5 day(s) ago 0 views
這間餐廳位於北角的渣華商業中心,鄰近北角匯,主打正宗地道的港式粉麵,價錢定位經濟又親民。店內環境寬敞舒適,多張卡位雅座充滿港式風味。招牌崩沙腩麵 - $54崩沙腩是牛腩中最矜貴的存在,是牛肚皮的腩位,表面有一層橫膈膜連着腩肉,筋膜帶有少許膠質,肉質特別軟腍且香口,肥瘦兼備得恰到好處,可謂牛腩中的極品。牛三寶麵 - $55分別有牛腩、牛筋及牛肚,份量非常豐富。牛腩帶有筋、肉及油花,嚼勁十足且肉汁豐富;牛筋充滿膠原蛋白,淡嫩不膩;蜂巢狀牛肚煙煙韌韌好爽口。秘製炸雞翼(3隻) +$15雪白的雞肉嫩滑多汁而不乾柴。爽脆海蜇(細) +$16清涼微甜好爽口。酥炸杏鮑菇(細) +$15細膩脆嫩,有淡淡的杏仁香味。生菜 +$12新鮮翠綠好清新,伴以濃稠的蠔油。凍咖啡 +$10港式咖啡採用烘焙度較高的咖啡豆,甘苦交纏特別濃郁。凍檸檬茶 +$10透徹琥珀色的港式檸檬茶,酸甜味兼備,有適量的澀味同回甘。

店內環境寬敞舒適,多張卡位雅座充滿港式風味。
招牌崩沙腩麵
招牌崩沙腩麵

招牌崩沙腩麵 - $54
牛三寶麵
牛三寶麵

牛三寶麵 - $55
秘製炸雞翼(3隻)
秘製炸雞翼(3隻)

秘製炸雞翼(3隻) +$15
雪白的雞肉嫩滑多汁而不乾柴。
爽脆海蜇(細)
爽脆海蜇(細)

爽脆海蜇(細) +$16
清涼微甜好爽口。
酥炸杏鮑菇(細)

酥炸杏鮑菇(細) +$15
細膩脆嫩,有淡淡的杏仁香味。
生菜
生菜

生菜 +$12
新鮮翠綠好清新,伴以濃稠的蠔油。
凍咖啡 & 凍檸檬茶
凍咖啡 & 凍檸檬茶

凍咖啡 +$10
港式咖啡採用烘焙度較高的咖啡豆,甘苦交纏特別濃郁。
凍檸檬茶 +$10
透徹琥珀色的港式檸檬茶,酸甜味兼備,有適量的澀味同回甘。
5 day(s) ago
Lunch
2025-03-03 0 views
富景清香麵家位於北角匯對面,除了價錢划算,更重要是招牌牛三寶非常出色,粥麵味道亦很讚!這家店的招牌三寶粉麵可謂是必試之選!當碗熱騰騰地端上來時,陣陣香氣撲鼻而來。牛腩選用上等肉質,肉質軟嫩,與筋腩和牛肚搭配,更是讓人垂涎欲滴。每一口都能感受到肉質鮮美與湯底濃郁,讓人忍不住一口接一口。而湯底則清甜鮮美,湯色澄清,帶有淡淡的香料味,恰到好處。再來談談炸兩,這道小吃同樣不容錯過。炸兩外皮金黃酥脆,內裡的腸粉則柔軟滑嫩,淋上特製的醬油,味道鮮美,每一口都是外脆內軟的絕妙組合!搭配餐點的凍檸茶,冰涼可口,檸檬的酸味恰到好處,有效地中和牛肉的油膩感,讓整體用餐體驗更加清新,十分解渴!富景清香麵家 (北角)地址:北角渣華道132號渣華商業中心地下

富景清香麵家 (北角)
地址:北角渣華道132號渣華商業中心地下
2025-03-01 0 views
今日去開北角覓食 見到有間好傳統嘅麵舖 經過就已經聞到好香嘅牛味就忍唔住入去食個午餐啦牛雜麵牛雜好足料 內臟完全冇腥味 識得出店主好俾心機咁樣洗晒啲內臟先至會俾客人食 幼麵亦都好有彈口加配鯪魚球 鯪魚球好彈牙 加配通菜 通菜好翠綠好滑 加埋腐乳係非常之好食崩沙腩河粉河粉好滑 崩沙腩超級好食呀 充滿油香加配魚皮 炸魚皮亦都非常香口加埋腩汁一齊食 簡直係絕配啊加配炸鮮蝦雲吞 雲吞炸到好鬆脆 非常香口鮮牛肉片腸粉牛腸好嫩滑 仲有原片牛肉 非常值得一試熱杏霜好耐冇飲過啦 好難得見到呢到有

牛雜麵

鮮牛肉片腸粉
牛腸好嫩滑 仲有原片牛肉 非常值得一試

熱杏霜
好耐冇飲過啦 好難得見到呢到有
經外賣平台買左碗牛腩河成碗都係脂肪,投訴無門🥹最後變左係度食淨河粉🥹以為買過都唔係咁架,真係好崩潰,OT完想食碗牛腩粉咋,咁樣蝦我😭😭😭希望店家睇到肯改善下🥹
希望店家睇到肯改善下🥹
Delivery
2025-02-18 42 views
今天下午,我和朋友到位於北角的富景清香麵家吃午餐。這間店的環境輕鬆,氣氛好,讓人一進去就覺得舒服。我們點了泰式鳳爪,味道酸辣開胃,讓人食指大動;再加上清脆的菜心和芥蘭,讓整餐更加有層次。接著,我們點了兩杯香濃的豆漿,真係好正!而招牌崩沙腩麵則是這間店的必試之選,肉質嫩滑,湯底濃郁,簡直令人回味無窮。靓牛孖筋粉的口感也相當獨特,滑而不膩,搭配上新鮮的招牌魚蛋片,真是頂級。吃完後,我們心滿意足,決定下次再來食其他食物。這裡的美食實在值得,強烈推介給大家!

2025-02-13 83 views
參觀完新光戲院 喺附近搵啲嘢食鍾意呢啲舊式粉麵店 喺門口見到大大煲牛腩牛雜就興奮好似離遠就召喚緊我咁~❣️牛三寶麵加墨魚頭一場嚟到 一次過食晒牛肚、牛腩、牛筋就最開心啦每樣都炆得好入味 又夠晒腍 唔好以為有三樣餸 每樣嘅份量就會得返好少點知啲餸係真係鋪滿晒成個碗喎 另外再加埋墨魚頭 輕輕灼熟 大少少鹹香 唔會韌❣️水餃米係傳統嘅水餃 有筍、木耳、大蝦同豬肉餡料份量充足 隻隻水餃大大隻呢度除咗粉麵之外 仲有粥同腸粉賣㗎而且開得好早 店員話早餐一樣有供應牛腩麵㗎即係任何時間都可以滿足大家嘅胃😌餐廳乾淨企理 而且有好多卡位 絕對坐得舒服㗎

參觀完新光戲院 喺附近搵啲嘢食
鍾意呢啲舊式粉麵店 喺門口見到大大煲牛腩牛雜就興奮
好似離遠就召喚緊我咁~

❣️牛三寶麵加墨魚頭
一場嚟到 一次過食晒牛肚、牛腩、牛筋就最開心啦
每樣都炆得好入味 又夠晒腍
唔好以為有三樣餸 每樣嘅份量就會得返好少
點知啲餸係真係鋪滿晒成個碗喎
另外再加埋墨魚頭 輕輕灼熟 大少少鹹香 唔會韌

❣️水餃米
係傳統嘅水餃 有筍、木耳、大蝦同豬肉
餡料份量充足 隻隻水餃大大隻

呢度除咗粉麵之外 仲有粥同腸粉賣㗎
而且開得好早 店員話早餐一樣有供應牛腩麵㗎
即係任何時間都可以滿足大家嘅胃😌

餐廳乾淨企理 而且有好多卡位 絕對坐得舒服㗎
2025-02-11 90 views
吃飽飽、超滿足😘😘😘富景清香麵家北角渣華道、多元化粥粉麵飯、路過吃飽飽、再去上堂、店內寬敞、背靠椅廂、慢慢食住嘆!早餐✨荔灣艇仔粥$35綿綿粥底、見到米開花、碎牛肉、魷魚絲、豬皮條、脆口花生、材料豐富、配搭腸粉、最佳配搭早點$2凍檸茶✨正宗上海粢飯$28軟糯綿香糯米、包卷香脆榨菜絲、新鮮脆口炸油炸鬼、手掌大、飽肚滿足熱奶茶富景磨米腸粉✨鮮蝦腸粉$38 滑清香Q彈性粉皮、包裹爽口彈牙蝦、淋上甜豉油、帶出味蕾層次感!齒頰留香👏🏻炸兩$25 脆汁牛油鬼、不油膩、外披白滑腸粉皮、淋上芝麻醬、甜醬、色彩繽紛、口感層次分明小食✨蜆芥鯪魚球$38/6粒外皮酥脆、不油膩、內軟綿綿、冇魚腥味,口感彈牙、必蘸蜆芥汁、提升味蕾口感😁富景清香麵家北角渣華道132號渣華商業中心地下港鐵北角站A1、步行2分鐘
吃飽飽、超滿足

鮮蝦腸粉
蜆荷鯪魚球
2025-02-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Breakfast
荔灣艇仔粥
正宗上海粢飯
鮮蝦腸粉
蜆荷鯪魚球
呢日嚟咗呢間喺北角嘅粥粉麵飯店諗住簡單快脆食個港式牛腩麵作為午餐🤣$42「牛腩麵」再加 $16「拼水餃轉伊麵」:呢道嘅「牛腩」肥瘦適中肉質軟熟兼有牛味😋;水餃🥟大大隻有蝦仁🍤喺裏邊😋;伊麵煙煙韌韌幾彈牙🤣跟麵加 $12「郊外油菜」:揀咗「蠔油生菜」,「生菜🥬」夠新鮮爽脆簡單幾好食😋跟麵加 $8「熱奶茶」:夠濃郁夠滑😋$32「新鮮碎牛肉粥」:「碎牛粥」一般價錢平又飽肚可以講係香港嘅 Soul Food 🤩;呢間粥麵店嘅「碎牛粥」大大碗幾好味😋

跟麵加 $8「熱奶茶」:夠濃郁夠滑😋

Lunch
2025-02-05 74 views
天氣好凍,好想食啲有熱湯嘅麵~🍜 招牌崩沙腩麵腩肉肥美,入口即化,其實一睇已經知道好食😋🍜 紫菜四寶河餡料豐富,白魚蛋、鯪魚球、金魚蛋、墨丸,紫菜海味十足,口感滑順,非常夠味。🐚 蜆蚧鯪魚球(x2)外脆內嫩,搭配鮮美的蜆蚧,令人回味無窮。🥗 爽脆海蜇清新口感,為整個餐點增添不少層次,特別適合炎熱的天氣。🥩 香酥牛腩(食咗一半先記得影相😆)外焦內嫩,真係令人食指大動。出邊真係好少有,唔怪得佢哋有隻手指公推介!整體而言,服務態度好好親切有禮,份量大幾抵食!非常值得推薦!👍🏻😋凍檸茶x2

天氣好凍,好想食啲有熱湯嘅麵~

🍜 招牌崩沙腩麵
腩肉肥美,入口即化,其實一睇已經知道好食😋

🍜 紫菜四寶河

🐚 蜆蚧鯪魚球(x2)
外脆內嫩,搭配鮮美的蜆蚧,令人回味無窮。

🥗 爽脆海蜇
清新口感,為整個餐點增添不少層次,特別適合炎熱的天氣。

🥩 香酥牛腩(食咗一半先記得影相😆)

凍檸茶x2
2025-02-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2024-12-09 417 views
在北角有一家很老廣很地道的小店,就在地鐵站旁邊。廣東粥粉麵,都可以在這家店吃到,好吃不貴,人均50左右就可以吃個飽了!崩沙腩淨食 去很多地方吃牛腩麵都很難吃到崩沙腩,這裏竟然得吃!牛腩軟軟的,一點也不柴,煮得很到位入味,肉味香濃,肥瘦均勻剛剛好。很喜歡吃崩沙腩爽滑的筋膜部分~肥牛片河粉 湯頭鮮甜,肥牛片十分新鮮,一入口油香四溢,而且份量好多,鋪滿在麵的上面😍。河粉qq彈彈,很爽滑,份量也是十分驚人的,今天碳水要超標了🤣鮮蝦腸粉 很喜歡這種皺皮腸粉,吃下去充滿米香,口感軟滑,但不會外皮太濕以緻一夾起就散開。淋上祕製的腸粉甜豉油,真的令味道昇華了!潮州蠔仔肉碎粥 份量好驚人,肉碎挺多的,蠔仔鮮嫩,不會有腥味。粥的口感煮得不是很軟爛,要是能再煮久一點就好了~

2024-05-21 823 views
過海開會開到夜晚七點,所以喺街食埋飯先至返屋企。行行吓經過富景,之前都有喺度食過午飯,記得嗰陣食個味道都OK,所以諗都唔諗就入咗去啦。我好鍾意呢度佢跟餐嗰碗湯,係紫菜魚片湯,入邊有好多紫菜,另外仲送兩塊魚片俾你食,本人覺得呢碗湯係粥麵舖之中算數一數二的。我就叫咗滷水雞肉飯,佢係送同范分開上的。碟餸相片有滷水蛋,滷水雞肉,同埋墊底有啲生菜。啲雞肉大部份係雞胸,咁樣比較有啲乾,對此感到有少少失望。佢滷水汁唔算好鹹,配雞胸及生菜味道都唔錯,我全部食晒,因為唔係好鹹,全部食晒都問題唔大。呢度最出名其實係牛腩,下次我會再豉油南的。
2024-05-19 663 views
去北角嗰頭做嘢一定要去食呢一間富景清香麵家因為佢嘅牛肉非常之新鮮同埋係好好食嘅味道因為佢嘅崩沙腩非常之好非常軟囉同阿勁非常之好所以建議大家如果去開北角可以試一試依一間餐廳
2023-12-25 1197 views
行過街頭嗰家餐廳,飄過嚟嘅牛腩香就已經好吸引人。落座後,頭先點嘅牛腩麵上咗枱,碟牛腩滑嘟嘟,好似叫緊你快啲嘆佢。話唔多講,一啖入口,牛腩就喺舌尖上散發出嗲嗲嘅甜味,肉質正岩岩好,唔tough得滯,仲有股微微嘅辣椒香,真係一流👍。跟住呢,叫咗碗滑蛋金菇肉鬆炒飯。啲滑蛋靚仔過人,同金菇、肉鬆拌埋,米飯粒粒分明,乾爽彈牙。通常飯乾滯我會唔鍾意,但依家絕對係例外,每啖咀嚼都充滿滿滿嘅幸福感,實行每過多陣都想再嚟一啖😋。最後呢,就係甜品收尾-柚子蜜糖凍。這款甜品清新得嚟,又唔會太甜膩。食完鹹嘅,嚟個柚子凍,絕對係最佳收場!喺呢種輕盈嘅甜味中結束了今次嘅食評,下次再識真啲,一齊嚟個大飽口福啦🍴!

2023-03-01 2115 views
有一段時間想食清淡啲,於是揀咗雲吞麵嚟食,上網見到comment唔差,所以就嚟試吓。聽講食鹼水麵可以化解胃酸,唔知係咪真呢?食雲吞麵到底應唔應該落醋呢?小編之前都唔會落醋,但後尾發現加咗醋之後,會提升鮮甜味,建議大家試吓。雲吞麵🥟🍜 4/5 $32五粒雲吞同鹼水麵嘅配搭,雲吞都幾大粒,都幾爽口彈牙,麵嘅質地就唔會太韌,唔會太乾爭爭,保持一定嘅彈性,湯底就唔會太強烈嘅鹼水味,小編到幾喜歡呢碗雲吞麵🥰😘。水餃伊麵 3/5 $38水餃有四粒好大粒,分數係俾晒係水餃,伊麵其實係冇乜味,仲要煮得太淋,冇咬口冇味道。講返水餃,皮薄餡靚,見到有啲木耳絲增加一個爽脆口感🤩🤩。炸兩 3/5 $12正常發揮,普普通通冇乜太特別太突出嘅諗法。$12一碟炸兩超平嘅價錢,所以要求都唔可以太過苛刻。炸雲吞 1/5 $30依頭講完熱氣,嗰頭就嗌咗炸雲吞,所以就後悔啦。佢炸得過火,燶味同苦味好明顯係個雲吞皮出晒事,完全破壞晒,擺唔到落口😢😵‍💫。我要加少少糖先至放到入口。地點:北角站A出口,隔籬就係嗰間舖頭,方便,做開街坊生意,甚至乎打工仔都會去呢度食飯。對面仲有北角匯,渣華道體育館。環境:鋪面都幾大,目測十幾張枱,

雲吞麵🥟🍜 4/5 $32

炸雲吞 1/5 $30

炸雲吞

地點:

環境:

鋪面都幾大,目測十幾張枱,光猛嘅裝修,但係都feel到有啲蚊飛來飛去,坐喺卡位都會俾蚊咬,所以嗱嗱聲食完快啲走🤫🤫。

價錢:

人頭50幾蚊,食咗四樣嘢,雲吞麵超抵,炸兩都好抵,可以下次再嚟食。

服務:

一坐埋位,仲睇緊餐牌嘅時候,店員已經走埋嚟期望我哋會落到單。然之後我哋叫店員幫我哋拎芝麻醬,佢都唔記得咗,店員都有推介有咩款式好食。
$50 (Lunch)
雲吞麵
2022-12-10 1297 views
第一次食呢間店舖見到都有唔少街坊叫所以試下叫外賣速遞送到屋企但一打開袋已經發現唔多對路🥶兩碗都比較細碗特別係湯飯 如果平時其他鋪叫同款湯飯呢個價錢大碗好多 而且冇乜料😮‍💨湯底亦都偏鹹要飲水先得而四寶紫菜幼麵份量正常😬呢魚蛋/鯪魚球/墨魚丸/魚片頭都唔錯但都係偏鹹 紫菜都可以接受魚皮一小袋 都脆但偏硬 要大力啲咬可能係外賣焗住咗導致 不清楚原因🫠不過始終係叫外賣 可能新鮮堂食會唔同下次再食過俾次機會試真啲先🫡
第一次食呢間店舖
見到都有唔少街坊叫所以試下