2019-03-23 456 views
偶然發現呢間小店,望入去感覺幾舒服,有我喜歡既木檯木椅,於是決定同朋友入去試下!最鐘意就係試店舖既招牌菜呢度既賣點之一係紅燒牛肉,標明係牛肉係半筋半腩,經24小時73度低溫慢煮,感覺好似會幾好食咁! 一向對於台灣牛肉麵冇特別喜歡既我因為佢既描述就決定一試! 先試湯底,感覺非常濃味,因為少食牛肉麵,所以都唔知一般既湯底係點,但感覺呢碗麵既湯底都幾好,都會想飲多幾啖! 再試下牛肉,感覺好腍好香,但又唔會散開,入味得黎唔會覺得鹹,幾好食!d麵都爽口,唔錯! 朋友叫左呢個台南香菇肉臊乾拌麵,見到個賣相都唔錯,所以我又試埋一份! 有別一般食既乾伴麵個種好重口味油膩既感覺,呢碗麵清清地,但亦帶有香味,肉臊都幾腍,食落唔會覺得滯肚! 好食;)跟餐加錢飲 岩鹽芝士奶蓋芋香奶茶同埋珍珠奶茶 感覺兩杯都唔會好甜,芋香個杯稍為冇咩香芋味,芝士味亦都唔明顯,但感覺幾健康,清清地!珍珠奶茶就幾有茶香,唔錯!:) 埋單120蚊,價錢都可接受呀!

最鐘意就係試店舖既招牌菜

d麵都爽口,唔錯!

跟餐加錢飲 岩鹽芝士奶蓋芋香奶茶同埋珍珠奶茶

珍珠奶茶就幾有茶香,唔錯!:)

埋單120蚊,價錢都可接受呀!

2019-03-23
2019-02-27 570 views
用心經營的台式小店,橋田台灣牛肉麵重臨紅磡,去年曾由紅磡搬到觀塘,最近重新於紅磡青州街開張。橋田跟舊鋪一樣,主打台灣美食,點了其有名的橋田招牌紅燒牛肉麵(據其介紹其牛肉以73度低溫慢煮24小時),半筋半腩入口軟綿,相信是慢煮令其肉汁得以保留,湯底相信由於同經慢煮過程故略為較濃,店家日後可以考慮加入雞一併淆製,減輕其濃烈感覺,使用新竹米粉,口感比一般米粉為佳,湯底精華亦同時可以品嚐。太太點了招牌紅燒牛肉便當,配搭亦都非常入味可口。飲品則點了珍珠奶茶及黑糖薑母茶,保持以往的水準。不過,要推介的反而是外邊較少有的血糯米奶茶,入口煙韌亦有飽肚感,相信適合女士們享用。

太太點了招牌紅燒牛肉便當,配搭亦都非常入味可口。

紅燒牛肉米粉
2019-02-26
$75 (Dinner)
紅燒牛肉米粉
  • 血糯米奶茶