2024-07-05 1675 views
我自己不嬲搵食都鍾意搵啲小店多過大集團嘅食肆,鍾意佢比較用心製作,無咁倒模,千篇一律,而且往往會有驚喜. 今次喺大角咀搵食,雖然天時暑熱,但我哋無選擇在大型商場開餐,而喺去街上搵食. 見到這間好姐永安粿條,覺得應該幾有家鄉風味同個人特色,於是決定在這開餐,叫咗午市套餐的招牌活肉配粿條、麻醬拌麵配家鄉湯扁食,加配咗個豬肚丸、蔥油生菜及自家製菊花茶,招牌活肉原來係豬嘅面珠墩來,上面放了老闆親自挑選嘅黃辣椒醬,好特別,兩樣嘢都係第一次食,黃辣椒味道偏辣,但配埋活肉食幾夾,如果食唔到咁辣,但又想試少少點綴下可以叫佢另上.粿條滑身,外表似粉皮與腸粉皮嘅結合,配埋活肉食不錯. 麻醬拌麵,香濃而不膩,配襯有啲似小餛飩嘅家鄉湯扁食來食,別有一番風味,這個湯扁食嘅湯底比較清,一問之下,原來是廚師的細心安排,因為覺得麻醬味偏濃如果扁食的湯底也是濃可能會互相搶咗,出嚟個味覺效果無咁好,依家一重一輕,一濃一清,出來嘅味道反而比較好. 至於豬肚丸,我又真係又係第一次食,肉丸內真係藏咗豬肚在內😱,增加了口感,好特別,咁都比佢諗到👍🏻. 自家製菊花茶,都幾大支,而且飲完真係幾清熱嘅感覺,唔會好甜好似飲糖水咁,的確唔錯. 最後食完坐咗一陣,意猶未盡,仲叫咗碗散叫的家鄉扁食湯來食,這個湯底比套餐濃,有紫菜同埋應該係樱花蝦放面,平時啲紫菜煮完係偏深色偏綠,但這𥚃的紫菜色澤比較明亮通透同見到係紫色的. 櫻花蝦嘅咬口為湯扁食增添不少口感同色彩. 服務方面也好好,好親切,職員見出面熱也問洗唔洗坐多陣先,好味之餘亦都好有人情味,價錢又親民,整體來講好好,值得支持小店👍🏻.
2024-12-14 0 views
午餐套餐份量足,味道好,性價比高粿條好滑,配豬肉湯好夾胡椒豬肚湯的胡椒份量可以選擇,適合不同口味冬天食完成身都暖哂,一流值推加$8 有自製菊花茶,好濃用心製作的小店🥰
午餐套餐份量足,味道好,性價比高
粿條好滑,配豬肉湯好夾
胡椒豬肚湯的胡椒份量可以選擇,適合不同口味
冬天食完成身都暖哂,一流值推
加$8 有自製菊花茶,好濃
用心製作的小店🥰
活肉粿條
活肉粿條
真心佢啲肉超級入味😍😍而且粿條非常爽滑😍😍😍仲要嘅係老闆店員超有禮貌!同埋有時會派愛心飯盒比啲有需要嘅人!!🫶🏻真係好有愛心🩷🩷❤️同埋佢啲菊花茶都係自家製好健康!😍去咗幾次幾次都係嗌豬活肉粿條,佢嗰隻肉用嘅頭豉調配得非常好有分唔辣,微辣,小辣,大辣😍我就覺得越辣越好味😋價錢都幾抵食😍但係最觸動我嘅除咗好味嘅嘢食嘢之外,係佢哋仲會專登派愛心飯盒俾啲長者或者其他有需要嘅人士!同埋有時好似仲會專登帶嘢食俾其他店舖嘅員工😍真係超有愛心同埋細心,啲嘢食係食得出廚師好用心去整😋好值得去幫襯!另外佢間店舖衛生都係超好!食得好舒服😍
2024-12-10
$62 (Dinner)
  • 好姐精選
店雖然細,但有電視睇。老板娘熱情有禮。香港好少餐廳專食「粿條」同「扁食湯」,覺得d食物幾得意。好姐精選粿條:豬心、豬脷、豬頭肉、豬耳、豬🐽鼻、鵝腎鍾意食內臟朋友一定岩食。加左自家製黃椒辣醬,惹味左好多。本身個滷汁都濃。樣樣食d可以試多d款,質感又唔會硬,軟硬適中。最愛冧身既豬頭肉。麻醬拌麵配家鄉扁食湯(平使):家鄉扁食湯即係類似迷你餃子🥟,配埋湯汁好好食🤤。自家製菊花茶—大大支、甜甜的好解渴

好姐精選粿條:
豬心、豬脷、豬頭肉、豬耳、豬🐽鼻、鵝腎

自家製菊花茶—大大支、甜甜的好解渴
2063 views
2024-07-02 1331 views
大角咀其實都收埋左吾少好食既餐廳,呢間小店主打福建風味既食物,就算假日都有午市套餐,價錢好親民😎款式雖然吾多,但係食物質素幾有水準.👁‍🗨招牌活肉粿條(7.5/10)💲56.➰活肉即係豬臉頰肉,食落幾嫩又香口,吾好睇少活肉既份量,佢比得都好慷慨,就算食完碗粿條,都仲有吾少活肉剩左係度😎其實佢係會配上黃辣椒醬,但係因爲吾食得辣,就同左職員講另上,同行朋友試左話真係幾辣,但同時地好惹味😂粿條滑身,湯底清清地.👁‍🗨蔥油拌麵配家鄉扁肉湯(7.5/10) 💲50.➰本身佢係麻醬拌麵,但我就揀左轉做蔥油拌麵☺️味道比預期出色,蔥油味好香濃,食落又吾會話好油膩重口味🤪家鄉扁肉湯既扁肉就好似扁身既迷你雲舌咁,幾得意,湯底就同粿條一樣.👁‍🗨 自家製制菊花茶 (7.5/10) 💲+ 8.➰加左$8叫左自家製菊花茶,夠更然,去熱氣岩哂,飲落吾會太甘.🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨招牌活肉粿條(7.5/10)💲56

👁‍🗨蔥油拌麵配家鄉扁肉湯(7.5/10) 💲50

👁‍🗨 自家製制菊花茶 (7.5/10) 💲+ 8

🔛 整體評分(7.5/10)
1K
2024-06-19 903 views
有間人情味小店好值得支持, 都屬隱世小店,這是香港少有的家鄉美食,好有特色, 加上人情味濃厚,都會再來幫襯!聽說是老闆帶來了媽媽家鄉的永安小食,招牌粿條原來係特地向廠房訂製,再用人手逐片切,還原家鄉的形狀質感。連湯底都豐富足料,廚師🧑‍🍳用骨頭,加入烏雞、洋葱、葱頭等熬成骨湯,慢火煲半日架!另外仲有活肉,即豬臉頰肉,口感有層次又嫰滑,配上獨有的黃辣椒醬惹味呀!最後再品嚐自家製菊花茶滿足!好姐永安粿條大角咀埃華街105號地下C1號舖
有間人情味小店好值得支持, 都屬隱世小店,

最後再品嚐自家製菊花茶滿足!

好姐永安粿條
大角咀埃華街105號地下C1號舖
2024-06-15 641 views
黃雨下喺屋企附近搵食,醒起有間小店冇試過,2 大1 小叫到成枱都係😅,粿條好滑,活肉係豬面肉好淋。萵荀好爽口!小朋友熱氣推介炸扁食!好彩仲有自家製菊花茶,清下熱氣
好彩仲有自家製菊花茶,清下熱氣
2024-06-12 485 views
呢間街坊小店一直都好受歡迎而且價錢又好抵食我地今次就試咗兩樣嘢1. 招牌活肉粿條 $56原來活肉姐係豬既面珠墩肉肉質十分軟熟!粿條食落好似腸粉滑到我夾左幾次先夾到🤣2. 胡椒豬肚粉腸雞腳湯米粉 $56湯底好香胡椒味配料份量十分之多豬肚粉腸都處理得好乾淨米粉口感爽彈👍🏻另外再分別加$10追加左兩款小食1.涼拌萵筍萵筍意外地好鮮甜蒜頭味好香2.鴨血口感好滑不過可惜味道較淡另外呢個價錢仲包咗基本餐飲而我就想試吓舖頭自製菊花茶飲落清新唔會過甜餐廳整體CP值超高👍🏻推介🫶🏻
呢間街坊小店一直都好受歡迎

飲落清新唔會過甜

餐廳整體CP值超高👍🏻
推介🫶🏻
2024-06-09 438 views
番大陸食野 都知佢地既粿條等於我地河粉咁今日黎到大角咀呢間新開一排既粿條小食店店鋪唔算好大一入到去就比牆上掛牌menu既「招牌活肉」吸引問一問店員 原來活肉係指🐷面珠墩肉另外店員仲推介左胡椒豬肚雞腳湯面佢地仲有比較抵食既lunch set 大概5十幾蚊就有一碗麵同飲品+$8可有小食🍜招牌鮮骨湯活肉湯粿條 活肉口感好好 嫩口而有肉香配上爽口芽菜 餸住又滑又糯軟既粗粿條好好食同平時出面食既湯河完全唔同😋🍲胡椒湯豬肚腸雞腳米粉胡椒湯底好香 味道岩岩好 唔會過辣豬肚同腸煮得夠軟唔會好硬雞腳都好入味如果本身中意食胡椒豬肚湯既人呢個必試🤩另外仲加左萵筍、鴨血同豬肚圓小食特別介紹豬肚圓佢係一粒豬肉圓裡面 包住舊豬肚肉口感幾彈牙 咬落有少少湯汁滲出都幾得意
番大陸食野

唔會好硬
雞腳都好入味
如果本身中意食胡椒豬肚湯既人
呢個必試🤩

另外仲加左萵筍、鴨血同豬肚圓小食
特別介紹豬肚圓
佢係一粒豬肉圓裡面 包住舊豬肚肉
口感幾彈牙 咬落有少少湯汁滲出
都幾得意
2024-05-22 319 views
這間在社交網站已經見了很久😎今天探員朋友經過樓下見沒有人排隊就入去試一試😎店舖少少有親切感 開頭也不懂怎樣叫要問一問老闆娘才知道😁叫了一個活肉米粉🍲一些小食全部都令我驚喜⭐️完全沒有食過這樣的配搭⭐️🩵飲品我點了菊花茶 感到一種懷舊味道 就好似媽咪煲的一樣⭐️有一種回金的味道🩵而活肉賣相雖然一般般⭐️但食落口10分嫩滑,而且有一些軟骨筋膜在裏面⭐️ 對於已經戒了牛肉🐂幾十年的我來說,這好比牛腱一樣美味🤤🤤🤤🩵湯麵,我點了米粉 咁啱是我喜歡的那款米粉 略嫌碗麵不夠熱🩵另一款我好欣賞的就是酥炸肉 蝦醬味鹹鮮,再加上炸得好鬆化🤤🤤超正👍🏼如果配搭啤酒一絕👧🏻會介紹朋友支持小店

🩵湯麵,我點了米粉 咁啱是我喜歡的那款米粉 略嫌碗麵不夠熱

👧🏻會介紹朋友支持小店
2024-05-15
$60 (Tea)
  • 蝦醬肉
  • 活肉
  • 菊花茶
2024-05-20 251 views
大角咀博文街、埃華街,仲有幾條街食店多籮籮,輪住食都要食成個月,今日打算去個2間食店都休息,咁行下行下經過呢間“”好姐永安粿條“”。圖片和價錢都乎合要求,就坐低叫招牌菜好姐活肉配粿條和糊椒豬肚湯米粉,涼伴茄子,自家菊花茶,等6-7分鐘就有得食,好!抵讚。活肉望落已經吸引,入口爽脆淋,黃辣椒辣辣地,一口又一口咁食唔停,真好味,粿條滑溜溜,糊肚湯味道不錯,米粉爽口,茄子分量配搭一齊食不錯,自家菊花茶甜度適中,整體食得暢快開心,店舖用心經營,加油!我哋好快又會再嚟!
2024-05-20
$60 (Lunch)
2024-03-05 430 views
其實係無意間路過呢間鋪,第一次以後我就知道肯定會有二三四五六次。鋪頭菜品唔多,但已經足夠留住我個胃。粿條湯清清地,最鍾意唔係太多調味既食物,咁先食到粿條本身既米香,豬頭肉?唔知道係唔係哈哈哈哈 超級爽脆驚為天人。扁食我都好鍾意,但係我估呢個唔係豬肉整既皮而係有少少似迷你雲吞?因為記得食過幾次扁食都係偏肉色,有彈性既皮。不過呢個人都好好味。就係地點比較那個,搞到成日心思思但又唔係太就腳過黎。希望長做長有,咁我先可以成日返轉頭。
2023-12-28 573 views
無意中係網上搵到呢間街坊小店,平時好少地方有粿條食,再加上咁多豬既特別部位,就去試下啦,點知試過一次就上癮!招牌活肉粿條 $59必食推介! 活肉爽彈不肥膩,肉質鮮嫩,冇腥臊味有芽菜墊底,淋左特製黃辣椒醬油湯底有淡淡胡椒味,唔會太濃味三拼淨餸 $68揀左豬脷,豬生腸同鵝腎,有芽菜墊底,3種唔同口感,配埋黃辣椒醬油,停唔到口胡椒豬肚粉腸雞腳湯 $48岩中意胡椒辣既朋友,粉腸好食不過冇得揀辣度,飲飲下都幾辣

招牌活肉粿條 $59
必食推介! 活肉爽彈不肥膩,肉質鮮嫩,冇腥臊味
有芽菜墊底,淋左特製黃辣椒醬油
湯底有淡淡胡椒味,唔會太濃味

三拼淨餸 $68

胡椒豬肚粉腸雞腳湯 $48
岩中意胡椒辣既朋友,粉腸好食
不過冇得揀辣度,飲飲下都幾辣
2023-11-21
2023-11-10 559 views
最鐘意食內臟既我見到呢間舖頭有豬雜食已經覺得好吸引,食過一次之後更成日心心念念🤣依家仲要外賣有折,又有野飲送,搞到我成日買返公司食😂內臟控favourite就梗係要嗌「好姐精選」啦!一碟有齊豬心,豬脷,豬頭肉,豬耳,豬鼻,鵝腎,仲有芽菜墊底,加埋辣椒豉油,正👍🏻😋湯底咸咸地,重胡椒味,所以都辣辣地。可以配粿條,米粉或者白飯。我就次次都配粿條,個質感好滑,連埋啖湯一齊入口,真係好好食🥹午市仲可以加$10追加小食,今次加左麻辣鴨血試下,唔算太辣,但鴨血好滑,有三大舊,都仲抵食👍🏻見到啲相又想食🥲🥲🥲

依家仲要外賣有折,又有野飲送,搞到我成日買返公司食😂

湯底咸咸地,重胡椒味,所以都辣辣地。

見到啲相又想食🥲🥲🥲

2023-10-14
TakeAway
$50 (Lunch)
2023-10-30 346 views
已經食過三次 覺得可以推薦佢個活肉粿條👍🏼聽店員講原來活肉係豬嘅面珠墩 啲肉食落肥瘦均勻同彈牙 質感有啲似牛展 而且簡單調味恰到好處 加埋芽菜食落爽口 口感有層次粿條即係好似粗啲嘅河粉 都幾特別 感覺唔係好多地方食到 個人覺得少胡椒粉同正常蔥味道剛剛好成個午餐包汽水或枝裝水53蚊 份量一個人食就啱啱好 價錢都合理 今次加5蚊試試個涼伴茄子 都覺得幾好
已經食過三次 覺得可以推薦佢個活肉粿條👍🏼

2023-10-29