2021-09-02 644 views
講到元朗食宵夜應該冇人唔識正記,佢地既菜色非常多,除左一般大排檔既炒粉麵飯之外,仲有各款潮州鹵水打冷,例如蠔仔粥,鹵水墨魚,鵝片等,各式各樣,任君選擇,鍾意食宵夜既一定要試下
2021-06-28 714 views
滷水鵝片👉🏻 鵝肉淋身,但冇香味墊底嘅豆腐同花生🥜非常死鹹份量好多!係幾抵食嘅西檸雞完全唔係嗰回事吖!個雞粉漿太厚、唔夠脆汁唔香檸檬味🍋 唔掂呀!椒鹽豆腐外脆內軟、夠乾身唔油膩👍🏻 好新鮮👍🏻好味😋

滷水鵝片
👉🏻 鵝肉淋身,但冇香味
墊底嘅豆腐同花生🥜非常死鹹
份量好多!係幾抵食嘅

西檸雞
完全唔係嗰回事吖!
個雞粉漿太厚、唔夠脆
汁唔香檸檬味🍋 唔掂呀!

外脆內軟、夠乾身
唔油膩👍🏻 好新鮮👍🏻好味😋
嚟到元朗,最啱就梗係一大班朋友打冷,正記食咗咁多年,都可以話係元朗人嘅共同回憶。整體小菜都好夠鑊氣,私心推薦椒鹽系列,新鮮炸起,脆口又熱辣辣,真係令人食過不停。
2021-04-07 577 views
做完運動9點,肚仔餓,行過諗起鹵水雜拼鵝片$250,之前食過一次,又想食多次,真心大碟,d鵝大大件,有成十幾件。我中意食有骨,所以無叫鵝片拼,都係差$10,中意啖啖肉可試鵝片。叫埋個炸蠔$70,但就差少少,未至於食粉餅,但炸到好黑,整體感觀爭d咁。仲會再來,為左碟巨型鵝拼!!

仲會再來,為左碟巨型鵝拼!!
2021-03-14 492 views
呢間打冷我諗元朗人都由細食到大,亦係我同兄弟啤啤嘅不二之選。除咗歸屬感同親切感外,喺無點加價嘅情況下食物水準仍保持到,難怪平日晚上內外都滿哂座。潮州嘢必食滷水鵝片,性價比極高,大大份,至少有14至16塊厚肉鵝片;鵝片皮肉分明,冇多餘脂肪但又唔韌👍🏻底下用豆卜墊底,如果係嫩豆腐就更好啦。豬手同樣碟頭大,豬皮炸到脆卜卜,食落唔鹹,唔會越食越口渴;但脂肪略嫌多咗,有啲滯。蠔餅反而麻麻地,粉咁重,入口偏油,唔夠乾爽鬆脆;蠔仔大粒,但數量不多,有幾粒有啲腥。

鹵水鵝片
鵝片皮肉分明,冇多餘脂肪但又唔韌👍🏻

底下用豆卜墊底,如果係嫩豆腐就更好啦。
脆炸鹹豬手

豬手同樣碟頭大,豬皮炸到脆卜卜,食落唔鹹,唔會越食越口渴;
但脂肪略嫌多咗,有啲滯。
蠔餅
蠔餅反而麻麻地,粉咁重,入口偏油,唔夠乾爽鬆脆;
蠔仔大粒,但數量不多,有幾粒有啲腥。
2021-03-10
$150 (Dinner)
鹵水鵝片
2020-10-27 797 views
同班朋友係元朗掟完飛鏢,諗緊夜晚食咩好既時候,就見到大排檔有好多人食緊羊腩煲,諗起踏入秋天嘅季節,就係食羊腩煲嘅時候~~叫左份細份羊腩煲,有碟生菜送,雖然份量睇落好多,但好多嚿都係骨,而且啲羊肉煲得唔夠林,好韌,好難咬,所以麻麻地⋯另外,叫左窩蠔仔粥,蠔仔份量好多,又夠鮮味,讚👍🏻半隻滷水鵝,滷得入味,肉嫩多汁,如果加$20,可以轉埋滷鵝片,咁就無骨啦~仲有炸九肚魚,好似唔夠香脆,一般般⋯另外叫左4罐可樂,$11/1罐.

另外,叫左窩蠔仔粥,蠔仔份量好多,又夠鮮味,讚👍🏻

仲有炸九肚魚,好似唔夠香脆,一般般⋯

另外叫左4罐可樂,$11/1罐.
2020-04-01 1305 views
話說呢排乜都封,又封運動設施,又封食肆一半既位,但都無阻我地食飯既決心😏😏😏屋企人想食小炒呀果d, 但係依加好多地方d小炒又貴又細碟,又一般般😖😖😖係諗唔到去邊食果時,呀妹就話有間ok唔錯,又唔太貴既打冷小炒雖然環境並唔算太大,但都有佢既特色,呀妹介紹蒜蓉牛柳粒,大拼盤和炒蜆。食物方面牛柳炒得好香口,加上炸過少少既薯仔,真心唔錯。😋😋😋大拼盤就又大碟,都好食既,食唔到雪味😆😆炒蜆就正常發揮,但有沙,所以個分減左。整體黎講,性價比都較高。

食物方面
牛柳炒得好香口,加上炸過少少既薯仔,真心唔錯。😋😋😋
大拼盤就又大碟,都好食既,食唔到雪味😆😆
炒蜆就正常發揮,但有沙,所以個分減左。
整體黎講,性價比都較高。
2020-03-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2020-03-24 996 views
放假幾個女仔 👩🏻開開心心四圍食 😋今次元朗食大排檔 🍻呢間係谷友介紹我去 💻一團四人真心一致好評 👍🏼我哋飲酒傾計足足六個鐘 🕧韮菜豬紅瀨尿蝦九肚魚大腸 🥘呢幾樣可以話大排檔必叫之選 😍加上坐店外空氣流通無咁驚病菌 🦠如果下次有人問起我實會介紹正記 🤗點解我覺得自己戴口罩塊面好似方包 😂正記菜館:元朗金輝徑28號好盛洋樓地下4號舖鍾意食海鮮嘅記得試吓個瀨尿蝦!無得輸!連我最愛嘅椒鹽九肚魚都只能係排第二 😂
放假幾個女仔 👩🏻
點解我覺得自己戴口罩塊面好似方包 😂

正記菜館:
元朗金輝徑28號好盛洋樓地下4號舖
避風塘瀨尿蝦

鍾意食海鮮嘅記得試吓個瀨尿蝦!無得輸!
連我最愛嘅椒鹽九肚魚都只能係排第二 😂
蠔仔粥
豉椒炒蜆
2020-03-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
九菜花炒鹹肉
椒鹽九肚魚
  • 避風塘賴尿蝦
2020-02-19 551 views
好久沒吃打冷了,剛好經過又看到店內外人頭湧湧的,自然有了想吃的念頭。兩個人吃不了太多,所以直接點了最喜歡的煎蠔餅,鹵水鵝片和沙嗲粉絲肥牛煲。每款份量都很足,味道最好的是沙嗲粉絲肥牛煲,醬汁惹味,超級下飯咧!煎蠔餅和鹵水鵝片等了40分鐘才到⋯⋯也太久了吧⋯⋯兩款味道普通,鹵水鵝片肉質有點粗糙,鹵水味道淡了些,有點失望。
2019-11-17 866 views
位於元朗嘅打冷街,夜晚d檯開滿成條街,非常有風味,而呢間舖就係主力。以前間中都會黎食,貪佢味道好而且又好feel,今次再黎食,味道保持水準,不過價錢卻加了15-20%,算啦,鬼叫佢好食。今次叫咗鹵水鵝片、韮菜豬紅、豆腐魚雲湯同炒蜆,咁多樣野之中,個人覺得最精彩係個豆腐魚雲湯,鮮甜,奶白色嘅魚湯真係好正;鹵水鵝片都好味,不過要$140一碟,真心覺得有d貴;韮菜豬紅就一如以往比較油,但係今次d韮菜好似少咗d;炒蜆就正常啦,其實原本想食炒蟶子,不過要$138一碟,所以決定放棄。
由細食到大,讀書時間已經開始食,基本上唔會食其他大排檔。後來周圍試,發現其他區都唔夠呢間正,夠惹味。不過今晚再食,覺得質素不如從前,有點失望🤔以前開到室外都係,不過近來去親都係坐到室內,樓上都有位,而我哋次次都係坐樓下同一張枱。5個人,本身都食濟咗咁去,叫咗一共5碟,係食剩嘅。椒鹽魷魚鬚係呢間馳名菜,椒鹽九肚魚都係,炸蒜粒非常香脆,魷魚鬚炸得非常惹味。今餐水準仲keep到。印象中蠔餅都係出名。不過今次覺得太咸,重手咗。另一特色菜係士多啤梨醬汁牛柳,今日再食,依然覺得好好味,士多啤梨醬汁酸酸地,菠蘿又酸酸地,幾開胃,中和咗牛肉嘅咸香味道。細佬話要食蟶子,呢碟不過不失,用豉椒炒,不過個人鍾意蜆肉多啲。打冷食開馬拉盞通菜,但今日冇。叫咗碟蒜蓉莧菜,都有啲失望,唔夠入味,菜嘅青味太出,質素唔算靚。雖然今晚呢餐唔及昔日嘅水準,不過呢間嘅質素都算幾好。
由細食到大,讀書時間已經開始食,基本上唔會食其他大排檔。

後來周圍試,發現其他區都唔夠呢間正,夠惹味。

不過今晚再食,覺得質素不如從前,有點失望🤔

5個人,本身都食濟咗咁去,叫咗一共5碟,係食剩嘅。

印象中蠔餅都係出名。不過今次覺得太咸,重手咗。

打冷食開馬拉盞通菜,但今日冇。

雖然今晚呢餐唔及昔日嘅水準,不過呢間嘅質素都算幾好。

$110 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 椒鹽鮮魷
  • 士多啤梨醬汁牛柳
  • jolly  sandy
2019-08-22 589 views
今日被派去元朗做事,做完都差不多八點了,和同事商量去那裡食晚飯,佢話成日都食日式,韓燒,想轉下口味,行行下到左金輝徑,望到間正記菜館食潮式菜,好!一於試下呢間!兩個人坐底,睇下餐牌都好多選擇,點了幾款食物,鼓椒炒蜆$85,D蜆都好新鮮,炒嘅醬汁好惹味,口感甚好,椒鹽鮮魷$105,炒得啱啱好,夠乾身,水準夠高!椒鹽瀨尿蝦$110,夠乾身,肉質鮮甜,好想來多一份仲有脆皮炸大腸$85,脆卜卜,沒有很肥膩的感覺,最後來個正記小炒皇$93,令我有點失望,D菜很老,有機會再來做野都會再來試下其它菜同大家分享下!
,有機會再來做野都會再來試下其它菜同大家分享下!

2019-08-18
$239 (Dinner)
2019-08-06 550 views
元朗地道打冷店老字號-正記菜館,最出名潮州滷水菜色。在香港最接地氣的街頭美食莫過於大排檔,最適合跟三五知己飲酒聊天食小菜!.今晚我們點了招牌滷水雜拼盤($130),黃金排骨($90),腐乳炒通菜,還有啤酒。.滷水雜拼盤$130滷味,即是把各種肉類、家禽內臟以滷水烹調製成的食品,是我幾乎每次必點的例牌潮州菜式。.一個拼盤除了可以品嚐到口感煙韌的彈牙墨魚片,還有邪惡肥腩肉,以及滷水靈魂生腸、紅腸和鵝腸,當然少不了每次夾到都讓我覺得有中獎感覺的雞腎和牛舌!.喜歡正記的香醇滷水汁,沒有過鹹或過淡,恰到好處,配搭酸甜醬,特別開胃。有時在人流不多的非繁忙時間,廚師還會「真加料」,放多些鹵物給客人呢!.黃金排骨$93外酥內軟的排骨肉炸至金黃色,帶著一絲絲鹹蛋香的爽甜排骨肉簡直讓人停不了口!絕對要趁熱食光光!.腐乳炒通菜 通常去大排檔吃飯,也愛點一兩碟炒菜解膩。大排擋的炒菜份外色澤鮮亮又美味。大火翻炒,夠哂鑊氣!...其實正記是我跟朋友常去的餐館之一,今晚這篇小文只分享了幾碟小菜,有機會再寫更多推薦菜式,比如蠔餅、士多啤梨牛柳、沙拉骨等等,也是讓我愛不釋手!.

黃金排骨

黃金排骨$93

腐乳炒通菜

腐乳炒通菜

2019-06-01
$100 (Dinner)
黃金排骨
  • 鹵水雜拼盤
個小炒王竟然唔係炒嘅,係烚熟嘅!根本就係水煮小炒王,全家人都話成世人食過最難食嘅,完全中伏!其他食物都又貴唔出色!諗住嚟元朗諗住食大排檔,點知又開波呻到賣單!真係無誇張,奉勸一句,大家前來要三思。

水煮小炒王
2019-07-02
Type of Meal
Dinner
2019-06-27 286 views
同班朋友想慢慢傾下計吾比人趕走 最好就係食大排檔正記夠多位又有冷氣就岩晒我地好耐冇黎啦 全部加晒價.. 價錢拍得住酒樓款式都係一如以往 冇乜特別新款個人最中意食佢個滷水拼盤份量大大碟 好野味 好中意豬腸同魷魚片其他小菜都係普普通通 不過不失 冇影相炒四季豆 - 好香 但太油同太辣 要邊食邊飲野..咕嚕肉 - 肉ok 波蘿超酸😑😑蠔仔粥 - 正正常常 份量大總結*正記都算係由細食到大 加價加吾少 但質素每況愈下 希望之後有所改善啦 吾好做衰左個招牌。
同班朋友想慢慢傾下計吾比人趕走 最好就係食大排檔
正記夠多位又有冷氣就岩晒我地
好耐冇黎啦 全部加晒價.. 價錢拍得住酒樓

款式都係一如以往 冇乜特別新款
個人最中意食佢個滷水拼盤

滷水拼盤
份量大大碟 好野味 好中意豬腸同魷魚片
其他小菜都係普普通通 不過不失 冇影相
炒四季豆 - 好香 但太油同太辣 要邊食邊飲野..
咕嚕肉 - 肉ok 波蘿超酸😑😑
蠔仔粥 - 正正常常 份量大