2010-09-27 35 views
嚟e度食己經不是今年的事, 次次都同老闆娘說要把她的好味公諸於世, 但次次都無帶相機嚟, 終於今日帶佐嚟 ^^一向嗜辣, 尤愛麻辣的我, 敢說吃了本港許多間有名氣的四川菜, 食味還是比不上這兒, 正如老闆所說 : 好吃就是硬道理
2010-09-26
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
正如牆的另一邊, 老闆所說 : 好吃就是硬道理
水煮魚
川椒鷄
  • 麻辣田鷄
2009-06-09 26 views
大熱天時,街市的熟食中心可能不是開飯人士的熱門選擇。石塘咀街市不算新,又不像士美非路或皇后街的有空調,所以更難留住食客。這種客觀環境下,該只有水準超卓的美食,才能叫人牽腸掛肚、一再幫襯了!幸好,<桃源美食>辦得到這點。搭自動電梯到街市頂,一轉右就看見他們大大張的「黃色餐牌」。看後不禁一怔:口水雞、夫妻肺片、水煮牛肉?全部不是熟食中心的常見食品。難道是臥虎藏龍?好,就試一試到底有幾「堅」!來個口水雞(例牌,$38)、蝦頭膏蝦仔炒飯(套餐連例湯或餐飲,$30),仲有馬拉盞炒芥蘭($22)。吃口水雞,第一個疑問是有多正宗(當然,真正的地道唯有到當地吃);這裡的對辦!麻辣、香口交足貨,雞本身也很嫩口!炒飯也上桌了:其上一小團啡色的,相信就是蝦頭膏,攪拌一下它就溶在飯中了,讓每口飯都有蝦頭的油香!飯炒得夠乾身,也落足蝦仔,水準合格有餘!菜看來不太突出,但同伴一嚐後馬上叫好,原來馬拉盞相當夠香口,卻不會太鹹!兩星期後,來此「安哥」一回,這次則點了水煮牛肉和蒸倉魚的套餐(連飯、例湯或餐飲,各$33),還有拍青瓜($12)。上菜了,水煮牛肉和拍青瓜,件頭都比想像中大;牛肉份量足夠(下了鬆肉粉,但尚可接

幸好,<桃源美食>辦得到這點。

兩星期後,來此「安哥」一回,這次則點了水煮牛肉蒸倉魚的套餐(連飯、例湯或餐飲,各$33),還有拍青瓜($12)。上菜了,水煮牛肉和拍青瓜,件頭都比想像中大;牛肉份量足夠(下了鬆肉粉,但尚可接受),其下則舖了芽菜,我明白是成本上的考量,不過跟牛肉也很配合。汁固然好味,我甚至隔了油用來撈飯!
青瓜也用帶麻辣的汁,不過多了酸甜,亦十分醒胃。蒸倉魚則較細條,而且吃來覺得有一丁點的不夠新鮮。

這樣的氣溫下,吃麻辣菜式,那汗流浹背的感受,怕熱的或許很不喜歡,但也可說是趟過癮的體驗!

口水雞,雞嫩味香辣
蝦頭膏蝦仔炒飯:好蝦,人吃!
馬拉盞炒芥蘭,又係睇唔出咁好味
水煮牛肉,便宜又大碗,也是真材實料
青瓜是大條那種,有咬口
蒸倉魚,頭搭尾長不過一隻筷子,比較細條
2009-05-17
$45 (Lunch)
口水雞,雞嫩味香辣
蝦頭膏蝦仔炒飯:好蝦,人吃!
馬拉盞炒芥蘭,又係睇唔出咁好味
水煮牛肉,便宜又大碗,也是真材實料
青瓜是大條那種,有咬口
蒸倉魚,頭搭尾長不過一隻筷子,比較細條
  • 口水雞,蝦頭膏蝦仔炒飯,水煮牛肉,馬拉盞炒芥蘭,拍青瓜
(Non-member)
2009-06-05
食過幾次, 試左幾樣菜, 口水雞, 西蘭花鮮魷, 青瓜, 黃金蝦 & 生炒骨.口水雞 - 夠味又滑, 例牌2個人剛好西蘭花鮮魷 - 麻麻地, 鮮魷好鞋, 西蘭花又太硬青瓜 - 味道ok, 12蚊但好大碟, 鐘意食爽口既啱晒黃金蝦 - 好味, 蝦有鮮味, 價錢&份量抵食, 多點黃金會更好生炒骨 - 即叫即整, 排骨仲食到脆口, 酸酸甜甜好開胃總括黎講, 又平又抵食, 但人多時間d餸要等得耐d, 閒日去較理想~~

口水雞 - 夠味又滑, 例牌2個人剛好
西蘭花鮮魷 - 麻麻地, 鮮魷好鞋, 西蘭花又太硬
青瓜 - 味道ok, 12蚊但好大碟, 鐘意食爽口既啱晒
生炒骨 - 即叫即整, 排骨仲食到脆口, 酸酸甜甜好開胃

2009-06-05
$55 (Dinner)
  • 口水雞
  • 黃金蝦
  • 生炒骨
其實我都已經幫襯咗好多年,佢地除咗椒鹽蝦,醉鵎鍋,豬骨煲出色之外,今次仲試埋佢嘅口水鷄,水煮肥牛鮮魷,口水鵎: 鷄肉滑,非常入味. 絕對唔似其他食肆咁,"鞋十十"又無辣味!.水煮肥牛鮮魷: 初初食,覺得係有一種好香嘅辣味,但一路食,就愈來愈覺得有一股麻嘅感覺湧現,非常刺激.***但唔食得辣嘅朋友,可以叫佢小辣,如是好似我地咁嗜辣無睹嘅朋友, 可以叫老闆嚟一個大,一定會有一個驚喜! ***
今次仲試埋佢嘅口水鷄,水煮肥牛鮮魷,

可以叫老闆嚟一個大,一定會有一個驚喜! ***
2009-03-06
$80 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 口水鷄
  • 水煮肥牛鮮魷
  • 醉鵎鍋
  • 豬骨煲
2009-02-09 8 views
This shop provides a range of steamed fish set that comes with steamed rice, soup/ drinks ( no additional charge for cold drinks!)There is a wide selection of fish with ad ons, e.g. eggplants, soy sauce, bitter gound, black bean paste, preserved vegetables, etcPrice ranges $26-40 And you had to wait quite a while since they made it to orderThe fish chunk is enormous that u can be full without th complimentary riceAlso other dishes like sweet and sour pork, stir fried chinese dishesALL ade to ord

Price ranges $26-40

ALL ade to order!!
still steaming hot when served !
$26 (Lunch)
2007-10-20 14 views
上次食海南雞飯唔錯,今日再之幫襯,餐牌寫馳名沙爹乾牛河,就試呢個!上檯熱辣辣但不夠'穫'氣,沙爹味淡淡但尚算可口,送餐飲凍檸茶味道一般,為何是日碟河粉點食都食唔完?或者昨晚屋企BBQ食膩咗!!

2007-10-04 14 views
呢間店舖原來由水街搬到此處,以前坐小巴經過見生意幾好但突然轉手,太座話食物唔差但未有機會試!已經第二次幫襯,前晚買碟濕炒什會河返屋企,平時幫襯隔離濠記,,見大大隻字馳名海南雞飯$26,臨走前問老板娘係咪雞油飯佢話係,返屋企食完碟河粉再決定,25蚊味道不過不失.昨日同囡囡再到店舖海南雞飯,26蚊都無大祈望,希望碗雞油飯唔好好似同區華X餐廳咁差,上檯中式湯唔係清雞湯預咗,好在味精唔太多,跟住雞同飯到,雞係冰鮮雞無肉味但係都好滑,雞油飯濕咗少少但味道幾好,兼且碗飯好香,囡囡食都話好味,真係响無祈望下有驚喜,餐飲凍檸茶就一般過一般,其實好懷念細細個契爺帶我去食嘅海南雞飯同拾壹哥嘅海南雞飯>.<