米線達人又出動了🏃🏻!今次同大家介紹一間非常唔顯眼,但又好好食嘅米線,佢就係平記富金軒雲南米線!!!以前返工都有叫過外賣, 但從來未試過堂食,今次試咗堂食版本,滋味程度係倍增!😋米線份量多,而且係爽滑煙韌,我點咗麻辣底湯底,湯底夠濃味, 而且帶有肉碎,令湯底帶有肉鮮嘅甜味!至於配料方面,必點係豬頸肉, 唔會太老, 食落偏爽口, 而且份量都多。另外, 我個人推薦腐皮, 因為佢係屬於有口感嘅腐皮,唔會一pat pat, 再配埋佢湯底一齊食, 係完美組合,推薦✨!!!🫶🏻提提大家,如果你係豬軟骨LOVER ,千萬不要點, 因為偏硬身, 無入口即溶嘅口感!聽説,佢嘅黃酒雞湯米線 ,好濃香酒,好似係必試名物!💰價錢:人均 $40起🔖總結:未試就快啲試,如果有選擇困難症嘅你,建議可以試下佢哋嘅隱藏Menu - 公司米線,乜餸都有!正!✏️評分(5分為滿分)味道:🤤🤤🤤🤤環境:🍴🍴服務:💁🏻💁🏻💁🏻衛生:✨✨抵食:💰💰💰回訪度:🤲🏻🤲🏻🤲🏻🤲🏻

💰價錢:人均 $40起

✏️評分(5分為滿分)
味道:🤤🤤🤤🤤
回訪度:🤲🏻🤲🏻🤲🏻🤲🏻
豬頸肉豬紅麻辣米線
2022-05-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
豬頸肉豬紅麻辣米線
2022-04-28 934 views
天氣開始轉熱留係室外一陣都出晒汗經過白加士街吳松街乜餐廳都有乜都有得食但今日揀喺無冷氣嘅街市入面食麻辣米線😰款式好多 價錢合理早嚟仲有機會有豆漿送👍🏿環境就係得天花吊扇揀個風扇底嘅位嚟坐都係熱唔慣無冷氣怕熱食飯嘅人要諗過公司米線麻辣小辣豬耳 豬大腸 蘿蔔 冬菇 豬軟骨 豬頸肉 炸醬撈米配豬頸肉麻辣小辣賣相好之餘仲好味道好在無揀係前兩條街食乜哥完全Underared嘅米線鋪😛👍🏿另外:自己搵位 坐低呀姐會自動嚟同你落單係地下搭𨋢上嚟好啲 如果唔係搭兩條慢到震嘅扶手梯撈米會辣啲 建議辣度減少
天氣開始轉熱

係地下搭𨋢上嚟好啲
如果唔係搭兩條慢到震嘅扶手梯
撈米會辣啲 建議辣度減少
2022-04-24 707 views
難得閒日放假趁住限聚令未過午市嚟一試近排關注組好出名嘅米線舖頭位於街市嘅2樓地點就唔算就腳但環境其實都OK見着佢一碗一碗米線咁煮加上火爐冚冚聲好吸引我嗌咗豬軟骨豬腸米線中大辣平時食大辣嘅我都覺得辣不過真係好香,好好味豬腸同豬軟骨都煮到入晒味配埋辣湯底,真係好正老公就帶咗豬耳腩肉米線中小辣佢話湯底味道啱啱好麻辣中又帶點酸辣佢都覺得湯底偏辣唔食得辣嘅朋友真係要小心豬耳爽脆,腩肉就有點兒太薄另外嗌多個麻辣雞腎小食小食份量都幾足,而且幾好食兩碗米線都超過$30 每碗送咗一杯豆漿豆漿不過不失但食辣湯底,配上豆漿又可以解辣米線味道幾好,價錢又公道,值得一試!
難得閒日放假

見着佢一碗一碗米線咁煮
加上火爐冚冚聲好吸引

我嗌咗豬軟骨豬腸米線中大辣
平時食大辣嘅我都覺得辣
不過真係好香,好好味
豬腸同豬軟骨都煮到入晒味
配埋辣湯底,真係好正

老公就帶咗豬耳腩肉米線中小辣
佢話湯底味道啱啱好
麻辣中又帶點酸辣
佢都覺得湯底偏辣
唔食得辣嘅朋友真係要小心
豬耳爽脆,腩肉就有點兒太薄

另外嗌多個麻辣雞腎小食
小食份量都幾足,而且幾好食

兩碗米線都超過$30
每碗送咗一杯豆漿
豆漿不過不失
但食辣湯底,配上豆漿又可以解辣

米線味道幾好,價錢又公道,值得一試!
2022-04-20 698 views
黃酒雞湯米線 🍜 $44米線一上檯就聞到好香酒味!湯頭夠熱,飲落甜甜地咁,酒味適中唔會苦/有灼燒感。湯底有薑紅棗同大大粒嘅杞子,加上大概十件雞肉,份量十足。雞肉應該有事先醃製過,食落有少少鹹味。肉質就正常,唔係好柴但又未算滑。米線都好食,彈牙無怪味。-招牌腩肉炸醬小鍋米線加豬頸肉 🐷$39+10高估左自己叫左中辣,所以食左幾啖就放棄俾男友食🥲🥲炸醬份量好足,肉碎肥瘦均勻,每粒肉都好香。最欣賞佢加左大量切成一段段嘅芽菜👍🏻鹹酸辣,混合肉香蔥香同醬香,再加上新鮮芽菜嘅爽脆,每一啖口感都好豐富☺️豬頸肉就有啲失望 :/厚切食落爽口,但無咩味同要咬幾下先咬得開-環境/服務環境麻麻但無想像中咁差樓底高加上大風扇令空氣流通,無臭味同唔會覺得好侷。每張臺都有紙巾同消毒搓手液伙計會行埋黎落單,態度都幾nice落單後大概15分鐘就有得食🥢-整體味道唔錯性價比高👌🏻想再黎試小辣嘅炸醬小鍋米線同炸雲吞
黃酒雞湯米線 🍜 $44
米線一上檯就聞到好香酒味!
湯頭夠熱,飲落甜甜地咁,酒味適中唔會苦/有灼燒感。
湯底有薑紅棗同大大粒嘅杞子,加上大概十件雞肉,份量十足。
雞肉應該有事先醃製過,食落有少少鹹味。
肉質就正常,唔係好柴但又未算滑。
米線都好食,彈牙無怪味。
招牌腩肉炸醬小鍋米線加豬頸肉 🐷$39+10
高估左自己叫左中辣,所以食左幾啖就放棄俾男友食🥲🥲
炸醬份量好足,肉碎肥瘦均勻,每粒肉都好香。
最欣賞佢加左大量切成一段段嘅芽菜👍🏻
豬頸肉就有啲失望 :/
厚切食落爽口,但無咩味同要咬幾下先咬得開
環境/服務
環境麻麻但無想像中咁差
樓底高加上大風扇令空氣流通,無臭味同唔會覺得好侷。
每張臺都有紙巾同消毒搓手液
伙計會行埋黎落單,態度都幾nice
落單後大概15分鐘就有得食🥢
整體味道唔錯性價比高👌🏻
想再黎試小辣嘅炸醬小鍋米線同炸雲吞
招牌腩肉炸醬小鍋米線加豬頸肉
2022-04-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
黃酒雞湯米線
返工叫外賣叫到悶,附近既餐廳又食到厭😩係疊外賣紙到搵到,近期經常係米線關注組出現既-佐敦 富金軒, 食過一次之後返唔到轉頭!連同事都好似上左隱咁😆今日要講既係Menu上面無既!!!🔥公司米線🔥呢款勁適合有選擇困難症既人,好似我咁咩都想要🤤每次叫材料都會有少少唔同,而今次有:冬菇,羅白,滑牛,豬紅,雞腎,豬軟骨,豆卜,雞翼每樣都有2件雖然係叫外賣,但黎到都仲係好熱,米線都無發脹冬菇好厚身🤤呢到既豬紅係必叫🤙🏻十分入味蘿蔔就普普通通,無渣🤍溫馨小提示🤍Lunch Hour時段會比較繁忙,要等大概一個鐘左右,或者有時太忙會只限自取
返工叫外賣叫到悶,附近既餐廳又食到厭😩

今日要講既係Menu上面無既!!!
🔥公司米線🔥
呢款勁適合有選擇困難症既人,好似我咁咩都想要🤤

每次叫材料都會有少少唔同,

而今次有:
冬菇,羅白,滑牛,豬紅,雞腎,豬軟骨,豆卜,雞翼
每樣都有2件

雖然係叫外賣,但黎到都仲係好熱,米線都無發脹

冬菇好厚身🤤

呢到既豬紅係必叫🤙🏻十分入味

蘿蔔就普普通通,無渣

🤍溫馨小提示🤍
2022-03-31 582 views
🍽大腸豬軟骨小鍋米線 $40🍽大腸腩肉小鍋米線 $44🍽酥炸雲吞 $29米線一定要係呢啲地方食先有feel街市既熟市中心一定唔會係好乾淨同都唔會要求啲咩服務但如果食物係好食既我就唔會介意富金軒勝在啲辣椒係自己炒既我點既係中辣但其實已經等於譚仔大辣既程度辣味係有層次既 唔係死辣 香料同辣味配合得好好配上酸菜有少少中和返而米線係彈牙爽口而且分量多下次一定要挑戰佢個大辣係香港搵到真正辣既米線唔多呢間一定數一數二Btw 老闆娘其實都好好人
🍽大腸豬軟骨小鍋米線 $40

係香港搵到真正辣既米線唔多
呢間一定數一數二
Btw 老闆娘其實都好好人
2022-02-11 740 views
一行三人黎到,要分開坐,皆因呢度疫情期間只可二人同枱,大家都想試曬兩個湯,結果有人叫麻辣,有人叫醉雞湯。醉雞湯米線香濃藥膳雞配上淡淡酒香,咸香得黎可以直接飲湯,天氣凍凍地飲啖熱湯暖粒粒,非常好味反觀麻辣唔夠香,比較遜色,高下立見。豬頸肉比較肥,魚腐非常似平時喺凍肉店買嘅魚豆腐,非常普通。下次encore嘅話一定會叫醉雞米線

醉雞湯米線

反觀麻辣唔夠香,比較遜色,高下立見。
豬頸肉比較肥,魚腐非常似平時喺凍肉店買嘅魚豆腐,非常普通。
下次encore嘅話一定會叫醉雞米線

-{佐敦街市大熱小鍋米線🍜}最近大熱一定係依間!平日午市唔洗排隊😍🤤招牌腩肉炸醬小鍋米線🤤 ($37)個湯要左酸bb辣 有酸但都幾辣😂😂係麻嗰種~係冇乜味精味😚入面有芽菜榨菜不過唔重味 麵質都係彈爽仲要份量好多🥰以下順序排最推薦嘅餸😛炸醬: 係一粒粒嘅肉碎😍🤩係少少辣嘅有麻香 本身都有豬肉味 係食過最好食嘅肉碎 友人試完一啖自己再加炸醬😂😂😂豬紅: 有4嚿 食得出有醃過夠咸香 夠實淨唔會好散🥳豬頸肉: 份量少而且切得較薄👀同埋浸係湯度偏淋 不過都食得倒豬頸肉嘅質感😂腩肉: 普通啲🤭同埋份量唔多 可以略過👻👖褲評: 8.5/10報道都講過係每碗即叫即煮食得出好比心機煮🥳多啲平日黎就唔洗排隊喇😜性價比: 9.5/10服務: 8/10環境: 6.5/10🚩 平記富金軒雲南米線 🚩地址: 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心CF4號舖#fuudjai #fuudjai #fuudjai港式 #fuudjai佐敦
{佐敦街市大熱小鍋米線🍜}
最近大熱一定係依間!平日午市唔洗排隊😍

🤤招牌腩肉炸醬小鍋米線🤤 ($37)

以下順序排最推薦嘅餸😛

地址: 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心CF4號舖

招牌腩肉炸醬小鍋米線
招牌腩肉炸醬小鍋米線
2022-02-05 459 views
富金軒貴為米線關注組嘅新寵,👦🏻👧🏻緊係要走去試啦!第一次去忘記星期日係休店日,老闆娘仲好勤力準備下一星期嘅湯底。今次就喺新年前嘅星期六下午到店,當時仍然係二人一枱,全場爆滿!🌟 BB辣 炸醬 招牌腩肉 腐皮角小窩米線湯底嘅酸麻辣味幾突出,酸辣唔算太酸平易入口,呢個辣度岩曬食開清湯/10小辣嘅👧🏻。湯底略嫌太咸😟,睇返群友解釋老闆娘星期日煲湯,湯底越滾越咸,所以星期六嘅湯底會係最濃味。如果喜歡較清淡嘅朋友可以閒日去食🤪米線煮得爽口,份量就唔算好平均,👧🏻嘅小窩米線就超大碗,👦🏻嘅黃酒雞湯米線份量就唔夠食😫。由於怕湯底太油,就叫咗炸醬另上。炸醬炒得好乾身,肥瘦均勻,滲出輕微麻辣味,浸湯再食好好味🥰 腩肉瘦肉偏多,👧🏻就最鐘意佢夠惹味唔Un 😏 腐皮角就正正常常,冇深刻印象。🌟 豬頸肉 豬大腸 黃酒雞湯米線🍜黃酒雞湯係富金軒嘅皇牌之一,雞湯酒味比預期明顯,容易入口。可能太多人嚟食煮唔切,雞件煮得熟+算嫩滑,不過唔夠熱+斬得唔好有雞骨碎。豬頸肉厚切爽口,可以再Encore👍🏻。豬大腸中規中矩,唔算入味,太腍冇咩口感🥲。

🌟 BB辣 炸醬 招牌腩肉 腐皮角小窩米線

🌟 豬頸肉 豬大腸 黃酒雞湯米線🍜
1K
2022-01-23 437 views
讚1.黃酒雞米線既湯的確好,有酒香又唔油膩,米線爽滑,同埋雞件都幾多下,好味2.上菜都算快既彈1.環境真心係負分,荃灣老闆娘都好過呢邊,食梗仲要撞到洗地,真係omg

2.上菜都算快既

2022-01-20 388 views
招牌腩肉炸醬小鍋米線🍜$37去到見到個場洗緊地,而且一個食客都無🤨我初初仲以為收晒舖🤔原來唔係,純粹係咁啱撞正洗地姐🤣環境就同平時啲街市熟食差唔多😉一坐低就Order咗腩肉炸醬小鍋米線小辣😇即叫即煮,嚟到都幾大碗😆炸醬的確幾好食,腩肉都OK😀湯底都唔錯,而且我真係飲曬D湯都無口乾😌整體我覺得滿意嘅😎但又未至於講到咁神級🤣而且啲筷子有少少污糟🥢平記富金軒雲南米線 (佐敦)佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心CF4號舖
招牌腩肉炸醬小鍋米線🍜$37

去到見到個場洗緊地,而且一個食客都無🤨
我初初仲以為收晒舖🤔
原來唔係,純粹係咁啱撞正洗地姐🤣
環境就同平時啲街市熟食差唔多😉
一坐低就Order咗腩肉炸醬小鍋米線小辣😇
即叫即煮,嚟到都幾大碗😆

炸醬的確幾好食,腩肉都OK😀
湯底都唔錯,而且我真係飲曬D湯都無口乾😌
整體我覺得滿意嘅😎
但又未至於講到咁神級🤣
而且啲筷子有少少污糟🥢

平記富金軒雲南米線 (佐敦)
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心CF4號舖
‼️因為喺市政大廈,唔好對衛生環境有期望‼️食物只反映進食當日質素‼️近排個個谷友都post呢間,又見之前係堂食最後幾日,決定去試試佢!.1️⃣豬腩肉豬軟骨雲吞炸醬米線(麻辣小辣)+ 凍檸茶少甜 ($49)環境係熟食中心咁,去之前要有心理準備。一落完單就會即煮,大約5分鐘後煮好就會送嚟,一上枱時熱辣辣!🥘湯底(7.5/10):似係少油被荃灣唯一,有少少失望,雖然係叫麻辣小辣,但食唔出麻味🥲辣度係剛剛好嘅🍜米線(8.7/10):口感好煙韌!唔會太淋亦唔會未煮熟!名列前茅之食材🐷豬腩肉(8/10):係預先有醃好味嗰款,當日口感鞋鞋地有纖維,個人幾喜歡💕🐖豬軟骨(6/10):肉部分算係咬得開,但軟骨部分非常硬,因此扣分。九龍灣肥仔真係可以煮到軟骨同肉融為一體。🥟雲吞(7/10):正常,無關注組吹到咁好食😅皮食得出未算煮得好夠耐,餡都係韮菜豬肉嗰啲💥炸醬(9.6/10):必揀之餸!質素比起其他出名米線舖有過之而無不及!煮得有少少辣,辣得嚟好有鹹香,連埋米線食係好配!🍹凍檸茶少甜(7.5/10):正常味道,但略嫌少咗啲冰。.性價比:🌕🌕🌕🌕🌕美味度:🌕🌕🌕🌕🌗獨特性:🌕🌕🌗🌑🌑
🍹凍檸茶少甜(7.5/10):正常味道,但略嫌少咗啲冰。
性價比:🌕🌕🌕🌕🌕
美味度:🌕🌕🌕🌕🌗
獨特性:🌕🌕🌗🌑🌑
2019-06-24 1915 views
有一日係公司門口收到平記富金軒雲男米線既傳單📰📄見到有小窩米線系列 即刻心心眼😍因為好掛住南記嘅小窩米線 但係佐敦冇得食•如果叫外賣記住早30分鐘前叫定30分鐘後先有得食‼️同埋如果要分湯記住要同佢哋講🔊📢📣•今次我叫左小窩米線$22 麻辣湯 中辣 一打開碗麵同事都話好香呀🆙我加雲吞$6 同 鮮滑牛肉$6 不過牛肉就有d鞋 湯底係幾好味既 屬正常發揮 如果唔想湯底咁多油 可以走肉碎🆒以呢個價錢 味道黎講 係唔錯既選擇🔴
有一日係公司門口收到平記富金軒雲男米線既傳單📰📄

如果唔想湯底咁多油 可以走肉碎🆒
以呢個價錢 味道黎講 係唔錯既選擇🔴
Delivery
2019-05-26 1203 views
呢間米線舖鄰近高鐵站,但由海港城附近又或者地鐵站行過黎,一樣方便。自開業我便一直幫襯開,佢嘅米線令我一試難忘,可以講得上係隱世滋味米線小店,屬漏網之魚今日一坐低,我就嗌左碗招牌腩肉冬菇米線,佢嘅招牌腩肉同坊間嘅不同,不是軟淋淋的,而係爽口嘅,,蠔油冬菇炆得非常入味最值得一讚嘅係湯底,每次我都會一飲到底,炸醬更加係做得一絲不苟,非常香口,用黎連米線一齊食,一流!友人嗌左招牌雲吞,大大碗,抵食!味道不同於出面食開的,另一用心之作臨走前嗌左秘製麻辣鴨腎打包,一睇就知夠晒入味!
自開業我便一直幫襯開,佢嘅米線令我一試難忘
,可以講得上係隱世滋味米線小店,屬漏網之魚

,蠔油冬菇炆得非常入味

最值得一讚嘅係湯底
,每次我都會一飲到底,炸醬更加係做得一絲不苟,非常香口,
用黎連米線一齊食,一流!

臨走前嗌左秘製麻辣鴨腎打包,一睇就知夠晒入味!

腩肉冬菇雲吞炸醬小鍋米線
自家製淨雲吞
麻辣鴨腎
2019-05-26
腩肉冬菇雲吞炸醬小鍋米線
自家製淨雲吞
  • 招牌腩肉炸醬小鍋米線、自家製淨雲吞