2022-10-08 193 views
個仔剛補完習,帶佢行下街食飯,見呢間個叉燒蛋飯幾正就入去。我地一家四口點了1)下午茶:牛肉香味飯糰2)下午茶:雞肉薯仔沙律3)叉燒丼飯4)咖喱煎雞扒飯頭兩個是下午茶,尾兩個是正價食品飯糰不錯,是本來叫了牛肉卻上了豬肉,還鹹了點沙律都不錯,但太少份量叉燒好普通,又不是港或叉燒,亦不是日式叉燒,成舊燒肉咁,可能是韓式卦。咖哩是普通日本咖哩,正常的我就覺得間野一般,價錢合理,我班仔就好鐘意
個仔剛補完習,帶佢行下街食飯,見呢間個叉燒蛋飯幾正就入去。

我地一家四口點了
1)下午茶:牛肉香味飯糰
2)下午茶:雞肉薯仔沙律
3)叉燒丼飯
4)咖喱煎雞扒飯

頭兩個是下午茶,尾兩個是正價食品

飯糰不錯,是本來叫了牛肉卻上了豬肉,還鹹了點

沙律都不錯,但太少份量

咖哩是普通日本咖哩,正常的

我就覺得間野一般,價錢合理,我班仔就好鐘意

2022-10-07 98 views
行過發現外賣做緊9折優惠,於是買左個便當做晚餐,係照燒雞扒拼燒蜻魚便當,包左1碗麵鼓湯&1罐罐裝飲品,揀左無糖綠茶。照燒雞扒配蜻魚既份量有半件雞扒及半條蜻魚,照燒雞扒拌有醬汁,雖然拎到返黎凍左少少,但食落味道不錯。白飯係珍珠米有滿滿一格,仲有2格配菜,薯仔沙律,沙律菜&玉子,醃黃瓜。薯仔沙律整得幾好味呢款無糖綠茶又幾好飲。

呢款無糖綠茶又幾好飲。

在太子吃午飯的一天,隨便找了這間「淳味」吃東西,原因只得一個,因為這天想吃烏冬。這間日韓料理店除了烏冬外,其實還有丼飯、拉麵、韓式炒年糕等選擇,不過一心來吃烏冬的我,就只專注在餐牌上的「石鍋烏冬」和「特式冷烏冬」上,心思徘徊在冷和熱之間,最後才終於有了決定----就要一個「日式叉燒石鍋手打烏冬」($63)吧!這午餐是包一罐罐裝飲品和麵豉湯的,那些罐裝飲品雖然有些較特別和吸引擇,我還是揀了相對健康些的「無糖可樂」,但那麵豉湯,餐牌上寫著是有的,但由始至終都沒送來,不知道是不是因為石鍋烏冬也有湯,所以沒有。不過也沒所謂了吧!也只是一碗麵豉湯吧,不喝得一肚水也是好的。這「日式叉燒石鍋手打烏冬」的湯底有四款選擇,分別是松茸香菇湯、黑蒜豬骨濃湯、黑楜椒酸菜湯和韓式辛辣泡菜湯,而我就揀了傳統些的黑蒜豬骨濃湯,至於烏冬,雖然可以另加 $6轉稻庭烏冬或蕎麥麵,我就沒有轉了。下單不久,烏冬已送上,湯無疑是夠熱的,但湯味卻一點不濃,與另一間在旺角以吃石鍋烏冬為主的專門店相比,湯的味道立刻被比了下去。那些手打烏冬又怎麼樣?我就覺得和一般的烏冬並無分別,只是普通而已。這烏冬的另一主角----叉燒,份量不算少,
這「日式叉燒石鍋手打烏冬」的湯底有四款選擇,分別是松茸香菇湯黑蒜豬骨濃湯黑楜椒酸菜湯韓式辛辣泡菜湯,而我就揀了傳統些的黑蒜豬骨濃湯,至於烏冬,雖然可以另加 $6轉稻庭烏冬或蕎麥麵,我就沒有轉了。

這烏冬的另一主角----叉燒,份量不算少,但與平日吃日本拉麵時必吃的日式叉燒的賣相相比,它們更像似是中式的燒肉,肥瘦相間夾雜的「叉燒」,不軟腍而帶點煙韌和有嚼頭,味道還過得去。而除了這式叉燒外,整碗烏冬就只有少許的椰菜和一片日式魚片,材料也不算多。
總括而言,我就覺得這個烏冬午餐不太抵食了,不知你是否同意呢?
Type of Meal
Lunch
2022-07-25 271 views
有日喺太子覓食無意中見到呢間裝修好有日本feel既餐廳,價錢又唔貴,就入去試下😮-店入面比預期中大,仲有8人卡位,岩曬聚會去🤪我order左個照燒雞扒拼燒鯖魚便當($72),包薯仔沙律、燒玉子同野飲,佢既野飲仲要係D日韓飲品,唔係普通紙包飲品😯野食嚟到賣相好吸引,最鍾意食便當可以一次試好多款野食🤣佢既小食每樣都幾好味,成個Set最有驚喜係個雞扒,個雞皮煎得好脆,咬落去仲有肉汁,D肉都好入味😍不過個鯖魚就麻麻地,肉質好乾,食到一半就放棄左😂-Overall嚟講除左個魚,其他野食啊、價錢、環境等等都好好,值得再去😛
店入面比預期中大,仲有8人卡位,岩曬聚會去🤪

不過個鯖魚就麻麻地,肉質好乾,食到一半就放棄左😂
2022-05-21 236 views
已多次光顧這間食店,特別喜歡它的石鍋烏冬,熱辣辣上枱的,湯底有選擇,各有特色。烏冬彈牙,價錢合理,性價比高。建議和牛烏冬、厚燒五花腩石鍋烏冬配豬肉湯,美味!除烏冬,也有飯供應,不過我太愛烏冬,每次光顧都點烏冬,下次試試日式井飯吧!

建議和牛烏冬、厚燒五花腩石鍋烏冬配豬肉湯,美味!

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 厚燒五花腩肉石鍋稻庭烏冬
2022-02-23 340 views
外面微風+細雨,天氣咁凍🥶最好食啲熱嘢,暖下一個胃🥰上級牛肉稻庭烏冬黑蒜豬骨湯$73⋯⋯order左5分鐘就送上枱,熱騰騰真係好溫暖🤩牛肉大約3-4片,好嫩滑;記住唔好浸太耐掛住食烏冬,牛肉浸得太耐有啲鞋😣醬油豬軟骨稻庭烏冬黑蒜豬骨湯$67份量唔細,稻庭烏冬滑好多,不過俾貴少少都ok滑蛋煮上級牛肉丼飯$76左邊:水蜜桃果汁汽水,跟餐+$10⋯⋯好好飲舊戲唔太甜中間:原味波子汽水(跟餐免費)右邊:韓國芒果汁(跟餐免費)設有吧枱卡座位可以幾個朋友聚餐CP值極高,無加一。超值!環境舒適,當去咗落日本旅行🤗
外面微風+細雨,天氣咁凍🥶
最好食啲熱嘢,暖下一個胃🥰

上級牛肉稻庭烏冬黑蒜豬骨湯$73⋯⋯
order左5分鐘就送上枱,熱騰騰真係好溫暖🤩
牛肉大約3-4片,好嫩滑;記住唔好浸太耐
掛住食烏冬,牛肉浸得太耐有啲鞋😣

醬油豬軟骨稻庭烏冬黑蒜豬骨湯$67
份量唔細,稻庭烏冬滑好多,不過俾貴少少都ok

滑蛋煮上級牛肉丼飯$76

左邊:水蜜桃果汁汽水,跟餐+$10⋯⋯好好飲
舊戲唔太甜
中間:原味波子汽水(跟餐免費)
右邊:韓國芒果汁(跟餐免費)

設有吧枱

卡座位可以幾個朋友聚餐

CP值極高,無加一。超值!

環境舒適,當去咗落日本旅行🤗

2022-02-19
$76 (Lunch)
2022-02-01 235 views
呢幾日凍番少少🌬YY即刻想食至愛的暖粒粒湯麵,搵間石鍋烏冬食下先!有四種湯底選擇,揀左松茸香菇湯配牛肉稻庭烏冬。熱辣辣噗噗噗既湯,有四塊半生熟牛肉,上面加咗黑松露醬,賣相唔錯!可惜牛肉比較鞋口,湯底松茸味唔突出。主要係靠個黑松露醬,同埋湯底比較油🥺牛肉分量好少,烏冬就應該有全個既分量,可能湯真係好熱,烏冬質地較淋身。整體十分一般回頭指數: 😋😋😋

回頭指數: 😋😋😋
//< 淳味 >位於太子花園街既呢間日本菜,價錢實惠~ 主打石鍋烏冬同丼飯滑蛋飯😆 全部唔洗$100已經有交易~仲要免加一😚————————————- 吉列黑豚豬扒石鍋稻庭烏冬 $67 -烏冬可選手打或稻庭~ 小編兩碗都揀後者😆 稻庭比較滑身扁身~ 湯底揀左黑蒜🧄豬骨濃湯🍲 唔算好濃郁,會有d似出前一丁黑色🤣豬扒炸得香脆唔乾,最重要係配左醬汁可沾~ 整體熱辣辣食CP值高,味道則正常~————————————- 厚燒五花腩肉石鍋稻庭烏冬 $67 -烏冬如上,湯底則揀左松茸香菇湯~ 會帶有少少香菇味🍄 兩者一齊飲就覺得湯底分別唔大🤔 厚燒五花腩肉如果再燒得香口d會更好🤪小編覺得旺角石鍋堂較出色~ 但係呢度勝在價錢實惠,味道okay! ————————————- 奶茶 -好搞笑呢度奶同糖水自己攞,唯熱奶茶攞完奶會變溫室奶茶~ 奶茶一般,不過當然無得同茶餐廳既比啦😇 餐包飲品已經好好lu————————————評分:6.7/10地址:太子花園街217號地舖營業時間:11:30-22:00#淳味 #太子 #太子美食 #太子必食 #美食博客 #香港美食 #hkfood #hkfoo
< 淳味 >

奶茶

評分:6.7/10
地址:太子花園街217號地舖
營業時間:11:30-22:00

#淳味 #太子 #太子美食 #太子必食 #美食博客 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #hkfoodshare #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodstagram #🐷🐤日本菜 #🐷🐤太子
Type of Meal
Lunch
吉列黑豚豬扒
2022-01-06 218 views
無晚巿唯有食午市啦,路過花墟附近,見到有間日本🇯🇵野,唔算擠逼,有空間感,有幾款烏冬同定食🍱,算係經濟取勝🥸———————————————————————————.🍱海鹽燒西冷牛扒拼燒鯖魚便當💬有沙律🥗、漬物、玉子、燒鯖魚,連埋麵豉湯,牛扒同樣唔夠突出,只屬一般,但價錢相對廉而,不能要求太高🥸.🍜大蜆帝皇蟹棒石窩烏冬💬熱辣辣嘅感覺已經係好滿足,味道雖然普通咗少少🤏,但餸料都幾豐富,天氣凍有碗熱湯係開心事🥸
———————————————————————————
🍱海鹽燒西冷牛扒拼燒鯖魚便當
🍜大蜆帝皇蟹棒石窩烏冬
冬天緊係要飲熱嘢暖下個身,今次嚟咗呢間專賣石鍋烏冬嘅日式餐廳,湯底仲有成4款可以揀,分別係松茸香菇湯、韓式辛辣泡菜湯、香蒜豬骨濃湯、黑胡椒酸菜湯,我同朋友都不約而同想叫醬油豬軟骨烏冬($61),始終呢樣嘢喺屋企比較難整🙈佢揀咗香菇湯,我就要咗胡椒酸菜湯,係連食材都好暖身嘅午餐🤣職員送嘢食嚟嘅時候都提醒我哋要小心熱,石鍋入面嘅湯係咁滾,唔似有啲餐廳個鍋只係用嚟裝飾,所以食到最後一啖都仲係暖笠笠❤️兩款湯都好濃郁同順口,飲咗好多都唔會口渴,相信餐廳冇咩用味精👍🏻而且湯底會有相應嘅材料,例如香菇湯就有冬菇同秀珍菇、酸菜湯就當然有酸菜啦🤣兩碗都有娃娃菜墊底,就唔會齋食肉同烏冬咁寡,烏冬幾煙靭彈牙,唔會煮到淋曬🤩豬軟骨好入味,就算浸喺胡椒湯好耐,食落都有陣陣嘅醬油香,無論配搭咩湯底都唔會打曬交,肉同骨都炆到好淋,一啲都唔鞋🥰套餐跟一杯嘢飲,我同朋友都要咗熱菜蜜,因為入去餐廳嘅時候好凍🥶但食完個石鍋烏冬已經熱曬,睇嚟應該叫可樂😂其他午餐例如炸蝦炸蠔燒鯖魚便當都好吸引,但因為想飲熱湯所以無叫到,大家有機會都可以試試😛

熱菜蜜
2022-01-04
$61 (Lunch)
2021-11-12 398 views
因為要打疫苗嘅原因,所以喺太子附近搵食,發現呢間餐廳外面多人排隊,所以好奇一試!剛從很凍的冷氣場所出來,所以好想好想食一點比較熱辣辣的食品,呢間見到有石鍋烏冬就好想食熱辣辣嘅食品!再加上有同事說食過這間餐廳,所以明明見到條排隊人龍都比較長,我哋還是選擇了這間餐廳!大概等咗15分鐘至20分鐘左右,終於進入餐廳了!我哋都不約而同地揀咗石鍋烏冬,另外點左一份明太子釀雞翼!其實對於喜歡食明太子嘅人來說,明太子的食品點樣都係好味,再加上這個雞翼亦炸到外表香脆,內裏的肉汁豐富!再加上明太子味鹹的味道,配合起來相當溢張!烏冬口感滑嫩彈牙,加上用石煱熱辣辣的呈上!視覺加上味覺嘅吸引!

2021-09-28 416 views
日式餐廳以飯及烏冬為主🤘環境不錯因為第一次嚟所以叫咗餐廳職員介紹俾我哋叫咩好🙆‍♂️今日叫左一個飯一個烏冬一個小食 兩杯野飲老實講職員所介紹既真系天堂🧚‍♂️同地獄😈嘅分別1️⃣360滑蛋吉列豬扒丼飯$65🐷吉列豬扒太乾了, 豬扒又不夠厚肉,有點像豬肉乾一樣反而飯底不錯,有充足既蛋汁混合每粒飯之中2️⃣上級牛肉手打烏冬$60🐂牛肉有牛香,以半生上枱,可免太熟而變太老,湯底我選擇咗松茸香菇湯(即松露🙄味),湯底味濃,偏油,烏冬不夠咬口3️⃣吉列生蠔( 4隻 $36)正常炸物,🦪蠔佔比例不多,脆口嘅但炸粉不夠薄佢哋餐廳嘅主食都包一杯凍或熱飲品性價比總括而言屬中水平,服務還可以既荷包唔太鬆動,又想正常填飽個肚可以試吓😂講真整體味道唔差嘅,環境亦不錯👍但仍有改進空間個人評價 : 總結 3 /5 星
日式餐廳以飯及烏冬為主🤘
環境不錯
因為第一次嚟所以叫咗餐廳職員介紹俾我哋叫咩好🙆‍♂️
今日叫左一個飯一個烏冬一個小食 兩杯野飲

老實講職員所介紹既真系天堂🧚‍♂️同地獄😈嘅分別

1️⃣360滑蛋吉列豬扒丼飯$65

🐷吉列豬扒太乾了, 豬扒又不夠厚肉,有點像豬肉乾一樣
反而飯底不錯,有充足既蛋汁混合每粒飯之中

2️⃣上級牛肉手打烏冬$60

3️⃣吉列生蠔( 4隻 $36)

正常炸物,🦪蠔佔比例不多,脆口嘅但炸粉不夠薄

佢哋餐廳嘅主食都包一杯凍或熱飲品

性價比總括而言屬中水平,服務還可以既

荷包唔太鬆動,又想正常填飽個肚可以試吓😂
講真整體味道唔差嘅,環境亦不錯👍
但仍有改進空間

個人評價 : 總結 3 /5 星
2021-09-28
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2021-09-25 223 views
360滑蛋吉列豬扒丼飯 $65望個樣都流哂口水🤤🤤🤤蛋包飯勁吸引😍😍吉列豬扒炸到好脆口,內裏鬆軟又好味,最可惜個飯無咖哩汁,靜係用蛋撈飯,味道有啲Dry,可惜!不過整體唔錯!因為佢哋會奉送麵豉湯同埋一杯免費凍熱飲,價錢合理!名稱:淳味地址:太子花園街217號地舖
360滑蛋吉列豬扒丼飯 $65
360滑蛋吉列豬扒丼飯

望個樣都流哂口水🤤🤤🤤蛋包飯勁吸引😍😍

名稱:淳味
地址:太子花園街217號地舖
2021-09-18
有次係呢頭做完嘢想搵啲嘢食經過呢間日式餐廳有石鍋烏冬又好似幾抵食 就入去試下!餐廳外面同裡面都以木裝修為主感覺比較日式而且座位都幾多除咗石鍋烏冬仲有啲日式便當 滑蛋丼飯 小食 等等 選擇都非常多大部分都$50-$70左右仲包麵豉湯同凍熱飲品 真係幾抵食!吉列黑豚豬扒石鍋烏冬石鍋烏冬最緊要夠滾上枱嘅時候bulu bulu就最高興🤪有四種湯底 今次就揀咗泡菜湯真係有一塊塊嘅泡菜係入面好濃泡菜味味道帶辛辣 又唔太鹹烏冬亦可以揀手打烏冬或稻庭烏冬揀咗比較彈牙嘅手打烏冬食落口感煙韌好滑溜 好索湯配菜嘅吉列豬扒都好大塊炸得好脆 唔會甩皮甩骨同得炸粉肉質唔乾唔會有雪味 唔錯喎!滑蛋汁煮上級牛肉丼飯丼飯份量都幾大碗滑蛋好厚嘅一層炒得好滑 好香蛋味仲有少少蛋汁牛肉都幾多塊不過肉質就比較乾同嚡不過好在加咗好多汁煮先救返佢個汁甜甜鹹鹹 似燒肉醬加入洋蔥去煮個牛肉 幾好送飯😍整體來講以呢個價錢嚟講真係好抵食食物又唔差仲要唔收加一服務亦都唔差性價比幾高!如果經開太子又諗唔到食咩想食經濟實惠嘅可以試下!
有次係呢頭做完嘢想搵啲嘢食
經過呢間日式餐廳有石鍋烏冬
又好似幾抵食 就入去試下!
餐廳外面同裡面都以木裝修為主
感覺比較日式
而且座位都幾多

除咗石鍋烏冬
仲有啲日式便當 滑蛋丼飯 小食 等等
選擇都非常多
大部分都$50-$70左右
仲包麵豉湯同凍熱飲品 真係幾抵食!

石鍋烏冬最緊要夠滾

食落口感煙韌
好滑溜 好索湯

配菜嘅吉列豬扒都好大塊
炸得好脆 唔會甩皮甩骨同得炸粉
肉質唔乾唔會有雪味 唔錯喎!

滑蛋汁煮上級牛肉丼飯

仲要唔收加一
服務亦都唔差
性價比幾高!
如果經開太子又諗唔到食咩
想食經濟實惠嘅可以試下!
吉列黑豚豬扒石鍋烏冬
本來想食嘅鋪頭無開,咁行到呢間,佢之前都係日本嘢,又係日本嘢,不過見嘢都啱食,咁就入去試下啦!一般日本餐嘅嘢食都齊備嘅,本來見佢石鍋好吸引,但又想食飯....finally決定食滑蛋蒲燒鰻魚丼飯,因為鰻魚汁真係太好送飯,基本上間間鰻魚汁都一樣,呢個唔駛懷疑,係想試佢個鰻魚做得好唔好。佢怪一杯飲品,仲有麵豉湯,個湯一般,可以濃味少少。個滑蛋蒲燒鰻魚飯,個滑蛋堅滑,珍珠米個質感都夠挺身,硬度好啱,而個鰻魚汁亦預料內同出面食開汁醬一樣,係個鰻魚真係唔腥,可以再燒耐少少再令邊脆口少少,但都夠入味同魚肉都滑嘅,$70呢,值得一試。而芝麻味擔擔麵醬汁烏冬配上級牛肉,朋友話個醬汁太咸了,個牛肉就可以嘅,$60價錢合理可惜,但醬汁已令成件事失色了。不過見隔離食石鍋好似幾吸引,下次可能試其他吧。

佢怪一杯飲品,仲有麵豉湯,個湯一般,可以濃味少少。

不過見隔離食石鍋好似幾吸引,下次可能試其他吧。