2022-07-30 22 views
台式料理ɪs ᴀʟᴡᴀʏs ᴍʏ ғᴀᴠᴏᴜʀɪᴛᴇ🧋🥘紅燒腱心牛肉麵 (純牛骨湯) 牛腱心煮到好腍,腱心富含膠原蛋白,適合長時間慢慢燉煮至軟爛,在台灣也經常做成滷味,而牛腱心就是牛腱中筋肉比例最好的。芋泥肉鬆吐司🍞🍠好靚好適合打卡既吐司🥪♾芋泥既甜品配搭肉鬆既鹹味啱啱好,食完好飽肚🤰🏻鹽酥雞粒🍖只係$28 大大份勁多粒!炸得好酥脆,加埋啲味粉,係正宗既台灣小食😋炸甜不辣🍡賣相同味道都有啲似炸魚餅🤪配搭埋甜酸醬又幾夾♡ 手搖方面,佢既蜜桃益力多都幾出色ʕ •ᴥ•ʔ 仲有不得不提既係餐廳入面有個花牆,一路食野一路望住個花牆都幾賞心悅目🌸
台式料理ɪs ᴀʟᴡᴀʏs ᴍʏ ғᴀᴠᴏᴜʀɪᴛᴇ🧋

🥘紅燒腱心牛肉麵 (純牛骨湯)

芋泥肉鬆吐司🍞🍠

鹽酥雞粒🍖

炸甜不辣🍡
賣相同味道都有啲似炸魚餅🤪配搭埋甜酸醬又幾夾♡

2022-07-30 22 views
放工經過碧街發現有間新既餐廳,仲有得堂食,成個設計好似温馨的家,入邊仲有花花牆,好適合打卡,佢既外賣盒都用心設計,好靚好特別😍鹽酥雞粒滷肉飯🍱呢份便當份量十足,雞酥雞夠香口,仲有九層塔,白飯粒粒都好軟滑,滷肉雖然比較肥,但唔會好油膩芋泥肉鬆吐司🥪勁厚既秘制芋泥,仲有粒粒既芋頭,加埋最佳拍擋肉鬆,用烘過既厚吐司夾住,真係好正呀!炸地瓜條🍠新鮮既炸地瓜條好軟熟,又香又甜,如果加埋梅子粉就更正啦🤩炸甜不辣🫓甜不辣係食台灣野必食小食之一,加上特色醬汁,食唔停口呀黑糖珍珠鮮奶🧋飲既時候先發現黑糖珍珠鮮奶無珍珠🫢雖然冇珍珠有少少失落,但係黑糖鮮奶係好飲既蜜桃烏龍蘆薈🍑蜜桃味好香,加上烏龍茶可以解膩,仲有蘆薈添

鹽酥雞粒滷肉飯🍱

芋泥肉鬆吐司🥪

炸地瓜條🍠
新鮮既炸地瓜條好軟熟,又香又甜,如果加埋梅子粉就更正啦🤩

炸甜不辣🫓
甜不辣係食台灣野必食小食之一,加上特色醬汁,食唔停口呀

黑糖珍珠鮮奶🧋

蜜桃烏龍蘆薈🍑
蜜桃味好香,加上烏龍茶可以解膩,仲有蘆薈添
2022-07-27
Dinner
春禧堂台灣料理餐廳PLUS (油麻地)去開油麻地,買我最愛的台灣食物😍😍芋泥肉鬆吐司$30賣相好靚😍😍大大份,入面有滿滿芋泥同肉鬆,而且吐司香香脆脆🤩🤩好好食⭐️⭐️喜歡芋泥的朋友一定要試😋😋火龍果藍莓水耕菜沙律$48🥗🥗火龍果好新鮮,鮮甜十足😗😗仲有藍莓🫐同水耕菜好fresh😉😉食完都唔怕肥✌🏻✌🏻椒鹽花枝丸$28好耐冇食過花枝丸,去台灣必食😍😍炸到好香脆,花枝丸又彈牙美味😆😆經典蚵仔煎$38蚵仔煎配埋煎蛋🍳好惹味☺️☺️仲有個醬汁加分🥳🥳蜜桃烏龍蘆薈$28大大杯,好抵飲,蜜桃香❤️❤️仲有粒粒蘆薈,好正😁😁芝士奶蓋火龍果茶$38最愛火龍果,入面有粒粒火龍果籽😉😉仲配埋奶蓋一齊食,好好味😊😊餐廳環境:都幾靚😍😍有花花牆,打卡用👍👍地址:油麻地碧街38號協群商業大廈地下H號舖整體評分:4/5味道:4/5抵食:4/5環境:4/5
春禧堂台灣料理餐廳PLUS (油麻地)

去開油麻地,買我最愛的台灣食物😍😍

芋泥肉鬆吐司$30

火龍果藍莓水耕菜沙律$48🥗🥗

椒鹽花枝丸$28

經典蚵仔煎$38
蚵仔煎配埋煎蛋🍳好惹味☺️☺️仲有個醬汁加分🥳🥳

蜜桃烏龍蘆薈$28
大大杯,好抵飲,蜜桃香❤️❤️仲有粒粒蘆薈,好正😁😁

芝士奶蓋火龍果茶$38

餐廳環境:都幾靚😍😍有花花牆,打卡用👍👍

地址:油麻地碧街38號協群商業大廈地下H號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:4/5
環境:4/5
2022-07-28 20 views
👫試過尖沙咀店覺得唔錯,知佢哋搬咗嚟油麻地等登嚟試下。佢哋除咗有外賣,亦有堂食座位。✨紅燒腱心牛肉麵 $48牛骨湯頭味道濃厚,仲充滿蔬菜甜味。牛𦟌半筋半肉,膠質豐富。麵條口感彈牙,可以分湯嘅話就更好。✨芋泥肉鬆吐司 $30芋泥香甜綿密,加上甜甜鹹鹹嘅肉鬆好夾。芋泥本身比較濕潤,所以整體唔會太乾身。✨經典蚵仔煎 $38粉漿真係做到喺台灣食到嘅Q軟口感。蚵仔🦪同九層塔份量都唔少。✨炸地瓜條 $28外脆內軟,可惜蕃薯🍠唔夠甜。✨芝士奶蓋火龍果茶 $38除咗火龍果嘅甜味,仲好明顯有綠茶嘅清香。奶蓋嘅鹹香味道都好出。✨紅豆抹茶鮮奶 $32抹茶🍵香甜唔苦澀,紅豆夠甜,份量又多。

✨紅燒腱心牛肉麵 $48

✨芋泥肉鬆吐司 $30

✨經典蚵仔煎 $38

✨炸地瓜條 $28
外脆內軟,可惜蕃薯🍠唔夠甜。

✨芝士奶蓋火龍果茶 $38
✨紅豆抹茶鮮奶 $32
抹茶🍵香甜唔苦澀,紅豆夠甜,份量又多。

依幾日真係好熱,諗住買杯肥仔水飲下,行行下就見到依間新開既小店,除左有飲品仲有其他台灣野食都好平,連外賣盒都係台灣夜市設計🤣買完老闆仲話可以去隔離到食,先發現原來唔係外賣店咁簡單,隔離仲有位坐😳,入到去仲有靚靚花牆可以打卡📸️,仲有台灣產品買e.g鳳梨酥,蛋捲、9款唔同味既爆谷😍。✨不設加一-💕 芋泥肉鬆吐司 $30👅好味指數:7/10食到芋泥真係好滿足🥹💜吐司餡料由芋泥紫薯肉鬆製成🤤但因為原本甜度唔高,所以係餡面到都見到灑左小小砂糖增加甜度,食落有淡淡芋泥味同肉鬆咸香😚加埋糖甜度剛好🤣-💕 鹽酥雞粒滷肉飯 $45👅好味指數:7.5/10成個盒真係好台灣便當🍱feel🤣,鹽酥雞粒好多,大概都有8粒,炸得外脆內軟!而滷肉飯醬汁調得都好夠味,滷肉會偏肥小小,同台灣食既都好相似!-💕 椒鹽花枝丸 5粒 $28👅好味指數:8/10花枝丸脹卜卜好大粒🤣,外皮炸得好香脆,肉質爽口彈牙,好抵食!-💕 經典蚵仔煎 $38👅好味指數:7/10蚵仔煎粉皮煙韌蠔仔雖然唔多,但好飽滿👍🏻-💕 茉莉綠茶$18+ 香醇鮮奶$6+小芋圓$6(半糖)👅好味指數:7/10茶底奶味香醇,小芋圓比平時既再細粒小小,有煙韌感。
✨不設加一

💕 芋泥肉鬆吐司 $30

💕 鹽酥雞粒滷肉飯 $45
👅好味指數:7.5/10

💕 椒鹽花枝丸 5粒 $28
👅好味指數:8/10

💕 經典蚵仔煎 $38
蚵仔煎粉皮煙韌
蠔仔雖然唔多,但好飽滿👍🏻

💕 茉莉綠茶$18+ 香醇鮮奶$6+小芋圓$6(半糖)
👅好味指數:7/10
茶底奶味香醇,小芋圓比平時既再細粒小小,有煙韌感。

💕 黑糖珍珠鮮奶(甜度固定)$32
👅好味指數:7/10
黑糖味好重,奶味濃郁😚,甜度固定關係我自己飲開微糖會覺得甜左小小,但飲開正常就會覺得剛好🤣
芋泥肉鬆吐司
椒鹽花枝丸
經典蚵仔煎
2022-07-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
芋泥肉鬆吐司
椒鹽花枝丸
經典蚵仔煎
2022-07-24 29 views
今次去咗春禧堂同朋友買左佢哋嘅飲品,包括芝士奶蓋紫薯鮮奶同芝士奶蓋火龍果茶 !杯野好足料有啖啖肉!甜度方面我本身唔鍾意飲甜野所以我會走extra糖,在我而言甜度啱啱好,健康又好飲!另外因為趕住返公司食飯所以我就買咗佢哋嘅外賣包括係痾仔煎蛋卷同佢哋嘅滷水拼盤試吓,滷水拼盤有滷水雞翼,滷水金錢肚,滷水牛筋牛腩!佢啲滷水唔係好鹹,好有滷水味!食完都想再返轉頭再食!呢個係個痾仔煎蛋卷好多痾仔,材料新鮮而且足料,蛋捲亦都有蛋味!未食過嘅朋友快啲去試吓啦!
2022-07-24 25 views
行過油麻地見到間之前賣串燒嘅店化身咗做台灣料理店😀見人排緊等外帶…但店員提醒原來買完可以過相連住嘅common area度食架😊😊入到去仲發現有花花牆裝飾…順便可以一路食一路打卡💮而且放咗台灣伴手禮任君選購添!!(🙌🏻Be食完再入手埋鳳梨酥🍍台灣啤酒🍺小手作工藝品🌈). 🍜紅燒腱心牛肉麵 嘩!啲腱心牛肉堅出色!筋肉分明之餘仲又軟又腍又入味😋😋麵條正常發揮!純牛骨湯底無味精所以唔會太濃!加咗香菜就提番起啲味道啦!. ✨紅燒三寶牛肉定食有✔️牛筋✔️腱心牛肉✔️牛肚!同樣入味又炆得夠火喉!沾咗紅燒汁會偏咸…記得連白飯一齊放入口就會啱啱好😊仲有好好味嘅魚鬆, 蘿蔔漬, 青瓜片, 香菜!撈撈埋埋好快ko成個便當🍱. 🍟炸地瓜條雖然唔係幼身卜卜脆果種🙂而係極粗身!食落啖啖香甜地瓜滋味嘅款式!另一回事嘅美味!. ⭐ 經典蚵仔煎相比之下呢款Be覺得普通啲…蚵仔有少少腥…不過個蛋餅同醬料又做得幾似模似樣…又拉番啲分數咁啦😉😉. 🧀 芝士奶蓋火龍果茶先呷一口芝士奶蓋🧀微微咸香入喉好正!再搭埋顏色鮮艷嘅紅肉火龍果添入清新感!啱唔太好甜嘅朋友仔👌🏻👌🏻. 💜 芝士奶蓋紫薯鮮奶Be個人更鍾意呢杯飲到粒粒紫薯嘅cre

🍜紅燒腱心牛肉麵
✨紅燒三寶牛肉定食
🍟炸地瓜條
⭐ 經典蚵仔煎
🧀 芝士奶蓋火龍果茶
💜 芝士奶蓋紫薯鮮奶
Be個人更鍾意呢杯飲到粒粒紫薯嘅creamy手搖杯😍😍淡紫色誘惑已令人著迷!芝士味x紫薯香x香滑鮮奶!非常match💜
2022-07-22 30 views
話說,星星對於台灣野有啲情意結,皆因我有個台灣閨蜜令我成日旅行都會想去下台灣,之前返工經過下台灣又會去下夜市~疫情之後已經無去過台灣,成日都要食下台灣野解解渴呀~🎊 🎊 🎊今次去左油麻地新開張嘅春禧堂一解我思台之苦~睇一睇餐牌,發現價錢相當經濟,中意台灣野嘅朋友一定唔好錯過呀~😜 😜 😜紅燒腱心牛肉麵牛肉麵係食台灣野必食嘅~採用純牛骨湯底,襯托出牛肉嘅濃味~麵質有質感而爽口,腱心牛肉份量多,肉質韌嫩的,一啖牛肉一啖湯麵,相當開心~😝 😝 😝惹味牛腩麵都係用純正牛骨熬製嘅湯底,雪菜配上牛腩增加左口感嘅層次,牛腩有少少筋更有咬口,麵質同樣爽口,正~🥰 🥰 🥰麻辣鴨血鴨血好好食又夠辣~而且大件又厚厚的,口感一流,份量充足~😋 😋 😋炸花枝丸花枝丸炸得剛剛好,大大粒,彈牙得來食落有花枝感覺,星星見到都想點~😊 😊 😊鹽酥雞份量多,剛剛好一口一粒,味道唔錯,仲要係冇骨㗎~😍 😍 😍台灣烤香腸超愛台灣烤香腸嘅香口,食落juicy,好味好味~🥰 🥰 🥰蚵仔煎好耐冇食過台灣蚵仔煎,醬汁相當惹味,蠔都算多,蠔煮出來唔會過熟,有台灣食嘅感覺~😗 😗 😗士林七里香我人生第一次食七里香,是要鼓起勇氣~炸得好香
話說,星星對於台灣野有啲情意結,
皆因我有個台灣閨蜜令我成日旅行都會想去下台灣,
之前返工經過下台灣又會去下夜市~
疫情之後已經無去過台灣,
成日都要食下台灣野解解渴呀~
🎊 🎊 🎊
今次去左油麻地新開張嘅春禧堂一解我思台之苦~
睇一睇餐牌,
發現價錢相當經濟,
中意台灣野嘅朋友一定唔好錯過呀~
😜 😜 😜
紅燒腱心牛肉麵
牛肉麵係食台灣野必食嘅~
採用純牛骨湯底,襯托出牛肉嘅濃味~
麵質有質感而爽口,腱心牛肉份量多,
肉質韌嫩的,一啖牛肉一啖湯麵,
相當開心~
😝 😝 😝
惹味牛腩麵
都係用純正牛骨熬製嘅湯底,
雪菜配上牛腩增加左口感嘅層次,
牛腩有少少筋更有咬口,
麵質同樣爽口,正~
麻辣鴨血
鴨血好好食又夠辣~
而且大件又厚厚的,
口感一流,份量充足~
😋 😋 😋
炸花枝丸
花枝丸炸得剛剛好,大大粒,
彈牙得來食落有花枝感覺,
星星見到都想點~
😊 😊 😊
鹽酥雞
份量多,剛剛好一口一粒,
味道唔錯,仲要係冇骨㗎~
😍 😍 😍
台灣烤香腸
超愛台灣烤香腸嘅香口,食落juicy,
好味好味~
蚵仔煎
好耐冇食過台灣蚵仔煎,醬汁相當惹味,
蠔都算多,蠔煮出來唔會過熟,
有台灣食嘅感覺~
😗 😗 😗
士林七里香
我人生第一次食七里香,
是要鼓起勇氣~
炸得好香脆,
食左一粒,係香口架~
但我一諗到係雞__,
就停左手了~
😚 😚 😚
炸甜不辣
甜不辣都係其中一個我最鍾意嘅台灣嘢!
煙煙韌韌配埋個醬汁,超級好食!
都係星星必點之選~
🤤 🤤🤤
黑糖珍奶
好喝,黑糖配珍奶,
甜度剛剛好,又唔太甜~
😛 😛 😛
芝士奶蓋紫薯鮮奶
紫薯永遠都係打卡必備~
顏色好吸睛~
紫薯配合鮮奶加埋個芝士奶蓋,
唔太甜又香滑,
好飲~
😘 😘 😘
食完一餐豐富嘅台灣嘢,
希望可以快啲響不久嘅將來,
快啲可以去台灣探下我嘅台妹朋友~
I miss you ~ @yuhua_chen21
🥰 🥰 🥰
春禧堂台灣料理餐廳PLUS (油麻地)
@chun_xi_tang
油麻地碧街38號協群商業大廈地下H號舖
Dining Offer
Tasting Event
上星期係油麻地學完泰拳,出完一身汗太肚餓,所以就同朋友四周圍搵嘢食🥊🤣🤣 見到有間外賣店門口有好多花牌,似係新開嘅台灣嘢,而就係舖頭隔離,就有一個Common area可以坐低食,二話不說就衝咗入去💐😆Menu:1️⃣ 紅燒腱心牛肉麵($48)呢碗麵以純牛骨湯為基底,湯頭清澈而表面無浮油嘅情況出現,味道偏淡~ 麵質偏軟,必定要提嘅就係:牛肉嘅分量比得好足😈 2️⃣ 鹽酥雞粒滷肉飯($45)因為係叫即炸嘅關係,鹽酥雞外層頗香脆,而且入口亦少量胡椒香味😆 滷肉飯除咗有半肥瘦嘅豬肉之外,更添加咗香菇碎粒,撈埋白飯一齊食就令口感更豐富🍚3️⃣ 台灣烤香腸($12)、椒鹽花枝丸 ($28/ 5粒)呢款香腸相對地其他地方食嘅,就相對地烤得無咁焦黑,味道鹹鹹甜甜咁,唔會有太重味精嘅感覺🤓 4️⃣ 紅豆抹茶鮮奶($32)首先個外貌已經好加分,有由純白嘅牛奶去到深綠色嘅抹茶嗰種漸層嘅效果🤍💚 當初都有小擔心咁大杯鮮奶飲落晒會好膩, 但為咗補充蛋白質,都係嗌咗~ 成杯嘅甜味就來自杯底嘅紅豆,入口順滑、清甜🫘👍🏻5️⃣ 蜜桃烏龍蘆薈 ($28)而雖然另一杯蜜桃烏龍蘆薈外表望落去比較普通,但第一啖就會品嚐到濃濃嘅蜜桃味,但絕對無

Menu:

1️⃣ 紅燒腱心牛肉麵($48)

2️⃣ 鹽酥雞粒滷肉飯($45)

4️⃣ 紅豆抹茶鮮奶($32)

5️⃣ 蜜桃烏龍蘆薈 ($28)
而雖然另一杯蜜桃烏龍蘆薈外表望落去比較普通,但第一啖就會品嚐到濃濃嘅蜜桃味,但絕對無味精、香精嘅死甜、人造水果嘅味道!之後就有烏龍嘅after taste👅 加上添加咗低卡嘅蘆薈,有飽肚感之餘又唔會有太多罪惡感😼
2022-07-13
  • 紅豆抹茶鮮奶
  • 蜜桃烏龍蘆薈
2022-07-19 42 views
油麻地開左間新餐廳,主力外賣台灣食物,門面旁邊都有桌椅供大家坐低即埸食,內裡精心佈置,大家入去食飯可以影靚相打卡。火龍果藍莓水耕菜沙律 $48紅肉火龍果好搶眼,下面既水耕菜喺元朗種植,所以非常新鮮。宜蘭香蔥餅 $28有4粒,煎香左既小包形狀,原本我以為係一片片薄餅,哈哈!咬入去滿滿熱湯汁,好味道,呢個係必食之選。鹽酥雞粒滷肉飯 $45鹽酥雞脆卜卜,咸度岩岩好,魯肉撈飯食真係絕配,下次黎食一定會再叫呢個飯。滷水雞翼 $30有5大隻,滷水味濃。因為價錢平民抵食又好味,我下次會再黎食!P. S. 佢啲包裝盒好靚呀!

火龍果藍莓水耕菜沙律

火龍果藍莓水耕菜沙律 $48
紅肉火龍果好搶眼,下面既水耕菜喺元朗種植,所以非常新鮮。

宜蘭香蔥餅 $28

鹽酥雞粒滷肉飯 $45

滷水雞翼

滷水雞翼 $30
有5大隻,滷水味濃。

因為價錢平民抵食又好味,我下次會再黎食!

P. S. 佢啲包裝盒好靚呀!

火龍果藍莓水耕菜沙律
滷水雞翼
新餐廳去得多,但人哋第一日開張就幫襯既都係第一次。原來呢間鋪之前喺尖沙咀,依家搬咗嚟油麻地,地鐵站一出就係,價錢平民化左,但野食既水準高,值得再回頭!火龍果藍莓水耕菜沙律 $48多片既紅肉火龍果特別甜,又淋又多汁;水耕菜由元朗農場直送,好新鮮;加上醒胃既黑醋,個沙律真心正!蚵仔煎既蛋好香,蚵仔又多又新鮮,仲帶有海水味。我仲未諗到去邊度會搵到咁密集同有海水味既蚵仔煎。宜蘭香蔥餅($28 /4隻)原來係一個生煎包嘅形狀,一咬落去爆汁!!!好驚喜~~ 灌湯餃子$38 有8隻!餃子飽滿紮實又好味,真係好抵食!紅燒腱心牛肉麵,牛肉好腍,個純牛骨湯都好好飲。鹽酥雞粒滷肉飯($45)都幾大碗,鹽酥雞粒香脆又唔會好似出面嘅咁咸,健康好多。蜜糖烏龍蘆薈甜度適中,好岩我口味,綠茶益力多微酸,脆脆阿華田好濃郁,上面仲有好多朱古力碎。鹵水雞翼($30/5隻)大隻又入味,芋泥肉鬆吐司既粉紫色好夢幻,仲有個靚靚花牆打卡~
新餐廳去得多,但人哋第一日開張就幫襯既都係第一次。

火龍果藍莓水耕菜沙律 $48

宜蘭香蔥餅($28 /4隻)
原來係一個生煎包嘅形狀,一咬落去爆汁!!!好驚喜~~

灌湯餃子$38 有8隻!餃子飽滿紮實又好味,真係好抵食!

紅燒腱心牛肉麵,牛肉好腍,個純牛骨湯都好好飲。

2022-07-14 62 views
春堂在油麻地的店已經開張了😆,店舖是以外賣為主,。另有一家小屋,可以坐下來休息一下。環境以文青風配花花裝飾為主,感覺每一處也是打卡位🙈。食物的選擇有很多,另有數款新增小食。-💥黑糖珍珠鮮奶 HKD$32 | 脆脆阿華田 HKD$25,兩款也是店家招牌飲品。黑糖珍珠鮮奶是固定糖度,但味道不算很甜,因為甜味在珍珠裡😚。飲品味道香甜,珍珠口感煙韌Q彈。脆脆阿華田口感較豐富🤤,味道甜甜的很解渴。-💥芋泥肉鬆吐司 HKD$30,用了透明小盒子裝著,看到材料爆滿的賣相。芋泥口感綿密軟滑😍,味道微甜的感覺,配肉鬆口感豐富。吐司口感微脆,吃完這個很飽肚。-💥麻辣鴨血 HKD$38 | 炸甜不辣 HKD$28,這兩款是常見的台式小食,而且味道很香。麻辣鴨血口感嫰滑,另有芋絲拌著吃,味道香辣惹味😚。炸甜不辣外層微脆,甜不辣大大件口感煙韌,配醬汁挺惹味的。-

脆脆阿華田口感較豐富🤤,味道甜甜的很解渴。

麻辣鴨血口感嫰滑,另有芋絲拌著吃,味道香辣惹味😚。

炸甜不辣外層微脆,甜不辣大大件口感煙韌,配醬汁挺惹味的。
2022-07-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)