2021-04-15 288 views
澳督飽魚厚切脆豬扒飯配湯。豬扒醃得夠入味, 份量也很大, 飯量適中, 還有一隻小飽魚, 整體是好食, 附上的湯也好味,  飲後也不會口喝,  店舖細小, 只見1 個廚師和一個樓面,  睇得出, 店員十分忙碌, 但很有禮貌.  標題叫得, 大剎風景, 當然, 事出有因, 知道中午食飯時間, 一定好忙, 但真係估唔到, 佢地將需要清洗的碗筷, 只是放在廚房的地上,  負責樓面的店員, 需要在樓面和廚房2個地區, 不停出出入入,  每一次在廚房出出入入時, 其實店員都是大步跨過, 地上的碗碗碟碟  , 當然, 我也相信, 他們一定會洗碗, 但視覺上, 不雅觀, 心理上, 覺得兀突
澳督飽魚厚切脆豬扒飯配湯

2021-04-12
$68 (Lunch)
2021-04-09 312 views
我屋企食神話係北角有間食辣既竹昇麵好好食,本身唔食辣嘅我決定同佢一齊去睇吓有啲乜嘢其他嘢好食。去到城市花園嗰度,門口見到大大隻字寫住「澳門梁慶記米芝蓮全蛋竹星麵食」原來依間野係米芝蓮既,難怪我隻食神堅持要來呢度食。入到去有好多漫畫公仔去呈現竹昇麵嘅做法,之後我見到枱面有個寫住澳門豬扒包,咁我就要左一個,而食神就叫左個澳葡風味串燒喇沙湯米。一路等嘅過程當中都有好多應該係附近嘅街坊叫外賣。一路望住啲街坊同店職員傾偈另外對呢間舖頭感到特別有親切感。嘩,我無諗過原來我叫既豬扒包好大個喺度澳門嘅豬扒包真係一模一樣,上面仲插着支旗仔寫住梁慶就,後面係澳門區旗。喺遠處都問得到個豬扒包所烤過嘅豬扒味道,另外令我最難忘嘅係除咗塊豬扒,連個包都好好食好趣口。真係係我食過最好食嘅豬扒包!而我既食神果碗喇沙湯麵有埋四條串燒,但我唔食得辣唔夠膽食,不過聞到都好重喇沙味。幫我哋落餐同出餐嗰位姐姐態度都非常好👍🏻依家竹昇麵店我一定會帶朋友過嚟再食多幾次!
澳門豬扒包
澳門豬扒包
  • 豬扒包,喇沙湯竹昇麵
2020-10-04 682 views
路過隨便的一餐,湯底選了咖哩,很濃郁還不錯,細的竹昇麵入味多過粗的竹昇麵,咖哩飯味道一般,可以再選幾個菜配著面,支竹好吃,豬排鶴豬腳味道正常無功無過,雞翅不好吃,飲料無糖添加,相對健康
2020-08-01 620 views
疫情期間好少出街,今次去完書店揾食,返屋企個陣睇到咗7仔旁邊呢間麵店。睇落,好似係新開嘅,大門上講佢哋係澳門個間梁慶記分店,過江龍。試咗個濃厚豬骨湯,細麵,32HKD。加餸撿咗五香牛腩(16hkd),脆蜜雞扒(12hkd)。豬骨湯勁好飲,唔似街邊車仔麵個D 腩汁,可以飲得出係落咗好多豬骨來煲,。細麵好彈牙,走梘走的都okay,食起來都算挂湯。麵自帶一D 花生生菜胡蘿蔔絲,睇起來都健康D。牛腩未算好淋,但大大舊,足足半碗咁多,cp值好高好抵食。雞扒都好食,個蜜有少少薑味,食落都好飽肚。埋單加加埋埋60 HKD,好抵食,之後仲會再來食。
埋單加加埋埋60 HKD,好抵食,之後仲會再來食。
豬骨湯細面加牛腩
脆蜜雞扒
2020-08-01
$60 (Lunch)
豬骨湯細面加牛腩
脆蜜雞扒
2020-07-28 437 views
新鋪開張,見到門口有澳門某超級大集團送嘅花牌,又標榜米芝連,就知道呢一間麵店應該來頭不小💙餐廳位置就在富臨炑八韓烤旁邊方便易去!兩間都好正,我都猶豫咗一陣,究竟揀邊間藍店好呢!最後都係決定試吓新野! 入到餐廳我叫咗豬手牛孖根粗麵,雖然等咗好耐先來,餐廳嘅整潔度一般,但面嘅軟硬度OK,豬手都夠林,餐廳人流唔多, 有d講普通話嘅客,都坐得舒服,疫情還疫情,而家嘅香港人,搵食、搵買都係一種表態,食落口嘅係要係良知💛

餐廳位置就在富臨炑八韓烤旁邊

但面