2024-09-01 660 views
今日放工同朋友嚟荃灣西度食飯~揀咗間老闆好熱情、裝修好新、位置好寬敞嘅餐廳~同朋友慢慢食飯慢慢傾計,超開心!大蝦粉絲啫啫煲🦐呢個好送飯!有四隻大蝦,好彈牙、新鮮~我哋食得乾乾淨淨😋菠蘿炒蝦🍤呢個味道同咕嚕肉嘅調味一樣嘅,適合想食咕嚕肉又怕食到肥肉嘅朋友(我蝦仁同菠蘿好搭,擺盤都好精緻~鍾意💕啫啫走地雞煲🐔呢個亦都好送飯!雞肉好香,雞皮又唔會有肥油~非常好味!早知叫個大煲,根本停唔落來😂地鐵出嚟直接就係商場,扶手電梯上去就到~完全唔會熱,開心🥳!

大蝦粉絲啫啫煲🦐
呢個好送飯!有四隻大蝦,好彈牙、新鮮~我哋食得乾乾淨淨😋

菠蘿炒蝦🍤
蝦仁同菠蘿好搭,擺盤都好精緻~鍾意💕

啫啫走地雞煲🐔

2024-09-01 615 views
在DONKI購物後,朋友帶我到商場試一試地道小炒。這間餐廳不僅提供CP 值高既鑊氣小炒,還有多樣化的茶類選擇。啫啫花菜花菜爽脆,啫啫煮法讓每一口都充滿香氣,醬汁入味,讓人一試難忘。生煎龍躉頭腩魚肉鮮嫩,皮脆肉滑,煎得恰到好處,帶出龍躉的鮮甜。麻香小炒王辣度適中,麻香撲鼻,小炒材料豐富,口感層次分明。飲品方面,我選了桂花鐵觀音和菊花杭州龍井茶。桂花鐵觀音茶香帶有淡淡桂花香,清新怡人;菊花龍井則清熱解渴,是完美的餐後飲品。

啫啫花菜

生煎龍躉頭腩

魚肉鮮嫩,皮脆肉滑,煎得恰到好處,帶出龍躉的鮮甜。

麻香小炒王

辣度適中,麻香撲鼻,小炒材料豐富,口感層次分明。

2024-09-01 518 views
呢日同朋友一齊喺呢個商場🏬嚟咗呢間中菜餐廳🥢🫖食個簡單嘅晚餐 simple dinner 🤣坐低就有一碟前菜一共有4款可以食吓🤣朋友同我食咗幾個餸,包括:「菠蘿脆皮咕嚕肉 Sweet and Sour Pork」「生啫黃鱔 Sizzling Yellow Eel」「蒜香浸花蛤 Garlic Clams」全部都熱辣辣,再配埋一碗「白飯🍚」,咁朋友同我就食咗一餐幾飽嘅晚飯🤣食完仲可以行吓商場散吓步 shopping 🛍️ 吓,真係幾好🤣

坐低就有一碟前菜一共有4款可以食吓🤣

朋友同我食咗幾個餸,包括:
「菠蘿脆皮咕嚕肉 Sweet and Sour Pork」
「生啫黃鱔 Sizzling Yellow Eel」
「蒜香浸花蛤 Garlic Clams」

2024-09-01 409 views
滋味軒 (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場3樓3017-3018號舖免費前菜餐廳提供了四款醃菜,分別是蘿蔔、青瓜、泡菜及鳳爪。每一款都帶有不同的風味,特別是泡菜,酸辣的味道非常開胃,而鳳爪則是爽脆可口,讓人一口接一口。這些醃菜的甜、酸、辣味道恰到好處,為接下來的主菜做好了鋪墊。乾炒胡椒粉絲蝦蝦鮮嫩多汁,乾炒的手法令粉絲吸收了蝦的鮮味,搭配上胡椒粉,香氣四溢。脆底粉絲,驚艷味蕾,食清光。蜜餞蒜香骨蜜餞蒜香骨的味道非常獨特,肉質軟嫩,甜中帶鹹,蒜香味濃郁,吃上一口,停不下來,搭配米飯更是絕配,讓整個飯盒都充滿了肉香。川香辣子雞辣度適中,雞肉外脆內嫩,搭配香料和干辣椒,讓人每一口都感受到麻辣的滋味。這道菜也非常適合愛吃辣的朋友,一定要試試!
滋味軒 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場3樓3017-3018號舖

免費前菜

乾炒胡椒粉絲蝦

蜜餞蒜香骨

川香辣子雞
餐廳:滋味軒 (荃灣)地址:荃灣大河道100號海之戀商場3樓3017-3018號舖中菜、小炒相信每個香港人都會經常食🥢,茶餐廳、酒樓基乎總有一間喺你左近,不過以私房菜型式打造嘅中菜小炒就比較少:與別不同嘅客製化餐牌、按個人喜好提出要求、甚至連餐牌上無嘅菜式都可以提供到比你,講緊嘅喺荃灣海之戀商場呢間新開咗接近一個月嘅滋味軒平日晚市都幾多人,坐低無耐店員就開茶比我哋,承惠每人茶位$10,特別嘅喺佢哋有四款特色花茶,包括玫瑰雲南普洱、桂花鐵觀音、蕎麥茉莉花香片同菊花杭州龍井茶🫖,比起出面一般嘅茶多咗一份花香🌸晚市有30幾款中式小菜可以揀,另外亦可以要求/由廚師發辦幾道時令嘅私房菜式,每樣食物都可以揀例牌或者小份,前者適合3-4人,後者適合1-2人🈴。叫完菜店員就送上一碟4款前菜,同埋無味精嘅青紅蘿蔔粟米湯🍲✝️重慶烤魚(小份) $138用咗4種嚟自四川嘅特色辣椒去煮嘅烤魚,用上鱸魚呢款肉質細嫩而細刺相對較少嘅魚種🐟,加上皮骨部位烤到香脆可口,連埋辣椒嘅辣香食落特別惹味🌶️,配菜仲有金菇、芽菜、薯仔片🥔、木耳等✝️乾炒胡椒粉絲大蝦(小份) $128一份有4隻大蝦🦐,底下仲有索晒精華嘅粉絲,無論喺蝦
餐廳:滋味軒 (荃灣)

叫完菜店員就送上一碟4款前菜,
同埋無味精嘅青紅蘿蔔粟米湯🍲

✝️重慶烤魚(小份) $138
用咗4種嚟自四川嘅特色辣椒去煮嘅烤魚,

✝️乾炒胡椒粉絲大蝦(小份) $128
一份有4隻大蝦🦐,
底下仲有索晒精華嘅粉絲,無論喺蝦定喺粉絲,每啖都充滿陣陣胡椒香,撈飯食一流🤤,唯一就喺要自己挑走啲蝦腸🙈

✝️順德煎焗魚骨腩 $98
Off Menu私房菜式,由店員專誠安排推介嘅魚骨腩,
用咗沙薑同蔥等調味去煎焗龍躉魚骨腩,唔好睇佢好似好簡單,其實食落相當入味,魚肉新鮮嫩滑🐟,仲要咁抵嘅價錢就食到龍躉真喺好抵😍
2024-08-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-08-24 614 views
荃灣(滋味軒),主打招牌粤菜+川菜,店舖座位寬敞,給客人舒適感覺。❣️坐落先嚟一碟前菜,四款醃菜(蘿蔔/青瓜/泡菜/鳳爪),味道甜、酸、辣,爽脆,提升一吓味蕾,令胃口大開😋❣️重慶烤魚配菜有爽口木耳、金菇、好惹味薯塊,味道鮮香辣爽,魚肉鮮味柔嫩可口,搭配天衣無縫,口感層次豐富❣️干焗鮑魚雞沙煲上枱“沙....沙”聲賣相已相當吸引😍鮑魚鮮嫩彈牙,雞肉嫩滑多汁,香料調味恰到好處,咸香味辛辣濃郁yummy❣️麻香小炒皇小炒皇材料豐富,九菜花青翠嫩綠爽脆多汁,鮮蝦彈牙鮮甜,蝦乾美味鹹香,炸鬆化腰果酥脆可口,鮮魷魚鬚鮮嫩爽滑,各種食材交織出層次豐富、醇厚濃郁喜歡🍻🍻最佳小菜皇
荃灣(滋味軒),

主打招牌粤菜+川菜,店舖座位寬敞,給客人舒適感覺。

❣️重慶烤魚

❣️干焗鮑魚雞

❣️麻香小炒皇

2024-08-19 730 views
今日想簡簡單單食吓小菜,去咗荃灣海之戀3樓嘅滋味軒。餐廳開咗冇幾耐,裝修好新淨整潔,座位舒適。茶介$10一位。前菜(免費):四款唔同嘅醃菜。有甜、酸同辣嘅味道都有。味道令人感覺開胃。冰鎮南非鮑($48@ x 2): 好香玫瑰露味。南非鮑腍滑。用冰鎮嘅做法更加適合夏天食。脆皮咕嚕蝦球($88小份):中size嘅蝦球。經過油炸後,外面脆身,咬落彈牙乾煸鮑魚雞($108小份):原煲渣渣聲咁上枱。呢款鮑魚係比較有咬口既。雞件油泡後肉質嫩滑。味道惹味。鍾意佢呢間可以有大份同小份選擇。就算我哋得兩個人,都可以叫多啲款式嚟食呀嘛。

2024-08-15 747 views
今日到荃灣做完嘢,經過海之戀商場3樓,見到這間新開的粵菜+川菜餐廳,就揀呢間食晚飯。店內環境光亮整潔,裝修已仿真石牆和磚牆再配木系餐桌,而座位與座位間有空間感,感覺舒適。坐下後店員問我哋飲咩茶,有四款特色茗茶選擇,我揀咗桂花鐵觀音,接着就送上餐前小食四款,有麻香榨菜,韓式泡菜,欖菜四季豆和鮑汁冰鎮蘿蔔,各有特色,醒胃可口👍菜式我們揀了下列三款,剁椒煮花甲:花甲新鮮,只用剁椒加小小秘製豉油已經好鮮味好Juicy😋重慶水煮牛肉:牛肉集合了麻、辣、香、嫩滑,令我味蕾十分複雜,還放咗米線和芽菜墊底,食得同樣過癮😝乾炒胡椒粉絲蝦:熱辣辣粉絲蝦煲,大蝦好香胡椒味又彈牙,粉絲夠乾身入味,非常惹味。呢度老闆非常健談,告訴我知原來這裏不只食粵菜川菜,還可預訂私房菜,客人想食什麼菜,大概budget係多少,都可同餐廳溝通,餐廳會按要求設計特別菜式給客人,下次有家庭聚會試吓先😃
今日到荃灣做完嘢,

店內環境光亮整潔,

菜式我們揀了下列三款,
剁椒煮花甲:
花甲新鮮,只用剁椒加小小秘製豉油已經好鮮味好Juicy😋
重慶水煮牛肉:
乾炒胡椒粉絲蝦: