2024-02-01 268 views
失望,貨不對辦呢間尖沙咀麼地道嘅森記粉麵家,有着長久的歷史,二三十年吧。 以前偶然試吓到不錯,水準也中上。 但今天再次光顧,結果大為失望,以前買相不錯, 牛腩肥瘦適中,跟他的圖片有很大差別,有點圖片與事實不符的感覺, 牛肉又瘦又柴,味道差到不知怎樣形容! 跟以前差天共地,我懷疑可能是玩了老闆或者廚師! 所以今次真的失望了。 呢一餐盛惠$79大元,呢個價錢外面大把選擇,唔使喺度同人迫! 冇咩機會都唔會再幫襯,附近應該有不少選擇。
失望,貨不對辦
出品係咁嘅樣
圖片係咁樣
行過餓餓地,見都算多人,諗住無死,即管試吓啦,入去坐低張枱同餐牌都已經唔太乾淨,心諗算啦麵檔係咁上下架啦,跟住嗌阿姐落單,叫咗3次先應,唔知聽唔到定點,阿姐終於都同我落單,叫咗碗牛腩米,1罐可樂,好快碗粉就嚟到,食咗2啖,嘩!頂呀!有硬嘢嘅,吐出嚟,頂你個肺鋼絲刷嚟嘅,我叫阿姐過嚟望吓,佢即刻話換過碗,嗰刻都已經唔想再食,好快就嚟咗第二碗,我先食啲牛腩先,唔香唔好味,極為一般,食一啖啲米粉,再撩一撩起啲米粉,頂!又係有鋼絲刷,其實有無換過架?算喇,唔想再食,起身埋單走人,我叫阿姐望下,又係有鋼絲刷,阿姐即刻叫老闆娘唔好收碗粉嘅錢,淨係收可樂好喇,老闆娘無出聲,一於少理照收我$42(即係收我碗粉嘅錢,請我飲可樂),我明嘅,做生意嘛,2碗牛腩粉成本都起碼$30,所以我都無出聲,找完錢走人,不過下次請都唔會嚟,唔係好味又唔乾淨!
2023-05-18
貪方便去深記度食碗麵醫下肚,點不知佢啲魚餃係唔熟嘅,裏面一堆粉, 叫個梅菜扣肉飯,以前食過一次本來ok,之後再返去 啲梅菜勁多沙,根本食唔到落肚, 我話過唔會再返去啦。
2021-07-12
$70 (Lunch)
2021-03-25 807 views
唔係好肚餓,想求其食碗麵之後去做野,經過見到間麵檔,未食過試下。😆😆😆😆人唔算多,可以隨便揀座位。望落去好似牛腩比較出名,叫左碗牛腩麵。😃😃😃😃份量正常,一般麵舖嘅份量。牛腩偏瘦,但又未至於差,屬一般味道。👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻呢d麵舖,香港已不多,食落去總有d地道風味,係細細個食開個d麵舖風味。😊😊😊😊😊雖然不是突出,但感覺親切☺️☺️☺️☺️☺️☺️

雖然不是突出,但感覺親切☺️☺️☺️☺️☺️☺️
2020-11-27 682 views
行完街攰攰地想食d野, 呢間鋪頭位置係尖沙咀k11附近,陳冠希鋪頭隔離,一蘭對面,估唔度有間係名牌潮鋪中有間粉麵店, 離遠望度都有d出奇,咁啱有d餓想食碗麵就一試, 點左牛腩麵,牛腩出奇地有水準,牛腩切法同其他鋪頭唔同,可能係切成方型關係,牛腩煮出黎軟硬式中, 四五十蚊有交易,係尖沙咀呢類簡簡單單鋪頭唔多,隔離港女蛋糕甜品都係呢d價, 簡直尖沙咀係漆黑中嘅螢火蟲,男人嘅浪漫, 呢兩句有感已發, 推介大家經過或飲完酒都可試一試。
, 呢兩句有感已發, 推介大家經過或飲完酒都可試一試
2020-11-27
$50 (Last Night Supper)
  • 牛腩
2020-10-13 647 views
唔知邊個酒友同我講過,如果夜晚飲完酒,森記會係附近幾好嘅夜宵之選,同新天地,一蘭都係附近夜宵好選擇。一直都無試過,之前有日下午諗唔到食乜嘢又經過見到,就俾個機會佢。點知,食到反枱,所謂嘅牛雜專家,牛肚好韌,幼麵係我食過史上最難食,又硬又唔掛湯,蘿蔔食落有渣,湯底又勁味精,辣椒油都麻麻,冇乜靈魂可言。好少食完粉麵檔會咁唔滿意,最可惜,係我諗唔到邊個介紹。想反枱嘅,大家不妨去試吓。森記粉麵家尖沙咀麼地道14至16號地下9至10及23號舖

好少食完粉麵檔會咁唔滿意,最可惜,係我諗唔到邊個介紹。

想反枱嘅,大家不妨去試吓。

森記粉麵家

尖沙咀麼地道14至16號地下9至10及23號舖
2020-10-02
2019-08-22 1065 views
在尖沙咀很不起眼的一家粉麵專賣牛腩牛雜的😋◾#牛腩河粉 HKD $38上菜速度非常快底下是河粉上面放了一排的牛腩湯很熱沒有很濃,有牛肉味配上蔥花我覺得剛好牛腩的脂肪跟肉的比例大概是2:8~3:7牛肉味很濃搭配牛油香真的很好吃🤤河粉部分很滑,條條分明不會糊糊的配著湯一齊吃很順口👍🏻-中午時間店裡位置會比較難找難免要跟陌生人搭枱喔而且店員都比較衝忙,下單要主動一點才行-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌑環境分數: 🌕🌕🌑🌑🌑服務分數: 🌕🌕🌑🌑🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌑🌑總分數: 🌕🌕🌕🌑🌑-森記粉麵家 (尖沙咀)🍴尖沙咀麼地道14至16號地下9至10及23 號舖📞2724 1516🕐11:30am-12:30am
在尖沙咀很不起眼的一家粉麵
專賣牛腩牛雜的😋

◾#牛腩河粉 HKD $38
上菜速度非常快
底下是河粉上面放了一排的牛腩
湯很熱沒有很濃,有牛肉味
配上蔥花我覺得剛好
牛腩的脂肪跟肉的比例大概是2:8~3:7
牛肉味很濃搭配牛油香真的很好吃🤤
河粉部分很滑,條條分明不會糊糊的
配著湯一齊吃很順口👍🏻
牛腩河粉

中午時間店裡位置會比較難找
難免要跟陌生人搭枱喔
而且店員都比較衝忙,下單要主動一點才行

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境分數: 🌕🌕🌑🌑🌑
服務分數: 🌕🌕🌑🌑🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
總分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
森記粉麵家 (尖沙咀)
🍴尖沙咀麼地道14至16號地下9至10及23 號舖
📞2724 1516
🕐11:30am-12:30am
牛腩河粉
2018-10-01 1042 views
今日帶姪女出外遊玩,原本諗住看國慶煙花, 但因為時間 太夜,我們在附近找了間餐廳,選擇吃完晚飯便離開。我們坐下不到五分鐘 , 侍應們前後三次問我們要點什麼 , 態度非常積極 , 但令我們有點不耐煩 😑老公點了時菜牛肉飯, 我點了菠蘿海鮮炒飯。 這個炒飯的賣相不算很好, 味道亦一般, 好像沒有調味一樣,海鮮方面有蝦和魷魚,魷魚的分量還算多。

時菜牛肉飯

菠蘿海鮮炒飯

2018-04-24 800 views
📍就在一兰拉面的对面!是的,因为觉得排队太久了才选择吃这家。不过是意料之外的好吃。店面比较小,但是旁边的小店也是同一家哦,所以其实还是可以的。🍜牛腩捞面碱水面够劲道,很大一碗。吃到最后有点咸,所以店家还配了碗汤。主要是牛腩,颜色不是那种很夸张的,但是很好吃!也很入味!🍜三宝河粉三宝就是牛腩,牛筋,牛肚。牛筋选的都是干净的长长的那种,软硬刚好!不错滴!下次就想过来只吃牛杂了!很喜欢叔叔阿姨服务员闲暇时间聊天的感觉,很亲近很自然~~

🍜牛腩捞面
🍜三宝河粉

三宝河粉
牛腩捞面
2018-04-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
三宝河粉
牛腩捞面
2017-08-26 765 views
这次来香港旅游,就想吃一些香港当地人吃的美食,昨天去尖沙咀,在森记点了一份牛腩汤面,面碱水味儿重,硬而不是筋道,汤咸,鸡精味重,牛腩咬不动,这是来香港吃的最难吃的一餐。
2017-08-25
2017-06-25 668 views
今日去到尖沙咀想食少少嘢,但又唔想食飯最後就行到 棉登徑 嘅森記食牛腩麵 。呢度嘅牛腩同牛雜都好好食,肉味好濃但係就唔會話好靭 ,所以任何時間嚟都會見到唔少人喺度食緊牛腩。今次我亦都唔例外,牛腩麵的牛腩分量好多,而且肉質好鬆軟。 面 質仲有好彈牙 ,分量都要唔少添。不過湯底就一般味道,比較多鹼水味。而佢嘅辣椒醬味道都唔錯,所以加 左落去 好香口 ,同埋依度仲有樽裝嘅可樂飲,價錢都唔係貴,這裡除左面其實佢都有飯嘅選擇。

$32 (Tea)
2016-12-06 779 views
叫左碗雲吞面,雲吞是生的,內裹豬肉未熟,都可以照俾客人食,伙記質素差,完全沒有悔意,連一句吾好意思都無,最差是明明有兩粒雲吞,換左之後,仲衰,得番一粒,都吾係咁做生意,影衰哂本地食店
2016-11-19 556 views
環境吾干淨都冇所謂,服務真係好差!我叫左廈門炒米,成條鐵線大大條係碟野入面,如果掛住傾計冇望,真係會吉親,同啲侍應講,佢竟然求其話,你地叫過第二啲食囉,就收走左碟野😤😤最後叫楊洲炒飯超咸
2016-11-19
Type of Meal
Lunch
2016-08-22 525 views
這食店是我在尖沙咀午餐時份最常醫肚的地方,今天較平日少人,入内,依然選擇我的至愛,羅白牛腩飯,分開上牛腩仍然保持水準,煮得極淋而無根,跟羅白清淡配合得天衣無縫,腩汁同樣好味,混和飯一齊吃,絕配,還有那凍奶茶同樣香濃。
腩汁同樣好味,混和飯一齊吃,絕配,還有那凍奶茶同樣香濃。
2016-08-22
$45 (Lunch)
2015-05-18 686 views
記得寫過另一間牛腩麵鋪,今次到一間係旺區入面嘅 - 森記粉麵家~開場係要嘅: 香港總對牛腩麵有種執著,有種解唔清嘅情意結,就算你明知未必食得飽,明知坐得唔好,明知好似 (好似咋) 唔太乾淨。但牛腩,總要食嘅!好喇,相唔多,一張夠照。真心地,唔夠得幾錢。但藉得一試,佢啲牛腩真係幾好。如果下晝去開尖咀,不妨到此一遊。總結:食就食唔飽架啦,但牛腩果隻吸引力真係令你去食一食,就算之後再補多餐都係咁話。

好喇,相唔多,一張夠照。
牛腩麵
真心地,唔夠得幾錢。但藉得一試,佢啲牛腩真係幾好。
如果下晝去開尖咀,不妨到此一遊。

2015-05-09
$50 (Tea)
牛腩麵