2024-05-30 359 views
嗌咗一個台灣牛肉麵個麵質非常好個湯亦都係頂級嘅。牛肉都夠霖啦但係感覺上唔係最新鮮。嗰個招牌炸豬扒鬍鬚扒燒烤少少酥嘅亦都多肉汁嘅,點下個醬配個豬扒都係好食嘅。價格亦都唔係個牛肉麵,加埋嘢飲都係$60

價格亦都唔係個牛肉麵,加埋嘢飲都係$60
2024-04-25 429 views
經小西灣廣場午餐,知道有間台式出名便當!一於外賣試試!便當選了台式香腸飯大大份!台式香腸好惹味!令人垂涎!酸菜、粟米、豆乾絲及紹菜,配菜豐富,色彩鮮明,令賣相吸引!珍珠奶茶清香奶茶味,有具咬口珍珠!正!

經小西灣廣場午餐,知道有間台式出名便當!一於外賣試試!

便當選了台式香腸飯
大大份!台式香腸好惹味!令人垂涎!
酸菜、粟米、豆乾絲及紹菜,配菜豐富,色彩鮮明,令賣相吸引!

珍珠奶茶
清香奶茶味,有具咬口珍珠!正!

2024-02-27 1030 views
間唔中都會過嚟小西灣廣場飲茶,見今日有啲趕時間,所以決定喺商場內食個快餐。揀咗地下呢間「梁社漢排骨」。據知餐廳來自台灣,喺當地擁有超過 150 家分店,主打正宗台灣便當,有飯餐、湯麵、小食及台式飲品等供應。點咗 2 個套餐👇台灣牛肉麵 ($66)  湯底味道好香醇,飲落順喉清爽,帶辣味又不嗆喉。牛肉選用了牛腱和牛腩,牛腱肥瘦適中、半筋半肉;牛腩軟綿鬆化,腍滑入味。麵條滑溜Q彈,煙韌有嚼勁,食落有麵粉香。至於另一客懷舊炸雞腿飯 ($62)  味道亦一流,雞髀大大隻,新鮮即炸,外皮勁酥脆,一咬有油脂溢出,雞肉嫩滑多汁,入口熱辣辣。配菜分量十足,有粟米、肉碎、酸菜、豆乾絲、紅蘿蔔和椰菜等,有菜有肉,營養均衝又健康。台式香腸 ($25) 香腸燒得啱啱好,外皮帶少少焦香,入口甜甜地,外脆内 juicy,用嚟送飯啱晒。套餐附送原味豆漿或古法冬瓜茶,轉其他正價飲品減 $10。點咗紅豆豆漿 (+$11) 同 珍珠豆漿 (+$10),豆漿用新鮮大豆現磨而成,豆味好濃郁,紅豆綿密、珍珠彈牙,同豆漿好夾。
2K
2024-02-20 398 views
話說,曾經來這店吃過一次,當時 覺得質素未如人意,今次再來吃多次,看看有沒有改進 ~本來就沒有什麼信心,也沒有什麼厚望,不過任何人/事都值得多一兩次機會的 ~However, 上次點過的菜式,今次就不點了,試試個招牌菜 「酥炸豬扒」 才是最實際,如果連招牌菜都做得不好,就很難救了 ~招牌酥炸排骨加豆皮卷:酥炸排骨,其實即是酥炸豬扒,豬扒炸得金香酥脆,肉質鬆軟,肥瘦均秤,吃落就感覺是台灣地道的風味;豆皮卷,同樣香口美味,好吃 ~好!有進步!值得一讚!本篇完 ~

好!有進步!值得一讚!

本篇完 ~
2024-01-31 299 views
小西灣台灣餐廳梁社漢排骨開了一排,今晚第一次來食晚飯。品牌來自台灣,係當地擁有超過150家分店。餐廳環境光亮企理,堂食都好舒適。我食台式便當慢滷豬手飯 ,幾大盒, 有好多舊豬手仲有酸菜,粟米粒,豆乾絲及紹菜,配菜幾豐富,色彩繽紛。阿女食酥脆鹽酥雞湯麵 ,鹽酥雞好高質,皮脆肉嫩, 炸漿好薄,雞肉juicy。湯麵比較清淡,幾適合小朋友食。加個小食台式香腸,yummy。🍯🍋蜂蜜檸檬,清新。🥤珍珠仙草冬瓜茶
小西灣台灣餐廳梁社漢排骨開了一排,今晚第一次來食晚飯。

品牌來自台灣,係當地擁有超過150家分店。

餐廳環境光亮企理,堂食都好舒適。

加個小食台式香腸,yummy。

🍯🍋蜂蜜檸檬,清新。

🥤珍珠仙草冬瓜茶

2024-01-31
2024-01-30 207 views
堂食系一入去系門口落左單比錢先🌸酥脆鹽酥雞飯|$57燒仙草奶茶+$11鹽酥雞熱辣辣夠脆而且好Juicy配菜有粟米、椰菜、鹹酸菜、豆乾絲都幾豐富燒仙草奶茶就淡左少少
堂食系一入去系門口落左單比錢先

🌸酥脆鹽酥雞飯|$57
燒仙草奶茶+$11

鹽酥雞熱辣辣夠脆而且好Juicy
配菜有粟米、椰菜、鹹酸菜、豆乾絲都幾豐富

燒仙草奶茶就淡左少少
2024-01-03 214 views
日前去左小西灣做野, 做完野就同同事隨便入左個商場搵野食見到間台灣野, 門口有小小人龍, 就心思思想試原來佢地係排外賣, 我地就堂食, 慢慢諗食咩我嗌左個古早味滷雞扒湯麵, 加個炸甜不辣, 飲仙草奶茶同事就食台式三杯雞飯塊雞扒大大塊, 滷得好入味, 又唔會乾, 滑得黎啖啖肉, 是正的❤️湯麵個麵質就彈彈地, 唔會淋, 食落去個喉嚨好舒服炸甜不辣就係外脆內彈QQ 的, 香口野, 實係正燒仙草奶茶就正常台式飲品味, 燒仙草份量都唔少, 鍾意燒仙草O既朋友就要試下,  可以揀甜度, 我微糖就O岩O岩好同事個三杯雞飯 聞落去好香, 我偷食左一舊仔雞肉是夠味, 是台式味, 是預期中的味道個份量是對得起價錢
日前去左小西灣做野, 做完野就同同事隨便入左個商場搵野食
見到間台灣野, 門口有小小人龍, 就心思思想試
原來佢地係排外賣, 我地就堂食, 慢慢諗食咩

我嗌左個古早味滷雞扒湯麵, 加個炸甜不辣, 飲仙草奶茶
同事就食台式三杯雞飯
湯麵個麵質就彈彈地, 唔會淋, 食落去個喉嚨好舒服

炸甜不辣就係外脆內彈
QQ 的, 香口野, 實係正

同事個三杯雞飯 聞落去好香, 我偷食左一舊仔雞肉
是夠味, 是台式味, 是預期中的味道
個份量是對得起價錢
2023-11-13 766 views
自己身兼數職,除咗睇風水批命之外,最多人搵我就係攪鋁窗驗窗防水工程,今次哩個客算係咁喇,未收驗窗令但係D窗有問題都主動話要維修!唔只一次,經常聽人講,什麼驗窗驗樓哂Q氣,我眼見係,D鋁窗已經螺絲生锈甚至螺絲唔齊,狀況危險! 唔理! 唔整! 有錢攪令自己外表都唔攞錢攪吓D危險窗! 每次行過哩D單位我必定向上望! 所以深深明白點解政府要驗窗!你估政府好想理你地D窗咩!哩個客屋企係小西灣,女友小熊知道之後就安排好出差路線,約埋一齊係小西灣收工.攪掂完鋁窗之後,小熊話坐係餐廳等緊我,餐廳名叫梁社漢.初初唔明點解去梁社漢開餐,去到開餐就明白.我地點咗客招牌酥炸排骨湯麵,台式滷水雞翼飯,香酥甜不辣,飲品叫咗檸茶同燒仙草奶茶.小熊同我去過台灣,佢話哩間餐廳有兩款味道同台灣當地嘅味道一模一樣! 第一係炸排骨湯麵嘅湯底,我同小熊曾經去過台東一間小麵店,湯底正正就係哩個味道! 即係感覺身處台東!排骨麵湯底清甜,麵條口感比較冧,係自己中意口感,炸排骨即係炸豬扒,外脆內軟豬肉 Juicy,雖然唔係厚切,但厚過不少薄依依嘅炸豬扒!檸檬茶係第二個嘅正宗台灣味,完全無澀味,只有紅茶同檸檬味,小熊知道我係台灣追飲當地

你估政府好想理你地D窗咩!

攪掂完鋁窗之後,小熊話坐係餐廳等緊我,餐廳名叫梁社漢.

初初唔明點解去梁社漢開餐,去到開餐就明白.

檸檬茶係第二個嘅正宗台灣味,完全無澀味,只有紅茶同檸檬味,小熊知道我係台灣追飲當地檸檬茶,所以叫我嚟梁社漢幫襯.

滷水雞翼同香港有分別,香港D滷水雞翼比較偏甜,但梁社漢嘅滷水雞翼偏滷水鹹鮮,雞翼份量絕對大隻過家鄉雞! 所以拒絕再幫襯家鄉雞多時.

小熊問我鋁窗生意傾成點,哩吓仲攪笑! 客人俾完訂金無耐,個女同佢老公就沖返屋企,當我離開一閂門就聽到個女大大聲鬧爆個老豆,又話洗鬼嘥哩D錢又話貴又話叫住佢返嚟先俾訂又唔聽! 兩父女嘈到我係大堂等𨋢都聽得清清楚楚!

唉.... 知道點解政府要驗窗啦!
  • 炸排骨湯麵
  • 檸檬茶
2023-11-07 269 views
酥炸豬扒嘅外層炸得好脆,一咬下去就會發出咔嚓咔嚓嘅聲音,非常過癮。酥炸豬扒嘅外層炸得好脆,一咬下去就會發出咔嚓咔嚓嘅聲音,肉質鮮嫩多汁,入口充滿肉香,好好食呀。份量十足,一隻豬扒就已經可以飽足一餐,非常適合食量較大嘅人士。湯底鮮甜清澈,帶有淡淡的豬肉香氣,非常開胃。配料豐富,增加了層次感,令整碗麵更加美味。
2023-10-24
Type of Meal
Lunch
台灣好出名嘅便當專門店、梁社漢排骨~登陸左香港啦位於柴灣嘅小西灣廣場,店鋪裝修舒服簡約,座位與座位之間座得非常闊落,主打正宗嘅台灣便當,湯麵飯套餐同小食飲品,鍾意食台式野嘅朋友又多一個好選擇啦。🤌🏻台式滷水雞翼湯麵滷水雞翼好入味,麵條好煙靭,感覺有啲似拉麵,湯底偏向比較清淡,適合不重口味嘅人🤣🤌🏻香滷五花肉飯 五花肉肥瘦分明,啖啖肉亦嫩滑,配菜好多😎有豆乾絲、酸菜、栗米、椰菜,蘿蔔絲,配上特製滷水汁顏色好開胃🤤配菜加埋一齊口感豐富,滷水汁配飯可以食好多🤣🤌🏻香酥甜不辣平時去台灣夜市都好鍾意食呢個,口感夠晒煙靭,加上輕輕炸過,面頭有少少鹽做調味,做小食一流🤌🏻珍珠仙草冬瓜茶台灣代表性古早味飲品之一,用冬瓜熬製而成去熱利水消暑功能,好鍾意呢種清甜,加埋珍珠同仙草將成杯嘢飲變成甜品咁🤣好味🤌🏻紅豆豆漿紅豆🫘做到微甜,唔會搶晒豆漿嘅豆味🚩 梁社漢排骨 (柴灣)柴灣小西灣道10號小西灣廣場地下G01號舖#addifoodie #addifoodie小西灣#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫

🤌🏻台式滷水雞翼湯麵

🤌🏻香滷五花肉飯

🤌🏻香酥甜不辣

🤌🏻珍珠仙草冬瓜茶

🤌🏻紅豆豆漿
紅豆🫘做到微甜,唔會搶晒豆漿嘅豆味

🚩 梁社漢排骨 (柴灣)
柴灣小西灣道10號小西灣廣場地下G01號舖

#addifoodie #addifoodie小西灣
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #香港探店 #小西灣 #台灣
2023-10-18
Type of Meal
Dinner
2023-10-29 262 views
小西灣新開的台灣店店舖地下超級大間,開揚地方衛生。<梁社漢排骨> 柴灣很少台式餐廳,終於有一間正宗過江龍台式便當首先滷雞扒超級厚又大塊,雞肉多汁入味, 啖啖肉好正古早味滷雞朳飯餐只售$59 非常超值飯內有粟米,咸菜,肉碎,菜甫,紹菜,豆乾絲,口感非常豐富!好適合學生, 午飯時間超多人!喜歡吃台式便當就是很多配料,有菜有肉好健康,又便宜!加10元可以轉特色飲品,燒仙草奶茶,甜甜滑滑好味道!燒仙草有清熱氣功效, 多喝有益身心懷舊炸雞腿湯麵 $59炸雞脾同香港不同,沒有厚粉,薄薄的香脆雞皮,而且有手掌禁大隻,材料足! 湯麵有很多白蘿蔔,菜好健康!炸豆皮卷好特別口感硬中帶軟,有蔬菜和肉在中間外面邊位脆脆地,中間柔軟珍珠仙草冬瓜茶就像貪心的我!珍珠仙草都要。
小西灣新開的台灣店

店舖地下超級大間,開揚地方衛生。

首先滷雞扒超級厚又大塊,雞肉多汁入味, 啖啖肉好正

古早味滷雞朳飯餐只售$59 非常超值

古早味滷雞朳飯

飯內有粟米,咸菜,肉碎,菜甫,紹菜,豆乾絲,口感非常豐富!
好適合學生, 午飯時間超多人!

喜歡吃台式便當就是很多配料,有菜有肉好健康,又便宜!

加10元可以轉特色飲品,燒仙草奶茶,甜甜滑滑好味道!

燒仙草有清熱氣功效, 多喝有益身心

懷舊炸雞腿湯麵

懷舊炸雞腿湯麵 $59

湯麵有很多白蘿蔔,菜好健康!

炸豆皮卷

好特別口感硬中帶軟,有蔬菜和肉在中間
外面邊位脆脆地,中間柔軟

珍珠仙草冬瓜茶
燒仙草奶茶

就像貪心的我!珍珠仙草都要。
2023-10-19
$60 (Dinner)
懷舊炸雞腿湯麵
燒仙草奶茶
2023-10-27 191 views
小朋友鐘意食台式野~ 同小西灣運動場好近 我地游完水仲特別餓!小朋友見新開餐廳見到人氣都很高~真係岩曬啦!酥脆鹽酥雞飯🐷招牌酥炸豬扒 湯麵香酥甜不辣珍珠奶茶 仙草奶茶🥤整體體驗2個套餐 分量都好足夠😍!鹽酥雞🐔同豬扒都好香脆!新鮮炸起!我最鐘意飯裡面配有好多豆乾絲、醃菜🥬、豆腐粒和小棠菜~~ 食起黎好口感 層次都好豐富!而且🍚飯量真係多到呢~~ 哈哈哈!另外 點咗個小食 甜不辣~ 新鮮炸起 口感彈牙 好似去咗台灣咁啊!

酥脆鹽酥雞飯

🐷招牌酥炸豬扒 湯麵

香酥甜不辣

珍珠奶茶 仙草奶茶🥤

整體體驗

2023-10-26 107 views
今日陪同好友到小西灣區辦事, 順道在這區吃晚飯。在小西灣廣場地下有一間台式飯店「梁社漢排骨」,地方明亮寬敞,對外全用上玻璃,感覺舒適。餐牌上有不少台式飯麵和多款飲品可供選擇,我們點選了兩款飯麵、小食和飲品開心分享。✨ 招牌酥炸豬扒飯既然係招牌菜,相信質量有一定保證。豬扒炸至金黃色,外酥肉嫩,厚而鬆脆;另有麵條,配以肉汁,非常美味。✨ 酥脆鹽酥雞湯麵鹽酥雞份量也多,酥脆入味;麵條軟硬度適中,配以蘿蔔和青菜,湯底清甜。✨ 香酥甜不辣這款呈長條形的甜不辣,口感和味道跟炸魚餅相似,是不錯的台灣地道小食。✨ 燒仙草豆漿大家都不約而同要了這款飲品,豆漿香甜味道配合份量非常多的仙草,是台式飲品之中最喜歡的一款。值得一提的是:這裡曾榮獲「兩岸十大名廚」金牌奬,難怪食物質素有水準,真的價廉物美。

✨ 招牌酥炸豬扒飯

香酥甜不辣

✨ 燒仙草豆漿
燒香草豆漿

2023-10-17
$80 (Dinner)
招牌酥炸豬扒飯
酥脆鹽酥雞湯麵
燒香草豆漿
台灣好出名嘅便當專門店❤︎︎梁社漢排骨❤︎︎登陸左香港啦😋位於柴灣嘅小西灣廣場,店舖裝修舒服簡約,座位與座位之間座得非常闊落,主打正宗嘅台灣便當,湯麵飯套餐同小食飲品,鍾意食台式野嘅朋友又多一個好選擇啦。❤︎︎懷舊炸雞腿飯❤︎︎$62炸雞腿大大隻😋連個碗都裝唔晒😆即叫即炸👍🏻切個時重出煙架🤤雞腿肉酥脆多汁,啖啖肉超嫩滑👍🏻配菜有豆乾絲,酸菜,栗米肉粒,椰菜,蘿蔔絲同滷水汁,未食見到啲顏色已經好開胃😍啲配菜全部都係我鍾意食嘅野,噤多種配料連埋一齊食,增加成碗飯嘅口感,滋味豐富,超推介唷👍🏻❤︎︎熱古法冬瓜茶❤︎︎套餐跟台灣代表性古早味飲品之一,用冬瓜熬製而成,有去熱利水消暑功能,味道清甜。

❤︎︎懷舊炸雞腿飯❤︎︎$62

❤︎︎熱古法冬瓜茶❤︎︎套餐跟
2023-10-26
$62 (Lunch)
  • 懷舊炸雞腿飯
🍽️食物方面:🐖香滷五花肉飯💲56出餐速度超快⏱️肉肥瘦適中 夠入味配菜多款 🈶海帶 酸菜 豆乾條 玉米筍粒➕適量滷水汁 送🍚一流🤤夠飽 🆓豆漿 好飲唔甜見人食鹽酥雞同香腸都好吸引😋可惜我太熱氣🔥🔈環境方面:唔想幫襯連鎖店 試試呢間新開🇹🇼過江龍小店Lunch可能要搭枱 但坐得鬆動🉑慢慢食2️⃣個姐姐好nice 自助機落單🆗💬其他資訊:梁社漢排骨📍柴灣小西灣道10號小西灣廣場地下G01號舖
🍽️食物方面:
🐖香滷五花肉飯💲56