總數都係$138人均唔駛$70,就可以食到一餐高質嘅餃子我哋都覺得下次要繼續支持學拍檔話齋下次早少少打定電話嚟落單落到嚟就即拎即走慳番啲時間食完
今日勁忙,同個拍檔一個唔覺意就過咗食晏時段
不過錯有錯著,我哋食到一間之前冇食過嘅餃子外賣店

間舖響觀塘「毅力工業中心」果度
唔駛上樓,行行吓就會見到搶眼嘅橙色舖面
我哋叫咗「韭菜鮮肉餃」同埋「粟米鮮肉餃」呢兩款都係煎餃嚟
仲有兩款湯餃「西洋菜鮮肉餃」同埋「蓮藕鮮肉餃」
湯餃仲跟埋個「古法魚肚淮山湯」添

兩款煎餃嘅味覺衝擊雖然睇落截然不同
但係其實呢兩款餃子係夾嘅

而另外兩款湯餃,
我哋響完全唔係西洋菜時令嘅季節反其道而行
揀咗食「西洋菜鮮肉餃」
食落有少少清新嘅甜味
同埋完全唔見苦澀味
另外「蓮藕鮮肉餃」
口感一流,甘甜鮮美
整體嚟講,呢四款餃都係好味,
係視乎你個人喜歡煎餃定係湯餃

除咗餃子之外,我哋仲叫咗啲小食
一份「鹵水豬腸」同一份「鹵水腩肉」
簡單嚟講,我係幾鍾意
我好欣賞呢度嘅鹵味夠味入味但唔會過火
食完兩份鹵水,我哋都一致同意
完全冇出現死鹹嘅情況

嗌多兩杯凍飲,總數都係$138
人均唔駛$70,就可以食到一餐高質嘅餃子
我哋都覺得下次要繼續支持

學拍檔話齋
下次早少少打定電話嚟落單
落到嚟就即拎即走
慳番啲時間食完飯抖吓打舖機好過啦

「韭菜鮮肉餃」同埋「粟米鮮肉餃」

「西洋菜鮮肉餃」同埋「蓮藕鮮肉餃」

「鹵水豬腸」

「鹵水腩肉」
2024-06-28
$70 (Tea)
「韭菜鮮肉餃」同埋「粟米鮮肉餃」
「西洋菜鮮肉餃」同埋「蓮藕鮮肉餃」
「鹵水豬腸」
「鹵水腩肉」
2024-06-15 181 views
近排公司發現咗呢一間餃子店,鋪面乾淨企理,應該係屬於家庭式經營~我同同事分別揀咗兩款餃子,包括韭菜鮮肉餃🥬🥟(6隻) $36同埋 香菇木耳餃🍄‍🟫(6隻) $36,所有餃子都可以揀湯餃或者煎餃,湯餃可以跟紫菜湯 或者 古法魚肚淮山湯🥣,建議大家叫嘅話可以試吓佢哋嘅魚湯,唔腥㗎~兩款餃子都非常大粒飽滿,女仔食嘅話六粒都應該夠飽❤️ $3x蚊就食得飽,性價比都好高!另外,我都貪得意嗌咗個小食試吓,佢哋嘅涼拌牛展🐮$20自家醃製,非常入味,個人覺得叫返個小食同朋友一齊share都唔錯!佢哋嘅下午茶時段三點至五點仲有餃子套餐添,都幾抵食㗎!一個下午茶套餐包括有六隻餃子🥟、一款小食🥒、同埋一杯飲品🍹

2024-05-21 183 views
確實幾好食,尤其是係韭菜餃同埋醉雞翼👍🏻,價錢合理,性價比十分高。幾蚊杯奶茶咖啡檸檬茶喺呢個年代確實難搵到.......😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉