2023-10-23 700 views
呢間店喺淘汰都開咗一段日子 今日終於叫咗嚟試下1. 酸辣粉套餐 (三款小食+飲品) $80咁我叫咗BB辣 配手撕雞,土豆絲,泡椒豬手酸辣粉入邊有菜脯,肉碎,芫茜  (應該仲有花生同蔥 但我唔食所以冇要!)味道酸酸地BB辣完全唔辣最重要係好夠味 好多時候一叫小辣 味道就會淡咗好多 呢間就啱啱好 手撕雞 肉質幾嫩 但冇咩味 就少少鹹鹹地咁土豆絲入邊仲有中芹 紅蘿蔔絲切得好幼 但仍然仲好脆而味道我諗醃同手撕雞嘅醃料一樣 所以我食唔出咩味又或者酸辣粉太重味/我叫BB辣 所以呢兩款小食冇咩味泡椒豬手入邊有三件 微辣有淡淡嘅泡椒味但小妹對泡椒有啲反感私心唔太喜愛整體而言味道正常 份量好足最鐘意就係酸辣粉而價錢就就冇咩參考價值因為我用平台叫嘅外賣直接去叫就真係唔知咩價錢啦可惜就係佢冇堂食見佢有埋串燒如果有得堂食 即叫即燒即食應該幾惹味道
呢間店喺淘汰都開咗一段日子 今日終於叫咗嚟試下

1. 酸辣粉套餐 (三款小食+飲品) $80
咁我叫咗BB辣 配手撕雞,土豆絲,泡椒豬手
味道酸酸地BB辣完全唔辣

如果有得堂食 即叫即燒即食
應該幾惹味道
2023-10-22
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
$80 (Lunch)
今日去試下川粵,見到openrice上嘅評價都唔錯,試左酸辣粉、涼皮同口水雞。酸辣粉嘅湯頭唔錯,食得少少辣嘅建議食中辣。口水雞小辣就很不錯了。涼皮略嫌調味淡,並非特別出色。收銀小哥非常細心!打包外賣盒的時候,特意把外賣盒的位置調整好了再拿給我,湯一點都沒灑出來,超叻!

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2023-03-11 1366 views
📍Hong Kong📍川粵 今日經過淘大見到有間川菜,無辣不歡既我梗係買黎試下啦!見到佢有好多唔同既選擇,仲有串燒揀添!今次就叫左個酸辣粉黎試下,佢仲有超級多配料揀。中辣🌶️,配左個無骨鳳爪!辣到對於我黎講差咁小小,下次可以試下大辣。🤭一打開個蓋就已經聞到好香既既酸辣味,亦都有超級多配料,好似葱、芫茜、辣菜甫同肉碎。整個湯既辣度主要都係一啲乾料,另外仲有啲剪碎既指天辣粒!紅薯粉超級滑捊捊!另外,加左但無骨鳳爪,酸辣酸辣味道不錯,最緊要係無骨嘛!鋪頭仲有好多不同既小食,串燒。但因為今次一個人食食唔到咁多!所以下次再去試下其他野食先。☺️______________________________
💰價錢: HKD $ 40-60😋味道: ❤️❤️❤️❤️🖤📍地址: 九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G129號舖#hongkong#hkfoodie#hkig#foodgasm#foodphotography#hkfoodblogger #hongkong
📍Hong Kong📍

川粵

💰價錢: HKD $ 40-60

😋味道: ❤️❤️❤️❤️🖤

📍地址: 九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G129號舖

2022-09-08 1563 views
川粵位於淘大商場新開川菜外賣店,主打川味小食及即做串燒味道除了紅薯粉中辣,其餘小食串燒都是點了小辣,每款食味都做出川式辣味推薦以下菜式麻辣紅薯粉, 中辣剛好適合我,辣不會一直令口不舒服,紅薯粉煙煙韌韌,再加上小量花生芫荽等配菜,色香味俱全串燒即做,全部熱辣辣,十分香口,不論肉類,蔬菜類一樣做得剛剛好,又香又辣既串燒,特推牛肉粒,菠蘿,脆肉瓜若不吃辣可點手撕雞菜飯,完全不辣,手撕雞為涼拌,雞肉十分嫩滑外觀:👍👍👍👍味道:👍👍👍👍*滿分=5👍#我是吃貨組長 #Nicky的味道 #吃貨的態度 #美食 #川粵 #米線 #川菜 #中式 #foodieleader #foodie #foodiehk #blogger #九龍灣 #kowloonbay #香港 #hongkong
川粵位於淘大商場新開川菜外賣店,主打川味小食及即做串燒

推薦以下菜式

外觀:👍👍👍👍
味道:👍👍👍👍
*滿分=5👍

2022-08-16 1087 views
淘大商場地下新開左間川式外賣次次行過都望到好多人等緊拎外賣,見佢門面雪櫃擺左d涼拌菜全部都好吸引雖然鋪頭細細,但選擇好多,價錢都好相宜。 🍴涼粉+萵筍+金針菇 (BB辣)涼粉好滑溜煙韌阿,厚度同闊度都啱啱好,可以好爽咁𠽌入口😋萵筍爽脆,金針菇份量亦好多。配料仲有青瓜絲、菜甫、葱同芫茜,超豐富。 🍴涼粉+海帶+酸辣豆腐皮(不加辣)竟然有不加辣既選項,好貼心,不加辣更能食得出麻醬既味道👍🏻其實配料本身有少少辣,撈埋都可以體驗到川式風味海帶同豆腐皮都係常見既涼拌菜,撈埋涼粉一齊食勁出色。 🍴擔擔麵+滷水牛𦟌(BB辣)配料會有肉燥、梅菜、花生同葱,好惹味牛𦟌滷得入味,有咬口啖啖肉,正!仲可以揀分湯,唔怕拎到返屋企d麵腍晒。

淘大商場地下新開左間川式外賣

雖然鋪頭細細,但選擇好多,價錢都好相宜。

🍴涼粉+萵筍+金針菇 (BB辣)
涼粉好滑溜煙韌阿,厚度同闊度都啱啱好,可以好爽咁𠽌入口😋
萵筍爽脆,金針菇份量亦好多。
配料仲有青瓜絲、菜甫、葱同芫茜,超豐富。

🍴涼粉+海帶+酸辣豆腐皮(不加辣)
竟然有不加辣既選項,好貼心,不加辣更能食得出麻醬既味道👍🏻
其實配料本身有少少辣,撈埋都可以體驗到川式風味
海帶同豆腐皮都係常見既涼拌菜,撈埋涼粉一齊食勁出色。

🍴擔擔麵+滷水牛𦟌(BB辣)
配料會有肉燥、梅菜、花生同葱,好惹味
牛𦟌滷得入味,有咬口啖啖肉,正!
仲可以揀分湯,唔怕拎到返屋企d麵腍晒。

2022-08-11
2022-08-15 600 views
✨紅薯粉$25✨滷水牛展$18✨萵筍$8紅薯粉煙煙韌韌,溫度微暖。BB辣都有唔少辣椒碎🌶️,味道好香但辣度比想像中低。本身附送芫茜、辣菜莆、蔥花、炒過嘅花生粒。叫一餸/兩餸都已經可以啖啖餸。牛展滷得入味又夠腍。樣樣都濃味,萵筍反而顯得好清新。✨鮮榨椰子汁 $35-5椰子即開即榨,清甜消暑。✨魷魚鬚$15魷魚鬚彈牙好味,燒得有啲脆口又唔燶。✨菠蘿 $12三塊菠蘿都勁大,一啲酸味都冇,做甜品一流。✨鮮冬菇 $12冬菇鮮味又多汁,加蒜蓉燒特別香。📍川粵 (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G129號舖
✨紅薯粉$25
✨滷水牛展$18
✨萵筍$8

✨鮮榨椰子汁 $35-5
椰子即開即榨,清甜消暑。

✨魷魚鬚$15
魷魚鬚彈牙好味,燒得有啲脆口又唔燶。

✨菠蘿 $12
三塊菠蘿都勁大,一啲酸味都冇,做甜品一流。

✨鮮冬菇 $12
冬菇鮮味又多汁,加蒜蓉燒特別香。

📍川粵 (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G129號舖
2022-08-14 360 views
小妹經過淘大商場,竟然見到1間新開性價比高既食店😋主要以重慶四川風味既外賣店🍴提供多款特式食物,分別有手工涼拌粉,酸辣粉,串燒及風味小食😌雖然店舖唔大,但擺放咗多款特式小食,非常吸睛👀 環境乾淨企理,即使疫情下都會食得放心✨小妹當晚購買時,只有3位店員在場,故等候時間較長…但好少既食物,即使等吓都相當值💥🐔🥬🍚手撕雞菜飯$46口水雞菜飯幾足料,雞肉好多且滑身,配埋口水雞汁絕對好重口味😎 辣度適中,食上黎香口,食落去帶點麻,但越食越過癮,口水雞夠晒惹味,加埋個菜飯真係正😍🍜🐮🫓擔擔麵配香蒜金錢肚+酸辣豆腐皮呢個組合估唔到又幾好食,小妹加$1要湯,所以整個擔擔麵都能吸收哂辣味🤭可能路途遙遠,成個麵已吸收🧽哂湯底🌝搞到一餅餅🤣若然餐廳🍴分湯係可以做到1個碗湯底、1個碗麵或是上格麵、下格湯+餸,就唔會好似今次咁🤭至於餸方面,香蒜金錢肚非常新鮮及彈牙,好入味🤗而酸辣豆腐皮感覺好有營養,口感軟綿,皮薄性靭,酸辣開胃;加上配埋花生🥜酸菜、幾重味道衝擊下,令口感不自覺提升🐒🌱酸爽海帶呢款酸爽海帶質感肉厚,帶點酸辣,味道不錯,吃起來爽爽脆脆,好好咬口😬雖然餐廳主要做外賣,但外賣返工office食/賣返屋

🐔🥬🍚手撕雞菜飯

🍜🐮🫓擔擔麵配香蒜金錢肚+酸辣豆腐皮

🌱酸爽海帶

雖然餐廳主要做外賣,但外賣返工office食/賣返屋企食都係唔錯既選擇☺️重點係價錢合理+ 支持小店😋
2022-08-12 300 views
原來係淘大商場開咗間川菜😋鐘意食辣野既我一定要買返屋企食下👍五點半收工時間已經開始有人等外賣。有好多重慶風味特色小食,例如涼拌芥未魚皮真係好少見。今次叫左口水雞,紅糖糍粑,香蒜金錢肚,手工涼皮,酸辣粉。口水雞估唔到份量咁多仲有好多肉,肉質嫩滑,真係抵食之選👍香蒜金錢肚有少許麻香味小小辣加埋蒜蓉味,金錢肚好入味👍手工涼皮第一次食口感好似甜品嘅河粉爽口不過今次叫左Bb辣,對我黎講原來一d都唔辣😂😂下次要叫中辣試吓,再撈埋青瓜絲再加辣菜譜同花生一齊岩曬而排咁熱既天氣食😋酸辣紅薯粉要左少辣,正😋😋好開胃👍最後黎到甜品紅糖糍粑😋😋😋煙靭既麻薯即炸外脆內軟再沾上紅糖汁好好食👍
有好多重慶風味特色小食,例如涼拌芥未魚皮真係好少見。
今次叫左口水雞,紅糖糍粑,香蒜金錢肚,手工涼皮,酸辣粉。
口水雞估唔到份量咁多仲有好多肉,肉質嫩滑,真係抵食之選👍
香蒜金錢肚有少許麻香味小小辣加埋蒜蓉味,金錢肚好入味👍
酸辣紅薯粉要左少辣,正😋😋好開胃👍
2022-08-09 214 views
今日放工發現自己公司附近開咗間新嘅四川外賣店,望佢門面擺放咗好多唔同凍食,Menu上仲有串燒和酸辣粉等等,價錢適中,平平哋可以買啲嘢返公司/屋企食😋1.麻辣蓮藕片(味道大概係中辣,而且好爽口,返到屋企一邊食一邊睇戲一流,好快就食完)2.酸辣蘿蔔(我個人超級鍾意食酸辣蘿蔔,之前食開韩国蘿蔔,而家試吓啲中式酸蘿蔔,味道酸但係辣辣地,有幾好食!一食就停唔到口,好開胃,今次連阿媽都爭住食幾條)3.一口牛串燒(口感都軟,唔會好乾好鞋,好牛肉味)4.魷魚鬚/雞翼尖(都好好味🥰 如果分量多啲就好 唔夠喉😥)5.串燒必點的小茄子(雖然茄子唔係好大,但勝在味道好出,蒜蓉多,最啱重口味的我)

3.一口牛串燒(口感都軟,唔會好乾好鞋,好牛肉味)

2022-08-09 147 views
📍 @cy.sichuancuisine in Kowloon BayChinese #川粵Food: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price Range:💰 $50-$100Favourite:💖Chicken with chili oil sauce ------------------------------✅ Located in Amoy Plaza. Takes 5 minutes walk from Kowloon Bay MTR station. Quite convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Sichuan spicy food, from meat, veggies to noodles ✅ Different spicy level for you to choose ✅ Generous portions✅ Fresh ingredients✅ Value for money✅ Ta
Chinese #川粵

Price Range:💰 $50-$100

✅ Generous portions

✅ Fresh ingredients

✅ Value for money

✅ Take-away only, no dine-in

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to eat in spicy sichuan style food

✅ Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
2022-08-08
1K
2022-08-09 166 views
九龍灣有間新餐廳有多款辣味川菜小食配料,餐廳雖然唔大間,位置都嘗算易揾,窗口位置放滿左可以選擇既小食,客人自行用筆同菜單落單,選購後再交俾職員,小篇買左牛份量都幾大盒,有好多片,牛都幾爽口,仲有辣味口水雞有差唔多大半隻雞,辣得黎價錢好平加餸都幾抵,雞肉切好加入辣醬好惹味,送飯可以揀呢個小菜,金錢肚煙韌彈牙,燒物選擇都幾多,叫左豬頸肉好大塊同好有咬口,牛柳燒完加入辣粉串燒都算香口,全部即叫即整。

2022-08-08 141 views
今日放左工之後去九龍灣睇戲黎到淘大見到愈來愈多野食進駐係到而今日特別想食辣野就揀左呢間川粵佢有手工掠伴粉 $25同埋酸辣粉 $39(其實我本身想食酸辣粉但我眼大睇過龍)不過唔緊要啦 撈既都別有一番風味而佢都有好多材料揀分成5大類: 豬肉類, 海鮮類, 牛肉類, 素菜類, 肉丸類同埋雞肉類價錢由$8- $15 不等都好價錢實位而薯粉彈牙 煙韌得黎又唔會好難咬斷我地都只係叫左一樣餸因為想食好多小食因為佢樣樣小食都勁吸引$28 麻辣皮蛋同埋 $38 香蒜金錢肚都係必食推介份量全部都好多 2個人食其實食唔哂辣度十分之足夠 令人地食唔停口同埋佢仲有串燒食眼寬肚窄既我 就緊係叫2串串燒試試佢啦有豬頸肉同埋我最鐘意既燒雞翼2樣都叫左少辣 啲餸都入曬味肉質juicy 絕對唔會燒到好乾好吸引我下次狂叫串燒呀!!!
今日放左工之後去九龍灣睇戲
黎到淘大見到愈來愈多野食進駐係到
而今日特別想食辣野
就揀左呢間川粵

佢有手工掠伴粉 $25同埋酸辣粉 $39
(其實我本身想食酸辣粉但我眼大睇過龍)
不過唔緊要啦 撈既都別有一番風味

眼寬肚窄既我 就緊係叫2串串燒試試佢啦
有豬頸肉同埋我最鐘意既燒雞翼
2樣都叫左少辣 啲餸都入曬味
肉質juicy 絕對唔會燒到好乾
好吸引我下次狂叫串燒呀!!!
2022-08-06 148 views
九龍灣淘大新開一間外賣川味餐廳今日試左佢既紅薯粉、涼皮同擔擔面幾樣都好正,呢D天氣食涼拌真係無得輸下次可以試埋佢既串燒我見好多人都有買佢既外賣串燒😍涼粉+海帶+酸辣豆腐皮 呢個我叫左中辣,辣度後勁十足豆腐皮好入味份量又勁多由於行返屋企先食,涼粉吸收晒味道一開盒就聞到清新既芫荽同陳醋香夠酸夠辣,涼粉又彈牙紅薯粉+麻辣蓮藕+萵筍蓮藕好入味呀,係偏辣爽口萵筍好脆清爽最鍾意係有配炸花生同菜脯比既分量仲要唔少紅薯粉夠晒煙靭,同酸辣真係好夾😋擔擔面+麻辣豬手豬手好正呀,濃郁既泡椒香一份有3大件,豬手皮彈牙肉淋軟面底係重慶小面既素面本身有肉燥醃菜同花生叫左中辣,真係好正夠辣👍🏻

九龍灣淘大新開一間外賣川味餐廳
今日試左佢既紅薯粉、涼皮同擔擔面
幾樣都好正,呢D天氣食涼拌真係無得輸
下次可以試埋佢既串燒
我見好多人都有買佢既外賣串燒😍

涼粉+海帶+酸辣豆腐皮
呢個我叫左中辣,辣度後勁十足
豆腐皮好入味份量又勁多
由於行返屋企先食,涼粉吸收晒味道
一開盒就聞到清新既芫荽同陳醋香
夠酸夠辣,涼粉又彈牙

紅薯粉+麻辣蓮藕+萵筍
蓮藕好入味呀,係偏辣爽口
萵筍好脆清爽
最鍾意係有配炸花生同菜脯
比既分量仲要唔少
紅薯粉夠晒煙靭,同酸辣真係好夾😋

擔擔面+麻辣豬手
豬手好正呀,濃郁既泡椒香
一份有3大件,豬手皮彈牙肉淋軟
面底係重慶小面既素面
本身有肉燥醃菜同花生
叫左中辣,真係好正夠辣👍🏻
2022-08-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 擔擔面
  • 紅薯粉
  • 涼粉
2022-08-06 139 views
九龍灣淘大商場開左間新既外賣四川小店🌶家庭式經營👍🏻有拌麵類及串燒烤🍢包括擔擔麵、酸辣粉及涼拌粉等等多款選擇。🍜滷水牛展擔擔麵(bb辣)$18+$25🍝基本既擔擔麵已經有花生、肉碎等等既配料🧆擔擔麵偏軟,容易掛湯使口感豐富✨湯可以加$1分上,外賣返到屋企都唔會過冧👍🏻,滷水牛展份量夠多🥩滷得夠入味,整體不錯。👏🏻雪花牛肉涼粉(bb辣)$15+$25透明既涼粉非常有口感,有咬口😋,沾上辣汁好惹味🌶,而雪花牛肉夠軟身好味,所有麵及涼拌粉都有得選擇不同辣汁既程度✨BB辣對我離講剛剛好,少少辣啱我口味。口水雞$38再加配一份小食口水雞🐥雖然係小食價錢,但份量十足👍🏻雞肉夠滑,辣度適中。👏🏻

滷水牛展擔擔麵(bb辣)$18+$25🍝

雪花牛肉涼粉(bb辣)$15+$25

口水雞$38
2022-08-04 159 views
-🔸蕎麥麵 $25🔸手撕雞絲 $15🔸滷水牛腱 $18🔸涼拌木耳 $22🔸酸辣鳳爪 $38-天口熱辣辣最啱食啲酸酸辣辣嘅開胃嘢,重慶口味就最適合不過啦!叫咗一客手工涼拌粉,麵底揀咗爽口又健康嘅蕎麥麵,麵底仲有脆脆花生、鹹酸菜粒、芫荽蔥、青瓜絲,撈埋食已經好豐富。配菜係逐樣加錢的,揀咗手撕雞絲同埋滷水牛𦟌,份量好多~另外加多兩款特色小食,涼拌木耳同酸辣無骨鳳爪,全部都係酸辣酸辣嘅冷盤來的,夠晒開胃!
🔸蕎麥麵 $25
🔸手撕雞絲 $15
🔸滷水牛腱 $18
🔸涼拌木耳 $22
🔸酸辣鳳爪 $38

配菜係逐樣加錢的,揀咗手撕雞絲同埋滷水牛𦟌,份量好多~