2020-04-14 618 views
觀塘黃店超多,呢間係熟食街市嘅峯日式料理抵食之餘,仲非常有水準!鹽燒牛舌定食($58)雖然睇落細細碗,其實牛舌都幾多幾大片。鹽燒牛舌軟嫩又有油香,咬落有少少粗鹽粒,十分美味!而佢個飯煮得好好,平時習慣食兩啖飯就塞俾人,呢碗一不小心就食咗2/3。珍珠米粒粒分明又煙韌,配埋淡淡地嘅燒汁,好食到停唔到。引人犯罪呀!蒲燒鰻魚定食($68)$68有湯有沙律有嘢飲,仲有成條鰻魚😍食咗一嚿鰻魚,厚肉無碎骨又Juicy,鰻魚控必試!最後飲返啖麵豉湯,呢個午餐超滿足!
鹽燒牛舌定食($58)

蒲燒鰻魚定食($68)

最後飲返啖麵豉湯,呢個午餐超滿足!
2020-03-16 971 views
一直都想去食呢間日本料理店,價錢合理,服務唔錯,炸蝦,炸豬扒都很夠份量,咖哩汁味道恰到好處,$52 蚊午餐有湯有汽水,不收加一。疫情之中更有提供搓手液及 A4 紙讓客人保存口罩,值得加分
2020-03-08 679 views
觀塘工廈區一直都出名好好野食,但好多都偏高價位唔多抵食,今次我就同朋友特登去駿業街熟食中心裡面搵野食。上一層入啲就會見到有間細細地既日式裝修小食餐廳店。12:20左右入座都已經有5至6成入座率,可想而知1點之後打工仔lunch hour有幾多人等位。一入就有人遞消毒噴霧俾你清潔雙手,我同朋友驚分量多所以冇叫鰻魚定食,一個叫醬燒牛舌一個叫豚肉。定食有set有罐裝汽水但亦可以加錢要檸茶檸水。豚肉都幾夠味而且多但牛舌就好似媽媽地想下次再食鰻魚飯🤣🤣🤣

想下次再食鰻魚飯🤣🤣🤣
豚肉定食
豚肉定食
2020-01-16 1214 views
觀塘熟食市場一向聽講都多野食🤔✨ Lunch 嘅價位黎講都算係幾平,最貴都係鰻魚飯$68😂唔洗好大成本已經夠懲罪有餘鹽燒牛舌定食,牛舌有大概六塊倒😅平時最怕牛舌乾爭爭又硬,所以就同朋友問咗句”唔知啲牛舌硬唔硬呢?”旁邊嘅小姐聽到就一路食一路答唔硬🤣咁就下定決心要叫佢啦果然牛舌簿片軟嫩,只靠鹽黎調味都已經好夠🥰跟餐仲會有半隻流心蛋,不過飯嘅份量唔算好多,想食飽啲可能要再叫啲小食啦☺️ 另外蒲燒鰻魚定食亦係抵食之選😬原條鰻魚燒得夠哂香口又唔乾身,而且鰻魚肥美🐟超值之選

觀塘熟食市場一向聽講都多野食🤔✨

2019-12-20 1744 views
觀塘駿業街熟食市場可以話係一個臥虎藏龍嘅地方,今次我地試左呢間日本料理小店,雖然係熟食市場,但裝修同衛生都唔差鹽燒牛舌定食($58)同醬燒豚肉定食($58),每款定食都包麵豉湯、白飯、一小碟前菜同飲品(有汽水,其他飲品如奶茶就加錢)性價比算高👍🏻同埋最緊要好食,鹽燒牛舌燒得岩岩好唔會靭,醬燒豚肉味道調得岩岩好,不過份量就唔算大,大食晚朋友可能未必會夠飽,同埋lunch time 超爆,有次2點去到已經無晒飯,想食既朋友要早d去

2019-12-10 1370 views
這次是第一次去駿業街熟食市場用膳,赫然發覺原來2樓也有一間日式隱世小店,味道都不俗,價錢都相當經濟《峯日式料理》中午十二點甫開鋪,族即全院滿座餐牌選擇不多,套餐價錢約五六十元左右。小弟選擇了鹽燒牛脷定食 $58,套餐包括煮食、麵豉湯、半隻糖心蛋和少許的青瓜沙律麵豉湯味道香濃,惜沒有昆布,令口感單調。半隻糖心蛋冰凍甘甜的,口感十足少許的青瓜沙律,加上少許魚籽,十分開胃。鹽燒牛脷咸味剛剛好,但沒有燒汁,牛脷較乾身幸好牛脷牛味十足,對嗜牛之人是福利。如果牛脷飯多少許燒汁,風味更佳。

《峯日式料理》中午十二點甫開鋪,族即全院滿座
餐牌選擇不多,套餐價錢約五六十元左右。

麵豉湯味道香濃,惜沒有昆布,令口感單調。

半隻糖心蛋冰凍甘甜的,口感十足
少許的青瓜沙律,加上少許魚籽,十分開胃。

鹽燒牛脷咸味剛剛好,但沒有燒汁,牛脷較乾身
2019-12-06
Type of Meal
Lunch
2019-12-09 805 views
之前午餐經過也蠻多人排隊,所以我們沒有等了,這次午餐可以早些所以決定來試吓,店舖小小的中午也常滿座,好彩早些來有得食,我們點了鹽燒牛舌定食、咖喱吉列豬扒定食,有湯、前菜、有飯、有飲品!都好完美呀😃不過味道就中規中矩啦!沒有太大驚喜。
$58 (Lunch)
2019-11-07 2178 views
曾經午市去過但好多人,今日得登晚市去會一會佢。晚上5點半去到先知6點半先開門,唯有行下附近商場夠鐘先折返,但絕對值得。叫左人氣嘅石燒牛小排定食同醬燒鰻魚定食,好好味,又抵食。牛小排有熱石自己燒,生熟自己控制,撒上少少鹽就已經好好味,用麻醬反而太搶。鰻魚定食有原條鰻魚,無論午市晚市都只係$68,超值。估唔到熟食市場內有咁高質嘅日式小店,下次要試埋另一人氣鹽燒牛舌定食要留意小店得兩個人,一腳踢,食物預左要等一陣,但絕對值得。

叫左人氣嘅石燒牛小排定食同醬燒鰻魚定食,好好味,又抵食。

要留意小店得兩個人,一腳踢,食物預左要等一陣,但絕對值得。
石燒牛小排定食
醬燒鰻魚定食
2019-11-06
$100 (Dinner)
石燒牛小排定食
醬燒鰻魚定食
2019-11-04 1139 views
今次諗住同男朋友上網搵一搵觀塘有咩性格比高的日本餐廳,見到好多網友推薦呢間,決定去試下!餐廳位於熟食市場入面,開頭以為係地下,原來要上一層,想去嘅朋友們要留意一下!另外,要注意餐廳晚市開始嘅時間係6:30,但係過左15分鐘之後就開始多人,同埋上菜的時間比較耐,唔想去到要等咁耐先有得食,就要自己早小小去排隊💜我點左醬燒豚肉定食😛😛 好似係$88有湯有溫泉蛋😍同埋有好多豚肉值得一讚嘅係,豚肉真係用左火槍燒,食落去好有炭燒味,同吉野家嘅飯係兩個唔同的層次男朋友點左咖喱吉列豬扒蛋包飯💜有湯 咖喱汁係正宗嘅日本甜咖喱😛吉列豬扒炸得好鬆化💜我都推介左朋友去試下💜有機會都想再去試一試醬燒牛舌飯😋😋

我點左醬燒豚肉定食😛😛 好似係$88

吉列豬扒炸得好鬆化💜

我都推介左朋友去試下💜
有機會都想再去試一試醬燒牛舌飯😋😋

2019-10-30 975 views
觀塘熟食中心裏有一間人氣日式餐廳,  據聞上過電視晚餐時間同友人決定上去試下餐廳雖細, 但木枱頗有日本風, 老闆/店員都好有禮貌友人原本想叫牛舌定食, 可惜沒了, 結果同我一樣叫左鰻魚定食, 另加唐揚炸雞由於只有2個人打理整間餐廳, 所以要等一陣先有得食唐揚炸雞香口, 鰻魚定食好食, 鰻魚好大塊 超正!!!可惜飯少左D, 男士可能唔夠飽定食仲有麵豉湯,沙律,蛋
觀塘熟食中心裏有一間人氣日式餐廳,  據聞上過電視

晚餐時間同友人決定上去試下

餐廳雖細, 但木枱頗有日本風, 老闆/店員都好有禮貌

由於只有2個人打理整間餐廳, 所以要等一陣先有得食

唐揚炸雞香口, 鰻魚定食好食, 鰻魚好大塊
超正!!!

可惜飯少左D, 男士可能唔夠飽

定食仲有麵豉湯,沙律,蛋
日式鰻魚定食
2019-10-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
日式鰻魚定食
2019-09-29 2466 views
喺熟食中心入邊,鋪仔細細,但環境尚可,而且食物真係幾好食。因為喺公司附近,所以每一次都係食晏嘅時候同同事一齊去食。午餐定食,有前菜、主菜、飲品,都只係$50-$60。食過兩次燒牛舌定食,牛舌軟嫰好味。因為係鹽燒牛舌,所以冇另外配汁,就咁睇個飯好似冇乜味道,結果食落去,個牛好好味,個飯有牛汁喺度,結果白飯加幾片牛舌,最後竟然成個飯食晒。咖喱炸物都好出色,日式咖喱汁味道,咖喱汁濃度適中,有炸蝦、炸雞同豬扒,三樣炸物都好出色!
喺熟食中心入邊,鋪仔細細,但環境尚可,而且食物真係幾好食。
因為喺公司附近,所以每一次都係食晏嘅時候同同事一齊去食。
午餐定食,有前菜、主菜、飲品,都只係$50-$60。
鹽燒牛舌定食
2019-09-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
鹽燒牛舌定食
2019-09-25 1514 views
想支持小店,罷大集團經營的連鎖店!沒諗過係咁抵食!!個鰻魚蛋包飯是去日本食的高水準,鰻魚處理得好特別,有烘過的,令到鰻魚好香,個汁又甜甜地,係食過最好食的鰻魚!蛋包唔會太膩,又好香,真係好正!!之後又食左個石燒牛小排,d牛的份量唔夠食添,唔知可唔可以加錢追加呢佢有鹽同芝麻醬可以點,我就覺得鹽會更理想,點芝麻醬會蓋過牛肉的鮮味個set有個小型鐵版燒可以滿足下顧客自己燒野食,控制牛的熟度的心,好開心雖然去的環境唔太衞生,起街市上一層,但都值得一試!希望老闆可以請個幫手執下煮下,就唔使咁辛苦!
想支持小店,罷大集團經營的連鎖店!
沒諗過係咁抵食!!

雖然去的環境唔太衞生,起街市上一層,但都值得一試!
希望老闆可以請個幫手執下煮下,就唔使咁辛苦!
  • 石燒牛小排
  • 鰻魚蛋包飯
2019-09-18 1081 views
是日係觀塘又想食下日本野,結果就search 到呢間隱係熟食市場入面既小店。小店唔太大所以坐位唔多,不過晚市唔多人所以完全唔洗等。叫左鰻魚蛋包飯同埋牛小排蛋包飯。鰻魚好大份抵食,蛋好香好滑,整體好好。唯一係牛小排既分量唔多,但咖哩撈飯都好開胃,滿足!小店價錢唔貴,抵食!不過留意廚房唔多人手所以食品係要等。

小店唔太大所以坐位唔多,不過晚市唔多人所以完全唔洗等。

小店價錢唔貴,抵食!
不過留意廚房唔多人手所以食品係要等。

2019-09-07 1195 views
位置有點隱蔽,但裡面的裝修十分別緻,環境舒服,有日本居酒屋的感覺。叫了一個雞泡魚干,鰻魚定食,石燒牛和炸雞。鰻魚味道好濃,厚身,份量非常多。比較起超市一塊也要七八十元,這裡算是非常抵食。石燒牛好特別,讓食客把薄切的牛肉在燒熱的石上燒熟。牛肉有牛味,連一點白飯吃更佳。雞泡魚干甜美,炸雞也是即叫即炸,十分美味。店長和店員都十分殷勤,盡善盡美。面對連鎖店臨立的香港,這類的食店就像是清流。希望有更多這類的小店。加油加油!
雞泡魚干甜美,炸雞也是即叫即炸,十分美味。
加油加油!
2019-09-06
$150 (Dinner)
  • 石燒牛
  • 鰻魚飯
2019-08-19 1226 views
其實在觀塘上班,其中一個福利就是能夠嚐到觀塘區的各種美食! 但在美侖美奐的食肆下,熟食中心內的小店被低估得要緊。.這天獨自到熟食市場找東西吃,最後選擇了峯,隱世得來,也吃到一份水準。.傳統的日式咖哩汁一向是我杯茶,味道微辣帶甜,香濃而不油膩,送飯一流!汁的份量很多,不會擔心不夠送飯。順帶一提,這裡是用了珍珠米,大大粒黏黏地,口感和風。不夠吃的話,老闆還很樂意幫你添飯添汁。.吉列豬扒厚身,很鬆化,炸粉亦不會太厚,炸出來的色澤鮮嫩,乾身,吃下去爽脆香口,豬肉味濃郁。附餐捧上的麵豉也有一定水準。.這個午市吉豬餐還有飲品,52元真的很高性價比,坦白說,曾在銅鑼灣吃過500元的吉豬套餐,個人認為水準也是跟這家小店相若,午市這個售價,也可以說是9成折讓。
咖哩吉列豬扒套餐
$52 (Lunch)
咖哩吉列豬扒套餐