2023-02-06
📍川味亭 - 尖沙咀今日同朋友午餐嚟到川味亭小店,比門外餐牌吸引咗入去,午市仲免加一🤭!👍🏻推介🌟招牌蹄花🌟海大蜆🌟燒蠔🌟有機燒菠蘿🌟鵝腸午市自選$48-$68✨D餐$68原隻👍🏻蹄花+2個餸👍🏻鵝腸、娃娃菜+土豆粉乳白清湯,湯底清甜,選擇了煙靭土豆薯粉夠健康,鵝腸爽脆,招牌蹄花入味滿有膠原好淋好有口感,仲大大碗川味串串(麻辣🌶️/蒜蓉🧄)我就揀咗串燒伴侶“蒜蓉”秋葵-色澤乾身燒到黏液除去🍍有機菠蘿-👍🏻菠蘿上面燒咗層焦糖,又甜又Juice,好似食緊冰糖葫蘆咁🍆蒜蓉燒茄子-蒜蓉🧄、孜然🧂、辣椒粉🌶️、原條茄子🍆燒,撲鼻👃🏻得來,🥢一絲絲咁樣食好滋味🦢鵝肝多士:多士脆口,鵝肝入口溶化🦑墨魚咀、🦪燒蠔2隻🥢鮑魚 2隻夠鮮唔腥,👍🏻蠔脹卜卜飽滿,夠惹味,用上(孜然粉九、辣椒粉、蒜蓉)無得頂,燒得剛好唔會鹹,亦冇被調味料蓋過海鮮味!✨錫紙盤焗: 海大蜆-👍🏻蜆脹卜卜,無沙,厚肉,仲有粉絲墊底滲入蜆湯🍍菠蘿冰用鮮菠蘿做菠蘿冰,唔太甜,解渴解膩,酸酸甜甜好開胃!除咗咖啡奶茶,仲有一啲特色飲品及啤酒!送串燒不錯👍🏻✨四川特色冰粉食到尾聲,當然要叫番個冰粉,能解辣解熱,透心涼,口感好滑!唔使北上,川味亭都
👍🏻推介
🌟招牌蹄花
🌟海大蜆
🌟燒蠔
🌟有機燒菠蘿
🌟鵝腸
午市自選$48-$68
✨D餐$68原隻👍🏻蹄花+2個餸👍🏻鵝腸、娃娃菜+土豆粉
川味串串(麻辣🌶️/蒜蓉🧄)
我就揀咗串燒伴侶“蒜蓉”
秋葵-色澤乾身燒到黏液除去
🦢鵝肝多士:多士脆口,鵝肝入口溶化
🦑墨魚咀、🦪燒蠔2隻🥢鮑魚 2隻
✨錫紙盤焗:
海大蜆-👍🏻蜆脹卜卜,無沙,厚肉,仲有粉絲墊底滲入蜆湯
🍍菠蘿冰
用鮮菠蘿做菠蘿冰,唔太甜,解渴解膩,酸酸甜甜好開胃!
除咗咖啡奶茶,仲有一啲特色飲品及啤酒!送串燒不錯👍🏻
✨四川特色冰粉
食到尾聲,當然要叫番個冰粉,能解辣解熱,透心涼,口感好滑!
唔使北上,川味亭都做到這味道,抵食!