2018-01-19 1972 views
一行八人去這裏慶生。訂左羊架1份($248/7支)肉汁豐富嫩滑,帶微微蘇味,好吃。燒鵝半隻 ($160)份量好像比以前細,肉質有點奀,但都抵食。蒜蓉豆苗,大大碟,食極都有,炒得剛好。欖菜四季豆,有獲氣但鹹左少少。椒鹽白飯魚,白飯魚都算大條,炸得香口非常。咕嚕肉,梅頭淋身,啖啖肉,個汁甜酸適中,吾錯。粉絲什菜煲,份量大,正正常常。芽菜海哲小炒,原本想叫小炒皇,但沒有供應,亞姐介紹左這個餸比我們,芽菜加了些海哲一齊炒,因為兩樣野都系冇味,所以系比較失色嘅一味餸。 旦白炒飯,又系好大碟,好有獲氣,炒到d飯粒粒分明。埋單 $950,抵食,另開瓶費 $20/支。提外話,環境比以前光猛、舒適,亞姐服務殷勤有禮,一讚。
一行八人去這裏慶生。
蒜蓉豆苗,大大碟,食極都有,炒得剛好。
欖菜四季豆,有獲氣但鹹左少少。
椒鹽白飯魚,白飯魚都算大條,炸得香口非常。
咕嚕肉,梅頭淋身,啖啖肉,個汁甜酸適中,吾錯。
粉絲什菜煲,份量大,正正常常。
旦白炒飯,又系好大碟,好有獲氣,炒到d飯粒粒分明。
埋單 $950,抵食,另開瓶費 $20/支。
提外話,環境比以前光猛、舒適,亞姐服務殷勤有禮,一讚。

2018-01-17
Birthday
2017-10-22 4145 views
晚飯時段六時許來到這裡,已經人頭湧湧,門口被擠得水洩不通,奇!餐牌上的價錢非常貼地,餸菜碟頭夠,果然是茶記價錢,酒樓出品,性價比極高明爐燒鵝(半隻),一望鵝髻,便知真假,鵝皮燒得焦香鬆脆,鵝肉嫩滑,甘香豐腴,齒頰留香,不愧是招牌之作!椒鹽豆腐拼魷魚🦑,香脆可口,味蕾滿足,佐酒必食,值得推介啫啫通菜煲,惹味十足,送飯一流,不錯食材水準、廚師功力都不容置疑,但要排隊等候等食,值得與否,真是見仁見智了!

明爐燒鵝

椒鹽豆腐拼魷魚🦑,香脆可口,味蕾滿足,佐酒必食,值得推介
椒鹽豆腐拼魷魚

啫啫通菜煲,惹味十足,送飯一流,不錯
啫啫通菜煲

2017-10-21
$100 (Dinner)
明爐燒鵝
椒鹽豆腐拼魷魚
2017-10-07 3334 views
是晚奶奶建議到此飯堂吃飯,順道慶祝老爺的生日。我相公以往住在愛民邨這麼久,也從不曾到此用餐。奶奶說此職員飯堂晚市不僅限職員用餐,街坊都可以在此吃晚飯。我們四個由愛民邨前來都用了十多分鐘時間,由於奶奶也很久沒有在此用饍,所以都要問問其他街坊確實的位置。門一開,都見有些食客等位。由於時間尚早,我們很快已可入座。可能正值中秋佳節時段,此飯堂並沒主餐牌供應,不過基本上都可以從這精選菜式挑選心頭好。奶奶對燒鵝情有獨鍾,要了份例牌即4分1隻燒鵝,轉脾要加十蚊的,我們沒有轉,但碰巧給了脾我們,令人喜出望外。蒜香雞皮脆肉嫩,鹽焗雞卻略嫌不夠鹹。西蘭花炒斑球很不錯,斑球厚身,肉滑唔腥。雖然西芹轉西蘭花要多付5元,也值得。為了平衡三份肉,我們另要了雜菜煲。侍應姐姐由幫我們落單,建議我們如何選菜都感到她的熱誠活力,讚。言談間原來要8位或以上才可訂位,我們坐近門口位,眼見當天座無虛席,食客絡繹不絕,建議大家可以早點進食,咁就唔使等太耐了。我們4人另要了4碗飯,本來我們約略估計了是晚用餐費用,但最後結賬卻較想像的便宜。看來是免加一服務費的飯堂。沒收服務費,卻有不錯的服務,加上食物質素不俗,下次我會再來嚐嚐主餐

我們4人另要了4碗飯,本來我們約略估計了是晚用餐費用,但最後結賬卻較想像的便宜。看來是免加一服務費的飯堂。沒收服務費,卻有不錯的服務,加上食物質素不俗,下次我會再來嚐嚐主餐牌的菜式的。

海味雜菜煲
秘製鹽焗雞
脆皮蒜香雞
西蘭花炒斑球
金牌燒鵝
2017-10-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$118 (Dinner)
脆皮蒜香雞
西蘭花炒斑球
金牌燒鵝
2016-11-15 5391 views
何文田邨呢邊真係無野好食,連酒樓都做唔住易左手變成集團式經營。唯獨是呢度晚晚滿座,皆因以茶餐廳價錢,食到高於一般酒樓水準既食物,絕對係一家人食中菜既首選。先睇下餐牌,每款食物都真係平靚正架。同老人家食野要清淡啲,先黎一個粉絲雜菜煲,但味道一啲都唔會淡而無味。絕對足料不在話下,粉絲吸晒鮮甜既上湯,大家三兩下就清晒。屋企最近成日無飯開,想食返啲家常小菜,叫左碟咸蛋蒸肉餅。肉碎食得出係自家攪碎,唔會好「鞋」又新鮮。對老人家略嫌咸左少少。豆腐火腩班腩煲,呢個係我至愛。全部好入味,又香口,送飯一流。

先睇下餐牌,每款食物都真係平靚正架。
2016-03-13 6185 views
之前成日聽人講話同樂會好味又抵食!今日一試真係正!椒鹽白飯魚 呢個好好味!炸得岩岩好!就算吾點華鹽都好夠味來個薑蔥炒蟹..三斤.$850!隻蟹淡淡肉...師父好好人佢將的蟹殼整開左小小!等我地食果時易食的!蟹有曬的蔥同薑既香味!薑蔥炒蠔!正!的蠔岩岩好熟!吾會過熟!炒到佢入曬味!但要熱食.. 凍左食就吾好味!蒜蓉粉絲鮮魷!的蒜蓉同鮮魷既味入曬去粉絲度.的鮮魷好易入口吾會過左火而老!咖哩牛腩煲+蒜蓉包..個煲勁大同勁多牛腩..蒜蓉包又焗得好香..唯一要改既係個咖哩吾夠辣!烤羊架!我本人吾食羊架!但見個個都話一定要食!禁我試啦!點知一食... 就連我吾食羊既我都好鐘意食..完全吾so, 的肉易咬!正!大蝦沙律-我開頭以為好好好普通既沙律..但食落真係好好食! 佢的蝦好爽.! 個個食完都讚好燒腩仔-一碟$65 蚊燒腩仔以為好細碟!點知勁大碟.. 我燒腩仔好脆...到最後再叫多碟..都仲係好脆👍🏻最後要讚下的侍應... 服務態度好好! 我地成程都有同佢地傾軋!又主動過黎幫我地手!👍🏻
之前成日聽人講話同樂會好味又抵食!今日一試真係正!
椒鹽白飯魚

呢個好好味!炸得岩岩好!就算吾點華鹽都好夠味
蒜蓉粉絲鮮魷!

咖哩牛腩煲+蒜蓉包..

個煲勁大同勁多牛腩..蒜蓉包又焗得好香..

唯一要改既係個咖哩吾夠辣!
烤羊架!

2016-03-12
$260 (Dinner)
  • 大蝦沙律
  • 烤羊架
2013-11-05 5626 views
是日乃三叔公生辰之大喜日子,一家人少不免要聚頭食個飯慶祝一下。若要選擇一個價錢既公道,食物質素ok而又方便的地方的話,"房署"必然是我們的首選...例牌去之前先打電話訂座,這兒一到週六日必定是人多得插針也插不入的。順便訂了一份燒羊架....這兒的羊架一向甚有水準,是蠻出色的....當然另外不容錯過的還有新鮮掛爐燒鵝一大隻。入口還是微暖的,皮脆又肉嫩。小弟常說若嫌深井太遠的話,到來這兒吃也相差無幾,有時甚或覺有過之而無不及呢。既是這樣,那又何必要長途拔踄跑到老遠呢 ?燒腩今日就較失色一些。主因在於皮雖仍脆啪啪但瘦的部份就真的醃得又鹹又嚡口。燒腩應有的油香豐腴,在這裡是不太感受到。但儘管如此,對我來說只要有好吃的燒肉皮便已滿足,所以最後整碟東西就由我倆父子全部包辦....這兒好像每隔一陣子就有甚麼特別推介的優惠菜式....今天做的就是這一道生菜冬菇鵝掌煲。鵝掌被濃濃的蠔油獻掩蓋底下是不太感到雪味,真不知是好是壞;冬菇頗厚身,在嗦盡獻汁底下是頗見夠味;生菜就稍為油膩了一點,絕不能多食....生炒骨同樣弄得十分油,這從碟底的"戰績"便可得知一二了。排骨的炸粉超厚,縱然甚是脆口熱辣但老實說小弟是

生炒骨同樣弄得十分油,這從碟底的"戰績"便可得知一二了。排骨的炸粉超厚,縱然甚是脆口熱辣但老實說小弟是真的想吃多一點肉多過光啖炸粉漿;酸汁是真箇酸得令人咪眼,同是不合格之作....
白飯魚煎蛋算是頗乾身未太油膩,嗒落有些蛋香的,而且白飯魚又真的夠多夠份量絕不欺場。坐在身旁的那個蛋痴小友馬上便一聲不響的在密密食了....
一連吃兩碟菜蔬,兩者給我的感覺都是一樣 ---- 同樣皆屬油淋淋的。那碟菜心好像似是"油浸"多過"清炒",是有點兒浪費了本來頗爽甜的它;至於豆豉鯪魚油麥菜就更是又油又鹹。就連一向好味濃的我亦忍不住放下筷不敢再食下去....
羊架的水平一直都維持得很好,每次來吃時肉都是軟淰得來中心的部份是帶點彈性的,顏色帶微粉紅的甚是引人。迷羊黨的人可能會覺得羶香有點不足但對我來說反倒是啱啱好....反而自己認為那個gravy肉汁可以再濃厚一些,這兒的就弄得有些過稀了....
吃至此處,肚子已是飽到不行了...原因在於三叔公一向奉行不能叫七碟餸的準則,叫六味又好像太少,但八碟又太多....最後還是選叫多好過叫少....卒之就食得捧着肚走了....
2013-10-30 3628 views
因為住得好方便....所以成日去食.今次一行15人去...非常喜歡佢個燒鵝~皮脆肉多~炒菜就普通因為太多水~煲仔小菜反而夠鑊氣! 亦都好夠熱!員工服務OK~速度亦好快!真係做野既~~^^最後埋單每人都係幾十蚊~~~好正!
因為住得好方便....所以成日去食.今次一行15人去...

非常喜歡佢個燒鵝~皮脆肉多~
炒菜就普通因為太多水~
煲仔小菜反而夠鑊氣! 亦都好夠熱!
員工服務OK~速度亦好快!真係做野既~~^^

最後埋單每人都係幾十蚊~~~好正!

2013-10-05
$90 (Dinner)
2012-12-10 2760 views
是年與小友有關的生日慶祝活動可說是一切從簡,大多就只簡簡單單的與家人食餐飯及切蛋糕便可以了。就算是挑吃飯的地方也沒像從前的講究嚴謹,只求方便快趣一家人圍埋食一餐已是一件相當快樂的事情...正日的生辰今年是在平日的時候,翌日還要晨早回校上課的小友當然不能出去太遠的地方,故此就只安排了在樓下的房署餐廳食一頓...點的是普通不過的家常小菜,每味最貴的也不超過七八十塊錢,最花費的就只有預先訂的羊架,盛惠差不多二百多大洋,已佔了整頓飯的價錢的一半了....平常吃這裡馳名的燒鴨就有多次的機會,但燒腩仔印象中就只一兩趟。看上去是肥瘦層層相間甚是吸引,不過嗒過卻嫌皮偏硬不的鬆化香脆,瘦肉部份則是超鹹得有幾件是全然吞不下的。是強差人意的水平....送酒好菜椒鹽白飯魚相反則能keep住好的水準 ---- 白飯魚條條揀手夠粗壯,炸得既乾爽又不油膩且帶點鮮味。這對極愛香口嘢的小友來講,光自這味就已能大大滿足他了....甜酸骨最大的弊病便是肉太肥太膩口,吃多幾件便已頂唔順要舉手投降。不過甜酸汁嗒落有點醋香,是頗惹味的。用來伴飯食倒是值得吃多幾口....西蘭花是小友最愛吃的菜蔬,在這個重要日子又怎能沒有它呢?要了

西蘭花是小友最愛吃的菜蔬,在這個重要日子又怎能沒有它呢?要了班片與之同炒,由於斑片處理得宜嚐不出很重的雪味而且西蘭花也未見灼得過熟,咬落去仍是嗦嗦有聲,故此也可說是挺不差的....
對一眾羊痴來說,重頭戲固之然乃是一大份的燒羊架。賣相靚仔肉中心呈微紅,燒得火喉剛好肉質自然就是超嫩滑,禁不住說了一聲讚。缺點是稍嫌欠了一點獨有的羊羶,對我們這羣好羊之人這當然未能收貨,不過仗着極嫩的肉質,這就放過它吧....
水準不過不失很平淡的一頓生日飯,不過身為主角的小友坐在我倆身旁仍是吃得津津有味,這便已很足夠
....
$110 (Dinner)
2012-05-15 1889 views
自從"紫荊閣"退役了後,在家附近便宜得來又有水準的中菜館,應只剩下這間位處於房署總部內的職員餐廳了....許多人都知道下午時份這裡只招待房署職員,是明符其實的"Staff Only"。不過一到晚上,就輪到我們一眾饞嘴普通人的天下了....自搬來這區後,今次是第一趟來。其實在好幾年前已曾在此吃過飯,今趟只屬舊地重遊而已....識途老馬都知道,有好幾道菜是要預訂才有得食,好像眼前的這個大蝦沙律便是。生果大部份都是切粒蘋果,其餘則分別有火龍果、奇異果、提子及菠蘿,看起來色彩繽紛,很像我們孩提時代吃的雜果沙律。火龍果的甜是我們預料不到的;蘋果也夠爽甜,是另一可取之處;卡夫沙律醬下得重手亦是意料中事;相反身為主角的大蝦卻很普通,質感爽之餘卻欠缺應有的鮮味....對另一道店內推介的鵝肝醬砵酒焗蠔本是很有期望 (特別是對太太而言,因鵝肝及蠔皆是她的所好),但食後卻感到是全夜最差的 ----- 鵝肝醬只是一大pat帶鹹味而杰撻撻的物體。嚐了一口,只感到有極重的黑椒辣味,至於所謂肝醬應有的甘香卻是絲毫感受不到;蠔件算是夠飽滿沒沙,咬落亦帶甜汁,不過應有的酒香及蠔味卻被那濃厚沒個性的醬汁完全掩蓋了....

久未嚐這裡店自慢的焗羊架,今日再遇後發現雖稍嫌羶味不足,但在火喉控制掌握方面則甚見功夫,肉的色澤是微帶嫣紅且嫩滑多汁....
想不到這兒的一些家常菜亦做得不錯的。一道簡簡單單的苦瓜菜甫煎蛋,碟底是半點油也沒有,煎功一流;苦瓜可幸沒有被"洗味",甘味仍存。不過若果菜甫份量能多一些就更呈完美....
咕嚕肉的肉上桌時發覺已被攤涼,脆口度甚不足,滋味自然就減半了,白白浪費了質素本甚佳的半肥瘦脢頭;甜酸汁濃度則太厲害又杰身。吃慣了加入山楂作調味的醬汁的我,也就覺得不太自在....
鹹魚茸炒白菜件頭十足,菜炒得火路,甚夠碧綠爽脆,不過鹹魚茸就真的下得太不着跡。這樣和普通的炒菜,有甚麼區別 ?
翠塘豆腐是從前這店之名物,但久別重逢底下,感覺上墊底的豆腐及蛋白是不像以前的滑溜。至於鋪面的料頭如瑤柱及鮮蝦等也沒從前的多。總體的說是退步了
....
比起之前的炒白菜,另一味菜蔬類的瑤柱金菇扒菜心就出色得多。份量甚多之餘前兩者尤其足料;菜心以莖部為主,全是預先處理過的揀手貨,咬落爽口鮮甜....
吃了那麼多碟菜,最好吃最令人回味的竟是大排檔式小炒的椒鹽白飯魚。入口全然乾身不油膩之餘竟仍能保持魚味的;椒鹽的份量剛剛好不會鹹得過份;咬下去是脆卜卜的像是在吃有鮮味的炸薯條。若有一杯啤酒在手的話,來多幾碟都不會吃膩
...
吃至尾聲,才發現沒吃這裡馳名的燒鴨,於是要了一份例牌。鴨本身不太肥,但稍覺肉韌了些,不過皮卻是帶些微熱又夠脆。對愛吃脆皮燒鴨或鵝的小弟而言,又要加了點分數...
沒了"紫荊閣",但仍有這兒可充撐一下場面。不想在家吃但又不想走得太遠的時候,這裡就是最好的落腳點....

2011-07-30 1430 views
已經有一段日子未去過房委會餐廳,自從來過幾次食晚飯後,便愛上了這兒的”家常便飯”.每當星期日想不到去哪裡食晚飯時,便會到這個近屋企的餐廳享受港式”家常便飯”.不知道是否人流多了,多人發現了這個私人職員同樂會餐廳的好,因為人流的提升而令這兒的水準降低了 是晚,我和家人又如以往地點了我們最愛,也是這兒的特色菜:粟米斑塊,白飯魚炒蛋,咕嚕肉,紅燒豆腐, 粟米斑塊:這是我每次來也必點的一道!鮮甜的粟米羹配上軟滑的斑塊令人回味無窮 可惜份量變得比以前小得令人驚訝,大細只不過為一碗飯的大一點.. 白飯魚炒蛋:我媽媽喜歡食白飯魚,這道菜想必然是她點的!煎得厚厚的炒蛋再將其剪成一片片,令到炒蛋更容易入口和更有口感利用蔥來配合白飯魚的鮮味令到整體的味道非常突出.簡單而好吃.雖然我還是嫌它的味道淡了一點.. 紅燒豆腐:對於我這個豆腐迷來說,這道菜永遠是我在中式餐廳必吃的一道!還記得對上幾次來的時候,這兒的紅燒豆腐是煮得有聲有色的.但是這次卻令人有點失望 豆腐的皮煮得有點過硬,吃下去像是吃臭豆腐的外層似的.我個人來講不太喜歡硬身的紅燒豆腐,比較prefer又滑又軟身的紅燒豆腐.而sauce方面也未見得特別濃
粟米斑塊
白飯魚炒蛋
紅燒豆腐
 豆腐的皮煮得有點過硬,吃下去像是吃臭豆腐的外層似的.我個人來講不太喜歡硬身的紅燒豆腐,比較prefer又滑又軟身的紅燒豆腐.而sauce方面也未見得特別濃郁,難以融入豆腐中.
咕嚕肉
咕嚕肉:不過不失的一道菜,雖然明知道會致肥,但是也忍不住口吃了好幾塊.味道甜甜的不錯,可惜有點過硬而令人難以咀嚼.
綠豆沙
食到最後時,加送甜品綠豆沙!乍看來不太突出,但食起來便有新驚喜!
濃郁清甜的綠豆味融入糖水之中,不太稀的厚度令人胃口大大提高!

總括來說,房委會餐廳的菜色仍然是不錯的,但可惜水準輕微降低了,驚喜位不見了.個人認為既然這兒是走”家常便飯”類型,便應該要想些辦法來突出自己,否則人流便也會隨之而下降.

-Y
2011-07-24
粟米斑塊
綠豆沙
  • 粟米斑塊,綠豆沙
2011-01-24 1118 views
學生們好客氣咁請我到 <房委會職員同樂會餐廳> 食團年飯, 今次係我第 5 次係度食飯, 呢間餐廳十樣食品有八樣都係可以樹起手指既, 正呀 !而且價錢平,值得推薦!大蝦 salad 必食, 大蝦新鮮, 係鎮店之寶.羊架又係必食, 都係鎮店之寶,今次既羊肉唔夠羊味,但肉嫩滑,仍然好好味呀!炸子雞, 我係第一次食, 皮薄脆, 雞肉滑, 有雞味, 正 !豆苗, 都係正.
而且價錢平,值得推薦!
大蝦 salad 必食, 大蝦新鮮, 係鎮店之寶.
豆苗, 都係正.

2011-01-21
Chinese New Year
2010-04-23 869 views
唔話你唔知,呢道原來係兩大棟房署/房協大廈嘅職員飯堂(canteen),不過生意唔會嫌多,所以同時開放給公眾。在下分別試過這裹的午餐和晚市,可以跟大家一談。午餐----有$22兩餸飯、$28燒味雙拼飯和$3X西餐等,要特別一談是燒味中的燒肉,是脆皮的五花肉,口味一流兼份量多。還有是楊州窩米,裹頭有十分多的魷魚及大蝦仁,湯底靚、用料新鮮及毫不吝嗇。晚市----梅菜扣肉:梅菜甜而不過鹹,肥廋適中。沙律芝麻蝦:經油炸但不油腻及十分爽口。西蘭花班片:夠大碟,班片爽滑及配菜都多,但欠魚味。魚香茄子煲:有濃濃的咸魚味,分量頗多,惟十分多油。晚餐兩人如叫三餸兩飯平均每人$90,很夠飽及價廉物美。

在下分別試過這裹的午餐和晚市,可以跟大家一談。

2010-04-16
$90 (Dinner)
2010-03-29 785 views
前些日子, 幫老姊慶祝生日, 但要近她工作的地區, 左看右看之下, 只有房委會餐廳合乎條件, 於是罕有地連續兩年在同一地點吃生日飯.今次選擇平日的晚上來吃, 貪人不多之餘又不用訂位. 今次招呼的侍應沒有如上次般不停推介食物, 只是開了茶後, 便站在一旁傾計. 由於這裡的碟頭大, 怕吃不完, 所以只點了四個小菜.燒腩仔 - 份量比上次吃的多! 皮十分脆, 燒肉的肉和脂肪層層相間, 吃起來卻不肥, 燒得剛剛好, 很美味.西蘭花斑塊 - 一貫高水準, 斑塊味鮮且滑, 兩者也炒得不錯, 是每次來必吃的小菜!! 燒鵝 - 是聞名已久但一直沒有試過的菜式, 可是卻大失所望! 皮只是微脆而已, 肉味一般但卻十分韌, 很難咬, 骨多肉少又多肥膏, 實在不明白為何如此出名?!時菜炒鮮菇 - 用蠔油炒的小菜一碟, 鮮腐竹很滑, 吸收了蠔汁, 吃起來很好味! 草菇和磨菇的味道也不錯, 吃了那麼多用, 來點菜來清清腸胃也不俗!糖水又是綠豆沙, 今次沒有煲"火隆", 較稀, 但仍算是ok. 不知下次幾時再去食番餐呢??

時菜炒鮮菇
燒鵝
西蘭花斑塊
燒腩仔
2009-11-24
$60 (Dinner)
Birthday
時菜炒鮮菇
西蘭花斑塊
燒腩仔
2010-01-23 725 views
今年是麻麻的83歲生日,當然要由老人院接她出來慶祝.是晚也是訂了兩圍,菜式當然相同.長輩訂枱時先訂了要預訂的燒羊架和大蝦沙律.大蝦沙律:賣相超靚掂,味道卻是一般.生果除了有士多啤利,蘋果,火龍果和奇異果,主角大蝦完全無味,彈牙唔好妄想.也唔覺隻蝦是大的啊椒鹽豬扒:炸得香口,只是肉質過淋,一吃便知不是新鮮貨燒鵝:好大隻,好厚肉,只是沒有應有的鮮味,皮也唔夠香脆.燒羊架:雖然也是雪蔵貨式,只是烤得幾香也唔會過熟,如果怕羶的話可以用芥末汁.魚:蒸得過火牛腩煲:勁多牛腩和牛筋,牛腩炆得夠淋,牛根也太過淋了,如果硬少少的牛筋我會喜歡多一點,咖喱汁得個色完全沒有香和辣的味道,心沒有椰汁的香味菜芯和豆苖:好像沒有下油和炒過火了鼓汁帶子蒸豆腐:豆腐是街市買的貨式,唔會滑,只是豆味也沒有,帶子全靠豆鼓先有味道服務:尚算不錯,最少都有換碟清潔:碟還有食物殘渣唔得總括來說l這個地方可以用大件夾抵食形容,味道唔會話超好,又講唔算難食,平平凡凡的吃飯地方每人155
椒鹽豬扒:炸得香口,只是肉質過淋,一吃便知不是新鮮貨
燒鵝:好大隻,好厚肉,只是沒有應有的鮮味,皮也唔夠香脆.
魚:蒸得過火
菜芯和豆苖:好像沒有下油和炒過火了
服務:尚算不錯,最少都有換碟
清潔:碟還有食物殘渣唔得

鼓汁帶子蒸豆腐
咖喱牛腩
半架
2010-01-16
$155 (Dinner)
大大隻燒鵝
咖喱牛腩
半架
2009-07-16 656 views
:上星期,同事Meaco相約我地GR同事一齊去食飯,當然係好啦到咗食飯呢日,問大家去邊度食,車...只有一部七人車,但係我地有九個人,我就提議去房署啦,行去好近啫,於是一些人坐車,一些人行路過去.去到,都好多人呀,好彩我地個ACO 預先BOOK位,唔係我地有咁多人,一定將我地打散坐,咁就唔好啦.坐定定後,大家立即看餐牌,得一本餐牌俾我地睇,我個同事就同個侍應講,俾多張餐牌黎睇啦,點知個女侍應講,唔得喎,每張枱得一本,OH ,個個O晒咀,我個ACO立即同個女侍應講,咁...借張餐牌黎,個女侍應就即刻幫佢攞咗一張黎.我地即刻講,俾就唔得,借就得,咁奇怪既.點了餸之後,大家有傾有講,...但講講下,唔對路...時間一分一秒咁過,等咗半個鐘頭有多啦,仲未見到一碟餸黎過,於是催另一個侍應,同佢講我地D餸一碟都未黎呀,個阿姐於是幫我地入廚房去催,初時,D餸出黎,以為係我地啦,點知都唔係不過,過咗呢轉之後,真係到我地D餸陸續出場啦.D同事每人平均叫了一碟餸,其中一碟係我上次黎食過既菜胆雞,覺得幾好食,就提議叫半隻,我個ACO話,半隻夠唔夠食呀,我地話,,,,,夠啦,半隻夠啦,唔好食咁多肉,因為其它既

點了餸之後,大家有傾有講,...但講講下,唔對路
不過,過咗呢轉之後,真係到我地D餸陸續出場啦.

D同事每人平均叫了一碟餸,其中一碟係我上次黎食過既菜胆雞,覺得幾好食,就提議叫半隻,我個ACO話,半隻夠唔夠食呀,我地話,,,,,夠啦,半隻夠啦,唔好食咁多肉,因為其它既餸都有肉,半隻夠啦,隻雞黎到,預我所料,真係好大碟,因為佢D生菜,再舖上D雞,就變咗好大碟,其實好抵食,隻雞好有雞味架,YUMMY

另外叫了 雜菜煲,裡面有枝竹,個個同事都鍾意,
菜花炒牛肉,呢碟好味呀,D牛肉都幾多,D菜又炒得岩岩好,唔會老.
西蘭花炒班腩,我只食到西蘭花,因為到我個陣,已經冇晒啦,其實佢都幾大塊架.不過一枱九個人,而我係最尾夾,所以只能食到西蘭花.
菠蘿咕嚕肉,仍然好好味,必叫之選
廈門炒米,酸酸甜甜,夏天食最醒胃,仲叫了一碟楊州炒食和腰果西芹炒雞丁,個飯一般啦,但係腰果炒雞丁都幾好味,唔會太油,D雞幾入味.
食咗咁多野,到埋單都係食咗$315元左右,所以真係好抵食
另外,我有D同事夜晚黎食過,佢地話,D餸好唔掂,佢地話,下午同夜晚,D餸完全2回事,我地就話,夜晚轉咗個唔識煮餸既師傅,佢地話下次夜晚都唔好搞囉.

雜菜煲
菜心炒牛肉
西蘭花炒班腩
菠蘿咕嚕肉
菜胆雞
廈門炒米
2009-07-15
$35 (Lunch)
菜心炒牛肉
西蘭花炒班腩