2024-01-09 242 views
終於俾我食到最難食嘅一間牛腩河,牛腩比較柴、牛腩河湯底只能用清水嚟形容,問佢可唔可以加牛腩汁,佢就會同你講我地冇牛腩汁!加上佢哋出面寫嘅新張優惠入到去會同你講呢個唔包晚餐!!!!!!!!
終於俾我食到最難食嘅一間牛腩河,牛腩比較柴、
2024-01-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-03-22 517 views
係長洲返岀黎荃灣,大概9點幾!好多店都收了,見到喱間有飯食,可以滿足2老既飯癮,就即刻坐低!一睇餐牌,價錢平到吾信!一客飯連熱飲都係$36蚊,喱個價位仲有咩好講!我地叫左一碟牛根腩飯,一碟豬軟骨飯!我吾好飯,就叫左碗双拼麵!做緊新張優惠!双併都係25蚊!一黎到,飯量夠,牛根腩夠淋!豬軟骨份量吾多,但D汁好美!而碗云吞牛丸粗,牛丸彈牙!云吞有餡料!一個字:抵!3個人加埋吾洗100蚊!真係諗吾到點解仲要煮🤣🤣
係長洲返岀黎荃灣,大概9點幾!

我地叫左一碟牛根腩飯,一碟豬軟骨飯!
我吾好飯,就叫左碗双拼麵!做緊新張優惠!双併都係25蚊!

一黎到,飯量夠,牛根腩夠淋!豬軟骨份量吾多,但D汁好美!
而碗云吞牛丸粗,牛丸彈牙!云吞有餡料!一個字:抵!

3個人加埋吾洗100蚊!真係諗吾到點解仲要煮🤣🤣
2022-12-22 420 views
工作關係一早要係荃灣區工作,早餐時間路過見到棠記雲吞麵,呢幾日香港氣溫下降,一於坐低唸住整番碗熱辣辣湯麵先開工。全日粉麵:鮮味牛肉+香煎鯪魚餅+鮮茄濃湯 ~ 米粉落單啊姐應該係新入職,落單足足花咗5 分鐘才能溝通到,之後啊姐重要花咗5 分鐘同樓面同事請教點樣手寫落單。。。不過都係小事一件。重點係再等多5分鐘後嘅湯麵終於上枱,不過期待中嘅熱熱湯頭欠奉。。。米粉變咗米線。。。說好的鮮茄濃湯(係當一個餸要+$5)原來只係係碗湯面上加幾舊預先煮好嘅番茄件。。。番茄入口重係凍的!呷一口湯頭只係微熱、湯係用大地魚+蝦殼煮、不過味偏淡。。。鮮味牛肉用蘇打粉醃到滑潺潺。。。唯一最熱果塊煎鯪魚餅又薄又油。。。而且最大問題係成碗麵並不是現煮。。。所有食材係不相識咁,相信師傅只係收到order 後好似快餐店式照單𢴇餸煮麵。。。非常之失望!

全日粉麵:
鮮味牛肉+香煎鯪魚餅+鮮茄濃湯 ~ 米粉

鮮味牛肉+香煎鯪魚餅+鮮茄濃湯 ~ 米粉

2022-12-21
$35 (Breakfast)
2022-10-17 320 views
好耐冇食過 細個住荃灣 有食過 但搬左之後就冇再食 佢都算係荃灣粉麵老店 牛筋公仔麵$24好清淡 湯底冇咩腩汁嘅味 牛筋有4-5舊 都夠軟腍 但都係唔係太入味雙拼 秘制蝦肉卷 拼雲吞河粉 $34蝦肉卷幾彈牙 有少少油膩感 雲吞做得幾好味!調味岩岩好,蝦仁好爽口,河粉係幼河 ,都唔錯!生菜$9菜好新鮮 爽脆 蠔油就比較咸總結;清淡之選 好抵食

牛筋公仔麵$24

雙拼 秘制蝦肉卷 拼雲吞河粉 $34

生菜$9
菜好新鮮 爽脆 蠔油就比較咸

總結;清淡之選 好抵食
  • 雲吞
2022-08-11 321 views
一直觉得呢间又平又好食,買咗好多次,但是下次可不可以麵湯分離呢,翻屋企面完全坨掉,夾都夾不起來,湯都沒了,都不想食啦。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
TakeAway
2021-09-20 571 views
雲吞麵有四粒雲吞都係賣22蚊,都算係咁啦性價比高嘅,雲吞啲肥肉好似唔夠多,一粒雲吞有三隻蝦,啲雲吞都冇散開、幾實正,呢個價錢唔好諗住食啲驚為天人嘅雲吞麵個面底冇乜鹼水味,個面略為有啲硬,個湯係有啲味精咁,食完個面要飲水。個辣椒油一啲都唔香同埋唔辣個雲吞河啲河粉都幾滑,用幼河。
雲吞麵有四粒雲吞都係賣22蚊,都算係咁啦

個雲吞河啲河粉都幾滑,用幼河。

雲吞河粉
2021-09-08 143 views
今次去係下午茶時間,唔多人,唔洗搭枱!份量黎講下午茶就得,如果lunch就一定唔夠飽肚!牛筋黎講,個日食就硬身左啲,如果可以再燜冧啲仲好!呢個價錢就唔好預多筋,2-3條左右,河粉係幼河,不過不失啦,都滑嘅!一般都鐘意加腩汁,通常食完都要飲返2杯水咁。依家荃灣棠記裝修左,光猛左,感覺乾淨左,用多左方枱,啲位置鬆動啲,如果之後有bad  feeling  嘅,都可以再去多一次。不過個人覺得葵芳嘅棠記好似好食啲
牛筋河
2021-08-16
$22 (Tea)
2019-08-26 1062 views
想簡單一餐,路過看到街坊老店門面,就入去試下。叫牛腩雲吞粗,加油菜。店內舊裝修,家庭生意,衛生尚可, 價錢仲好平添!麵到,入囗,咬了兩口,有苦味? 吐出,食條菜再試,都係極苦。同阿姐講,點知佢話我未食過雲吞麵,果D麵有鹼水,係咁架啦。真可笑,有邊個香港人唔係由細食到大,鹼水係有苦味,但唔會苦到成碗麵入唔到口。阿姐唔肯換,只肯同我用湯沖下。沖完就冇苦味,但D麵已經淋曬~算數, 俾錢走人冇下次!Notes: 阿姐其實沒有不禮貌,我也很斯文;價錢平但食物質素非常一般,牛腩唔知點解得個甜字, 雲吞尚可
想簡單一餐,路過看到街坊老店門面,就入去試下。
叫牛腩雲吞粗,加油菜。
店內舊裝修,家庭生意,衛生尚可, 價錢仲好平添!
同阿姐講,點知佢話我未食過雲吞麵,果D麵有鹼水,係咁架啦。
Notes:
2018-04-10 755 views
入內坐已經可感覺到衞生欠佳一碗$19既肉丸河 肉丸太鹹有渣 吃到一半問佢拿一杯清水都唔比 仲有幾個女人服務員嘰嘰呱呱話唔會提供清水比客人 未吃完已經期侍收你碗(非繁忙時間)服務太差了
入內坐已經可感覺到衞生欠佳
一碗$19既肉丸河 肉丸太鹹有渣
4K
2017-11-12 661 views
5-11-2017 (Sun)晏晝同老公落荃灣,已經食o左o野,佢都話仍肚餓,唔係o掛?我唔肚餓喎,咁要搵冇咩最低消費o既地方食啦,山西刀削麵有人等位,唔o勒,我記得對面有好平o既雲吞麵店,於是行過去,原來有兩間,而兩間都話$18.00起,我就拉我老公o黎呢間.呢間一樣多人,走到最入o個張枱,我見到可以嗌淨麵,就決定要$13.00o既淨麵,老公就要$18.00o既雲吞麵.冇耐,老公o既雲吞麵到o黎,見到有4粒大大粒o既雲吞,等多一陣,我o既淨麵到o黎,老公俾o左兩粒雲吞我,雲吞皮薄,內裡有豬肉同蝦仁, 蝦仁爽口,正常.麵o既口感都正常,湯底都夠味.最後老公叫多支汽水,由於係後加,我擔心老闆會收正價$12.00,不過冇,佢只係加$6.00.

冇耐,老公o既雲吞麵到o黎,見到有4粒大大粒o既雲吞,
雲吞麵
等多一陣,我o既淨麵到o黎,
淨麵
食o緊o既雲吞
麵o既口感都正常,湯底都夠味.

2017-11-05
$15.5 (Tea)
2016-09-20 708 views
好耐無食牛筋河,行過見到有,就心郁郁入咗去試下。點知,牛筋可以一啲味都無,河粉又唔冧又掛唔到湯,不過就算掛咗都無用,啲湯一樣無味。冷氣唔夠,食完熱到死,加六蚊叫咗支豆漿,都係嗰啲大量生產,無咩特別,唔使諗有驚喜。唯一讚既就係價錢,18蚊食到碗牛筋河,真係唔係度度有。不過我就唔會再嚟喇。
2016-01-19 614 views
有鹼水味的雲吞麵,曾經伴隨過人生的一小段日子,那時候的香港……每天聽著新聞廣播報導有多少人離去,有命去過已是幸運,還說甚麼享受食物……今天偶爾也特別挑一間街坊麵店,去嚐那股鹼水味,點指兵兵就你吧!雲吞鯪魚球麵 $23先吃一啖麵,竟然鹼水味道不重,對個人而言是無需加醋,麵條偏腍,少許脹身, 雲吞一口一粒,煮得有點腍,餡內蝦肉偏實。 鯪魚球兩粒,吃得出有蘇打粉味,肉質是散,更沒有鯪魚香。寧願吃全雲吞好過吃鯪魚球!

雲吞鯪魚球麵 $23

寧願吃全雲吞好過吃鯪魚球!

Other Info. : 味道 2.5 環境 2.5 服務 3 衛生 3 抵食 2.5
$23 (Other)
2015-11-23 425 views
覺得香港已經好少有咁抵食的食物,一碗雲吞麵$18,味道我覺得唔錯,不過不失,雲吞夠大粒,係平民之選。加了少少辣椒油,覺得間鋪頭d辣椒油超辣,可以唔洗加都得。最後叫咗杯雞骨草來飲。成間鋪頭比我感覺好香港地道的粥粉麵舖,吖姐講野唔鹹唔淡,又大聲又有禮貌,仲要有埋涼茶飲,可以再試
覺得香港已經好少有咁抵食的食物,
2015-11-23
$25 (Lunch)
  • 雲吞麵
2015-01-22 392 views
講真一般而言, 幫趁完雲吞麵檔都不會太在意寫食評, 除非兩極化, 一是好差或是好出色。今次我要寫出來, 是想分享下此家麵店也有可取的食物推介一下 !當然試過其他食物就只屬一般或不推介, 那就要看你是否要堅持想一試了。其實棠記有兩間, 我有時會去葵芳吃, 因為果度阿姐煮D麵比較彈牙, 湯頭較濃 ! 但荃灣店則有水餃提供, 仲好出色, 爽口足料, 葵芳店沒有提供此款式 ! 由於水餃入面有冬菇, 紅蘿白, 蝦膠等才料, 廚房煮的時間也恰到好處, 所以十分美味 ~至於另一較好的就是魚皮餃, 湯頭在走進入面, 一咬熱騰騰, 有D油走出來, 也另有一番味道 ! 服務就一般啦, 因為街坊客也很多, 可想而知食物都有保證, 但員工就人少忙不過來價錢實惠, 沒有不評的地方啦 !

價錢實惠, 沒有不評的地方啦 !

水餃麵
2015-01-18
$20 (Lunch)
水餃麵
  • 水餃
今日唔知係咪火蛇日哩?孤星往荃灣咸田街成昌五金行更換膠水喉,個赤膊太子爺自己拎錯5分膠喉俾我,仲發脾氣話我搞錯?!           8月26日(一)孤星已經將水喉噴槍俾佢睇,個赤膊太子爺佢話係4分膠喉,返到屋企連接都唔得!2013年9月2日(一),今日拎返去更換就俾個太子爺黑口黑臉粗聲粗氣罵孤星?!孤星對他說我唔想同你嘈,無問題我找問題煩你呀?反而佢個阿媽對孤星不斷說唔好意思!                       即場用噴槍接駁之後找地方吃晚餐了,肥仔記粉麵吃了廿多次,於是到隔離的棠記雲吞麵嚐試一下吧。  同肥仔記粉麵一樣$14元的麵食,但一行入去見一大堆雲吞已是煮好的,坐下即有阿姐來催問,孤星同佢講睇餐牌等陣先啦,唔知佢對耳有問題定有心玩野,答完又再問!               第三次孤星已不耐煩了,我要會叫的啦!佢即時黑臉,我話之你啦,好煩呀!       見餐牌有炸豬扒、肉類飯$26元,早餐$20元--未嚐試。雲吞吃的多了,於是要了鯪魚球麵,油菜加$6元,有生菜、菜芯、通菜,比其他的食店多選擇,菜芯吧。                     即來鯪魚球麵,四粒圓

即來鯪魚球麵,四粒圓圓的鯪魚球,一嗅麵身。。。我頂!一大陣枧水味!鯪魚球無魚肉味只有死實,麵要添加大量的胡椒粉,辣椒油辣又有油膩味,仲衰過孤星自製的!

油菜算是OK,但都有枧水味,相信那煲湯放了大量的枧水!幸好只是灼熟有口感,三條菜有二兩吧?

埋單$20元,另一位阿姐則不斷的多謝。。。唉!先苦後甜?但食物(麵)來說,差過肥仔記粉麵眾安街的桂記。
Other Info. : 下次會不會再來?看心情啦,正如現在的所有服務及食物質素都是看個人心情而定的!孤星曾在雜貨店買了一樽枧水,放多了煮耐點,菜是太軟淋近乎爛身也不好食的!
2013-09-02