2024-07-12 5751 views
呢排天氣熱到爆,搵個地方避暑都幾難!不過今日就發現咗大埔一間隱世小店,真係清涼又抵食!😍🍧首先試咗佢哋嘅非菜煎餃($40),外皮煎到金黃香脆,咬落仲會聽到「卡嚓」一聲,超過癮!😋 餡料夠實在,肉嫩多汁,配埋店家特製嘅醬汁,香口得嚟又唔會太鹹,正!👍最吸引嘅當然係佢哋嘅招牌糖水啦!楊枝甘露芋圓($36)絕對係我嘅心頭好,芒果味香濃,奶味十足,仲有軟糯嘅芋圓,口感豐富到爆!🥭🍠芒果西米桃膠芋圓($36)都係一絕,芒果味香甜清新,桃膠軟滑有嚼勁,西米同芋圓嘅口感都好出色,一啖食落去簡直係夏日天堂!🤤最後嘅綜合芋圓燒仙草($40)真係料多到癲!紅豆、仙草、西米、珍珠、芋圓,樣樣都有,仲要每樣嘅質素都好高!仙草凍凍地食落超爽,配埋其他配料,層次感十足!💯總括嚟講,呢間「洪記餃子雲吞糖水」絕對係大埔嘅隱世美食!價錢親民,質素高,仲要啲糖水咁消暑,真係夏天必試!🏆洪記餃子雲吞糖水 (大埔)大埔寶鄉街47號地下D2號舖

洪記餃子雲吞糖水 (大埔)
大埔寶鄉街47號地下D2號舖

2024-07-10
$50 (Tea)
3 day(s) ago 0 views
之前食過大埔洪記嘅甜品覺得唔錯, 今日入開大埔做嘢 再次買返屋企 同屋企人分享。 佢哋嘅甜品大大碗 超級足料, 值得一讚嘅係佢哋嘅外賣碗 做得好好, 就算拎得好遠嘅地方都唔怕, 硬膠碗裏面仲有隔層防止倒瀉👍。最鍾意佢哋嘅綜合芋圓仙草, 裏面有紅豆,西米,珍珠,芋圓同仙草, 紅豆香甜 ,仙草滑流配搭其他嘅配料,好夾食得好滿足 👍多芒楊枝甘露: 芒果香甜大大粒, 配搭西柚、西米、 椰奶, 口感豐富有層次。芒果西米桃膠芋圓 : 呢款係養顏之選 ,桃膠粒粒彈牙有口感, 份量十足, 配合芒果西米 原來都好夾好好味👍
6 day(s) ago 0 views
成日見到好多人排隊,朋友亦都介紹過覺得餃子好食,今日經過無人就買左糖水試下。叫左7 號糖水,芒果又酸又硬,我咬完落口即刻吐出來。我真係情願佢唔足料都好過唔好食。芝麻糊,味道食落唔係磨出黎果種,差過同區大糖,兩碗都係食到一半已放棄。未試過就唔知餃子好唔好食,但糖水一定一定無下次。

未試過就唔知餃子好唔好食,但糖水一定一定無下次。
2024-12-17
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$30 (Other)
2024-12-15 0 views
今次我試咗一款甜品——綜合芋圓燒仙草,但實在有啲失望。燒仙草嘅口感雖然滑,但味道有啲淡,幾乎冇咩草香,食落去感覺有啲無味。至於芋圓方面,雖然有彈性,但似乎冇乜芋頭味,食落去有啲乾,而糖水又太甜,完全掩蓋咗其他材料嘅味道。整體嚟講,呢款甜品唔夠清新,反而令人覺得膩,唔算好好食。如果你想搵一款清爽嘅甜品,呢個就可能唔係最佳選擇,仲有其他選擇可以考慮。對於我嚟講,呢個甜品真係有啲失落,但我依然支持甜品台繼續努力👍🏻

2024-12-10 42 views
今日入大埔探朋友,朋友食開附近呢間洪記,話係大埔名物一定要試!落到去真冇誇張好多人排緊隊買外賣,甘多人等左5分鐘就拎得,速度快到甘食物質素又係超好🤘🏻韭菜煎餃 $40有驚喜!係半煎炸既餃子,40蚊有10件仲要隻隻都甘大,我出名口大平時d餃子我可以一口食曬,呢款我都要食三淡先食得曬一件✨個價錢已經係冇得輸入面淡淡肉!!!d 韭菜又多到嚇親我呢個韭菜控,真係未食過甘足料既餃子,性價比高到!香茜生水餃 $40 見甘抵又買左翻屋企煎,生餃共有12隻,比起即煎比你果套多左2隻,真係好良心!香茜餃肉餡又係超足加埋清新既香菜味,比韭菜餃更fresh🩷呢隻比起平時灣仔碼頭煎餃要煎耐d,因為太大隻,加水冚蓋總共煎咗15分鐘就可以食得,一餐食5件都已經好飽椰汁仙草西米珍珠桃膠 $32要激讚!係我食過最足料既外賣甜品,吾係講笑,一打開好似見吾到椰汁甘,因為全部都係料!西米多到好似吾洗錢甘,珍珠比起珍珠奶茶店煙靭,桃膠好多!最值得一提係仙草真係滑嘟嘟又大塊🫨比起坊間均價40蚊既甜品鋪都高質!食到底都仲有料真係好誇張,超推呢度既甜品!完全冇諗過餃子店既甜品係可以甘出色炸燒賣 $1515蚊8粒椒鹽炸燒賣正常價,但

韭菜煎餃 $40

香茜生水餃 $40

椰汁仙草西米珍珠桃膠 $32

炸燒賣 $15
15蚊8粒椒鹽炸燒賣正常價,但比起我平時食開既炸燒賣大粒,入面魚肉結實,即炸超香口!最讚既係附送既辣椒油,香到不得了,完全將呢個炸燒賣昇華到另一個層次!下次再入大埔要買翻樽先得
2024-12-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2024-12-08 0 views
我宣布这是在香港吃的最值的一顿!奔着甜水去的结果小吃也意外的好吃🥹🥣盲点了一份🥥椰汁芋泥红豆丸子桃胶和🥭杨枝甘露,都好好吃!!!首先这个价位在🇭🇰已经很实惠了,没想到装的满满一大盒,里面的料给的也特别特别足!桃胶非常细腻,底下铺满芋泥,喝起来就是非常养生滋补的感觉,芋泥脑袋闭眼冲!!杨枝甘露非常清爽,里面也是满满的小料和超大颗🥭(我发现他们家每道菜的份量都很足)🍙包饭真的强烈推荐!!!里面有脆油条、肉松、榨菜,肉松真的巨香,我一个不爱吃肉松的人都被折服了,油条脆脆的我也超爱!!而且超大一个吃了两顿都没吃完🥟喜欢吃咸蛋黄的可以冲咸蛋黄煎饺,里面还有山药、木耳、鲜肉,好新奇的搭配也是第一次吃但也没有踩雷!!终于明白他们家生意为什么这么火爆了 喜欢甜水的闭眼冲

终于明白他们家生意为什么这么火爆了 喜欢甜水的闭眼冲
2024-11-29 301 views
洪記餃子糖水價錢: $25/ $40/ $28/ $20/ $36/ $32好味程度: 4/5服務🍴: 3.4/5環境🗾: /性價比🥢: 4.4/5回頭率😚: 4/5-大埔呢間小店成日都排長龍,星期日開門無幾耐門口已經係曬人,溫馨提示可以打電話來落單,再自取,縮短等候時間。佢哋主要做餃子、粢飯、糖水、小食等。特別覺得糖水價錢性價比好高!係豆乳狂人的size但平1/3,配搭又差吾多。-✅✅粢飯。好好食!好食的粢飯一定係油炸鬼新鮮夠脆😍食落索索聲。肉鬆榨菜都好多,味道好夠。糯米質感軟糯,唔算太厚😉唯一挑剔的係食到頭尾的位置會無咩餸,好似食淨糯米咁。-✅香茜煎餃。大大隻的,皮就唔係薄,適中啦,但炸得好香😎揀芫荽味冇錯,個餡好香。菜的比例幾多,食落唔會好膩😝-✅✅炸豆腐。炸豆腐都好脆!係有口感厚實的豆腐,入面的豆腐質感綿密,用左布包豆腐🤓 沾d泰式辣醬就好好食!-✅炸餛吞皮。真係淨皮咁,不過好脆🤣 入面有啲啲菜餡,主要係食個脆度。-✅✅芒果西米桃膠芋圓。超值!勁大兜都係$36,底部係滿滿的椰汁西米,入面有好多大大舊的芒果肉,🥭好甜😬桃膠滑溜,加埋仲有芋圓,呢兜超飽。芒果同椰汁味並存,好滿足。但
洪記餃子糖水
好味程度: 4/5
服務🍴: 3.4/5
環境🗾: /
性價比🥢: 4.4/5
回頭率😚: 4/5

✅✅芒果西米桃膠芋圓。超值!勁大兜都係$36,底部係滿滿的椰汁西米,入面有好多大大舊的芒果肉,🥭好甜😬桃膠滑溜,加埋仲有芋圓,呢兜超飽。芒果同椰汁味並存,好滿足。但芋圓就唔係好煙韌個d,有啲太實,冇咩彈性🫢

✅多芒小丸子。呢個對比起上面個款d配料單調d,雖然味道都好食,芒果甜,小丸子煙韌,好多西米,同埋有椰汁香🤓但都係推介上面個款多d!
係經過會買粢飯、糖水的小店,好抵食,味道都好😋
完全估唔到餃子粢飯糖水小店都會大排長龍😂🙈食完就知點解😂🔺韭菜煎餃🥟 $40/10隻每隻餃子都好飽滿 新鮮熱辣 餃皮煎得脆 即使外賣都食到香口 如果佢有菜脯配搭一齊食 應該會再惹味?😂🔺即包粢飯 $25份量都大 餡料有炸得香脆既油炸鬼 + 榨菜 +肉鬆 口感豐富👍🏻🤩🔺楊枝甘露芋圓 $36🔺芒果西米桃膠芋圓 $36兩款糖水都好足料👍🏻 芒果大舊唔酸 芋圓有咬口😍楊枝甘露加芋圓 幾特別~柚子肉略嫌有啲澀🔸總體而言:食物質素唔錯 性價比高 種類多 仲有小食/飲品/中式糖水 下次會想試下其他~
完全估唔到餃子粢飯糖水小店都會大排長龍😂🙈食完就知點解😂

芒果西米桃膠芋圓
  • 即包粢飯
  • 韭菜煎餃
2024-11-05 454 views
呢間位於📍大埔寶鄉街的人氣小店,主打自家製餃子/糖水,沒有堂食供應,只做外賣,7點幾去到,人龍不少,等咗大概15分鐘左右就拎得⏰✨粟米拼韭菜煎餃🥟雙拼每款5件,拎到返去外面仲脆的,粒粒都飽滿,夠足料,不過略嫌個底太油,這點可以改善。✨多芒小丸子糖水全部大大碗,入面有芋圓同小丸子😻小丸子口感軟糯,芋圓咬落去煙韌彈牙,全部都是我最愛🫶🏻✨多芒楊枝甘露芒果大大粒,夠甜,口感豐富又滿足🫶🏻呢個價錢,真心低食💯 下次有機會一定要試埋其他野食😋
呢間位於📍大埔寶鄉街的人氣小店,

✨粟米拼韭菜煎餃🥟

✨多芒小丸子
糖水全部大大碗,入面有芋圓同小丸子😻
小丸子口感軟糯,芋圓咬落去煙韌彈牙,全部都是我最愛🫶🏻

✨多芒楊枝甘露
2024-10-27 410 views
🥡掃街 🐻#炸物控 🐻‍❄️#新奇控——————舖頭離大埔街市好近,本身街市都有出名嘅大埔美食,但🐻🐻‍❄️已經掃咗一輪,都就飽,就入咗呢間買嘢飲~💯芒果好椰$28芒果🥭味飲落幾重,入面有又多又大塊嘅芒果肉,珍珠咬落軟糯。$28嚟講幾大杯,又真材實料,味道完贏唔少要$4x一杯嘅打卡飲品店,性價比非常高💯💯推薦!其實舖頭最出名係一桶多芒小丸子,不過太飽就無叫,大家試過可以comment吓🤣
🥡掃街 🐻#炸物控 🐻‍❄️#新奇控
——————
芒果好椰

💯芒果好椰
芒果🥭味飲落幾重,入面有又多又大塊嘅芒果肉,珍珠咬落軟糯。

2024-10-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$14 (Tea)
芒果好椰
2024-10-12 1367 views
是日早收工,經過見到呢間外賣店排晒隊,原來係糖水店,一於買黎試下有咩咁特別。除咗糖水,餐廳亦有粢飯、餃子及炸小食賣,係等外賣時亦見到不斷有客人幫襯,雖然店舖唔大,但等候時間都唔太長。即包粢飯 :粢飯成隻手掌咁大,打開後超足料,差唔多爆餡咁滯,糯米煙煙韌韌,包住肉鬆、榨菜及油炸鬼,榨菜鹹香爽脆,加上微甜嘅肉鬆,整體味道好夾。粟米煎餃 :即叫即煎熱辣辣,外皮煎到脆卜卜,內餡好足料,食落好多肉汁,粟米嘅甜味令人食慾大增,一份有十件,兩個人share剛剛好。多芒楊枝甘露 :天氣熱最適合食芒果,大大粒夠晒鮮甜,配上微酸嘅西柚,消暑一流,芋圓令楊枝甘露更有飽腹感。綜合芋圓燒仙草 :有芋圓、紅豆、仙草、西米及珍珠,配埋椰汁底,完全滿足晒我嘅願望,食落味道唔太甜,芋圓煙韌、珍珠Q彈、加上滑溜嘅仙草,有齊唔同口感,真係大滿足。

即包粢飯 :

粟米煎餃 :

多芒楊枝甘露 :

綜合芋圓燒仙草 :
2024-10-09
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 即包粢飯
2024-10-10 1166 views
大埔區大人氣小店 主要售賣餃子·粢飯同中式糖水小店沒有堂食 只做外賣🥡所有食物都係即叫即做 .🫧 韭菜煎餃 $40韭菜煎餃煎至外表金黃酥脆 咬落去會聽到卡~的聲音👍🏻內餡鮮嫩 韭菜的香氣撲鼻讓人一口接一口附送辣椒油及醋搭配一齊食更有風味😚😜.🫧 養生桃膠雪燕 $30女人必點的養生滋補糖水😍😍😍桃膠粒粒彈牙有口感 雪燕清爽可口 食完即刻覺得年輕左😆😆.🫧 粟米生餃子 $40 & 韭菜生餃子 $40天氣涼涼地 買啲生餃子番屋企打邊爐😝兩款餃子都好足料👍🏻 皮薄餡多粟米生餃子有粒粒清甜粟米🌽有口感 大人細路都岩食韭菜生餃子的韭菜比較香
大埔區大人氣小店

兩款餃子都好足料👍🏻 皮薄餡多
粟米生餃子有粒粒清甜粟米🌽有口感 大人細路都岩食
韭菜生餃子的韭菜比較香
2024-10-08 994 views
大埔人氣粢飯小店 Ꮚ・ꈊ・Ꮚ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ 近期在大埔新開的洪記餃子雲吞糖水店,吸引了不少食客前來光顧。儘管是一間新店,但總是能見到長長的排隊人龍,這充分顯示了其受歡迎的程度。這是我第二次光臨這家餐廳,上次品嚐了糖水和煎餃,感覺非常不錯,因此這次特意前來嘗試他們的粢飯。♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。🤍粢飯 $25 粢飯的份量相當足料,配料包括肉鬆、油炸鬼和榨菜。油炸鬼外脆內軟,口感相當愉悅,肉鬆的香氣也為整道菜增添不少風味。吃了一半後,已經感到相當飽足,讓人感受到物超所值的滿足感。🤍韭菜生餃子 $40 韭菜生餃子共有12粒,每粒都大而飽滿,餡料新鮮,皮薄餡多,韭菜的香氣撲鼻而來。🤍綜合芋圓燒仙草 這道甜品集合了紅豆、仙草、西米、珍珠和芋圓,色彩繽紛,口感多樣。特別是芋圓,軟糯適中,搭配仙草的清香,令人感到清新。這裡的份量也相當慷慨,讓人感受到性價比之高。
大埔人氣粢飯小店 Ꮚ・ꈊ・Ꮚ

♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。♡ ✧*。

🤍粢飯 $25

🤍韭菜生餃子 $40

🤍綜合芋圓燒仙草

2024-10-08 797 views
🌸粢飯🌟🌟🌟🌟份量十足,滿滿鹹香嘅肉鬆包裹着脆口的油炸鬼及爽脆的榨菜,被糯米飯包裹着。每一個粢飯都是即叫即做,所以需要時間等待。🌸煎韭菜餃子🌟🌟🌟🌟🌟每一隻餃子都大大隻,滿滿嘅韭菜及豬肉碎,每一隻餃子都煎得很脆。🌸多芒楊枝甘露芋圓🌟🌟🌟🌟🌟大大杯的楊枝甘露,配搭超甜的芒果,煙靭的芋圓,滿滿的西柚及濃郁的椰汁。🌸多芒仙草🌟🌟🌟🌟🌟大大杯的仙草,仙草口感滑捋捋,滿滿的超甜芒果配濃郁的椰汁,好味道不得了。
🌸粢飯🌟🌟🌟🌟

🌸煎韭菜餃子🌟🌟🌟🌟🌟

🌸多芒楊枝甘露芋圓🌟🌟🌟🌟🌟

🌸多芒仙草🌟🌟🌟🌟🌟

2024-10-05
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
經過寶鄉街見到幾間食店都以外賣為主,一於睇吓有咩正嘢買啲返去同家人分享。洪記餃子雲吞糖水,標榜以純手工制作,無添加劑,而且要排隊的多是好味道,有傳統糖水,新式甜品,煎餃子,即炸小食,各類特飲,即叫即包粢飯,仲有生肉餃子雲吞可以售買。多芒楊枝甘露,有好滿嘅芒果加上西米 椰奶 西柚,小小酸多多甜嘅配搭正正就係楊枝甘露。綜合芋圓燒仙草,有西米 珍珠 芋圓 紅豆 仙草,豐富又足料,整體甜度適中,唔會過甜,多重口感多種美味。粟米煎餃,有粟米 木耳 豬肉餡料,好飽滿大隻,即叫即煎,餃子皮煙韌煎到脆卜卜,豬肉餡香甜木耳爽。咸蛋黃煎餃,每粒餃子中間都係豬肉包住咸蛋黃,粒粒都有好咸香嘅蛋黃味,好味道。

TakeAway
  • 粟米煎餃