2023-02-14 24 views
趁週末放假,就同朋友去食糖水做下午茶。由於朋友想食中式糖水,而我就想食芋圓,所以揀咗呢間有傳統加新式糖水嘅舖頭。舖頭店面都幾闊落同乾淨,而侍應姐姐雖然做到無停手,但服務態度都還可以。由於週末關係,再加埋通關,人客都唔少,好彩下午三點幾去到,都無需排隊。朋友叫咗招牌嘅沙沙合桃糊。合桃糊都幾滑,甜度亦適中;合桃粹份量都足,一個糖水有兩種口感,好抵食呢~我就叫咗紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露。見個名咁長,就知多料。味道方面,香芋雪糕味道比較濃,紫薯雪糕就奶味重;芋圓煙煙韌韌,但味道俾紫米露嘅椰汁味蓋過。但一碗糖水有齊紫薯雪糕、香芋雪糕、三色芋圓、紫米露,都係$39,性價比好高~

2023-02-12
$35 (Tea)
紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露
每次經過都心思思想食合桃露,今次終於可以同朋友前來呢間,用心製作甜點既港式甜品 #海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut🥳🥳🥳我哋叫咗沙沙合桃露、薑汁芝麻湯圓、燉奶及芒果腸粉😍😍真係好多嘢食🤣以出色的合桃甜品聞名既沙沙合桃露😍入口香滑之餘並不會太甜👍🏻👍🏻而且香濃嘅合桃味道在口中充滿着香氣🥰芝麻湯圓,芝麻香滑,湯圓皮軟糯會想薑水,飲完暖粒粒😳😳燉奶,食落去幾滑又有牛奶嘅香味,食完覺得好滋潤🍼📍海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut旺角西洋菜南街238號#港式甜品 #合桃糊 #合桃甜品 #滋保美顏 #太子港式甜品店 ‪#薑汁燉鮮奶 #滋保美顏甜品 #太子美食

以出色的合桃甜品聞名既沙沙合桃露😍
入口香滑之餘並不會太甜👍🏻👍🏻
而且香濃嘅合桃味道在口中充滿着香氣🥰

芝麻湯圓,芝麻香滑,湯圓皮軟糯會想薑水,飲完暖粒粒😳😳

燉奶,食落去幾滑又有牛奶嘅香味,食完覺得好滋潤🍼

2023-02-11 17 views
👩🏻新年食完飯同屋企人食糖水,揀咗比較老少咸宜嘅港式甜品店。佢地最出名係合桃甜品,尤其係沙沙合桃糊,好多枱都有叫🫣。🥥鮮果椰青凍 $55生果份量唔少,好熟好甜。椰青凍味道清甜,有唔少切絲嘅椰肉。再刮起埋椰殼裏面嘅椰肉,兩個人share食都飽。🍵宇治金時涼粉 $45抹茶同紅豆味道絕配❤️💚。紅豆🫘香甜又煮得夠腍。🥣芋圓綠豆西米露 $35三色芋圓煙煙韌韌。綠豆配搭西米露口感更綿更滑,甜度低返啲。📍海記合桃坊甜品 旺角西洋菜南街238號

🥥鮮果椰青凍 $55

🍵宇治金時涼粉 $45
抹茶同紅豆味道絕配❤️💚。紅豆🫘香甜又煮得夠腍。

🥣芋圓綠豆西米露 $35
三色芋圓煙煙韌韌。綠豆配搭西米露口感更綿更滑,甜度低返啲。

📍海記合桃坊甜品
旺角西洋菜南街238號
My friend and I went to a dessert shop called "Hoi Kee Walnut Place" (海記合桃坊甜品)located in G/F, 238 Sai Yeung Choi Street South, Prince Edward太子西洋菜南街238號地舖This dessert shop offers both Chinesr and modern western ,hot and cool deeserts!!Bean Curd Custardwith Red Bean Soup紅豆豆腐花HKD$21.customers can choose cool or warm according to their preferences .the Bean Curd Custard is not too sweet,just right.bright heart warming and healthy!.highly recommended!my favorite ones!Purple Sweet Potato Top Ice & Tar

太子西洋菜南街238號地舖

Bean Curd Custard
with Red Bean Soup
紅豆豆腐花
HKD$21

Purple Sweet Potato Top Ice & Taro
with Bean Curd Custard
紫薯雪樂冰芋圓豆腐花
HKD$35+HKD$10 addes mango 加芒果
Purple Sweet Potato Top Ice likes ice cream
the taro balls are chewy and sticky
the Mango is ripen and sweet

Mango Rice Rolls
HKD$48
sweet,soft fresh mango is wrapped by bright,refreshing coconut milk wrapping, drizzle with mango dressing

Stewed Milk Custard with Red Bean
紅豆燉鮮奶
HKD$34

I chose hot ones which Freshly token out from the steamer!piping hot!suit for winner
with intense milky flavour.very wholesome!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
  • BeanCurdCustard withRedBeanSoup 紅豆豆腐花
2023-02-06 8 views
見到有芋圓同紫薯同香蕉船 掙扎咗一陣先諗到食咩,如果有啲熟食小食一齊食我覺得會更加好。我地就叫左個『鮮果椰青凍』,另外果個已經唔記得左叫咩名😂椰青凍幾足料🙌🏻好多生果舖面有芒果、藍莓、士多啤梨等 甜度岩岩好底部椰青凍先係精粹😽,晶瑩透徹、味道都好清甜,果凍入面係用椰子水同椰肉整成另外果碗每食一啖都好似爆珠卜卜聲,口感好得意呀又唔會太甜 價錢兩個加埋都係好似六十幾蚊 一啲都唔貴 下次我要試芋圓系列❤️

我地就叫左個『鮮果椰青凍』,另外果個已經唔記得左叫咩名😂

椰青凍幾足料🙌🏻好多生果舖面
有芒果、藍莓、士多啤梨等 甜度岩岩好

另外果碗每食一啖都好似爆珠卜卜聲,口感好得意呀又唔會太甜

2023-02-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Last Night Supper
2023-02-05 18 views
海記甜品食過好多次,今日去開旺角買野發現西洋菜南街又開左間新店,新店環境好啲光線充足 ,成個感覺乾淨企理,店舖主打港式甜品,有多種不同款色選擇,有時興布丁雪糕,亦都有傳統合桃糊,重係店嘅名物🥳沙沙合桃糊 $32 🌟自家磨製、合桃香脆可口、合桃糊加埋合桃粒粒,口感更正😍😍😍芒果布丁配雲尼拿雪糕 $47幾重奶味,不會太甜膩,配雪糕食無得輸可可奶凍配綠茶雪糕 $45最鍾意朱古力配綠茶味,加埋香蕉冇咁甜,又食得健康D宇治金時涼粉 $45呢個比較日式既抹茶雪糕加紅豆配小丸子涼粉超正❤️小丸子煙煙韌韌好好食😋😋😋太多款、樣樣都想食,下次會試佢地泰椰系列😍😍😍

沙沙合桃糊 $32 🌟
自家磨製、合桃香脆可口、合桃糊加埋合桃粒粒,口感更正😍😍😍

芒果布丁配雲尼拿雪糕 $47
幾重奶味,不會太甜膩,配雪糕食無得輸

可可奶凍配綠茶雪糕 $45

最鍾意朱古力配綠茶味,加埋香蕉冇咁甜,又食得健康D

宇治金時涼粉 $45
太多款、樣樣都想食,下次會試佢地泰椰系列😍😍😍
  • 沙沙合桃糊
新年佳節一定會約朋友食飯,食完飯之後我哋都會會有下半場,就係食糖水🍨❤️食飯後食糖水呢一個文化已經由我中學時候開始,每次食完飯大家都依依不捨😍👍🏻今晚我就同朋友一齊去到一間用心製作甜點嘅港式甜品店食糖水,甜品店主打出色嘅合桃甜品而聞名,熱門推薦沙沙合桃糊、薑汁燉鮮奶等滋保美顏甜品😋加上夜晚都好旺,都有唔少人喺門口排隊🤓⭐️合桃糊+芝麻糊 $29嚟一個雙拼先,合桃糊+芝麻糊味道又香又濃,口感粘稠順滑,重點佢唔會好甜,每一次嚟食都會叫一碗👍🏻😙好好食🤤又養身⭐️杏汁蓮子燉雪耳 $35揉合杏仁香濃味道同雪耳嘅膠質,令到成個口感又綿又滑,而蓮子及雪耳嘅份量都唔少㗎,而且仲非常入味👍🏻有香濃嘅杏仁味!⭐️芒果腸粉🥭 $48白色外層係椰汁皮,椰汁味香濃,食落去爽口彈牙!而且內餡係用咗新鮮又甜嘅芒果肉超厚實👍🏻食落去有香濃嘅椰汁味,亦都有芒果嘅味道🥭⭐️冰青白玉 $38創新創意嘅甜品🍨,唔你間間都有,雲呢嗱味西米露做底,再加入小丸子、金柚肉、Q果及鮮忌廉,俾人有一種多重嘅口感體驗🤤!

今晚我就同朋友一齊去到一間用心製作甜點嘅港式甜品店食糖水甜品店主打出色嘅合桃甜品而聞名,熱門推薦沙沙合桃糊、薑汁燉鮮奶等滋保美顏甜品😋加上夜晚都好旺,都有唔少人喺門口排隊🤓

⭐️合桃糊+芝麻糊 $29

合桃糊+芝麻糊
杏汁蓮子燉雪耳
冰清白玉
2023-01-26 14 views
傳統得黎,面門又乾淨企理既中式新派糖水舖!😎😎好食既糖水舖愈黎愈少,多左好多食台式芋圓既,想搵中式鋪一係就門面比較舊,一係就逼夾夾咁😕,坐落去就想快快脆食完走人🏃🏻。海記新裝修,既有傳統中式糖水又有新式甜品,坐位空間足夠,好岩幾個朋友仔坐低傾下偈。椰皇燉鮮奶同冰青白玉(即係西柚什果小丸子西米露)正常發揮,價格都合理!旺角有兩間分店,同朋友食完飯,想續攤,大家可以考慮下黎海記食個糖水😋😋

椰皇燉鮮奶
冰青白玉
2023-01-23 13 views
中式糖水老字號位於太子的海記合桃坊甜品餐廳空間感充足~光線明亮坐得舒服~可以慢慢嘆碗靚糖水ꔐ沙沙合桃糊 ($32)店家signature 之一自家磨制的合桃糊選用雲南合桃, 合桃香氣更濃郁甜度控制剛剛好,口感細滑不膩口沙沙是指添加在合桃糊上的合桃碎口感風味更為濃郁ꔐ好拍檔($46)賣相好吸引,用椰子殼裝住椰汁同芒果雪樂冰還配有柚子肉同芒果等水果 雪樂冰香甜綿密芒果味香甜而椰子味很濃郁無論分開食還是單獨食都非常滋味ꔐ楊枝甘露 ($45)糖水之中最愛楊枝甘露芒果味香濃 ,西柚同西米份量都好多非常足料ꔐ桑寄生蓮子紅棗蛋茶($29)安神補血必補,飲完馬上暖笠笠微甜配方令紅棗味更為明顯帶茶香無苦澀味雞蛋浸泡得很好,不會過老很適合女生飲用
中式糖水老字號
位於太子的海記合桃坊甜品
餐廳空間感充足~光線明亮
坐得舒服~可以慢慢嘆碗靚糖水

ꔐ沙沙合桃糊 ($32)
店家signature 之一
自家磨制的合桃糊
選用雲南合桃, 合桃香氣更濃郁
甜度控制剛剛好,口感細滑不膩口
沙沙是指添加在合桃糊上的合桃碎
口感風味更為濃郁

ꔐ好拍檔($46)
賣相好吸引,用椰子殼裝住椰汁同芒果雪樂冰
還配有柚子肉同芒果等水果
雪樂冰香甜綿密
芒果味香甜而椰子味很濃郁
無論分開食還是單獨食都非常滋味

ꔐ楊枝甘露 ($45)
糖水之中最愛楊枝甘露
芒果味香濃 ,西柚同西米份量都好多
非常足料

ꔐ桑寄生蓮子紅棗蛋茶($29)
安神補血必補,飲完馬上暖笠笠
微甜配方令紅棗味更為明顯
帶茶香無苦澀味
雞蛋浸泡得很好,不會過老
很適合女生飲用
我真係好鍾意食中式糖水 試過好多間都中伏🥺二訪 #海記合桃坊甜品 原因係用心製作甜點既港式甜品店 真係會繼續食落去❤️沙沙合桃糊🍨個個食客黎到都話佢以出色既合桃甜品聞名上次黎已經冇沙沙合桃糊 今次終於食到喇😚合桃糊味道濃郁 香味同口感都幼滑可 加埋上面粒粒既合桃食落去有咬口又香脆 大愛大愛😘 桑寄生蓮子紅棗茶🥚上次飲過覺得好好飲 最重要係行氣活血同滋陰養顏飲落佢係甜甜的 加埋隻蛋 飲完暖粒粒蓮子又唔會苦 食落去口感豐富 好滋潤😘燉奶🍼好似好簡單 但做得好嘅燉奶係好嫩滑的入口滑嘟嘟又濃奶味😌😌芒果腸粉 🥭滑溜嘅腸粉包住大大嚿芒果肉🤤腸粉咬落去有口感 如果腸粉皮再薄啲會更加出色😆📍海記合桃坊甜品 @hoikeewalnut旺角西洋菜南街238號#港式甜品 #合桃糊 #合桃甜品 #滋保美顏 #太子港式甜品店 ‪#薑汁燉鮮奶 #滋保美顏甜品 #太子美食
我真係好鍾意食中式糖水 試過好多間都中伏🥺

芒果腸粉 🥭
滑溜嘅腸粉包住大大嚿芒果肉🤤
腸粉咬落去有口感 如果腸粉皮再薄啲會更加出色😆

2023-01-20 9 views
除左傳統糖水仲有啲新式啲甜品都有, 完全迎合曬所有年齡層既人, 所以食完飯都有好多人排隊等位😎紫薯雪樂冰芋圓豆腐花🍨($35)芋圓系列有好多唔同既配搭揀, 最後揀左有大量煙韌大粒既三色芋圓, 粒粒食落都好濃味, 配埋紫薯味既雪糕同好香豆味又滑既豆腐花食完真係超滿足😍宇治金時涼粉🍵($45)大量紅豆, 小丸子, 涼粉, 加埋好濃郁既宇治抹茶雪糕同少少椰奶呢個配搭簡直係冇得輸😋糖不甩🍡($26)最笠笠既無餡湯丸佈滿花生碎, 砂糖, 黑芝麻, 食落特別香又唔會過甜, 食完凍野食返粒即刻暖返曬😌呢度仲有好多其他唔同款式既甜品, 今次去呢間係新分店都有源源不絕既客人幫襯, 可想而知有幾受歡迎👏🏽

紫薯雪樂冰芋圓豆腐花🍨($35)

宇治金時涼粉🍵($45)

糖不甩🍡($26)

2023-01-17
$60 (Last Night Supper)
  • 宇治金時涼粉
  • 紫薯雪樂冰芋圓豆腐花
  • 糖不甩
2023-01-14 22 views
係旺角去親夜街都會搵糖水甜品食,選擇夠多,分享下我成日食既海記合桃坊甜品~旺角西洋菜南街呢邊就一條街都有兩間分店好方便! 啲位都算多,坐得舒服。小店多年黎用心製作港式甜品,除左合桃露出色之外,佢既芋圓系列都好受歡迎🔸糖不甩$26加多個糖不甩,都係一人食幾粒,好夠熱好煙,有黑白芝麻、砂糖、花生碎,好滋味。🔸香芋雪樂冰芋圓西米露$37推薦!!佢中間個舊係香芋味雪糕,勁香 芋圓份量都多,佢係珍珠咁既形狀,口感都唔錯。🔸椰皇燉海底椰 + 桑寄生蓮子紅棗茶$68佢有頁menu係兩款甜品一set咁,可以兩個人share。冬天滋補食燉海底椰同飲桑寄生蓮子紅棗茶就啱晒!椰皇入面有薏米、海底椰,都係養生之選。可能有啲人仲未飲過桑寄生,以為係黑媽媽係苦茶,其實唔係。通常糖水店會落D糖,飲落甜甜地,我成日都叫,飲左對女仔身體好,可以改善血液循環,而且熱辣辣飲完好暖心!仲有,加蛋呀,$2炸,啲蓮子都好大粒,好抵食~📍#海記合桃坊甜品 (#太子美食 #旺角美食) @hoikeewalnut旺角西洋菜南街238號➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟#港式甜品

🔸糖不甩$26

🔸香芋雪樂冰芋圓西米露$37

🔸椰皇燉海底椰 + 桑寄生蓮子紅棗茶$68
佢有頁menu係兩款甜品一set咁,可以兩個人share。

仲有,加蛋呀,$2炸,啲蓮子都好大粒,好抵食~

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_旺角 #吃是真愛_太子
  • 香芋雪樂冰芋圓西米露
  • 桑寄生蓮子紅棗茶
2023-01-08 34 views
海記已經係西洋菜南街開左2-3間分店, 無論中式糖水定西式都幾出色👍🏻 以合桃甜品最出名🍨 鮮果椰青凍 $56· 呢個凈係見個面滿滿水果, 底下仲有椰子條加椰青水做嘅Jelly, 食落好滿足好清爽🤤 有芒果、青提、士多啤梨同藍莓, 樣樣都甜唔酸🫶🏻🍧 芒果小丸子雪冰 $47· 中間夾咗層用低溫放芒果整既雪冰, 口感比較綿滑, 有楊枝甘露底再加小丸子同芒果汁, 成碗樣樣野都木有口感😍🍵 沙沙合桃糊 $32 + 湯圓 $7· 呢度最出名梗係合桃糊, 面仲有好多合桃碎, 香濃合桃味不停湧出🤤 果然好有水準呢啲凍凍地既天氣都幾適合食, 我地仲加左湯圓仲要係流出黎既芝麻湯圓🤤

🍨 鮮果椰青凍 $56

🍧 芒果小丸子雪冰 $47

🍵 沙沙合桃糊 $32 + 湯圓 $7
2023-01-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dinner
/海記合桃坊甜品🇭🇰/#sa太子篇 #sa甜品篇➖➖➖<合桃糊果然係幾好食🤤> ➖➖➖呢間甜品舖開業多年最近係西洋菜南街都開左另一新店新店環境好啲 光線充足 成個感覺乾淨企理店舖主打港式甜品 有多種不同款色☺️例如平時食到嘅港式糖水新穎啲嘅水果甜品合桃糊係店嘅名物 當然要試下❤️特別依家冬天滋補下幾岩 另外都見唔少人推薦佢地嘅芋圓適合做飯前飯後甜品😋😋➖➖➖1️⃣沙沙合桃糊 $32 🌟合桃糊自家磨製~質感濃稠同幼滑加埋烘烤過嘅合桃碎粒 好香口 都增添口感👏🏻👏🏻冬天食暖笠笠好正☺️☺️不過都有凍嘅 ! 係會有啲滯🤣🤣➖➖➖2️⃣套餐組合: 鮮果椰青凍+椰子糊 $74 一凍一熱都幾好😹椰青凍幾足料🙌🏻好多生果舖面芒果、藍莓、士多啤梨等 甜度岩岩好底部嘅椰青凍先係精粹😽 晶瑩透徹、味道都好清甜 果凍入面仲有啲椰肉夏天食應該更正🤘🏻椰子糊會食有椰絲~還不錯 係甜度稍高🙌🏻➖➖➖3️⃣芒果腸粉 $48🌟係平時最愛甜品之一🤙🏻腸粉係椰汁皮整成 滑嘟嘟 再卷住芒果肉 唔酸幾好食🙌🏻➖➖➖ 4️⃣紫薯香芋雪樂冰芋圓紫米露 $39 見芋圓都有唔少人食幾鍾意紫米露入面嘅紫米 有咬口 亦會食到椰汁味 另外分別有紫
/海記合桃坊甜品🇭🇰/
合桃糊自家磨製~質感濃稠同幼滑
加埋烘烤過嘅合桃碎粒 好香口
都增添口感👏🏻👏🏻
冬天食暖笠笠好正☺️☺️
不過都有凍嘅 !
係會有啲滯🤣🤣

2️⃣套餐組合: 鮮果椰青凍+椰子糊 $74
一凍一熱都幾好😹
椰青凍幾足料🙌🏻好多生果舖面
芒果、藍莓、士多啤梨等 甜度岩岩好
底部嘅椰青凍先係精粹😽
晶瑩透徹、味道都好清甜 果凍入面仲有啲椰肉
夏天食應該更正🤘🏻

亦會食到椰汁味
另外分別有紫薯同香芋雪糕 奶味較突出
芋圓份量幾多 感覺加左幾多木薯粉
口感幾煙韌 紫薯芋頭味可以更重✨
唔知佢係咪有另一款芋圓呢?

旺角西洋菜南街238號

$90 (Dinner)
2022-12-27 51 views
夜晚喺太子轉車,想買下糖水返屋企做宵夜,路經呢間店,諗住呢個時間都好難搵到另一間糖水店,就試下呢間外賣。叫左香芋雪樂冰芋圓西米露,楊枝金露,芒果椰果小黑子。呢碗香芋雪樂冰芋圓西米露算最正常,不過啲芋圓除左有色外,根本一啲味都無,三隻色同小丸子一樣無味。呢碗楊枝金露,心諗點都唔會伏掛,個樣都正正常常,但唔知點解啲西米入面係混左啲爆珠入去,而且芒果食得出好似係啲大陸芒果咁,唔甜仲有陣好特別既味,個芒果汁底仲好似溶左既芒果雪糕咁,個味就係雪糕味,完全同我回憶中既楊枝金露有好大分別。呢碗芒果椰果小黑子,真心伏中之伏,想伏必點。我食過好多間甜品店都係正常芒果汁底配呢個小黑子,但呢間未食已經聞到有陣怪味,碗野望落去係紫色,食落不得了,難食到一個點,好似食緊化學野咁,連個芒果汁底都唔係芒果味,3個人分都食唔落幾多,就知唔想浪費都捱唔住。總結,呢間個名有合桃坊,咁可能真係合桃先好食,其他甜品真係試唔過,奉勸各位試其他比較好。想試下有幾伏就必定要點芒果椰果小黑子呀!

叫左香芋雪樂冰芋圓西米露,楊枝金露,芒果椰果小黑子。

香芋雪樂冰芋圓西米露

楊枝金露