2024-01-08 128 views
九龍城唔只得泰菜嘅。雖然餐廳周圍修緊路唔明顯,但無阻我要食佢嘅決心😤🍱午市定食選擇都幾多款式除魚生刺身丼飯 亦有熟食烏冬每款包含:沙律 配柚子醋汁茶碗蒸 內有獅子狗、鳴門卷、白果麵豉湯 咸度適中🥢丼飯有少許飯素更有點木魚碎及章魚燒(?)醬汁,也有朵真花裝飾🌺🪷▸ 鮭魚親子丼$𝟏𝟑𝟖有點特別跟以往食過的不同🤔三文魚籽非咸反而甜甜地醬油味鮮橙色三文魚望落油花不多食落少了份油膩但脂香不缺口感爽滑而魚肉味會較突出▸ 角切什錦魚生丼 $𝟏𝟏𝟖角切魚生都厚身大粒三文魚同樣鮮香味美吞拿魚有入口即溶感油甘魚味重甘甜油香加上甜玉子、爽脆青瓜、蟹籽魚籽整碗豐富又有口感🥰

🍱
午市定食選擇都幾多款式
除魚生刺身丼飯 亦有熟食烏冬

每款包含:
沙律 配柚子醋汁
茶碗蒸 內有獅子狗、鳴門卷、白果
麵豉湯 咸度適中

角切魚生都厚身大粒

三文魚同樣鮮香味美
吞拿魚有入口即溶感
油甘魚味重甘甜油香
加上甜玉子、爽脆青瓜、蟹籽魚籽整碗豐富又有口感🥰

📍九龍城-泫居酒屋 @naga.izakaya 琴日終於試咗呢間喺九龍城超級隱世嘅居酒屋🏮✨好想同大家介紹吓♪( ´θ`)ノ!🍣壽司十貫盛盒 $528依個盛盒有十款壽司🍣🥰最深刻印象嘅一定係拖羅🐟海膽🐣拖羅入口即溶 海膽超甜🥹❤️!見見都好深刻印象 正!♪( ´θ`)ノ🐓串燒日本單骨雞翼 $36串燒方面叫咗一定要叫嘅雞翼啦!我想講超級香口 師傅燒到外皮超脆口🥹🥰然後入邊嘅雞肉依然嫩口(。・ω・。)🐷串燒蘆筍豚肉卷 $42呢一間嘅蔬菜串燒超級出色!呢一個串燒好考師傅嘅功夫 竟然將薄薄嘅豚肉捲埋落去蘆筍度燒 要好好掌握燒嘅時間✨☺️!但係食落去豚肉脆卜卜 蘆筍好爽口 超好食😍😍😍🥒串燒翠玉瓜 $22翠玉瓜都係冇得彈!💝一咬落去勁多汁!好正!而且性價比都好高 $22有三舊(///▽///)🦀松葉蟹腳天婦羅 $116/2件天婦羅方面就叫咗松葉蟹腳✨🦀✔️就算影相影咗一陣食落去都仲係好脆口 入邊蟹腳好香蟹味 而且肉質彈牙!🐟魚湯烏冬 $56最後呢一個烏冬,店員一拎過嚟已經聞到陣陣嘅魚湯味!🥹🐟呢個天氣食,簡直係冇得輸 一食落去加飲一啖湯勁暖胃!(///▽///)好正—————📍九龍城-泫居酒屋地址:
📍九龍城-泫居酒屋 @naga.izakaya

🐟魚湯烏冬 $56

—————
📍九龍城-泫居酒屋
地址: 九龍九龍城太子道西426號地舖

#gluttonlifecafe #gluttonlife九龍城
#九龍城 #hkfoodie #yummy #food #cafe #hkcafe #hkfood #hkgoodblogger #chill
2024-01-03 92 views
公司附近呢間「泫居酒屋」好好食,間唔中都會嚟幫襯下。今晚同先生叫咗:🌸 鱈魚白子火炙鱈魚白子,入口好Creamy,口感唔錯!🌸 鮟鱇魚肝帶有淡淡嘅海鮮味道,同時又帶有一啲濃郁嘅奶油味,正呀!🌸 燒牛舌心牛舌心嘅肉質彈牙,淋上檸檬汁配埋芥末醬一齊食,令口感更有層次感!😋🌸 松葉蟹腳天婦羅松葉蟹腳本身具有鮮美嘅海鮮味道,經過天婦羅嘅烹調後,味道都幾突出。🌸 大蔥雞翼大蔥嘅香氣同雞翼的肉香相融合,唔錯呀!🌸 冷玉子烏冬烏冬麵保持到彈性同口感,撈埋玉子一齊食,好好味呀!👍😋P.S 黑板上每日都有寫日本直送海鮮,可以按自己喜好落單,一定新鮮😎!
🌸 鱈魚白子
火炙鱈魚白子,入口好Creamy,口感唔錯!

🌸 鮟鱇魚肝
帶有淡淡嘅海鮮味道,同時又帶有一啲濃郁嘅奶油味,正呀!

🌸 燒牛舌心

🌸 松葉蟹腳天婦羅

🌸 大蔥雞翼
大蔥嘅香氣同雞翼的肉香相融合,唔錯呀!

🌸 冷玉子烏冬
烏冬麵保持到彈性同口感,撈埋玉子一齊食,好好味呀!👍😋

位於九龍城的日式居酒屋。餐廳的裝潢以簡約木系為主,牆壁上貼滿和式掛畫,很有格調;另外餐廳中央更有魚生櫃,偶爾會見到師傅在料理食材啊!餐廳主要提供時令刺身,大家可以在黑板上揀選喜愛的當日時令刺身。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆◂ 火炙平目魚邊沙律 $110◂ 法國生蠔 $176◂ 免治雞肉棒 $42◂ 蘆筍豚肉卷 $42◂ 翠玉瓜串 $22◂ 雜錦天婦羅 $128◂ 魚湯烏冬 $58  ___⋆ ⋆ ___ ✿ 火炙平目魚沙律平目魚經炙燒後滲出香濃的魚油香氣,搭配滿滿的三文魚籽及蟹籽,口感更豐富;沙律菜翠綠爽口,清甜又開胃。.✿ 法國生蠔兩隻法國生蠔鮮甜且富微微的海水風味,生蠔大隻肥美,質地豐潤滑順,口感柔軟。.✿  免治雞肉棒┆蘆筍豚肉卷┆翠玉瓜串免治雞肉棒:加入了雞軟骨,滿滿肉汁,口感軟嫩又爽脆;蘸沾蛋黃及醬油後,味道更柔和鮮美。蘆筍豚肉卷:清脆可口,豬肉薄薄一片,味道清甜輕盈。翠玉瓜串:清爽微甜,帶有微焦的香氣。.✿  雜錦天婦羅有冬菇、蕃薯及三隻大蝦。天婦羅炸漿厚薄適中,外脆內嫩,乾爽不油膩。.✿ 魚湯烏冬 奶白色的魚湯湯底肉眼可見鮮甜濃郁,整碗喝完也不口乾;加
位於九龍城的日式居酒屋。

⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
  ___⋆ ⋆ ___
✿ 火炙平目魚沙律

✿ 法國生蠔兩隻

✿  免治雞肉棒┆蘆筍豚肉卷┆翠玉瓜串
蘆筍豚肉卷:清脆可口,豬肉薄薄一片,味道清甜輕盈。
翠玉瓜串:清爽微甜,帶有微焦的香氣。

✿  雜錦天婦羅

✿ 魚湯烏冬
奶白色的魚湯湯底肉眼可見鮮甜濃郁,整碗喝完也不口乾;加上彈牙的烏冬,吃完飽腹感滿滿。
2024-01-02 42 views
🥢金線鯛壽司壽司以金線鯛為主,它的鮮美口感和軟嫩質地令小編好驚艷。配上新鮮的飯和點點醬汁,好正🥹🥢金目鯛壽司金目鯛是一種高級魚類金目鯛的肉質鮮嫩多汁,搭配上壽司和一些配料,食落味道有驚喜🩷🥢安康魚肝質地滑膩口感同鵝肝相似,味道濃郁鮮美🥢日本單骨雞翼肉質鮮嫩多汁,外皮烤得好香脆🥢蘆筍豚肉卷蘆筍豚肉卷營養好豐富豬肉好鮮嫩同蘆筍又好清香🥢翠玉瓜口感脆嫩清脆,味道清甜完全保持翠玉瓜的原汁原味🥢日式豚肉烏冬以豬肉和烏冬為主要食材的日式料理豬肉的肉質鮮嫩,烏冬則有一種獨特的彈性口感湯汁鮮美🥢天婦羅松葉蝦松葉蝦為主角,炸至金黃酥脆,有驚喜🌟泫居酒屋九龍城太子道西426號地舖
🥢金線鯛壽司

🥢金目鯛壽司
金目鯛是一種高級魚類

🥢安康魚肝
質地滑膩口感同鵝肝相似,味道濃郁鮮美

🥢日本單骨雞翼
肉質鮮嫩多汁,外皮烤得好香脆

🥢蘆筍豚肉卷
蘆筍豚肉卷營養好豐富
豬肉好鮮嫩同蘆筍又好清香

🥢翠玉瓜
口感脆嫩清脆,味道清甜
完全保持翠玉瓜的原汁原味

🥢日式豚肉烏冬
以豬肉和烏冬為主要食材的日式料理
豬肉的肉質鮮嫩,烏冬則有一種獨特的彈性口感湯汁鮮美

🥢天婦羅松葉蝦
松葉蝦為主角,炸至金黃酥脆,有驚喜

🌟泫居酒屋
2023-12-26 436 views
今次同細佬兩個去九龍城搵好嘢食,而家有咗地鐵宋王臺站好方便一出去就基本上好多嘢食!一係裝修,坐得幾舒服,可以慢慢坐低傾偈,完全唔趕時間!特選七品盛刺身 $688總共有七款刺身,包括油甘魚、中本鮪魚腩、深海池魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽同埋日本直送飛機魚😋先介紹佢嘅油甘魚,我自己私心最鍾意食油甘魚,非常厚切,油脂感豐富,肉質鮮嫩,有淡淡清甜嘅味道🥰 深海池魚口感就比較結實,帶點海魚嘅鹹香。中本鮪魚腩比想像中好食,估唔到佢嘅魚味好濃郁,而且因為脂肪含量高,食落口感比較豐潤,有少少入口即溶嘅感覺。呢個就係直送嘅飛機魚,切到聲到玫瑰花一樣咁靚,比較薄切,識落幾新鮮,比較其他爽口。然後你到我最鍾意嘅海膽!色澤係橙紅色,望落非常新鮮,一啖食落肚非常滿足,口感柔軟,入口即溶,好像奶油般順滑,帶點微甜和微酸。之後就叫咗一啲串燒,首先係燒牛舌芯 $68,比較厚切,口感比較煙靭,有一定嚼勁,燒得均勻,入味,充滿豐富肉汁。蕃茄煙肉卷 $32 呢個組合係我第一次食,估唔到又出奇咁夾,因為佢啲蕃茄仔非常甜,一咬落去入邊嘅蕃茄水就泌咗出嚟,而且煙肉燒得香脆,原來呢兩種味係非常夾,一濃一清甜!魚湯烏冬 $58 佢個魚湯

一係裝修,坐得幾舒服,可以慢慢坐低傾偈,完全唔趕時間!

特選七品盛刺身 $688

特選七品盛刺身

深海池魚口感就比較結實,帶點海魚嘅鹹香。

爽口。

牛舌芯

蕃茄煙肉卷 $32
煙肉蕃茄卷

魚湯烏冬 $58
佢個魚湯係純白色,非常香濃入味,飲落個人好舒服,淡淡魚鮮味,烏冬就用日本手打烏冬,彈牙!
魚湯烏冬

雜錦天婦羅 $128
要特別稱讚佢嘅天婦羅,因為係剛剛炸起,非常香脆,係真係可以形容為金黃香脆,外脆內甜,食到陣陣甜蝦味!
雜錦天婦羅

燒茄子 $32
面頭鋪滿好多木魚碎,佢嘅茄子係切成一塊咁燒,個人都係鍾意食翻原條切開,不過呢個可能係日本特色燒法~
燒茄子

2023-11-18
$500 (Dinner)
特選七品盛刺身
牛舌芯
煙肉蕃茄卷
魚湯烏冬
雜錦天婦羅
燒茄子
2023-12-21 36 views
小編最近先從台灣旅行完回來,人瘦了大半😂。想念香港的美食,剛好要排派手信,就約了早收工的友人。友人一見到我就話我瘦勁多🥲,即刻叫增脂美食。白子表面有少少燒過,有火槍焦香。入口不會抗拒,口感滑溜溜,無腥味,有點像水煮蛋白,但帶有點膏的味道。配上微微酸酸的柚子醋汁及蔥花,味道帶鮮。赤海蝦吞拿魚蓉鍋巴頗有份量的前菜,三文魚子微微鹹香,赤海蝦新鮮彈牙爽口,吞拿魚蓉軟綿油脂香,入面有一些蔥花,加上脆脆的鍋巴,口感層次非常豐富,這個不錯。燒翠玉瓜木魚帶上一點鹹味,令到翠玉瓜更加鮮甜香口多汁。有骨豚肉扒份量多,半肥瘦豬排帶點粉紅,外層爽口,內層嫩及彈牙,加上檸檬汁中和油膩感,亦可以沾一點芥末醬提升豬肉香味,不錯吃,這個也推薦。日式牛肉炒烏冬份量足以2人分享,烏冬煙韌彈牙,有醬油的香味,雜菜炒得非常香,特別是洋蔥,甜味融合在牛肉跟醬油裡面,很開胃。泫居酒屋九龍城太子道西426號地舖#九龍城美食 #九龍城 #宋皇臺美食 #宋皇臺 #居酒屋 #日式料理 #隱世小店 #不錯吃 #白子 #吞拿魚蓉 #開胃小吃 #有骨豬扒 #foodie #foodiehk #hkfoodie

友人一見到我就話我瘦勁多🥲,即刻叫增脂美食。

白子

赤海蝦吞拿魚蓉鍋巴

燒翠玉瓜
木魚帶上一點鹹味,令到翠玉瓜更加鮮甜香口多汁。

有骨豚肉扒

日式牛肉炒烏冬

泫居酒屋
#hkfoodie
2023-12-18 16 views
經過九龍城想食個快飯,又唔想食泰國野,就一定揀日本野依間lunch set價錢正常不過週末午市冇人...睇嚟真係好多人北上消費...set係跟沙律、燉蛋同湯🔶角切什錦魚生丼 $118魚生份量正常,都算新鮮每粒大小差不多,比例都合理唔會cheap野佔大多數🔶汁燒牛肉丼 $94牛肉肥瘦適中,有牛汁唔會乾爭爭仲另外跟個蛋,拮穿佢用蛋汁送飯一流口感更加嫩滑,而且平衡到濃郁既燒醬汁另外佢配上唔少炒洋蔥,口感軟嫩又香甜
經過九龍城想食個快飯,又唔想食泰國野,就一定揀日本野
依間lunch set價錢正常
不過週末午市冇人...睇嚟真係好多人北上消費...

set係跟沙律、燉蛋同湯

🔶角切什錦魚生丼 $118
魚生份量正常,都算新鮮
每粒大小差不多,比例都合理
唔會cheap野佔大多數

🔶汁燒牛肉丼 $94
牛肉肥瘦適中,有牛汁唔會乾爭爭
仲另外跟個蛋,拮穿佢用蛋汁送飯一流
口感更加嫩滑,而且平衡到濃郁既燒醬汁
另外佢配上唔少炒洋蔥,口感軟嫩又香甜

2023-12-15 43 views
宋皇臺日式居酒屋定食已包沙律、茶碗蒸 、定食放工後去九龍城看電影,因為比較少人🙈和便宜。看電影前一定要醫飽自己的肚子。九龍城最出名的當然是泰國菜,但當區有好多其他菜式小店可選。👍🏻周圍走了幾圈,決定去食平民版的日本菜。雖然定食價錢不貴,但侍應生對餐碟擺位依舊講究👍🏻。餐廳環境非常舒適,每一卡位都有竹窗分隔。午市定食款式眾多,有刺身、吉列豬、牛肉等定食,已包沙律菜、茶碗蒸和味噌湯。茶碗蒸真的好足料👍🏻❤️。🔸️角切魚生丼 ($118)角切魚生都厚切大粒😝份量多(自己看圖片),非常有誠意。魚生都有好多款,例如有油甘魚、吞拿魚、三文魚等。 魚生上鋪滿大大細魚籽,還有些玉子粒。賣相吸引,食落就大滿足。🔸️火炙左口魚邊丼($168)師傅好有心將刺身表面𠝹成十字紋。一燒後, 左口魚會微微彎,增加觀感和香氣。一上枱就聞到,陣陣的魚香味。左口魚入口即化,魚油緩緩滲出。... 📍泫居酒屋九龍城太子道西426號地舖
宋皇臺日式居酒屋
定食已包沙律、茶碗蒸 、定食

雖然定食價錢不貴,但侍應生對餐碟擺位依舊講究👍🏻。

🔸️角切魚生丼 ($118)

🔸️火炙左口魚邊丼($168)

📍泫居酒屋
九龍城太子道西426號地舖
今次約咗個住九龍城嘅朋友食飯,佢帶咗我去食呢間日本菜,餐廳唔算大但入面裝飾有心思而且服務都唔錯。———————————————🌟安鱇魚肝 $158安鱇魚肝口感有種好綿滑嘅感覺,配上蔥絲同少少辣蘿蔔蓉,味道更豐富層次,加上有少少醋汁一啲都唔會覺得腥,絕對係一道令人回味無窮嘅美食。.🌟三點刺身 $158呢個刺身拼盤入面有金目鯛、油甘魚同三文魚,每一樣魚都好新鮮,口感好鮮美。金目鯛肉質鮮嫩,皮燒香油脂都浮出嚟;油甘魚都厚切,咬落好肥美。刺身上面仲有花花,睇得出廚師精心擺盤仲可以用黎打卡。.🌟日本單骨雞中翼 $36呢道菜以單骨雞中翼為主要材料,炸到金黃酥脆,皮脆肉嫩。.🌟蘆筍豚肉卷 $42呢道菜由嫩蘆筍同豬肉卷組成,一口咬落去嘅時候可以同時感受到蘆筍嘅脆爽同豬肉嘅油香。呢個組合唔止令口感更豐富,仲帶嚟一種綠色蔬菜同肉類嘅完美平衡。.🌟秋葵串燒 $32呢道菜以秋葵為主要材料,串燒上撒咗木魚絲,增添咗一種獨特嘅香味。秋葵口感好新鮮,咬落去嘅時候帶有啲脆感,再加上木魚絲嘅香味,令整道菜更加美味可口。.🌟雜錦天婦羅 $128呢道菜有青椒、番薯、大蝦、南瓜同冬菇等多種材料組成,其中嘅大蝦最吸引眼球。大蝦

———————————————
🌟安鱇魚肝 $158
🌟三點刺身 $158
🌟日本單骨雞中翼 $36
呢道菜以單骨雞中翼為主要材料,炸到金黃酥脆,皮脆肉嫩。
🌟蘆筍豚肉卷 $42
🌟秋葵串燒 $32
🌟雜錦天婦羅 $128
呢道菜有青椒、番薯、大蝦、南瓜同冬菇等多種材料組成,其中嘅大蝦最吸引眼球。大蝦經過炸至酥脆,而且有三隻份量都唔錯。
🌟玉子冷烏冬麵 $78
呢道菜以溫泉蛋同烏冬麵為主要材料,烏冬配上經過精心調味嘅湯底同蛋汁,味道好唔錯。另外上面仲有好多香脆嘅天婦羅碎,連同香蔥等,口感更豐富有層次。
2023-12-14 16 views
九龍城美食多,行過見到唔錯就入左去🤭款式都算多,裝修好日式風格,好似置身去左日本咁😚近門口仲有一間房間可以比人聚餐😉午餐都有好多款式揀,望落去好多好正咁🤭諗左好耐揀返最想食既野🤪汁燒牛肉丼😍我好鍾意食牛肉丼飯😋估唔到好有驚喜,仲整得比我心目中更好味😋牛肉好滑,汁燒果然惹味🤤再配埋溫泉蛋一齊食超正😍鮭魚親子丼朋友好鍾意食,所以叫黎食,成日都叫我試下三文魚籽,我唔係太鍾意食,因為之前食親都覺得好腥咁🙈但今次佢叫我食下話比我知咩叫好味🤤我第一啖食落去,估唔到會食到鮮甜既味道😍即刻對三子魚籽另眼相看🤭仲食多左幾啖😆我細心睇,呢間啲三文魚籽同平時既好唔同,佢每一粒都係淺橙色中間有一點係深橙色好特別👍🏻我即刻諗,以後見到呢款嘅要即刻去食🤣午餐定食除了湯烏冬定食唔包味噌湯外,每一款都會包沙律,茶碗蒸及味噌湯🤩店舖仲有好多人氣推介💥下次要黎食晚餐先得,好多都好想試🤭

汁燒牛肉丼😍

鮭魚親子丼

店舖仲有好多人氣推介💥下次要黎食晚餐先得,好多都好想試🤭

2023-12-14 38 views
九龍城又點止泰國嘢好食!泫居酒屋嘅漬物、串燒、一品料理都相當出色👏。餐廳位於宋皇臺站出口附近,地理位置極方便,由出口一出行2至3分鐘內就到。除左menu上嘅菜式,仲可以揀2個黑板上嘅是日精選,包括海鮮丼同刺身✨係魚生櫃見到原條魚都好新鮮~忍唔住叫左刺身😍🔸新香漬物 $68由蕎頭、牛蒡、蒜頭等組合而成,三樣漬物都有樣共通點就係食完會好開胃,又有咬口,作為前菜一流‼️🔸刺三點 $158三文魚及油甘魚非常厚切,食落有油脂魚香,食完魚嘅鮮甜係口入面不停打滾。另外亦試左由日本新鮮空運嘅古伊之魚薄切刺身,師傅刀功非凡切得好薄身,魚肉晶瑩剔透,鮮味十足😍🔸牛舌芯 $68牛舌都幾厚身,易入口而且配上鹽燒好好食,爽口唔會韌🤤🔸翠玉瓜 $22翠玉瓜嘅鮮配上木魚碎,口感獨特👍.🔸露筍豚肉卷 $42豚肉燒得焦脆,而且露筍口感爽脆,盧筍嘅鮮配上豚肉嘅肉香,兩者好夾✨🔸鰻魚炒飯 $138炒飯配上粒粒鰻魚、雞蛋及醬油炒成。飯係粒粒分明,未入口已經聞到陣陣醬油及鰻魚香,一啖食落去非常有鑊氣🔥

🔸新香漬物 $68

🔸刺三點 $158

🔸牛舌芯 $68
牛舌都幾厚身,易入口而且配上鹽燒好好食,爽口唔會韌🤤

🔸翠玉瓜 $22
翠玉瓜嘅鮮配上木魚碎,口感獨特👍
🔸露筍豚肉卷 $42

🔸鰻魚炒飯 $138

2023-12-10
$250 (Dinner)
  • 牛舌芯
  • 翠玉瓜
來到九龍城這頭看到OpenRice 上面這家居酒屋好多好評,就去試試吧!店內環境乾淨闊落,暖黃的燈光柔和溫馨,氣氛讓人很放鬆。店內播着昭和日文懷舊歌曲,好適合三五知己朋友聚會🥰看到午市定食餐牌好多選擇,就和朋友一人點了一個~前菜沙律新鮮開胃,配上柚子醋 十分清爽!而茶碗蒸有淡淡酒味,香滑細膩👍🏻🌖三文魚親子丼三文魚份量不少,甘香肥美,沒有腥味。白醋飯配上飯素和三文魚籽一起吃讓口感更豐富!🌖 生薑豚肉丼豚肉肉片切得好薄,脂肪部分是脆的!洋蔥絲和洋蔥汁香甜濃郁,很適合拌飯!📍 泫居酒屋九龍城太子道西426號地舖🧧人均消費$110

🌖三文魚親子丼

🌖 生薑豚肉丼

📍 泫居酒屋
🧧人均消費$110

2023-12-09 18 views
去開九龍城的餐廳不外乎都是cafe或泰國菜今次特別一些 去了一家日本餐廳吃午餐餐廳的裝潢很有心思 很細緻瞬間恍如置身日本的感覺午餐的餐牌選擇挺多的魚生丼、定食、烏冬、牛肉豚肉等等實在好難選擇呢!Lunch set 幾抵食一個價錢已包括沙律、茶碗蒸、甜品非常有誠意👍🏼🔻角切什錦魚生丼 ($118)選了這個店員推薦的魚生丼賣相好靚😍 顏色配搭好繽紛魚料都好多好滿 仲有我最愛既三文魚子丼碗睇落唔算大 但其實好多 食到好飽😌🔻野菜海蝦湯烏冬定食 ($88)一上枱 見到好多隻海蝦望住你🤭海蝦脹卜卜又爽口 咬落去好有滿足感湯底清清地 容易入口滿足的一餐~甜品是黑芝麻麻糬 不錯的口味不會太甜最後埋單仲有折🤭抵食之選
去開九龍城的餐廳
不外乎都是cafe或泰國菜
今次特別一些 去了一家日本餐廳吃午餐

餐廳的裝潢很有心思 很細緻
瞬間恍如置身日本的感覺

午餐的餐牌選擇挺多的
魚生丼、定食、烏冬、牛肉豚肉等等
實在好難選擇呢!

Lunch set 幾抵食
一個價錢已包括沙律、茶碗蒸、甜品
非常有誠意👍🏼

🔻角切什錦魚生丼 ($118)
選了這個店員推薦的魚生丼
賣相好靚😍 顏色配搭好繽紛
魚料都好多好滿 仲有我最愛既三文魚子
丼碗睇落唔算大 但其實好多 食到好飽😌

🔻野菜海蝦湯烏冬定食 ($88)
一上枱 見到好多隻海蝦望住你🤭

是黑芝麻麻糬 不錯的口味
不會太甜

最後埋單仲有折🤭
抵食之選
泫居酒屋 位於九龍城宋王臺站B2出口,交通方便,主打日式居酒居料理。餐廳提供時令刺身,一條條日本直送的魚擺放在魚生櫃上,大家可以在黑板上根據自己喜好點餐!🔥火炙平目魚邊沙律 $110⭐️8/10⭐️沙律份量十足,火炙平目魚邊配上新鮮沙律菜,魚油和沙律味道非常平衡,配上三文魚籽和蟹籽增加口感!🔥白子 $158 ⭐️10/10⭐️白子Creamy,完全沒有腥味,表面微微火炙後帶了一點焦香味道,柚子醋提升了整體的層次,連從來不吃白子的小編朋友都讚好!🔥秋葵 $32⭐️8/10⭐️時間掌握剛剛好,秋葵表面微微焦香,配上木魚花碎增添口感!🔥牛舌芯 $68 ⭐️9/10⭐️牛舌芯口感軟腍,肉味香濃,還帶一點油脂香味!厚薄大小適中,小編非常喜愛!🔥煙肉蕃茄卷 $32⭐️9/10⭐️煙肉焦香微脆,不會太乾身。鮮甜juicy的蕃茄仔中和煙肉的油膩感,整體非常夾!🔥日式炒烏冬 $118 ⭐️8.5/10⭐️有牛肉、豬肉或海蝦作選擇,小編選擇了豬肉。烏冬彈牙,豬肉微焦香,配合日式醬油,整體味道不錯!✨總結:餐廳環境舒適,雖然價錢不算便宜,但食物質素很高,適合喜愛日式料理的朋友!
泫居酒屋

🔥火炙平目魚邊沙律 $110⭐️8/10⭐️

🔥白子 $158 ⭐️10/10⭐️

🔥秋葵 $32⭐️8/10⭐️
時間掌握剛剛好,秋葵表面微微焦香,配上木魚花碎增添口感!

🔥牛舌芯 $68 ⭐️9/10⭐️

🔥煙肉蕃茄卷 $32⭐️9/10⭐️