2023-05-18 53 views
星期六又是最忙的日子由於要回家取回遺下的東西決定一改常態,在粉嶺吃午飯烏冬控必點烏冬日式便當 配湯烏冬小丸子/沙律腐皮卷/蟹子卷/青瓜沙律/ 蛋餅 / 我最喜歡的是小丸子及烏冬,小丸子熱辣辣,粉漿調配得剛好,入口軟硬適中烏冬幼滑細膩,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,爽口無比吉列豬扒烏冬炸粉類型是我喜歡的,沒有很厚豬扒炸得剛好仍然保留了肉汁,無肥膩感最特別是日式餐廳有西餐特飲赤瀧特飲/青龍特飲跟餐半價,值得一試👍👍#瀧 #聯和墟美食
星期六又是最忙的日子
由於要回家取回遺下的東西
決定一改常態,在粉嶺吃午飯
烏冬控必點烏冬

日式便當 配湯烏冬
小丸子/沙律腐皮卷/蟹子卷/青瓜沙律/ 蛋餅 /
烏冬幼滑細膩,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,爽口無比

吉列豬扒烏冬
炸粉類型是我喜歡的,沒有很厚
豬扒炸得剛好仍然保留了肉汁,無肥膩感

最特別是日式餐廳有西餐特飲
赤瀧特飲/青龍特飲
跟餐半價,值得一試👍👍

#瀧 #聯和墟美食
日本風可愛系餐廳🥰 木系裝修 牆身有好多卡通圖案擺設 比人一種好輕鬆RELAX既感覺可惜今日趕時間只能外賣 下次一定要坐低慢慢歎番杯咖啡!✨刺身便當配迷你烏冬呢個便當好精美 色彩繽紛 份量都好足! 便當入面有刺身蝦+沙律菜+炸蝦壽司卷+玉子蛋+沙律腐皮壽司+迷你烏冬 岩哂花心既人士!刺身蝦好大條 啖啖肉新鮮幾鮮甜! 沙律腐皮壽司爆哂餡 甜甜地好開胃 食完凍野再食番碗熱烏冬 好滿足!!✨親子丼定食定食有跟埋沙律菜+麵鼓湯+水果! 營養好均衡! 親子丼好大碗足夠我同小朋友SHARE食! 雞蛋好滑嫩 雞肉軟林 加入甜甜既醬汁 撈埋飯一齊食好正! 小朋友好鐘意!✨另外加多一份小食芝士手羽及青瀧特飲雞翼脹卜卜 外脆內JUICY! 咬落去芝士會流出來!青瀧特飲味道好特別! 蜜桃味+橙味 既梳打 估吾到幾清新又幾夾!
可惜今日趕時間只能外賣 下次一定要坐低慢慢歎番杯咖啡!

刺身便當配迷你烏冬

✨親子丼定食

✨另外加多一份小食芝士手羽及青瀧特飲
雞翼脹卜卜 外脆內JUICY! 咬落去芝士會流出來!
叫咗個外賣諗住拎返屋企食🥹 入到去店舖嘅環境非常舒適,燈光柔和,氣氛十分輕鬆。店員都非常貼心,服務態度極佳,令人十分舒適❤️ 而且店舖嘅嘢食味道亦非常不錯,每一道菜都經過精心調配😚#Daydayeat粉嶺 #粉嶺美食蒲燒鰻魚飯🍱美味指數:👅👅👅👅 (4/5)鰻魚蒲燒肉質唔錯,口感幾好。飯粒軟糯,配上蛋絲同鰻魚肉,一口一口咬落去,超正,而且個份量都比我想像中大,但係個價錢又唔貴,抵食🙆🏻‍♀️咖喱吉列豬扒蛋包飯🍛美味指數:👅👅👅👅 (4/5)味道真係出奇地好!咖喱味濃郁,而吉列豬扒煎得香脆,豬肉質嫩滑,非常好咬😋 蛋包飯配上咖喱汁同豬扒,味道更加豐富,一啖過咁樣食好正吉列廣島蠔🦪美味指數:👅👅👅👅 (5/5)蠔肉質鮮嫩,配上外層金黃酥脆嘅炸皮,味道更加豐富。每一口都能感受到蠔肉的鮮味和口感。蠔煮得剛剛好,不會太柴太生,而且炸得恰到好處,不會油膩,值得一試👍🏻芒果沙冰🥭美味指數:👅👅👅👅 (4/5)沙冰質地細滑,口感非常涼爽,令人感到十分舒服。芒果味唔會甜度好難入口 ,反而想不停咁樣飲‼️ 最貼心嘅係店員會怕沙冰好快溶化,所以特登最後先整,等我外賣返到屋企都唔會溶太多,非常貼心❤️❤️❤️青瀧特飲💚美
#Daydayeat粉嶺 #粉嶺美食

蒲燒鰻魚飯🍱

咖喱吉列豬扒蛋包飯🍛

吉列廣島蠔🦪
美味指數:👅👅👅👅 (5/5)

芒果沙冰🥭

青瀧特飲💚
美味指數:👅👅👅👅 (4/5)
呢間店自製嘅特飲有獨特的口味,甜中帶酸,清涼怡人,而且喝落去非常爽口🤩
2023-04-05 58 views
每次係粉嶺做野,我地都會來呢度食個LUNCH,環境好舒適,重點真係平靚正!🌟午市便當上菜都算快,份量好足,大大份,便當的食物款式都多,有明太子三文魚腐皮飯團、章魚燒、玉子、炸蝦飯卷、沙律配胡麻醬,一次滿足多種願望!4件炸蝦飯卷的蝦肉質Q彈,口感酥脆,飯粒粒飽滿分明。三文魚腐皮飯團好開胃,沙律菜亦好新鮮,烏冬煮得剛好,真係食到好飽!🌟咖哩吉列豬扒蛋包飯豬扒厚身,外皮也都炸得金黃,肉質鬆軟,帶點肥肉富油香,雞蛋夠滑,富蛋香,帶點蛋汁,而咖喱香味頗濃,酸甜微辛。米飯雖不失飯香,粒粒分明,煙韌飽滿,配上咖喱,真係絕!🌟小食:日式煎餃子及一口炸年糕餃子煎得好香脆,餡料都係菜肉為主,都有不少肉汁,不過不失。金黃酥脆的一口芝士,一啖一件,好滋味,都唔錯。🌟飲品:熱鮮奶咖啡及凍朱古力咖啡幾好飲,香濃咖啡味,都幾滑口。整體性價比高,份量都大,好滿足!

🌟午市便當

🌟咖哩吉列豬扒蛋包飯

🌟小食:日式煎餃子及一口炸年糕

🌟飲品:熱鮮奶咖啡及凍朱古力咖啡
幾好飲,香濃咖啡味,都幾滑口。

整體性價比高,份量都大,好滿足!
2023-04-02
Type of Meal
Lunch
  • 午市便當
  • 咖哩吉列豬扒蛋包飯
  • 一口炸年糕
  • 凍朱古力咖啡
2023-04-04 45 views
😆最近開咗關去粉嶺蓮塘過關返國內走走,經過聯和墟,順便食埋個午餐先出發😄 呢間鋪原來一邊係做日本菜另一邊係食泰國菜🍱便當 $68有炸蝦壽司卷,章魚小丸子, 兩片玉子和蕃茄雜菜沙律,便當仲有烏冬,同紫菜日本飯,返上面鋪咗層沙律蟹柳蟹籽,份量十足🐙章魚小丸子外脆內軟,醬汁豐富🍛日式滑蛋豬扒井$58熱辣辣香濃滑蛋,芬香撲鼻,蛋好creamy,配吉列豬扒日本飯,仲有酸蘿蔔配菜😋🧆忌廉蟹肉薯餅兩件 $16蟹肉鮮味好特別嘅配料薯餅, 薯蓉配有忌廉,食落唔會滯 🥤🥤跟餐可以半價加咗兩杯飲品 瀧特飲🍓一杯係士多啤梨梳打,仲有士多啤梨肉粒🫐另一杯係荔枝梳打,爽爽口味🌟 環境舒適寬敞🌟牆壁有龍貓畫做點綴有打卡位📸

🍱便當 $68

🍛日式滑蛋豬扒井$58

🧆忌廉蟹肉薯餅兩件 $16
蟹肉鮮味好特別嘅配料薯餅, 薯蓉配有忌廉,食落唔會滯

🥤🥤跟餐可以半價加咗兩杯飲品

🌟 環境舒適寬敞
🌟牆壁有龍貓畫做點綴有打卡位📸
今日要介紹呢間粉嶺既日式餐廳瀧,門面裝修以木系為主,有種好舒服好溫暖既感覺,今次就買外賣返屋企食,小店提供定食、拉麵同日式小食,好吸引😍🌟汁燒牛肉溫泉蛋定食 ($72)定食一盒好似日式便當咁,有埋前菜、沙律同味噌湯,牛肉份量都幾多,上面加左隻溫泉蛋,將蛋汁撈飯好好食😋🌟滑蛋吉列豬扒定食 ($75)吉列豬扒口感酥脆,炸粉唔會好厚,豬扒好juicy,配埋滑蛋撈飯又係正既😍🌟芝士手羽 ($38)呢個芝士手羽好正,表面煎到金黃色,入面釀左芝士豬肉餡,口感層次豐富🌟吉列廣島蠔 ($38/4隻)另一款小食我就揀左吉列廣島蠔,即叫即炸熱辣辣,加上外脆內軟既口感,性價比高🥰🌟青瀧特飲 (半價$18)🌟柚子蜂蜜梳打 (半價$18)揀左定食可以用半價加配特飲,推介大家試下呢個青瀧特飲,賣相好啱打卡,係由桃味混合橙味梳打,幾好飲💯

🌟汁燒牛肉溫泉蛋定食 ($72)

🌟滑蛋吉列豬扒定食 ($75)

🌟芝士手羽 ($38)

🌟吉列廣島蠔 ($38/4隻)

🌟青瀧特飲 (半價$18)
🌟柚子蜂蜜梳打 (半價$18)
2023-04-01
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)
2023-04-01 35 views
🤑約$50-100 🪑 坐得闊落 服務員幾nice 感覺做街坊生意 幾有人情味 同客人有傾有講 有少少龍貓裝飾 幾cute🥡 除左堂食仲可以外賣Ⓙ 午市便當🍱 $68有明太子三文魚腐皮飯團🍙、章魚燒🐙、玉子、炸蝦飯卷🍤、沙律配胡麻醬另外仲有碗小烏冬 一次過滿足幾種願望每種食材都幾高質👍🏻😋Ⓙ 青瀧特飲 $18跟餐飲品有半價 🤑 個漸變色好靚 其實係桃🍑同橙味梳打 幾好飲 唔會太假 亦唔會太甜

🤑約$50-100

🥡 除左堂食仲可以外賣

Ⓙ 午市便當🍱 $68
另外仲有碗小烏冬 一次過滿足幾種願望
每種食材都幾高質👍🏻😋

Ⓙ 青瀧特飲 $18

昨天入粉嶺聯和墟有點微雨,看到一間幾舒服又抵食的餐廳,便試試lunch🍱品嚐了他們的午餐便當裡面有三文魚腐皮飯團、沙律、炸蝦飯卷,配一碗中size烏冬,整體來說幾好吃,性價比也很高。三文魚腐皮飯團三文魚豐富,沙律新鮮清爽,4件炸蝦飯卷則是口感酥脆,烏冬煮得剛好。拉麵選擇了白瀧叉燒拉麵豬骨湯,湯底入味,有蛋和幾塊叉燒,肉質不錯鮮嫩,拉麵方面,份量剛好,口感略軟,配上餃子兩件。跟餐有飲品,我們選了可能是由於下雨的關係想飲熱飲驅寒,生薑蜂蜜,薑味突出,甜度適中,非常舒服。小食點了炸南瓜餅,很酥脆,南瓜味濃
昨天入粉嶺聯和墟
有點微雨,看到一間幾舒服又抵食的餐廳,便試試lunch

🍱品嚐了他們的午餐便當

小食點了炸南瓜餅,很酥脆,南瓜味濃
2023-03-27
$80 (Lunch)
2023-03-15 137 views
外賣不錯之《瀧》今晚收工唔想煮飯,一於去買外賣,聽人講聯和道《瀧》幾好食,一於去試試先,餐廳裝修幾靚,地方夠大,座坐好濶,牆上掛左壁畫,仲有龍貓貼圖,menu都幾多野食揀,我地叫幾樣野:飯卷便當配迷你烏冬 $68:沙津菜d菜都幾新鮮,唔會梅梅黃黃,片玉子蛋甜甜地唔味道不錯,炸蝦壽司唔會炸得太燶,面頭醬汁十分好味,章魚小丸子個心好多章魚粒,粟米皮壽司船都好好食,湯烏冬清清地,呢個絕對岩小朋友食,親子丼定食(配日本忌廉蟹肉薯餅) $72:半熟嫩滑既雞蛋汁,配上軟滑既雞肉,味道好豐富,呢個薯餅入口唔似薯餅,口感好creamy,就算拎到返屋企都唔會淋哂,咬開一半仲要半流心,好好食,紫瀧特飲、青瀧特飲 $18:跟餐半價既,呢2杯飲品簡單係打卡之選,顏色十分吸精,估唔到呢個價錢,素質咁好食!
外賣不錯之《瀧》

估唔到呢個價錢,素質咁好食!
2023-03-10
TakeAway
$100 (Dinner)
2023-03-15 31 views
嗰日去開粉嶺嗰頭買泰國野外賣🥡翻屋企😽,就順便買埋外賣返屋企食啦😋一次過試多啲唔同國家嘅菜式嘛😼🧊晚市便當 $88好鍾意呢個便當🤣咩野食都有咁😽連壽司🍣都有兩款!便當裏面我最重要就係食個炸蝦🍤卷😙上面仲有啲樱花🌸蝦添!炸得香脆可口😋上面仲配埋啲特製醬汁👍🏻令啲卷物生色左唔小😼蟹柳🦀絲腐皮卷勁大件🤣要幾啖先食得哂!刺身都幾新鮮✨一啲都唔腥!😽呢個便當仲配埋碗細烏冬!🍜一定唔怕唔飽🧊蒲燒鰻魚定食 $108一打開個蓋,勁開心🥰超大條鰻魚!😻燒到好焦香✨唔會怕放左一段時間而會淋哂😼,而肉質又嫩滑喎😙上面仲鋪滿左好多蛋絲🍳又靚又好食喎!🤩🧊日本一口炸芝士 $32店員話炸芝士🧀賣哂🙊得翻兩粒,所以要換芝士🧀年糕俾我哋😚當下嘅我其實勁開心🤣因為我其實兩樣都想試,又鍾意食啲煙韌嘅嘢喎🥰結果兩樣都幾好食😍個人就鍾意食芝士🧀年糕多啲🤪都幾多芝士😋質地煙煙韌韌咁樣✨炸芝士仲要係流心🫶🏻🧊吉列廣島蠔 $38炸蠔🦪真係好每一粒都大大粒🤩炸到外脆內軟😻就算係炸物都一啲都唔油膩👍🏻蠔都唔會有腥味😽🧊牛油果沙冰 $21 (跟餐半價)呢個真係要強烈推薦!🥹又靚又好飲✨即叫即整,勁重牛油果味🤩真材實料!🫶🏻人均消費💵:

🧊晚市便當 $88

🧊蒲燒鰻魚定食 $108

🧊日本一口炸芝士 $32

🧊吉列廣島蠔 $38

🧊牛油果沙冰 $21 (跟餐半價)

人均消費💵: $80-$120
性格比: 8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8/10

📍瀧 (粉嶺)
粉嶺聯和道3號地下

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #Fodiehk #hongkongig #hkdaily #hkfoodies #hkig #852food #hkinstagram #香港 #香港美食 #吃貨日常#粉嶺#粉嶺好去處#粉嶺美食#粉嶺聯和墟#日本菜
2023-03-04 63 views
小朋友最鍾意呢個[日式飯卷便當]🍱,每次去[瀧]食午餐必點!有章魚小丸子🐙、車厘茄沙律🥗,今日飯卷係炸蝦卷🦐,炸到香脆可口,配上特制醬汁,好味道。仲有兩件腐皮船仔,今次就配搭 蟹籽蟹柳沙律🦀。另外仲有一碗粟米紫菜烏冬,湯底清甜,烏冬彈牙,整個餐大人小朋友都啱食。我自己就鍾意[蒲燒鰻魚丼],好大條燒鰻魚,肉質嫩滑,燒到香噴噴。飯上面鋪。滿蛋絲,就算外賣都會擺到好靚😆。即磨咖啡都幾好飲,香濃咖啡味。而小朋友飲嘅柚子梳打就啱晒呢幾日咁熱飲

2023-01-26 92 views
🚩 越瀧棧雖然我住喺粉嶺但聯和墟呢邊都真係幾少黎~媽咪近排又鍾意周圍行,叫我陪佢行去聯和墟食吓嘢,再行返返屋企!聯和墟除咗雞髀包之外仲有好多唔同出色嘅小店〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈蒲燒鰻魚丼 $78唔好睇佢細細盒飯量都好多㗎~鰻魚雖然細細條,但係原條上魚肉質素都唔錯,冇乜細刺好鍾意佢有好多蛋絲,同埋少少脆脆地嘅醃物,增加咗飯嘅口感🌈金瀧叉燒拉麵 $68金瀧即係櫻花蝦湯~見到佢嘅櫻花蝦比得一啲都唔孤寒佢嘅配料都好多~木耳,粟米,筍,海帶等等叉燒總共有兩大片,微微火炙過,入口有浸油脂嘅香味🌈日本忌廉蟹肉薯餅 $16呢個薯仔嘅質感反而唔多,更加似係忌廉餅即叫即炸,裏面都仲係半流心狀態,好似飲緊忌廉湯咁😆🌈日本一口炸芝士 $24媽咪話想試吓炸芝士~好似平時我哋食嘅豆腐不過裏面轉左鹹香味十足嘅芝士,外皮夠酥脆如果分量多啲會更加好🤤🌈榛子咖啡 / 焦糖咖啡 $14兩款嘅味道都好濃郁,但又唔會過甜飲得出咖啡嘅香味,啡奶比例啱啱好
🚩 越瀧棧
🌈蒲燒鰻魚丼 $78
唔好睇佢細細盒飯量都好多㗎~
鰻魚雖然細細條,但係原條上
魚肉質素都唔錯,冇乜細刺
好鍾意佢有好多蛋絲,同埋少少脆脆地嘅醃物,增加咗飯嘅口感

🌈金瀧叉燒拉麵 $68
金瀧即係櫻花蝦湯~見到佢嘅櫻花蝦比得一啲都唔孤寒
佢嘅配料都好多~木耳,粟米,筍,海帶等等
叉燒總共有兩大片,微微火炙過,入口有浸油脂嘅香味

🌈日本忌廉蟹肉薯餅 $16
呢個薯仔嘅質感反而唔多,更加似係忌廉餅
即叫即炸,裏面都仲係半流心狀態,好似飲緊忌廉湯咁😆

🌈日本一口炸芝士 $24
媽咪話想試吓炸芝士~好似平時我哋食嘅豆腐
不過裏面轉左鹹香味十足嘅芝士,外皮夠酥脆
如果分量多啲會更加好🤤

🌈榛子咖啡 / 焦糖咖啡 $14
兩款嘅味道都好濃郁,但又唔會過甜
飲得出咖啡嘅香味,啡奶比例啱啱好
2023-01-19 65 views
粉嶺好少有熱食日本嘢 通常都係壽司刺身類呢間開第一星期 我已經食過蛋包飯 好好味今次再買埋外賣翻去同屋企人食下😊今次叫左汁燒牛肉溫泉蛋定食 除左有飯本體 仲有味噌湯,細沙律同埋一個小甜品牛肉飯好多牛肉 溫泉蛋控制得好好調味唔會過咸 另外要讚一下個飯 軟硬適中👍🏻👍🏻另外仲叫左個櫻花蝦味噌拉麵配叉燒好細心有做埋分湯 味道方面有少少咸但都唔會令到我要不斷飲水 👍🏻兩杯飲品 除左打卡靚之外 竟然都好好飲埋單唔洗200蚊 真係超值🥰
粉嶺好少有熱食日本嘢 通常都係壽司刺身
呢間開第一星期 我已經食過蛋包飯 好好味
今次再買埋外賣翻去同屋企人食下😊

今次叫左汁燒牛肉溫泉蛋定食
除左有飯本體 仲有味噌湯,細沙律同埋一個小甜品

牛肉飯好多牛肉 溫泉蛋控制得好好
調味唔會過咸 另外要讚一下個飯 軟硬適中👍🏻👍🏻

另外仲叫左個櫻花蝦味噌拉麵配叉燒
好細心有做埋分湯 味道方面有少少咸
但都唔會令到我要不斷飲水 👍🏻

兩杯飲品 除左打卡靚之外 竟然都好好飲
埋單唔洗200蚊 真係超值🥰

2023-01-15 66 views
喺粉嶺都有日式嘅餐廳,主要食便當熟食為主🍱,味道都可以,大大份一定夠飽,建議女仔黎要少飯。仲有兩張戶外枱可以方便睇車🚗或者可以帶寵物過黎🐶,室內位置都好寬糖,坐得好舒服鰻魚炒飯🍱($78)大大份,炒飯沾滿鰻魚汁,粒粒分明又夠晒入味,都有唔少鰻魚,每啖飯都會食到,有唔少什菜🌽,健康又豐富。仲有蟹籽,有口感👍🏻咖喱唐楊雞蛋包飯🍛($65)日式咖喱,有咖喱香味又唔辣,岩哂我,蛋包飯造型唔錯,而且雞蛋十分之嫩滑,仲會喺上高放咗啲漬物,又出奇地配合😋日本忌廉蟹肉薯餅🥔(+$16)炸得夠脆,忌廉味濃厚,內裏軟滑Creamy牛油果沙冰🥑(+$19)又靚又好飲❤️,強烈推薦要加錢轉特飲🫶🏻,圖文相符,即叫即整,好大杯,飲極都仲有,有香濃牛油果味🥑,真材實料,沙冰都做得好幼細生薑蜂蜜🍯(+$6)滋潤養生,岩哂秋冬

鰻魚炒飯🍱($78)

咖喱唐楊雞蛋包飯🍛($65)

日本忌廉蟹肉薯餅🥔(+$16)
炸得夠脆,忌廉味濃厚,內裏軟滑Creamy

牛油果沙冰🥑(+$19)

生薑蜂蜜🍯(+$6)
滋潤養生,岩哂秋冬
2023-01-03 87 views
早兩日撞到識左n年既小學同學~~就決定買外賣返佢屋企詳傾~~聊聊近況~經過球場見到對面有間 瀧 既餐廳~~有户外位坐~~室內外裝修好靚~直情想坐低食~~但咁耐冇見大家都想好好聚聚~~下次啦可以坐低試下堂食~我地叫左滑蛋雞肉丼~ 木瀧叉燒拉麵同日本一口炸芝士~~份量都好多好好味~~滑蛋雞肉好滑而且洋葱好香~~配埋飯真係一流~~ 木瀧拉麵係用鏗魚湯我覺得好出色,湯底選擇又好多~~下次可以試試另一隻湯底~試下唔同麻~~一口炸芝士岩岩好一啖一個趁熱食真係好好味~~好快就食曬~~而最緊要係地方真心靚下次真係要好好坐低感受下~~岩曬而家天氣唔會太熱太凍d燈好靚~~真係好想問佢邊到買~~

一口炸芝士岩岩好一啖一個趁熱食真係好好味~~好快就食曬~~

d燈好靚~~真係好想問佢邊到買~~