2018-09-29 474 views
very tasty food, especially the rice with minced pork, noodle soup with minced pork and the shrimp cakes! the minced pork is very tasty! however, every time I eat here, I get really thirsty afterwards so i think it may have a lot of MSG in their food.nonetheless, the food always tastes great and they have great customer service!

2018-09-09 427 views
星期日嘅上水,想食個快lunch,但周圍都係人,經過洪師祖見店員落力推介,又唔使等位,就中左入去....午餐menu嗌左個$48蚊嘅「冬菇素菜蝦湯麵(米線)」,照字面解讀,點都有三個餸,送到埋黎揾黎揾去,點解無蝦嘅?原來小妹識嘢少,呢個係蝦湯咋明白曬...無。下。次。
明白曬...無。下。次。
冬菇素菜蝦湯麵(米線)
2018-08-25 421 views
新工作實在好累好累,放工決定同朋友食下飯,一call下朋友二話不說由上環撘車入黎上水,哈哈,但其實唔知上水有咩食,咁唯有上開飯睇下啦,碌下碌下就搵到呢間台灣野,飲下珍奶都好,就食佢啦。珍珠奶茶&薑母茶自己點左珍珠奶茶,茶味奶味都很稀,味道較淡,珍珠有點很硬,有點很淋煮到瀜左,好處係無糖真的完全不甜。朋友杯熱薑母茶很濃薑味,但非常甜…台南肉燥飯($68)自己點左肉燥飯,有好多款不同口味選擇的,要左原味鹹鹹甜甜很對胃,而且好多汁好好撈飯,飯用上珍珠米,都幾好味。紅燒牛肉麵($68)朋友要左牛肉麵,有四塊牛腩,偏瘦但都幾入味,麵條有咬口,湯底偏甜都ok嘅。士林排骨酥跟飯餐有一但小食送,要左排骨酥,炸得很香脆,都幾好味。要加一的店很大,坐位幾濶落,冷氣足,都幾好啦。餐牌:
珍珠奶茶&薑母茶
台南肉燥飯($68)
自己點左肉燥飯,有好多款不同口味選擇的,要左原味
紅燒牛肉麵($68)
士林排骨酥
跟飯餐有一但小食送,要左排骨酥,炸得很香脆,都幾好味。
要加一的

店很大,坐位幾濶落,冷氣足,都幾好啦。

餐牌:

2018-08-24
Type of Meal
Dinner
服務差,食物質素好一般⋯叫了茄子肉燥飯,肉燥得啲汁,極少肉,仲要有都係肥肉,好似食齌汁撈飯⋯朋友叫了鐵路便當,感覺好差。勁少肉燥,得一pat辣醃菜,小小菜,一舊豆腐,完全唔掂!感覺好慳皮。最差係服務態度,帶眼鏡既哥哥黑口黑面,講野態度好差,唔好老脾!啲客好似去受罪咁,比得$5x - $8x 一個午餐,仲要等足三十分鐘先有野食,上水大把選擇,唔需要去呢度!!😡
服務差,食物質素好一般⋯

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2018-07-12 260 views
之前試過食左一次牛肉麵,今日想食下台灣野,所以黎試多次。上次堂食,今次就外賣回家。佢有一個晚市套餐,可以叫粉/麵/飯一款再加多一個小食+飲品。上次食完牛肉麵,今次就食魯肉飯。魯肉都鋪滿飯的上面,但我個人鍾意多汁,所以我覺得可以多番少少汁,不過味道都正常,唔係好好味的感覺,但可以接受。小食我當然叫左雞翼啦,如果單點我就未必會叫,但套餐包埋的話都可以接受(如果多一隻我會更開心)利申:肥仔一名。味道唔夠入味,更入味會好食d。東瓜茶就淡口少少,我鍾意飲好甜架,所以我感覺一般。值錢都算公道,間中食下都可以接受。

味道唔夠入味,更入味會好食d。

東瓜茶就淡口少少,我鍾意飲好甜架,所以我感覺一般。

值錢都算公道,間中食下都可以接受。
2018-07-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$70 (Dinner)
2018-07-01 167 views
之前食過大貢丸,雞蛋同肉燥飯 ,好好味 。 今日去,多左個menu ,就試左新出ge牛肉麵。 d配菜,紅蘿蔔都好入味 ! 個豆腐同豬大腸係冇得輸 ! d人勁nice 又玩得 ! 雖然遠d 但值得一試 !
2018-05-13 179 views
本人對上水唔算太熟識。見到其他食評家話洪祖師好食,好有台灣既味道,所以今日決定一試。😊😊😊(期待mode)我們一行兩人叫左招牌菜擔仔麵🍜及肉燥飯🍛,另加飲品台式奶茶/冬瓜茶。朋友的肉燥飯賣相一般,加上我食左一啖後,它亦幫唔到自己平反,所以我無幫佢影到相🤪。大家請原諒我😂😂😂😂。 其實除左淨肉燥飯,洪祖師仲有豆腐肉燥飯,茄子肉燥飯等等...可能會好味d, 大家可以試下,試完話我知pls.而我個碗擔仔麵就彩色多d.擔仔面上的肉燥整得其實幾好味,同肉燥飯上面嗰d唔一樣。 擔仔面上面個d有香濃既蒜香味,我覺得好食d, 亦比較近似台灣口味,但都係台灣d local店最好味。 講完食物講野飲。 佢d野飲,真係好一般,好一般,好一般。重要野要講三次!冬瓜茶同台式奶茶味道都好淡,當d冰溶左之後再淡d更加唔好飲。 要飲,不如食完碗麵去貢茶買黎飲好過。

而我個碗擔仔麵就彩色多d.
擔仔麵

2018-05-13
$51 (Lunch)
擔仔麵
2018-05-01 189 views
晚上十一點幾⋯仲未食晚餐今日同男朋友過來哩度食台灣野食⋯哩間野收好夜⋯最岩我地哩d夜媽媽仲未開餐的人⋯😆😆哩度服務生好好⋯即使好夜⋯還是十分熱情同有禮招呼客人我同男朋友都叫套餐~一款麵/飯+一款小食+一款飲品我叫左哩度出面既擔仔麵+辣鹽豬扒+蜜桃紅茶野食不過不失⋯麵就細碗左少少⋯但小食就好多~整體味道ok!而男朋友就叫左酸辣肉燥麵+鮮蝦卷+青萍果紅茶男朋友話個麵好好味~酸酸辣辣~岩晒佢好味⋯野飲普普通通!但食完好飽~價錢算好抵!!
晚上十一點幾⋯仲未食晚餐

今日同男朋友過來哩度食台灣野食⋯

哩間野收好夜⋯最岩我地哩d夜媽媽仲未開餐的人⋯😆😆

哩度服務生好好⋯即使好夜⋯還是十分熱情同有禮招呼客人

我同男朋友都叫套餐~一款麵/飯+一款小食+一款飲品

我叫左哩度出面既擔仔麵+辣鹽豬扒+蜜桃紅茶
野食不過不失⋯麵就細碗左少少⋯但小食就好多~整體味道ok!
而男朋友就叫左酸辣肉燥麵+鮮蝦卷+青萍果紅茶
男朋友話個麵好好味~酸酸辣辣~岩晒佢好味⋯
野飲普普通通!但食完好飽~價錢算好抵!!
2018-04-18 814 views
屋企附近都有很多餐廳,但台灣食品就欠奉,好不容易找到一間,餐廳原來都大有來頭,原來是台灣空運食材來港,連做法也跟足台灣的,今晚就帶太太一試!我們叫了兩個餐,我點了招牌擔仔湯麵配鹽酥雞,招牌擔仔麵和我在台南吃過的味道竟然是一樣的!我最欣賞肉燥,汁很濃,肉燥也沒有肥豬肉,滷蛋也是好味道!至於湯底,充滿著肉燥味,但帶點咸。太太叫了豆腐肉燥撈麵,撈麵和湯麵不一樣,雖然麵質一樣,但湯麵始終比較淋身,連湯一起食用比較軟滑,但咸味重,撈都由於沒有湯,要混合豆腐肉燥一起食用,比較吃到食材的味道!鹽酥雞和鹽酥豬扒味道一樣,鹽酥雞就比較細粒,算是一口雞粒,食用比較方便,豬扒有骨,雖然皮煎得好香脆,但都比較肥,油都比較多,我覺得鹽酥雞比較好食!

由於早前嚟食過覺得超正同一試難忘,所以我們今晚特意再去上水馬會道嘅「洪祖師擔仔麵」食晚飯!我們叫咗茄子炒肉燥配珍珠米飯嘅茄子好軟滑,肉燥嘅味道調教得恰到好處,濃郁得嚟唔會過鹹,用嚟撈飯食真係一流呀!台式三杯鷄係將啲嫩滑嘅鷄肉切成粒,醬汁嘅味道相當惹味濃郁,而且帶啲甜味!至於豬腳三重奏同紅燒牛肉湯麵就同上次嚟食一樣咁正,可以一直保持水準,我們亦同上次一樣都將整碗湯飲到一滴不漏!除咗招牌必食嘅紅燒牛肉湯麵之外,我們當然要叫埋清燉牛肉湯麵嚟食啦,初頭以為清燉嘅味道會好淡,但飲第一啖湯就令到我們覺得非常驚喜,因湯底嘅味道超級鮮甜,白蘿蔔亦都係極之清甜,最好嘅係無渣㗎,可以令到我們諗起星爺周星馳喺電影「食神」裡面提及過「蘿蔔有渣就係失敗!」但呢度嘅蘿蔔係無渣嘅,所以係超成功嘅!牛肉嘅肉質係非常鬆化腍身,而且相當厚身,令到口感好豐富,啱晒一向鍾意食厚切嘅我們,真係超正呀!亦都係我們另一個必食推介!
至於豬腳三重奏同紅燒牛肉湯麵就同上次嚟食一樣咁正,
可以一直保持水準,我們亦同上次一樣都將整碗湯飲到一滴不漏!
因湯底嘅味道超級鮮甜,
白蘿蔔亦都係極之清甜,最好嘅係無渣㗎,
牛肉嘅肉質係非常鬆化腍身,而且相當厚身,
令到口感好豐富,啱晒一向鍾意食厚切嘅我們,真係超正呀!
亦都係我們另一個必食推介!
茄子炒肉燥
台式三杯鷄
2018-03-23
茄子炒肉燥
台式三杯鷄
2018-03-16 130 views
上次跟朋友吃過一次,還記得味道不錯,晚餐set份量挺多的,三個女生去吃,每人一個set會吃淨少許小食今次行完山再來一次,麵質好咬,味道夠濃服務員也挺友善及風趣。

今次行完山再來一次,麵質好咬,味道夠濃
服務員也挺友善及風趣。
2018-03-09 180 views
由於之前好幾次搭車經過見到喺上水馬會道嘅「洪祖師擔仔麵」一直都好想嚟食,今日終於可以抽到時間嚟食個下午茶!我們叫咗紅燒牛肉麵嘅牛肉嘅肉質非常鬆軟腍身,牛肉味好香濃,麵質亦相當煙韌彈牙,至於湯底聽店員話係用他們嘅獨門秘方去餚製,味道係極之鮮甜同芳香濃郁,所以我們就飲到一滴都無淨,真係超正呀!豬腳三重奏嘅豬腳燜得好腍好入味,質感非常煙韌軟滑,而且係汆過水,所以完全無好油膩嘅感覺,至於肉質就好鬆軟,唔會「硬實實」,豬皮嘅質感相當煙韌彈牙,而且有好豐富嘅骨膠原,再夾埋舖底嘅椰菜一齊食,感覺好清新,一啲膩或滯嘅感覺都無,真係超正呀!不愧可以得到雜誌「最回味食府金奬」!珍珠奶茶嘅茶味好香濃,珍珠嘅質感亦好煙煙韌韌!青蘋果椰果嘅青蘋果味道好清甜芳香,而椰果嘅味道就比較甜!
我們叫咗紅燒牛肉麵嘅牛肉嘅肉質非常鬆軟腍身,
牛肉味好香濃,麵質亦相當煙韌彈牙,
所以我們就飲到一滴都無淨,真係超正呀!
豬腳三重奏嘅豬腳燜得好腍好入味,質感非常煙韌軟滑,
而且係汆過水,所以完全無好油膩嘅感覺,
至於肉質就好鬆軟,唔會「硬實實」,豬皮嘅質感相當煙韌彈牙,
而且有好豐富嘅骨膠原,再夾埋舖底嘅椰菜一齊食,感覺好清新,
一啲膩或滯嘅感覺都無,真係超正呀!
不愧可以得到雜誌「最回味食府金奬」!
珍珠奶茶嘅茶味好香濃,珍珠嘅質感亦好煙煙韌韌!
青蘋果椰果嘅青蘋果味道好清甜芳香,而椰果嘅味道就比較甜!
珍珠奶茶
青蘋果椰果
2018-03-02
珍珠奶茶
青蘋果椰果
2018-03-01 185 views
呢度有套餐湯米,麵,拌麵,飯~配小食同飲品!價錢大約$5x-$70麻醬熱拌麵$58拌麵頗大碗,麻醬同麵一樣熱辣辣,麻醬唔會一舊舊好難撈,又唔會太水汪汪,最驚喜竟然是麻辣味,想不到麻辣配麻醬是如此美味,不是很辣,微微的麻,呢個加入麻辣的麻醬拌麵無咁寡口,味道層次豐富,底下仲有好多芽菜小食:鹽酥雞即叫即炸,炸得不油膩亦不會過乾,外層脆口仍能保持肉汁,調味粉不過咸~很惹味紅燒牛肉麵$68(套餐無小食)4舊大牛肉,半根半肉,有咬口又很嫩,紅燒牛肉汁辣湯好夠味,軟稔既紅蘿蔔吸哂湯汁一樣美味珍珠奶茶茶味幾好,珍珠唔多但粒粒煙韌青蘋果綠茶少糖剛好多數飲品有得簡熱,凍,小冰,小糖,走糖,系落單紙就可以畫底哂,方便!!
麻醬熱拌麵$58
麻醬熱拌麵(餐跟飲品,小食)

小食:鹽酥雞

紅燒牛肉麵$68(套餐無小食)

珍珠奶茶茶味幾好,珍珠唔多但粒粒煙韌
青蘋果綠茶少糖剛好
紅燒牛肉麵(餐跟飲品)
麻醬熱拌麵(餐跟飲品,小食)
2017-12-31 785 views
由於屋企人話上水舊墟果邊有好多野食,所以係無做功課既情況下去上水覓食😂點知...發覺上水選擇有唔少,日式、西式、港式打邊爐都有好多間,不過budget既關係😐結果就黎左呢間價錢好親民的食肆🙊 套餐一個麵、小食、連特色飲品都只係$55-$68招牌擔仔麵 ($68)樣子同想像中有出入,無花生味,味道普通。滷蛋無滷到入味,只有色。😐台南原味肉燥撈麵 ($65)賣相OK啦,聞落都算香,不過食落就淡味啲,唔夠鹹豬肉偏肥,似係滷過既腩肉,滷到軟爛,其實味道唔錯,就係衰在調味差左少少。🙄椒鹽豆腐 外層只有超薄既粉漿,內裡豆腐好滑好香,不過椒鹽灑得唔均勻,無椒鹽灑到果啲只有豆腐味😑西林排骨酥呢個唔錯,夠淋有少少肉汁,配上台式食品專用既調粉,好食鹽酥雞 ($18)炸得香脆,雞肉厚質唔算鞋,可以接受,而且無雞腥味香濃朱古力&珍珠奶茶朱古力唔夠濃,即使係岩岩送上枱即飲都唔夠濃,放耐左更加唔駛講🤐

招牌擔仔麵 ($68)
招牌擔仔麵

樣子同想像中有出入,無花生味,味道普通。
滷蛋無滷到入味,只有色。😐

台南原味肉燥撈麵 ($65)
台南原味肉燥撈麵

賣相OK啦,聞落都算香,不過食落就淡味啲,唔夠鹹
台南原味肉燥撈麵

士林排骨酥&椒鹽豆腐&鹽酥雞

椒鹽豆腐

西林排骨酥
呢個唔錯,夠淋有少少肉汁,配上台式食品專用既調粉,好食

鹽酥雞 ($18)
炸得香脆,雞肉厚質唔算鞋,可以接受,而且無雞腥味

香濃朱古力&珍珠奶茶
珍珠奶茶& 香濃朱古力

2017-12-24
$83 (Dinner)
士林排骨酥&椒鹽豆腐&鹽酥雞
2017-11-26 252 views
自從搬出去住,很耐都無星期六到上水吃午飯。在上水食午飯找好餐廳不容易,唔想食廣成咁例牌,於是去馬會道看看,見呢間野幾大間,裝修ok就入去試試。叫了一個快餐,一個擔仔面。$53擔仔面味道正常既,唔難食囉。小食配雞扒,拎個豉油碟咁上下size黎裝,份量大概係34件麥樂雞既大細。$43快餐有豬軟骨飯同咖哩牛腩飯。食了咖哩牛腩飯。上枱時我以爲自己order左咖喱肉燥飯,牛腩見唔到,牛肉碎就有幾粒,好似肉燥咁上下大。食左幾啖無食。無影相了,因為筆了兩更牛腩碎已筆哂。呢個快餐學生價$39,我正價都咁樣,奉勸學生唔好去食,食了營養不良。

$53擔仔面味道正常既,唔難食囉。

2017-11-25
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$53 (Lunch)