2015-09-05 1762 views
朋友聚餐,大家都好耐無食過泰國菜所以就去左九龍城既泰之味雖然我一向都唔係特別鍾情泰國菜但係今次呢間真係叫做食得幾ENJOY所以就上黎OR比佢讚佢(因為要同一班饑餓既食肉獸鬥快,所以相片質素唔多好請見諒)【泰式生蝦】蝦肉鮮甜,點埋辣汁一流【生蠔】枉我自稱吃貨,但我其實唔食生蠔 XP【冬蔭功】值得一讚呢到既冬蔭功辣,酸,都比出面既面明顯輕手D正宗與否我就唔敢評論但係感覺口味更加適合我喜好【炸芝士蝦丸】大路作品,好少可整得唔好食,賣飛佛之一【無骨海南雞】肉滑無雪味,唔錯【燒白鱔】必食!皮脆肉嫩【黑椒牛柳粒】又一個必食!好一個MEDIUM牛柳粒火候恰當我怕下次再食食唔番咁岩我心水既火候沾原本既醬汁食,會略嫌辣味太重改沾沙爹汁簡直係天作之合,相逢恨晚【串燒】有點乾及實,可吃可不吃【燒羊架】整體火候可輕手D中間岩岩好,好正近骨有D OVER不過幾好食【蝦醬炒飯】風味唔錯~【咖哩軟殼蟹】軟殼蟹啖啖肉,乾手淨腳I LIKE IT加埋香港人最愛既蒜蓉包+咖哩汁正!【蒜蓉炒時菜】
朋友聚餐,大家都好耐無食過泰國菜
所以就去左九龍城既泰之味
雖然我一向都唔係特別鍾情泰國菜
但係今次呢間真係叫做食得幾ENJOY
所以就上黎OR比佢讚佢
(因為要同一班饑餓既食肉獸鬥快,所以相片質素唔多好請見諒)

【泰式生蝦】
蝦肉鮮甜,點埋辣汁一流
泰式生蝦
【生蠔】
枉我自稱吃貨,但我其實唔食生蠔 XP
生蠔
【冬蔭功】
值得一讚呢到既冬蔭功
辣,酸,都比出面既面明顯輕手D
正宗與否我就唔敢評論
但係感覺口味更加適合我喜好
冬蔭功
【炸芝士蝦丸】
大路作品,好少可整得唔好食,賣飛佛之一
炸芝士蝦丸
燒白鱔
【黑椒牛柳粒】
又一個必食!好一個MEDIUM牛柳粒火候恰當
我怕下次再食食唔番咁岩我心水既火候
沾原本既醬汁食,會略嫌辣味太重
改沾沙爹汁簡直係天作之合,相逢恨晚
黑椒牛柳粒
【串燒】
有點乾及實,可吃可不吃
串燒 (牛肉/豬肉/雞腎)
【燒羊架】
【蝦醬炒飯】
風味唔錯~
蝦醬炒飯
【咖哩軟殼蟹】
軟殼蟹啖啖肉,乾手淨腳I LIKE IT
加埋香港人最愛既蒜蓉包+咖哩汁
正!
咖哩軟殼蟹
【蒜蓉炒時菜】
蒜蓉炒時菜
2015-09-04
$300 (Dinner)
泰式生蝦
冬蔭功
炸芝士蝦丸
無骨海南雞
燒白鱔
黑椒牛柳粒
燒羊架
2014-06-30 798 views
九龍城街邊既一間小店,門面不太起眼,突然好想食串燒既我地,一見到個燒烤爐就自動走左過去。本來想食燒羊架,承惠$100, 只係口痕想搵野食,好似有D費。串燒外賣最少要半打,都要$80,唔想食咁多,但最後都係叫左,3串豬,3串雞。都幾大串,燒得幾香,D肉都嫩,帶少少甜味,幾好食 反而個沙嗲醬味道麻麻,味道唔係好夠。
都幾大串,燒得幾香,D肉都嫩,帶少少甜味,幾好食
 反而個沙嗲醬味道麻麻,味道唔係好夠。
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
九龍城有好多間泰國野,因為住得近,自己都試過好幾間,但第一次寫食評,令我寫呢個食評嘅原因係因為我第一次食到咁難食嘅柚子沙律!第一次黎呢度食,可能呢間舖好少人點呢個沙律,(因為我見佢好似主打食串燒)但我唔明點解呢度嘅柚子沙律可以咁辣,係辣到完全入唔到口。可一不可再,我唔會再黎呢間野食!
2012-11-14 277 views
8:30去到九龍城, 見呢客野又唔算太多人就幫襯下等左一陣就有位^^ 3人去, 咩都想食, 係咁叫係咁叫...泰國菜必食既都差唔多食晒, 只係抱歉冇叫到冬陰公湯.....生蝦嘩!!! 好吸引 因為會有冰底座住d蝦!!! 等d蝦唔會因為放得玲而失左個口感... 同埋d蝦比其實出名既泰國餐廳大隻!!! wow~wow~~~ 正呀!!因為有1個唔食生蝦, 我同另一個朋友2日食 (滿足)生菜包OK好味ga!! 朋友都話好正!!我就食左1件, 因為我成日食到周圍左掉又掉XD蒜蓉包(嘩!!!一黎就好想點埋個咖哩雞食) 個咖哩個口味好好味ga!!! 點包+LO飯真係一流蒜蓉包仲要好多牛油+蒜蓉 =3=)/ 朋友就話膩左d, 不過我就覺得超正!!! 因為唔係成日食, 一次半次is okay~~~~~~後面果個係黃咖哩雞, 見到呢個平D就叫呢個, 因為咖哩蝦同咖哩蟹百幾蚊, 其實唔算貴, 不過因為我地叫得太多野食la, 怕食唔晒, 只好試左好冇味先!!! 朋友話d雞都好食, 因為吸左d咖哩味, 但因為本人唔食得雞關係只係食d洋蔥同咖哩汁肉碎炒飯我地叫左少辣, 個辣程度我接受到, +埋個咖哩落個飯度真係s
8:30去到九龍城, 見呢客野又唔算太多人就幫襯下
等左一陣就有位^^
生蝦
嘩!!! 好吸引
因為有1個唔食生蝦, 我同另一個朋友2日食 (滿足)
生菜包
蒜蓉包
蒜蓉包仲要好多牛油+蒜蓉 =3=)/
怕食唔晒, 只好試左好冇味先!!!
肉碎炒飯
我地叫左少辣, 個辣程度我接受到, +埋個咖哩落個飯度真係so yummy !!!!

真係食左好多野....但仲繼續有菜上枱
青木瓜沙津
依舊係叫左少辣. 本人好中意食呢個小食, 唔食生蝦都要叫呢個食
因為好中意呢個沙津既木瓜絲同蘿蔔絲, 仲有花生粒粒 all is my flav
串燒(半打/2牛2雞2腎)
因為本人唔食雞&腎, so only食左牛, 牛都ok唔係好老la整到, 其實最重要都係個串燒醬

冇左呢個就=冇左靈魂~~~~~正!

野飲...我冇影到 XD
朋友order左2個椰青, 我就青檸SO打
一同3個人都食到好飽.好飽...... 食剩少少飯同個生菜包, 我真係唔想晒野la, 所以最後我攞走!!!
下次如果再黎九龍城會再黎呢間野食!!
因為野食真係唔差, 而且價錢都合理!!!!!!!

下次試埋個冬陰湯先~
2012-11-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2011-03-26 205 views
一班朋友來到泰之味食飯服務非常好點在泰式生蝦刺身(HKD 53):好像沒有一次在香港吃泰國菜會不點這一道的,吃的就是蝦子的彈牙與新鮮,以及醬汁的美味。「泰之味」的這兩點都不錯,配上切片的蒜頭一起入口略帶著刺激的辛辣感。但要說是非常出色卻又不至於啦。鳳爪沙律(忘了多少錢):鳳爪挑的乾淨,爽脆滑嫩易於入口,但我偏好口味再重一些,所以覺得酸與辣的程度都不夠,香料的味道也不夠多層次。冬蔭功(HKD 95):這兒的冬蔭功屬於偏辣的口味,所以酸味不是很明顯,喜歡喝偏辣的非常值得一試。湯裡面的海鮮料相當的多,尤其是大頭蝦鮮味十足、肉質充滿彈性,更有濃濃的蝦膏。
一班朋友來到泰之味食飯服務非常好
點在

2011-03-02
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 豬肉碎生菜包
2010-06-14 123 views
4月尾時候,與一班朋友來到泰之味食飯朋友生日,所以來這裏食去到間店,只有一樓有位,地下已滿了客人點了以下菜式生蝦刺身,都算好食金邊粉 ,好食呀,而且很入味雞、牛、豬串燒,一定好食,有醬汁點黎食法國大包,大大件,而且分到全部人食大蝦及烏頭魚沒有相,但好味,蝦大件,烏頭既肉很滑而且烏頭是最好食..朋友好喜歡食完這餐後,只可以說服務不夠好 想他們給一個折頭我們,都唔係咁想俾 最終給了九折我們,但唔係真心 但食物總過得去 下次都係去其他泰國菜店
4月尾時候,與一班朋友來到泰之味食飯
朋友生日,所以來這裏食

去到間店,只有一樓有位,地下已滿了客人

點了以下菜式

生蝦刺身,都算好食
金邊粉 ,好食呀,而且很入味
雞、牛、豬串燒,一定好食,有醬汁點黎食
法國大包,大大件,而且分到全部人食
大蝦及烏頭魚沒有相,但好味,蝦大件,烏頭既肉很滑
而且烏頭是最好食..朋友好喜歡

食完這餐後,只可以說服務不夠好

想他們給一個折頭我們,都唔係咁想俾

最終給了九折我們,但唔係真心

但食物總過得去

下次都係去其他泰國菜店

正,凍蝦刺身
正,串燒
正,法式大包
2010-04-26
$100 (Dinner)
正,凍蝦刺身
正,串燒
正,法式大包
忙碌的二十一世紀,能夠約齊三五好友一起用餐不是件簡單的事情。早早與朋友敲定時間,卻總會有人工作上出現突發狀況而無法一同聚餐,有時隨口問問卻跟來了一堆飯友。兩年半前來此拜訪過一次,正是被隨性問問而跟來的,但那天的用餐經驗卻難以忘懷。之後由於甚少踏足九龍城,連如何搭巴士前來對我都存在難度,因此直到今日才又與同事一齊來此用餐。路上肥仔哥爲了打發無聊時間,問了個腦筋急轉彎的問題。「你知道星期天哪裡菲律賓人最多嗎?」肥仔哥說。「中環呀!」大力女王說。「是菲律賓呀,呵呵呵!」肥仔哥露出奸詐的笑容。畢竟在下班時刻由中環搭隧巴到九龍城也得花上十個字,聽聽冷笑話是可以暫時忘記肚子餓的。到了富豪東方酒店站下車後再走約莫五分鐘,便抵達了「泰之味」。門口掛著Chang Beer的「慶祝潑水節日」吊牌,但是順著招批耶河而建的天使之城,現在因為紅衫軍的政治訴求而陷入一片荒亂,一年一度的潑水節也因而暫停各項活動,政治真是一項令人不太能合理化去思考的事情。「樓下冇位,樓上都已經畀人book左,」身材中等的靚姐說,一時之間讓我可傻了眼。「但係如果你地可以十點鐘之前交檯,樓上仲有位,」靚姐說。看看時間不過八點鐘,連忙跟靚

路上肥仔哥爲了打發無聊時間,問了個腦筋急轉彎的問題。
「你知道星期天哪裡菲律賓人最多嗎?」肥仔哥說。
「中環呀!」大力女王說。
「是菲律賓呀,呵呵呵!」肥仔哥露出奸詐的笑容。

「但係如果你地可以十點鐘之前交檯,樓上仲有位,」靚姐說。
看看時間不過八點鐘,連忙跟靚姐說「當然沒問題」,靚姐卻有點不好意思的說:「呢D野一定要同你地講既,如果唔係到左十點就好唔好意思。」

這倒算是很禮尚往來的服務態度,大家有話先客客氣氣的說清楚即可。

在車上折騰了一個小時,眾人確實都肚子餓,因此不一會就點好九道菜,一邊點心中邊想「太多了、太多了!今天一定又要吃太飽了!」,但看到大家這麼好興致,也就不好意思開口壞了大家的意頭。

上菜的速度很快,一樣接著一樣的來。利害的是我們六個人吃的速度也很快,所以桌上一直有空位可以擺菜。

以下按照上菜的順序:

泰式炒通菜(HKD 40):這道菜讓全桌六個人都吃的頻頻點頭!端上桌那陣香味已經讓我食指大動,一入口更想學「食神」中的薛家燕來大聲嘆個「好!好!好~~~」。
通菜炒的很好,味道的層次十足而多樣,而且還有一種在其他餐廳沒有試過的味道,下次得再去好好的研究一番。

泰式小食拼盤(HKD 78):蝦餅很新鮮,炸的熱騰騰而且彈性十足,讓人一咬還想再咬;春捲皮炸的酥酥脆脆,內餡相當豐富,味道搭配的很好,而且覺得跟以往吃過的泰式春捲都不太相似,也遠勝一般吃的泰式春捲;豬頸肉則是普普通通、無甚特別。

咖哩蟹法國大包(HKD 109):這道菜讓我魂牽夢縈兩年半,想吃的不是蟹,而是吸滿咖哩的法國大包
將大包中間挖空,裡面裝滿了連殼的蟹肉與黃咖哩,大包的外皮烤的香脆,鬆軟的麵包則是吸滿了濃厚香醇的咖哩汁,叫人一口接著一口的吃著麵包而難以停手。

豬肉碎生菜包 (HKD 53):
生菜脆而甜,豬肉碎甜美多汁,但可惜的是味道稍嫌清淡,是因為在咖哩之後才吃,味道被蓋過去的緣故嗎?

明爐烏頭(HKD 88):魚一端上來時整個被香料與菜給蓋住,幾乎看不到魚身,店家附了湯說是萬一湯汁燒亁了可以再加。
這道菜上桌後還繼續燒了五分鐘才蒸氣裊裊,不過等待是有代價的,可以吃到鮮嫩肥美且魚味十足的烏頭。

香葉肉碎炒飯(HKD 42):飯炒的相當好!吸滿醬汁粒粒分明有彈性,肚子已經接近極限的我還是吃了兩小碗。

一餐飯好吃與否,最簡單的是看每道菜剩下多少,六個人吃九道菜確實是太多,但是盤盤見底便可以知道這餐飯大家是吃的極飽又極滿足!而且價錢也便宜,九道菜含飲料,每個人也不過花上115元是極為划算。

後記:
1.大樽青島一枝22元買二送一,但我卻發現瓶頸的標籤上寫著簡體字「建議零售價3元/枝」,啤酒真的是便宜過水呀!
2.六個人吃九道菜確實是太多,第二天睡醒後依然覺得肚子極脹,仍正在消化中!

泰國一年一度的潑水節因紅衫軍而暫停各項活動,政治真是一項令人不太能合理化去思考的事情。
左上:泰式生蝦刺身。右上:豬肉碎生菜包 。右下:明爐烏頭的湯。左下:鳳爪沙律。
冬蔭功:屬於偏辣的口味,所以酸味不是很明顯,喜歡喝偏辣的非常值得一試。
泰式炒通菜:通菜炒的很好,味道的層次十足而多樣,讓全桌六個人都吃的頻頻點頭!
上:蝦餅很新鮮,炸的熱騰騰而且彈性十足。下:春捲皮炸的酥酥脆脆,內餡相當豐富,豬頸肉則是普普通通。
咖哩蟹法國大包:這道菜讓我魂牽夢縈兩年半,想吃的不是蟹,而是吸滿咖哩的法國大包。
明爐烏頭:上桌後還繼續燒了五分鐘才蒸氣裊裊,不過等待是有代價的,可以吃到鮮嫩肥美且魚味十足的烏頭。
香葉肉碎炒飯:飯炒的相當好!吸滿醬汁粒粒分明有彈性。
2010-04-09
$115 (Dinner)
香葉肉碎炒飯:飯炒的相當好!吸滿醬汁粒粒分明有彈性。
  • 咖哩蟹法國大包,冬蔭功,泰式炒通菜,蝦餅,春捲,香葉肉碎炒飯,明爐烏頭
2K
2009-02-19 76 views
19-2-2009原本0係另一間九龍城泰菜館的 3 人飯聚突然取消, dinner 又要食自己, 求其入了呢間地 mou 店搞掂. 叫了冬蔭公海鮮湯河 ($55), 加個青檸梳打冰 ($18) in case 要「救火」.青檸梳打冰原來係無青檸的, 只係青檸味的汽水, 飲落唔夠凍, 明明面頭浮了幾舊冰0架喎? 真奇怪.再0黎湯河, 冬蔭公湯底帶青檸的清香, 味道酸酸的, 夠晒香辣, 不錯喎; 河粉薄薄滑滑, 有 d 幼得似金邊粉, 有 d 就粗得似闊條麵 (!!); 配料有兩隻幾彈牙但無味道的無頭蝦, 帶雪味又霉霉的魚, 不過不失雪藏青口, 魷魚 + 魷魚鬚, 雞脾菇及蕃茄 (!?!?), ok 吧. 湯底不錯的冬蔭公, 幾滿意的.食店鋪位細得很, 坐近門口已近乎 mou 街, 不過衛生可以接受的; 招呼亦唔係樓下講得咁差, 阿姐有點 cool, 但有求必應亦幾有禮貌, 地 mou 店0黎講算 ok 吧 -- 招呼比佢更差的, 大有「店」在!埋單 $73, 唔平, 食物算 ok, 可以一試.
19-2-2009

埋單 $73, 唔平, 食物算 ok, 可以一試.
有冰仍然唔夠凍的青檸梳打, 棄之不可惜
唔小心「損」了一粒, 辣到我飛街...
$73 (Dinner)
2007-08-13 87 views
1.冬陰公海鮮湯(應該係元兇,食到我肚痾)2.蒜包(\ . /又係好難食)3.紅咖喱雞飲(乾既雞肉,加無咖喱味既咖喱)4.一碟炒飯(炒左四十五鐘,催左兩次先有,仲有係好水既飯)餐牌要乜無乜,全部都係黑色交义個員工一上黎就睇電視,專登叫人上黎的,黑店,又貴又唔好食,就close﹗仲要食到我痾左幾日,黑黑黑店。兩個人食左$170 蚊,又貴又唔好食
1.冬陰公海鮮湯(應該係元兇,食到我肚痾)
2.蒜包(\ . /又係好難食)
3.紅咖喱雞飲(乾既雞肉,加無咖喱味既咖喱)
4.一碟炒飯(炒左四十五鐘,催左兩次先有,仲有係好水既飯)

餐牌要乜無乜,全部都係黑色交义

仲要食到我痾左幾日,黑黑黑店。

兩個人食左$170 蚊,又貴又唔好食
2007-04-13 67 views
雖然佢既服務太度又可能係會差D..."魏既時間又耐..之但係佢地既野食又的確真係唔錯既.由其係個咖哩包..佢個包係即叩即焗既.所以好熱烘烘*再溝埋D咖哩﹏﹏就真係VERY GOOD喇* =]其他既野食都唔錯."個蝦餅, 生蝦都係值得推薦佢地有樓上同地下鋪..樓上鋪會比地下鋪坐得舒適因為冇咁迫
雖然佢既服務太度又可能係會差D..."
魏既時間又耐..
之但係佢地既野食又的確真係唔錯既.
由其係個咖哩包..
佢個包係即叩即焗既.
所以好熱烘烘*
再溝埋D咖哩﹏﹏
就真係VERY GOOD喇* =]
其他既野食都唔錯."
個蝦餅, 生蝦都係值得推薦
佢地有樓上同地下鋪..
樓上鋪會比地下鋪坐得舒適
因為冇咁迫
(Non-member)
上次食過都ok,噚日諗住同2個friend去多次la..卒之咩都無食,得番一肚氣!!!事原當時我見舖內有一張大+2張細枱,大既就比員工食緊,另外既就無人坐..咁我地咪諗住坐近門口果張囉,未坐落去,就有個男人話\"張枱有人訂左,另一張都係訂左,無枱la\"跟住坐番係度食野...咁我地咪走囉,其實都開始忟忟地(因為佢\樓上重有一間房,不但望都無望,連問都唔問我地等唔等)....都唔知點做生意!!!!!
2006-12-10 19 views
同女朋友拍拖,係九龍城行過,見間舖頭細細,個招牌D字幾得意,掛住大大隻雞翼,門口大大張相寫住法國包咖哩蟹,都只係八十蚊,咪入去試吓,叫咗過生蝦(四十皮),咖哩蟹(八十皮),炒通菜(廿八皮),仲想叫多個飯,點知個伙記,話個包好大,叫我地食完吾夠先再叫啦,(都幾同老細倒米),食落又吾錯,個法國包仲大大個,D生蝦仲鬼咁新鮮,食完埋單,百五有找,兩蚊貼士豪比佢\\\啦,個伙記仲問我地意見,(呢D味劉德華服務態度囖),仲叫我地下次試吓蝦膠釀雞翼,醬爆芝士丸,搵埋老豆媽子再食過
2006-12-06 19 views
有朋友介紹,九龍城有到泰國野幾好味,個名叫泰之味,係咪真係咁好味就未知喇,剛剛星期一off,就同個fd去試下啦,入到去地方就唔係咁高檔,不過都幾有地道free,跟住就有位靚仔哥哥左個man尿比我睇,都幾多野食,有成百幾樣,地方小小估唔到都有咁多野食,我問個哥哥仔有咩介紹.咁佢一口氣就講左幾個比我知,咁叫得佢介紹都係呢到出名d啦,咁咪落單囉,等左一陣就有野吃,先來一個咖哩法國大包蟹,好有睇頭味道一樓,跟住就來一個泰式生蝦,味道鮮甜,好新鮮,之後就有芝士蝦丸,一野食落去d芝士爆到我成口都係,好有芝士味同蝦味,最後來多個冬蔭蜆湯,正...酸/辣/鮮味樣樣都剛剛好,直得一試,個寶號都幾貼切〔泰之味〕題外話ccccc個哥哥都有幾分像鄭中基.