2017-01-23 941 views
星期六同朋友行完黃金,來得深水埗就當然要搵食啦,行過見到間火鍋薈,好似是比較新的,天氣涼涼地就試下啦,好彩我地早,門口個姐仔話夜晚已Book哂,要我地準時俾番張台佢,唔係冇得食,咁我地唯有乖乖地啦!呢間是任食火鍋形式,飲品和雪糕自己出去雪櫃任取,配料就自己劃紙仔,有幾款火鍋湯底選擇,鍾意食雞煲的選雞煲都得,我地因為之前兩日已食完雞煲,今次就點花膠醉雞窩。首先湯底先上,打開個蓋聞聞,都算幾香藥材味,食醉雞煲湯底唔夠藥材味就不如唔食,呢個湯底合格以上花膠和醉雞件另上另外點了一般打邊爐必點的野啦,菜,水鮫,肥牛,羊肉片,雜丸,蟹棒....水滾啦,成碟花膠醉雞一次過放落去試下,雞肉很滑,淡淡的酒香,配合埋濃濃的藥材湯,絕配,不錯!花膠口感都好,唔係度度打邊爐都有呢味野食,抵讚!再來就係其他雜丸和配菜,最好食就係佢的炙燒芝心丸,表面是炸魚蛋的皮,入面是流心的芝士,味道好搶,這粒野我強烈推薦,其他野都有水準。肥牛和羊片都唔錯,羊片唔會有「蘇」味最後食到飽飽梗係唔放過佢地的雪糕啦,提提大家,佢有兩個雪櫃,出面最易見的是雀巢的,最入還有個其他牌子的有多好多味道,有綠茶,豆腐之類的,記得行入些唔好浪費自
花膠和醉雞件另上

肥牛和羊片都唔錯,羊片唔會有「蘇」味
最後食到飽飽梗係唔放過佢地的雪糕啦,提提大家,佢有兩個雪櫃,出面最易見的是雀巢的,最入還有個其他牌子的有多好多味道,有綠茶,豆腐之類的,記得行入些唔好浪費自已的配額呀
整體來講,呢間新野食得過,對得起佢價錢!
Me and my friends went to this restaurant (which offers an all you can eat for only HK$ each) in Sham Shui Po for a nice catch up, the restaurant used to be a Korean restaurant has kept it's ambience with the decoration of the metal barrel stools which allows you to keep your bags in it (which is definitely good especially for ladies). Once sat down, we noticed jar on each table, later to find out that it's actually a soup for latter use. We ordered a Chicken Pot with seasoned chicken already co

We ordered a Chicken Pot with seasoned chicken already cooked and ready to eat after heating up, the chicken meat was smooth and seasoned nicely. After we finished most of the chicken meat, we pour in the soup turning the pot into a hotpot soup base with the seasoning from the Chicken. They have a variety of hotpot ingredients that you can order from beef slices, vegetables, fish slices to different types of noodles. The ingredients are fresh.

The overall experience was great, with great food, quality service from the staff. Will definitely visit again and will recommend to friends to come here.
  • Chicken Pot
2017-01-22 199 views
呢幾日天氣都係乍暖還寒,就最適合打邊爐暖下身子。去到深水埗火鍋薈,價錢便宜得嚟選擇又豐富。湯底先有新鮮醉雞連花膠,放係鍋中大概滾5分鐘,散發出濃郁嘅酒香味之後,就即刻食到繳滑嘅雞肉同埋滋補嘅花膠,為整晚打好個靚湯底基礎。接著黎到嘅海鮮質素亦相當高,魷魚、元貝、鯇魚片份量唔少之外,係熱湯中滾一陣,食得出元貝嘅鮮味,魷魚彈牙,而鯇魚片則到爽脆! 牛肉、豬潤、田雞呢啲肉類係都令我地滿足,牛肉嫩滑而牛香味濃,豬潤質感就出奇地爽口,完全無煮到溶溶爛爛嘅感覺,非常好食。最後當場係甜品時間,呢幾款雪糕味道並不一般,豆腐味、黑芝麻味、甚至益力多味都有,完全滿足到我愛新鮮嘅性格。
2017-01-19
2017-01-21 87 views
天氣轉涼,最岩就係打邊爐~朋友介紹下黎左試呢間新開既火鍋薈,上到去地方唔算大,但環境企理~一坐低叫左個大辣雞煲,然後就睇下有咩火鍋配料....款式都幾多!等左一陣...個雞煲食得啦! 一開蓋個麻辣香就飄出黎~~D雞亦都好滑~唔錯唔錯!食完雞煲就叫野打邊爐,肥牛、羊肉、勁新鮮既蝦、花膠、白鱔片、手打墨丸同蝦丸...etc...食食下見到隔離枱黎左個響鈴勁大個,個樣又吸引!所以就叫左個黎試下,原來個響鈴係自家製~~我地得2個女仔,食到勁飽!  但原來仲有D特別口味既Gelato!!!!由於肚仔空間有限,最後揀左最愛既榴槤同益力多味~其實仲有個薑味都想試....可惜食唔落@_@早知就留肚啦.....哈~總括黎講~~我覺得俾$158呢個價錢任食2個鐘係抵食既! 呢度既食物同服務都唔錯~到走果時發現呢度原來仲有做午市,而且個價錢都平喎~~如果我係附近返工就正啦XDDD

2017-01-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-01-21 76 views
臨新新年洗大左, 提早到糧尾, 好死唔死又約左fd 食飯, 放工喺深水埗搵有咩平野食果陣, 無意中比我發現呢間火煱薈, 呢間打邊爐158 任飲任食, 加埋一連二百蚊都唔洗, 我地諗都唔洗諗就衝左入去打邊爐 入到去, 雪櫃有大量韓式野飲, 又有解茶, 仲有自製嘅洛神花茶比你揀, 再睇下張火煱紙, 雖然野食對比起其他任食火煱店算係少, 但我覺得呢個價位絕對係有誠意 我地今次點左個豬骨湯底, 仲點左唔少野食, 一定一定要推介呢個南瓜流心丸,佢唔係甜味,有d 蟹籽丸嘅味,值得一試, 手打蝦丸同墨魚滑,兩樣野都超級彈牙,最緊要係蝦丸有蝦味,墨魚滑有墨魚味, 同埋鯇魚片, 同樣都係新鮮有魚味兼有口感 食完要再一次強調, 佢雖然係平, 但絕對係一間有誠意嘅火煱店, 因為食得出d 野係新鮮, 仲要好味, 同埋d 侍應個個都好好服務態度, 平時果d 食店個個都十叫九唔應 大家今晚食完都好滿足, 真係平得黎超級抵食, 下次都一定會再去
2017-01-20 191 views
冬天流流最中意食熱野,但係熱量好高呢!今晚我又跟老公仔去打邊爐,佢一早就book好枱,貼心∼呢間餐廳老公話係新開的,深水埗講真係無乜打邊爐,唔似旺角咁四圍都係。湯底選擇唔算多,但係有我中意既醉雞鍋,仲有花膠tim!店員指意我地先等水滾,再將雞同花膠放入湯中,煲既時間就傳來陣陣酒香味∼醬油枱面無架,肥牛既雪花紋好靚,肥肉不太多,仲可以食到啖啖牛味而唔係肥膏only。爽脆豬潤黎到好新鮮,我寫1都黎左咁多XD 豬潤打邊爐我都未試過,原來可以咁好味,碌完真係幾脆,本來以為豬潤應該係軟林林的,點知原來咁脆,仲沾左d酒味,清洗左d臭豬味!來到我中意既炸魚皮,炸魚皮我中意叫,因為一種食物兩種食法,好抵食!先可以食脆卜卜的,厭佢脆咩?可以放入鍋,10秒好啦,變林都係好味既!魚都係打邊爐必食的,叫左三種魚,鯇魚片切得好薄,熟左之後好爽脆,但帶住d魚腥味,九肚魚打邊爐真係好少見,九肚魚件件都滑dodo,不過有個缺點,就係比較容易散,但係魚肉好滑,而且連骨都可以食,數到傑出魚肉大獎,當然要講白鱔片,鱔片切得好薄,魚肉白雪雪,肉身多左d血水,感覺上新鮮,熟後會成片縮左,強烈建議白鱔片要滾耐d先食,咁樣就可以僻
魚都係打邊爐必食的,叫左三種魚,鯇魚片切得好薄,熟左之後好爽脆,但帶住d魚腥味,九肚魚打邊爐真係好少見,九肚魚件件都滑dodo,不過有個缺點,就係比較容易散,但係魚肉好滑,而且連骨都可以食,數到傑出魚肉大獎,當然要講白鱔片,鱔片切得好薄,魚肉白雪雪,肉身多左d血水,感覺上新鮮,熟後會成片縮左,強烈建議白鱔片要滾耐d先食,咁樣就可以僻左d腥味,百幾蚊食到白鱔片,值回票價啦!(我encore左3 round )
菜類都好新鮮,切既長度剛好,油麥菜好翠綠,西洋菜都洗得好乾淨,食得安心又放心!食飽啦,係時候返去跑多兩個圈啦
2017-01-18 87 views
令人有驚喜既火鍋,一個字"鮮"我地選左招牌至尊雞煲,餐廳每日用新鮮雞熬煮,辣味濃郁鮮甜,雞味香濃,想食多幾碗任食中蔬菜選擇非常多,新鮮之選!當中有鮮冬菇、金菇、娃娃菜、皇帝菜、唐生茶、甘荀、南瓜及粟米等。湯底鮮甜加入新鮮蔬菜吸收其精華,真係不得了。海鮮有花膠、蝦、鱔片、脆肉鯇及九肚魚等,樣樣都好新鮮,而且味道仲好鮮甜,用料又夠矜貴,食得好開心呀肥牛︰牛味好濃又唔會話好難咬手打丸︰鮮蝦丸、墨魚丸、豬肉丸及牛肉丸,由於係手打既關係好有咬口唔會話好散咁〝好似墨魚丸咁咬落仲有粒粒,正選材一流,用心製作最後仲有韓國雪糕作為結尾,正👍😋😋
令人有驚喜既火鍋,一個字"鮮"
肥牛︰牛味好濃又唔會話好難咬
選材一流,用心製作

最後仲有韓國雪糕作為結尾,正👍
😋😋
2017-01-17 70 views
天寒地凍,最好當然是打邊爐 在西九龍中心對面看見這間平平地既任食火鍋 HKD 158 / 2個鐘任食 就呢間啦~ 反正都係諗住傾計多過食~ 地下只係門口,要上一層,地方都算唔錯,唔算係勁大,長長地~ 呢度既價錢唔算貴,所以開始時都無抱太高期望~睇番個MENU,特別既有田雞,海蝦,花膠,多款鮮魚片~ 最驚喜係以百幾蚊的價錢可以食到雞煲底 (呢個都係我幫襯既原因~XD) 一坐底,當然點左個雞煲底先啦~ 要左小辣,辣係麻辣個隻,初初唔算好辣,但越煲越濃味~我地3個人,怕佢太多雞,食唔落其他野,已經叫佢減少份量 唔知佢有冇減,依然好大鍋~XD 雞很滑,很嫩~亦很多肉,(唔係得D骨)溫馨提示:要食哂雞先好落水,唔係雞肉會變嚡的~ 黎左第一 ROUND~ 呢度既鮮魚片好多選擇,朋友叫左鱔片同脆肉鯇~ 仲有元貝~ 睇個樣,白白淨爭,仲切得好靚,大大塊塊,唔係碎濕濕的~鱔片係超實淨,有咬勁~ 脆肉鯇都一樣爽脆,係有D骨,食落麻煩~ 元貝嘛,真係感覺好正 又白又滑,煮完都勁大隻~ 雖然未必是新鮮元貝,但質感實淨,唔會霉淋淋~ 牛嘛,當然係打邊爐必須 呢度既牛雖然唔係雪花,但肥瘦都均勻~ 最好係牛肉唔
天寒地凍,最好當然是打邊爐

在西九龍中心對面看見這間平平地既任食火鍋

HKD 158 / 2個鐘任食

就呢間啦~ 反正都係諗住傾計多過食~

地下只係門口,要上一層,地方都算唔錯,唔算係勁大,長長地~

呢度既價錢唔算貴,所以開始時都無抱太高期望~
睇番個MENU,特別既有田雞,海蝦,花膠,多款鮮魚片~

一坐底,當然點左個雞煲底先啦~

要左小辣,辣係麻辣個隻,初初唔算好辣,但越煲越濃味~

我地3個人,怕佢太多雞,食唔落其他野,已經叫佢減少份量

唔知佢有冇減,依然好大鍋~XD

雞很滑,很嫩~亦很多肉,(唔係得D骨)

溫馨提示:要食哂雞先好落水,唔係雞肉會變嚡的~

黎左第一 ROUND~

呢度既鮮魚片好多選擇,朋友叫左鱔片同脆肉鯇~

仲有元貝~

睇個樣,白白淨爭,仲切得好靚,大大塊塊,唔係碎濕濕的~

鱔片係超實淨,有咬勁~

脆肉鯇都一樣爽脆,係有D骨,食落麻煩~

元貝嘛,真係感覺好正

又白又滑,煮完都勁大隻~

雖然未必是新鮮元貝,但質感實淨,唔會霉淋淋~

牛嘛,當然係打邊爐必須

呢度既牛雖然唔係雪花,但肥瘦都均勻~

最好係牛肉唔係雪到硬,但又唔會係解左凍出哂血水個隻~

呢度既手打丸係超大粒的~XD

粒粒都好有份量~~

味道唔太味道,幾住家菜FEEL~

最鐘意係雲吞,水餃

全部似係自家製~

無雪,亦好新鮮

餡好爽脆,皮都唔會煮到爛~ 我呢個餃餃人要俾10分~

另一個驚喜就係D丸~

呢度既丸拎上枱時唔會仲有雪架~ 似係街市買返黎就上枱咁~

唔係雪到死實個D~

而且選擇有新鮮感~

炙燒之芝心丸,南瓜流心丸,蟹粉包心丸都係出面少有的~

食左咁多,就要食D菜啦~

菜好新鮮翠綠~ 無爛無霉~

係份量好似少左D咁~ 不過唔夠咪再叫囉,好過浪費

呢度既雪糕好特別的

係香港製既GELATO, 還是第一次見呢~

而且味道也很多

我選了綠茶味,朋友選了豆腐

綠茶的話有綠茶的味澀味,但略甜了

豆腐味反而清淡得多~

下次我要試埋其他味先~

呢度既待應都好好人,好好招呼

大叔話我地3個女仔食咁少野添~XD

呢度既材料雖然唔係咩名貴野,但勝在新鮮,就好似阿媽係街市買返黎打邊爐咁~

唔會樣樣都雪到一舊舊~ 好有住家FEEL呀~
2017-01-11
$174 (Dinner)
  • 雞煲
  • 雲吞
  • 水餃
2017-01-17 108 views
陪fd黎鴨療街買野天氣又咁凍 想打個邊爐暖下Search下附近有咩㨂 見呢間唔錯咁又抵 所以試下價錢方面真係好抵 $158任食平時任食個湯底都係清湯沙爹個d basic野特別d都要加錢 但呢度唔使加錢👍🏼👍🏼連花膠醉雞 天麻魚頭都有😍fd想食清d 叫左個豬骨煲試下用料好足 開頭有少少淡 但愈煲愈入味有好多韓國野飲揀 仲有自家製的洛神花茶同夏枯草任飲試左洛神花茶 唔太甜 用黎解膩好perfect上菜~我地主打海鮮叫左九肚魚 水魷 吊桶 帆立貝 鯇魚片 蝦 黑豚肉片以為咁平會將貨就價 估唔到全部好新鮮 好味~連d菜類都好新鮮好靚果然係唔錯!!! 平時咁平邊有手打丸叫 雪味濃既丸就有得任㨂但估唔到呢度竟然有手打墨魚 綾魚 豬肉同蝦任你嗌😍😍😍😍😍叫左手打墨魚丸同手打豬肉丸墨魚丸有一粒粒的墨魚粒 好有口感~好滿足手打豬肉都ok 但食落有d淋 不過絕對係性價比高呢間火鍋小店好有心 收得唔貴但食到高水準既配料可惜今次人唔多唔係試左好多野走個陣見到豬頸肉同花膠好吸引 豬粉腸都有😍😍😍頭先睇漏左下星期要趁仲凍再食!
陪fd黎鴨療街買野

試左洛神花茶 唔太甜 用黎解膩好perfect
上菜~
我地主打海鮮

叫左九肚魚 水魷 吊桶 帆立貝 鯇魚片 蝦 黑豚肉片
以為咁平會將貨就價 估唔到全部好新鮮 好味~

連d菜類都好新鮮好靚

果然係唔錯!!!
平時咁平邊有手打丸叫 雪味濃既丸就有得任㨂

但估唔到呢度竟然有手打墨魚 綾魚 豬肉同蝦任你嗌😍😍😍😍😍

叫左手打墨魚丸同手打豬肉丸

墨魚丸有一粒粒的墨魚粒 好有口感~好滿足

手打豬肉都ok 但食落有d淋 不過絕對係性價比高

呢間火鍋小店好有心 收得唔貴但食到高水準既配料

可惜今次人唔多唔係試左好多野

走個陣見到豬頸肉同花膠好吸引 豬粉腸都有😍😍😍頭先睇漏左

下星期要趁仲凍再食!
2017-01-16 67 views
好食喎。屋企住附近,終於今日的起心肝去試。花鵰醉雞鍋啲雞好滑,花膠又多,個湯滾起好香花鵰酒味。有皇帝菜,西洋菜都 ok 新鮮。肥牛一般。滑牛好掂。鱔片2個人先俾2塊可能來貨貴。墨魚滑,蝦滑唔太新鮮呢個要改善。豬潤爽,豬頸肉好食。自家包雲吞冇咩特別。見隔離枱啲蝦唔新鮮所以冇嗌到。 寫就寫稻庭烏冬但係嚟嘅係讚岐烏冬。不過唔緊要好食就得。自家製夏枯草好飲,不過飲品選擇唔多,雪糕得牛奶公司。不過呢個價錢仲想點。
好食喎。

火鍋
火鍋
2017-01-16 2610 views
太太部電腦隻HD死左,我地一齊去左高登黃金睇下,順便打邊爐,現在啲電腦野真係愈黎愈平,21吋Mon都唔使一千蚊!我地訂左枱6:30,火鍋店係新開張,記得以前呢度係明將,中學時候都成日幫襯。餐廳要行上一層,面積唔算大,好彩有訂位,湯底選了花膠醉雞鍋,先係湯,雞同花膠都是分開的,水滾了再落,雞幾滑,花膠好彈牙!我相信係真。花膠,唔怕魚肚,浸左落鍋既花浸吸收了酒味,更加好味!牛切肥牛一盤有四,五片,長條型,雪花肥肉不是很多,肥牛幾爽有牛味。火鍋我喜歡愛炸響鈴,落鍋只需五秒,多就Over了,響鈴脆,但淋左都不會鬆散,是出色的。這裡有一種特別的火鍋料,白饍片!一般餐廳都不會有,白饍片薄切得很,易熟,熟左的饍片好香饍味,成片已經縮埋一團,骨不多,爽脆!另外order了九肚魚,椒鹽就食得多,打邊爐咁食就未試過,九肚魚好滑,肉質好軟淋淋,骨不算多。魚方面的報告告一段落,說說其他,南瓜流心丸挺特別,一咬啲南瓜蓉出晒黎,是真正的流心丸!灸燒芝心丸又是一上品,黃黃肥肥的芝心丸,熟了以後更肥!內面的芝士初時吃時有點像沙律醬,橙色的,慢慢再吃就感覺到有芝士味,甜甜的。鳳城水餃皮薄但包得好實,唔會口碌碌去下爆晒出
魚方面的報告告一段落,說說其他,南瓜流心丸挺特別,一咬啲南瓜蓉出晒黎,是真正的流心丸!灸燒芝心丸又是一上品,黃黃肥肥的芝心丸,熟了以後更肥!內面的芝士初時吃時有點像沙律醬,橙色的,慢慢再吃就感覺到有芝士味,甜甜的。鳳城水餃皮薄但包得好實,唔會口碌碌去下爆晒出來,芝士腸充滿芝士味!這餐廳要讚一讚,因為這裡無水是加湯的不是加水,味道不會因為加水而溝淡,食到最後還有酒味的!
醬油大家自己加的,距離我的枱都幾遠。雪糕除左雀巢還有其他的味道,綠茶味甜,中間還夾雜奶味,好味!
2017-01-16 123 views
與同事們共敍想食火煱,發現深水埗開左間新野,這間可食2.5小時,比一般任食長半小時已多了暢談時間,而且地方算寬敞,不覺得空間擠逼。這裡的肉類幾有質素的,肥牛不會過肥,薄切、肥脂均勻。愛羊肉的我叫了兩碟,大部份都自己食晒,很有羊味,不過第二碟略肥。其芝士丸味道夠濃,大家都讚好。還有多款手打丸可選擇,菜餃是餃子類中最好食的,值得推介。這裡還有花膠、海蝦、帆立貝。這些都很好。依度仲有美味雪糕大量供應。飲品方便除汽水,還可叫樂天果兩隻梳打汽水,更有道地烏龍茶,正!這餐成人$158,小童$98,真的抵食。
2017-01-12
$150 (Dinner)
2017-01-16 235 views
好耐都無食過任食火鍋,一路都覺得任食火鍋材料唔好,所以打邊爐都會去單點的火鍋店。今次一個好耐無見既好朋友,約我食飯,話去深水埗火鍋薈,開頭知道係任食火鍋都擔心D 料唔靚,但朋友保證一定好食,咁就去試一試。朋友的確無介紹錯,竟然火鍋薈D 料又好食,又新鮮!Good!佢哋湯底有好幾種,我第一次黎當然就試吓佢最多人叫既雞煲,雞好滑好野味,食完好想再食;但見到隔離枱D 火鍋配料好新鮮好靚,咁即刻叫黎試吓,肥牛唔錯,印象最心刻係手打墨魚丸,鮮味好食,入面仲有一粒粒既墨魚。有時間一定要盡快再去食,以$148呢個價錢,有咁既食物質素,肯定好快會排晒隊。

雞煲湯底野味!
靚肥牛!正!
2017-01-12
$148 (Dinner)
雞煲湯底野味!
靚肥牛!正!
  • 雞煲、肥牛、手打丸類、鱔片
2017-01-14 98 views
呢間火鍋店雖然新開,但食物質素好高,非常之抵食!呢度主打的重慶至專雞煲,有小辣到大辣比你揀。一隻雞的份量看上去比一般的多,大廚用了多種重慶調味料醃製雞肉,味道非常濃郁。即使是配料也絕不吝嗇,有薯仔、洋蔥圈等,顯然易見。雞煲慢慢滾起時,更散發出清新得香味。除了雞煲及多款湯底外,火鍋配料一樣出色。我最喜歡手打丸,聽說墨魚丸、鯪魚丸、蝦丸、豬肉丸等都是師父每日新鮮手打,每粒如乒乓波般大小,彈牙可口,味味道口感均佳。
呢間火鍋店雖然新開,但食物質素好高,非常之抵食!

除了雞煲及多款湯底外,火鍋配料一樣出色。
2017-01-13
忘了從甚麼時候開始,我慢慢喜歡了到深水埗看看電子產品,所以有時間的話都會來深水埗逛逛。幸好身邊的他也會伴著我一起逛。平日下班的時候來到這邊最好,人流並不算多,逛得十分輕鬆的。本來逛完以後,晚餐打算到西九龍中心的美食廣場解決的,但經過以前明將的舊址,見到這個餐牌,吸引著我的目光。一來這個地方給予我無數回憶,都是開心的,所以有機會再去一次都是值得的;二來這燃燒起我心中想要打邊邊那團火。 餐廳的食物款式數量,對我來說是相當足夠的。我並不是奢求很多、很名貴,又或是很特別的食物,只要能滿足我平時的需要,手打滑呀、手打丸呀、烏冬,再加上點點肉、菜其實很足夠了。 混醬方面,竟然有麻醬喔,加上生蒜跟炸蒜很棒的說。這個自助的混醬模式不錯的,平日的混醬只有一次,這邊可以任意的混,話說我也混了兩次。 少不了的當然有飲品、甜品。忘了拍攝飲品機的照片,飲品種類也不多,但總有一款合心意,這樣形容最貼切。甜品方面,除了雀巢之外,還有很少見的本地品牌,這些是品牌自家製作的Gelato,相當吸引。 湯底方面,我地點了蕃茄薯仔鍋,以新鮮的蕃茄,配以極多薯仔,本來這已經很夠啦,湯底已經會很甜,但店方更加入豬骨,

湯底方面,我地點了蕃茄薯仔鍋,以新鮮的蕃茄,配以極多薯仔,本來這已經很夠啦,湯底已經會很甜,但店方更加入豬骨,這並不是普通的湯底,而是淆製出來的湯品。完全沒有多餘的添加成分,如茄膏、茄醬等,真的很有家的感覺~

打邊爐最開心的是見到點的材料同時間出現,放在鍋旁邊來一個大合照,這個場面何其壯觀。個人認為價錢跟食物質素成正比,比較突出的是手打食物跟帶子。墨魚滑是這裡的皇牌,手打滑中加入墨魚粒,味道很香,口感也蠻豐富的,但略嫌手打滑未夠「膠」,所以入口時彈牙的感覺未夠;手打丸方面,手打墨魚丸比起滑彈牙得多,墨魚的咸香味湧出來,手打豬肉丸食落也挺過癮的,夠咸香,夠「鞋口」,但我蠻喜歡的;帶子細細粒,但蠻鮮甜的,當中滲入蕃茄的味道,令帶子多了一份甜味。

最後這七杯雪糕就是上文提香港自家品牌的鮮製Gelato,杯杯都好味,最深刻的是薑味Gelato,真的有薑絲在杯當中,而且食完之後個人好醒神,而且聲線比起之前更響亮;其他的果味也很棒,果味相當濃郁,令人一試難忘。

小記:

說它是親民邊邊準沒錯,雖然沒有超高質的食材,但價錢很便宜,正所謂物有所值,而且滿足到我想要打邊爐的慾望。再加上,老闆有眼光,選擇了令人印象深刻,且食落有驚喜的Gelato,這確實是很不錯的說。所以我說「親民邊邊配驚喜Gelato」是沒錯的。
$158 (Dinner)