2023-03-30
說起文聚,要由北角和富道講起。詳情可以睇返我之前的食評。今日要講文聚,是要同佢say goodbye. 文聚經歷3間舖、 屯門、北角到鯽魚涌。唔知佢屯門店幾耐歷史,我認識佢時係3年前的北角店,當時我已接近要搬屋,相逢恨晚,也爭取機會食左3次。之後我也回過北角,但文聚舊址已變成一間燒味舖。失望而回。一年後,得知文聚在鰂魚涌重開,而昨日終於有機會拜訪一次,但想不到昨日已是last day. 晚市已爆,唯有食午市。新店地步非常難搵,幾經艱辛,終於搵到🤣叫了馳名的煎蝦丸和雞絲翅。蝦丸爽甜彈牙,必然是海蝦打成。反而個翅真心失望,同以前北角時完全兩碼事。不過都明嘅,話晒最後一日,質素係好難好似平常日子咁,能夠趕上尾班車都是好的。問老闆幾時再開,佢話抖吓先,未決定,但可以留意FB🤣祝福老闆身體健康,早日重振旗鼓,生意興隆🙏
今日要講文聚,是要同佢say goodbye.
問老闆幾時再開,佢話抖吓先,未決定,但可以留意FB🤣
祝福老闆身體健康,早日重振旗鼓,生意興隆🙏