2024-04-30 233 views
這家店就在金魚街附近,店面不是很大,但是環境幹凈舒服!是明檔廚房,看到掛滿燒鵝、叉燒、油雞就迫不及待的想吃了🤭 燒鵝拼油雞套餐有包含米飯、例湯、小食、凍飲+8💰燒鵝皮脆鮮嫩多汁,配上梅子醬完全不會膩!油雞也很好吃,雞肉很嫩滑,淋上秘製的醬油絕了。 蜜汁叉燒皇飯味道正👍🏻是肥瘦相間的那種,調味不甜不膩,我很喜歡😍 涼拌海蜇口感是偏甜口的,吃著爽脆彈牙,來這一定要點,好好吃😋 對啦,不愛吃米飯的可以轉瀨粉,這家店真的很推薦,性價比高,味道、品質也都在線!我們吃的時候也有很多本地人來買,本地人都愛吃肯定不會錯🤓

燒鵝拼油雞套餐
有包含米飯、例湯、小食、凍飲+8💰
燒鵝皮脆鮮嫩多汁,配上梅子醬完全不會膩!
油雞也很好吃,雞肉很嫩滑,淋上秘製的醬油絕了。

蜜汁叉燒皇飯
味道正👍🏻是肥瘦相間的那種,調味不甜不膩,我很喜歡😍

涼拌海蜇
口感是偏甜口的,吃著爽脆彈牙,來這一定要點,好好吃😋

2024-04-18
Dinner
燒鵝腿拚乳豬,很有份量!!鵝燒的剛好,油脂在舌尖爆開,吃起來也不會很油膩,點上一點酸梅醬簡直就是神仙搭配!!和在一*家吃的一樣!!乳豬肥瘦剛好,皮脆肉嫩,咬下去還有汁水!!點上甜醬絕了😋😋 還點了一份招牌燒鵝飯🍚,沒有濫竽充數!!一份剛好,皮脆脆的,感覺出品質素還算穩定!!我們一下子就光盘行動了😌還有送例湯很足料,喝起來也很濃郁的節瓜味,清新解暑,看得出老闆很捨得下本!!! 還點了海蜇,很脆爽,而且很特別是偏甜口的!不是千篇一律的辣味海蜇!就蠻驚喜的,喜歡的姐妹可以試試!! 看還蠻多人叫燒鵝瀨粉😍下次等我來一探究竟!!很多斬料店的態度都很一般,這家的長頭髮齊劉海姊姊態度很nice!!還問我們滿不滿意之類的,有點小感動🥹🥹 環境還算可以,有卡座也有單座~這家店生意蠻好的,我們等了一小會😇還算驚喜!!交通也很方便,太子或旺角東出來都很近!

2024-04-22 129 views
奇趣烧鹅大王🏮香港旺角烧鹅店‼ 地点位于旺角弼街64号,大牌子非常明显,跟着导航非常容易就能找到啦🤩性价比超高,如果是饭量超大的两个人,200hkd足够吃到撑💦! 刚到门口,老板就十分热情招待顾客❤坐到位置后主动递给顾客两杯水(在现在天气炎热的夏天 进门就能喝到水💦真的心情大好💡)吃饭的过程中有什么需求也是随叫随到不拖延!服务水平满分💯! 店里是以春日绿色🌳为主题的装修风格,绿色油蜡皮沙发🛋宛若春天的绿芽,给空间带来与生俱来的自然温馨,搭配花梨木的长桌,让餐观不乏田园清新气息🍃🍃🍃透过窗户可以轻松看到窗外街景🏙同时墙上挂有两个大屏幕🖥一个是店内招牌装饰,另一个是厨房实时反映,大屏幕实时将烤鹅烤乳猪烤鸡的过程展现给顾客,我们餐盘的肉肉🥩保证新鲜出炉香喷喷! 说完这个,最最最惊艳的就是它的食物啦作为地道的港式烧鹅老字号🔔奇趣烧鹅大王以酥香的烧鹅和入口即化的乳猪出名多年,食客络绎不绝。我和朋友两个人点的是乳猪烧鹅双拼烧鹅五宝饭,凉拌海蜇,配着柠檬菜蜜和柠檬水🍋好吃幸福到流泪😭奇趣烧鹅大王的烤乳猪🐽外皮色泽红亮酥脆,肉质软糯🥩蘸着独家秘制的酱料一口下去超幸福!烧鹅五宝饭有烧鹅🪿腩肉红肠白切鸡咸
奇趣烧鹅大王🏮香港旺角烧鹅店‼

说完这个,最最最惊艳的就是它的食物啦作为地道的港式烧鹅老字号🔔奇趣烧鹅大王以酥香的烧鹅和入口即化的乳猪出名多年,食客络绎不绝。我和朋友两个人点的是乳猪烧鹅双拼烧鹅五宝饭,凉拌海蜇,配着柠檬菜蜜和柠檬水🍋好吃幸福到流泪😭奇趣烧鹅大王的烤乳猪🐽外皮色泽红亮酥脆,肉质软糯🥩蘸着独家秘制的酱料一口下去超幸福!烧鹅五宝饭有烧鹅🪿腩肉红肠白切鸡咸鸭蛋🥚青菜🥬,满满一盘根本吃不完,配的葱姜🫚油碟是点睛之笔,浇上料汁解腻又爽口,烧鹅🍗的喷香,腩肉的软烂,白切鸡的滑嫩🍖鸭蛋的咸香,配上一口凉拌海蜇爽口,直接把你带到美食天堂!味蕾盛宴!凉拌海蜇的酸甜口感和柠檬菜蜜的清香中和了主食的软腻,相得益彰味蕾享福啦!

还在等什么,快去打卡!奇趣烧鹅大王!
香港有很多比较有特色的美食,港式烧腊应该算是其中之一。在旺角逛街逛累了,和朋友想随便吃点,发现了很不错的烧腊餐厅————————————🥩蜜汁叉烧点的一份双拼一份单 我俩都要了叉烧,而这里的叉烧出品确实不错!因为不吃肥特意要的瘦叉烧,口干不会干柴,看到肥叉也是很肥美。蜜汁稍偏甜口🥩熏蹄很喜欢熏蹄,冷盘 口味比较清淡,也另外配了蒜蓉汁,瘦肉部分不柴,而皮脂部分爽口,一点都不油腻,一向不吃肥肉的我都能接受。ps才知道原来熏蹄是佛山的哈哈😆👉我最想尝试的烧排骨很早就卖完了,说明点的人多 应该是味道很不错的 🍚米饭是干爽 粒粒分明那种,配上甜酱油让我忍不住多吃了好多口(可恶🥣汤也是有用心的,每一碗里面都有料,广东人体质喝上一口老火汤很舒服,而不喜欢喝汤的也可以转冷/热饮/特饮 选择丰富
————————————

2024-04-14
燒臘雙拼飯
叉燒飯
2024-04-11 79 views
原來依家旺角開咗咁多間燒味舖 隔條街又會見到間🌝 唔講都唔知燒鵝係咁受歡迎😀揀咗個一人套餐 燒鵝髀和燒腩仔雙拼飯還送了個小食 和例湯 $148 份量都算係幾多小食揀咗木耳 個汁勁甜🌝另外 仲嗌咗個涼拌海蜇 第一次食甜嘅海蜇 奇奇怪怪咁 可能係個人食唔慣 都係會鍾意食返平時嘅味道會開心D😀
揀咗個一人套餐 燒鵝髀和燒腩仔雙拼飯

還送了個小食 和例湯 $148 份量都算係幾多
小食揀咗木耳 個汁勁甜🌝

2024-02-27 109 views
非常差的體驗!第二次食這間燒味店。上一次已經麻麻哋,今次再比多一次機會,但是今次體驗比上次更差。叫了叉燒油雞飯,叉燒全條也是肥膏,不能吃;油雞大部份也是骨和肥膏,也是不能吃, 最終只能吃白飯。為什麼外賣可以這樣差! 回家後才發覺是這樣子,真的不能接受!不會再光顧!大家不要中伏!
非常差的體驗!

TakeAway
2024-02-10 98 views
尋日諗住買定盒燒肉今日拜神,見行過開貴公司門口,有人排緊隊買嘢,裏面店舖人又多,諗住唔差啦。咁咪走去櫃位購買半斤燒肉,點知返到屋企打開盒燒肉簡直令我嘆為觀止,將所有頭頭尾尾雜七雜八嘅燒肉斬埋一盒畀我,唔怪得知佢出面個玻璃櫥窗要遮到咁高,因為如果唔係咁嘅話,你打開個盲盒係唔會有驚喜!!師傅你砌靚仔啲畀我,我都算數啦我第一次試你哋公司,相信亦都係最後一次我從來都未試過寫食評,你係第一間#相片未經任何修出
師傅你砌靚仔啲畀我,我都算數啦
我第一次試你哋公司,相信亦都係最後一次
我從來都未試過寫食評,你係第一間
#相片未經任何修出
2024-02-09
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
Dinner
2023-11-30 143 views
一間小店,下午茶要等位,燒鵝飯抵食,$38有一碗飯同埋一杯嘢飲,燒鵝質素幾好,皮香肉嫰。下次還會去食,環境幾企理,餐面阿姨幾好招呼,性價比高,弼街唔錯的選擇。。。

• 下午茶燒鵝飯
2023-10-10 183 views
哩間奇趣燒鵝經過無數次,但一次都無幫襯過,最主要原因係,餐廳店門大開,香港地天氣熱而且熱天時間長,所以估計餐廳冷氣都唔會強得去邊! 去D冷氣夠凍餐廳好過啦! 免得攞苦嚟受.今次因為去弼街訂咗兩條云石條,攞住佢又重又危險,快快脆搵間餐廳食完飯就快快打的歸家,見到奇趣燒鵝有位,時過中秋天頭又唔熱,於是入內幫襯.每次入去燒味店,打開份Menu,好多嘢都想食,女友小熊叫住我唔好眼闊肚窄! 減肥呀!哦.... 知道......於是我點咗個乳豬飯加鹹蛋多色,小熊點肥叉油雞飯多色前菜海蜇.優點:1, 總覺得食到好味乳豬要靠運氣,燒味店又唔會燒定太多,因為放得耐皮唔脆,但燒得唔多又易沽清無貨,買都又未必皮脆,今次點乳豬飯,皮脆肉嫩,點上甜醬更惹味! 滿意!2, 時下不少餐廳,包括大家樂,D油雞白切雞係無肉! 得皮同骨! 偷工減料得過份! 有D俾隻雞翼當油雞,果D燒味店必負評! 眼前嘅油雞,肉嫩又皮滑又足料! 掂!缺點:1, 餐廳細細卡位唔多,坐得迫迫夾夾唔太舒服.2, 叫鹹蛋又無落單,睇睇張單又真係無咗鹹蛋,漏咗落單啦!3, 女友小熊指明要肥叉,張單都打明落肥叉,點知上枱係瘦叉! 以為佢地只有瘦叉咩,

哦.... 知道......

優點:

缺點:

1, 餐廳細細卡位唔多,坐得迫迫夾夾唔太舒服.

2, 叫鹹蛋又無落單,睇睇張單又真係無咗鹹蛋,漏咗落單啦!

3, 女友小熊指明要肥叉,張單都打明落肥叉,點知上枱係瘦叉! 以為佢地只有瘦叉咩,後上嘅單叉燒仲肥過我地,即時同樓面反映,樓面同廚房講,廚房就愛理不理! 咁嘅服務點俾好評?

4, 我大愛嘅蔥蓉,味道過鹹! 漏單我接受,肥叉變瘦叉都算,但大大大愛蔥蓉竟然小小份量都大鹹就接受唔到!

5, 小熊碟飯平過我,飯就多過我! 俾貴D食少D咩道理?

6, 前菜海蜇味道居然係甜,係甜到好似甜品咁甜!叉燒都無佢咁甜! 接受唔到囉!

我嘅蔥蓉又唔掂,連我都唔敢得罪嘅女友小熊居然都被激嬲!馬上打入永不幫襯名單中!
2023-07-12 203 views
今日打算簡簡單單食個燒味飯搵人落Order冇人理要喺個位叫出嚟最後落咗個燒味雙拼飯燒鵝成舊冇肉 得D肥膏油雞就係得啲骨仲要食到最後一舊就俾阿姐趕走服務態度極差食到成吐氣 極度不推薦
今日打算簡簡單單食個燒味飯
仲要食到最後一舊就俾阿姐趕走
服務態度極差
食到成吐氣 極度不推薦
2023-04-28 234 views
今天想食燒鵝, 所以叫了雞鵝瀬, 鵝只得皮及肥膏, 有些硬. 直接放薑油在雞上 實在太油膩了, 可不碟另上? 不好味.還有外賣了海蜇燻蹄, 回家打開一看, 只有6片燻蹄加幾條海蜇, 收$48真不值不建議再幫襯

不建議再幫襯

海蜇燻蹄
2023-04-27
TakeAway
Tea
2023-03-16 196 views
我们在香港的第一顿晚餐,很失望!店面小,有至少四位客服,我们还没拿定主意吃什么,客服就很不客气说她很忙🤦🏼‍♀️问题是,整间点客满,客人都在吃着食物,她都没其他客人,就很不客气说她忙。食物一般般,可以在其他店吃到的食物,不会光顾第二次了!
2023-01-25 220 views
是咁的 話說心血來潮想食燒鵝見佢咁有信心叫自己做「燒鵝大皇」即管行入去試吓!咁就遇到我一生人最差嘅燒鴨實在太幸運!👍🏻坐低即刻叫咗個價值$62既燒鵝飯屋企人就叫咗個鹹蛋蒸肉餅唔使3分鐘,燒鵝飯就嚟到,一夾起舊鵝,真係嚇死人,嗰塊「皮」連「肉」連埋「骨」我肯定唔超過3mm, $5硬幣都厚過佢一嚿半嚿我都算,夾埋隔離嗰兩舊睇睇新年流流真係想X出聲!我諗隻鵝應該係非洲過嚟,佢唔單只係冇肉下年肥膏都冇,其實都幾可憐🥺跟住我就叫姐姐過嚟,忍住怒氣咁問:我:靚女,點解咁樣嘅?皮包骨喎點食?姐姐:噢..呢個…呢個呢咁樣…(佢擰轉個頭望一望師傅嗰邊…之後行開咗)Omg….😱😱😱真係估佢唔到我正準備開火嘅時候,屋企人控制住我,新年流流叫我唔好,好!👌🏻我忍!隔咗大約15分鐘,個「鵝皮飯」都食完,鹹蛋蒸肉餅飯仲未到姐姐話:即叫即蒸㗎所以冇咁快,要半個鐘!我喝左句:咁落單時你唔同我講?屋企人見我就快要爆嘅時候,即刻嗌埋單,個蒸肉餅飯就轉外賣,臨走嘅時候,個姐姐仲好有勇氣咁問我攞一蚊膠袋錢,我就反問佢,咁嗰幾舊冇肉嘅燒鵝,你係咪退返幾蚊俾我?佢就話:唔好意思…咁由佢啦!成件事真係好神奇!呢間嘢實在太美妙!😊
是咁的 話說心血來潮想食燒鵝
見佢咁有信心叫自己做「燒鵝大皇」
即管行入去試吓!
咁就遇到我一生人最差嘅燒鴨
實在太幸運!👍🏻
坐低即刻叫咗個價值$62既燒鵝飯
屋企人就叫咗個鹹蛋蒸肉餅
唔使3分鐘,燒鵝飯就嚟到,一夾起舊鵝,
真係嚇死人,嗰塊「皮」連「肉」連埋「骨」
我肯定唔超過3mm, $5硬幣都厚過佢
一嚿半嚿我都算,夾埋隔離嗰兩舊睇睇
新年流流真係想X出聲!
跟住我就叫姐姐過嚟,忍住怒氣咁問:
我:靚女,點解咁樣嘅?皮包骨喎點食?
姐姐:噢..呢個…呢個呢咁樣…
(佢擰轉個頭望一望師傅嗰邊…之後行開咗)
Omg….😱😱😱真係估佢唔到
隔咗大約15分鐘,個「鵝皮飯」都食完,
鹹蛋蒸肉餅飯仲未到
姐姐話:即叫即蒸㗎所以冇咁快,要半個鐘!
我喝左句:咁落單時你唔同我講?
屋企人見我就快要爆嘅時候,即刻嗌埋單,
成件事真係好神奇!呢間嘢實在太美妙!😊
燒鵝飯
2023-01-24 150 views
見肚餓 又想食燒鵝 咁岩行到果度就入咗去 悲劇開始啦即刻叫咗個燒鵝飯 6×蚊 興致勃勃 萬分期待 終於等到個飯黎 見到成隻髀 好開心 哇....咗出黎 用雙筷子🥢夾起一舊 我心諗 依...無肉得塊皮嘅?!跟住夾第二舊 第三舊 第四舊 ...全部都係皮同骨 即刻笑唔出 x咗出黎 跟住直頭想喊添..成碟得3舊手指咁大嘅肉 ..食咗幾啖豉油撈飯 頂唔住啦 即刻走咗去深水埗燒鵝大王 食完成個人開心返曬!千奇唔好幫襯呀!如果唔係你一定後悔!畢生難忘!
見肚餓 又想食燒鵝 咁岩行到果度就入咗去 悲劇開始啦
即刻叫咗個燒鵝飯 6×蚊 興致勃勃 萬分期待
終於等到個飯黎 見到成隻髀 好開心 哇....咗出黎
用雙筷子🥢夾起一舊 我心諗 依...
無肉得塊皮嘅?!
跟住夾第二舊 第三舊 第四舊 ...全部都係皮同骨
即刻笑唔出 x咗出黎 跟住直頭想喊添..

成碟得3舊手指咁大嘅肉 ..

食咗幾啖豉油撈飯 頂唔住啦

即刻走咗去深水埗燒鵝大王 食完成個人開心返曬!
千奇唔好幫襯呀!如果唔係你一定後悔!畢生難忘!
燒鵝飯
2023-01-24
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
四寶飯 份量係正常咸蛋,燒肉,紅腸,貴妃雞,菜一條,配菜:甜酸菜 食左一啖 吐返出黎。奇怪味道燒肉係熟 但又凍又硬又紅腸食第二舊已經唔想食,點解連紅腸都可以咁難食架貴妃雞 又乾鞋口,食第二舊都唔想再食呢個價錢又俾啲垃圾咸蛋正常操作都偏難食街市燒味飯仲好食過呢間食緊啲乜 ,食左1/4 停對面兩餸飯仲好食過呢間50幾蚊食左啲垃圾真係好難食 . 大家唔好中伏呀姐幾熱情都好,都叫有服務但啲野真係比一般茶記更難食唔會有下一次
四寶飯 份量係正常

咸蛋,燒肉,紅腸,貴妃雞,菜一條,
配菜:甜酸菜 食左一啖 吐返出黎。奇怪味道

燒肉係熟 但又凍又硬又

紅腸食第二舊已經唔想食,點解連紅腸都可以咁難食架

貴妃雞 又乾鞋口,食第二舊都唔想再食
呢個價錢又俾啲垃圾

咸蛋正常操作都偏難食

街市燒味飯仲好食過呢間
食緊啲乜 ,食左1/4 停

對面兩餸飯仲好食過呢間
50幾蚊食左啲垃圾

真係好難食 . 大家唔好中伏
呀姐幾熱情都好,都叫有服務
但啲野真係比一般茶記更難食
唔會有下一次