2024-08-07 407 views
餐廳裝潢好日式feel,樓下係bar枱設計,樓上則係榻榻米坐位,要除鞋入坐。呢間餐廳係主打即點即炸嘅天婦羅,見到好多張枱都點咗唔同嘅天婦羅套餐或滑蛋豬扒丼。滑蛋豬扒丼$68.0入口好酥脆,略嫌炸粉有點厚。豬排都好大舊🤩。加埋洋蔥🧅、滑蛋同珍珠米一齊食都幾滿足。🍗南蠻炸雞$38賣相幾吸引,入口係偏腍,外面果層炸到好脆,味道有點鹹。最後食埋個飯後甜品🍮黑糖蕨餅 -$28到我食飽行出去門口已經見到有條人龍。

滑蛋豬扒丼
$68.0

🍗南蠻炸雞
賣相幾吸引,入口係偏腍,外面果層炸到好脆,味道有點鹹。

最後食埋個飯後甜品🍮黑糖蕨餅 -$28

到我食飽行出去門口已經見到有條人龍。
2024-08-06 355 views
呢間餐廳嘅裝修令人印象深刻!充滿日本特色,天花板掛滿日本燈籠,好有日本風情。唔單止係裝潢,服務員都好用心,枱面餐具齊全,醬料應有盡有,環境氣氛好放鬆,令人感覺彷彿置身於遠在日本嘅小餐廳中。Menu有好多款唔同嘅天婦羅可以嗌。我揀咗黑虎蝦、穴子、鰻魚、流心蛋,配凍蕎麥麵。賣相真係吸引,食物新鮮又唔油膩。我最鍾意佢哋嘅黑虎蝦同帆立貝,炸得香脆,保留住食材嘅原味,令人回味無窮。穴子同鰻魚都好出色,鰻魚肉質鮮嫩,令人驚艷。至於流心蛋,打開一口,金黃色嘅蛋液慢慢流出,鮮味十足,令人驚喜!而甜品方面,佢哋嘅炸菠蘿雪糕真係別具一格,菠蘿炸得香脆,配埋冰涼嘅雪糕,甜酸交融,口感豐富。食完超滿足~值得一提係電視機播緊掘與宮村,掛住睇都唔記得食🤣

Menu有好多款唔同嘅天婦羅可以嗌。
我揀咗黑虎蝦、穴子、鰻魚、流心蛋,配凍蕎麥麵。

值得一提係電視機播緊掘與宮村,掛住睇都唔記得食🤣
2024-08-04 393 views
雖然我好鍾意食天婦羅,但係平時都好少會食,最大原因除咗係香港食嘅價錢比較貴之外,通常天婦羅丼都一定會有啲我唔食嘅配菜🙈呢間餐廳除咗有普通嘅天丼,仲有自選天婦羅丼,鍾意食乜都可以自己揀,啱曬揀飲擇食嘅我🤓仲可以自己揀主食,白飯/蕎麥麵/烏冬都有,對於平時覺得天婦羅配飯好乾嘅我嚟講真係超感動🥹▫️自選天婦羅丼 ($114)叫咗鰹魚湯蕎麥麵、穴子、廣島蠔、黑虎蝦、金菇、蓮藕同兩個茄子 (我係茄子lover🤣),有冇人明所有配料都係自己鍾意食嘅嘢真係好開心‼️▫️自選天婦羅丼 ($128)朋友就揀咗鰹魚湯烏冬、鮮帶子、廣島蠔、鰻魚、黑虎蝦、帆立貝、紫菜蝦膠同蓮藕🍚試咗之後最推薦呢幾樣配料⬇️🦐紫菜蝦膠:外脆內軟,蝦膠彈牙紫菜又香🐟穴子:勁大條!魚味好香,炸完肉質仍然滑嫩🦪廣島蠔:大大粒又多汁▫️炸菠蘿雪糕 ($28)完美嘅一餐點可以冇甜品🥰菠蘿熱辣辣,配埋凍冰冰嘅雲尼拿味雪糕絕對冇得輸!只係好可惜雪糕冇曬海鹽味🥹最後埋單人均$150都唔洗,性價比極高🉑當日閒日7:30pm嚟到都大排長龍!強烈建議大家先WhatsApp訂位,咁就唔洗大熱天時係條街等啦😉

▫️自選天婦羅丼 ($114)

▫️自選天婦羅丼 ($128)

試咗之後最推薦呢幾樣配料⬇️

🦐紫菜蝦膠:外脆內軟,蝦膠彈牙紫菜又香

🐟穴子:勁大條!魚味好香,炸完肉質仍然滑

🦪廣島蠔:大大粒又多汁

▫️炸菠蘿雪糕 ($28)

最後埋單人均$150都唔洗,性價比極高🉑
2024-08-03 430 views
其實唔洗專登過去排隊食呢間野🤣🤔️只係得裝修有啲特色 🙂‍↕️普普通通,味道算中下!! 唔算好 😔我一定唔會再食😆🤣呢個價錢,去食連鎖店好過 店內衛生一般,好多蚊!地下油淋淋 …..我哋三人,食三丼加一啲小食 !! (唔記得餐名)1) 雙式鰻魚,算食得過! 但炸鰻魚好油,飯量少只夠女食飽😋2)龍蝦丼,完全唔掂☹️ ! 龍蝦唔新鮮,啲肉開始霉,飯量少,男人食完話唔飽 🤣3) 雜錦炸魚蝦…… 都係唔新鮮! 啲炸物油淋淋🙈4) 甜品最好笑,明明我叫的是海鹽雪糕!! 冇就自動同我改咗雲呢拿雪糕 🍦 (重點係冇同我講聲) 結果係硬食 😏呢間炸物最大問題就係隔油做得好差😦飯量少,搞到啲飯都油淋淋!好後悔排隊🤦🏻‍♀️
其實唔洗專登過去排隊食呢間野🤣🤔️
只係得裝修有啲特色 🙂‍↕️
普普通通,味道算中下!! 唔算好 😔
我一定唔會再食😆🤣
呢個價錢,去食連鎖店好過
店內衛生一般,好多蚊!地下油淋淋 …..

我哋三人,食三丼加一啲小食 !! (唔記得餐名)
3) 雜錦炸魚蝦…… 都係唔新鮮! 啲炸物油淋淋🙈

呢間炸物最大問題就係隔油做得好差😦
飯量少,搞到啲飯都油淋淋!

好後悔排隊🤦🏻‍♀️
雙式鰻魚
2024-08-01
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
大推!海鮮天婦羅鮮嫩滑甜🤌,麵豉湯係加龍蝦煲勁癲!唔食呢間真係捌加廿陸!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🦞 鮮帶子龍蝦丼 HK$138・味道:原隻龍蝦非常鮮甜彈牙又有汁水,炸衣輕輕以蒜鹽調味已經食到好新鮮嘅龍蝦🦞!帶子同樣鮮甜,炸得啱啱好,即使影咗陣相先食,帶子依然鮮甜有膠質,近乎魚生軟嫩嘅級數👍🏻!仲有粟米芯🌽、紫菜、蓮藕、本菇🍄‍🟫,全部都正常發揮,粟米芯仲好甜添🤩 呢個價錢真係好抵!單食都完全唔會油,點白蘿蔔蓉豉油仲解炸物嘅膩感😋・口感:海鮮新鮮彈牙鮮甜👍🏻珍珠米飽滿,粒粒分明。炸物食到最尾都係咁脆而且唔油👍🏻🍜 自選天婦羅丼 HK$108>冷烏冬、紫菜蝦膠🍤、廣島蠔🦪、半熟蛋🥚、那哥魚🐟、牛肉餅🥩、黑虎蝦🦐・味道:紫菜蝦膠彈牙,廣島蠔唔腥蠔肉飽滿,那哥魚好特別,打到魚蛋狀咁!牛肉餅實淨重肉香,仲有安格斯牛肉香氣👍🏻 黑虎蝦介乎刺身同半熟之間,鮮,嫩,滑,甜🤌🏻!・口感:天婦羅唔油脆口,烏冬偏粗身但好有咬口,微微煙韌,配埋鰹魚汁清爽解暑👍🏻!🥟 雞皮餃子(5隻) HK48・味道:以為係來貨翻熱普通料,點知唔係!雞皮外焦內嫩,仲要一咬就食到雞油🤩真心cls外皮脆到薯片咁但一

🦞 鮮帶子龍蝦丼 HK$138
🍜 自選天婦羅丼 HK$108
🥟 雞皮餃子(5隻) HK48
・味道:以為係來貨翻熱普通料,點知唔係!雞皮外焦內嫩,仲要一咬就食到雞油🤩真心cls外皮脆到薯片咁但一啲都唔乾,亦唔刮口。入面嘅豬肉餡料實淨juicy👍🏻調味啱啱好,唔係平時會調鹹啲嘅佐酒菜調味,單食都得🤓
・口感:有雞油唔乾柴已贏,仲要好大嚿🤭
雞皮餃子(5隻)
🐤 炸雞軟骨 HK$38
・味道:蒜鹽輕輕調味,已經夠晒味🤌🏻一口size方便食,凍咗炸皮同肉冇分離,雞軟骨脆口,B級美食🥰
・口感:脆!好脆!
炸雞軟骨
🍤 磯燒鮑魚配帶子 HK$68
・味道:鮑魚輕輕以甜豉油調味,勁juicy滴晒汁😋。帶子同樣嫩口好食,餘溫都計埋一咬係超嫩滑僅僅熟🤌🏻!
・口感:炸皮薄海鮮嫩滑多汁,正!
🍍 炸菠蘿雪糕 HK$28
>雪糕揀咗海鹽味,仲有雲呢拿味揀!
・味道:炸菠蘿幾有諗法😂,海鹽雪糕唔係維記已贏XD,冰凍鹹鹹地嘅海鹽雪糕加又甜又juicy嘅炸菠蘿,冰火交融好正🧊🔥
・口感:菠蘿炸皮同天婦羅炸皮唔同,呢款係用麵包糠炸皮,個炸皮更脆,不過成球雪糕隊喺上面真係要食快啲⚡️
炸菠蘿雪糕
🍡 黑糖蕨餅 HK$28
・味道:黃豆粉就一定出色㗎喇,配黑糖就exactly係黑糖糍粑嘅日本版😈,出色!
・口感:如果蕨餅再實淨啲就好,而家略嫌有啲淋同漿口得滯~
黑糖蕨餅
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
特別要讚一讚個麵豉湯,cls落龍蝦湯煲🦞!!!唔只有龍蝦湯味,連蝦膏都有,超香但唔會好濃郁,仲有保留麵豉湯嘅味道同香氣,勁正,大推!食set就會包埋👍🏻必須飲!!!
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:全部都要食!全部都好出色!係要特登約去食呢間嘅大癲級數👅!

2024-07-27
Lunch
自選天婦羅丼
雞皮餃子(5隻)
炸雞軟骨
炸菠蘿雪糕
黑糖蕨餅
2024-08-01 189 views
呢間天婦羅舖唔係日本過江龍,但係非常之人多排隊,點解,因為性價比極高Menu主要都係天婦羅,仲可以自選蒲燒鰻魚丼:鰻魚先烤制至表皮酥脆,再淋上特製的甜鹹醬汁。將烤好的鰻魚放在熱騰騰的米飯上,形成一道色香味俱全的鰻魚丼。估唔到天婦羅舖頭鰻魚飯都唔錯✅✅特盛海鮮天丼:內含了黑虎蝦、鯖魚、帆立貝等多種高級海鮮,以及四季豆和金菇等蔬菜配料。海鮮鮮美多汁,天婦羅酥脆可口,搭配上米飯,拍得住高級日本料理店嘅天婦羅芝麻雞翼:先醃製入味,外酥內嫩的雞翼,是日式居酒屋常見的人氣小菜。花尾龍躉天婦羅:切成整片裹上麵衣炸製而成的天婦羅,外層酥脆,內里軟嫩多汁。搭配日式天婦羅配料食用,是頗有特色的日式天婦羅料理。

Menu主要都係天婦羅,仲可以自選

蒲燒鰻魚丼:

特盛海鮮天丼:

芝麻雞翼:

先醃製入味,外酥內嫩的雞翼,是日式居酒屋常見的人氣小菜。

花尾龍躉天婦羅:
今次去咗旺角呢間bookmark咗好耐嘅日式天婦羅店😆去到見到門口已經大排長龍😧,好彩等咗一陣就有位😄入到去裝修勁有日本居酒屋feel,地面係吧枱位置,仲有二樓嘅榻榻米嘅座位,牆上仲痴滿晒日本懷舊嘅海報添🖼,天花仲排咗好多日式嘅燈籠,啱晒打卡影相📸現場仲播住日本嘅懷舊歌曲🎶感覺好似置身喺日本咁今次安排咗坐二樓嘅榻榻米,但略嫌冷氣唔太夠🤨越坐越熱😅同埋佢呢到嘅天婦羅都係即叫即炸,所以都要啲時間去等今次我哋兩個人都揀咗呢間鋪最有特色嘅菜式-自選天婦羅丼🍤,價錢分別由$8-$22,我哋揀咗幾款天婦羅:鮮帶子|廣島蠔|牛肉餅|穴子|半熟蛋🥚|冬菇咁多樣天婦羅我最鐘意係廣島蠔同埋穴子😙廣島蠔大隻鮮美,穴子即係星鰻,只係+$22,size有我手掌咁長😍,同埋呢到啲天婦羅嘅脆漿好脆好香,又唔會好厚,非常好食👍主食我就揀咗胡麻醬冷烏冬(+$20),啱晒夏天食😍,烏冬食落仲好煙靭添另外一個就揀咗香蔥牛油飯(+$8),呢個真係超香牛油味😍大家下次可以試下龍蝦天婦羅🦞|$68呢個真係必點‼️$68咁大隻龍蝦仲要係天婦羅😍,雖然啲肉質未去到話好爽好爽,但呢個價錢性價比真係超高‼️👍打卡一流🤳總結:自選天婦羅真係幾
今次去咗旺角呢間bookmark咗好耐嘅日式天婦羅店😆

去到見到門口已經大排長龍😧,好彩等咗一陣就有位😄

今次安排咗坐二樓嘅榻榻米,但略嫌冷氣唔太夠🤨越坐越熱😅
同埋佢呢到嘅天婦羅都係即叫即炸,所以都要啲時間去等

今次我哋兩個人都揀咗呢間鋪最有特色嘅菜式-

鮮帶子|廣島蠔|牛肉餅|穴子|半熟蛋🥚|冬菇
咁多樣天婦羅我最鐘意係廣島蠔同埋穴子😙

龍蝦天婦羅🦞|$68

總結:自選天婦羅真係幾特別,好似車仔麵咁,鐘意叫幾多款菜式都得,豐儉由人😝
佢除咗自選天婦羅之外,佢仲有啲set好咗嘅天婦羅套餐,啱晒有選擇困難症嘅你😂
天婦羅界車仔麵⁉️巷仔居然會看到有家天婦羅專門店大排長龍!樓上是榻榻米設計,牆壁佈滿𝐩𝐨𝐬𝐭𝐞𝐫,下層是𝐛𝐚𝐫枱~天婦羅𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧超多,可以自由搭配。——— ✤ 自選天婦羅定食|$𝟑𝟎起~$𝟏𝟎𝟎/碗配料有多達𝟐𝟎款選擇,當中最推薦的必定是大大條超厚肉的穴子、彈牙黑虎蝦、香甜的南瓜、根根分明的金菇、𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲的茄子🍆、酥脆的本菇,千萬不要漏了流心溫泉蛋🍳主菜選擇了麻醬烏冬以及白湯蕎麥麵,前者選配讚岐烏冬,醬汁包裹每條烏冬,加入蟹柳,超推薦‼️反倒白湯蕎麥麵𝐦𝐚𝐦𝐚𝐝𝐚𝐲,有點𝐨𝐯𝐞𝐫𝐜𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝…淋得過火(也可以選擇白飯)𝐏.𝐒.跟餐的麵豉湯滲透濃郁龍蝦味,巨鮮甜!✤ 雞皮餃子|$𝟒𝟖居然每張包餃子的雞皮都沒有厚厚的肥油層🙂‍↕️雞皮透薄,內裏𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,非常邪惡的𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧。✤ 唐揚魷魚鬚|$𝟑𝟖🦑酥脆絲毫不油膩~✤ 磯燒鮑魚配帶子|$𝟔𝟖海苔的甘甜滲入肉質柔嫩的鮑魚中,加上新鮮鮑魚的鮮甜口感,絕配!咬下去非常𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲;天婦羅帶子也同樣鮮甜!✤ 沙冰啤酒|$𝟒𝟖白色的原來是沙冰?!底部是啤酒~-✤ 炸菠蘿伴雪糕|$𝟐𝟖雪糕下的居然是焦糖菠蘿脆片,大滿足🍍🍦✤ 芝士

———
✤ 自選天婦羅定食|$𝟑𝟎起~$𝟏𝟎𝟎/碗

✤ 雞皮餃子|$𝟒𝟖

✤ 唐揚魷魚鬚|$𝟑𝟖
🦑酥脆絲毫不油膩~

✤ 磯燒鮑魚配帶子|$𝟔𝟖

✤ 沙冰啤酒|$𝟒𝟖
白色的原來是沙冰?!底部是啤酒~
✤ 炸菠蘿伴雪糕|$𝟐𝟖
雪糕下的居然是焦糖菠蘿脆片,大滿足🍍🍦

✤ 芝士吉列豬扒|$𝟓𝟖
𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐲的拉絲吉列豬扒絕對是必叫𝐢𝐭𝐞𝐦‼️酥脆的麵包糠包裹住豬扒肉,豬扒完全沒有豬臊味,內裏𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞好邪惡!
  • 磯燒鮑魚配帶子
  • 自選天婦羅丼
  • 炸菠蘿雪糕
  • 唐揚魷魚鬚
  • 炸蘋果伴雪糕
前一晚忽發奇想好掛住日式天婦羅,所以決心去會一會旺角嘅【捌加廿六天婦羅居酒屋】🍤首先我同友人冇bk枱兼撞上星期五晚,都預咗要排隊,點知一排就排咗**個半鐘**有多😅入到去即刻scan qr code落單!我同友人都order晒想食嘅嘢(因為排太耐好肚餓+覺得嗌少咗好唔抵😹)tmi: 仲因為排太耐,決定寫人生第一篇食評做個紀念😹😹最尾等咗20min就順利上菜,我嗌咗:自選天婦羅丼(豚骨湯烏冬 配 鮮帶子、黑虎蝦、半熟蛋、南瓜、茄子)佢係成個套餐上,連埋日式麵豉湯、一塊橙、一塊醃青瓜首先講講佢嘅豚骨湯烏冬,um... 其實真係普通,我期待嘅香濃豚骨湯味並冇出現,而烏冬係日式手打烏冬🍜炸物方面,整體嚟講都OK👌🏻 黑虎蝦同鮮帶子都有鮮味🦐 食得出係有質素嘅新鮮食材!南瓜、茄子都不過不失。🌸最驚豔我嘅反而係流心蛋🥚第一口食到蛋白嘅時候仲未感覺到佢嘅吸引,但食到中間紅心蛋黃一湧出嚟嗰吓好香濃,搭上微脆嘅口感,推薦👏🏻友人嗌咗:自選天婦羅丼(鰹魚湯蕎麥麵 配 鮮帶子,廣島蠔,黑虎蝦,牛肉餅)我試咗一口蕎麥麵,少少over cooked 偏淋口,友人覺得炸物正常貨色,整體評價係不過不失總括而言:排隊

最尾等咗20min就順利上菜,我嗌咗:

友人嗌咗:

總括而言:
排隊20分鐘內會再考慮,同埋門口&店內都好多細隻嘅蚊滋,有啲騷擾同埋唔衛生嘅感覺🥲🥲

【chii媽評分表 💯】滿分為10花
食物資素:🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
環境衛生:🌸🌸🌸🌸🌸 (太少位等到天荒地老+蚊滋扣分,但裝修、餐具整潔度幾好,無限量紙巾👍🏻👍🏻👍🏻)
服務態度:🌸🌸🌸🌸🌸(主要係自助所以畀中位數)
2024-07-19
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
$104.5 (Dinner)
  • 鮮帶子天婦羅
༺ 捌加廿陸天婦羅居酒屋 ༻自選天婦羅丼$30起,有2️⃣7️⃣款天婦羅選擇!超正😙餐廳裝修有特色,下層是吧枱,上層則是榻榻米座位~ 🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵➳ 自選天婦羅丼($30up) 自選天婦羅丼好似車仔麵咁,可以自選主食及配料!我就試了穴子、鮮帶子、廣島蠔、鰻魚、黑虎蝦、本菇及半熟蛋天婦羅,全部都脆脆的,不油膩,炸粉不厚~ 必吃超長穴子、入味嫩滑鰻魚、彈牙鮮帶子及creamy廣島蠔😙至於主食可選飯、烏冬或蕎麥面,而且麵食有冷/熱吃之選,冷蕎麥面好適合夏天!
༺ 捌加廿陸天婦羅居酒屋 ༻

🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵
➳ 自選天婦羅丼($30up)

2024-07-27 149 views
前幾天在 IG 上看到有人介紹,今天就決定和朋友來試一試。到了時候已經有三對人在排隊,心想應該不會等太久,沒想到還是等了30分鐘。進店後發現店面不算大,坐起來有點擠,而且冷氣不太足。由於其他丼沒有辦法轉換成冷蕎麥麵,所以我們點了自選天婦羅丼(包括鮮帶子、黑虎蝦、半熟蛋、蟹柳、紫菜蝦膠、帆立貝)和原隻龍蝦天婦羅。天婦羅外層包裹著輕薄而均勻的麵糊,炸至金黃酥脆。外皮酥脆不油膩,內裡的食材保持了鮮嫩的口感。龍蝦大隻,肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了驚喜和滿足。必食推介:鮮帶子和原隻龍蝦天婦羅。整體來說,難怪要排隊,這裡的天婦羅非常出色,價格實惠,性價比高,一定會再來。

原隻龍蝦天婦羅

龍蝦大隻,肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了驚喜和滿足。

必食推介:鮮帶子和原隻龍蝦天婦羅。

2024-07-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dinner
原隻龍蝦天婦羅
一向鍾情日本菜放假去咗旺角呢間較特別嘅居酒屋就係為咗要試下呢度嘅天婦羅店內店外都充滿日本氣氛真係感覺置身日本一樣原來樓高兩層.Tatami坐位都好舒適✨海鮮天丼集合多款不同嘅海鮮天婦羅▫️黑虎蝦▫️帆立貝▫️那歌魚▫️蟹柳▫️本菇▫️四季豆▫️紫菜即叫即炸.口感香脆.而且無油膩感.份量充足✨唐揚魷魚鬚外層酥脆.魷魚有嚼勁係必點嘅小食✨炸菠蘿雪糕喺香港較少餐廳食到炸雪糕揀咗海鹽雪糕.底層係炸過嘅原片菠蘿帶出幼滑香脆嘅口感好特別
一向鍾情日本菜

帶出幼滑香脆嘅口感好特別
2024-07-18
Lunch
2024-07-19 244 views
呢間餐廳嘅天婦羅真係唔錯,最近試咗幾款,又平又好味😋首先試咗鰹魚湯烏冬配鮮帯子同牛肉餅。鰹魚湯底味道好濃郁,烏冬麵彈牙,吸晒湯底嘅鮮味。帶子天婦羅新鮮多汁,口感嫩滑。牛肉餅天婦羅肉香四溢,必食。第二款揀了冷蕎麥麵配竹輪、紫菜蝦膠同南瓜。冷蕎麥麵清爽彈牙,夏天食一流。竹輪有彈性,加上紫菜蝦膠,味道好豐富。南瓜天婦羅外脆內軟,甜味適中,配埋蕎麥麵,真係好正。散點磯燒鮑魚配帶子同活虎蝦天婦羅2隻亦係唔錯嘅選擇。磯燒鮑魚天婦羅甜甜地。帶子同樣鮮甜多汁。活虎蝦天婦羅外皮炸得金黃脆口,蝦肉鮮甜彈牙,滿足。飲品方面,蘋果汁酸甜適中,提子汽水清爽解渴。

呢間餐廳嘅天婦羅真係唔錯,最近試咗幾款,又平又好味😋

帶子天婦羅新鮮多汁,口感嫩滑。牛肉餅天婦羅肉香四溢,必食。

活虎蝦天婦羅外皮炸得金黃脆口,蝦肉鮮甜彈牙,滿足。

飲品方面,蘋果汁酸甜適中,提子汽水清爽解渴。

2024-07-19 505 views
這家極具日式風格的居酒屋的「自選天婦羅丼」和「自選冷蕎麥麵」,整個就是一場精緻而正宗的日式料理饗宴。首先是「自選天婦羅丼」,這道菜色華麗而豐富。飯底是溫暖鬆軟的白米飯,配上各式香氣四溢的炸物。黑虎蝦油炸後外酥內彈牙,鮮甜可口;嫩脆多汁的四季豆和蘆筍也煎炸得恰到好處,散發濃郁的植物清香;最後還有一塊金黃酥脆的南瓜天婦羅,香甜滑潤。每一口都讓人驚喜,層次豐富,彷彿置身於東京某間老字號的天丼專門店。另一道「自選冷蕎麥麵」同樣令人driven。麵體Q彈有勁,配以鮮甜肥美的廣島蠔、黑虎蝦和半熟蛋黃,再加上一塊香煎得恰到好處的牛肉餅,口感層次豐富層次分明。這道冷麵讓人感受到日本料理的講究與內斂,每一個食材都被恰到好處地處理,完美融合在一起,彷彿在品嚐一件精雕細琢的藝術品。餐點之外,店家還推出了一款「磯燒鮑魚配帶子」和「唐揚魷魚鬚」作為小食。兩道菜色都呈現出濃濃的日式風情。鮑魚外酥內嫩,帶子肥美多汁,兩者結合,鹹鮮味十足。而魷魚鬚被完美地炸至金黃酥脆,口感扎實彈牙,蘸上醬料後更是酣暢淋漓。走進這間居酒屋,彷彿置身於東京的某個隱秘小巷,處處洋溢著濃郁的日式氛圍。店內裝潢簡單而不失典雅,木質桌椅、燈籠吊

自選天婦羅喬麥麵

唐揚魷魚鬚

走進這間居酒屋,彷彿置身於東京的某個隱秘小巷,處處洋溢著濃郁的日式氛圍。店內裝潢簡單而不失典雅,木質桌椅、燈籠吊燈,營造出溫馨怡人的氛圍。服務生也是一絲不苟,細心體貼,讓人賓至如歸。
自選天婦羅喬麥麵
唐揚魷魚鬚
2024-07-15 229 views
近排去左油麻地,搵左間裝修好有日本feel嘅捌加廿陸天婦羅居酒屋試下。入面地方幾熱鬧,人流唔少,要排座,不過都值等。**特盛海鮮天丼** 呢道特盛海鮮天丼真係好豐富,有黑虎蝦2隻、那歌魚、帆立貝、鰝魚、四季豆同埋金菇。每樣食材都炸到外皮脆卜卜,入面仲保持住鮮甜,值得一試。**滑蛋豬扒丼** 呢個滑蛋豬扒丼真係好滑,豬扒炸得好香脆,配埋滑蛋同白飯,一啖啖落肚,好滿足。小食拼盤**魷魚鬚、雞軟骨、唐揚雞** 小食拼盤真係一流,魷魚鬚炸得好脆,雞軟骨夠彈牙,唐揚雞外皮香脆,入面嫩滑。**芝麻雞翼(2隻)** 芝麻雞翼炸得啱啱好,皮脆肉嫩,仲有陣陣芝麻香味,簡直係小食界嘅王者。**黑糖蕨餅** 最後黎個黑糖蕨餅做甜品,口感煙韌,黑糖味濃郁,食完呢個真係完美句號。整體黎講,捌加廿陸天婦羅居酒屋嘅食物質素真係唔錯,下次有機會一定會再黎幫襯!

**特盛海鮮天丼**

**滑蛋豬扒丼**

小食拼盤
**魷魚鬚、雞軟骨、唐揚雞**

**芝麻雞翼(2隻)**

**黑糖蕨餅**