2022-12-31 40 views
去咗粉嶺呢間日式餐廳食飯,餐廳地方不大,但佈置得很日式,座位亦舒服。餐牌好多選擇,有角色嘅咖喱飯、丼飯、沙律,價錢相當吸引,味道都好有質素保證燒三文魚和風雜菜沙律由於三文魚即燒,店員說要稍等。雖然要等一會,但相當值得,三文魚煎得外脆內嫰,非常好味,沙律菜非常新鮮,用了黑醋調味非常醒胃。鰻魚炒飯除了鰻魚外,有粟米粒蔥花,飯粒分明,最特別是有蟹子,令整個飯生色不少。份量亦足夠。榛子咖啡香甜幼滑。即磨咖啡,香濃。性價比不錯👍

燒三文魚和風雜菜沙律

鰻魚炒飯

榛子咖啡
香甜幼滑。即磨咖啡,香濃。性價比不錯👍
2022-12-23 41 views
日本料理餐廳🍱瀧(՞•Ꙫ•՞) ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ粉嶺最近真係開咗好多新餐廳ʕ•ᴥ•ʔ住附近嘅我梗係要周圍發掘下有咩好食啦😉今次試左聯和墟呢間日式餐廳😆🍛咖喱漢堡扒蛋包飯💲7️⃣5️⃣因為佢係日式咖喱所以會偏甜少少🤏🏻好啱餸飯🥰飯仲要用咗珍珠米🍚佢嘅蛋炒到好滑 完全覆蓋啲飯🍳驚喜嘅係塊漢堡扒勁juicy❕一咬就bit曬啲肉汁出嚟🥰套餐仲會配埋水果同沙律🥗同味噌湯嗰日嘅水果係哈密瓜🍈幾甜 沙律就正常發揮~🦀日本忌廉蟹肉薯餅💲1️⃣8️⃣食落幾creamy又唔會太油😆炸完即刻食應該會更加好食😋餐廳環境都幾舒適~
日本料理餐廳🍱瀧

佢嘅蛋炒到好滑 完全覆蓋啲飯🍳
驚喜嘅係塊漢堡扒勁juicy❕
一咬就bit曬啲肉汁出嚟🥰

套餐仲會配埋水果同沙律🥗同味噌湯
嗰日嘅水果係哈密瓜🍈幾甜 沙律就正常發揮~

🦀日本忌廉蟹肉薯餅💲1️⃣8️⃣
食落幾creamy又唔會太油😆
炸完即刻食應該會更加好食😋

餐廳環境都幾舒適~
2022-12-23 31 views
🎄🎄🎄又到聖誕啦🎄🎄🎄今日我朋友提前約左我出去食飯🍽️🍽️🍽️呢間係係粉嶺聯和墟新開ge餐廳🥡🥡裝修同埋設計 都好有特色 鐘意龍貓 有時間可以去下比較下 你屋企嘅龍貓多d 定去果度嘅龍貓多d🐱🐱🐱今次我地叫左櫻花蝦味噌叉燒拉麵🍜🍜🍜大大碗好煙花下湯底 湯底好濃郁,出門食飯 唔多唔少都有d味精嘅🧂🧂🧂但係宜家呢個天氣 飲啖湯 暖下胃 真係唔錯喎,真係唔錯👍🏻拉麵麵入面嘅叉燒好軟淋 🥩🥩🥩叉燒有少少微焦香先上碟拉麵仲配左只 唐心蛋 🥚🥚🥚唐心蛋一直都好想學 因為煮個時間岩岩好、半熟蛋中流出鮮黃的蛋黃醬 真係要有d技巧先做到🥚🥚🥚🥚而我朋友 今次叫左蒲燒鰻魚丼🍱🍱🍱有少少驚喜😍😍滿滿蛋絲配上原條鰻魚條鰻魚好長 要晾係丼飯嘅兩邊章魚🐙小丸子好耐冇食過小丸子啦今次都係 外面微焦 裡面濕潤軟綿粒粒煙煙韌韌爽脆 口感好好👍
🎄🎄🎄又到聖誕啦🎄🎄🎄
今日我朋友提前約左我出去食飯🍽️🍽️🍽️
呢間係係粉嶺聯和墟新開ge餐廳🥡🥡
裝修同埋設計 都好有特色 鐘意龍貓 有時間可以去下
比較下 你屋企嘅龍貓多d 定去果度嘅龍貓多d🐱🐱🐱

今次我地叫左櫻花蝦味噌叉燒拉麵🍜🍜🍜
大大碗好煙花下湯底 湯底好濃郁,
出門食飯 唔多唔少都有d味精嘅🧂🧂🧂
但係宜家呢個天氣 飲啖湯 暖下胃 真係唔錯喎,真係唔錯👍🏻
拉麵麵入面嘅叉燒好軟淋 🥩🥩🥩

粒粒煙煙韌韌
爽脆 口感好好👍
2022-11-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2022-12-19 30 views
聖誕節 呢d 又係大家聚會ge 好日子真係太多朋友啦,約朋友食飯 真係要分開 幾日有時大家食飯 都傾唔到深入 就要走啦今日去朋友度 呢間係粉嶺聯和墟新開ge餐廳裝修同埋設計 都幾好 幾有特色 咖哩唐揚炸雞蛋包飯$75同家常菜嘅味道一樣應該係用日本咖哩而唐揚炸雞 好新鮮 係岩岩炸出黎ge雞 香脆可口另外 叫左嘅親子丼定食$68呢個親子丼上面全部都係雞肉好似雞串甘不過真係幾岩小朋友食因為佢係冇骨嘅唔怕淹親小朋友分量相對都多呢2個都包左味噌湯 沙律 &果物 野飲 就係赤瀧 & 青瀧赤瀧 草莓 同埋蔓越莓溝出黎梳打青瀧係 桃 同埋橙汁溝出黎梳打大家見到個名就知道啦地點:粉嶺聯和道3號地下
聖誕節 呢d 又係大家聚會ge 好日子

青瀧係 桃 同埋橙汁溝出黎梳打
大家見到個名就知道啦

地點:粉嶺聯和道3號地下

2022-12-12 34 views
金瀧 樱花蝦味噌拉麵 $68覺得湯底夠濃,湯面鋪滿櫻花蝦,湯底濃稠得黎有蝦香味,麵質同樣彈牙掛湯,唔會覺得肥膩,拉麵有三塊叉燒,亦有原隻溏心蛋,大量海帶同竹筍。咖哩漢堡扒蛋包飯 $75蛋包飯配咖喱好夾,咖喱係日式唔辣嗰種,連小朋友都啱食,飯粒用上珍珠米,而且蛋炒得好滑,加埋濃郁既咖喱汁 真係送飯一流!漢堡扒相對普通,肉質唔食落唔會太乾,都OK好大件,兼且係厚切。芝士手羽 $38食落香辣惹味,釀滿芝士,炸得香口。紫瀧 $32荔枝檸檬蝶豆花梳打赤瀧 $32士多啤梨藍莓梳打
金瀧 樱花蝦味噌拉麵 $68

咖哩漢堡扒蛋包飯 $75

芝士手羽 $38
食落香辣惹味,釀滿芝士,炸得香口。

紫瀧 $32
荔枝檸檬蝶豆花梳打

赤瀧 $32
士多啤梨藍莓梳打

1K
2022-12-06 33 views
公司附近嘅日本餐廳裝修沿用返上手越南餐廳格局不過換過曬啲枱櫈感覺光猛左好多老實講我唔會expect太高話好正宗乜乜乜但我覺得佢都幾抵食值得推介下比街坊有飯類定食有拉麵有烏冬齋睇樣其實都有聲有色㗎!而且份量好大下!咖哩炸豬排蛋包飯定食🍛包麻醬沙律,麵豉湯同雪米糍雪糕啲豬排幾厚身,新鮮炸起的確係唔錯咖哩係日式嗰種,微甜不辣整體黎講對得住個價位👍地獄赤瀧拉麵🍜雖然叫地獄但其實微辣啦係正常食辣嘅人都入到口嘅味度神奇地佢其實好濃厚,充滿膠質冇expect過小店有咁嘅質素喎講真😳三大片日式叉燒,微焦帶啲甜味肥瘦適中啱曬港人口味拉麵彈牙,曲麵嚟,掛到湯仲有一整隻醣心蛋!我幾鍾意佢有大量京蔥,筍同昆布個balance做得幾好㗎👍最後讚下佢哋嘅特飲青瀧係桃加橙味soda紫瀧係荔枝青檸蝶荳花soda勁靚,同埋冇想像中咁甜幾解渴,值得一試!聯和墟嚟講晚市多以茶餐廳小炒居多呢度係另類好選擇!

公司附近嘅日本餐廳
裝修沿用返上手越南餐廳格局
不過換過曬啲枱櫈感覺光猛左好多
老實講我唔會expect太高話好正宗乜乜乜
但我覺得佢都幾抵食值得推介下比街坊

有飯類定食有拉麵有烏冬
齋睇樣其實都有聲有色㗎!而且份量好大下!

咖哩炸豬排蛋包飯定食🍛

包麻醬沙律,麵豉湯同雪米糍雪糕
啲豬排幾厚身,新鮮炸起的確係唔錯
咖哩係日式嗰種,微甜不辣
整體黎講對得住個價位👍

地獄赤瀧拉麵🍜
雖然叫地獄但其實微辣啦
係正常食辣嘅人都入到口嘅味度
神奇地佢其實好濃厚,充滿膠質
冇expect過小店有咁嘅質素喎講真😳

三大片日式叉燒,微焦帶啲甜味
肥瘦適中啱曬港人口味

拉麵彈牙,曲麵嚟,掛到湯

仲有一整隻醣心蛋!
我幾鍾意佢有大量京蔥,筍同昆布
個balance做得幾好㗎👍

最後讚下佢哋嘅特飲
青瀧係桃加橙味soda
紫瀧係荔枝青檸蝶荳花soda
勁靚,同埋冇想像中咁甜
幾解渴,值得一試!
聯和墟嚟講晚市多以茶餐廳小炒居多
呢度係另類好選擇!
2022-12-04 37 views
早排食完旁邊既越瀧棧覺得幾好,所以今次就試埋隔離既瀧,佢以日式菜單為主🤘🏽🍜黑瀧黑蒜湯拉麵$68拉麵以街坊餐廳來說,對得住價錢有餘,驚喜的是有原粒溏心蛋🤭湯底好香黑蒜味,唔會好油👍🍚汁燒牛肉溫泉蛋定食$68非常豐富,有水果、麵豉湯、日式麻醬沙律🥗每粒珍珠米都沾滿溫泉蛋漿,好正~牛肉嘅份量好多,味道亦唔會好鹹,仲要有好多野菜,感覺健康✌🏾🍡章魚小丸子$32呢個小食做得同出面章魚小丸子專門店一樣出色,每粒章魚小丸子都食到彈牙既章魚粒,不只係粉團,真材實料👍然後係店員推介下,以半價優惠叫咗芒果沙冰和紫瀧特飲🫰🏽我哋見着姐姐喺隔離鮮榨芒果,芒果味足,好好味🥹紫瀧特飲顏色吸引,其實係荔枝梳打,唔會好甜,幾fresh🤘🏽

🍜黑瀧黑蒜湯拉麵$68

🍚汁燒牛肉溫泉蛋定食$68

🍡章魚小丸子$32

2022-12-03 21 views
上次食完旁邊名稱接近的泰國菜,今晚又自己一個人,所以就試下另一間賣日式食物的,看看質素如何。叫了一碗黑瀧黑蒜湯拉麵,以街坊餐廳來說,對得住價錢有餘,驚喜的是有原粒糖心蛋。芒果沙冰芒果味足,即叫即做,而且大大杯。

芒果沙冰芒果味足,即叫即做,而且大大杯。

2022-12-02 21 views
聯和墟美食大本營又新開左間日式餐廳點可以唔去試試店內座位舒適悠閑嘅環境 適合大家聚餐🍀蒲燒鰻魚丼滿滿蛋絲配上原條鰻魚鰻魚汁惹味香口🍀赤瀧叉燒拉麵🍜辣味適中湯底香濃 拉麵🍜爽滑彈牙跟2隻餃子🥟優惠價追加左兩款小食🍀章魚🐙小丸子粒粒煙煙韌韌 爽脆 口感好好👍🍀日本南瓜薯餅炸到金黃鬆脆既南瓜薯餅食落綿綿口感入口即化🍀芒果沙冰🍀牛油果沙冰可以半價加配特式飲品兩杯沙冰滿滿整體價錢實惠 抵食既選擇
聯和墟美食大本營

可以半價加配特式飲品
兩杯沙冰滿滿

整體價錢實惠 抵食既選擇

2022-12-01 14 views
今日食lunch,去咗呢間位於粉嶺聯和墟的日式餐廳,Lunch Set 包餐飲,性價比幾高,味道都唔錯😍🔹️蒲燒鰻魚丼 $78哩嗰鰻魚丼飯味道唔錯,賣相幾靚,燒得幾香🥳,餐飲叫左涷檸茶,都幾大杯🔹️ 吉列豬扒烏冬🐷 $58豬扒炸得幾脆,大件夾好食,烏冬口感唔錯。🔹️章魚小丸子🦑 (跟餐小食+$22)章魚燒好香口🥰,加$22都算幾抵。🔹️日本一口炸芝士 (跟餐小食+$24)😎外脆內軟,咬落去去啲芝士流心呀,好食。

🔹️蒲燒鰻魚丼 $78

🔹️ 吉列豬扒烏冬🐷 $58
豬扒炸得幾脆,大件夾好食,烏冬口感唔錯。

🔹️章魚小丸子🦑 (跟餐小食+$22)
章魚燒好香口🥰,加$22都算幾抵。

🔹️日本一口炸芝士 (跟餐小食+$24)😎
外脆內軟,咬落去去啲芝士流心呀,好食。

• 日本一口炸芝士
  • 章魚小丸子
  • 吉列豬扒烏冬
  • 蒲燒鰻魚丼
2022-12-01 36 views
喺粉嶺聯和墟既呢間瀧,係日式餐廳,啱啱新開張,佢門面好大好企理,隔離原來仲有一間姊妹店越瀧棧,係食越南菜。行到入面好大好光猛,地方好闊落,係啲家庭式既餐廳,都好適合一家大細去食。佢午市menu有日式蛋包飯,丼飯,拉麵,烏冬等等。我今日食左: 🔶️燒三文魚和風雜菜沙律($78, 8.8/10) 呢個有驚喜!賣相幾好,明顯擺碟有花心思。除左沙律菜之外,中意佢有粟米青瓜同埋提子乾,令到佢口感同味道提升。仲有佢條三文魚柳煎得好香,個魚皮好脆,個肉質口感都唔錯。食左成個沙律覺得好decent好健康。😄 🔶️章魚小丸子($22, 8.5/10) 新鮮即製,熱辣辣,又好飽滿。入面都幾多八爪魚,真材實料。 🧋青瀧($32,8.6/10)賣相好靚好chill!有顏色分層。呢杯其實係蜜桃+橙汁+梳打。清新感覺,飲完有渡假feel。🏖 ✏️總括而言,呢間家庭式既小店食物質素唔錯,價錢又唔貴,街坊可以黎做飯堂!

🔶️燒三文魚和風雜菜沙律($78, 8.8/10)

🔶️章魚小丸子($22, 8.5/10)
新鮮即製,熱辣辣,又好飽滿。入面都幾多八爪魚,真材實料。

🧋青瀧($32,8.6/10)

聯和墟開左間清新可愛系既CAFE餐廳,門面好靚,餐廳內色彩繽紛比人感覺很溫暖、好舒服好寬敞!店員好NICE會主動介紹MENU~✨櫻花蝦味噌叉燒拉麵大大碗好香櫻花蝦味!! 呢款湯底係屬於濃味少少既所以好惹味。叉燒好軟淋入哂味仲有少少微焦香,溏心蛋真係煮到岩岩好、軟Q濃稠的半熟蛋中流出鮮黃的蛋黃液! 正!✨咖哩吉列豬扒蛋包飯配味噌湯+沙律+生果賣相非常吸引,見到都好開心! 呢塊吉列豬扒好厚切炸得好靚、皮肉無分離到!!金黃脆脆的外皮包住多汁旳豬扒好好食!日式咖哩醬甜而不辣,加落滑嘟嘟既蛋包飯真係絕配!!定食送既沙律都非常新鮮!✨芝士手羽金黃香脆的雞翼入面包住芝士豬肉餡,口感好豐富,啖啖肉其實好爽✨章魚小丸子好耐冇食過小丸子,要做到外面微焦而裹面保持濕潤軟綿,火喉控制及麵糊都要調教得好,呢間CAFÉ做到! 好食!✨紫瀧特飲 – 荔枝、青檸、蝶豆花梳打✨青瀧特飲 – 桃、橙汁梳打店員介紹呢兩杯特飲好靚! 味道清新怡人,吾會好甜! 食物格價很相宜,味道都好好! 性價比好高,而家晚上特飲仲會有半價!!我地坐得好舒服,好適合同朋友黎食飯傾下計,佢仲有咖啡甜品下次過來試下HIGH TEA先!

店員好NICE會主動介紹MENU~

✨櫻花蝦味噌叉燒拉麵

✨咖哩吉列豬扒蛋包飯配味噌湯+沙律+生果

賣相非常吸引,見到都好開心!
呢塊吉列豬扒好厚切炸得好靚、皮肉無分離到!!

金黃脆脆的外皮包住多汁旳豬扒好好食!
日式咖哩醬甜而不辣,加落滑嘟嘟既蛋包飯真係絕配!!
定食送既沙律都非常新鮮!

✨芝士手羽

✨章魚小丸子

好食!

✨紫瀧特飲 – 荔枝、青檸、蝶豆花梳打

✨青瀧特飲 – 桃、橙汁梳打

店員介紹呢兩杯特飲好靚! 味道清新怡人,吾會好甜!

2022-11-21
2022-12-01 19 views
聯和墟向來多食店~各式各樣的都有,約朋友行下見到有新開的日式餐廳,就去試下,又坐得幾舒服同唔洗迫👍可以慢慢傾偈坐下嘅一餐😌🥢咖喱漢堡扒蛋包飯定食打卡一流😌上枱一見到就覺得好靚!定飯包括埋水果同日式沙律,好豐富~最後當然係食唔哂😆味道真係日式~甜甜地又熱,幾岩秋涼食😌蘿蔔同薯仔煮得夠軟👍 不錯!🥢黑瀧- 黑蒜豬軟骨拉麵睇湯底顏色就知足料~黑蒜味不算太濃但幾香!豬軟骨份量很多~煮得好入味~骨就夠爽唔係死硬!👍呢個好重要~🥢忌廉蟹肉薯餅炸得金黃香脆的薯餅,外面的但依然而不油膩,咬落crunchy👍忌廉蟹肉creamy 😌一件份量岩岩好,食左就會飽左一半🤣兩人share就滿足/~🥢特飲睇menu見到都幾靚😆除左樣,兩杯特飲都好唔錯,飲得下~可以打卡之餘都令到呢一餐更加完整P.S.呢間嘅性價比幾高,諗唔到食咩嘅時候就岩哂😆
聯和墟向來多食店~

🥢咖喱漢堡扒蛋包飯定食

🥢黑瀧- 黑蒜豬軟骨拉麵

🥢忌廉蟹肉薯餅

🥢特飲

P.S.
呢間嘅性價比幾高,諗唔到食咩嘅時候就岩哂😆
  • 咖喱蛋包飯
2022-11-28 26 views
聯和墟好多野食,係門口睇完manu覺得幾抵食就試試佢,係間新開既日本餐廳咖喱唐揚炸雞蛋包飯(定食)$75睇落都幾豐富,有味噌湯、沙律、生果咖哩唔會好辣,蛋包飯幾嫩炸雞份量都唔少,唔錯蜜瓜勁甜😂黑瀧黑蒜湯拉麵 $68有三片叉燒,少少肥,岩岩好,好食唔韌湯底好足料,勁重黑蒜味整體好食章魚小丸子(6粒)$32有6粒,大大粒,個面都多木魚碎屬於外脆內軟個隻,又夠熱,好食菠蘿沙冰(半價)$19大大杯,飲遲少少都滿瀉足料既沙冰,會飲到啲菠蘿碎紫瀧特飲(半價)$16蝶豆花梳打水,顏色一流,幾岩打卡原本想叫埋牛角酥窩夫,但太飽無位食了😂總結每人先一百蚊,幾抵食質素都ok瀧粉嶺聯和墟聯和道3號地下

咖喱唐揚炸雞蛋包飯(定食)$75

睇落都幾豐富,有味噌湯、沙律、生果
咖哩唔會好辣,蛋包飯幾嫩
炸雞份量都唔少,唔錯
蜜瓜勁甜😂
黑瀧黑蒜湯拉麵 $68

有三片叉燒,少少肥,岩岩好,好食唔韌
湯底好足料,勁重黑蒜味
整體好食
章魚小丸子(6粒)$32

有6粒,大大粒,個面都多木魚碎
屬於外脆內軟個隻,又夠熱,好食
菠蘿沙冰(半價)$19

大大杯,飲遲少少都滿瀉
足料既沙冰,會飲到啲菠蘿碎
紫瀧特飲(半價)$16

蝶豆花梳打水,顏色一流,幾岩打卡
原本想叫埋牛角酥窩夫,
但太飽無位食了😂
總結
每人先一百蚊,幾抵食
質素都ok

粉嶺聯和墟聯和道3號地下