2023-11-27 37 views
九龍城太多餓虎藏龍嘅餐廳,呢日我同朋友本來打算係呢頭就食泰國菜啦,點知無意中見到呢間就被吸引左入去。然後就比我地發現到高質日式料理兼及居酒屋!!餐廳門面同裡面d嘅裝修都好日系,坐落好舒服,服務態度都好好,食物質素更加係頂級。安康魚肝 $158呢個係我最鐘意食嘅日式小菜,呢間整得超好食,又新鮮,又夠creamy蟹膏豆腐 $58豆腐本身都係我鐘意嘅食物,簡單得來想食得滋味都有難度,呢到用左蟹膏增添味道,味道好rich 好deep,豆腐加埋蟹膏都保持到個creaminess,上面更加有ikura同seaweed,另成件事更加有層次感。牛舌芯$68呢個厚度真心令我心心眼,燒得好入味,入面更加keep到粉紅色,口感好正。另外呢到好細心,切到bite sited,加埋lemon tongmustard食一流!蘆筍豚肉卷 $42個豚肉肥瘦均勻,用鹽同黑胡椒調味已經好好食,加埋本身蘆筍夠鮮甜,所以一口咬落去都有juicy嘅感覺。翠玉瓜 $22呢個燒得好juicy,好清甜,配埋木魚係上面好好食。鰻魚炒飯 $138鰻魚炒飯炒得粒粒分明,有鰻魚醬嘅香甜味,作為一餐嘅ending剛剛好!

安康魚肝 $158

蟹膏豆腐 $58

牛舌芯$68

蘆筍豚肉卷 $42

翠玉瓜 $22
呢個燒得好juicy,好清甜,配埋木魚係上面好好食。

鰻魚炒飯 $138
2023-11-26 350 views
參觀了朋友在九龍城的新居後,找了間舒適的日式居酒屋 - 泫居酒屋,餐廳港鐵宋皇臺站B2出口旁很易找,門面很有日本地道感,裝修以和式和木為主調,暗黃的燈光,氣氛不錯,入座後奉上熱茶,服務態度親和。餐牌食物款式繁多,主打串揚炸物、海鮮刺身、壽司、鍋物,小食、清酒和各式酒品等,選擇豐富。白子 - 作為開胃前菜首選,白子入口軟綿幼滑,鮮甜無比,配上葱花口感更豐富!雜錦魚生沙律 - 日式雜菜配搭爽脆,加上拖羅及三文魚角切,口感滑溜肥厚,魚肉的鮮味加上沙律菜更提鮮,清新又開胃。招牌串燒及天婦羅是重點推介,即叫即炸,十分夠熱!松葉蟹腳天婦羅,金黃色外皮炸得酥脆很吸引,值得一讚是漿挺薄身,口感酥脆不會感油膩!蟹腳大件,每口都是蟹肉,十分滿足!燒牛舌芯 - 咬下去肉汁滿滿,牛舌夠厚口感彈牙又軟熟,簡單的海鹽調味就足夠!燒秋葵 - 爽脆的秋葵,賣相飽滿吸引,吃下去裏面是保留了滿滿的水份,十分解膩!大蔥日本雞肉 - 個人喜愛大蔥,味道非常香濃又爽脆!雞肉幼滑,配上燒汁及燒大蔥,口感豐富!日式豚肉炒烏冬 - 稻庭烏冬入口腍滑,軟韌適中,而且份量也不少,豚肉味香濃,盡吸甜甜醬汁,加入多款雜菜及菇類,不會炒到油膩
參觀了朋友在九龍城的新居後,找了間舒適的日式居酒屋 - 泫居酒屋,餐廳港鐵宋皇臺站B2出口旁很易找,門面很有日本地道感,裝修以和式和木為主調,暗黃的燈光,氣氛不錯,入座後奉上熱茶,服務態度親和。餐牌食物款式繁多,主打串揚炸物、海鮮刺身壽司、鍋物,小食、清酒和各式酒品等,選擇豐富。

招牌串燒及天婦羅是重點推介,即叫即炸,十分夠熱!

日式豚肉炒烏冬 - 稻庭烏冬入口腍滑,軟韌適中,而且份量也不少,豚肉味香濃,盡吸甜甜醬汁,加入多款雜菜及菇類,不會炒到油膩又夠熱!

這餐廳價格合理環境又舒適,食物水準很好, 店員態度和善,環境舒適!
  • 白子
  • 雜錦魚生沙律
  • 松葉蟹腳天婦羅
  • 燒牛舌芯
自從宋皇臺地鐵站開通後,前往九龍城就更加方便,朋友今晚帶我去一間高質日本居酒屋門口掛住紅色大燈籠🏮,裝修和風典雅,店員主動介紹食物,餐廳以燒物出名,店內不停播放住日文歌,亦有日本人幫襯,証明味道正宗白子(Shirako)朋友推介餐廳出名珍貴食材,白子是秋冬時令,用剌身上碟,加點柚子醋,再次配少許蘿蔔蓉,白子食落滑流流,味道鮮甜,有滿滿的蛋白質松葉蟹肉蟹籽沙律沙律菜爽脆,蟹籽沙律加上松葉蟹,口感豐富牛舌芯炭燒牛舌厚身,牛味濃郁,厚度適中,咬落好有 嚼口, 爽口彈牙,有油脂香味滲出免治雞肉棒日式免治雞肉串,雞肉同雞軟骨恰到好處,焦香雞肉串混合埋金黃色蛋黃,味道層次昇華不少翠玉瓜非常爽脆,鋪滿木魚絲,炭燒後仍然多汁松葉蟹腳天婦羅松葉蟹腳炸完不太乾,仍然保持水份,炸粉不太厚,脆得酥脆溫泉玉子冷蕎麥麵蕎麥麵爽滑加埋溫泉玉子頗清新

白子(Shirako)

松葉蟹肉蟹籽沙律
沙律菜爽脆,蟹籽沙律加上松葉蟹,口感豐富

牛舌芯
炭燒牛舌厚身,牛味濃郁,厚度適中,咬落好有
嚼口, 爽口彈牙,有油脂香味滲出

免治雞肉棒

翠玉瓜
非常爽脆,鋪滿木魚絲,炭燒後仍然多汁

松葉蟹腳天婦羅
松葉蟹腳炸完不太乾,仍然保持水份,炸粉不太厚,脆得酥脆

溫泉玉子冷蕎麥麵
蕎麥麵爽滑加埋溫泉玉子頗清新

2023-11-22 13 views
出發到九龍城搵食😳朋友帶我去食日式居酒屋🏮一入店好有日本風情,間格好舒服,播住啲好懷舊嘅日本歌,成個feel好正🤭餐牌好豐富,好多選擇😋最後揀咗幾款好特別嘅食物松葉蟹蟹籽沙律🥗今次係加入松葉蟹,勁有蟹味同鮮甜😊鱈魚白子,好creamy呀,一啲腥味都無☺️同埋加左酸汁作醬料,好夾🤩串燒(翠玉瓜,豚肉蘆薈,煙肉蕃茄),淡淡煙熏香味,而且師傅燒得剛剛好,唔會過乾,入口仲有肉汁😉海蝦吞拿魚鍋吧,呢個好特別,第一次咁食,好脆口,啲刺身又新鮮😎口感豐富!松葉蟹天婦羅,好好食呀,海水咸味好足,而且天婦羅炸衣非常薄,食得出師傅嘅功夫😝我同朋友揀咗個好特別嘅海蝦烏冬,啲蝦係刺身級,只係面頭熟咗,入邊仲係刺身,而家份量好多,啲蝦又大隻,抵食🤩烏冬仲有其他配菜,例如冬菇絲蘿蔔絲生菜絲木魚絲同紫菜,口感層次都非常豐富!呢個非常好食🥰

餐牌好豐富,好多選擇😋最後揀咗幾款好特別嘅食物

松葉蟹蟹籽沙律🥗今次係加入松葉蟹,勁有蟹味同鮮甜😊

2023-11-20
Type of Meal
Dinner
2023-11-19 23 views
琴日又去咗九龍城食飯,今次揀一間日本野食,因為好多野都想食,所以盡量每個項目都叫少少,叫咗一個雜錦魚生沙律,時令嘅鮟鱇魚肝,味噌野菜豚肉鍋,三串串燒,牛舌芯,秋葵同免治雞肉棒雜錦魚生沙律$98份量都幾多,魚生同菜全部食落都好新鮮,唔會有雪味同怪味,好食!魚生有幫吞拿魚、三文魚腩、油甘魚同三文魚籽,好豐富😋鮟鱇魚肝$158好好食,食落好嫩滑,而且做到入口融化嘅口感,好食味噌野菜豚肉鍋$248依樣好好食~豚肉係另上嘅,建議個鍋一滾咗即刻加晒落去煮,之後豬肉片熟咗就閂火~如果煮太耐味㬝嘅香氣會無咗。菜同肉都好鮮甜,鍋底仲有啲粉絲係入面,食完都幾飽😆牛舌芯$68 秋葵$32 免治雞肉棒$42三款嘅水準一樣禁好,牛舌芯簡單用胡椒同鹽調味再燒,食落外面爽彈入面係軟嫩,秋葵燒得都唔錯,外面啱啱好乾身,裏面濕潤,幾好食。免治雞肉棒食落肉質細緻,口感有啲彈牙,調味唔會太咸,配埋蛋黃食落更好味,覺得好啱配飯😂

雜錦魚生沙律$98

鮟鱇魚肝$158
好好食,食落好嫩滑,而且做到入口融化嘅口感,好食

味噌野菜豚肉鍋$248

牛舌芯$68 秋葵$32 免治雞肉棒$42
$300 (Dinner)
  • 雜錦魚生沙律
今日朋友約咗小編嚟九龍城食飯,但估唔到嘅係佢唔係帶我去食泰國菜,依家食日本菜。最驚喜嘅係食物嘅質素同埋環境都非常之好,所以今日推介俾大家!🤗🐟安鱇魚肝呢個魚肝係小編強烈要求點嘅,因為朋友對於魚肝冇乜興趣😆朋友試咗之後,都話魚肝比佢印象中好想!呢度嘅魚肝口感好細膩,而且非常Creamy!🥰🐟油甘魚刺身🦐赤海蝦刺身🦪帆立貝刺身呢度嘅刺身新鮮不再話,帆立貝同赤海蝦都食到個種鮮甜嘅味道。油甘魚就食到嗰種肥美嘅油脂香!🥒燒翠玉瓜小編食呢個燒翠玉瓜嘅時候,啲水份係一咬落去個下出晒嚟。完全估唔到燒完,仍然keep到翠玉瓜嘅水嫩😋🐮燒牛舌芯呢度嘅牛舌心夠晒厚切,而且口感非常爽口彈牙!小編就鍾意加少少檸檬汁,成件事清新啲!😚🌯蘆筍豚肉卷簿簿嘅豚肉包住咗清爽嘅蘆筍。完全唔會覺得油膩!🐟🍲燒銀雪魚配魚湯飯呢個魚湯飯嘅魚湯係自己到落飯入邊,魚湯亦非常之好鮮甜。但係最大讚嘅係佢個銀鱈魚真係好好食,稍微用咗西京燒嘅甜去煎銀鱈魚,好食到停唔到口!🤤

🐟安鱇魚肝

🐟油甘魚刺身
🦐赤海蝦刺身
🦪帆立貝刺身

🥒燒翠玉瓜

🐮燒牛舌芯

🌯蘆筍豚肉卷
簿簿嘅豚肉包住咗清爽嘅蘆筍。完全唔會覺得油膩!

🐟🍲燒銀雪魚配魚湯飯
  • 翠玉瓜
  • 厚燒牛舌
2023-11-16 24 views
九龍城除左食泰菜出名外,cafe & 日本菜都好評如潮今日朋友就帶左我去食一間日本居酒屋,每次同朋友談心都會揀居酒屋 包保 定傾到計‼️最近天氣好舒服,涼涼哋食涮涮鍋就最岩喇~~即刻點左個「味噌野菜豚肉鍋」🍲豬腩片份量一啲都唔少,肉質比較有嚼口,食落唔會好重脂肪感個鍋材料好豐富,有金菇、大白菜、豆腐、蒟蒻麵、翠肉瓜!白味噌湯底濃而不死咸,正❤️「燒白子」自從有一次食過白子後,我已經唔再抗拒它喇燒過嘅白子多左一份焦香,但仍然無阻其細嫩滑口嘅口感,配上柚子醋,味道更令人回味「免治雞肉捧」雞肉捧比平時食嘅巨型,嫩滑嘅雞肉中有軟骨嘅口感,係我鍾意食嘅雞肉捧,我個人覺得唔駛點醬汁已經好好味「燒翠肉瓜」非常厚切,而且極之juicy多汁❤️「雜錦魚生沙律」「燒牛舌心」

九龍城除左食泰菜出名外,cafe & 日本菜都好評如潮

今日朋友就帶左我去食一間日本居酒屋,
每次同朋友談心都會揀居酒屋
包保
定傾到計‼️
最近天氣好舒服,涼涼哋食涮涮鍋就最岩喇~~

即刻點左個「味噌野菜豚肉鍋」🍲
豬腩片份量一啲都唔少,肉質比較有嚼口,食落唔會好重脂肪感

個鍋材料好豐富,有金菇、大白菜、豆腐、蒟蒻麵、翠肉瓜!
白味噌湯底濃而不死咸,正❤️

「燒白子」
自從有一次食過白子後,我已經唔再抗拒它喇

燒過嘅白子多左一份焦香,但仍然無阻其細嫩滑口嘅口感,
配上柚子醋,味道更令人回味

「免治雞肉捧」
雞肉捧比平時食嘅巨型,嫩滑嘅雞肉中有軟骨嘅口感,
係我鍾意食嘅雞肉捧,我個人覺得唔駛點醬汁已經好好味

「燒翠肉瓜」
非常厚切,而且極之juicy多汁❤️
「雜錦魚生沙律」

「燒牛舌心」

2023-11-13
Type of Meal
Dinner
2023-11-16 20 views
九龍城自從有了宋皇臺站之後,方便咗好多👍🏻雖然大家去九龍城食飯都會諗起泰國菜,但我食飯就選擇咗一間高質嘅日本居酒屋😚宋王臺站B2 出口轉個灣就到喜之次刺身(原條)先order 手寫板上嘅即日新鮮貨,日本即送到店,新鮮程度直迫飛到日本食。魚味香濃,肉質爽口彈牙,好有鮮味😎蟹膏豆腐唔好睇少呢碟前菜,充滿濃濃蟹膏味,又滑又香濃。蘆筍豚肉卷煙肉蕃茄卷咸香加鮮甜味道交融,恰到好處,蕃茄爆汁,蘆筍爽甜,完美結合😇金菠蘿超級推介,雖然只係燒菠蘿,但外層包裹一層透明冰糖,第一口脆薄清甜,第二口多汁鮮甜菠蘿,口感極緻😍最後以一碗魚湯烏冬作結湯味真心鮮甜,魚味濃烈又唔腥,無任何添加奶白色湯頭,一飲而盡😂
九龍城自從有了宋皇臺站之後,方便咗好多👍🏻

宋王臺站B2 出口轉個灣就到

喜之次刺身(原條)

蟹膏豆腐
唔好睇少呢碟前菜,充滿濃濃蟹膏味,又滑又香濃。

蘆筍豚肉卷
煙肉蕃茄卷

最後以一碗魚湯烏冬作結
2023-11-14 27 views
喺九龍城除咗泰國嘢出色外仲搵到依間隱世高質居酒屋🏮嘢食好精緻美味 環境好舒服🍺仲要地鐵站出口一出就係 非常方便✧蟹膏豆腐($58)🌟蟹膏食落好香🦀仲配有魚子另一主角豆腐好滑 入口即溶✧松葉蟹腳天婦羅($158)炸得好出色唔會過厚粉😍表皮炸得好香脆同時好保留蟹肉嘅鮮味同肉汁✧鮟鱇魚肝($158)日本名產 口感滑嫩細滑入口即化好香魚香味🐟 ✧雜錦魚生沙津($98)主要有三文魚同油甘魚 質素高食落好生鮮肉質彈牙 魚味都好足配埋大量沙律菜 食落非常清新🌱✧大蔥日本雞肉($36)以秘製燒汁調味 好惹味大蔥好爽脆 雞肉好嫩滑🍗✧牛舌芯($68)燒嘅火候掌握得好好 唔會過耐保持到肉質嘅爽滑彈牙 咬落肉汁豐富 牛味非常濃郁 整得好好食👍🏻✧燒秋葵($32)同樣燒嘅時間掌握得好好保留到秋葵嘅鮮味表皮燒得幾脆口✧玉子冷烏冬($78)烏冬用上讚岐烏冬 食落好彈牙配埋半熟蛋撈埋嚟食 非常有咬口
喺九龍城除咗泰國嘢出色外
仲搵到依間隱世高質居酒屋🏮
嘢食好精緻美味 環境好舒服🍺
仲要地鐵站出口一出就係 非常方便

✧蟹膏豆腐($58)🌟
蟹膏食落好香🦀仲配有魚子
另一主角豆腐好滑 入口即溶

✧松葉蟹腳天婦羅($158)
炸得好出色唔會過厚粉😍
表皮炸得好香脆同時
好保留蟹肉嘅鮮味同肉汁

✧鮟鱇魚肝($158)
日本名產 口感滑嫩細滑
入口即化好香魚香味🐟

✧雜錦魚生沙津($98)
主要有三文魚同油甘魚 質素高
食落好生鮮肉質彈牙 魚味都好足
配埋大量沙律菜 食落非常清新🌱

✧大蔥日本雞肉($36)
以秘製燒汁調味 好惹味
大蔥好爽脆 雞肉好嫩滑🍗

✧牛舌芯($68)
燒嘅火候掌握得好好 唔會過耐
保持到肉質嘅爽滑彈牙 咬落肉汁豐富
牛味非常濃郁 整得好好食👍🏻

✧燒秋葵($32)
同樣燒嘅時間掌握得好好
保留到秋葵嘅鮮味表皮燒得幾脆口

✧玉子冷烏冬($78)
烏冬用上讚岐烏冬 食落好彈牙
配埋半熟蛋撈埋嚟食 非常有咬口
2023-11-13 22 views
泫居酒屋 (九龍城)九龍城太子道西426號地舖。成日都覺得九龍城係食肆臥虎藏龍嘅地方,今次嚟到唔係食泰國菜,而係食居酒屋 🏮。雜錦魚生沙律($98)成日都覺得呢款食物好抵食,沙律上面放有幾款魚生,配搭柚子醋dressing好清新開胃 🥗 。鮟鱇魚肝($158)鮟鱇魚肝係我好鍾意食嘅食物,入口creamy又會滲出啖啖香味,正 😝。海膽蔥吞拿魚腩蓉卷($98)又係無得輸組合 😆 海膽新鮮無臭味,已經好足夠了👍🏻。煙肉蕃茄卷($32)、牛舌心($68)食居酒屋就必食串燒,牛舌心夠嫩,蕃茄就可以解煙肉嘅油膩 🍢。@naga.izakaya。 #gpigkowlooncity

泫居酒屋 (九龍城)
九龍城太子道西426號地舖

雜錦魚生沙律($98)

鮟鱇魚肝($158)

海膽蔥吞拿魚腩蓉卷($98)
又係無得輸組合 😆 海膽新鮮無臭味,已經好足夠了👍🏻

煙肉蕃茄卷($32)、牛舌心($68)
食居酒屋就必食串燒,牛舌心夠嫩,蕃茄就可以解煙肉嘅油膩 🍢

@naga.izakaya

#gpigkowlooncity
2023-11-08
$390 (Dinner)
2023-11-09 24 views
今日同大家介紹一間位於九龍城嘅日式居酒屋🍴門口大大個燈籠好吸引🏮裝修風格簡日系,每個位格調好精緻,掛上唔同浮世繪👺座位闊落舒適,食物水準好高質👍🏻和幾個朋友來好適合聚會👭🏻新香漬物 $58相當開胃🤤有紅酒蕎頭、味噌蒜頭和醃牛蒡,全部都係頂級漬物,配白飯一流👍🏻蒜頭好突出又少見,完全食唔到有蒜頭味,食多幾個都唔怕😝安鱇魚肝 $158有賣相😍魚肝口感滑嫩細滑,入口即化🤤零油膩感,配搭蔥香好夾,魚肝甘香味道突出👍🏻可配上日本清酒🍶喜之次(原條) $498味道肉質極佳💯保持滑嫩,又唔易鬆散,可以食到喜之次嘅鮮味😋肉比較多,烤出嚟即刻食,食到魚身外皮酥脆,配上檸檬汁,魚肉豐腆多汁松葉蟹腳天婦羅 $136兩大件松葉蟹腳材料新鮮,外脆內軟,味道鮮甜食到啖啖鮮味嘅蟹肉😝可加少少檸檬汁和鹽叼下味🦀牛肉湯烏冬 $98好喜歡佢嘅味噌湯底🫶🏻 讚岐烏冬口感煙韌,咬勁十足,口感柔滑,湯底淡淡,品嚐到大大塊肥牛肉嘅鮮味🥩牛舌芯 $68每舊好厚切又多汁,即點即燒,口感軟熟又惹味,配搭黃芥辣和幾滴檸檬🍋味道更入味😋大蔥日本雞肉 $36日式雞肉非常新鮮又大舊,肉質嫩滑,配惹味大蔥一齊食十分滋味💖日本甜薯 $28一口一粒

新香漬物 $58

安鱇魚肝 $158

喜之次(原條) $498

松葉蟹腳天婦羅 $136

牛肉湯烏冬 $98

牛舌芯 $68

大蔥日本雞肉 $36

日本甜薯 $28
一口一粒熱辣辣,好細粒好可愛🍠口感和栗子一樣鬆軟又幼滑,色澤金黃,味道香甜,吃落格外美味
九龍城 | 高質居酒屋

📍泫居酒屋
九龍城太子道西426號地舖
2023-11-08 27 views
泫居酒屋 菜式: 日本菜/爐端燒/壽司/刺身/串燒地址: 九龍城太子道西426號地舖上次試了午市套餐,覺得這間小店食物的水準不錯,今晚特別帶喜愛吃日本菜的媽媽來試試晚餐😊我們點了以下食物*雜錦魚生沙律:蔬菜有生菜、蕃茄、青瓜等;切角刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚及魚籽等。全部食材都非常新鮮,份量兩個人食非常足夠,沙律汁酸度適中,是十分令人開胃的前菜👍*白子:口感嫩滑,入口即溶,滋味濃郁!*芝麻醬火炙三文魚炸蝦卷:是媽媽的最愛,米飯軟熟,蝦肉鮮甜爽口;火炙的做法讓魚肉散發出微焦的香氣,增添了獨特的風味,媽媽吃得很滿足🤗*煙肉蕃茄卷:煙肉的香氣與蕃茄的酸甜完美結合,帶層次豐富的口感。蕃茄的鮮爽與煙肉的鹹香相輔相成,我們每人秒速吃了兩件,回味無窮😃*牛舌芯:炭火燒烤後外皮微焦,散發出誘人的香氣,牛舌芯厚切仍能保持口感嫩滑,肉質鮮美爽口,帶有微妙的甜味,絕對值得一試。*牛肉壽喜燒:鍋中的湯底濃郁鮮美,把牛肉輕灼幾秒,新鮮的牛肉保持了肉質的嫩滑,非常美味❤️搭配的蔬菜如金菇、鮮冬菇及豆腐,亦增添了口感的豐富度,這道菜真是踏入秋天的絕佳選擇。
泫居酒屋
菜式: 日本菜/爐端燒/壽司/刺身/串燒
地址: 九龍城太子道西426號地舖

我們點了以下食物

*白子:口感嫩滑,入口即溶,滋味濃郁!

*牛肉壽喜燒:
2023-11-07 15 views
到九龍城搵食,途經太子道,看到這間居酒屋門前一個大燈籠,非常吸睛,看看餐牌,價錢適中,於是便入內吃晚餐。這間日式居酒屋的裝潢時尚簡約。佈置充滿日本風,以紅色為主調,中間以竹蓆間隔着座位,私隱到非常高,感覺亦很高格調。我們點了:白子:我們第一次吃。這是店員的推介。白子質地柔軟,放入口中,有一份淡淡的海洋咸味,口感非常鮮嫩特別。2. 鮟鱇魚肝:一片片的鮟鱇魚肝鋪在碟上非常精緻。放入口中,入口即溶,口感濃郁滑嫩,非常好吃。3. 牛舌芯:這碟牛舌芯是厚切的。醃得非常入味,牛舌芯的肌肉質地細嫩,十分嫩滑,配上惹味的醬汁,令我們吃不停口。4. 翠玉瓜:翠玉瓜肉質爽脆,上面放上木魚絲,清爽中帶一點甜。5. 免治雞肉棒:我們十分欣賞這串免治雞肉棒。雞肉棒醃得惹味,肉質細嫩彈牙。蘸上蛋味濃郁的蛋黃汁。這碟色香味俱全的免治雞肉棒,令我們再三回味。6. 松葉蟹腳天婦羅:松葉蟹蘸上麵糊後炸成天婦羅。天婦羅的外層酥脆,內部則有嫩滑的蟹肉。松葉蟹腳本身已經帶有鮮甜的海鮮風味,以天婦羅的方式烹調後,增添了不少香脆的口感。7. 鰻魚炒飯:這碟飯有很多鰻魚粒。鰻魚肉質鮮嫩,飯炒得很乾身,充滿香氣,味道豐富而令人垂涎。總
我們點了:
白子
總括這一餐,我們非常滿意。因為我們第一次吃鮟鱇魚肝和白子,感覺非常特別。加上那松葉蟹腳天婦羅和免治雞肉棒,真是很棒的一餐。

白子
2023-11-05 170 views
📍九龍城 泫每次搭巴士都會經過呢一間餐廳,今日終於有機會入嚟試一試。餐廳係行簡約日式木係風,每一個位置都好舒適,部份位更加有簾間起咗,非常有私隱。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و安「魚康」魚肝 ($158):這道魚肝菜品非常精緻,魚肝的質地柔軟,口感滑順。它的味道濃郁而富有層次感,帶有微妙的魚香和奶油的風味。魚肝的配料和醬汁完美地平衡了整道菜的風味,讓人回味無窮。火炙平目魚邊沙律 ($110):這道火炙平目魚邊沙律是一道清新又健康的選擇。平目魚火炙的處理使得魚肉保持了鮮嫩的口感。沙律的配料豐富,有新鮮的蔬菜和美味的醬汁,為整道菜增添了豐富的口味層次。蟹膏豆腐 ($58):蟹膏豆腐是一道簡單卻美味的菜品。豆腐本身嫩滑綿密,蟹膏的鮮甜為整道菜增添了豐富的風味。大蔥日本雞肉 ($36):大蔥日本雞肉是一道簡單但美味的料理。雞肉嫩滑多汁,搭配著香氣十足的大蔥,增添了獨特的風味。這道菜適合當作一道開胃菜來享用。牛舌芯 ($68):牛舌芯是一道頗具特色的菜品。牛舌芯的質地柔軟嫩滑,口感豐富。它的烹調方式使得牛肉保持了鮮嫩的口感,並且帶有微妙的牛肉香氣。這道菜適合喜歡嘗試不同口味的食客,絕對值得一試。秋葵 ($32)
📍九龍城 泫

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

安「魚康」魚肝 ($158):

火炙平目魚邊沙律 ($110):

蟹膏豆腐 ($58):

大蔥日本雞肉 ($36):

牛舌芯 ($68):

秋葵 ($32):
秋葵是一道簡單而營養豐富的菜品。它保持了嫩綠的色澤和脆爽的口感。秋葵的味道清新,是一道健康又美味的選擇。

松葉蟹腳天婦羅 ($136):
這道松葉蟹腳天婦羅是一道獨特而美味的選擇。松葉蟹腳被輕輕炸至金黃酥脆,保持了蟹肉的鮮嫩和甜味。這道天婦羅外脆內嫩,吃起來既有嚼勁又不失鮮美。配搭著醬汁食用,味道更加出色。如果你喜歡海鮮和炸物,這道菜絕對值得一試。

8. 玉子冷烏冬麵 ($78):
這道玉子冷烏冬麵是一道清涼又美味的料理。烏冬麵彈牙滑順,增添了豐富的口感和風味,醬汁帶有微妙的醬油和柴魚的風味。
  • 蟹膏豆腐
逢親去九龍城唔係食泰國菜就係打邊爐,今晚被我撞到一間日式居酒屋實在太好喇!位置非常近地鐵站,唔係因為修路嘅阻擋,差啲就行過咗喇!白子 ($158)- 夠曬新鮮,好creamy安鱇魚肝 ($158)- 口感順滑,鮮嫩細膩免治雞肉棒 ($42) - 鷄肉棒肉質軟腍,唯一是醬汁多了一點,味道有點偏咸。本鮪壽司盛 ($248)有三款不同等級既吞拿魚壽司,分別有赤身、中拖羅、大拖羅,仲有吞拿魚軍艦,店員介紹由吞拿魚軍艦開始食,然後再由左至右次序食,讓你感受到唔同層次嘅口感,最鍾意係大拖羅,因為無筋而且油脂最多!牛舌芯 ($68)牛舌芯一向是我的至愛,今晚的牛舌芯沒有令我失望,夠厚切又爽口!值得推薦!👍👍日式豚肉炒烏冬 ($118)店員捧上枱時,整碟烏冬熱騰騰,上面的柴魚絲不停郁動,烏冬質感不錯,炒得好入味!金菠蘿 ($30)最後上枱的金菠蘿非常鮮甜,幫今個晚餐畫上一個完美句號!
白子 ($158)- 夠曬新鮮,好creamy
安鱇魚肝 ($158)- 口感順滑,鮮嫩細膩
本鮪壽司 ($248)
牛舌芯 ($68)
日式豚肉炒烏冬 ($118)
金菠蘿 ($30)
最後上枱的金菠蘿非常鮮甜,幫今個晚餐畫上一個完美句號!
2023-10-30
$452 (Dinner)
  • 金菠蘿
  • 安鱇魚肝