2024-10-21 1606 views
肉酥和內碎似腐肉,千祈唔好叫,完全冇口感,賣相求其,屋企煮都靚過佢,湯底唔覺有咩特別,康師傅番茄湯底,其餘就係酸菜加小辣湯底,食完都唔知食咗咩,感覺好差,米線冇嚼口,唔明點解咁多好食評,唯一可能係平幾蚊囉,唔係香港人口味,食完好失望,發覺雲南小鍋、譚仔&三哥原來已經好好味😋服務麻麻,唔夠人做,1-2個樓面chur全場,可能只係適合重慶人士口味,建議真係要執執配菜口味,自問應該唔會回頭,仲衰過以前米線哥😪
2024-10-19
$150 (Lunch)
  • 四仙米線
2024-10-12 2161 views
昨晚和家人到這間小店晚飯,食物水準還可,行入舖頭感覺奇怪,其中一個職員竟公然趴在餐枱瞓覺🤣樓面只有一位侍應,態度服務不錯,很可惜在開放式廚房內的阿姨態度奇差,當她聽到我們詢問侍應小吃是否漏單,竟然大聲從廚房呼喝侍應,叫他不用理會我們,聲大夾惡話小吃係即叫即做,當然要等,侍應小哥非常尷尬,不知如何面對我們,回想我們係有禮貌跟進是否漏單情況,並不是大吵大鬧,為何得到廚房如此惡劣的反應?這間小店應該開張不久,還未有食評,客人去幫襯希望被喝罵嗎?如今香港飲食業經營極為困難,有如此差勁👎🏻服務,難怪港人北上消費,心水清的客人自然懂得選擇,我祝這間小店長做長有,客似雲來🤣
人生第一次寫食評。諗住簡單一食餐米線🍜,點知可以咁不愉快。在內地食過一次曾三仙,覺得唔錯。今日約咗朋友食lunch,一齊試吓太子新開張分店。店舖環境衞生光猛,手機落單。我同朋友各order 一個米線同一個茉莉茶。order 個時唔記得問茶是否有糖,飲完一啖,覺得太甜,問店員可否加水或冰,對方話所有飲品已密封。唔緊要,自己疏忽,拎返公司先加水。我自己食個藤椒蟹滑米線,雖然無內地版咁好食,不過都可以嘅。但係朋友食咗幾啖之後,突然叫頭先個店員:「靚女,個酥肉好多粉,同埋全部都肥膏,可唔可以換第二樣?」個店員一開口真係好得人驚,大大聲話:「我哋煮嗰陣,唔會挑肥,個個客叫完唔鍾意食就換仲得掂?」 我即刻話算啦,唔緊要。於是我影咗朋友碗米線同埋牆上餐牌,諗住寫食評。點知我差不多食完之後,同一個店員(應該係該店店長)係我身邊大大聲:「媽咪,你認住呢枱,佢哋影相,陣間...」我問佢咩事,點解好似恐嚇我咁。我話你要講唔需要係我隔離大大聲,影響我食嘢。佢一輪嘴鬧話見到我影相,我話我只係影餐牌同自己碗米線,冇影人,有乜問題。佢話你咪寫openrice 囉!我閉路電視影哂你個樣!你唔好侵犯到私隱!之後店長媽媽
人生第一次寫食評。諗住簡單一食餐米線🍜,點知可以咁不愉快。

之後店長媽媽走過來執嘢,我話你個女啲態度,真係好差。佢媽媽同我哋道歉,話佢之前有啲客亂嚟,所以佢嗰女先咁敏感。我話希望佢哋改善下。

真係從來未試過咁樣…其實食物係其次,唔換ok的,不過唔好咁惡死,咁樣鬧客人,我哋都係食個lunch 啫⋯⋯

香港餐飲業寒冬,估唔到會有人咁樣做生意,希望改善下啦⋯⋯
2024-09-16
$65 (Lunch)
2024-08-13 3072 views
平時好鍾意食米綫😍今次內地過江龍尼到香港開分店緊係要試一試佢啦!😆泡椒二仙米線 加腰花腰花其實係豬嘅腎臟🐷具有補腎利水嘅食療功效💆🏾米線比較幼細湯底都幾辣🌶️但越食越爽😚番茄虎皮豬蹄🍖米線+蝦滑+蘭花干番茄湯好濃厚🍅蝦滑好新鮮彈牙 🦐色澤鮮艷炸蛋🍳得內地先有嘅菜式非常酥脆沉落湯底吸收晒啲汁😚牛肉餡餅滿滿嘅牛肉餡啖啖肉😚冰糖山楂凍馬蹄椰子水🥥2款飲品都好鮮甜岩曬食辣野解渴!🤑
平時好鍾意食米綫😍

馬蹄椰子水🥥
2款飲品都好鮮甜
岩曬食辣野解渴!🤑
2024-08-08 2658 views
-曾三仙米綫🍽️-藤椒三仙米線藤椒個辣湯有驚喜好鐘意個陣麻香味而且米線好索湯煙韌程度岩岩好😋三仙包左木耳/鵪鶉蛋/竹笙/番茄/蟲草花/豬潤/午餐肉/肉絲勁多料🤣-冒烤鴨米線冒烤鴨個味超濃就算配左個麻辣湯都飲到鴨香味😌烤鴨份量都好多成6,7舊😋-炸腐竹片/炸蛋炸腐竹片要試當小食脆卜卜咁食又得放入湯浸一陣食又得😍炸蛋聽得多食就第一次呢個一定要浸麻辣湯超正🤣-三仙蒜香牛肉蒜香味勁出而且係冷盤牛肉如果米線太辣可以降下溫😉-磁粑油條推介呢個甜品佢唔係普通磁粑而係釀左入油炸鬼度出面再灑黑芝麻砂糖👍-小吊梨湯/冰糖山渣茶解膩解辣就要試佢自家制飲品😉-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 太子花園街228號地舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_太子#foodieluveat_川菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #曾三仙米綫
曾三仙米綫🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_太子
#foodieluveat_川菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #曾三仙米綫 #太子 #米線 #川菜 #四川米線
2024-08-05 1989 views
上次已經食過一次,今次兩個人一起去,我和上次一樣點了火鍋米線,加了雞爪豬肝肉條鵪鶉蛋,朋友點了藤椒米線中辣,加了豬腰蝦滑上次就吃過豬肝肉條,很嫩。火鍋米線是牛油湯底味,裡面很多花椒,真的很麻很辣,重口味人士可點藤椒味相對走清新路線,藤椒香味有,我覺得也挺好吃的豬腰第一次吃,一點騷味都沒有,這點很好!還點了他的牛肉小吃和油條糍粑,推薦大家油條糍粑,溫溫熱熱的,油條香和糍粑甜甜的糯米很解辣小吊梨湯也很適合解辣,總之我還會再來第三次😋
上次就吃過豬肝肉條,很嫩。

藤椒味相對走清新路線,藤椒香味有,我覺得也挺好吃的

豬腰第一次吃,一點騷味都沒有,這點很好!

小吊梨湯也很適合解辣,總之我還會再來第三次😋

平時都係去開旺角搵食比較多,好少喺太子發掘美食,今次同朋友行完花墟,就來到附近嘅曾三仙米綫食午餐啦!原來曾三仙米綫係大陸連鎖店來嘅,全國分店超過1000間,而位於太子呢間就係香港嘅第一間!知道咗原來係咁出名嘅,即刻同朋友食返碗地道嘅川渝米線先~藤椒蝦滑米線加滷鵪鶉蛋💰HK$67湯底辣度係小辣,藤椒湯底係比較清淡嘅一款辣,味道偏麻為主! 蝦滑爽口彈牙,滷鵪鶉蛋滷得很入味~冒烤鴨米線💰HK$62湯底辣度係中辣,除咗辣味之外,仲多咗一份鴨肉嘅獨特香氣!烤鴨份量多,米線偏幼身,口感軟滑Q彈,另外仲有海帶絲同木耳絲增添口感~重慶現炸小酥肉💰HK$25小酥肉香脆得來肉質依然好柔軟,點埋旁邊嘅辣粉更惹味~糍粑油條💰HK$16外層嘅油條好酥脆,中間嘅糍粑口感好軟糯,表面佈滿芝麻碎碎,用來做飯後甜品一流,食完超滿足~百香茉莉茶💰跟餐+HK$9既有百香果嘅香甜味,又有茉莉茶陣陣嘅清香~冰糖山楂凍💰跟餐+HK$9飲落去似係山楂餅嘅味道,底層仲有山楂凍,酸酸甜甜好開胃~

藤椒蝦滑米線加滷鵪鶉蛋💰HK$67

冒烤鴨米線💰HK$62

重慶現炸小酥肉💰HK$25
小酥肉香脆得來肉質依然好柔軟,點埋旁邊嘅辣粉更惹味~
重慶現炸小酥肉

糍粑油條💰HK$16
糍粑油條

百香茉莉茶💰跟餐+HK$9
既有百香果嘅香甜味,又有茉莉茶陣陣嘅清香~

冰糖山楂凍💰跟餐+HK$9
飲落去似係山楂餅嘅味道,底層仲有山楂凍,酸酸甜甜好開胃~
2024-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
重慶現炸小酥肉
糍粑油條
2024-07-25 1255 views
又再到訪太子特色麵店上次食完 lam lam 唎今次呢個四仙米線 湯底係微酸微辣 配料是固定嘅 但可以揀走邊種配料配料全部都係脆,肉絲係肉絲炒麵嘅粗版,有啲似豬頸肉,我最鐘意;豬潤雖然薄,但無怪味同埋脆嘅!怕豬潤陣喖嘅都可以一試!米線係幼身,滑得黎又索汁!譚仔嘅價錢,食到唔同嘅風味!大推~~Location : Prince Edward Price : $50-$100/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
又再到訪太子特色麵店
上次食完 lam lam 唎

Location : Prince Edward
Price : $50-$100/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2024-07-25 1169 views
米線係用鐵鍋上🍲選用幼身米線🍜但仍然保留到爽彈口感質地順滑易入口😋十分掛湯💯 蕃茄濃湯腰花米線 $58腰花好大塊🤩一送上枱即食口感鮮嫩無腥味但浸耐左先食就會影響口感記得趁早夾出黎慢慢品嚐😽 冒烤鴨米線 $62烤鴨份量十足🦆夾曬出黎有成碗咁多鴨肉鹹香👌🏻啱曬配搭米線一齊食湯底唔算好辣好麻🌶️有蕃茄增加酸甜味道🍅惹味🤤 三仙蒜香牛肉片 $32牛肉切成薄片狀🥩淋上蒜泥醬汁🧄蒜香十足小食都可以搭配米線食啖啖肉🥰 鍋巴土豆 $20外脆內綿密係蜜糖黑椒薯仔牛柳粒啲薯仔既朋友🤣香口惹味細細粒🥔 糍粑油條 $16炸得酥脆既油條包住煙韌既糍粑撒上花生芝麻粉🥜外脆內軟糯味道鹹鹹甜甜係從來冇食過既配搭🙀估唔到又幾夾 馬蹄椰子水 $18椰子清甜解辣解渴一流💦最驚喜既係有馬蹄爆珠增加口感層次 冰糖山楂凍 $18加入左椰果增加咬口味道酸酸甜甜🍋🍯清爽解膩 整體而言,曾三仙米綫係大陸連鎖店有超過1000間分店作為香港既第一間分店食物質素唔錯✨值得一試🍽️

米線係用鐵鍋上🍲

作為香港既第一間分店
食物質素唔錯✨
值得一試🍽️
2024-07-24 1072 views
我今日放假,約同好友去位於太子花園街228號地舖的曾三仙米線食好味米線,環境舒適,坐得舒服。店員哥哥告知:曾三仙米線在中國大陸是連鎖店,分店超過1000間,而香港花園街係第一間。我點左個滋補三仙米線 $54,好友點左個 蕃茄虎皮豬蹄米線$68;小食係炸腐竹片$9,三仙蒜香牛肉片(冷盆)$32,豆腐泡(3粒)$25;甜品係酒釀豆花 $8(跟餐半價);餐飲係 冰糖山楂凍 $9(跟餐半價),及百香茉莉茶 $9(跟餐半價)。滋補三仙米線是藥膳湯底,材料豐富好味;蕃茄虎皮豬蹄米線以新鮮蕃茄為湯底,虎皮豬蹄軟腍入味又有咬囗,炸腐竹片香脆好食,蒜香牛肉片惹味,豆腐泡好特色,酒釀豆花有酒香,豆花滑溜;冰糖山楂凍清涼,百香茉莉茶好飲。

• 滋補三仙米線
  • 豆腐泡
  • 冰糖山楂凍
  • 百香茉莉茶
2024-07-20 980 views
曾三仙米線於內地有逾千間分店而太子分店則是香港首店餐廳主打不同湯底的米線及有售賣不同地方的小食不妨到此嚐嚐特色米線冒烤鴨米線 $62湯底可選辣度為中辣 米線相對軟身 但都很掛湯而重慶烤鴨肉質嫩滑 份量也很多啖啖惹味可口喜歡吃鴨肉的必試~藤椒蝦滑米線 $58湯底可選辣度為小辣或中辣比起前者較為清淡 比較重麻香味湯底配料同樣豐富 而且蝦滑新鮮彈牙鍋巴土豆 $20薯仔外脆內軟帶酸甜令人一口接一口重慶現炸小酥肉 $25炸得酥脆但又不算太厚粉可蘸上隨碟奉上的辣椒孜然粉會更加惹味歌樂山辣子雞 $25比較辣的一款小食冰糖山楂凍 $9入口酸甜 吃到粒粒爽口的山楂凍馬蹄椰子水 $9啖啖濃郁椰子香氣配上爽脆馬蹄粒粒 清新解膩~⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐曾三仙米綫 📍太子花園街228號地舖
曾三仙米線於內地有逾千間分店

湯底可選辣度為中辣
米線相對軟身 但都很掛湯
而重慶烤鴨肉質嫩滑 份量也很多
啖啖惹味可口
喜歡吃鴨肉的必試~

藤椒蝦滑米線 $58

冰糖山楂凍 $9
入口酸甜 吃到粒粒爽口的山楂凍

馬蹄椰子水 $9
啖啖濃郁椰子香氣
配上爽脆馬蹄粒粒 清新解膩~

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

曾三仙米綫
📍太子花園街228號地舖
2024-07-19 6454 views
跟另一半去到太子路過一間望落幾得意嘅餐廳叫曾三仙米線🍜經侍應介紹,原來呢間餐廳喺中國大陸有超過1000 間分店嘅連鎖餐廳而呢間喺香港係第一間分店見到餐廳內裝修幾靚今晚又想食有湯嘅晚餐🍲就入去食啦入到去隨便坐用手機📱掃QR code 睇menu 📖侍應提醒,一碗米線係好大碗建議我哋兩人點一碗米線share之後再點其他小食我哋就聽從侍應提醒點咗碗米線,另加其他小食餐廳有個自助區䓤,酸瓜,芫茜🌿,都係自取正👍🏻,啱哂我呢啲鐘意食葱撈湯嘅人🥳✨冒烤鴨米線🍜🪿點咗小辣🌶️真係好大碗內有大量木耳絲同埋竹笙墊底同時內有最少十件鴨件而且件件都係肉🍖唔會淨係得鴨背冇肉食湯底酸辣度剛好👍🏻唔會辣到流哂眼水而家米線碗好深米線真係食極都仲有兩個人一齊share 就啱啱好👍🏻👍🏻唔似其他連連鎖米線店咁食幾啖就食完而呢間米線係比其他嘅幼,似米粉但又唔會一夾就碎口感幾好👍🏻✨手打牛丸🐮🧆一份有七粒牛丸好有牛香唔霉的,咬落好彈牙入面仲有牛筋粒,好有咬口✨炸蛋🥚🥘俾個菜名吸引,就試下咩來頭侍應提醒要點落湯食原來係炸過嘅蛋醬點落湯食,酸酸辣辣,又有脆口嘅口感係好特別嘅食材✨磁粑油條🍨炸饅頭撈埋黑芝麻加糖🍩黑芝麻煮得好香而饅
跟另一半去到太子

今晚又想食有湯嘅晚餐🍲
就入去食啦
入到去隨便坐

用手機📱掃QR code 睇menu 📖
侍應提醒,一碗米線係好大碗
建議我哋兩人點一碗米線share
之後再點其他小食
我哋就聽從侍應提醒
點咗碗米線,另加其他小食

餐廳有個自助區
䓤,酸瓜,芫茜🌿,都係自取
正👍🏻,啱哂我呢啲鐘意食葱撈湯嘅人🥳

✨冒烤鴨米線🍜🪿

而家米線碗好深
米線真係食極都仲有
兩個人一齊share 就啱啱好👍🏻👍🏻
唔似其他連連鎖米線店咁食幾啖就食完
而呢間米線係比其他嘅幼,似米粉
但又唔會一夾就碎
口感幾好👍🏻

✨手打牛丸🐮🧆

一份有七粒
牛丸好有牛香
唔霉的,咬落好彈牙
入面仲有牛筋粒,好有咬口

✨炸蛋🥚🥘

俾個菜名吸引,就試下咩來頭
侍應提醒要點落湯食
原來係炸過嘅蛋醬
點落湯食,酸酸辣辣,又有脆口嘅口感
係好特別嘅食材

✨磁粑油條🍨

炸饅頭撈埋黑芝麻加糖🍩
黑芝麻煮得好香
而饅頭又炸得好香口
呢個侍應提醒要趁熱食
果然熱食時咬落去
脆口饅頭加埋香甜黑芝麻,好好食😋

✨三仙冰粉涼蝦🦐

呢個係甜品🍮
而特別之處
係這個唔係真係有蝦🦐🦐
而係好多紅色嘅涼粉加埋脆口嘅粒粒🍡
並以啫喱襯底🍧
撈埋紅糖汁一齊食
唔太甜,但又好有咬口

✨冰糖山楂茶🧋

甘甘甜甜的,又唔係死甜
底部仲有啫喱,好有咬口
食完米線飲返杯就真係有解渴嘅效果

地面又乾爽
今餐兩個人食都食得好飽🤟🏻
會繼續幫襯
2024-07-18
$70 (Dinner)
  • 冒烤鴨米線
2024-07-17 717 views
今日黎到太子搵食~咁緊係食 #曾三仙米線 😍 呢度嘅米線真係好滑㗎😋 番茄鮮魚片米線🐟鮮魚片真係好滑好滑好滑😍 除咗滑,入口仲有魚鮮味👏🏻識食一定㗎蝦滑🦐 彈牙爽口🤩炸蛋🥚絕對是必試之物,加入湯到索曬湯底d汁😏 要試下😜糍粑油條 🥠真係好好食,好好食😍糍粑配上炸得酥脆嘅油條🔥 口感又脆又QQ🤤🤤四仙米線🍜啱晒選擇困難症嘅你😛有超多樣餸菜😚加腰花更豐富架!!腰花又爽又滑☺️好補身架🌟馬蹄椰子水🥥甜到啱啱好~有埋馬蹄喺度好有口感胸健康過珍奶😜曾三仙米線📍太子花園街228號地舖
今日黎到太子搵食~咁緊係食 #曾三仙米線 😍
呢度嘅米線真係好滑㗎😋

番茄鮮魚片米線🐟
鮮魚片真係好滑好滑好滑😍 除咗滑,入口仲有魚鮮味👏🏻
識食一定㗎蝦滑🦐 彈牙爽口🤩

炸蛋🥚
絕對是必試之物,加入湯到索曬湯底d汁😏 要試下😜

糍粑油條 🥠

四仙米線🍜
啱晒選擇困難症嘅你😛有超多樣餸菜😚加腰花更豐富架!!
腰花又爽又滑☺️好補身架🌟

馬蹄椰子水🥥
甜到啱啱好~有埋馬蹄喺度好有口感胸健康過珍奶😜

曾三仙米線
📍太子花園街228號地舖
2024-07-14 545 views
經過花墟就忍唔住食返碗米線,一人鍋大大一碗,加咗千層肚,配菜加送嚟講有少少貴,不過主菜豬腰好好味,仲可以加酸蘿蔔同蔥同芫荽,再飲一杯小吊梨湯,依家仲係維持緊半價,抵讚飲完炎熱嘅天氣舒服曬👍🏻

飲完炎熱嘅天氣舒服曬👍🏻
2024-07-06 499 views
一間嚟自大陸嘅連鎖店,分店更加係超過一千間!今次喺香港開咗第一間分店,一入到去已經全場full晒,真係好誇張。酸湯三鮮米線 (加腰花&蘭花干) $96 湯底裡面加入咗蕃茄,湯底好濃郁,個感覺同譚仔過橋差唔多,又係乜餸都有仲要餸多過米線咁滯,最吸睛係塊巨型豆卜🤩另外第一次食豬腰花,好特別!味道比豬潤更濃少少,啱晒鍾意食內臟嘅人🤓酸菜虎皮豬蹄米線 (加蝦滑7粒) $93係我最愛嘅酸菜湯😍 湯裏面有勁多酸菜。同埋隻豬手真係好震撼,大嚿得嚟啖啖肉,而蝦滑就爽口彈牙又大粒,太多餸真係食唔晒🥹鍋巴土豆🥔 $20薯角炸得好脆,再淋上酸辣醬,個size啱啱好可以一啖一粒。炸蛋🍳 $10係一款將蛋液放入油炸出嚟嘅小食,店員提醒要浸入湯度食,浸淋咗之後索埋啲汁真係好正👅磁粑油條 $16外型好可愛,好似隻船仔咁🤣油條中間夾住磁粑,再灑上黑芝麻碎,唔會太甜,唔錯!

酸湯三鮮米線 (加腰花&蘭花干) $96

酸菜虎皮豬蹄米線 (加蝦滑7粒) $93

鍋巴土豆🥔 $20
薯角炸得好脆,再淋上酸辣醬,個size啱啱好可以一啖一粒。

炸蛋🍳 $10

磁粑油條 $16