2024-02-26 460 views
大家會唔會耐唔耐都想食下粥呀腸粉? bakbak最愛中國四大發明…當然唔少得吔下粥啦…今日油麻地食完lunch經過呢間粥鋪…見到又自己炸油炸鬼又見到有即蒸腸粉…就貢入黎參觀下既然食左野…係咁2點個艇仔粥走花生…加多個叉燒腸 個粥底都唔錯…係淡dd…艇仔有牛肉碎…水魷…豬皮…都幾多餸。腸粉即叫即蒸…個皮比較削dd…難夾少少…不過個豉油唔錯…怕肥既記得叫少油。我就完全唔抗拒多油的😌😌😌最緊要價錢好合理…一碗艇仔先盛惠$19蚊…店員(可能係老闆同老闆娘)好好禮貌

既然食左野…係咁2點個艇仔粥走花生…加多個叉燒腸

2023-04-24 781 views
我同朋友睇戲去食 叫左魚腩粥 好足料 至少有4大塊 再叫左果蝦米腸 叫佢整薄身D 出嚟效果唔錯 濃濃的蝦米味 只不過有D油 下次可以走油 嗰粥好出色 有清甜 綿綿地 應該冇落味精 我朋友碗豬紅皮蛋粥都好食 好抵 $2x.
2022-08-07 672 views
因為下一天要照腸鏡,所以前一天要食粥..在此app search了一段時間買了一碗魚片白粥..老闆很好招呼老闆很親民...價錢又很平民,值得推介希望他們生意興隆..
因為下一天要照腸鏡,
所以前一天要食粥..
在此app search了一段時間
買了一碗魚片白粥..老闆很好招呼
老闆很親民...
價錢又很平民,值得推介
希望他們生意興隆..

TakeAway
2022-04-18 684 views
這間食店我之前未試過 因為佢嘅位置在民居附近 如果唔係在附近工作和生活 都好難發現和光顧 但因為最近想盡量食點健康食品 所以嘗試尋覓附近有咩粥店 可以試一試 未入門口其實已經感受到佢哋嘅小本經營 門口簡單 有一個大餐牌 透明度高 你會見到廚房和里面所有格局 里面其實無客的 只有一個職員在食飯 有一部大電視📺里面播放新聞 但其他地方睇落就好老舊 這裡的餐牌已經貼在牆上 食物種類唔算多 但普通食客應該足夠 價錢大眾化 街坊都應該接受到 今日想食生滾粥 因為好少見到生滾粥那麼抵食 但其實心里都有點擔心送到嚟嘅時候都真係令我好開心 因為份量足 魚腩都算大大件 嗰粥底幾棉 煮嘅時候女職員大聲問我要唔要薑蔥?我就大大聲答佢要多啲呀😝跟住佢話收到 那個時候我突然之間嗰心有一陣暖意 好似老熟客一樣所以我都幾喜歡這種感覺 雖然這裡格局真係好亂 但都幾有愛 當我想睇吓再有咩食 有食客想點腸粉 但佢哋話無晒 本想放棄 職員姐姐見我眼望望問我想要咩呀?我問佢還有沒有叉燒腸 佢話有呀即刻拉比我太好了講返食物質素先 這個腸粉我係有失望 我覺得好厚皮 還有好油 叉燒都足料 豉油好油膩 味道偏鹹 我見好多街坊都走豉

所以我都幾喜歡這種感覺 雖然這裡格局真係好亂 但都幾有愛
太好了

叉燒腸

講返食物質素先 這個腸粉我係有失望 我覺得好厚皮 還有好油 叉燒都足料 豉油好油膩 味道偏鹹 我見好多街坊都走豉油 下次都係自己控制返會好一點 桌上有好多醬料 我開頭都好驚會唔會放咗好耐 用咗一啲都無咩變味 應該都係正常嘅
桌上還有紙巾🧻都算方便街坊 會再試下次再試其他生滾粥
2022-04-12
$43 (Tea)
魚腩粥
平時我都好鍾意去不同粥店,發掘下不同粥店,可以睇吓佢哋有咩唔同,而今次去呢間粥店好特別!佢哋裝修睇得出係有好耐歷史,呢個唔係重點,而係亦都睇得出佢哋好耐冇清潔,甚至喺呢度住,應該係前舖後居。👌🏻正因為咁,覺得呢度環境好特別,好似入侵左別人屋企,參觀別人屋企嘅感覺,雖然有啲似亂葬崗,但係同時亦都有一種好真實嘅感覺,一種不修邊幅的感覺🤣🤣👍🏻👍🏻👍🏻食物來講我覺得一般般,叫咗一個炸兩,一個炒河粉。炸兩中等,唔算脆卜卜,同時亦都唔會林啤啤。而最值得一題就係佢哋嘅炒河粉,完全唔係一般粥譜嗰種豉油王味道,佢炒出一種泰式嘅感覺,有少少似日式醬料,但有少少辣辣地,不禁令我諗,究竟係佢求其用不同醬料,隨心而做,定係佢一直都係咁做呢?因為真係未食過香港粥店會做出呢種味道。

2016-06-14 1620 views
牙痛,唯有搵粥食,唔想食連鎖集團,搵到lee間粥店,好舊式gei格局~叫左碎牛粥,一搞,好失望D碎牛同炸粉gei比例接近3:7,好多炸粉……粥底偏咸,味道唔差gei, 以$15蚊黎講可以接受~不過如果唔係牙痛,我一定會揀滑牛lor
叫左碎牛粥,一搞,好失望
2015-04-17 1180 views
次次行過都見到佢都婦多人排隊,今日啱啱人唔多,所以就試下,老板話依個叫冷榚,係潮州嗰邊嘅民間小食,佢2007年已經開始賣,其實佢同薄餅和雞蛋仔有少少相似,都係用啲蛋槳做出嚟,佢做出嚟嘅型狀,好似一頂水手戴嘅帽咁!之後再加大量嘅花生、芝麻、椰絲上去再夾埋佢,食落又甜甜哋又有芝麻嘅香同埋個餅亦都好香脆,十元一個又有得睇住佢整,味道又好食!
2015-04-15
TakeAway
$10 (Tea)
  • 潮州冷榚