2023-06-30 405 views
讀書時期,有同學仔住呢區,每次嚟搵佢下午茶都會食新香園嘅蛋牛治,有時夜晚玩完一輪凌晨時間再嚟食宵夜🤣🤣唔夠飽,仲會再嗌個豬手米加凍檸茶✨隔咗一兩年再嚟返新香園食,例牌叫咗個蛋牛治烘底,一定要加兩蚊烘底,成個包層次差好遠,多士外層會更加香同脆口。唔知係人大咗,定係真係牛肉餡少左,覺得味道上不差太遠,但口感上冇以前咁足料,炒蛋相對比以前老一啲,冇咁滑嫩,冇咗以前會不停想再嚟食嘅感覺。但總體來講都唔錯,經過食個下午茶都係個選擇,但就夏天唔坐得咁舒服,通常快快手食完就走🙊依家嚟再食,都係食個回憶感 ❤️
讀書時期,有同學仔住呢區,
每次嚟搵佢下午茶都會食新香園嘅蛋牛治,
有時夜晚玩完一輪凌晨時間再嚟食宵夜🤣🤣
唔夠飽,仲會再嗌個豬手米加凍檸茶

隔咗一兩年再嚟返新香園食,
例牌叫咗個蛋牛治烘底,
一定要加兩蚊烘底,成個包層次差好遠,
多士外層會更加香同脆口。

唔知係人大咗,定係真係牛肉餡少左,
覺得味道上不差太遠,但口感上冇以前咁足料,
炒蛋相對比以前老一啲,冇咁滑嫩,
冇咗以前會不停想再嚟食嘅感覺。
但總體來講都唔錯,經過食個下午茶都係個選擇,
但就夏天唔坐得咁舒服,通常快快手食完就走🙊
依家嚟再食,都係食個回憶感 ❤️
2023-06-18 363 views
以往每個週末都會同老婆來食早餐,一般要兩份蛋牛治一杯凍啡共64元,因為朝早真係唔想食太多,今次遇到大媽硬係話唔夠最低消費每人25,希望老闆得閒幫大媽補習下數學啦!
深水埗仲有另一間人氣食店 - 新香園既蛋牛治,同T先生繼續在深水埗食嘢😆😆新香園裝潢保留舊式茶記既風貌,而我地唔洗等位就可以入座。食物種類都係茶記應有的,價錢上亦相宜,平民街坊價錢。📍馳名蛋牛治(烘底)貴為人氣食品,點都要試,仲要烘底,新鮮烘好的麵包,即係多士口感,烤到啡啡黃黃,食得到脆脆的口感;而牛肉用左碎牛肉混入蛋漿而煎成蛋餅,食得到牛肉經過調味下的口感,熱辣辣⋯放入口會有啲盪口既感覺,我覺得幾好食,但T先生期望係用罐頭咸牛肉煮的。📍法蘭西多士即叫即煎,新鮮滾熱辣,煎到金黃色,再配上糖漿一齊食,脆口而且好好味 西多士愈是普通就會愈食得出口感和味道,並非間間都煎得好食架。我幾like 📍紅豆冰T先生認為食西多士要飲紅豆冰喎~~ 呢杯不太甜,紅豆夠味而且腍,味道唔錯。事後食評:價錢取勝,西多士幾唔錯,呢3樣中我最like👍🏻價錢:4.5/5.0味道:4.0/5.0環境:3.0/5.0服務:3.5/5.0衛生:3.0/5.0

📍馳名蛋牛治(烘底)

📍法蘭西多士

Type of Meal
Tea
紅豆冰
2023-06-08 335 views
經過深水埗知道呢間舖頭好多年歷史呢間舖頭,係我咁多間餐廳裏面食得最多次嘅一間餐廳,起碼食超過30次,不過你哋有個心理準備如果有潔癖嘅人千祈唔好入去,因為佢裏面真係幾污糟,裝修又殘,坐又吾舒服,佢嘅豬手好淋好入味,而且佢個汁好食,感覺係好似唔需要用牙咬,但係佢啲肉同埋啲骨都會分開,而且啲豬手亦都啖啖肉,好出色,係我比較深刻印象嘅,第二我會食佢個西多,因為佢啲醬係有滿瀉嘅感覺,非常之多煉奶和牛油,而且你落埋糖漿,佢簡直係一個非常邪惡嘅食物,同埋佢炸得好香好脆,係真係好出色嘅,另外我好鍾意食佢嘅生滾粥,你一叫佢就會即刻喺出面嗰度即刻煮俾你食。好有心機,而且啲粥嘅口感好好好軟綿綿,所以我都好鍾意食,我係會經常去嘅一間值得推介嘅餐廳。
我係會經常去嘅一間值得推介嘅餐廳。
  • 蛋牛治
  • 烘底蛋牛治
  • 豬手麵
  • 西多士
  • 南乳豬手麵
  • 馳名蛋牛治
2023-04-23 803 views
一直聽聞這家的鮮牛治物美價廉果真如此!!19蚊的鮮牛治+1蚊烘底真的太香了~~~(必須要烘底哈!!不烘打咩🙅)脆脆的多士表皮抹上融化的黃油夾在裡面的是多汁的鮮牛肉和雞蛋口感很不錯 是我喜歡的!!25蚊一碗的牛腩面的牛腩也很大坨他家就真的是物美價廉了吧~~來了深水埗其實還有很多地方可以逛很多文青雜貨小店 書店 咖啡店和黑膠唱片店什麼的!!吃完了順便逛了再走 美滋滋~!
一直聽聞這家的鮮牛治物美價廉
果真如此!!
19蚊的鮮牛治+1蚊烘底
真的太香了~~~
(必須要烘底哈!!不烘打咩🙅)
脆脆的多士表皮抹上融化的黃油
夾在裡面的是多汁的鮮牛肉和雞蛋
口感很不錯 是我喜歡的!!
25蚊一碗的牛腩面的牛腩也很大坨
他家就真的是物美價廉了吧~~
來了深水埗其實還有很多地方可以逛
很多文青雜貨小店 書店 咖啡店和黑膠唱片店什麼的!!
吃完了順便逛了再走 美滋滋~!
深水埗出名多野食,新香園呢間老字號冰室裝修陳舊,足足開咗50年,不過依然好多人幫襯,而十個有九個都係幫襯佢嘅馳名蛋牛治🥪🌸蛋牛治 $22有別於一般茶記嘅蛋牛治,佢用嘅係新鮮牛肉而唔係咸牛肉/碎牛, 感覺更鮮味,三文治個麵包係薄底,加上烘左底關係,令到食落脆脆地,我覺得最好食係佢個三文治底😂識叫一定係要叫烘底呀🤭蛋相對平時嘅蛋牛治係較為少同薄身,但食落都有蛋汁﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍📍新香園深水埗桂林街38號A地下

🌸蛋牛治 $22
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
📍新香園
深水埗桂林街38號A地下
蛋牛治
黎得呢間深水埗嘅名店就係想食佢嘅蛋牛治烘底同埋西多士,基本上枱枱都有叫包括我哋在內。四個人要咗兩份蛋牛治烘底再加一份西多士,跟住嗌咗四杯嘢飲,分別係紅豆冰、熱檸蜜、熱奶茶同埋凍奶茶。蛋牛治烘底真係好食,麵包烘得夠乾身,呢樣嘢真係好緊要,佢嘅免治牛肉煎蛋都做得唔錯,食得出啲牛肉幾新鮮。西多士熱辣辣當然好食,外層都幾脆口,牛油溶溶地再落糖漿雖然罪惡但係真係咁先至好食。另外想講佢個奶茶都好好飲,茶味夠香濃,奶嘅比例都剛剛好唔會搶走咗啲茶味。

2023-03-09 792 views
行街之前食少少嘢打底。朋友建議呢間新香園,想試佢個蛋牛治。星期六1點半左右到門口,都有4、5組人等緊位好在大家都食得快,等15分鐘就有位喇。裡面位置唔多,幾張枱,要搭檯,同坐得迫啲,但我唔介意,反而覺得係一種風味。裝修格局都係傳統的茶餐廳感覺,格仔磚地板、開放式水吧。差個卡位啫好懷念舊香港~坐低嗌咗份烘底蛋牛治同西多士。烘得好靚,西多士都炸到靚靚金黃色。兩款都唔會好乾身,新鮮熱辣辣最好食。食完就去飲咖嘛嚕~
行街之前食少少嘢打底。朋友建議呢間新香園,想試佢個蛋牛治。

星期六1點半左右到門口,都有4、5組人等緊位
好懷念舊香港~

坐低嗌咗份烘底蛋牛治同西多士。

烘底附牛治
西多士

烘得好靚,西多士都炸到靚靚金黃色。
兩款都唔會好乾身,新鮮熱辣辣最好食。
食完就去飲咖嘛嚕~

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$25 (Lunch)
烘底附牛治
西多士
2023-02-17 858 views
食碗豬潤牛肉麵,加蛋牛治。豬潤唔韌唔腥,出奇地爽口。牛肉夠腍,麵煮得爽,但本身質地一般。蛋牛治就招牌,每次都好食。甚至聽到有人叫蛋牛治走麵包,即係剩食滑蛋炒牛肉。新香園 (堅記) (深水埗)深水埗桂林街38號A地下
食碗豬潤牛肉麵,加蛋牛治。

新香園 (堅記) (深水埗)
深水埗桂林街38號A地下
2023-02-10 561 views
每次行完深水埗黃金商場睇嘢之後,我都會去呢間地道茶餐廳食個豬手麵同奶油多醫一醫肚呢度嘅侍應阿姐好搞笑 會見到有一個阿姨插着左支筆喺個頭度 佢落單都幾方便🤣另一個侍應,阿叔有時都會落錯單 但係喺呢啲地道茶餐廳 有時又覺得冇乜所謂🫢🫢呢間茶餐廳嘅價錢算平民價錢 但係質素又keep到 要求就唔會太高🤣豬手麵豬手好淋好容易咬開,最鍾意呢度嘅麵質地唔會好淋 夠彈牙奶油多煉奶同牛油比例岩岩好一定會叫烘底,又唔會乾 每次黎都必一定會叫黎食

豬手麵
豬手好淋好容易咬開,最鍾意呢度嘅麵
質地唔會好淋 夠彈牙

煉奶同牛油比例岩岩好
一定會叫烘底,又唔會乾
每次黎都必一定會叫黎食
2023-01-02 911 views
元旦日晏晝食個tea。大哥沙嗲牛賣晒整個鮮牛滴兩滴汁,咁唔得掂喎..個湯仲一粒粒超唔順喉。呢碗野真係唔得👎蛋牛治食煎蛋鮮牛肉,岩岩整起就食,口感厚實,隻蛋仲有d燶邊脆。這個可以。南乳百手撈係招排,夠鹼香又夠淋,冇意外,上菜夠快夠熱。唯獨個沙嗲牛要擇日再試真。

2022-12-23 720 views
天氣凍,想飲杯熱奶茶,行過深水埗,在一定要去新香園食一食個馳明蛋牛治同杯熱奶茶!馳明蛋牛治:即叫即整,牛肉是切碎俾你,不是用免治牛肉,所以特別有口感,同時食到牛肉的味道!包脆雞蛋香!熱奶茶: 即沖超熱,飲落出茶味,口內出奶味,沖得好好!不過雖然價錢貴左點,不過是值得食!

熱奶茶: 即沖超熱,飲落出茶味,口內出奶味,沖得好好!

不過雖然價錢貴左點,不過是值得食!

🧡好味指數:4.8/5🧡 🫰🏻每次放假點都要去一波飲茶走同食沙嗲牛米 唔知大家有冇係度發現過會插好多枝筆係髮髻既auntie呢 重有個口水好多既茶水叔叔🤣環境係就係冇咁乾淨嫁啦,但地道茶餐廳係咁🤣❤️茶走發覺好多人都唔太知茶走係乜奶茶大家都知道係茶加奶加糖但茶走就係茶加煉奶但走糖🤭唔同之處就係茶走會滑好多😍但當然亦係肥好多🤣好中意呢度既茶走煉奶同茶既比例岩岩好唔太甜茶味又出到 超正雖然間中水準間中失準但十成都有八成時間可以的🤣❤️沙嗲牛米加特製辣椒醬比較過呢間沙嗲牛米同其他茶餐廳呢間既沙嗲牛既牛質好淋加埋特製辣椒醬 流埋鼻水都覺得好正🤣❤蛋牛治(烘底)呢份蛋牛治真心大份兼抵食堂食一定要試埋烘底 脆脆地入口超正食落完全唔會乾真真 重好juicy 🫶🏻🧡♥️奶油多煉奶同牛油比例岩岩好食落又唔會覺得好油膩烘底得黎又唔乾 每次黎都必叫😆
🧡好味指數:4.8/5🧡

❤️沙嗲牛米加特製辣椒醬
比較過呢間沙嗲牛米同其他茶餐廳
呢間既沙嗲牛既牛質好淋
加埋特製辣椒醬 流埋鼻水都覺得好正🤣

❤蛋牛治(烘底)
呢份蛋牛治真心大份兼抵食

沙嗲牛米加特製辣椒醬
茶走
沙嗲牛米加特製辣椒醬
2022-12-03 443 views
其實呢間嘢都嚟咗食好多年入得黎都唔好指望有啲乜嘢服務態度,想食啲乜嘢擘大喉嚨嗌就得㗎啦😆嚟到呢度食就一定係食蛋牛治,即叫即整就梗㗎啦,最重要係佢個蛋同埋牛肉完美混合之餘,外面仲要煎到有少少脆邊,配搭埋烘底嘅多士口感方便就簡直係相輔相成。但係點解今次食嘅時候一啖咬落去之後有啲莫名嘅虛空感覺?到底嗰少少失落感係喺邊度出嚟㗎呢?終於我發現咗個原因我又未至於會話佢偷工減料,可能真係成本上漲關係,蛋牛治入邊嘅蛋牛好似一塊圓形嘅豬柳咁樣,令到烘底多士嘅盡頭有着無盡嘅空虛,就連中間應該逼到脹卜卜嘅正中心都已經變成得返薄薄嘅餡料。而杯奶茶又好奇怪,之前嚟飲都覺得印象係好好,今次呢飲落都非常提神,但係今次飲落唔知點解硬係覺得啲茶味收收埋埋唔夠出,原因未明。總結來講,比我一直以來食開好似退步咗唔少,不過作為一間老字號嘅舖頭,我諗我都仲會俾多次機會佢再試吓,希望下次會好啲啦。
其實呢間嘢都嚟咗食好多年

但係點解今次食嘅時候一啖咬落去之後有啲莫名嘅虛空感覺?
到底嗰少少失落感係喺邊度出嚟㗎呢?
終於我發現咗個原因

總結來講,比我一直以來食

蛋牛治烘底熱奶茶
2022-11-14
$37 (Lunch)
  • 烘底蛋牛治
2022-11-08 509 views
➖ 馳名蛋牛治食得蛋牛治就緊係要加埋烘底,塊包即刻香脆哂。除左塊包香之外餡料既蛋同牛肉放埋咀邊未食都已經聞到好香,由於住深水埗既我咁多年都未食過新香園,依家先知原來佢既蛋牛治係用鮮牛碎炒,所以食落味道都比較肉味濃而且亦都帶起左個蛋香味,同埋佢仲有粒粒肉碎既口感係到🪧 唔知點解覺得蛋牛治呢啲野真係下午茶時段食會特別好食
➖ 馳名蛋牛治

🪧 唔知點解覺得蛋牛治呢啲野真係下午茶時段食會特別好食