Restaurant: 小雨天 (永吉街)
Info:

2019-08-27 1336 views
這天下午到上環,經過永吉街,突然下著滂沱大雨,即使有雨傘也會濕身,何況沒有雨傘!😅這個時候竟然遇上小雨天,一家專吃過橋餃子的麵店。大雨天遇著小雨天,真巧合! 就入去避避雨,原本吃了個Brunch還很飽。總不能白坐,如果避完雨就走,就是過橋抽板的,一於吃碗過橋米線吧 !過橋餃子有椰菜豬肉和韮菜豬肉兩個選擇。12隻$49 / 8隻$44 /6隻$39 。想吃點麵,所以點了骨湯椰菜豬肉餃子上海麵。骨湯椰菜豬肉餃子上海麵 $47,熱飲加 $6~材料有紹菜、冬菇、酸菜、有雲南風味。湯底奶白色,味道鮮甜,外皮很滑,麵質也頗幼滑,餃子味道不錯, 餡料很大!大大片的紹菜很嫩口鮮甜,味道恰到好處,雖然有酸菜,但不會太鹹。 看餐廳的自我介紹,是家低糖低盬餐廳。份量大,有8隻很大的餃子,很扺吃,其實2人分享會較好! 奶茶味道一般, 因喝港式奶茶,個人愛以傳統厚身瓷杯盛載的,而不喜歡以不銹鋼杯喝。不過此店以過橋餃子為招牌的, 最重要是招牌做得好。米線要做得出色湯底最重要,湯底是以200磅的豬骨熬六小時而成的,而且據說老闆每天親自揀選豬骨去熬湯的,所以火候十足,色澤奶白,味道香厎濃鮮甜。 難怪有捧場客,開業以來
這個時候竟然遇上小雨天,一家專吃過橋餃子的麵店。

想吃點麵,所以點了骨湯椰菜豬肉餃子上海麵。

骨湯椰菜豬肉餃子上海麵 $47,熱飲加 $6~
材料有紹菜、冬菇、酸菜、有雲南風味。

份量大,有8隻很大的餃子,很扺吃,其實2人分享會較好!

難怪有捧場客,開業以來,已有數家分店。

Yummy Kam OR00084
Type of Meal
Tea
  • 骨湯椰菜豬肉餃子上海麵
2019-05-19 957 views
小雨天在上環區,星期日的早上,商業區自然冇咩人,成間得我地一枱客媽咪叫左個早餐,係蕃茄牛肉上海麵,有野飲我叫左酸辣紅薯粉,小辣,加墨魚丸,因為係早餐時段,有野飲送冷飲唔洗加錢,真係難得不過,個酸辣紅薯粉。。 首先係冇酸味,得辣同咸味 我不如叫唔辣,普通一個有咸味既湯算,紅薯粉唔係平時食重慶酸辣粉個種粗粉,佢係幼d 既,食落似瀨粉,唔多似紅薯粉,墨魚丸有3 粒, 個粉係32蚊,加餸每款6蚊價錢黎講,都唔期望d 咩了,是是但但,食飽就算

媽咪叫左個早餐,係蕃茄牛肉上海麵,有野飲

我叫左酸辣紅薯粉,小辣,加墨魚丸,因為係早餐時段,有野飲送

冷飲唔洗加錢,真係難得

不過,個酸辣紅薯粉。。 首先係冇酸味,得辣同咸味

價錢黎講,都唔期望d 咩了,是是但但,食飽就算

2019-04-22 687 views
上課後已疲倦不堪,紅日下永吉街店舖多關門,試下這間米線,加上胃口麻麻,想吃清淡點,叫了米線加龍蝦丸,清湯底唔辣,黎到一吃發現米線湯底惹味,因為湯內有肉燥,而且是辣的,酸菜太硬又大粒,只有九菜和芽菜是可以的,龍蝦丸不提也罷,真想不到以米線為主打的店米線味道普通,而且配菜令我感失望,雖然米線的軟硬程度適中,但在假日寧靜的日子,也煮不到一碗有水準的米線,實在感到失望,或許是口味不夾也罷,希望日後再試的時候可以有所不同。
2019-04-20
Type of Meal
Lunch
2018-12-01 1063 views
是日經過中環工作,本來想去筷子記食碗車仔麵,但未行到上去,拍檔已經轉軚話食茶記,再行過去,就話想入舖坐,咁唯有係入去啦~入到去,講真,喺中環食個$30下午茶包飲品,又有得坐低食,係幾難搵嘅......拍檔勁肚餓,叫左飯同餃子,相反我得咖哩麵。個麵底唔難食,軟硬剛好,但牛肉... 只係見到廚房好刀功,片片俱薄!而且仲有啲只係得筋的部分,真係一分價錢一分貨!餃子我試左隻,皮厚餡多,但整體不值再試,而牛腩味道還好,只是切小粒口感不好。全餐有驚喜的是杯熱檸茶,茶底香淳不澀,檸檬不苦,實屬平價餐廳難得之作,水吧值得一讚!

• 熱檸檬茶
2018-10-08 819 views
今日去左中環,lunch 不知有什麼好食,就隨便進一間食肆。記得喺葵芳食過小雨天的湯飯,挺不錯的,所以就決定去試下中環的小雨天。餐牌⤵️1️⃣豬軟骨湯飯 $45我叫了一個豬軟骨湯飯,因為覺得小雨天的主打菜式-湯飯不錯👍🏻但當上菜一刻,我呆左。我第一次見到湯一碗,白飯一碗,你要自己倒個飯入去,真心未食已經失望。倒左一半飯入碗湯攪勻,食第一啖就覺得完全唔入味。😓因該湯都唔熱,佢無再翻煮一次,令飯吸引唔到湯的味道,所以好難食。總括來講,都係葵芳嘅總店最好!中環分店令人好失望😞

餐牌⤵️

豬軟骨湯飯

1️⃣豬軟骨湯飯 $45
豬軟骨湯飯

但當上菜一刻,我呆左。

倒左一半飯入碗湯攪勻,食第一啖就覺得完全唔入味。😓

總括來講,都係葵芳嘅總店最好!
中環分店令人好失望😞

2018-10-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2018-05-13 1346 views
這店兩款車仔麵餐都係$32 而每個一個餸加$6 ,因為我唔食酸辣但又好想食紅薯粉⋯⋯所以想米缐湯底轉要紅薯粉,配料大家都差不多,但店員緊決話唔可以唔得囉⋯⋯我指兩款都係一樣價錢啫點解唔轉得呢?而重點係呢D又唔預先整定店員回答我衹得一句⋯公司話唔得我無話可說⋯⋯啦 而D米缐普通過普通質地完全唔彈牙,配料又少得可憐,而排骨就忠告大家千祈咪叫柴皮一樣的質地又無肉得啲干爭爭嘅粉團,雲吞還可以總括一句我必定唔會再光顧
這店兩款車仔麵餐都係$32
店員回答我衹得一句⋯公司話唔得
我無話可說⋯⋯啦

柴皮一樣的質地又無肉得啲干爭爭嘅粉團,雲吞還可以
總括一句我必定唔會再光顧

2018-02-26 1085 views
住開荃灣、葵芳一帶,從來都唔會食小雨天,因為呢區太多米線選擇,小雨天直頭唔入流,但中環返工後想食米線附近只有南記或小雨天,於是照試下啦,e~ 又比想像中好喎,大大碗比足料,湯底夠味,配料有用心製作過,特別係佢地既招牌排骨,必食!
2017-06-16 2261 views
唔知食咩好 等下等下就下午茶時間今日食下午茶餐秘製鮮茄牛腩通粉 味道唔錯 $28蚊有冷熱飲品 中環平價之選 (外賣加1蚊)牛腩唔會鞋唔硬 林林地蕃茄湯算幾濃 通粉就係好1般既茶記有坑紋細通粉 偏硬 麻麻地之前仲食過鮮茄豬扒通 點知個湯底原來唔同ga 差好多 好稀 我估計佢d牛腩應該係同個蕃茄湯1齊煮蕃茄豬就唔推介🙅🙅
唔知食咩好 等下等下就下午茶時間

2016 views

今日食下午茶餐秘製鮮茄牛腩通粉 味道唔錯
$28蚊有冷熱飲品 中環平價之選 (外賣加1蚊)
牛腩唔會鞋唔硬 林林地
蕃茄湯算幾濃
通粉就係好1般既茶記有坑紋細通粉 偏硬 麻麻地
之前仲食過鮮茄豬扒通 點知個湯底原來唔同ga 差好多 好稀
我估計佢d牛腩應該係同個蕃茄湯1齊煮
蕃茄豬就唔推介🙅🙅

TakeAway
2016-11-25 2380 views
今天早放工就到中環街市那邊盪一盪解決埋個晚餐問題....同事話呢個鐘數五點半左右,要吃個下午茶不花算,因為食得不飽肚.....佢就話食小雨天啦!!! 小雨天,就算點下午茶,份量卻依舊那麼多....果真,一碗麵加一杯凍飲都只係$39骨湯紹菜魚皮餃米線魚皮餃有六隻大大粒,都不錯!!質素都緊係同你平時起超市買的那種啦!同時亦有紹菜同白菜,都市人出去食一餐飯都不會主動叫菜食,所以一碗麵都有菜搭下會較健康....骨湯亦比較清甜,作為愛辣的我,也加上麵檔的辣醬,調一調個味道....個檸檬茶也大大杯的..... 中環的價錢都比想像中較商宜
今天早放工就到中環街市那邊盪一盪解決埋個晚餐問題....

果真,一碗麵加一杯凍飲都只係$39
骨湯紹菜魚皮餃米線

個檸檬茶也大大杯的..... 中環的價錢都比想像中較商宜
2016-11-18
$39 (Tea)
2016-11-09 1418 views
每次到小雨點都食米線 今次轉口味食上海麵!lunch time時間店裡充滿人群 但好彩唔難搵位 因為地方夠大 今次點左$41既豬軟骨上海麵湯底好重豬骨味 4大舊豬軟骨伴麵 軟骨粗度有手指咁厚麵比較韌 但配上香濃湯底 整體感覺還可以
每次到小雨點都食米線 今次轉口味食上海麵!
湯底好重豬骨味 4大舊豬軟骨伴麵 軟骨粗度有手指咁厚
麵比較韌 但配上香濃湯底 整體感覺還可以
豬軟骨上海麵
2016-08-19 1473 views
午餐大部分人都是外賣,所以堂食反而不用等候。我要了椰菜豬肉水餃豬骨湯米線,聽名字就知道材料豐富。很快就上菜。大概有五、六只水餃,大碗米線。水餃個頭很大,但味道一般,個人並不太喜歡,覺得有點像走超市買的速凍水餃;豬骨湯味道很清淡,嚐不出有豬骨的味道,米線口感很好,竟是米線專門店。另外,湯中還有很多椰菜,算是青菜也吃到了。其實水餃米線有兩種:韭菜豬肉和椰菜豬肉;我喜歡韭菜,但又怕午餐吃完嘴裡會留味道;但椰菜真的很一般。整體口味淡,於是我加了很多辣椒油繼續吃,辣椒油很不錯,不算太辣但加到湯中很香。四十元這麼一大碗,還是不錯啦。很餓所以吃的很著急,快吃完才想起來拍照,大家湊合看吧嘻嘻
被我風卷殘雲的米線
2016-08-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$41 (Lunch)
被我風卷殘雲的米線
2016-07-08 1383 views
小雨天我中學時代有幫襯過佢嘅葵芳分店無數次,所以當發現中環都有嘅時候,覺得特別親切。今日晏咗食lunch,剛好享用到2:15分開始嘅下午茶餐。我叫咗蕃茄牛腩公仔麵加凍檸茶,老實講,好食過我尋晚果餐車仔麵好多,而且都只係$28(凍飲唔洗加錢),係中環嚟講簡直係超抵!牛腩有連筋但煮得夠淋,真係有d似「牛肋條」

今日晏咗食lunch,剛好享用到2:15分開始嘅下午茶餐。

牛腩有連筋但煮得夠淋,真係有d似「牛肋條」

2016-07-08
$28 (Tea)
2016-06-29 913 views
走進這家食店,看過餐牌後的第一感覺是:沒太多選擇,隨便的點了腿蛋治,凍奶茶⋯⋯驚喜!熱騰騰的,不油,凍飲不用加錢,味道不錯,$22/的早餐,上環,相信沒幾家。讚!

中環食晏真的很貴同是酸辣粉配熱咖啡在屯門吃40蚊有找,中環要51蚊。點了一碗墨魚丸水餃酸辣薯粉,墨魚丸沒有墨魚只有一口粉感,明顯是平價入貨的的墨魚丸,水餃味道不錯唯餡料太少,蕃薯粉則軟硬適中不錯。
墨魚丸水餃酸辣薯粉配熱咖啡
2014-11-25
$51 (Lunch)
2013-03-02 953 views
最近,我從 Openrice 新餐廳資料得知中環永吉街有間新餐廳 <小雨天>!平日中午,我自己一個人容易安排入座!餐廳佔地幾大! 旁邊有卡位,其他為圓枱,坐圓枱卻有點迫! 另有一個小閣樓有兩張枱!這裡主打骨湯! 那麼,我都要試試!骨湯上海麵系列骨湯紹菜雲吞上海麵 $32 ( 另可轉米線 / 出前一丁 ~ 不用加錢 )雲吞混合豬肉、肥豬肉、韮菜,味道濃郁!上海麵滑身而軟硬適中! 反而我個人喜歡較有嚼感的扁身那款!從餐牌資料得知,每天以 200 磅豬骨熬製 6 小時,難怪湯底清甜無比!飲完好幾小時後,一點也不口渴!證明真材實料!看見附近的食客食紅薯粉食得津津有味! 令我也想星期六來試試!酸辣紅薯粉 $22 + 腩肉 $5 + 金針雲耳 $5 ( 唔辣 ) : $32湯底前者濃一點!配料包括:炸醬、酸菜、花生、芫茜。 十分豐富! 腩肉 - 肥瘦相間,勝在夠入味! 金針雲耳 - 很爽口!有點甜味! 炸醬 - 即是肉碎,肥美惹味! 花生 - 香脆,份量不少! 紅薯粉 - 呈半透明略帶灰色,質感爽滑彈牙,整體味道好精彩! 而且份量充足!食完已經好飽! 熱檸檬水 +$6通常茶餐廳
平日中午,我自己一個人容易安排入座!

餐廳佔地幾大!
旁邊有卡位,其他為圓枱,坐圓枱卻有點迫!
另有一個小閣樓有兩張枱!
這裡主打骨湯!
那麼,我都要試試!

骨湯上海麵系列

反而我個人喜歡較有嚼感的扁身那款!
看見附近的食客食紅薯粉食得津津有味!
令我也想星期六來試試!

腩肉 - 肥瘦相間,勝在夠入味!
金針雲耳 - 很爽口!有點甜味!
而且份量充足!食完已經好飽!
熱檸檬水 +$6
通常茶餐廳會用這款杯,保溫度高!熱檸檬水有3 片檸檬,可消滯!
2013-02-26
$32 (Lunch)