2018-02-17 872 views
永不再幫襯深水埗燒鵝大王~!剛剛用220蚊 在深水埗燒鵝大王買左半隻燒鵝。半隻燒鵝比足成個鵝頭,又偷緊幾件,超搵笨 。堂食還好佢唔敢厄你,第一次外賣就瀨野,真係受教了,咁樣做生意真係可以 black list。
永不再幫襯深水埗燒鵝大王~!
剛剛用220蚊 在深水埗燒鵝大王買左半隻燒鵝。
半隻燒鵝比足成個鵝頭,又偷緊幾件,超搵笨 。
2017-10-21 1669 views
慕名而來食燒鵝,失望而歸,再沒有第二次,用極差來形容絕不過為,請各位想去吃的客人,一定看看我這個點評才決定去吃否。是次叫碟燒鵝飯,全碟得3件算勉強吃得落口,其餘的比燒鵝下莊鵝屁股附近拼夠算數,肥得難以形容,有照片為證,沒有冤枉食店,小喇叭,生意不是這樣做吧!嚴重欺騙了我的期望。另外有一台客,不知道因為何事,打翻一碟飯在地上,可能食店環境差導致,真心給腐皮,可一不可再燒味鋪,祝你生意單薄,早點折埋!
2017-09-25 1375 views
上一次,我在沙田遇上了一間自稱《叉燒大王》的食肆,把叉燒押上了招牌的餐廳,沒有令食客失望。因為《叉燒大王》,而令我想起在深水埗也有一間大王,同樣是燒味出色,同樣是把他們自覺做得最好的燒味押在招牌上,這一間,押的是燒鵝,名字押上去後,就是《燒鵝大皇》。 我並不能稱這《燒鵝大皇》為茶餐廳。原因就是這兒太簡單,也太簡陋。說格局,只是一般燒臘飯店仔的樣子,入到來,幾乎全場大叔,個個都一碗湯,一碟飯走人。並非第一次來的我,當然熟識要點什麼才好食,於是,我就一份叉鵝飯,再配上一個例湯。該日的例湯,是一個西洋菜湯。在燒臘店飲老火湯是最開心的。因為大多數的老火湯,都好重肉味,是用燒肉叉燒以及雞的頭頭尾尾做湯料煲成,湯味超濃,也超甜。當然,這是沒有味精的靚湯,而且多料的湯水,是不需要味精的。 主角,是叉燒燒鵝飯一碟。燒鵝皮脆,肉亦夠厚。點一點酸梅醬,固然會更惹味,但不點醬,更能夠顯出鵝肉的香味。鵝肉帶爽口,好好肉但不太肥,叉燒雖是瘦了一點,但入口蜜味,依然可以加分。 說很好食,這《燒鵝大皇》的出品一定不是。不過,在普普通通通之中,又有少少出眾既。加上夠大碟,夠飽,夠肉,夠香口。總結以上的一切,這是美味的

說很好食,這《燒鵝大皇》的出品一定不是。不過,在普普通通通之中,又有少少出眾既。加上夠大碟,夠飽,夠肉,夠香口。總結以上的一切,這是美味的一餐。
$50 (Lunch)
2017-09-11 1298 views
今日有事去深水埗,原本諗住食粉麵,到午餐時又想食飯,企喺福榮街口,好容易便望到燒鵝大皇,窗邊掛滿燒味,走近看,燒味頭上隆起一個髻,係燒鵝呀!好耐無食了,而家一般燒味店都只用燒鴨。入到去二話不說叫了一碗燒鵝飯,有一碗及一碟選擇,我見到碗裝已經很多,而且滿滿一碟燒鵝份量不少,還有很多肉,皮下有點脂肪,但不影響肉質,肉質細嫩也不干,皮燒得脆脆香口,沾一下酸梅醬,很滿足,比起燒鴨的肉質比較梅,也會帶點酥,我較喜歡燒鵝。
燒鵝飯

2017-09-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$51 (Lunch)
燒鵝飯
2017-08-21 863 views
感覺屋村 街市 廿蚊碟燒鴨飯好似好味d, 骨多過肉, 叫樓面幫我換 佢黑面就理所當然㗎啦 ,換咗仲衰過之前 仲要畀說話我聽, 不過佢啲 可樂都幾好飲 值得一讚 係唔夠凍啫, 咁嘅服務態度一定唔會有下次囉!

2017-06-04 1033 views
十一點半諗住去食個早餐, 唔知食乜好入咗去呢一間, 諗住叫個燒我咪點知冇米粉,得, 咁冇辦法一早就食咗個飯, 今次個 燒鵝 唔係太好食,好肥全部都係肥膏。 第一時間梗係相機食先, 佢又碗上或者係碟上, 佢自動幫我揀左碗上。 凍飲另計唔知加幾錢, 不過價錢真心有啲貴。
2017-05-03 939 views
深水埗食肆林立,要搵食醫肚真係好容易,上星期中中午同同事就在深水埗福榮街做完野後有點肚餓,經過這間燒鹅大皇,門口窗橱放了很多燒臘,有燒鵝、鸭、油雞、燒肉、义燒和乳豬…………等,特別吸引,加上店內人頭湧湧,座無虛設,决定入內一試。點了三大碟燒臘飯,有义燒,义鵝和燒肉油雞,加上例湯,十分美味。义燒好稔口,醬汁美味;燒肉皮脆啖啖肉,可惜鹹了一點兒,否則好好食;而油雞好嫩滑,肉質新鲜;至於燒鵝更是一流,不太肥腻,鵝味濃而不酥,皮脆肉厚,非常惹味。湯方面,用料十足,非常入口,可惜油咗d。大大碟,非常惹味。雖然坐得擠迫,食完無得慢慢倾計,但味道十足,值得再試。

大大碟,非常惹味。

雖然坐得擠迫,食完無得慢慢倾計,但味道十足,值得再試。
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 燒鵝飯
之前都經過好多次呢間鋪,見到好多人食,但中年男人居多,有點兒卻步.......今次一次,可以俾女仔朋友知一知呢間店啦!首先你要唔驚污糟,個日無著高跟鞋,唔怕一大堆中年男人,唔怕D人粗聲粗氣,唔怕同人搭檯同迫,個日又勁肚餓就可以去食,因為基本上係自已搵位坐,自已搵人落單,基本上侍應好忙,有D似澳牛嘅感覺,落左單好快就有野食,介紹野食先........燒味斬得大大件,如果你食油雞之類,就要小心仲有雞毛係食物度....自己再自行清潔;我個日食嘅燒鴘都脆口,我見到有其他食家話燒鴘唔得,我諗燒味呢家野係一時時,睇時機嘅,仲有大家黎得就要試例湯,基本上檯檯都叫,好抵,$9一大碗,又足料,雖然隻雞腳難睇,影響食慾....如果你叫左例湯又覺得太少料,可以叫佢換過俾你,我見到有侍應攞過碗俾個客,好好多料,吓親我添可以叫一碗嘅,份量就少D,叫一碟嘅就抵食多D,我自問大食都食唔晒一碟,所以女仔可以試一碗!燒味款式就隨自己鐘意或者MIXED 啦

2017-04-13
2017-03-30 802 views
前日去深水埗探個朋友,行完西九龍中心同鴨寮街,行到好肚餓,問朋友食乜好,佢話係深水埗真係唔知食乜好,因為實在太多選擇,但食燒味就唔駛擇,點解!無他既燒鵝大皇d 燒味夠大碟,唔會因為價錢俾少d 餸你,老火湯都係$8蚊,足料湯味。不過最緊要d 燒味真係好食!佢地d 蒸餸都唔差,咸蛋蒸肉餅,肉餅用50/50比例廋肉同肥肉,食落鬆軟,唔會實曬成餅野咁。雖然無乜裝修,但衛生老闆真係可以搞好少少,次次入去食地板油淋淋,客人好易滑低受傷,真係要好好改善下
2016-05-13 4513 views
燒鵝大皇下午茶喺深水涉,叫左燒鵝瀨同燒鵝飯。一黎到已經嗅到燒鵝香味,燒鵝皮好香脆,唔會太過肥,又多肉,D肉食落唔鞋,肉同骨都醃到入晒味,非常好食。而美中不足係燒鵝瀬如果係分開上就更好,唔會俾湯浸淋D脆皮,值得推介。
燒鵝大皇

下午茶喺深水涉,叫左燒鵝瀨同燒鵝飯。

2016-05-13
Type of Meal
Tea
2016-04-12 3826 views
以前都有來過食呢道既燒鵝飯,都唔錯,所以再來,今次食豪點,食燒鵝肶飯,咁就出事......。一食落去,完全唔係鵝,係鴨,點解我可以咁確定? 1. D肉完全唔同,以我食鵝幾十年經驗,肉味完全唔同。2. 我望一望對面坐既食客隻鵝,跟我的完全唔同,有相有真相,看相吧。第一張係我食果隻鵝,骨頭係圓型,肶既外型比較幼,皮既色澤淺色。第二張係對面食客既鵝,骨頭明顯形三角形,肶既外型短及粗,顏色較深。我即時問店員,點解我個碟係燒鴨,佢答佢地無賣鴨,我反問兩隻既唔同,佢無答就轉身走,無視我。最後張相係等對家食完後,影個對比,明顯係唔同 (加我張單,有相有真相)回想就知有問題,叫燒鵝肶既人比燒鵝既更多,原因燒鵝飯$53,鵝肶飯$76,差1/3價錢,多數都食肶飯,但邊黎咁多肶吖,唔通其他部分賣淨唔要咩,都唔成比例。
2016-04-12
2015-10-04 3361 views
今日行過深水埗燒鵝大王外買了一份燒鵝下庄1/4隻盛惠$110(燒鵝全隻$400),回家打開後呆左。除左燒鵝髀、肥膏同鵝頸之外就咩都冇⋯⋯一盒燒鵝除左4舊鵝頸數埋居然唔夠十舊,咁其他的去左邊大家諗下就知道⋯⋯,$110淨係買隻鵝髀仲貴過人地星級餐廳呀!!!真是搵笨搵到冇朋友!😡😡😡😡😡😤😤😤又唔係特別好食,又唔係咩高級地段,咁様做生意想好都難,做生意點様可以咁樣呃人,我問嘅時候係講到明燒鵝下庄幾錢?要都係下庄!點解到我拎外買時只有燒鵝髀!餐廳的鵝髀飯只要$75,焼鵝大王用$75的鵝髀充當$110的燒鵝下庄簡直係肉酸到暈,以後請我都唔會去食!!
2015-09-30
TakeAway
2015-09-20 1900 views
又到星期五晚,知道家中各人不回家吃飯,又是我獨自去偷歡時間。我所說的獨自,只是去吃晚飯,走入褔榮街,多間食肆都迫滿人,有些還要在門外等位。這一間燒臘店也不例外,店外亦有等位的人,然而,一支公的話,即刻有位。這間自稱「燒鵝大王」,我又愛吃燒鵝,點了叉鵝飯一碟,用長碟盛著送來,是我第一次見這麼大碟的燒臘飯。叉燒樣子不錯,肥瘦相間,既有肥膏香,亦有的肉香;燒鵝頗精瘦,肉質稍結實,經嘴嚼後則啖出鵝肉的甘甜,但醃料方面則稍遜,入口較平凡,皮香但不脆,可喜有幾條唐生菜。若不太挑剔,一試無妨。
若不太挑剔,一試無妨。
Other Info. : 「水深火熱」系列是寫我在深水埗工作時區內的日常飲食活動。
2015-06-05 1671 views
入到去差不多清一色吃鵝,分別只在配飯,米,濑或河她們不說出來因為根本不夠分皮是脆的,肉骨都醃得入味如硬要挑剔,就是欠了荔枝木香味ps. 鹹蛋勁標油,靚!咸蛋靚到,碟鵝飯又正

入到去差不多清一色吃鵝,分別只在配飯,米,濑或河
她們不說出來因為根本不夠分
皮是脆的,肉骨都醃得入味
如硬要挑剔,就是欠了荔枝木香味ps. 鹹蛋勁標油,靚!
咸蛋靚到,碟鵝飯又正
  • 碟鵝飯
2014-12-27 1588 views
去深水埗一支公就找下D小店風味見到有燒味,入去食下先。雙肶飯68元也不貴呀,唔知正唔正呢?雞用左雪雞有一點雪味,而且最怕有血的,但也是滑的。反而鵝好鞋,皮也不跪,當然以這價錢算係不鐠了,最愛的酸梅醬幸算不錯。有點失望。
去深水埗一支公就找下D小店風味
見到有燒味,入去食下先。
雙肶飯68元也不貴呀,唔知正唔正呢?
雞用左雪雞有一點雪味,而且最怕有血的,但也是滑的。
反而鵝好鞋,皮也不跪,當然以這價錢算係不鐠了,
最愛的酸梅醬幸算不錯。
有點失望。