「港式海鮮盛宴之夜 🦞🍤🏖️🇭🇰」📍新利群大排檔 @ 屯門✨椒鹽瀨尿蝦(8/10)- 超好味 🤤 蝦既鮮甜!加上陣陣蒜香 & 辣椒既提鮮 ! 真係最佳配搭!只可惜一人只能食一隻 🥲 (師傅連殼都炸得好脆 ! 食埋!)✨豉油皇中蝦(7/10)- 豉油皇係好食既,其實點整都冇得輸 😆 不過可以略有層次更好,略偏咸 所以食八隻都頂哂磅✨芝士龍蝦伊麵(6/10)- 中規中矩,芝士汁稍為多左粉,有點糊狀😥 龍蝦過左少少火喉 ✨油鹽水浸大蜆(3/10)- 帶不出鮮甜味✨蒜蓉粉絲蒸蘇格蘭扇貝(8/10)- 蘇格蘭扇貝元完勝‼️特別厚肉!一啖食晒 ! 爽 !✨薑蔥胡椒鮑魚煲(7/10)- 薑蔥味幾好,懶人食法 殼都唔洗自己拆 🤭 正 !✨豉椒炒蟶子 拼 米粉底(7/10)- 其實係炒得幾好食幾香,加煎米粉底係絕對推介 👍🏻! 不過有幾下咬到沙 扣少少分 - 個人認為 整體食物質素偏重手,係食大排檔風味,不過有酒水坐陣 都當係中和番 😂🍻-人均消費:$410 (海鮮料 & 加工) 抵食程度 - 海鮮餐黎講算正常 3/5美味程度 - 不過不失 3.5/5衛生整潔 - 大排檔黎講算係咁 3/5服務態度 - 正常
「港式海鮮盛宴之夜 🦞🍤🏖️🇭🇰」
📍新利群大排檔 @ 屯門

椒鹽賴尿蝦

✨椒鹽瀨尿蝦(8/10)

豉油王炒中蝦

✨豉油皇中蝦(7/10)

芝士龍蝦伊麵

✨芝士龍蝦伊麵(6/10)

油鹽水煮大蜆

✨油鹽水浸大蜆(3/10)
- 帶不出鮮甜味

蒜蓉粉絲蒸蘇格蘭扇貝

✨蒜蓉粉絲蒸蘇格蘭扇貝(8/10)
- 蘇格蘭扇貝元完勝‼️特別厚肉!一啖食晒 ! 爽 !

薑蔥椒鹽鮑魚煲

✨薑蔥胡椒鮑魚煲(7/10)
- 薑蔥味幾好,懶人食法 殼都唔洗自己拆 🤭 正 !

豉椒炒蟶子拼炒米粉底

✨豉椒炒蟶子 拼 米粉底(7/10)

人均消費:$410 (海鮮料 & 加工)

抵食程度 - 海鮮餐黎講算正常 3/5
蒜蓉粉絲蒸蘇格蘭扇貝
薑蔥椒鹽鮑魚煲
豉椒炒蟶子拼炒米粉底
  • 椒鹽瀨尿蝦
冬菇亭 之前食得好開心 最近去食味道完全變晒~可能係轉咗手啲味道完全唔同晒 個燒肉個皮唔趣~之後叫佢換一碟,點知係凍嘅N完全冇晒心情N其他餸就好鹹好鹹好鹹~我下次都唔會再嚟食,
2023-03-12 799 views
一人下午茶食乜好?新利群下午茶燒鴨米、加杯凍奶茶$45,超值。燒鴨唔會太肥又有鴨味,份量都唔細,大家不妨去試吓。尤其是今日星期日,周圍人山人海,等位有些困難,新利群座位多,雖然好多街坊幫襯,但係要等到位亦都唔難。
2023-03-12 233 views
屋村冬菇亭已經買少見少 ,所以趁有機會仲可以感受吓懷舊餐廳嘅感覺 ,我都會去食下嘅。新利群的下午茶是由下午二時開始,我最喜歡佢嘅燒味下午茶餐,你今次食嘅叉燒米粉為例 ,半肥瘦嘅叉燒,燒得啱啱好,肉質比較淋,湯底嚟講又唔會太鹹,加杯凍飲,四十零蚊,超抵食。😋
叉燒米粉
2022-07-15 1050 views
近日返工攰到核爆,收工已經九點幾,返到屯門好多餐廳收左之際,好彩都仲有新利群可以同班Friend 飲下夜茶-攰到一個點發吾到牌,所以都係親故出去車仔點菜同拎點心-糯米雞好好食,好大隻,熱辣辣好香,值得一點,入面有火肺,雞肉,都叫幾多餡-金錢肚好干淨,都好濃味,吾錯-牛肉球好大粒,好實淨,吾會鬆泡泡咁,加埋一大碟喼汁,好夠味-蝦餃好大隻,都叫做皮薄餡靚,當然同吾到酒樓比,但係食得過-棉花雞超大隻,入面雞好滑、吾會蒸到老晒,good -燒賣就一般般了,但係對得起價錢嘅——圍起4個人每人40蚊,已經好吾話得了,right ?
攰到一個點發吾到牌,所以都係親故出去車仔點菜同拎點心

金錢肚好干淨,都好濃味,吾錯

牛肉球好大粒,好實淨,吾會鬆泡泡咁,加埋一大碟喼汁,好夠味

蝦餃好大隻,都叫做皮薄餡靚,當然同吾到酒樓比,但係食得過

棉花雞超大隻,入面雞好滑、吾會蒸到老晒,good

燒賣就一般般了,但係對得起價錢嘅
——
圍起4個人每人40蚊,已經好吾話得了,right ?
2022-07-14 703 views
疫情仲係徘徊喺3000宗,好多餐廳都收好早,好彩仲有新利群開到好晏。佢到九點就有得飲夜茶,所以就叫左好多點心:香菇雞包仔 $20有啲似菜肉包,只不過係多咗啲菇味。傳統糯米雞 $29裡面有火腿、雞翼、鵪鶉蛋、肉碎,裏面有咁多料,可想而知個糯米雞有幾咁大,成個糯米雞亦好香荷葉味。黑椒金錢肚 $22有啲好爽口,有啲太腍,黑椒味唔重。四寶滑雞扎 $24雞肉好滑,魚肚好爽,索晒啲汁,豬肚亦好爽彈。蟹皇滑燒賣 $22本身粒燒賣已經好彈牙,加埋入面嘅蝦仔,彈上加彈。新利群蝦餃皇 $29餃皮有啲厚,不過啲蝦係爽口彈牙嘅。老實講,咁嘅時勢,夜晚有個地方食下點心,已經算唔錯。

佢到九點就有得飲夜茶,所以就叫左好多點心:

香菇雞包仔 $20
有啲似菜肉包,只不過係多咗啲菇味。

傳統糯米雞 $29

黑椒金錢肚 $22
有啲好爽口,有啲太腍,黑椒味唔重。

四寶滑雞扎 $24
雞肉好滑,魚肚好爽,索晒啲汁,豬肚亦好爽彈。

蟹皇滑燒賣 $22
本身粒燒賣已經好彈牙,加埋入面嘅蝦仔,彈上加彈。

新利群蝦餃皇 $29
餃皮有啲厚,不過啲蝦係爽口彈牙嘅。

老實講,咁嘅時勢,夜晚有個地方食下點心,已經算唔錯。

2022-01-06 538 views
以前舊舖岀名抵食夾大件,小菜又惹味,見新裝修完就同屋企人去試下晚市,點知食到谷9氣。首先班伙記反應及態度低劣,毫無意識落單跟單,掛住傾計發呆,叫親都冇反應。食物質素及份量不知所謂,最過份係燒鵝,落單時話要等20分鐘,食完3個餸45分鐘先黎到,岀爐燒鵝竟然係用微波爐叮熱既,一捧上黎岀哂水,仲夠膽死收$180一份下庄。你間舖做唔到燒臘唔緊要,但咪用隔夜燒味叮熱再扮岀爐燒味,以後blacklist🙅🏻‍♂️
燒鵝下庄
2022-01-06
2021-11-27 516 views
個日同男朋友都想食小炒大排檔又唔想行去何福堂 佢就諗起利群呢個冬菇亭大排檔雖然啲冬菇亭已經被拆卸重建但利群好似轉左個名仲生存緊去到好似都乾淨光猛就入左去試原來室內位置要有安心岀行先坐得男朋友電話冇data就坐左外面其實更有風味我地食左茄子斑腩 沙拉豬扒同福建炒飯茄子斑腩有水準喎 好食過何福堂個2間味道剛好唔會太鹹 又多斑腩 沙拉豬扒凍左所以冇咁正沙拉醬係港式藍色蓋一罐罐個啲福建炒飯都足料 但調味就差啲唔知係咪個茄子煲太岀眾影響左個觀感埋單好似300左右價錢少貴 下次應該會試第間
個日同男朋友都想食小炒大排檔
又唔想行去何福堂