2024-01-30 243 views
私房火鍋 |湯煲私房火鍋 |上環香港火鍋界食材天花版,同平時連鎖店火鍋完全唔一樣!天氣冷冷,呢個喺火鍋界首選!食物質素高 而且坐得舒服 😌—————————————🫶🏼 醬料費 $30除咗普通嘅醬油、蒜蓉、香蔥、芫荽等。仲有提供蝦米XO醬,超級香口!推薦落呢個🫶🏼 魚頭煲 $328湯底配料好多,店員建議我地飲咗D湯先,超級清甜魚味好香!未打邊爐就飲咗兩碗!魚頭超大個,出面買其實好貴,所以呢個湯CP值好高!藥材湯!滋補一下,正🤍🫶🏼安格斯肥牛 $238牛肉份量多,好新鮮好重牛味,淥好短時間秒就食得!一咬就融開,完成全唔硬。🫶🏼 炸響鈴 $88上到枱店員會建議點醬食,唔好加湯底嚟食一聽到嘅時候我覺得好奇怪,點解同平時唔一樣?!食完後我可以講呢個喺我食過,最好食嘅炸響鈴!超級鬆化仲好多層口感!熱辣辣、皮薄、脆口,配甜酸醬一齊食,好開胃🫶🏼野菌包 $88皮薄餡多!一咬入面就有超多嘅菇菇粒超爽口!而且面層皮口感,煙煙韌韌!🫶🏼 萵苟 $68份量都多,而且大件厚切粒!超爽口!正!🫶🏼 蝦丸 $118新鮮自家製,十分彈牙,而且大大粒滿滿嘅蝦肉,並唔喺出面個種溝好多粉嘅蝦丸** 消費滿$1000可免開
私房火鍋 |湯煲私房火鍋 |上環
香港火鍋界食材天花版,同平時連鎖店火鍋完全唔一樣!
天氣冷冷,呢個喺火鍋界首選!
食物質素高 而且坐得舒服 😌
—————————————
🫶🏼 醬料費 $30
除咗普通嘅醬油、蒜蓉、香蔥、芫荽等。
仲有提供蝦米XO醬,超級香口!推薦落呢個

🫶🏼 魚頭煲 $328

🫶🏼安格斯肥牛 $238

🫶🏼 炸響鈴 $88
上到枱店員會建議點醬食,唔好加湯底嚟食
一聽到嘅時候我覺得好奇怪,點解同平時唔一樣?!
熱辣辣、皮薄、脆口,配甜酸醬一齊食,好開胃

🫶🏼野菌包 $88
皮薄餡多!一咬入面就有超多嘅菇菇粒
超爽口!而且面層皮口感,煙煙韌韌!

🫶🏼 萵苟 $68
份量都多,而且大件厚切粒!超爽口!正!

🫶🏼 蝦丸 $118
新鮮自家製,十分彈牙,而且大大粒
滿滿嘅蝦肉,並唔喺出面個種溝好多粉嘅蝦丸

** 消費滿$1000可免開瓶費&高質食材湯底!真係超抵!**
—————————————

📍上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室
@tong_pot

————————————

Overall 💗💗💗💗

#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodpic #hkrestaurant #hklifestyle #hongkongfood #eatwithfoodiez #香港美食#香港好去处 #香港打卡 #香港生活

確認訂枱後,話上一枱客遲到,要等多一個鐘,咁咩叫確認訂枱!? 雖然提早通知,但講得過去嗎?上一枱客可以遲到,但要取消後邊嘅客.....餐廳: 你好,我係XXX@湯煲 已收到訂座 請回覆確認☺我:  👌👌餐廳: 不好意思,對上一張枱客遲來,或需21:30 才有枱我:  ......餐廳: 或者今晚先取消,下次來無言~! 我只係覺得安排好差!

餐廳: 你好,我係XXX@湯煲 已收到訂座 請回覆確認☺
我:  👌👌

餐廳: 不好意思,對上一張枱客遲來,或需21:30 才有枱
我:  ......
餐廳: 或者今晚先取消,下次來

無言~! 我只係覺得安排好差!
2023-12-18
2023-11-19 142 views
天氣凍❄️最想食火鍋暖身,同女女去左上環食湯煲私房火鍋🔥,呢間口碑好好,朋友食過介紹我話高食材及湯底高質,係香港火鍋界天花版,講到甘正真係要來一試。😍🐓🐔花膠雞煲 $388入冬火鍋湯底首選,養顏補身,飲完成個身暖立立。👍老闆話他們的湯底係老火湯,用心熬制😍。裡面有好多花膠,雞件,仲有紅棗、桂圓等,非常足料,味道鮮甜,火鍋前飲左幾碗😋🐂🐃安格斯牛肉 $238牛肉味濃郁,肉質嫩滑。🐟脆骨魚腩 $118幾大碟,脆骨魚腩肥美爽脆👍😍新鮮。🥢小籠包/鳳城水餃雙拼 $108餐牌有溫馨提示小籠包要煮8分鐘,水餃大隻爽口。🍋青檸梳打 $38酸酸地幾fresh。原來餐廳消費滿$1000可免開瓶費,下次有慶祝活動一家人再來先。👍

🐓🐔花膠雞煲 $388

🐂🐃安格斯牛肉 $238

牛肉味濃郁,肉質嫩滑。

🐟脆骨魚腩 $118

幾大碟,脆骨魚腩肥美爽脆👍😍新鮮。

🥢小籠包/鳳城水餃雙拼 $108

餐牌有溫馨提示小籠包要煮8分鐘,水餃大隻爽口。

🍋青檸梳打 $38

酸酸地幾fresh。

2023-11-19
  • 醬料
  • 安格斯肥牛
[溫度的火鍋店]這間裝修簡約,走家庭朴實風格的私房火鍋店,靠的不是外觀,而是由師傅悉心炮製的每一樣食材。由湯底到火鍋配料,都由自家製、連手打丸、餃、滑,蘸料蝦蟹醬都是用心對待。連本地手切牛都是天天供應,比起大眾化的火鍋店,更顯高質素!醬料 先講醬料,鼓油、芫茜、蔥之類有齊;另有一款自家製的醬汁:由蝦子、蝦膏、蝦頭、蝦米油炒製而成,絕對值得一試。滋陰花膠雞煲 火鍋湯底挑選了滋陰花膠雞煲,師傅煲滾了再上桌,建議先飲湯再加高湯打邊爐,湯底鮮甜滋潤、而且無味精!花膠、清遠走地雞大大件,嫩滑,配上足料的湯料:金華火腿、龍眼肉、薑、紅棗、杞子等,非常養生!飲落骨膠質滿滿。脆肉鯇魚片新鮮鯇魚肉,超大件;店主提醒要煮多久,有齊不同食材的煲煮時間。令人可以食到最外脆內嫩的鯇魚肉!味增大根黑豚餃大根黑豚餃是以味增調味,皮薄餡滿,口感超豐富!鮮滑牛肉牛肉是打邊爐必備,頂級的本地手切牛,牛肉手工切,每一件的濃郁牛肉味,絕對是鮮嫩滑順!蔬菜拼盤 最後當然不少得菜,蔬菜拼盤有菜心、小白菜、西生菜、紅蘿蔔,兩個人食剛剛好!
[溫度的火鍋店]

連本地手切牛都是天天供應,比起大眾化的火鍋店,更顯高質素!

醬料

滋陰花膠雞煲

脆肉鯇魚片

味增大根黑豚餃
大根黑豚餃是以味增調味,皮薄餡滿,口感超豐富!

鮮滑牛肉

• 醬料
  • 頂級本地手切牛
  • 蜂巢凍豆腐
2023-11-02 90 views
火鍋私房菜體驗真的是非常棒!我點了一道特別的芫荽皮蛋湯底,這款湯底清香十足,帶有獨特的芫荽風味,再搭配上滑順的皮蛋,簡直是絕配!相比起一般的牛肉,這裡使用的是本地手切片的騙牿牛,口感鮮嫩,而且沒有太多的脂肪,真的是讓人驚艷不已!它帶有濃郁的肉味,每一口都散發出來。我食過最好的牛肉!它肉質鮮嫩多汁,味道濃郁,真的讓人回味無窮。不僅如此,它的牛丸也非常讓人驚艷,彈牙的口感、肉汁滿溢的味道,每顆都令人難以抵擋。最後,我還點了一道水晶奶皇包,它的包皮薄脆,充滿了鮮奶的香氣,裡面的餡料也是美味至極。這次的火鍋私房菜體驗真的是超乎預期,無論是湯底、肉品還是小吃點心,都讓我留下了深刻的印象。

2023-11-01 83 views
今年哈佬喂出左中環感受一下氣氛, 於是晨早book咗呢間係上環嘅湯煲私房菜試試, 打個邊爐warm up下, 食飽至有氣有力去巡遊🤣 湯煲私房菜位於上環永樂街世瑛大廈,係一家4樓樓上舖, 主打高級火鍋食材, 足料老火湯養生湯底。 聽講佢嘅滋陰花膠雞煲好出名, 咁當然要試試💨 滋陰花膠雞煲店員捧上花膠雞煲嘅時候已經聞到濃濃嘅雞湯香味😍 建議先飲雞湯和吃花膠雞先。 花膠極之足料, 大大舊唔小氣, 而且一啲都唔腥, 證明廚師有花心機用薑蔥先出水處理👍 雞湯 絕對係老火湯, 加咗雲南火腿淆製, 湯頭香甜鮮味, 飲落順滑, 真係好適合秋冬滋補, 尤其係女性更加養顏😍😍😍 雞肉嫩滑, 可先試下原味, 再點上店員特別推介嘅店家特製新鮮蝦膏醬👍👍 蝦味非常香濃, 真係好味到停唔到口😋😋 日本白金豚腩肉邪惡之選🫣 但係要食好西唔顧得咁多。 肉質偏白, 絕對唔係本地豚肉。 而且五花分佈漂亮, 咬落入口即溶。 脆骨魚腩非常新鮮, 又白淨又大件 。先滾4分鐘,放涼20秒後再食, 極之彈牙👍 即炸魚皮響鈴及雙拼即炸魚皮可即食, 非常酥脆香囗😍 響鈴也很出色,輕輕放落湯過兩下,口感可以保持鬆脆又索到湯汁🤗 湯煲私

滋陰花膠雞煲

日本白金豚腩肉

脆骨魚腩

即炸魚皮響鈴及雙拼

湯煲私房火鍋火鍋界嘅天花板, 質素有保證, 試過好難返到轉頭🤭 消費滿一千蚊仲可以免開瓶費,最適合一大班朋友自己帶靚酒摸模杯底。 同層仲有一個小小後花園, 其實係吸煙區,方便食煙人士。

2023-10-29 57 views
湯煲私房火鍋呢間火鍋唔同一般連鎖店主打無味精老火湯底好多食材醬料都即叫即整.清香椰子雞煲食剩指數:0/100呢間有好幾款湯底都係無味精老火湯先飲左幾碗湯之後再加湯打邊爐椰子雞湯好清飲到椰青既清甜味雞肉都唔少口感唔會好柴.頂級本地手切騸牯牛食剩指數:0/100騸牯牛即係指閹割既公牛一日全港得10幾隻!牛肉既油分比較平均而且牛味濃郁只要淥10秒就可以食唔洗點醬都得.味噌大根黑豚餃食剩指數:2/100餃子聽講即包即整唔係雪到硬哂果d味噌大根做餃我諗大家都無食過味噌味道偏甜加左豚肉同大根都平衡既個餃子皮好出色好薄但係又唔易散開.蝦皇醬食剩指數:0/100呢個醬料比較特別用蝦米、蝦膏、蝦頭、蝦籽等爆炒全蝦既XO醬咁好輕微既辣好香濃蝦味.ps消費滿$1000可free corkage免開瓶費.地址:上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室
[上環] 湯煲私房火鍋
雞肉都唔少
口感唔會好柴
頂級本地手切騸牯牛
騸牯牛即係指閹割既公牛
一日全港得10幾隻!
牛肉既油分比較平均
個餃子皮好出色
好薄但係又唔易散開
蝦皇醬
呢個醬料比較特別
用蝦米、蝦膏、蝦頭、蝦籽等爆炒
全蝦既XO醬咁
好輕微既辣
好香濃蝦味
ps消費滿$1000可free corkage免開瓶費
地址:上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室
上環高質湯煲私房火鍋~ 性價比高主廚對食材非常有要求, 餐廳所有材料都非常新鮮 , 用優質食材 , 價錢合理環境舒適寬敞簡潔,設有VIP房,私隱度高! 消費滿$1000可免開瓶費或高質食材湯底,同幾位朋友一起去食,真係超抵 ! 天麻川芎白芷魚頭煲$328 鍾意飲靚湯同打邊爐一定要點這個魚頭煲,食材湯底非常高質,店員建議我們先飲湯,之後才打邊爐。魚頭煲魚頭為主要材料 ,加上天麻,川芎,白芷等等藥材一起淆製!魚頭軟滑,大大個魚頭,湯底鮮甜, 足料 , 營養價值高! 老火湯底!好正 我飲了三碗!非常好飲!必食👍👍👍👍👍自家製魚皮響鈴雙拼$108魚皮主廚搵新鮮大魚切皮 , 響鈴也是主廚自家製, 魚皮和響鈴都是即叫即炸,可以放火鍋或者即刻食都得!非常脆!建議魚皮和響鈴即食非常好味🥰響鈴香脆無比 , 配甜酸醬一齊食, 正必食👍👍👍👍👍頂級本地手切騸牯牛 $428例牌有本地和牛之稱的騸牯牛,騸牯牛全港每日只得15隻 , 所以唔係每間餐廳都有得食 , 騸牯牛雪花紋靚 , 脂肪分佈平均,牛味濃 , 色澤靚, 鮮嫩 , 口感有咬口 , 大大份 ,非常美味💕騸牯牛入湯底10秒內就可以食 必食👍👍👍👍👍 自家
上環高質湯煲私房火鍋~ 性價比高
環境舒適寬敞簡潔,設有VIP房,私隱度高!

天麻川芎白芷魚頭煲$328
我飲了三碗!非常好飲!

自家製魚皮響鈴雙拼$108
建議魚皮和響鈴即食非常好味🥰
響鈴香脆無比 , 配甜酸醬一齊食, 正

頂級本地手切騸牯牛 $428例牌
騸牯牛入湯底10秒內就可以食

自家製酸梅湯 $78/楂
廚師用烏梅,山楂等等材料烹調,酸酸甜甜,非常開胃,消滯,生津止渴、去油膩,嘴裡回甘. 非常好飲😋
必飲👍👍👍👍👍

水晶奶黃包 $88/6粒
師傅即叫即整,皮薄, QQ 煙韌口感 , 裏面流心奶黃 , 入口即化, 奶黃味香濃! 甜而不膩,非常好味 !
放入湯底兩分鐘即可以食

水晶叉燒包 $88
晶瑩剔透, 裏面叉燒餡料多汁

自家製蝦丸$118
爽口彈牙, 好大粒, 用料十足, 每啖都有蝦肉

味噌大根黑豚餃  $88
大根和黑豚混合在一起,加上味噌,味道非常夾

醬料$30/位
推介主廚自家製橋底辣蟹辣醬 , 用來點任何食物都可以增加鮮味

火鍋店非常好味, 我下個月會約朋友再去!

環境 9/10

• 即炸響鈴
  • 天麻川芎白芷魚頭煲
  • 蝦皇醬
2023-10-22 664 views
#上環地膽 今次去上環嘅火煱店- 湯煲私房火鍋用老火湯靚湯打邊爐!餐牌主打高質食材湯底嘅精品手工火鍋🥩係香港火鍋界食材天花版,有別於連鎖店,入秋入冬嘅火鍋界首選!除左食材靚之外,連醬料都係有自家製嘅蝦皇醬,咸香味滿滿!好食到想買樽返屋企!消費滿$1000可free corkage 免開瓶費~ 🍲 清香椰子雞煲 $298 先飲一啖老火靚湯,清香椰子雞煲湯用上鮮椰子,頭清特別甜細膩;雞肉超軟滑,肉嫩彈牙!雞嘅份量都幾多!配料有椰子🥥、紅棗,杞子等,口感同層次豐富!🍖西班牙黑毛豬梅肉 $138色澤亮麗嘅豬梅肉,大大片脂肉均勻,厚薄適中,淥一淥就熟;肉味香濃,軟嫩有口感!相當唔錯!🥟 雙拼手工餃 $108(味噌大根黑豚餃及水晶叉燒包) 超驚喜嘅手工餃!超好食!薄薄嘅餃子皮入面包住香味嘅味噌,口感帶點爽脆嘅大根同肉汁滿滿嘅黑豚餃!另外水晶叉燒包嘅水晶皮煙煙韌韌,入面嘅叉燒十分香口!推介!🍢即炸響鈴 $88 有別於一般炸響鈴,炸到金黃色,入口鬆化!跟左個甜酸醬,店員話即炸響鈴可以直接食! 🍜午餐肉及大光麵朋友獨愛大光麵;配埋午餐肉真係大滿足!  湯煲私房火鍋📍地址:上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓4

🍲 清香椰子雞煲 $298
🍖西班牙黑毛豬梅肉 $138
色澤亮麗嘅豬梅肉,大大片脂肉均勻,厚薄適中,淥一淥就熟;

肉味香濃,軟嫩有口感!相當唔錯!
🥟 雙拼手工餃 $108(味噌大根黑豚餃及水晶叉燒包)

另外水晶叉燒包嘅水晶皮煙煙韌韌,入面嘅叉燒十分香口!推介!

🍢即炸響鈴 $88

🍜午餐肉及大光麵
朋友獨愛大光麵;配埋午餐肉真係大滿足!

湯煲私房火鍋
📍地址:上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室
  • 水晶叉燒包
  • 清香椰子雞煲
  • 西班牙黑毛豬梅肉
  • 即炸響鈴
  • 味噌大根黑豚餃
突然間好想打邊爐,就同另一半去公司附近,食打邊爐私房菜。嚟呢度一定要試下佢哋嘅老火湯湯底,見近排天氣開始乾燥,我哋揀咗椰子雞鍋$298~湯底足料,有龍眼肉、紅棗、杞子、椰子、走地雞,飲落去好清甜,好香椰青味,店員話一煲足足開咗三個椰青水嚟整😍走地雞雞肉入口扎實,飲咗兩大碗湯,我哋就開始打邊爐。水晶叉燒包 ($88)水晶皮外皮晶瑩剔透,咬下去很彈牙,內餡叉燒肉色澤紅潤,入口甜甜地,鮮嫩又多汁!水晶奶皇包 ($88)奶皇內餡絲滑綿密,帶有濃郁奶香。脆骨魚腩 ($118)我嘅至愛🩷魚肉鮮嫩,吃起來既有嚼勁又不失柔軟,口感有啲似食豬扒咁正。鮮滑牛肉 ($168)牛肉經過處理切成薄片,偶爾幾件食落有啲筋,勝在質地口感柔軟,帶有濃郁牛味。廣島蠔 ($158)大大隻,蠔肉鮮嫩飽滿,口感豐腴,滾完依然帶有鹹香,新鮮。整體食材用得高質,雖然價錢略高,點心類都係師傅親手整,淨係呢度已經值回票價🥰

突然間好想打邊爐,就同另一半去公司附近,食打邊爐私房菜。

水晶叉燒包 ($88)

水晶奶皇包 ($88)
奶皇內餡絲滑綿密,帶有濃郁奶香。

脆骨魚腩 ($118)

鮮滑牛肉 ($168)

廣島蠔 ($158)
大大隻,蠔肉鮮嫩飽滿,口感豐腴,滾完依然帶有鹹香,新鮮。

入秋當然要開始吃起火鍋來!今次去到上環,一嚐私房手工火鍋,位置果然隱秘,私隱度超高.ᐟ‪‪.ᐟ 重點是這裡的火鍋湯底非常有質素,由餐廳主廚自家炮製老火湯,很有家的味道,適合平時掛住屋企靚湯的上班一族們~ ( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎ ✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /♡ 天麻川芎白芷魚頭煲 $328極力推薦這個足料的藥材湯底,湯底盡現餐廳的用心。趁湯底仍然在沸騰的時候,我們先飲啖湯滋補一下,果然鮮味十足。藥補不如食補,據說喝這個湯可以去頭風,止頭痛,治療腹痛,月經不順,暈眩。我不太懂中醫,不過我單單品嘗味道,都覺得魚頭熬出來的湯非常香濃滋潤。大家一定要試試這個.ᐟ‪‪.ᐟ♡ 肥美雞腸 $128 雞腸的口感非常爽脆,壁膜內有點脂肪,十分肥美惹味!♡ 鮮豬粉腸 $68 鮮豬粉腸同樣含有少許脂肪,口感鮮香,越嚼越香!♡ 脆肉鯇魚片 $98鯇魚片超級新鮮,放進鍋中輕輕灼幾下,口感爽彈,味道鮮甜不腥。餐廳的餐牌背後提供了建議煮食時間,讓客人可以留意時間和火候,非常細心。♡ 自家製酸梅湯 $78店員推薦的酸梅湯果然出色,壺底可以看到烏梅和酸梅渣,可見真材實料熬煮出來

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆

/ 食物 Food /
♡ 天麻川芎白芷魚頭煲 $328
♡ 肥美雞腸 $128
雞腸的口感非常爽脆,壁膜內有點脂肪,十分肥美惹味!
♡ 鮮豬粉腸 $68
鮮豬粉腸同樣含有少許脂肪,口感鮮香,越嚼越香!
♡ 脆肉鯇魚片 $98
♡ 自家製酸梅湯 $78
店員推薦的酸梅湯果然出色,壺底可以看到烏梅和酸梅渣,可見真材實料熬煮出來,酸甜口感與特有氣味在口腔縈繞,非常清新降火。
♡ 醬料蝦皇醬 $30/位
醬料選擇非常多,有蝦醬、麻油、麻醬、芫荽、乾蒜、辣椒、蒜蓉、蔥。其中我最欣賞蝦醬,質感好像XO醬一樣,是餐廳自家製的秘製醬料,用了大量蝦膏、蝦子、蝦米、蝦頭和蝦油炒成,鮮味非常濃郁。基本上只是蘸這款醬料已經非常足夠。

/ 環境 Environment /

餐廳裝潢非常簡單,勝在空間感十足,環境舒適寬敞,而且設有大小VIP房,私隱度極高.ᐟ‪‪.ᐟ

☀︎
/ 服務 Service /

餐廳收加一服務費,店員上湯底時會超級詳細介紹,服務非常貼心殷勤,絕對周到。𓁙

即使現場客人頗多,但全程都不斷主動加湯、斟水、補充醬料,整體很有賓至如歸的感覺 ت

/ 價錢 Price /

這裡主要是單點火鍋配料,每款食物高質,但價錢偏貴。如果消費滿$1000,可以免開瓶費,適合非常適合朋友或家庭聚會!

/ 其他 Others /

餐廳洗手間位於餐廳外面,只有一格,清潔程度普通乾淨。

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

湯煲私房火鍋
上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室

一年四季都係打邊爐嘅好時節🥳 有別於連鎖店千篇一律嘅口味,湯煲主打高質素嘅食材,用心製作嘅湯底🥸 ✨沙嗲煲 $128 😋有誠意!湯底有兩大舊牛油,超級邪惡,沙嗲味道濃郁,淡淡花生醬香氣,淥烏冬同牛肉都好出色。✨醬汁自家製蝦皇醬裡面有大量蝦籽,鹹鹹香香,微微辣,蝦味重,拌麵同蔬菜幾搭配。✨頂級本地手切騙牯牛 $428 😋牛肉味濃郁,口感柔軟,只需輕輕淥十秒就食得。✨水晶奶皇包 $88 😋係我嘅兒時回憶,已經好耐冇食到🥹 晶瑩軟糯嘅水晶皮,餡料係香滑奶黃,因為係沙嗲湯底嘅關係,外皮有少少沙嗲鹹香😆 ✨宮崎黑豚腩肉 $118 油花分布平均,肉同油香兼備。✨冰河手打稻庭烏冬 $88烏冬口感極佳,食落Q彈,成功吸收晒湯底嘅精華😋-🌟消費滿$1000可free corkage 免開瓶費

✨沙嗲煲 $128 😋

✨醬汁

✨頂級本地手切騙牯牛 $428 😋
牛肉味濃郁,口感柔軟,只需輕輕淥十秒就食得。

✨水晶奶皇包 $88 😋

✨宮崎黑豚腩肉 $118
油花分布平均,肉同油香兼備。

✨冰河手打稻庭烏冬 $88
烏冬口感極佳,食落Q彈,成功吸收晒湯底嘅精華😋
🌟消費滿$1000可free corkage 免開瓶費
上環🍲老火湯火鍋私房菜數十種自家製特色老火湯湯底 只此一家只看湯底已感受到餐廳誠意十足餐廳推介滋陰花膠雞煲✨酸菜拼青花椒煲天麻川芎白芷魚頭煲 黑蒜姬松茸脊骨煲冬瓜陳皮水鴨煲 花雕醉雞煲 等服務貼心有耐性之餘調味料更是別出心裁自家製蝦皇醬由蝦米 蒜蓉 辣椒等材料製作而成有點像XO醬配合香濃蝦味Eiko點了四川花椒煲x椰子雞煲椰子雞煲雞滑椰香撲鼻 湯底甜而清澈 喝一口湯 椰香有一種清新而怡人的感覺嫩滑的雞肉與椰汁相互融合 肉質鮮美多汁彷彿置身於熱帶島嶼的風光中四川花椒煲瀰漫着濃郁辣椒 香氣撲鼻而來被那火紅的湯底和漂浮其中的花椒所吸引辣度適中帶麻 花椒瞬間充斥了我的味蕾這種辣味並不刺激 而是一種舒服的刺激讓人回味無窮安格斯肥牛 (半份)肉質鮮嫩多汁 帶有細緻的油花 入口即化每一口都充滿了肉的香氣宮崎黑腩肉 (半份)由宮崎縣特產的黑豚肉製成 有獨特風味肉質細軟 油花分佈均勻小籠包外皮白淨薄脆 包裹着鮮嫩多汁的餡料當我輕輕咬下去時 湯汁便迎面而來彷彿一股鮮美的泉水在口中爆發餡料的味道鮮美細膩 肉香與鮮汁完美結合讓人愛不釋手墨魚滑質地柔軟滑嫩 爽口彈牙 墨魚味重整體都好滿意 下次會來試其他湯底另外
上環🍲老火湯火鍋私房菜

被那火紅的湯底和漂浮其中的花椒所吸引
辣度適中帶麻 花椒瞬間充斥了我的味蕾
這種辣味並不刺激 而是一種舒服的刺激
讓人回味無窮

安格斯肥牛 (半份)
肉質鮮嫩多汁 帶有細緻的油花 入口即化
每一口都充滿了肉的香氣

宮崎黑腩肉 (半份)
由宮崎縣特產的黑豚肉製成 有獨特風味

• 清香椰子雞煲
  • 墨魚滑
  • 安格斯肥牛
2023-09-23 35 views
📍湯煲私房火鍋 🔍上環永樂街1-3號世瑛大廈4樓401室-----心血來潮突然間好想打邊爐,就捉咗家姐陪我去食呢一間屋企附近嘅私房野。仲記得對上一次黎喺度撞到盧巧音,今次黎無撞到明星,不過味道水準keep得唔錯。✨滋陰花膠雞煲$388湯底幾足料,材料有薑、金華火腿、龍眼肉,紅棗、杞子、花膠、走地雞等,非常養生,飲落去富膠質,甘甜奶滑,走地雞扎實有雞味。✨叫咗幾款食物包括有:水晶叉燒包拼奶皇包$88脆骨魚腩 $118廣東雲吞 $88 芥蘭苗 $68佢哋整體嘅食材都比坊間嘅連鎖火鍋店用得高質,水晶叉燒包拼奶皇包玩味十足,食落鹹鹹香香帶少許甜,好特別。脆骨魚腩魚脂豐腴,彈牙之餘,食完之後有滿口魚油嘅感覺。廣東雲吞就大大粒好爽口,蝦味突出,皮薄餡鮮。而最後簡簡單單嘅芥蘭苗亦頗有驚喜,翠綠非常,用濃香嘅花膠雞湯洽煮完味道亦更上一層樓。人均約$450
📍湯煲私房火鍋

脆骨魚腩 $118
廣東雲吞 $88
芥蘭苗 $68

人均約$450
呢間位於上環既火鍋私房菜餐廳著重品質 食材同其他連鎖店不同可以話係火鍋界天花板地方不算大都可以理解大約只有10張2-4人枱所以一定要提早book枱啊!!!.從餐廳準備既調味料就睇到真係好有心機店員特別介紹蝦皇醬比我地由蝦米、蒜蓉、辣椒等材料製作而成味道有啲似XO醬同豆瓣醬既混合體可以獨立點既醬 唔駛溝埋其他調味料估唔到同打邊爐又幾夾喎.另外湯底都有11種選擇部分仲可以揀鴛鴦煲👅滋陰花膠雞煲 $388以鮮雞件熬製 入口嫩滑醃得好入味 仲非常足料目測大約有10舊花膠 厚肉有口感加入紅棗、杞子、桂圓肉等配料湯底鮮甜味美 店員極推薦我地先飲湯食雞再加湯慢慢打邊爐我都飲左兩大碗😂😂😂.加湯後我地落埋其他配料👅鮮滑牛肉 $168堆滿一碟既滑牛肉掛住飲湯唔小心烚左成10分鐘仲係非常嫩滑大大碟好抵食👅自家製蝦丸 $118粒粒都乒乓波咁大爽口彈牙 啖啖蝦肉推薦食法 配埋蝦皇醬超match!!!!!!令個蝦味更出更鮮👅豬大腸 $68每塊都厚切 仲清洗得好乾淨徹底食落安口又放心.仲有啲打邊爐必備既配料我地梗係埋個靚齋啦😂👅娃娃菜 $58👅冰河手打稻庭烏冬 $88宜家消費滿$1000仲免開瓶費或高質食材湯底可
呢間位於上環既火鍋私房菜
餐廳著重品質 食材同其他連鎖店不同
可以話係火鍋界天花板
地方不算大都可以理解
大約只有10張2-4人枱
所以一定要提早book枱啊!!!
從餐廳準備既調味料就睇到真係好有心機
店員特別介紹蝦皇醬比我地
由蝦米、蒜蓉、辣椒等材料製作而成
味道有啲似XO醬同豆瓣醬既混合體
👅滋陰花膠雞煲 $388
以鮮雞件熬製 入口嫩滑
醃得好入味 仲非常足料
目測大約有10舊花膠 厚肉有口感
加入紅棗、杞子、桂圓肉等配料
湯底鮮甜味美 店員極推薦我地先飲湯食雞再加湯慢慢打邊爐
大大碟好抵食
👅自家製蝦丸 $118
粒粒都乒乓波咁大
爽口彈牙 啖啖蝦肉
推薦食法 配埋蝦皇醬超match!!!!!!
令個蝦味更出更鮮
👅豬大腸 $68