2016-12-30 109 views
係深水埗同朋友hea完唔知食咩好,見到有間新開既打邊爐任食,$158加一,就決定試下。見到其他人多數叫雞煲,不過聖誕節,日日食大餐,諗住清清地,就叫左豬骨湯底試下,都幾好味,仲真係有兩大舊豬骨,飲落唔似味精湯,煲底唔會有味精粉。跟住叫既配料都幾有heart架喎!有花膠,d手打蝦滑、手打墨魚滑、蝦丸、墨魚丸,都好好食🤤 重點好中意食佢既滑鮮牛肉,真係滑啫啫,好味!其他海鮮都唔錯!仲有呀!呢到唔係飲庶水嗰d,係有洛神花茶任飲,唔太甜,酸酸地,我覺得都係正既!👍🏻總結$158加一,食到咁既質素打邊爐,性價比高,抵呀!

重點好中意食佢既滑鮮牛肉,真係滑啫啫,好味!
其他海鮮都唔錯!

總結$158加一,食到咁既質素打邊爐,性價比高,抵呀!
2016-12-27
Type of Meal
Dinner
  • 鮮滑牛肉
  • 手打蝦滑,墨魚滑
  • 手打蝦丸,墨魚丸
2016-12-29 136 views
話說個妹響英國番尼香港放聖誕假,就話成年冇打過邊爐,要食盡佢。個老婆就話要試新野,就book左間剛剛開業唔夠十日既火鍋薈。咁我地一行三人參觀完我間鋪就一齊去打邊爐。行到樓下就見到有個妹妹非常熱情咁介紹野食,今時今日香港地年輕人有哩d服務真係可以話一流!上到去坐低就緊係先攞野飲,野飲係自助既,種類尼講有好多,全部都係特別飲品例如冬瓜茶、荔枝茶之類,仲有一渣渣既夏枯草同洛神花茶,飲落似係自己煲,有誠意,打邊爐下火就Fit曬。基本上我地一早就諗定要食雞煲,然後再打邊爐,落紙大概五分鐘左右就尼,香港既邊爐文化尼講,已經係快到不可思議,簡直接近快餐店既速度。尼到係要開爐煲多一陣先既,店員話會入味d,同埋最好食之前搞一搞個底,避免加水打邊爐果陣痴底。雞既質素尼講,雞肉食落好滑口,多肉少肥,多汁唔會乾。數量尼講呢,應該係半隻雞尼既,但係我地三個人食都覺得好多,最後連埋d雞加水打邊爐。打邊爐既食物尼講呢,丸果d正常野就必定有嫁啦,而且都幾齊,菜都有五六款。至於特別d既食物就緊係手切肥牛同花膠啦,打邊爐唔食哩兩樣都真係幾對唔住自己。手切肥牛尼講,肥瘦均勻,神奇在於通常出面既手切肥牛係較厚身,似食牛肉多過
手切肥牛尼講,肥瘦均勻,神奇在於通常出面既手切肥牛係較厚身,似食牛肉多過似肥牛,而好可能切牛高手就在火鍋薈,可以切到同肥牛咁既厚度,咁樣碌至係一流,左右各五至十秒好啦,咁就真正入口即溶。
至於花膠呢,我係從來未見過任食既花膠可以大到我誤以為係豬皮,我老婆話冇叫過豬皮,我仲話唔係掛,咁大塊唔通係花膠?跟住我食左,真係漿口既,堅花膠,有誠意,有料到。
食到中場聽到隔離原來係老闆,就問下其實有冇酒飲,老闆話申請緊,好快就有埋酒牌可以飲酒。老闆非常有心,同我哋傾左好耐,好nice,仲親自幫我地攞野食。
飲飽食醉,臨走買埋張單發現仲有雪糕食,雪糕其實都係任食既,有芒果味同雲呢拿。
食埋雪糕就真係結束哩個美食之旅啦。去埋廁所,廁所尼講,難得既乾淨,有香味。廁所都去埋,真係走得。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
呢幾日天氣又凍番 係時候要食雞煲打邊爐啦!呢間火鍋薈就係西九對面 又係我公司附近 樓下個姐姐幾nice 傾左幾句計又講得下笑 幾有親切感!所以係短期內我已經食左2次 上次食雞煲加打邊爐 今次一於試另1個湯底~就係滋補花膠醉雞鍋!聽到名都流晒口水~order左湯之後就去雪櫃揀野飲 竟然有我勁勁勁中e飲既冬瓜茶(最後我係飲左起碼5罐因爲太好飲)除左冬瓜茶另外仲有韓國野飲 同自己煲既洛神花茶 開胃又清熱~跟住當然去混個醬先 香茜 生蒜 炸蒜 辣椒係我必食既!!搞完個醬湯底好快送到~落左起碼半隻雞落去 d雞多肉夠嫩 醉雞味道一流!!花膠夠厚又大舊 食落口會漿住 真係真花膠!!我飲左1啖個湯 好夠醉雞味 酒落得夠多 夠足料 好好飲 我忍唔住飲左2碗 飲完個身暖笠笠!!d雞食到咁上下就落火鍋料 全部都係任食!!海蝦 帆立貝 花膠 手切肥牛 羊肉 黑豚肉 手打蝦滑 手打墨魚滑食材全部都好新鮮 而且無漏單!我好中e食海帶結 呢度都有!!好鬼正~手打蝦滑·墨魚滑真係手打 唔會腥 好彈牙 好好食!!聽講呢度未有酒牌 但可以自攜啤酒上黎飲 所以真係想飲酒可以買定上黎雪住佢~另外侍應們都好親切 個個笑容滿面
呢幾日天氣又凍番 係時候要食雞煲打邊爐啦!
跟住當然去混個醬先 香茜 生蒜 炸蒜 辣椒係我必食既!!
聽講呢度未有酒牌 但可以自攜啤酒上黎飲 所以真係想飲酒可以買定上黎雪住佢~另外侍應們都好親切 個個笑容滿面 幾有禮貌 清理台面 收碟 都好快手!值得一讚~
最後埋尾食番個雲呢拿雪糕 掂!飽晒~~$158食到呢個質數認真係抵!呢個冬天得閒就要call齊人黎食
$158 (Dinner)
2016-12-24 225 views
平安夜前夕...諗住同老婆出街食飯...經過呢間新開既火鍋店...門口有個女人好落力咁派傳單..就去攞張傳單睇...結果就俾佢好強硬咁扯左入去..唔俾時間我地考慮..好似有d夾硬泥..一入去...環境都ok...叫左個雞煲....同少少火鍋料...除左d蝦唔新鮮外..其他大致上都唔錯!不過我覺得派傳單既女人唔好咁夾硬泥..食完野落去都仲見佢扯客上泥..

• 至尊雞煲
2016-12-23 239 views
上星期日同男友加埋啲fd黎火鍋薈食飯,任飲任食$158位,叫左個雞煲,小辣,啲雞夠滑又多肉,好惹味,其他材料又新鮮,食足兩個鐘,食完仲有雪糕食,啱晒我!下次一定再黎食!
2016-12-18