2024-10-19 3182 views
餐廳外表已經好特別,少少復古,可以用黎打卡嘅感覺餐廳,估唔到入到去就有好多唔同嘅特別懷舊玩具、零食等😍😍有不同既lunch set 提供,但最吸引我既都喺度壽喜燒套餐招牌鍋物套餐$498包括左鍋物、燉飯、刺身、小食兩款鍋物方面+$50要左個高級小小嘅肉,美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯見到個牛肉非常之靚,油脂好豐富,呢度服務非常之好專門幫你整🤩🤩唔怕整得唔好,前者款牛已經好好食,岩山縣和牛更加油份高、牛味濃郁,入口既溶,好想再食😘食完牛之後再加埋啲蔬菜入去煮,索曬湯,簡直完美😍燉飯方面係黑松露味,非常之Creamy,黑松露味十分之香🍚又夠飽肚刺身方面三文魚、帶子、甜蝦、鯛魚,估唔到細細間餐廳都可以提供到四款唔同嘅刺身,而且十分之鮮甜🤩小食方面🍢🍡燒鮑魚+$20燒熱辣辣,而且非常之有咬口,而且醬汁都攞得非常之多,夠濃郁甲羅燒多士+20 非常之正滿滿嘅蟹膏🦀仲有蟹籽😍😍😍仲有好多好多勁脆多士😍野飲方面(可以以優惠價加配)雪糕梳打 $28可以選擇底部嘅嘢飲,咁我就揀波子汽水🤩夾埋雪糕非常之好飲😳話梅青檸薄荷梳打 $28酸酸甜甜嘅梳打非常之開胃🤩幾好洋食商店 (長沙灣)長沙灣福榮街538號

招牌鍋物套餐$498
包括左鍋物、燉飯、刺身、小食兩款

鍋物方面

食完牛之後再加埋啲蔬菜入去煮,索曬湯,簡直完美😍

燉飯方面
係黑松露味,非常之Creamy,黑松露味十分之香🍚又夠飽肚

刺身方面

小食方面🍢🍡
燒鮑魚+$20
燒熱辣辣,而且非常之有咬口,而且醬汁都攞得非常之多,夠濃郁

甲羅燒多士+20
非常之正滿滿嘅蟹膏🦀仲有蟹籽😍😍😍仲有好多好多勁脆多士😍

野飲方面(可以以優惠價加配)

雪糕梳打 $28
可以選擇底部嘅嘢飲,咁我就揀波子汽水🤩夾埋雪糕非常之好飲😳

話梅青檸薄荷梳打 $28
酸酸甜甜嘅梳打非常之開胃🤩幾好

洋食商店 (長沙灣)
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
Type of Meal
Lunch
2024-10-17 452 views
呢到一入壽好特別,睇真啲,呢到原來係一間西式和風餐廳!店內必點既係呢個「壽喜燒套餐」,真係每枱都有!佢既明太子玉子燒帶有辛辣感~玉子滑溜,推薦!!壽喜燒有兩款牛肉,我地揀左美國頂級牛頸脊x岩手縣和牛,店員仲會幫手燒。最估唔到嘅係之後嘅燉飯竟然咁出色,用咗壽喜燒嘅肉汁加上黑松露芝士,超creamy!!跟餐除左刺身拼盤,仲有兩款小食,除咗玉子燒仲揀咗甲羅燒~選擇好多!‣ 招牌壽喜燒套餐 (二人份) $624

‣ 招牌壽喜燒套餐 (二人份) $624
  • 明太子玉子燒
  • 黑松露燉飯
2024-10-15 379 views
📍 洋食商店 (長沙灣)店外既裝修好吸引,去日本既感覺番哂黎🇯🇵雖然開返關,但一直番工都冇時間去到,未去到日本🇯🇵唯有入去日本餐廳止下血先🫶🏻空間闊落坐得舒服,而且仲有店員會幫大家燒埋,唔怕燒過燶,服務勁好,要比個芯❤️🔸 美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯壽喜燒個汁有點類似乾燒將醬汁鎖進肉裡的感覺,很喜歡半甜甜的醬汁,兩款牛肉都相當滑,主要食口感,牛味濃郁,價位較高的油花當然較靚,不過油膩感亦相對強,肉片油花超美、肉質軟嫩沾蛋液,超享受牛肉滋味🐮吃不夠可以再追加,蔬菜也都好食😋尤其大蔥非常鮮甜!燒完肉之後就燒埋個菜,到最後店員會過嚟將個飯撈埋啲汁同雞蛋一齊燉,就做岀🔸燉飯,將所有嘅精華都融入晒喺每粒米飯入邊,口感好似意大利飯,第一啖已經{曄}一聲,甜甜嘅味道真係好易入口,不知不覺就食晒🫣跟餐包括埋🔸 刺身拼盤,有五款不同刺身,三文魚、海蝦、油甘魚、帶子、吞拿魚,全部都好新鮮,帶有魚油香🐟🔸 燒味醂魚乾烤雞泡魚乾香腍,稍有鹹香,軟硬度得捏得啱啱好,配合沙律醬味道更豐富最佳既伴酒🍶🔸 激厚牛舌牛舌厚切再燒,肉質軟腍爽口,有好濃郁既牛肉重味,越嚼越香!🔸 明太子玉子燒蛋卷好嫩滑,裏面有好多

📍 洋食商店 (長沙灣)
店外既裝修好吸引,去日本既感覺番哂黎🇯🇵

🔸 美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯

🔸 燒味醂魚乾

🔸 激厚牛舌
牛舌厚切再燒,肉質軟腍爽口,有好濃郁既牛肉重味,越嚼越香!

🔸 明太子玉子燒
蛋卷好嫩滑,裏面有好多鹹香明太子,更有蟹籽,超滿足😍

兩款茶類剛好可以去除油膩感,更帶點清新🍵
🔸 桂花綠茶
🔸 冷泡茉莉烏龍

今日朋友話帶我去日本🇯🇵,叫咗我長沙灣地鐵等,帶咗我去呢間昭和風西日洋食店,一入到去已經可以感受到濃濃復古日本玩具商店!嚟到洋食商店當然要試返佢哋嘅招牌壽喜燒,今日試咗佢哋岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒,店員會喺客人面前煮和牛,聞到已經想食,岩手縣和牛油脂分佈更均勻油香四溢,牛味更濃郁!煮完個壽喜燒,店員會用剩低嘅湯汁同埋蛋漿煮埋呢一個黑松露燉飯,黑松露丼飯非常濃郁,而且奶香十足裏面仲會有洋蔥增加咗口感綜合拼盤 夏天會提供刺身,冬天就係串燒!今日嘅刺身拼盤有4種,赤蝦、帶子、三文魚、鱆紅魚,刺身都好新鮮時令生蠔2隻小食可以升級,我哋揀咗時拎生蠔,蠔身唔算好大但鮮甜十足夠晒新鮮抵讚椒鹽日本魷魚鬚魷魚鮮美的海味,外層沾上咗金黃面漿熱辣辣脆卜卜!最鍾意佢哋呢一個雪糕梳打上面有日式雪糕底下係蜜瓜梳打,完全係昭和風必叫嘅飲品;朋友叫咗呢一杯青提乳酪烏龍,酸酸甜甜咁仲有好多茶凍啫喱!

綜合拼盤

時令生蠔2隻

椒鹽日本魷魚鬚
魷魚鮮美的海味,外層沾上咗金黃面漿熱辣辣脆卜卜!

2024-10-10 369 views
係長沙灣附近買完野,比店舖裝修吸引左,見到零食商店街,同埋一啲日本嘅場景!食物好多選擇,懶諗就決定直接叫二人餐,美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯 $652!首先上咗個刺身拼盤,入面包括有三文魚 甜蝦 油甘魚同埋帶子 幾款刺身都好新鮮好味之後就係到鍋物,有岩手縣和牛同埋美國極黑牛頸脊。本身以為自己燒,原來有店員幫燒埋!岩手縣和牛油脂味比較豐富,另一款極黑牛頸脊就注重肉味重啲,加埋生蛋汁仲好食食完肉就會幫你煮埋啲菜配壽喜燒汁。蔬菜豆腐冬菇全部都係吸哂湯好好味去到最尾就要煮黑松露配燉飯😝😝😝煮呢個煲滾嘅時候一定要慢慢攪拌,防止黐底同埋會棉滑啲!食落勁Creamy同甜甜地好正小食方面就係叫咗明太子玉子燒同日本生蠔!玉子燒厚度啱啱好配明太子醬咸香味非常夾日本生蠔好新鮮加少少檸檬汁已經好好食飲品方面就嗌咗柚子鴨屎香烏龍 ,香氣比較重同埋茶底醇厚甜品揀左燒荔枝芝士蛋糕,店員上菜時仲會拎埋火槍,喺我哋面前燒個芝士蛋糕,食落暖暖地帶啖啖嘅荔枝香成程飯局都覺得好有儀式咁同置身於日本嘅感覺,正!

去到最尾就要煮黑松露配燉飯😝😝😝

小食方面就係叫咗明太子玉子燒同日本生蠔!
玉子燒厚度啱啱好配明太子醬咸香味非常夾

日本生蠔好新鮮加少少檸檬汁已經好好食

飲品方面就嗌咗柚子鴨屎香烏龍 ,香氣比較重同埋茶底醇厚

成程飯局都覺得好有儀式咁同置身於日本嘅感覺,正!
2024-10-10 283 views
見到朋友社交平台嚟呢度打卡,影得好靚直頭好似去咗日本咁!今日終於嚟到現場,真係好有驚喜!好似穿越左嚟咗古代昭和時期的日本!招牌壽喜燒二人套餐:~岩手縣和牛+美國極黑牛頸脊店員親手烹調,牛肉煮得啱啱好,再點蛋汁!甜甜地好好味!~刺身拼盤:有三文魚、牡丹蝦、鮮帶子、油甘魚、非常新鮮好鮮甜。~小食:北海道海膽+和牛波波可樂餅跟餐可以揀兩款小食,北海道海膽亦只需加$20,份量亦不少!絕對超值!和牛波波可樂餅,香脆可口!~黑松露燉飯:黑松露味道濃郁,飯粒粒粒分明有咬口!~甜品:烤玫瑰荔枝芝士蛋糕,荔枝味好香,灑上玫瑰花瓣,女士們一定喜歡!~飲品:雪糕梳打+柚子味水果茶雪糕梳打打卡一流,汽水還可以選擇波子汽水味道!
招牌壽喜燒二人套餐:
~岩手縣和牛+美國極黑牛頸脊
店員親手烹調,牛肉煮得啱啱好,再點蛋汁!
甜甜地好好味!
~小食:北海道海膽+和牛波波可樂餅
和牛波波可樂餅,香脆可口!
~黑松露燉飯:黑松露味道濃郁,飯粒粒粒分明有咬口!
~飲品:雪糕梳打+柚子味水果茶
雪糕梳打打卡一流,汽水還可以選擇波子汽水味道!
2024-10-09 345 views
環境打造到日本昭和風🎌懷舊零食,汽水機,有部街機可以玩,食嘢前玩返幾局就至啱啦😆店舖仲係🐶pet friendly,仲可以買零食比主子添🤭🎌食物招牌鍋料理二人餐$498岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯(+$50)店員在我地面前煮和牛,睇見都特別有胃口😛煮得剛剛好,咬落感到油香四溢,牛味濃郁,好嫩滑口感,非常高質👍🏼仲有豆腐,菇🍄‍🟫及蔬菜🥬配上壽喜燒濃汁,精華都滲晒入去✨最後煮埋燉飯,加了黑松露十分香,好滿足😌刺身拼盤三文魚,帶子,甜蝦等,新鮮又鮮甜✨小食明太子玉子燒玉子燒味道甜甜,口感較實,明太子醬及魚籽,啖啖滋味😋雞皮餃子咬落煙韌,內裡餡料豐富👍🏼手搖冷泡水果茶揀了百香果及鴨屎香檸檬茶底,飲落去好清爽👍🏻粒粒蜜桃 $48蜜桃香好香🍑可以自選甜度岩哂自己口味!

🎌食物
招牌鍋料理二人餐$498
岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯(+$50)

仲有豆腐,菇🍄‍🟫及蔬菜🥬配上壽喜燒濃汁,精華都滲晒入去✨
最後煮埋燉飯,加了黑松露十分香,好滿足😌

刺身拼盤
三文魚,帶子,甜蝦等,新鮮又鮮甜✨

小食
明太子玉子燒
玉子燒味道甜甜,口感較實,明太子醬及魚籽,啖啖滋味😋

雞皮餃子
咬落煙韌,內裡餡料豐富👍🏼

手搖冷泡水果茶
揀了百香果及鴨屎香檸檬茶底,飲落去好清爽👍🏻

粒粒蜜桃 $48
蜜桃香好香🍑可以自選甜度岩哂自己口味!

《洋食商店 - 長沙灣》話說呢一間日式餐廳我一直都好想嚟試㗎啦,因為佢性價比超高,裝修好有日本風,場內仲有不少懷舊嘅玩具同埋燈牌,播住日本歌勁有氣氛🥰近排見到好多人都介紹佢哋嘅壽喜燒鍋套餐,一個鍋食加兩款小食再加個刺身拼盤都只係四百幾蚊😏如果想食豪少少加多$50就可以轉做美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒,最尾仲會有個白汁燉飯俾你做結尾,完全唔會浪費任何一滴壽喜燒汁☺️💁🏻‍♀️美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯 $548原本諗住呢個套餐唔夠食要再加肉,但係原來最尾會有個飯架咼,美國牛同日本牛嘅分別係美國牛主要食肉質同埋肉味,而日本牛就係食油香,兩款牛嚟講咁就當然岩手軟縣和牛嘅肉質同香氣勝出啦,不過個頂級牛頸脊其實好軟嫩,配上壽喜燒汁嘅味道就更加濃郁,兩款牛肉都好好味,店員會喺我哋面前幫我哋將牛肉燒至五成熟,我哋真係坐定定喺度食就得啦,另外蔬菜拼盤入面嘅娃娃菜同洋蔥都超級嗦汁,另外豆腐同埋冬菇等食材都非常配合壽喜燒嗰種甜甜嘅醬汁一齊食,整體嚟講令人開胃同滿足🔹松露薯條套餐入面可以選擇兩款小食,黑松露薯條可以話係必點嘅item,佢係用咗我最喜歡嘅幼薯條,上面放滿芝士碎,再可以點買黑松露沙律醬
《洋食商店 - 長沙灣》

💁🏻‍♀️美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯 $548

🔹松露薯條

套餐入面可以選擇兩款小食,黑松露薯條可以話係必點嘅item,佢係用咗我最喜歡嘅幼薯條,上面放滿芝士碎,再可以點買黑松露沙律醬,個醬汁都係我喜歡嘅東西,非常之香松露嘅味道👍🏻送酒一流

🔹明太子玉子燒

呢一個明太子玉子燒都好好食㗎,上面嘅明太子醬鹹鹹地配上甜甜嘅玉子,味道又咸又甜感超級開胃,仲有好多蟹籽喺度增加口感,怪得知咁多人推介

🔹刺身拼盤

刺身拼盤同埋串燒拼盤之間已揀一,我哋就選擇咗冇咁熱氣嘅刺身,上面有三文魚、鱲魚、帶子同甜蝦,三文魚同臘魚就成日都食到啦,反而甜蝦都幾大隻,味道鮮甜;帶子嘅味道都唔錯,軟糯香甜,配埋青檸汁食都幾清新

💁🏻‍♀️開心果牛奶加開心果雪糕 $43

估唔到呢度都有我最鍾意嘅開心果,開心果醬係用咗綠色好似鬼口水嗰一款,可以選擇配牛奶或者椰奶,我就覺得配牛奶加雪糕就最好不過🤓個開心果醬味道濃郁,我覺得仲濃郁過個開心果雪糕嘅味道,個雪糕偏向奶味多啲,反而杯牛奶入面嘅果仁醬味道超出👍🏻👍🏻

💁🏻‍♀️Highball $58

去居酒屋又點可以唔飲酒呢?試咗佢哋呢度嘅Highball🤭調得有點濃郁,其實都幾抵飲😆不過嗰日我揸車冇得飲酒,偷偷地啜咗兩啖都已經覺得好滿足啦😏睇嚟餐廳落酒都幾重手👍🏻作為酒鬼嘅我當然Welcome啦
2024-10-03
2024-10-05 348 views
呢間餐廳可以話係近期大熱嘅日本餐廳。係社交平台經常會見到有人介紹。餐廳以日式復古風為主題,店內放滿了懷舊的擺設,打卡一流😍我地叫左呢到必食嘅關西壽喜燒,$548蚊嘅《岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯》套餐😋店員會幫我地開爐燒,唔洗自己出手👍🏻先用糖同牛油煎熟黑牛同和牛,再加醬油煮埋其他配菜(豆腐、冬菇、本菇、大蔥、娃娃菜、洋蔥)最後用個湯汁煮埋黑松露燉飯!黑牛嘅牛味好濃郁,和牛就帶有脂香味,配埋生雞蛋一齊食真係好perfect,好滑溜🥰🥰黑松露燉飯煮到收晒汁,黑松露濃郁嘅香味加左壽喜燒汁嘅精華,估唔到咁好食🤩🤩好有驚喜🤤🤤套餐仲包左刺身同兩款自選小食。刺身有三文魚、帶子、甜蝦、鯛魚,刺身鮮味十足,帶子好鮮甜😋小食揀咗雞皮餃子同明太子玉子燒,雞皮炸到卜卜脆,仲有陣雞皮脂香,玉子燒加明太子又特別,明太子添加左不少口感😆另外,再加左估黑松露薯條,即叫即炸好酥脆,加左芝士係上層,蘸上黑松露醬好惹味🥰特飲加28蚊就有,呢杯雪糕梳打仲可以揀蜜瓜斯味梳打,出面好少有呢款飲品,但真係一定要叫,因為好好飲❤️ 菠蘿百香果乳酪鳥龍味道酸酸可以解膩😆

2024-10-03 2160 views
之前成日社交平台見到 有人食 #洋食商店 今次終於都嚟試下 真係幾好食🤩而且好多懷舊玩具 有feel!我哋嗌咗招牌鍋料理二人餐(岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯+💲5️⃣0️⃣)有專人幫我哋燒肉 唔使驚ruin咗啲牛😋岩手縣 #和牛 🐂好好食🤩牛味濃 而且燒得啱啱好 配埋本身嘅油脂 好軟熟(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)頂級 #美國 極黑牛頸脊🐃呢個都好味!相對因為冇咁肥會實啲 但都係好正😍配埋啲 #壽喜燒 汁同蛋汁 正爆🫡🫡蔬菜拼盤🥗有菇有菜有豆腐 全部煮到索曬壽喜燒汁又淋 大愛😙煮完菜店員會幫手整黑松露燉飯🧑🏻‍🍳個燉飯好香🥳壽喜燒甜味好濃 黑松露味又唔會太搶 好幸福🥰#刺身 拼盤🍣只能說每舊都好食!最鐘意 #三文魚 唔會太肥但又飽滿🤓清酒煮蜆🍶呢個清酒好濃 每粒蜆都好飽滿 0沙 啲菇都吸曬酒味好食!👏🏻和牛可樂波配黑松露醬🥎本身以為佢哋上漏咗個醬 原來已經喺粒波入面 成粒都係軟熟口感 唔錯😌話梅青檸薄荷梳打🍋同粒粒蜜桃🍑比我想像中好 一直好驚飲呢啲會滿口糖漿味 但都幾清新😎整體非常滿意嘅 #餐廳 服務態度好好 啲嘢食都好好食 食緊牛嘅時候覺得真係好幸福ಥ_ಥ

有專人幫我哋燒肉 唔使驚ruin咗啲牛😋

配埋啲 #壽喜燒 汁同蛋汁 正爆🫡🫡

蔬菜拼盤🥗有菇有菜有豆腐 全部煮到索曬壽喜燒汁又淋 大愛😙

• 美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯
  • 清酒煮鮮貝類
✲゚*。 🎌長沙灣西日居酒屋 抵食壽喜燒套餐🍲呢個2人壽喜燒套餐$498起🙆🏻‍♀️包左美國極黑牛頸脊/和牛日式蔬菜拼盤黑松露燉飯串燒/刺身拼盤自選小食2款幾抵食!😋壽喜燒店員會幫手處理😆牛肉我揀左美國極黑牛頸脊+岩手縣和牛大約有6塊食哂肉類/蔬菜之後最後加入黑松露燉飯 吸收晒所有精華 非常邪惡😈小食推介明太子玉子燒 超級厚身 好好食😍另外我仲叫咗甲羅燒多士同洋食雞翼😆整體食物都唔錯 店員服務好🙌🏻-✨ 2人壽喜燒套餐 ($548)+10% service charge-📍 #洋食商店 Youshoku Shouten @youshoku.shouten.hk長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
✲゚*。 🎌

吸收晒所有精華 非常邪惡😈

小食推介明太子玉子燒 超級厚身 好好食😍
另外我仲叫咗甲羅燒多士同洋食雞翼😆
整體食物都唔錯 店員服務好🙌🏻
✨ 2人壽喜燒套餐 ($548)
+10% service charge
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
2024-10-02 390 views
鋪頭:洋食商店地址:長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖​💰795蚊/2位💰連加一💰Order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ ​1️⃣ 岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯 $498 + $50暫時香港食過最好味壽喜燒,店員會幫手淥牛肉,將牛肉點蛋汁,牛肉個種嫩滑真係似淺草食個間X半(冇誇張),套餐仲包埋雜菜/金針菇等等,最特別有個燉飯,店員煮好晒所有材料,之後會將飯放入鍋中煮熟,味道都幾特別。​未完,呢個餐真係好抵食,仲有刺身拼盤,刺身鮮甜,好新鮮。​套餐仲可以揀兩款小食:明太子玉子燒 & 松露芝士薯條,首先,玉子燒夠熱,中間有少少流心,同埋好滑👍🏻正松露芝士薯條都炸得好好,最鍾意呢種外脆內軟嘅質地,又唔會太乾太硬,點埋個松露醬食真係不得了​2️⃣特色飲品加 $28: 雪糕梳打 & 薄荷話梅青檸梳打兩杯都係香港少見有特色嘅飲品,首先雪糕梳打個雪糕好滑,配埋下面嘅梳打一齊飲,又唔會太甜,解渴一流,外型仲打卡一流。然後杯薄荷
鋪頭:洋食商店
地址:長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

💰795蚊/2位💰連加一💰Order左d咩?

未完,呢個餐真係好抵食,仲有刺身拼盤,刺身鮮甜,好新鮮。

2️⃣特色飲品加 $28: 雪糕梳打 & 薄荷話梅青檸梳打
然後杯薄荷話梅青檸梳打,味道好有層次,隱約飲到話梅嘅味,同青檸梳打好夾

總結:壽喜燒真係好好味,拍得住日本食到嘅,另外餐廳佈置得好用心👍🏻👍🏻俾人感覺返左90年代嘅西日居酒屋feel
2024-09-21
Type of Meal
Lunch
2024-10-02 981 views
我地一行5人去到呢間餐廳,環境係幾有特色打下卡都幾好,咁睇餐牌叫左兩個壽喜燒既set,一切都正常直到個位員工過黎serve佢一黎到講野啲語氣已經好似黎鬧交咁,期間燒好左一份和牛俾我地,死都要我地分好佢攞番隻碟俾佢燒第二份,係咪攞多一隻碟咁難?我地兩份餐你攞多一隻碟過黎係咪解決左?食到好似俾佢推住去咁。感覺已經十分之差,又要用啲咁差既語氣過黎serve心諗我俾錢黎買難受?份和牛俾佢整到起渣都算,最後我地都未食完佢就開始過黎執野,你話執食完既碟我覺得冇問題,點解要叉埋隻手去我面前收?一張長枱你企右邊要收左邊既碟,正常都行兩步去左邊收喇,點會企係個客隔離叉隻手去收?重點係我地黎齊野食15分鐘都冇,仲有一個朋友食緊,係咪咁趕住要收碟?我成個感覺係你想趕我走。最後埋單$1671,老實講大把選擇,黎過一次唔會再黎
最後埋單$1671,老實講大把選擇,黎過一次唔會再黎
$350 (Dinner)
「洋食商店」真係好復古,一入到去已經feel係第二個世界,裝修古色古香,好有昭和風。我地嗌左招牌鍋料理二人餐 $498首先都好有誠意有一款刺身拼盤,有4款刺身,三文魚、鯛魚、蝦同八爪魚,新鮮厚肉,好味!整個套餐最出名的要屬靚牛,有岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊兩款牛食,會有店員幫我地左壽喜燒,和牛入口即化,非常香口,牛頸脊亦都好多汁,好味。燒完牛之後店員會幫我地加湯做壽喜燒火鍋,超正!仲未完呀~我地食完火鍋之後,店員又會幫我地做燉飯,燉飯煮緊嘅時候已經聞到好香黑松露味,壽喜燒精華疊住黑松露忌廉味道超濃,好似risotto,超好味!甜品我地嗌左打卡able的刨冰,呢個刨冰好特別,用番椰子刨冰做基底,上層有好香濃的開心果果醬,唔會過甜,濃濃開心果香氣,topping鯛魚燒實際係士多啤梨威化,中意開心果既朋友一定唔好錯過啦!

我地嗌左招牌鍋料理二人餐 $498

• 黑牛壽喜燒燉飯
2024-09-27 220 views
洋食商店聽人介紹就聽得多,呢次真係第一次去😆 店舖嘅設計裝潢好有特色,仲有好多懷舊零食同玩具♥ 美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒 $498揀咗呢個Mix嘅套餐(+$50)就試齊兩款唔同嘅肉,和牛口感好軟腍,肉味較香濃,另一款牛頸脊咬落就比較爽身,有店員幫手燒,就可以輕鬆等食😆2款肉都吸滿壽喜燒醬汁點埋個生雞蛋醬一啖食好滿足刺身拼盤拼盤包括有油甘魚、三文魚、帶子同埋大蝦明太子玉子燒 (set)套餐小食有得揀兩款,我哋揀咗玉子燒面頭鋪滿左明太子醬,同玉子燒係Perfect match,一啖入口亦好有蛋香清酒煮鮮貝類 +$60另一款小食加錢揀咗清酒煮蜆,牛油味好濃郁每一粒蜆都好大隻,重點係冇沙好鮮甜,份量都幾多黑松露燉飯 +$28最後仲有個黑松露飯,吸收晒壽喜燒醬汁嘅精華,好濃郁雪糕梳打 +$28梳打有得揀唔同口味,我就揀咗提子汽水,面頭有個雲呢拿雪糕🍦😋😋😋好好味桂花烏龍茶食完壽喜燒,飲返杯熱茶消濟🤩

♥ 美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒 $498

刺身拼盤
拼盤包括有油甘魚、三文魚、帶子同埋大蝦

明太子玉子燒 (set)

清酒煮鮮貝類 +$60

黑松露燉飯 +$28
最後仲有個黑松露飯,吸收晒壽喜燒醬汁嘅精華,好濃郁

雪糕梳打 +$28

桂花烏龍茶

食完壽喜燒,飲返杯熱茶消濟🤩