Restaurant: 潮軒打冷小菜粉麵
Info:

2024-06-19 209 views
晚市小菜打冷,樣樣有,炒粉麵飯粥,多到你吾信,麻辣雞煲,醉雞煲,打邊爐,真正潮式打冷,水吧枱面各種打冷食物,時令海鮮,奄仔蟹,牙帶魚,烏頭,大眼雞,生醃蝦,炒蟹,鵝翼,鵝掌,鵝肝,鵝頭,多不勝數!日日食,每道菜食叫一次,一個月都食吾完,利害
日日食,每道菜食叫一次,一個月都食吾完,利害
星洲炒飯
鹵水雙拼
星洲炒飯
2024-06-01 226 views
晚餐輕輕叫左個飯再點左啲餸,好好味,豬扒 & 豆腐 都脆卜卜,飯🍚又可以飽肚,琵琶豆腐加埋個汁,豆腐都仲脆卜卜,仲有估唔到個蒜蓉炒菜心都有fresh 既感覺,菜心清新甜甜的喲~~💞有下次😋😋🤤椒鹽豬扒飯琵琶豆腐蒜蓉炒菜心
有下次😋😋🤤

椒鹽豬扒飯
琵琶豆腐
蒜蓉炒菜心
$100 (Dinner)
全香港最好食嘅沙嗲牛麵講返個沙爹牛,牛肉不似一般茶記醃到淋晒冇咬口冇牛味,呢間有牛味之餘有咬口,沙爹牛係乾身,由於水吧係開放式,見到水吧員工將沙爹牛肉先放落扒爐煎香,另一邊煮出前一丁,睇到咁有誠意,我忍唔住大叫一聲加多隻蛋(沙爹牛麵加煎蛋是常識)凍冰冰日子下午茶整碗香港特式好食既沙爹牛麵,一流,價格45蚊跟炒蛋腸加多士熱飲差唔多但味道係遠超45蚊價值一碗好既沙爹牛吾易整,吾洗瓦煲又8,90蚊整色整水都可以好好味,係香港人既口味,推介
全香港最好食嘅沙嗲牛麵

但味道係遠超45蚊價值
2023-12-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Other
  • 沙爹牛麵,慢煮鴨片麵,無骨滑雞麵
2023-12-31 171 views
鹹魚雞粒炒飯配料有生菜,雞粒,鹹魚,蛋,蔥粒,餸都算多,鹹魚夠香炒飯,飯入口夠煙韌,有咬口,粒粒分明,每粒飯均沒有黏在一起,食落仲夠晒鑊氣之餘又吾油膩,仲有辣椒醬提供❤️
鹹魚雞粒炒飯
配料有生菜,雞粒,鹹魚,蛋,蔥粒,餸都算多,鹹魚夠香

咸魚薑炒飯

2023-12-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
咸魚薑炒飯
2023-12-25 102 views
全香港最好食嘅沙嗲牛麵

但味道係遠超45蚊價值
  • 沙爹牛出前一丁,無骨滑雞麵,慢煮鴨片麵
經過見到午市開返,試咗個慢煮鴨片套餐,老公就試咗個家鄉三寶套餐,鴨片好嫩,唔駛醬汁都夠滷水味。撈麵無梘水味,問咗先知原來係用蝦子麵👍好食!跟咗一個沙茶辣椒油,勁惹味,不過就真係好辣😂 仲有油菜一碟,勁豐富。老公個三寶套餐有韮菜蛋,腩肉,仲有炸魚,一樣係勁抵食之選,個韮菜蛋就淡少少,主要食原味,腩肉勁淋超入味!炸魚仔好香口!午市仲有其他是日之選,見到人地叫海南雞飯套餐同啲籠仔蒸飯麵係大大份,好抵食咁,下次會再試試👍另外,見佢下午茶啲套餐都幾抵食,下次會再返嚟幫襯!

另外,見佢下午茶啲套餐都幾抵食,下次會再返嚟幫襯!
  • 慢煮鴨片套餐
2023-04-17 777 views
過咗9點last order時間,都無乜得揀架啦!來食潮州小菜打冷,梗係嗌翻個滷水鵝片鵝腸雙拼配啤酒🍻都不錯吃😋再來個薑蔥魚腩煲,正正子😋不過呢個就明顯唔係腩位,至多係薑蔥魚煲!至於金銀蛋白菜仔就都吃得人嘅~個人認為,經過就腳可以吃吓嘅,冇特登過嚟食嘅必要。對衛生環境方面有要求嘅人士,就要考慮一下啦😅實話實說,碗筷真係幾污糟,摸上手油淋淋🥶不過有提供熱茶可以自己洗~📍潮軒打冷小菜粉麵 沙田勵城花園3號地舖

📍潮軒打冷小菜粉麵
沙田勵城花園3號地舖
2023-03-16 464 views
外賣炸大腸。配菜菠蘿極度酸宿。慘不忍睹。打開盒已經聞到浸酸宿味。食壞人。炸大腸冇味,好似橡筋。未見過咁難食嘅菠蘿,外表望落去已經係蒼白色,唔係黃色。都唔知擺咗喺廚房幾耐,定係浸過水。
Delivery
2021-12-24 1264 views
第一次幫襯這店,感覺滿意。這店的午餐還包括了熱飲一杯,頗為化算。~豉椒排骨炒河賣相不錯,份量亦不少。河粉不會嚡口,炒得不會油腻。豉椒汁惹味,配料如洋蔥、青紅椒和豆豉夠爽口。汁液醬味道適中,不會過鹹。排骨肉不算多,但有咬口。河粉掛上汁料來吃,味道不錯。~枝竹涼瓜火腩飯材料豐富,有枝竹,又有涼瓜,再加埋火腩,真能滿足幾個願望。火腩肥瘦分明,非常入味。枝竹涼瓜掛上惹味汁醬,非常好餸飯,令人不覺地吃掉整個飯。飯後來一杯熱飯,真令人感到滿足。

~豉椒排骨炒河

~枝竹涼瓜火腩飯

飯後來一杯熱飯,真令人感到滿足。
TakeAway
2021-06-18 1070 views
今天幫架車入完油後,路經這間打冷店,因太久沒有吃仔粥,所以決定外賣了一碗仔粥及韭菜豬紅回家吃.回家後,滿心歡喜地打開碗仔粥,粥的份量還可以.跟住先攪一攪碗粥,再嘗試撈起一些仔,怎知道一大碗粥裡面,只有幾隻很細小的仔,認真非常失望,而且味道又偏咸,完全没有仔粥的香味和感覺,比起我在旺角吃開的那間,實在相差十萬九千丈遠....至於碗韭菜豬紅,那些韭菜就有些老,豬紅味道尚算可以,但每食一啖,都覺得滿口都有些油膩...實在令人太失望了,所以絕對不會再幫襯了!
2021-06-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$77 (Dinner)
2019-10-22 1884 views
今日呢,同女朋友離沙田麗豪酒店隔離呢,晚上食宵夜,我哋就叫咗一個潮州蠔餅,跟住就係豬腸定鵝片,再加碗白粥。夜晚十點幾哩度,人山人海,好似去咗旺角咁樣嘅餐餐餐廳。好多人喺度食嘢特別是係潮州佬,潮州妹。我諗住原先叫個雞粥嘅不過我女朋友唔食,所以呢,我就轉食白粥啦。呢度都坐到100人嘅出邊,有幾張枱啊有啲人喺度出邊出出下個良方食下嘢。今日啲鵝腸同埋鵝片唔知佢水準係點樣呢,誒蠔餅就係,最容易知道嗰間潮州鋪頭好唔好食嘎。埋單200幾蚊到啦,都算合理。
2019-09-23 1217 views
河畔舊街坊,成日掛著返黎呢頭開餐。原本想試下日本菜同台灣菜,要等好多張枱。最後黎呢間開左好多年既新潮軒食打冷。花多眼亂,樣樣都想食,所以先叫個滷水鵝肉拼 盤,有好多滷水配料,鵝肉吾鞋又吾會太咸。有墨魚,鵝腸,豬腸,豬頸肉,豬耳,鴨腎,紅腸,滷水蛋,仲有芽菜底。煎蠔餅炸得好香脆乾身。蚊鳳爪,豬手都好林。韭菜豬紅都幾好。潮洲粥同陽洲炒飯就麻麻地。我地叫左兩個白飯好耐未到,當然問下啦,點知個阿姐睇下張單,大大聲咁問我地食左幾多個飯,咁即係話我地呃佢兩個白飯呀😤

煎蠔餅炸得好香脆乾身。

蚊鳳爪,豬手都好林。

韭菜豬紅都幾好。

潮洲粥同陽洲炒飯就麻麻地。

• 蠔餅
2019-04-21 1019 views
食打冷咁耐都未食過咁難食嘅打冷,鹵水鵝片:鵝片放底啲豆腐竟然係酸嘅,相信已經變壞左,證明佢對食物嘅存放好唔注意, 韭菜豬紅:得面頭嗰幾嚿係正常底嗰啲全部散曬,鵝腸拼墨魚: 鹵水汁有顏色但冇味, 方魚肉碎粥 :啱曬鍾意食清清地嘅人 因為真係夠曬清 ,好似水撈粥,一間專門做打冷生意嘅店舖連鹵水汁都做得唔好,幫襯過嘅人 我相信都好難會再幫襯, 唯一值得讚賞就係公眾假期晚飯時段唔需要排隊入座 ,如果對以上問题都對覺得冇問題嘅可以一試
2019-04-21
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2019-02-27 730 views
絕對是令人失望的一間餐廳,店內幾乎善用每一個空間擺放餐枱,甚至要背貼背的甚至要背貼背的錯坐。點了一個西炒飯,份量不足之餘,溫度亦不能算熱,點奶茶來來了咖啡。店員喜愛在餐廳內大叫溝通,令人想很快離開。
店員喜愛在餐廳內大叫溝通,令人想很快離開。
2019-02-22
Type of Meal
Lunch
2019-02-12 615 views
今晚一於落街食,好耐冇打冷就去尋食吓先呢度除左打冷,還有小菜點,好多款式,而且睇價錢唔算好貴,但得兩個人叫唔到太多,費事做大嘥鬼,只係叫左:鵝片拼盤、潮州煎蠔餅和馬拉盞通菜。當d小菜送來時,賣相吸引而且好大碟份量十足急不及待試吓味道先:鵝片拼盤:都幾多種類,好似有(鵝片、鵝腸、豬頸肉、鹵水蛋、豬大腸、生腸、紅腸、墨魚、鴨腎、豬耳、芽菜和豆po)鹵水都幾好味,入口幾硬,而且好多都煮唔腍潮州煎蠔餅:蠔仔唔夠多,但味道幾好,入口幾脆馬拉盞通菜:唔夠惹味,冇乜馬拉盞味,太多菜梗冇乜菜葉有d硬如用煲仔或沙窩上保持個熱度會更好。今晚呢餐味道一般,只可以講價錢適中份量足,但唔味美
今晚一於落街食,好耐冇打冷
就去尋食吓先
呢度除左打冷,還有小菜點,好多款式,而且睇價錢唔算好貴,但得兩個人叫唔到太多,費事做大嘥鬼,只係叫左:鵝片拼盤潮州煎蠔餅馬拉盞通菜。
當d小菜送來時,賣相吸引而且好大碟份量十足
急不及待試吓味道先:

鵝片拼盤

潮州煎蠔餅:蠔仔唔夠多,但味道幾好,入口幾脆

潮州煎蠔餅

馬拉盞通菜:唔夠惹味,冇乜馬拉盞味,太多菜梗冇乜菜葉有d硬
如用煲仔或沙窩上保持個熱度會更好。
馬拉盞通菜

今晚呢餐味道一般,只可以講價錢適中份量足,但唔味美
2019-01-24
$127 (Dinner)
潮州煎蠔餅