4 day(s) ago 0 views
聽朋友講元朗開咗一間過江龍米線鋪,喺內地都少有名氣,於是就決定搵日得閒嚟試。💕地理位置都算方便,喺輕鐵大棠路落車,然後行5至6分鐘左右就到倒。同朋友Around 6:30左右時間嚟到,見到舖頭生意都非常好,入邊幾乎坐滿晒人。因為係第一次去,所以都唔係好清楚有咩特色,但店員好熱情咁樣介紹。而餐牌上都有就住唔同口味嘅辣度仔細列明咗出黎,左至右遞增(唔辣:蕃茄 ⮕ 滋補 ⮕ 酸菜 ⮕ 藤椒 ⮕ 酸湯 ⮕ 泡椒 ⮕ 火鍋:最辣)舖頭仲有自助區,可以自己出去攞啲小菜,例如蔥花,炸蒜,醃蘿蔔,芫荽。另外仲有碗/筷子/湯𢳂,有需要都可以自己出去攞,夠晒方便。雖然餐廳好熱鬧,但喺qr code落咗單之後等咗一陣就有得食,上餐速度唔錯酸湯蝦滑米線四仙米線有大概八粒蝦滑,非常足料,配有木耳、鵪鶉蛋、竹笙、蕃茄、豬肚、黃花午餐肉、肉絲。湯底濃郁😋糍粑油條外層酥脆嘅油條包裹住柔軟嘅糍粑,咬落去嗰陣,先係油條嘅香脆,然後係糍粑嘅Q彈,口感層次豐富😍牛肉餡餅即叫即整,端上枱嗰吓熱辣辣,外皮金黃酥脆,一咬落去即刻有啲「嚓嚓」聲,然後就有陣胡椒味擁入口,牛肉內餡份量唔算特別多,成個餡餅相對嚟講都比較乾身豆腐花同出邊一

酸湯蝦滑米線
四仙米線

豆腐花同出邊一般餐廳嘅唔一樣,比較挺身同埋凝固,口感上比較似啫喱
5 day(s) ago 0 views
炸蛋很適合用來配米線一起吃,用蛋漿炸成一個餅,口感卜卜脆,用來點米線既湯汁一流👍🏻喜愛芫荽蔥的朋友可以任取,不愛的人可以不取,自由選擇,適合不同人的口味。藤椒三仙米線$60 & 酸湯三仙米線 $60叫了正常辣(小辣)三仙是這個店的招牌,總共9個配料 都只是$60 :木耳、鵪鶉蛋、竹笙、番茄、蟲草花、豬肝、午餐肉、肉絲、木耳。配了超多料,而且都不用想😂 湯底方面,我的是藤椒,麻辣口味,十分惹味,而且配料都很吸味,麻味與米線十分結合。酸湯比較開胃,酸酸辣辣湯底的鮮美和酸辣能夠刺激味蕾,令人回味無窮。鍋巴士豆(小食) $22十分推這個土豆!外脆內軟,汁酸酸甜甜。這個必點!如果分量可以更多便好了,真的很好吃😍百香茉莉茶 & 冰糖山楂凍 跟餐半價 $10有椰果在內,十分有咬口,配米線喝,十分一流,清涼解渴。三仙冰粉涼蝦 跟餐半價甜品 $13😍😍 食完米線再吃這個,簡直是透心涼,內有紅糖味,提子乾,爆珠等配料。

炸蛋

藤椒三仙米線$60 & 酸湯三仙米線 $60

叫了正常辣(小辣)
酸湯比較開胃,酸酸辣辣
湯底的鮮美和酸辣能夠刺激味蕾,令人回味無窮。

鍋巴士豆(小食) $22

百香茉莉茶 & 冰糖山楂凍 跟餐半價 $10
有椰果在內,十分有咬口,配米線喝,十分一流,清涼解渴。

三仙冰粉涼蝦 跟餐半價甜品 $13

2025-01-11 0 views
元朗西菁街最近開咗一間國內人氣米線😚@tsang_sam_sin.hk✅️主打特色湯底 小食 甜品及飲品✅️自助區有餐具 芫茜 蔥花 酸辣蘿白任取✅️ 跟餐飲品 甜品及小食有優惠#四仙米線湯底微辣🌶配菜豐富有鵪鶉蛋 蕃茄 竹笙 金針菜 午餐肉 豬潤 肉絲 木耳等....好喜歡金針菜嫩口爽脆 豬潤夠嫩滑👍米線比平時食開更幼細滑溜 掛湯一流😋#泡椒三鮮米線 湯底酸辣適中有泡椒香氣 😋 配菜大致上一樣 另外加咗彈牙味鮮蝦滑🦐 #糍粑油條即叫即炸 油條中間有軟糯煙韌糍粑 表面撒上黑芝麻糖霜 入口香脆有啖啖芝麻香氣👍好味到再 encore😋#三仙冰粉涼蝦清甜可口 係解辣最佳甜品 冰粉入口滑捋捋加上爆珠粒粒 提子等配料😋兩款有果香味清甜飲品 🥤#冰糖山楂凍#百香茉莉茶

元朗西菁街最近開咗一間國內人氣米線😚

兩款有果香味清甜飲品 🥤

#冰糖山楂凍
#百香茉莉茶

2025-01-05
$90 (Lunch)
米線另類選擇成日食三哥,有時都會想試下其他款式嘅米線曾三仙呢間店款式配料都好多選擇三仙標綁住有自己嘅特色,有9種配料咁多由滋補,當中有紅棗,到三仙微辣,而泡椒係更麻辣用QR code 落單,點米線可以半價$10 加配自家製飲品🔶 酸湯三仙米線 $60一大鍋米線,三仙一鍋有9款餸,包括木耳,鵪鶉蛋,竹笙,蕃茄,蟲草花,豬肝,黃花,午餐肉,肉絲唔好睇佢個湯好紅,其實係酸多過辣豬肝好薄切,肉絲都幾滑又大條米線係幼身款,食落好滑,米線好入味跟 小吊梨湯飲到有雪耳,梨粒係裡面,係有少許甜滋補蝦滑米線 $57滋補湯底有藥材味,蝦滑有接近10粒咁多,口感彈牙,有好多蕃茄,令成個湯底都好甜配百香茉莉茶 $10有百香果果粒,茉莉茶花,好似飲緊水果茶咁,甜度啱啱好糍粑油條 $18 食左個賣相幾得意嘅小食,香港唔係好多地方有得食兩件炸油炸鬼,中間包住煙靭嘅糍粑,上面有好多芝麻砂糖粒,食落甜甜地又好有口感高湯娃娃菜 $14 淡淡清湯,娃娃菜新鮮爽脆,好新鮮
米線另類選擇
成日食三哥,有時都會想試下其他款式嘅米線
曾三仙呢間店款式配料都好多選擇
三仙標綁住有自己嘅特色,有9種配料咁多
由滋補,當中有紅棗,到三仙微辣,而泡椒係更麻辣

🔶 酸湯三仙米線 $60
唔好睇佢個湯好紅,其實係酸多過辣
豬肝好薄切,肉絲都幾滑又大條
米線係幼身款,食落好滑,米線好入味
跟 小吊梨湯
飲到有雪耳,梨粒係裡面,係有少許甜

滋補蝦滑米線 $57
配百香茉莉茶 $10
有百香果果粒,茉莉茶花,好似飲緊水果茶咁,甜度啱啱好

糍粑油條 $18
食左個賣相幾得意嘅小食,香港唔係好多地方有得食

高湯娃娃菜 $14
淡淡清湯,娃娃菜新鮮爽脆,好新鮮
2024-12-27
$75 (Dinner)
  • 酸湯三仙米線
  • 糍粑油條
2025-01-07 0 views
今日食既係位於元朗既曾三仙分店, 係一間係內地好出名既店, 而家係香港都有幾間分店一入店勁有feel, 空氣中淡淡的辣椒味道, 我點了藤椒蝦滑米線, 藤椒除左辣之外仲有一種好清新既麻香味, 令到胃口大開蝦滑爽彈得黎又幾有鮮味, 米線係幼既個種, 淋爽, 同個湯底好夾, 而且一共有6粒既蝦滑, 份量十足!!因為點左中辣既關係, 其實都幾辣下, 點左杯百香茉莉茶, 好香既茶香, 不錯有幾樣中式既甜品可以點, 我點左既係三仙冰粉涼蝦, 冰粉味道幾特別, 甜甜的糖漿加上冰粉既口感, 可以話係相當不錯!!

2025-01-03
Type of Meal
Dinner
2025-01-02 8 views
曾三仙喺國內擁有許多米線店,特別在雲南、重慶和四川等地,堪稱川渝米線大王。以獨特湯底和新鮮食材,根據個人口味,添加各種配料,吸引唔少米線愛好者。🍜雞湯米線 $50雞湯超濃郁,裏面有新鮮的娃娃菜和嫩滑雞件,口感十分滿足。另加蝦滑$ 5/粒,新鮮彈牙。🍜藤椒鮮魚片米線 $56藤椒湯底帶有微麻微辣風味,魚片鮮嫩,木耳絲海帶絲韭菜與米線的搭配十分絕妙。🥢重慶見小酥肉 $27小酥肉炸得外層酥脆,而內裡的肉質則保持鮮嫩,沾一些辣椒粉,讓味道更加豐富。🥢炸蛋 $12非常特別嘅小食,將生雞蛋打入面糊中,然後炸至外皮金黃酥脆,浸湯吃另有一番風味。🥤小吊梨湯 跟餐半價$10湯底清甜,裏面有雪耳碎,清爽滋潤。🍧三仙冰粉涼蝦 跟餐半價$13涼蝦是用木薯粉做,口感滑嫩,搭配冰粉非常清甜,爆珠粒粒增加口感,作為甜品再合適不過。多款湯底,蕃茄、滋補、酸菜、藤椒、酸湯、泡椒,有辣有唔辣,梗有一款你喜歡😋

🍜雞湯米線 $50
雞湯超濃郁,裏面有新鮮的娃娃菜和嫩滑雞件,口感十分滿足。
另加蝦滑$ 5/粒,新鮮彈牙。

🍜藤椒鮮魚片米線 $56

🥢重慶見小酥肉 $27

🥢炸蛋 $12

🥤小吊梨湯 跟餐半價$10
湯底清甜,裏面有雪耳碎,清爽滋潤。

🍧三仙冰粉涼蝦 跟餐半價$13

• 雞湯米線
  • 藤椒湯底米線
2024-12-27 260 views
📍 曾三仙米線(元朗) 原來依間舖頭,又有米線食,同時亦都有滷肉飯食,下次我先食個飯🍚天氣凍凍地,食返少少辣嘢暖吓胃,lunch嘅時間依間餐廳都人來人往,十分滿客!特別嘅係真係用砂鍋去煮米線,令到成個湯底同配菜都好入味👍真心可以回頭再食🩷✨ 藤椒三仙米線依一碗三仙米線,係店內嘅招牌,一碗入邊已經有九款餸,直程係唔使自己加配料亦都唔使諗!而且九款餸,仲要係好豐富,真係食完都已經飽咗!配木耳、鵪鶉蛋、竹笙、番茄、蟲草花、豬肝、黃花餐、肉肉絲湯底有好多款可以選擇,我哋就揀咗藤椒重慶辣,帶有點麻辣味,呢種麻辣係慢慢滲透入嚟,所以吃好過癮,令人接受,又不會係死辣🤲🏻✨ 泡椒蝦滑米線泡椒嘅辣有啲過癮,飲晒成個湯都唔會覺得口渴!配料有木耳、韭菜、海帶絲!撈埋同啲米線一齊食,係好有口感👍蝦滑大約有接近10顆,肉質超Q彈,很爽口好吃😋✨ 鹵水雞腿非港式版滷水,而係內地風味嘅滷水,大大隻雞髀,雞肉亦都好嫩滑,而且仲好入味🐤✨ 酸菜帶有點麻辣🌶️撈落面嗰度食,味道啱啱好,酸酸辣辣幾開胃,如果只係淨食酸菜就有啲麻🤭🤭✨炸蛋第一次食,入邊係空空嘅,但係炸得好脆身,浸入去湯底食,吸收晒湯汁嘅精華,而且食落都幾特別,

📍 曾三仙米線(元朗)

特別嘅係真係用砂鍋去煮米線,令到成個湯底同配菜都好入味👍
真心可以回頭再食🩷

✨ 藤椒三仙米線
而且九款餸,仲要係好豐富,真係食完都已經飽咗!
配木耳、鵪鶉蛋、竹笙、番茄、蟲草花、豬肝、黃花餐、肉肉絲

✨ 泡椒蝦滑米線
蝦滑大約有接近10顆,肉質超Q彈,很爽口好吃😋

✨ 鹵水雞腿

✨ 酸菜

✨炸蛋
第一次食,入邊係空空嘅,但係炸得好脆身,浸入去湯底食,吸收晒湯汁嘅精華,而且食落都幾特別,有湯汁味嘅同時亦都有蛋香味🥚

飲品跟套餐係半價優惠咋,而且仲係每日新鮮自家製煲出嚟,真係每一日都新鮮滾熱辣,嚟到係必嗌嘅飲品🥤

✨ 冰糖山楂凍
山楂味好濃郁,但係亦都唔會太甜,可以消除辣味,又可以消除油膩感🩷

✨ 百香茉莉茶
帶有百香果果粒,茉莉花果,有咬口之餘,同時亦都可以當果茶咁飲,甜度啱啱好🥤

2024-12-24 255 views
見到第二間分店嘅好評好多,我喺外賣平台睇唔明三仙同四仙嘅湯底有咩分別,求其嗌咗個泡椒三仙米線。入面有木耳、鵪鶉蛋、竹笙、蕃茄、蟲草花、豬肝等等。首先個湯底唔會好味到好開胃,或者好想飲啲湯底。入面啲配料全部都好碎,散修修,食落冇咩食物嘅口感,好空虛見啲飲品好有特色,嗌咗冰糖山楂凍,幾好飲幾清新
見到第二間分店嘅好評好多,
入面有木耳、鵪鶉蛋、竹笙、蕃茄、蟲草花、豬肝等等。

首先個湯底唔會好味到好開胃,或者好想飲啲湯底。
入面啲配料全部都好碎,散修修,食落冇咩食物嘅口感,好空虛

見啲飲品好有特色,嗌咗冰糖山楂凍,幾好飲幾清新
2024-11-27 437 views
經過見到咁有間新舖,一睇個招牌咁有港式懷舊風味仲以為係本地嘢,原來係國內已經紅極一時嘅曾三仙米線!啲款多到數唔到即刻上網搵下有咩好食,睇留言話肥腸同酥肉好肥,咁試下豬腰啦,應該爽口既,至於湯底因為太肚餓既關係揀左最能夠想像到既籐椒,辣度只有兩種:小辣/麻辣。初嘗過江龍當然由低試起揀小辣上台係熱騰騰既鐵窩,泡菜同配料(蔥、芫茜)係自助吧攞,配飲品價錢減半,想試既馬蹄椰子水無曬,估唔到呢百香茉莉茶都有驚喜,酸酸甜甜仲有啲果凍係底,唯一要挑剔就係會啜埋啲茉莉花。配料都好足,除左韭菜之外,仲有海帶絲蕃茄同埋木耳絲食食下聽到另一台男士走果陣講話好辣,店家叫佢可以同佢地講,另外提供一碗湯中和辣度,有啲驚訝因我同佢係一樣既湯同辣度,辣就唔講得上好辣,但麻就一定有,大家既接受程度不同。但令我讚嘆既係豬腰花既嫩滑度,係食豬雜粉都做唔到咁嫩滑!而且米線都好滑,可能有人會覺得太稔,但就比市面上既米線幼,我覺得好食就得啦!下次會試下四仙

啲款多到數唔到

初嘗過江龍當然由低試起
揀小辣
藤椒腰花米線

配料都好足,除左韭菜之外,仲有海帶絲蕃茄同埋木耳絲

腰花

下次會試下四仙
$70 (Lunch)
藤椒腰花米線
腰花