2024-11-05 74 views
今日收工攰攰地唔想煮飯咁就係附近搵餐廳買外賣返屋企食經過見到呢間餐廳都幾多人食選擇幾多而且價錢唔貴所以我都買黎試下❤️蕃茄炒蛋飯🍅🥚蕃茄鮮甜蛋味香濃撈埋飯食真係白飯殺手🥷海鮮炒飯🦐🦀入面有好多配料(蝦仁,蟹柳,三色豆,粟米等)幾有鑊氣 炒到d飯粒粒分明蒸豬肉粟米餃子🐷🌽保留到肉汁 啖啖juicy唔使點豉油都夠曬味豬肉片枸杞湯🐷🥬完全無落味精 所以唔會飲到好口渴我好欣賞佢地主打無味精住家飯份量足夠 係cp值幾高既餐廳❤️
今日收工攰攰地唔想煮飯

蕃茄炒蛋飯🍅🥚
蕃茄鮮甜蛋味香濃
撈埋飯食真係白飯殺手🥷

海鮮炒飯🦐🦀
入面有好多配料(蝦仁,蟹柳,三色豆,粟米等)
幾有鑊氣 炒到d飯粒粒分明

我好欣賞佢地主打無味精住家飯
份量足夠 係cp值幾高既餐廳❤️

TakeAway
2024-11-05 144 views
夜晚肚餓之際,走入🧡如意正餐🧡真係揀啱!入嚟元朗,梗係要過嚟試吓啦!今次係叫外賣🥡,大大份,又好味,價錢合理,真係唔可以錯過🥰[食後感]📝1. 蕃茄牛腩飯 $55✔️牛腩經過長時間燉煮,肉質軟嫩,與蕃茄的酸甜相融合,讓人回味無窮。✔️蕃茄的酸味能夠中和牛腩的油膩感,使整道菜品的味道更加清新。✔️帶來家庭的溫暖感,讓人感受到家的味道,尤其是在清涼的天氣裡特別令人暖心。2. 排骨燜飯 $55✔️排骨經過醃製和燉煮,肉質鮮嫩,湯汁濃郁,與薯仔的自然甜味相得益彰。✔️薯仔的軟滑與排骨的肉質形成了良好的對比,讓每一口都充滿層次感。3. 豬肉粟米餃子 $38✔️餃子皮薄而韌,裡面的豬肉餡料與粟米粒一起,帶來了多層次的口感。咬下去時,肉汁與粟米的甜味瞬間爆發,令人愉悅。✔️豬肉的鹹香與粟米的自然甜味相互交融,讓整個餃子更加美味。

[食後感]📝
1. 蕃茄牛腩飯 $55

2. 排骨燜飯 $55

3. 豬肉粟米餃子 $38
2024-10-23 210 views
元朗呢間(如意正餐)大家千奇吾好去食!食材唔新鮮不單止 仲用埋啲淋巴肉 🤮同朋友一人點咗一個餐 我嗰份青椒炒臘肉 成碟嘢80%係肥肉都算啦 佢居然用啲淋巴肉嚟炒俾啲顧客食 另外一份啲薯仔都唔知幾時到而家 一陣味 啲飯應該係買最平嗰一種米 無飯香味嗰刻真係好嬲 淨係食咗一啖 好想唔俾錢 好想報食環署 。呢啲人點解可以咁樣做生意呢?良心何在?
元朗呢間(如意正餐)大家千奇吾好去食!
食材唔新鮮不單止 仲用埋啲淋巴肉 🤮
啲飯應該係買最平嗰一種米 無飯香味
臘肉炒青椒
臘肉炒青椒
2024-10-21
2024-10-20 167 views
同朋友經過元朗大橋街市附近,見到呢間如意正餐店舖。買咗個外賣返屋企食,主打特色木桶飯和正宗炆鍋飯。外賣即叫即做,唔使等好耐就可以攞得。農家回鍋肉木桶飯回鍋肉炒得十分惹味,辣度適中,所以大部份人都應該啱食,另外都算多汁撈飯一流。豬肉片厚薄適中同埋肥瘦均勻,食多幾塊都唔會油膩。醬香牛腩炆鍋飯炆牛腩最緊要就係炆得夠入味又夠淋,醬汁又夠惹味,除咗牛味仲有配菜嘅甜味。飯量幾多,相當抵食又飽肚。豬肉粟米餃子餃子隻隻都煎得夠香脆但又唔會太燶。餃子皮厚薄均勻所以煎起唔會易爛。隻隻爆餡,食到豬肉香之外仲可以有爽脆多汁嘅粟米。

農家回鍋肉木桶飯

醬香牛腩炆鍋飯

豬肉粟米餃子
有時收工真係唔想買餸煮飯呢路過呢間小店 見到有煮家飯岩哂我呢d鐘意食家常小菜既人😌點左三個外賣返屋企兩個人食三樣野差唔多啦😙煎豬肉白菜餃🥟呢個皮煎得好脆 裡面餡都有汁💦配上附送既醋同辣醬 好惹味開胃💥想食多幾粒呢雞肉炆鍋飯 (醬香)🥘外賣盒好細心呢 分左上下隔 等餸汁唔好濕透飯雞肉好滑 薯仔好腍 忟煮餸永遠係最愛之一♨️醬香汁令人想食多幾啖飯茄子豆角肉片飯 🍆🫛好多茄子豆角 感覺好健康呢我係果d鐘意切到細細粒既蔬菜🥬咁就可以食哂落肚喇😂份量絕對不少 遮住哂d飯

有時收工真係唔想買餸煮飯呢

好多茄子豆角 感覺好健康呢
我係果d鐘意切到細細粒既蔬菜🥬
咁就可以食哂落肚喇😂
份量絕對不少 遮住哂d飯

餐單上全部都係一些家常便飯,標榜冇味精冇添加,睇真啲種類都幾多有木筒飯、燜飯、鐵板炒飯、餃子粉麵、滾湯、炸物小食等等。最緊要價格夠大眾化,啱晒上班一族!小炒三黃雞丁木桶飯嫩滑雞肉配軟糯薯仔,加埋三色豆,賣相有特色,又有營養!麻辣牛肉炒飯鐵板燒超多牛肉粒,好足料,香香辣辣,夠入味。我鍾意個炒飯用鐵板保溫,啱晒我食得好慢嘅人,唔會食食吓就凍晒!👍🏻枸杞豬什湯材料夠新鮮,而且處理得好好,清甜爽滑,飲得出個湯冇加味精,唔會好鹹,偶然飲吓湯水非常唔錯!

小炒三黃雞丁木桶飯
嫩滑雞肉配軟糯薯仔,加埋三色豆,賣相有特色,又有營養!

枸杞豬什湯
2024-09-27 242 views
最近又發掘到多一間抵食的小店如意正餐一睇就是小店,沒有豪華裝飾,所以食物價錢也很相宜,在這個時勢能找到慳錢而好食既飯堂是很重要。我們兩個人,叫了一個木桶飯和鐵板飯,再另外加了個湯:青瓜炒肉片木桶飯$42新鮮豬雜枸杞湯$38麻辣海鮮炒飯走辣$42夾埋都只係$122仲要份量真係好大份!而家我唔食辣,佢所有菜式都可以走辣,個飯就算走左辣都好香好有鑊氣。個豬雜湯超鮮味,不過一定要趁熱飲,涼左就會有少少腥,可能真係新鮮無味精。最後兩個人都食唔晒,真材實料好抵食。
最近又發掘到多一間抵食的小店

我們兩個人,叫了一個木桶飯和鐵板飯,再另外加了個湯:
青瓜炒肉片木桶飯$42
新鮮豬雜枸杞湯$38
麻辣海鮮炒飯走辣$42
夾埋都只係$122

仲要份量真係好大份!

最後兩個人都食唔晒,真材實料好抵食。
TakeAway
如意正餐(元朗)❣️呢間中菜館位於距離朗屏站3分鐘路程。主打冇味精家鄉菜,係媽媽的味道🤓而且價錢非常親民,份量又多。姐姐們都非常熱情親切。🌟酸菜滷大腸飯 🍖份量非常多,一上菜就聞到好香的酸菜味。大腸洗得幾乾淨。冇乜腥味,又冇多餘油脂。而且燜到好軟熟。酸菜唔會太酸,帶少少甜,越食越開胃。加左少辣,撈埋d汁食真係越食越惹味。🌟五花腩燜鍋飯 🥓姐姐推薦新口味出場。有多種口味可以選擇。蒜香、香辣、咖哩、番茄等。而且仲可以選擇配菜。五花腩超大舊超厚,燜得啱啱好。肥膏入口融化了,夾雜著有咬口的瘦肉。肥而不膩,非常好食。配菜都相當多,食極都食唔完。
如意正餐(元朗)

🌟酸菜滷大腸飯 🍖

🌟五花腩燜鍋飯 🥓
2024-09-05 410 views
元朗行街,經過一間傳統食店🧐雖然門面不太起眼,但寫著無咪精👍🏻無雞粉👍🏻原味道👍🏻就係咁吸引左我入去幫襯🥢過左午膳時間都很多人👫🍚麻辣海鮮炒飯粟米蟹柳雞肉,簡單的鐵板燒飯,有少少飯焦,勝在香噴噴夠晒惹味🐷猪肉栗米餃子🥟皮薄餡夠多,少少香煎,一碟有10隻,配豆瓣醬好味🍲豬肉丸枸杞湯豬肉自家手打,新鮮彈牙,啖湯飲得出完全無味精,中午飲啖湯有菜非常健康🌟住家菜味道🌟上菜夠快

🍚麻辣海鮮炒飯

🐷猪肉栗米餃子🥟
皮薄餡夠多,少少香煎,一碟有10隻,配豆瓣醬好味

🍲豬肉丸枸杞湯

🌟住家菜味道
🌟上菜夠快
  • 豬肉粟米餃子
  • 麻辣海鮮炒飯
同事告知於朗屏西鐵站D出口步行約3-5分鐘的舖位,有呢間新開業了幾個月,主打地道農家京菜(官府菜) / 湘菜 (湘南菜)的小店 ,J是日就來探一探店!「如意正餐」,店內拿手招牌有爆炒木桶飯同三汁燜鍋🥢,都幾有特色!🥢 木桶飯 : 🧉🥬 酸菜滷大腸飯 $52酸菜分量多,好爽脆,酸度適中,加有辣椒🌶️炒香,微辣🥢 三汁燜飯 : 🫕🐖 豬手燜鍋飯 $553選1: 醬香 / 香辣 / 麻辣揀咗醬香口味豬手切件有4件,仲舖滿略煎炸後再燜煮的入味粉糯薯仔粒🥔_______________如意正餐 (元朗)元朗元朗安寧路76號地舖_______________

🥢 木桶飯 :
🧉🥬 酸菜滷大腸飯 $52
酸菜分量多,好爽脆,酸度適中,加有辣椒🌶️炒香,微辣

🥢 三汁燜飯 :
🫕🐖 豬手燜鍋飯 $55
3選1: 醬香 / 香辣 / 麻辣
揀咗醬香口味
豬手切件有4件,仲舖滿略煎炸後再燜煮的入味粉糯薯仔粒🥔

_______________

如意正餐 (元朗)
元朗元朗安寧路76號地舖

_______________
2024-08-05 420 views
同阿媽喺元朗安寧路食個快飯,嚟咗呢間;食得太多大集團餐廳有時去下呢啲街坊小店都唔錯!裝潢樸實,環境乾淨,開到夜晚11點「土豆燒雞飯」阿媽讚個醬汁調味好食!雞肉無骨夠滑,薯仔清爽香口,送白飯一流「麻辣牛肉炒飯鐵板燒」熱辣辣香噴噴,有麻有辣夏天食特別開胃,牛肉唔韌,非常入味,炒得夠表面乾身而且保留到飯粒嘅軟熟要讚賞啲米幾靚、出街食飯最怕食到米唔靚⋯ 份量好多成個山丘咁,飽到反艇🤭再叫咗碗「豬肉枸杞湯」,呢排捱夜睇奧運,清吓肝補吓眼🤭

「土豆燒雞飯」

土豆燒雞飯

「麻辣牛肉炒飯鐵板燒」
麻辣牛肉炒飯鐵板燒

再叫咗碗「豬肉枸杞湯」,呢排捱夜睇奧運,清吓肝補吓眼🤭

麻辣牛肉炒飯鐵板燒
呢日係元朗游完水, 行去近朗屏一帶搵野食, 見到呢間外表好樸實, 但又有好多食客出入, 一於幫襯呢間小店❤️店舖細細, 坐位唔算多, 不過坐位與坐位之間間距唔逼, 坐得幾舒服👍餐牌種類繁多, 有炒飯, 餃子, 牛腩, 豬雜, 米粉麵類選擇價錢走親民路線💫蒜蓉椒炒飯熱辣辣又香噴噴既炒飯隨即送上, 用鐵板盛載住飯, 保持住溫熱度, 仲食到有少少飯焦, 好香口!!!炒飯有唔少配料:肉粒, 蛋花, 粟米, 三色豆, 好正😋🥤凍檸茶茶底唔錯游完水入黎食碗熱騰騰嘅炒飯, 再飲杯凍檸茶, 爽爽😎好多小店執下一間執下又一間, 真的要多多支持小店💪🏻

價錢走親民路線

💫蒜蓉椒炒飯

🥤凍檸茶茶底唔錯

游完水入黎食碗熱騰騰嘅炒飯, 再飲杯凍檸茶, 爽爽😎
好多小店執下一間執下又一間, 真的要多多支持小店💪🏻

2024-07-14 419 views
就咁聽個名真係估佢唔到食乜嘢😂 呢間餐廳認真係食家常便飯嘅家鄉菜😚 有好香口嘅鐵板飯、地道又健康嘅木桶飯、超有特色嘅三汁燜飯… 主打即叫即整熱辣辣,全部都係冇味精原味道👅1️⃣ 牛腩燜鍋飯🐮呢個就係有「中華名火鍋」之稱嘅三汁燜飯😆 多多款又多多口味,有辣有唔辣,任君選擇😚 全程有火熱住,好似一個小火鍋咁🍲 牛腩唔會肥,蘿蔔就切到細細粒好入味,仲有煮到好滑嘅支竹🫣2️⃣ 農家回鍋肉飯🐷呢個真係好好餸飯,簡直係一流😋 紅色同綠色嘅辣椒加埋腩肉,真係忘不了嘅味道😙 仲會加埋蒜茸一齊炒,真係超級香~3️⃣ 蝦餃皇🥢原本以為係好似茶樓食點心嘅蝦餃,點知係好似餃子嘅蝦餃~可以揀煎、蒸、煮,啱晒唔同人嘅口味😌

1️⃣ 牛腩燜鍋飯🐮
牛腩燜鍋飯

2️⃣ 農家回鍋肉飯🐷
農家回鍋肉飯

3️⃣ 蝦餃皇🥢
蝦餃皇

原本以為係好似茶樓食點心嘅蝦餃,點知係好似餃子嘅蝦餃~
蝦餃皇

可以揀煎、蒸、煮,啱晒唔同人嘅口味😌
Type of Meal
Dinner
牛腩燜鍋飯
農家回鍋肉飯
2024-07-06 327 views
美味的湘菜總是讓人想念,最近發現安寧路開咗一間,叫做如意正餐,一入到去就睇到牆上掛咗好多傳統中國特色飾品豬肉粟米餃子可以簡蒸、煮仲埋煎,聽日就揀咗湯水,每一粒都大大隻豬肉餡加埋粟米餡食落比較清甜唔會好多味精土豆豬肉片飯係湖南省一道常見的特色傳統名菜,屬於湘菜系,豬肉片配合大火猛炒,滿滿一大桶非常滿足枸杞豬肉丸湯一碗可以同朋友share,豬肉丸有8粒,另外枸杞葉含有豐富的維生素能滋養肝腎、強身健體。將枸杞與豬肉片令湯頭更加鮮美濃郁!如意正餐菜品地道,食材新鮮,分量足,絕對係一間有誠意嘅湘菜小館!如意正餐📍元朗安寧路76號

豬肉粟米餃子

土豆豬肉片飯

枸杞豬肉丸湯

如意正餐
📍元朗安寧路76號
2024-06-18 324 views
今日去開元朗探朋友,中午時間佢話帶我去食間新開好味又地道嘅餐廳,原來就係呢間位於安寧路嘅如意正餐🤭餐廳招牌大大個,好光猛。餐廳裝修新淨企理,牆上仲貴,有好多傳統中國裝飾品,好有風格。見到好多食客都食緊木桶飯,真係一個圓形木桶相好有特色,既然我和朋友兩個人嚟試就嗌咗一個木桶飯同一個三汁燜飯。款式非常多,我地叫咗土豆燒雞飯和牛腩燜鍋飯,呢個三汁燜飯有幾款口味揀,分別係蕃茄、蒜香、麻辣、咖哩等等,我今次就揀咗蕃茄😃😃土豆燒雞飯牛腩燜鍋飯(蕃茄)新鮮豬肉枸杞湯(細)豬肉粟米餃子(煎)呢間餐廳唔錯,可以多多幫襯😛😛如意正餐 (元朗)元朗元朗安寧路76號地舖

土豆燒雞飯

牛腩燜鍋飯(蕃茄)

新鮮豬肉枸杞湯(細)

豬肉粟米餃子(煎)

呢間餐廳唔錯,可以多多幫襯😛😛

如意正餐 (元朗)
元朗元朗安寧路76號地舖
Type of Meal