2024-01-06 975 views
試咗蛋牛治同南乳豬手麵 呢度嘅蛋牛治真係世一 包皮烘得外脆內軟 個餡偏鹹香味重 適合重口味人士 南乳豬手麵嘅豬手炆得好入味好腍 湯底南乳味濃 幼麵麵質爽口彈牙 不過呢度嘅奶茶就普通 奶茶比較重茶嘅苦澀味 口感未夠細滑
2023-12-17 1026 views
老闆服務態度十分差!星期日太多人,只好叫外賣,老細做收銀自己無聽清楚客人叫咩野食 自己落錯單 仲怪番客人轉頭 係度鬧人 我都未鬧你落錯單啦!!收錢收得好快手 直情係想係你手搶咁濟!蛋牛治無叫烘底又卑烘過底嘅我,都唔知係味卑整多左嘅我!又濕又淋!牛肉河同牛肉米無味道嘅!好難食!嬲到爆!由細食到大 今次特登帶埋朋友去介紹佢地去食 而家簡直貼錢買難受!永遠唔會再幫襯!做生意賺到錢 就可以忘記初心?忙到咁就唔好做外賣啦!
TakeAway
  • 一肚氣
  • 難食
  • 垃圾
  • 受氣
2023-12-11 1089 views
📍新香園 (堅記) (深水埗)深水埗桂林街38A號地舖==============================上網見到呢間餐廳嘅蛋牛治好出名,所以星期六朝早出去睇吓有冇機會食到,我大約10:00去到唔使排隊,但舖頭入邊都已經坐咗好多人間舖頭都係啲好舊式嘅茶餐廳,一坐低夥計就會即刻問你想食咩所以最好入去之前諗定同埋要有心理準備一定要搭枱==============================豬潤麵豬潤好大件,唔會太熟唔會鞋口,湯底有大地魚味,麵就略嫌鹼水味有啲重,但加咗辣椒油之後即刻變咗好好味,辣椒油係夠辣之餘仲有種香料味😋炸醬麵炸醬麵啲炸醬係偏甜豬肉碎好大粒配埋個清湯味道唔錯👍🏻蛋牛治🥪蛋牛治啲蛋好香蛋味煎到好香脆,牛肉係新鮮免治牛肉唔係罐頭鹹牛肉的確係味道唔錯🤤凍檸茶🥤茶底非常好味,我叫咗走甜都唔會覺得有苦澀味,非常好味🤤
📍新香園 (堅記) (深水埗)
深水埗桂林街38A號地舖

豬潤麵

炸醬麵
炸醬麵啲炸醬係偏甜豬肉碎好大粒配埋個清湯味道唔錯👍🏻

蛋牛治🥪

凍檸茶🥤
茶底非常好味,我叫咗走甜都唔會覺得有苦澀味,非常好味🤤

2023-12-04 772 views
星期日下午時分嚟用餐,都算多人。仲要等一下位點咗個名物:南乳豬手米粉 $27牛腩麵 $26馳名 旦牛治烘底 $23麵🍜如前人評論一樣有梘水味重豬🐽手就好淋,好易咬,係的確入味嘅旦牛治烘底都係好食😋嘅,在家好難自己整得咁出色。但啲粉麵整體嚟講係普通咗啲。要特登排隊就唔好喇,若果順路又唔洗等都還可以再幫襯下
星期日下午時分嚟用餐,都算多人。仲要等一下位

點咗個名物:南乳豬手米粉 $27

牛腩麵 $26

馳名 旦牛治烘底 $23

麵🍜如前人評論一樣有梘水味重

豬🐽手就好淋,好易咬,係的確入味嘅

要特登排隊就唔好喇,若果順路又唔洗等都還可以再幫襯下
2023-12-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
  • 烘底蛋牛治
  • 南乳豬手麵
2023-12-01 472 views
之前經過見到有間貌似開左好耐既餐廳外貌充滿懷舊風味而且大大隻字寫住馳名蛋牛治所以出於好奇買左一份蛋牛治試下份蛋牛治22蚊,烤底加一蚊入面既牛肉唔係市面既牛肉碎而係一塊塊牛肉切細🤓食落口感味道都唔錯不過我外賣拎走所以個包底食唔到個脆脆口感有d濕
之前經過見到有間貌似開左好耐既餐廳

食落口感味道都唔錯
不過我外賣拎走
所以個包底食唔到個脆脆口感有d濕
2023-09-25 1175 views
📍#深水埗 #新香園#羊羊在深水埗#羊羊在九龍為咗搵到全香港最地道最平嘅餐廳,其實即係想食茶記,特登去食深水埗呢間出最名蛋牛治✌🏻果然非常local,食客都好多本地人,又要搭枱,真係香港味十足🇭🇰🥪蛋牛治 $22(烘底+$1)高質,難怪必食‼️出面可能落罐頭鹹牛肉多,但呢到係真牛肉碎😱食落就冇咁鹹,仲有啲牛肉彈牙嘅口感😁蛋都好滑,切開仲有蛋汁🤤麵包非常鬆軟,單食有啲似生吐司🥰🍞西多士 $23 熱辣辣拎上嚟,睇住啲牛油溶係包到咪話唔吸引😈牛油吸哂落包一啲都唔油膩,可能因為冇餡,所以食落反而有陣牛油香🧈真係做到外脆內軟,最啱做下午茶🫖🍜牛腩河 $26另一樣名物就係呢碗牛腩麵,好多人唔食包都叫呢個,仲好快賣哂😢咁足料,有齊牛腩同牛筋,鋪滿哂係面超正🤩牛腩唔柴,牛筋炖到入味腍哂,河粉索哂汁,完美😋🥤香滑奶茶 $18真係幾滑,茶味就差啲,適合鍾意奶香味濃個派🚩總價錢 - $89 (設有低消$25/人)評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #深水埗美食 #九龍美食 #美食推介 #香港茶餐廳 #蛋牛治 #奶茶 #西多士 #

📍#深水埗 #新香園

#羊羊在深水埗
#羊羊在九龍

🥪蛋牛治 $22(烘底+$1)

🍞西多士 $23

🍜牛腩河 $26

🥤香滑奶茶 $18
真係幾滑,茶味就差啲,適合鍾意奶香味濃個派🚩

總價錢 - $89 (設有低消$25/人)

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #深水埗美食 #九龍美食 #美食推介 #香港茶餐廳 #蛋牛治 #奶茶 #西多士 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #高質午餐推介 #中菜 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #香港旅行 #香港旅遊 #香港吃甚麼
2023-09-22 735 views
高水準凍檸茶,茶味底蘊濃厚,碎冰上受凍夠快又平均,店家自動半甜,可能而家大家都注重健康,甜味好少個人喜歡,就杯嘅份量細咗啲,心目中第二好飲,極力推薦。 生灼豬什麵 豬什處理乾淨冇異味,大大塊滿足,就粉腸柴左啲,他的生麵比其他粉麵店有口感,厚實一點。問了服務員,這家店鋪已經開了60年有多,裝修有一段歷史,可以用殘舊來形容,而且坐得唔舒服,另一家新派一點,距離150米左右,細佬分家,新裝修,環境舒服。期待下次試其他產品
豬什麵
2023-09-22
$60 (Lunch)
豬什麵
  • 凍檸茶
在香港的美食天堂🥄,深水埗一直以來都是一個令人垂涎三尺的地方😜。這裡有許多小巷弄內隱藏的寶藏🍴,等待著食客的探索。新香園(堅記)以蛋牛治聞名🥪,它是深水埗區的一顆璀璨明珠,以其獨特的蛋牛治早已中外認知。這家餐廳擁有悠久的歷史,並且一直以來都堅持著高品質😎的食材和精湛的烹飪技巧😝。1. 蛋牛治的絕佳表現: 新香園(堅記)的蛋牛治被譽為香港最好吃的之一🍽️。蛋牛治的成功在於它的簡單,但卻極具品味的組合。嫩滑的牛柳搭配煎蛋,兩者的口感完美融合。每一口都散發出濃郁的肉香和蛋香🥚,讓人難以忘懷。蛋牛治的醬汁則是秘製的,每一種調味都恰到好處,不會讓菜品變得過於油膩或沉悶🍳。這種平衡是新香園(堅記)成功的關鍵之一🥢。2. 新鮮的食材: 這家餐廳以使用新鮮的食材而聞名。他們嚴格挑選每一份牛肉,確保質量始終如一。此外,不單蛋牛治中的雞蛋🥚也是新鮮經過挑選的,連牛肉是堅持用新鮮牛肉🐂, 這使得每一份蛋牛治都能夠保持高水準的美味。3. 烘底的必要性: 蛋牛治🍳的獨特之處在於它的烘底🔥。烘底是指將麵包片放在平底鍋中🍳,加熱至金黃酥脆的過程。這樣的烘底方式不僅讓麵包更加美味,還能夠增加食物的層次感。麵包的脆度與蛋

3. 烘底的必要性: 蛋牛治🍳的獨特之處在於它的烘底🔥。烘底是指將麵包片放在平底鍋中🍳,加熱至金黃酥脆的過程。這樣的烘底方式不僅讓麵包更加美味,還能夠增加食物的層次感。麵包的脆度與蛋牛治的嫩滑肉質形成對比,令人愛不釋手。烘底的必要性在於它為整道菜品帶來了獨特的風味和口感,是蛋牛治成功的不可或缺的一部分🍳。

4. 優質的服務: 在新香園(堅記),不僅僅是美食令人印象深刻😍,他們的服務態度也非常出色。服務員總是友好而專業,願意回答客人的問題,並確保用餐體驗愉快。這種溫暖的服務風格讓食客感到賓至如歸,增添了用餐的樂趣😜。

5. 價格實惠: 雖然蛋牛治的品質非常高,但新香園(堅記)的價格卻相當合理。$22蚊一份真係去邊到揾??💪 這使得這家餐廳成為許多食客的首選,無需擔心荷包受到過大的負擔。🍽️

食過就知道~ 根本無法抗拒它的嫩滑牛肉🥩、濃郁的蛋香🥚和烘底的脆度🔥。這家餐廳堅持高品質的食材和卓越的烹飪技巧,使得每一道菜都令人驚艷。再加上親切的服務和實惠的價格,新香園(堅記)無疑是深水埗區的一個不可錯過的美食之地。如果您正在尋找一個地方品嚐正宗的蛋牛治,這裡絕對是您的首選。💪
2023-08-30
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$22 (Breakfast)
  • 蛋牛治烘底
2023-09-09 502 views
馳名蛋牛治蛋牛治 非常之出名,與平時的蛋牛治有所不同:牛肉是類似沙嗲牛肉麵入面嘅牛肉粒,不是平常的罐頭免治牛肉。蛋方面就類似煎蛋質感,因為煎過非常之香口。必點豬手麵南乳豬手配合雲吞麵湯底,豬手醃得非常之入味,煮得非常之淋,應該花了不少時間製作。但外賣啲麵淋晒,一定要分湯或者同食。
馳名蛋牛治

蛋方面就類似煎蛋質感,因為煎過非常之香口。

必點豬手麵
TakeAway
2023-09-01 500 views
📍 新香園 (堅記)📍 深水埗 𝗦𝗵𝗮𝗺 𝗦𝗵𝘂𝗶 𝗣𝗼 • 桂林街38A號地舖〔 Follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-《新香園》的【蛋牛治】享負盛名,網民、媒體都有報導過就連餐廳自己都掛著大大的橫幅,寫著「馳名蛋牛治」碰巧來到深水埗區,就來嚐嚐吧~-【蛋牛治】每份售$22,烘底+1,即$23餐廳卻要求堂食食客最低消費$25/位變相需要多點一項菜式或飲料,才可以享用餐廳最招牌的菜式,實屬取巧-唯有下次有機會,才來買外賣吧
📍 新香園 (堅記)
新香園》的【蛋牛治】享負盛名,網民、媒體都有報導過
就連餐廳自己都掛著大大的橫幅,寫著「馳名蛋牛治」
碰巧來到深水埗區,就來嚐嚐吧~
蛋牛治】每份售$22,烘底+1,即$23
餐廳卻要求堂食食客最低消費$25/位
唯有下次有機會,才來買外賣吧
2023-08-07 723 views
临时决定去深水埗,在openrice急急搜了一圈💦决定去“新香园”,因为看到很多食友推荐这边的“西多士”。😋要了“蛋牛治”、“西多士”、“猪脚面”,前两个我在图片里详细说明。饮品点了“牛奶红豆冰”和“冻美禄”,一般,就正常吧。🌟猪脚面没拍照片,小崽大崽都说好吃。对我来说,猪脚倒是软糯,但恕我北方的胃仍旧习惯不了这边偏硬的细面,口感十分像江南米粉,而且是没有泡软煮透的。口味差异问题,以后还是不再尝试了。

西多士
2023-08-06
$38 (Dinner)
西多士
2023-07-17 653 views
知道佢出名但都係覺得好好食!🤩🤩啲牛肉食落好新鮮好多汁🤩🤩炒蛋唔會老🤩加埋烘多士同鹹牛油好幸福🥰凍奶茶正常啦,少甜有少到。茶同奶好balanced不過得散叫就有啲貴🥲
知道佢出名但都係覺得好好食!🤩🤩
啲牛肉食落好新鮮好多汁🤩🤩炒蛋唔會老🤩
加埋烘多士同鹹牛油好幸福🥰
凍奶茶正常啦,少甜有少到。茶同奶好balanced

不過得散叫就有啲貴🥲
蛋牛治
  • 馳名蛋牛治(烘底)
2023-07-11 479 views
茶檔的流行,我諗要數到上個世紀,店內的裝飾及陳設都是上個世紀,馳名的蛋牛治零舍不同記住一定要烘底。鮮牛撈麵真係唔係度度有,加上豬什麵可以說是及第麵,但有一樣要讚的紅豆冰設定了少冰,果然老闆嘅真材實料,只有紅豆同埋椰奶,最令人十分難忘的!就是飲完凍奶茶上,竟然留下店內的小寵物,問咗老闆佢話都唔知佢幾時跳落去,唔知佢住咗喺呢間鋪幾耐呢?食物真材實料及留下一份人情味!最後見到佢留低咗黑點在奶茶冰上,我都急急腳走啦!買單時竟然是計錯數的!
2023-07-11
$50 (Breakfast)
  • 凍奶茶
2023-07-09 519 views
看到網評,今天早上專登去深水埗新香園一試,結果令人失望,我叫了牛腩麵,雞蛋鹹牛肉三文治,西多士,凍奶茶及凍檸茶,牛腩麵湯底太差,沒有腩汁,牛腩都是邊皮位置,河粉煮得時間太耐,出名的鹹牛肉三文治,基本上跟別的茶餐廳沒有分別,人家的麵包可能比他做得好,西多士太溥身,上碟太多油,是但北河街一間茶餐廳都比他做得好,兩杯飲品沒有茶味還要收$18一杯凍飲,今天早上總共買單$107,以餐廳環境,食物質素,夥計服務態度,一點也不值,只是網民吹噓,深水埗是但一間茶餐廳或麵店都會被它做得出色。
2023-06-30 405 views
讀書時期,有同學仔住呢區,每次嚟搵佢下午茶都會食新香園嘅蛋牛治,有時夜晚玩完一輪凌晨時間再嚟食宵夜🤣🤣唔夠飽,仲會再嗌個豬手米加凍檸茶✨隔咗一兩年再嚟返新香園食,例牌叫咗個蛋牛治烘底,一定要加兩蚊烘底,成個包層次差好遠,多士外層會更加香同脆口。唔知係人大咗,定係真係牛肉餡少左,覺得味道上不差太遠,但口感上冇以前咁足料,炒蛋相對比以前老一啲,冇咁滑嫩,冇咗以前會不停想再嚟食嘅感覺。但總體來講都唔錯,經過食個下午茶都係個選擇,但就夏天唔坐得咁舒服,通常快快手食完就走🙊依家嚟再食,都係食個回憶感 ❤️
讀書時期,有同學仔住呢區,
每次嚟搵佢下午茶都會食新香園嘅蛋牛治,
有時夜晚玩完一輪凌晨時間再嚟食宵夜🤣🤣
唔夠飽,仲會再嗌個豬手米加凍檸茶

隔咗一兩年再嚟返新香園食,
例牌叫咗個蛋牛治烘底,
一定要加兩蚊烘底,成個包層次差好遠,
多士外層會更加香同脆口。

唔知係人大咗,定係真係牛肉餡少左,
覺得味道上不差太遠,但口感上冇以前咁足料,
炒蛋相對比以前老一啲,冇咁滑嫩,
冇咗以前會不停想再嚟食嘅感覺。
但總體來講都唔錯,經過食個下午茶都係個選擇,
但就夏天唔坐得咁舒服,通常快快手食完就走🙊
依家嚟再食,都係食個回憶感 ❤️