2008-06-20 146 views
剛剛跟德國代表交戰過後,需要一點運動來消化一下,於是由勝利道一直走,不知不覺又走到了這裡,因為這兩間大排檔還沒有來嚐過。今天是父親節正日,所以在對面的愛文生早已站滿了等位的客人,顯得這邊有點冷清。我倆當然不會跟自己鬥氣,有位置的店當然會是首選。雖然之前的路程已消耗了絕大部份的"能量",但是感覺仍不算是太肚餓,所以也只草草點了兩、三個小菜:豉椒炒蜆、順德排骨、軟骨鴿和一碟油麥菜~在等待小菜的一段時間,街上的客人數量不斷增加﹔最後,在第一碟小菜到來前,就已經坐無虛席了,果然是父親節的威力呢,真是誇張。首先到的是豉椒炒蜆。蜆肉都十分肥美,大大隻的加上炒得夠鑊氣,一邊吃著惹味的蜆,一邊喝手上的冰凍青島,一流之享受也。 當然,單是一碟炒蜆也未至於令我要來一大瓶啤酒,下一道的順德排骨,是用乾蔥開半猛火炒的小菜。惹味是肯定的了,外表炒得乾身,其口感也頗鬆化,入口帶一點甜味和原來的肉汁,這個排骨也做得不錯。最後的軟骨鴿,後來發現原來漏單了,店員還反問我要不要,答案當然是要啊,不然我早就走了吧~ 軟骨鴿上菜時很明顯是剛炸起不夠一分鐘,外皮炸得超級的脆口(不用吃,憑看已可肯定),再看看它的"身形",算是"

軟骨鴿上菜時很明顯是剛炸起不夠一分鐘,外皮炸得超級的脆口(不用吃,憑看已可肯定),再看看它的"身形",算是"乳"鴿而不是一般較大的白鴿了。那麼最重要的味道又如何呢﹖一入口,先是入口即化的皮,再來咬下去便嚐到鴿肉的獨特味道,肉汁亦隨之流出來了,最後亦發現它的骨,真是軟的啊。
因為只有真正的乳鴿,它的骨頭才會是軟而不是硬,這個從我早年在石岐食過的乳鴿而得知。亦因為是乳鴿,即使是雪藏貨其肉質也伯有一定程度的嫩滑。亦因為是乳鴿,其肉的"比率"也只有那一點點而已。另外一點是,這兒的乳鴿也醃得入味,那份輕輕的鹵水味道沒有蓋過鴿肉味道,調得剛剛好。多年前的金沙角是有這樣的水準的,不過上次光顧時已經變差了。

始終,還是那次在石岐品嚐過的味道更勝一籌,原因是那兒的乳鴿體積更小、肉質更嫩、乳鴿本身更新鮮。

在離開時經過了"廚房",驚覺發現檯上放著一大盤又大又新鮮的魚"鏢"﹗
要是我知道的話,一定要個薑蔥炒魚鏢,這次真的是走寶了..........嗚嗚嗚 T_T 囧" orz

已經很久沒吃到自己認為有水準的乳鴿了,今天竟然給我再一次遇到,以後要吃好味的乳鴿,又多了一點選擇呢~

(有一點要注意的,就是在繁忙時間,上單出菜的時間會非常慢)
豉椒炒蜆
順德排骨
軟骨鴿
皮脆肉嫩
$80 (Dinner)
豉椒炒蜆
順德排骨
軟骨鴿
皮脆肉嫩
  • 軟骨鴿、順德排骨
2008-04-24 65 views
18/4(五) 8:15pm拜會髮型師後,我倆踱步到"天祥"這市井大排檔.與對家的"愛文生"同樣旺場.遺憾地食物水準倒大不同!跟他人搭桌,擠於門口的小圓桌,坐得渾身不太對勁;店內還有煙民開餐,相當受罪!草草要了BB鴿$30,麵醬炒唐生菜$38及紅燒斑腩$50作是晚晚餐.BB鴿--埃塞俄比鴿一隻,骨瘦如柴,"骨感一流!"較可取乃其香脆口感.麵醬炒唐生菜--油水及鑊氣充足,唐生菜麵醬香不重,幸而吃落爽嫩,份量亦可.紅燒斑腩--非斑腩,而是隔夜雪藏魚腥無比的單薄斑腩;令人汗顏的九流貨色!只有其布包豆腐才能放進口!上菜速度異常緩慢;乾等半句鐘才上首道菜,服務亦不怎麼樣.得罪說句此處應是本人吃過最難吃的大排檔,$120泡湯去了!
18/4(五) 8:15pm

2007-02-08 40 views
昨晚3人來, 試1)椒鹽鮮魷拼鳳城雞絲卷-本來想分開散叫,但幸好亞姐及時見到我張功課紙,即時建議我人小雙拼可試多d,又經濟d,又唔浪費-椒鹽鮮魷:個脆漿好薄,可以食番鮮魷本身的質感和鮮味。鮮魷肉厚,都有彈性,清清的鮮味,+醋汁同吃,不錯-鳳城雞絲卷:1條大約有4件,外皮炸得好鬆化,內有木耳絲,蘿蔔絲。不過裡面d汁"杰"d同鹹d,食2件還可是,但多食都幾膩喇。所以老闆再調多個醋汁同吃,以減油膩感2)沙薑雞(半隻)-本來好似臨時有spare的炸子雞(其實要預訂),但最後confirm無。下次先試啦-未蘸沙薑汁食,雞本身都有陣沙薑味。後蘸埋沙薑汁食,味道再出d,但一d都唔搶,好香。隻雞近骨位唔多現血,煮得熟,但肉質又唔會"鞋"晒,都滑。可惜都唔夠雞味3)蝦醬通菜-亞姐介紹本地人喜歡用蝦醬炒,而外地人喜歡用腐乳炒。我local chinese緊用蝦醬啦-亞姐好專業,講清楚當晚的通菜是來自泰國-不過碟菜d蝦醬炒唔"暈",1邊好鹹,1邊淡味道不過不失,但亞姐服務就好impressive喇,又鼓勵你有咩想法可說出聽,如果佢做唔到,我都講一句,好閒。這樣的胸襟/情操,唔咁多樓面可以做到
昨晚3人來, 試

1)椒鹽鮮魷拼鳳城雞絲卷

2)沙薑雞(半隻)

3)蝦醬通菜
-亞姐好專業,講清楚當晚的通菜是來自泰國
-不過碟菜d蝦醬炒唔"暈",1邊好鹹,1邊淡

2006-11-17 42 views
跟老友記好耐冇去過大牌檔擦餐勁嘅。耀東街一帶已食過好多次,亦去過小菜王及增輝,但就未幫襯過呢度,決定驅車前往..一去到,燈火通明,枱櫈擺到一街都係,各食客盡情舉杯宣飲,大口大口餸吞落肚,真不枉被稱為平民夜總會...精神為之一振,即刻揀過近師傅埋爐嘅位坐低。好多人唔鐘意呢度(因為太熱),但我就最鐘意,睇D師傅以九秒八嘅速度完成一碟菜,實在係賞心樂事...食慾亦為之一振,馬上整個椒鹽鮮魷、蝦醬通菜牛肉及豬潤啫啫雞煲。睇見D炒飯幾靚,於是再追加個鹹魚雞粒炒飯,嘩,你話點食得晒...好耐冇食過出色嘅椒鹽鮮魷,竟然係呢度俾我遇到--- 炸粉夠薄,完全食到魷魚鮮味,味並不死鹹,絕唔好似其他鋪頭嗰D出品,食完要猛咁灌水...通菜大大碟,好新鮮,牛肉有少少用鬆肉粉醃過,味道梗差D la,蝦醬味不夠濃,總體水準稍差,不過炒得夠晒鑊氣,又夠大碟,加番分...啫啫雞熱騰騰,睇見都吞晒口水。咬一口雞,雖然係冰鮮貨,但頗滑,用嚟送飯確係一流;豬潤大大片,係新鮮貨,可惜煮得過老,有少少苦,浪費咗D靚豬潤...炒飯又係夠晒大件頭。鹹魚用梅(絕不可用呢個"酶"字)香,真係又梅又香,雞粒並唔可以稱之為粒,應該叫雞柳或雞

炒飯又係夠晒大件頭。鹹魚用梅(絕不可用呢個"酶"字)香,真係又梅又香,雞粒並唔可以稱之為粒,應該叫雞柳或雞塊先啱,好食之餘又抵食,不過略嫌炒得太腍身,不過已係超水準之作..

Oh...又話食唔晒嘅?.....
(Non-member)
2006-08-23 32 views
一路上黎呢度睇開飯有咩好介紹已經有好耐(BUT通常都係睇其他菜), 今次第一次寫, 因為發覺我平時幫襯開嘅平靚正大排檔原來無咩人知喎!!~第一次去食嘅應該都係年幾、兩年前啦, 同屋企人食覺得味道好好食, 自此就KEEP住黎食!! 早兩個月, 無咩幾可同男友屋企人食飯, 男友提議去天祥, 仲話我極力推介, 攪到我都幾驚下, 萬一阿師傅失手又或者唔啱佢\地口味就尷尬啦, 話我又唔係~~好彩阿師傳水準都算KEEP到~我地一行5人, 叫左7個餸1個粉, 其中包括:1) 白灼螄X: 好睇咩時候去食, 師傅灼得啱啱好熟, 但肉質普通同細隻, 唔夠之前肥大。男友同佢\阿媽唔係咁好呢D貝殼類食物~2) 椒鹽九肚魚: 大條, 脆漿唔厚, 味道咸香, 熱辣辣, 正!!!3) 炒通菜: 有穫氣, 味道剛好, 正!!4) 椒鹽瀨尿蝦: 叫左阿叔幫手揀D大隻(隻隻都好生猛), 食落都真係勁好好肉同鮮味, 不過之前食有時好肉之餘仲有膏, 可能今次入D貨冇咁肥美...5) 薑蔥焗蠔煲: 入味, 唔會有腥味, GOOD!6) 蒸扇貝: 好香蒜蓉, 連底嘅粉絲都索到D汁, 扇貝大、好肉, 一人一隻無得彈!食到呢度, 已

3) 炒通菜: 有穫氣, 味道剛好, 正!!

5) 薑蔥焗蠔煲: 入味, 唔會有腥味, GOOD!

食到呢度, 已經覺得好飽, 後面食嗰2味我就真係食唔落嘞~~

7) 乾炒牛河: 最後一味, 自問相當大食嘅我已經投降; 佢\地仲猛擦, 碟頭都唔細, 佢\地成碟掃哂~話無幾可食到咁正嘅炒牛河!!!

成餐\飯每個餸大家都好滿意~一來好味, 二來碟頭足!! 加埋4支大啤、2個飯都係四百幾蚊~~男友大佬埋單, 我地個個都話:伙記係咪計錯數收平左呀??

最緊要佢\地食得好開心, 讚真係無介紹錯~~
我緊係抹左額汗啦!! 師傅, 好野~!!!

2006-08-16 38 views
全港大排檔總數目,自然流失之下,摺一間少一間,今時今日剩下的已經不多,單係深水步,已經有好幾間,大多集中在耀東街.尚有兩間,位如石硤尾街盡頭.一間"天祥",一間"愛文生".昔日深水步碼頭船客醫肚熱點之一.碼頭消失多年,依然繼續安守石硤尾街尾門.今日選擇比較少食客的天祥,沙士之前來過,今日再來已不一樣感覺.六個人坐晒出馬路邊,極具風味,對我這等老粗,絕不介意.只係對面愛文生產生的油煙,非常具殺傷力.就算坦蕩蕩坐出街,一樣中招.之前在合益泰吃過籠,吃得唔會多,田雞煲"沙沙"聲,未吃落肚,在官能上已覺得刺激,田雞肉很嫩滑.做得很入味.熱辣辣的煲,在悶熱的晚上,吃到滿頭大汗,在所不計.鳳城雞絲卷,做得非常甘香.以雞絲卷做法,不過用油炸,外表炸得很鬆化,餡料如雞絲,蘿蔔絲很豐富,昔日還用上雞肝作餡,今日重臨,雞肝不見了.椒絲炒通菜加鮮魷,很有鑊氣,吃到連汁也不放過,友人說此菜實在不可多得地好.大排檔炒菜,水準一向有保証.不足為奇.椒鹽九肚魚外表薄透,金黃香脆外,肉質依然嫩.油鹽水雞腳很不錯,浸得夠入味.蜆介鯪魚球,去到此味已吃不下了.趕住番工去也.由細到大,一直覺得在荔枝角道之下的深水步,份外倉

由細到大,一直覺得在荔枝角道之下的深水步,份外倉涼,彷如自成一國.步行去坐車途中,路過醫局街,街燈中影照下,戰前的公立醫局,加埋門外等喝美沙桐的老同,感覺有如鬼屋一樣,不寒而慄.唔使陰陽眼都睇得到.

大排檔同此堆癮君子一樣,似乎已成忘情都市之其中一員,由得佢自生自滅.

"踏在路上每分鐘,同在追趕不會暫停像片風
遇著願盡快溝通,尋樂一刻飛快淡忘沒有空.."
2006-01-30 25 views
唔想勞煩呀媽做團年飯,成家出左去食!呢間野就係我地屋企對面馬路~個晚~我地食左3樣野食1.沙薑雞$602.羊腩煲(細) $753.椒鹽鮮魷$45沙薑雞好岩我胃口,夠嫩又夠熟,仲好強既沙薑味,唔駛點沙薑都好夠味,必食羊腩煲(細),我咁大個女(其實17歲咋)第一次食羊腩煲,感覺上同牛腩冇乜分別,不過d味做得唔錯,枝竹索晒味,正!羊腩d肉大大舊,好飽!椒鹽鮮魷,絕無失手,應該係人人岩食既野啦,呢度整得唔錯,只係一定要趁熱,唔係凍左略嫌硬,相信都係魷魚既問題啦食得好飽好開心,都只係200左右~無任何額外收費~
唔想勞煩呀媽做團年飯,成家出左去食!
呢間野就係我地屋企對面馬路~
個晚~我地食左3樣野食
1.沙薑雞$60
2.羊腩煲(細) $75
3.椒鹽鮮魷$45

食得好飽好開心,都只係200左右~無任何額外收費~
2005-08-31 31 views
果日同班同事去呢度食,叫左:椒鹽鮮尤-----ok 0既, 略嫌炸粉甜左d;咕嚕肉-----炸得唔錯,d汁都幾好,好有鑊氣味;金茹牛肉煲-----唔好食,d牛肉好老;豆豉蒸扇貝-----d汁唔好味,我諗叫蒜蓉蒸會好食d,係d 扇貝蒸得幾好,唔會妤老;蝦醬炒通菜-----正,好有蝦醬味,平時食果d聞落去就香, 食落去冇蝦醬味,不過呢度炒得又香又 夠味,仲夠晒鑊氣;豉油皇炒麵-----乾左少少,但都ok提提大家呢度0黎就折喇,快d去食喇!香港d特色風味0既地方買少見少喇..........
果日同班同事去呢度食,叫左:

椒鹽鮮尤-----ok 0既, 略嫌炸粉甜左d;
咕嚕肉-----炸得唔錯,d汁都幾好,好有鑊氣味;
金茹牛肉煲-----唔好食,d牛肉好老;
蝦醬炒通菜-----正,好有蝦醬味,平時食果d聞落去就香,
食落去冇蝦醬味,不過呢度炒得又香又
夠味,仲夠晒鑊氣;
豉油皇炒麵-----乾左少少,但都ok

行過呢度,仲以為火燭,成條街都係hum hum聲同煙。我地久唔久路過都話,住樓上的,都幾係咖。呢條街的大牌檔共3間,先幫趁呢間,因為D青蛙收埋左,點送易D。都未坐底就叫定肥妹B酒降溫先,跟住就係提升溫度的熱氣野招鹽吊筒。本來想豉油皇,但見係新鮮吊筒,於是改為招鹽送B酒。跟住就係自殺式雞腸,其實由於雞腸無可能招鹽,所以就局住要吊筒就佢。雞腸又係新鮮,新鮮到好似由隻雞度監生扯出黎。蒜溶開邊蒸沙蝦,小小粉絲底,最利害就係呢隻貌美如花的雞,本來係叫手撕雞,但橫睇掂睇,都係用刀劈喎!而且,雞雖然都係新鮮,但就無咩雞味。成為唯一的敗筆。
行過呢度,仲以為火燭,

成條街都係hum hum聲同煙。

我地久唔久路過都話,

住樓上的,都幾係咖。

呢條街的大牌檔共3間,先幫趁呢間,

因為D青蛙收埋左,點送易D。

都未坐底就叫定肥妹B酒降溫先,

跟住就係提升溫度的熱氣野招鹽吊筒。

本來想豉油皇,但見係新鮮吊筒,

於是改為招鹽送B酒。

跟住就係自殺式雞腸,

其實由於雞腸無可能招鹽,

所以就局住要吊筒就佢。

雞腸又係新鮮,新鮮到好似由隻雞度監生扯出黎。

蒜溶開邊蒸沙蝦,小小粉絲底,

最利害就係呢隻貌美如花的雞,

本來係叫手撕雞,但橫睇掂睇,

都係用刀劈喎!

而且,雞雖然都係新鮮,但就無咩雞味。

成為唯一的敗筆。