.平日晚市食客不太多|不到半滿座位.日式餐廳🍴氣氛同佈置相當到位兩人簡單點餐 不到$75平均一人.1️⃣ 鰻魚丼飯 $822️⃣ 叉燒石鍋鳥冬 黑蒜豬骨湯底.石鍋飯成日見 石鍋烏冬第一次見燒肉算很多 湯底有誠意.鰻魚一大片 滑蛋也蓋滿碗.CP值算唔錯👍🏻
  • 厚燒五花腩肉石鍋稻庭烏冬
2024-04-28 426 views
香港人最愛食日式料理無論係拉麵🍜壽司🍣魚生,烏冬便當🍱等等,都大受歡迎今次晚餐我一個人食,選擇咗《飛魚籽雜錦壽司丼飯》附送味噌湯及汽水。滿滿一大層雜錦魚生,三文魚吞拿魚墨魚玉子,壽司飯嘅水份蒸煮恰當,口感唔會太腍個人鍾意食炸物,脆卜卜口感,所以額外加咗一個炸餃子🥟淳味地址: 太子花園街217號地舖#旺角美食 #太子餐廳 #壽司 #刺身 #丼飯#手打烏冬 #日式便當 #香港餐廳
香港人最愛食日式料理
無論係拉麵🍜壽司🍣魚生,烏冬便當🍱
等等,都大受歡迎

今次晚餐我一個人食,選擇咗《飛魚籽雜錦壽司丼飯》
附送味噌湯及汽水。
滿滿一大層雜錦魚生,三文魚吞拿魚墨魚玉子,
壽司飯嘅水份蒸煮恰當,口感唔會太腍

個人鍾意食炸物,脆卜卜口感,所以額外加咗一個炸餃子🥟

淳味
地址: 太子花園街217號地舖

#旺角美食 #太子餐廳 #壽司 #刺身 #丼飯
#手打烏冬 #日式便當 #香港餐廳
2024-04-05 283 views
入座唔夠三個字野都未食完就不停執嘢趕你走就係因為外面有人等緊位餐廳內環境尚算可以服務一般你食未完一樣野佢就不停問你係咪食完收唔收得好似不停想趕你走咁食物味道一般偏下圖片同食物有出入
入座唔夠三個字
好似不停想趕你走咁
食物味道一般偏下
圖片同食物有出入
2024-02-10 378 views
呢間唔起眼既日本餐廳,行過佢絶對吸引唔到你行入去😂祇要你入去幫襯過一次,你會想返來再食😋咩原因吸引到我?首先當然係價錢啦!五,六十蚊既價錢,包埋飲品,我可以接收,仲要無加一服務費👍其次份量係夠飽既(男士都應該夠)😂所有食物即叫即煮,上枱熱辣辣。推介滑蛋🥚叉燒飯👍😋叉燒厚切,入曬味,雞蛋濃香,滑捋捋,唔會過熟,時間控制得啱啱好👍最後味道食材普通入得口,唔難食,咁既價錢可以接受,會再幫襯。
呢間唔起眼既日本餐廳,行過佢絶對吸引唔到你行入去😂
祇要你入去幫襯過一次,你會想返來再食😋
咩原因吸引到我?
其次份量係夠飽既(男士都應該夠)😂
所有食物即叫即煮,上枱熱辣辣。
推介滑蛋🥚叉燒飯👍😋
最後味道食材普通入得口,唔難食,咁既價錢
可以接受,會再幫襯。
叉燒滑蛋飯,黑蒜豬骨湯蟹柳蜆烏冬
叉燒滑蛋飯,黑蒜豬骨湯蟹柳蜆烏冬
2023-10-20 505 views
辛苦左一星期,週五晚餐當然選擇外食,👉餐廳裝修很日式,很雅緻👉和風章魚小丸子即叫即製熱辣辣,其實小丸子看似製作簡單,但卻要用上不少耐性及心機。這間餐廳的章魚小丸子外皮燒得香脆金黃,內裡的粉漿除了有軟熟的口感外,還有半流心的效果,一咬下去,滾燙的粉漿即湧出來;餡料的靈魂 — 章魚粒彈牙富鮮味;外面淋的醬汁也要夠香甜,令味道更有層次,而不會過膩。💡女生吃幾十元的晚餐真的吃好飽,經濟又實惠💡晚餐都沒有加一
辛苦左一星期,週五晚餐當然選擇外食,
👉餐廳裝修很日式,很雅緻
👉和風章魚小丸子
💡女生吃幾十元的晚餐真的吃好飽,經濟又實惠
💡晚餐都沒有加一
2023-10-03 460 views
我都好少可喺OpenRice寫衰一間餐廳,不過今次呢間真係不吐不快入座後叫咗呢個飛魚籽雜錦壽司丼飯,注意店員完全冇提及過無吞拿魚。叫餐飲時,五款特別嘅罐裝飲品,有三款都無,都唔緊要,我叫另外兩款。上菜嘅時候,出到嚟無吞拿魚,已經O咗嘴。我問店員,點解無吞拿魚嘅,明明Menu有。佢話,乜落單嘅時候同事冇同你講咩?我話無,咁你哋冇吞拿魚唔係應該用其他嘢取代嘅咩?佢話,已經比多咗三文魚我。有無比多到,大家就自己睇圖定斷啦,我就一啲都唔覺得多咗,淨係覺得個飯好頹,同埋最值錢嘅吞拿魚無左。其次,食食吓先發現,Menu係甜蝦,但上菜變咗熟蝦。仲要隻蝦酸酸地,一食落去就知好唔新鮮,八爪魚都有雪味。呢個價錢,麵豉湯開粉就預左。不過至少開勻啲粉吖?碗底啲粉一舊舊,鹹到飛起。呢餐真係衰過我喺超級市場求其買個魚生飯。唔明點解餐廳入面仲會滿座,餐廳外面仲有幾枱客排隊。希望大家唔好中伏。

上菜嘅時候,出到嚟無吞拿魚,已經O咗嘴。
我問店員,點解無吞拿魚嘅,明明Menu有。
佢話,乜落單嘅時候同事冇同你講咩?
我話無,咁你哋冇吞拿魚唔係應該用其他嘢取代嘅咩?
佢話,已經比多咗三文魚我。

2023-09-29 348 views
諗緊食咩果陣,經過呢間日本餐廳,睇完餐牌好似幾吸引,所以最後入咗嚟試😎夜晚好多人幫襯👍🏻我哋叫咗一份360滑蛋叉燒丼飯同吉列黑豚豬扒石鍋手打烏冬☺️360滑蛋叉燒丼飯味道一般,唔可以話唔好食又唔可以話難食😅吉列黑豚豬扒石鍋手打烏冬既烏冬比我想像中一般,不過吉列黑豚豬扒整得好食😋石鍋可以保溫,令到湯底可以好熱👍🏻整體野食一般,服務態度就好好👍🏻
2023-09-27
2023-05-29 733 views
行太子花園街後再逛花墟前揾地方醫肚,行咗一兩條街見到哩間門口較多學生排隊所以有啲信心至少抵食。店內裝修一般,燈光偏暗。入座後都見八成滿座,有OL,一家大細及很多中學生。餐牌大張清晰,中午套餐包罐裝汽水。亦可加錢選特飲,因心急叫咗波子汽水,原來加10元。好彩飲品全是原封上,唔飲可以袋走。要留意餐廳似乎冇提供熱飲服務,但有麵豉湯代替汽水的選擇。點了海膽什錦壽司飯和大蜆帝皇蟹棒石鍋手打烏冬。壽司飯的飯量足一碗半,什錦壽司有五種。賣相及味道ok, 烏冬的蜆就不是大蜆。和街市的細沙白蜆差不多,味道及份量ok,夠食又夠滾熱辣!

2023-05-25
2023-05-13 415 views
之前每個禮拜放咗學都會去食講真啲嘢食問題不大 😂過金黃滑板豬肉飯 頭幾次食都幾好 價錢,唔算太貴 環境都可以 不過上次食發現啲蛋差咗,好多 同埋之前其實有個女員工態度都好差 明明間餐廳好多位冇人食 死都要我哋坐 雙人位完全冇位擺嘢 跟住佢又話阻住其他人 但係根本餐廳都冇人😅
同埋之前其實有個女員工態度都好差

明明間餐廳好多位冇人食 死都要我哋坐 雙人位
完全冇位擺嘢 跟住佢又話阻住其他人 但係根本餐廳都冇人😅
  • 滑蛋豬肉
2023-02-26 544 views
去完酒吧街HH就係附近想食D野,好鬼凍當時見到有石鍋又有位就入咗去,入門見餐廳用D酒做背景佈置諗住飲下清酒,原來只係用嚟裝飾~店無得叫酒🤭朋友A叫左個海膽丼飯,份量都ok朋友A話不過不失我同朋友B就叫石鍋烏冬湯底有4款可以揀 :韓式辛辣泡菜湯~松茸香菇湯~黑胡椒酸菜湯 同香蒜豬骨濃湯我點的上級牛肉手打烏冬配韓式辛辣泡菜湯個手打烏冬都好彈牙,配個泡菜湯唔辣的食完個人好暖🥰無激素雞柳手打烏冬配香蒜豬骨濃湯小食分別叫左 唔記得影相既吉列豬扒$362份餃子🥟 每碟4隻 $28章魚小丸子2粒$16/4粒$32 好好食,外脆內軟!要襯熱食呢😜吉列生蠔 2隻$20/4隻$38

朋友A叫左個海膽丼飯,份量都ok
朋友A話不過不失

我同朋友B就叫石鍋烏冬
湯底有4款可以揀 :
韓式辛辣泡菜湯~松茸香菇湯~
黑胡椒酸菜湯 同香蒜豬骨濃湯

我點的上級牛肉手打烏冬配韓式辛辣泡菜湯
個手打烏冬都好彈牙,配個泡菜湯唔辣的
食完個人好暖🥰

無激素雞柳手打烏冬配香蒜豬骨濃湯

小食分別叫左 唔記得影相既吉列豬扒$36

2份餃子🥟 每碟4隻 $28

章魚小丸子2粒$16/4粒$32

好好食,外脆內軟!要襯熱食呢😜

吉列生蠔 2隻$20/4隻$38

尋晚經過諗住就去試下雞柳石鍋烏冬,啲雞柳唔知係生定係變壞左,一食落去就知道邊壞左覺得好酸,跟住就即刻叫個員工過嚟處理呢單野,然後佢就急急腳收左碗野就咩都冇講點樣處理,態度仲要非常惡劣,一句道歉都沒有,跟住連我嘅朋友嗰碗牛肉石鍋烏冬佢都已經唔想再食,因為對呢間野已經冇左信心,跟住同個員工講諗住索性兩碗都取消,跟住佢仲好惡咁講"你依家係咪想連呢碗都唔想比錢啊?",最後兩碗都冇比到錢就走左去食第二間野。
2023-01-19
2023-01-15 279 views
年尾行完花墟買花🌻🌺🌹,行過太子有間食日本野,有石鍋烏冬,咖哩飯,年糕和炸雞球等等正餐小吃,有2樣野要讚下1️⃣服務態度良好,入座後侍應見到我同屋企人拎住幾紮花,主動提供一個小膠桶比我地放好。其他有拎住花的客人亦有主動提供膠桶,甚至代為保存花束,員工服務的態度值得讚許2️⃣石鍋烏冬非常有熱力,差唔多食哂仲噴緊煙,而且湯底好味濃郁烏外上菜時更會提示客人小心鍋邊,小心燙傷及滾燙,因為的確好熱🔥🔥

記得之前第一次入呢個地方食嘢食物味道有驚喜價錢又合理幾日前再去 相隔左一斷時間 發現餐牌改動很大 不知是否轉手了?之前覺得很好吃的撈烏冬配靚牛肉、生姜燒豚肉飯都冇左不過坐低咗 都要試吓~叫左叉燒石鍋烏冬 同埋鹽燒西冷便當小食叫吉列生蠔同埋胡麻雞肉沙律先講沙律 餐牌又寫人氣 麻醬就一定冇死㗎啦啲雞肉呢拿度好淋既 加啲沙律菜咁跟住炸生蠔個皮又厚又冇內涵(蠔比較細隻)便當個牛肉都係拿到好離譜 好似唔知食緊咩肉咁 又冇牛肉味 個汁仲要打芡打到結撻撻便當裏面個鯖魚乾到真係… 玉子非常甜 不過呢個純屬個人口味啦反而石鍋烏冬我覺得可以 烏冬煙靭熱辣辣 天氣涼兩地食幾好 叉燒偏肥偏中式但食落都OK 有油香 豬骨湯都夠味 不錯的 總括而言 我好掛住之前個菜牌啲嘢食/?轉手前嘅味道呀 雖然我都唔肯定佢係咪真係轉手定點😮
記得之前第一次入呢個地方食嘢
食物味道有驚喜
價錢又合理
幾日前再去 相隔左一斷時間
發現餐牌改動很大 不知是否轉手了?
之前覺得很好吃的撈烏冬配靚牛肉、生姜燒豚肉飯都冇左
不過坐低咗 都要試吓~

叫左叉燒石鍋烏冬 同埋鹽燒西冷便當
小食叫吉列生蠔同埋胡麻雞肉沙律

先講沙律 餐牌又寫人氣 麻醬就一定冇死㗎啦
啲雞肉呢拿度好淋既 加啲沙律菜咁

跟住炸生蠔個皮又厚又冇內涵(蠔比較細隻)

便當裏面個鯖魚乾到真係…
玉子非常甜 不過呢個純屬個人口味啦

入去發現有一人自閉位好開心即刻去坐,如果隔離無人都還好,如果隔離有人就好似少少逼咁。原本叫左豬腩片石鍋烏冬,點知黎左豬軟骨,諗住照食算就無叫換了。石鍋烏冬上枱嗰時熱辣辣爆曬煙,味道就不過不失。午餐好處就有包一罐飲品,揀左無糖綠茶!
2022-10-10 229 views
準備去花墟買花之前,喺附近搵食,發現有一間日式餐廳,發現佢哋有好多熟食選擇,喺門口見到個餐牌個叉燒非常之吸引,所以就入去食一碗叉燒滑蛋飯。叉燒係用日式方法去烹調,一半肥肉一半瘦肉,再燒香加上滑溜蛋漿,再加上醬汁,好滋味。
$65 (Lunch)