10月21日晚上,我和家人一行4人同到這食飯(鐵板燒),因為不知到那裏吃? 只好上網找找看,誰知這真是一個好介紹!當晚剛沒太多人到來,固此我們不需等便能入坐。待應及經理的招呼非想親切,態度熱誠!而食物非常新鮮,例如:神戶牛肉,真的入口即溶; "拖羅"壽司,拖羅的賣相非常鮮味(鮮紅色),食入口.. 嘩!真的有如"威化紙" 那般,入口即溶, 鮮味無比。我最喜愛的鵝肝,雖然多油點,但因有塊面包一同食,而面包可吸油,鵝肝面脆內溶,非常好味! 有一點我覺得不太理想是: 鐵板燒的鐵板不是向著客人,而是向牆(即廚師面向牆煮食物),好像沒有那鐵板燒的風味!

當晚剛沒太多人到來,固此我們不需等便能入坐。

待應及經理的招呼非想親切,態度熱誠!
真的有如"威化紙" 那般,入口即溶, 鮮味無比。

2006-09-18 18 views
有天跟朋友聚舊,本打算到耀華街的樓上吧去,順便在那兒叫兩三個小吃便可。經過這新開小店,見它又是間居酒屋,即管一試!以下食物值得推介:1) 雞泡魚乾2) 安格斯牛肉3) 泡菜餃子烏冬4) 香芒焗銀雪魚魚生等食品還不錯,很新鮮。但相比起熟食,還是熟的食品做的出色!始終這還是師傅的功夫吧!! 其實羊鞍都是不錯之選,可惜芥辣的味太搶了。已經去過不5次了, 每次老闆都熱誠招待^o^

1) 雞泡魚乾
2) 安格斯牛肉
3) 泡菜餃子烏冬
4) 香芒焗銀雪魚

已經去過不5次了, 每次老闆都熱誠招待^o^
2006-05-30 9 views
i was supposed to write an 'obituary' for it thinking it has closed but now found out it only moved. it's the kind of local jap restaurant but better than one in same aberdeen district. besides usual sashimi, cooked food, it has teriyaki table which abit special. all three r acceptable quality for its price. recommended r lobster, avail as teriyaki & wondon, esp the latter. for less than $70, u already has quite big lobster which is quite fresh. my bro also said goose liver quite good but i hvnt tried.
2006-03-21 2 views
刺身都好抵,至愛佢鐵板鵝肝,另外仲有龍蝦烏冬都係必食,一個星期最少去2次.不過衛生麻麻,成日都有陣異味,老板好nice,不過唔係成日響舖,佢唔響舖就弊啦,d伙計就懶懶閒咁.因為香港仔日本野都好多野,佢又唔算平,所以做到05年大除夕就結業啦,以後我都唔知去邊度搵平價鐵板鵝肝食 -_-

-_-
2005-08-11 5 views
我返學時, 一個禮拜食一次,這店的食物都幾好食,學生餐又ok 便宜...幾好ar...但係唔係太飽, 對於附近的學生都係幾好的選擇, 可以解下食日本野的癮~學生餐25蚊有汽水送...
學生餐25蚊有汽水送...
2005-06-25 21 views
依度d鐵板真係有番一手ga, 好似我上次食o個個beef溥燒咁ar,包左d蔥花同蒜片係入埋,認真唔錯!仲有,鐵板帶子都幾好ga,不過我覺得鵝鐵板肝真係一定要一試la!!!刺身方面我都覺得唔錯既,幾新鮮ga!!至於服務態度方面, 我o個之呢就坐鐵板台既,食食下,鐵板師傅又會同你傾下計bor, 我覺得幾親切!不過地方la我就覺得偏僻左d la 同埋店舖面積比較細!!
不過地方la我就覺得偏僻左d la 同埋店舖面積比較細!!
2005-06-19 14 views
呢間野真係超級差wo!!!我地無著校服去,咁就問個waitress可唔可以叫學生餐啦,佢話無問題,咩証明都唔使,咁我地就叫啦!落晒單之後見到佢同一個大粒d既waiter拎住我地張單傾左一輪...跟住就走黎同我地講過左優惠時間...無學生餐wo!擺明就係見我地唔似學生,唔想俾優惠我地姐!咁你一早就唔好話得啦!唉...咁都算啦...最多再叫過既姐! 叫左一碟"鐵板燒牛肉定食"1分鐘到就拎黎到...碟野係用碗上,而且仲凍晒既!我問:"點解呢碟野唔係用鐵板上既?"佢竟然答我:"鐵板燒牛肉唔係一定用鐵板上,d牛肉係用完鐵板燒完放左落隻碗到wo!"但係果碗所謂"岩岩用完鐵板燒好"既牛肉係凍架!又真係"好"有特色wo!佢擺明就係俾之前已經整好左既學生餐既料我啦,但係又要收番正常價,簡直係無良既商人呀!d waitress 捧碟野過黎問佢係咩黎,佢一頭霧水咁拎番去廚房問!明明個餐係跟燉蛋,點知又係無...用左2片西瓜代替!d西瓜仲要係酸ga!總之成餐都食得好唔開心啦! 簡直係一間唔掂的店!
呢間野真係超級差wo!!!

跟住就走黎同我地講過左優惠時間...無學生餐wo!

1分鐘到就拎黎到...碟野係用碗上,而且仲凍晒既!
我問:"點解呢碟野唔係用鐵板上既?"

總之成餐都食得好唔開心啦! 簡直係一間唔掂的店!
2005-04-15 6 views
香港仔食日本野得果3,4間, 平日去慣大關, 今日lunch試試第2間, 揀左呢間0係舊大街的. 但之後就好後悔了...入到去, 裝修簡陋非常, 好多學生哥, 睇完有咩食後叫左個侍應成5分鐘先來落單, 已經心知不妙.叫左個三文魚生飯($35), 有埋麵豉湯, 燉蛋, 前菜, 但樣樣野都普普通通, d 三文魚不太新鮮...最離譜係d豉油好似水咁稀. 叫人斟茶又冇左件事.我一定唔會再來.
我一定唔會再來.
D 0野食幾好食~但係D魚生好似放0左好耐~而個鐵板燒就等0左好耐~D 洋蔥多D會好食D~
2004-11-20 8 views
今晚約左分左居ge 老婆食飯,我原本係赤柱訂左位,但係佢話太遠唔去,結果去左香港仔食,諗住去果間(大關)食,點知去到門口我地個仔就話唔去呢度食,結果就去左舊大街呢間食,我地叫左個二人餐,$298,諗住唔夠食架喇,點知出奇咁多,我地仲食唔晒添,刺身好新鮮,D湯勁好飲,手卷好好食,其他都好食,係炒飯同燒帶子就差D,不過D野出得好慢,搞到我要成日吹,食到最尾甜品,我個仔不停咁叫我快D叫姐姐攞啦,搞到我好唔好意思,到我吹果時,佢地係俾左個唔記得左ge反應我囉,我心諗,我成晚都吹你地架啦,你地仲唔跟足D喎,不過佢地送左三隻炸蟹?俾我食,唔知點解埋單都只係$298喎,果餐牌話有加一架喎,真係唔明?????不過總之D 食物都算ok啦devilw
不過總之D 食物都算ok啦devilw

2004-08-31 12 views
係開呢頭返工所以成曰有幫襯,坦白講,佢地真保持唔到岩岩開張既水準:燉蛋–跟歺,真係好稀,好似水咁‧吉列豬扒–D粉太厚,好滯‧燒豕肉–全部係肥肉,貨源如此、無計‧魚生–吞那魚、三文魚、魷魚不錯,三文魚籽腥,虾霉

燉蛋–跟歺,真係好稀,好似水咁‧
吉列豬扒–D粉太厚,好滯‧
燒豕肉–全部係肥肉,貨源如此、無計‧
魚生–吞那魚、三文魚、魷魚不錯,三文魚籽腥,虾霉

香港仔愈來愈多日本野食, 而呢間係香港仔第一間有鐵板燒既食店. 其實佢食物水準好普通, 唔係差, 只係唔突出.我食左三樣野:日本蕃茄, 我嫌佢切得太簿, 片蕃茄一夾起就碎了, 搞到"索"得太多汁,好酸!食唔到原味!海膽susi, d海膽唔錯, 不過唔知係咪撞彩食到靚果d~銀雪魚定食, 跟前菜,湯,飯,蒸蛋; 兩大塊魚, 真係好大架! 但係太多汁, 搞到d魚好咸...所以掂唔到汁, 仲係白色魚肉既部份係最好食~~ 同埋白飯硬左d囉!至於點樣"某d侍應態度唔好" 呢??因為單數人頭, 我不幸係要坐"主席位", 位就你set 既, 坐在飲品雪櫃旁邊, 我入座時都話怕唔怕阻住啦, 佢又話唔怕, 到我野食未到佢已經叫我借少少位拎過幾次野, 到我食緊野, 居然有個侍應語氣好似好客氣但又其實態度好唔好咁同我講: 不如同你搬去果邊丫(餐桌另一邊), 呢度阻住我地拎野!!我冇望佢當時咩樣, 我只係好快咁應: "阻住你拎野呀? 我都知架啦!!" 咁佢就梗係話自己講錯左,係佢地拎野阻住我食野咁啦!! 另一個女仔就好快埋黎話"唔係呀唔係" 咁, 叫我唔洗郁啦(佢驚我鬧果個人搞大卦?!), 咁我又冇話d乜, 當
我食左三樣野:
海膽susi, d海膽唔錯, 不過唔知係咪撞彩食到靚果d~

至於點樣"某d侍應態度唔好" 呢??
另一個女仔就好快埋黎話"唔係呀唔係" 咁, 叫我唔洗郁啦(佢驚我鬧果個人搞大卦?!), 咁我又冇話d乜, 當時我冇乜所謂, 搬咪搬lor, 只係後來見到佢做野都乜笑容, 印象就好差!